Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
Dozer

#10276 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Nisi mi odgovorio na pitanje :D

Ponavljam:
Ako ti je bog "dao" rak pluca - zasto se boris protiv bozije volje? Ipak je i taj rak - od boga :D

Ili, ako je sve "od boga", pa tako i rak, to onda znaci i da su hemoterapije od boga?
Pa koji je taj bog onda sadista... Dati ljudima bolescinu da se od nje zivi raspadaju, a onda i "lijek" koji to nije, da te jos vise pati. Fakat mu je smisao za humor nenadjebiv :D
Last edited by Dozer on 30/06/2015 12:45, edited 3 times in total.
Deda Kurcoje

#10277 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

skupljac_zeljeza wrote:
Deda Kurcoje wrote: I ako mu svane u glavi da se zapita: "Kakva je svrha biti u raju vjecno?" Beskrajni, besmisleni, hedonizam.
Ako vjeruješ da te s druge strane čeka samo vječni mrak onda što se patiti na zemaljskim vrućinama, zimama, kišama, nekakvi stresovi stalno, razboliš se, ogladniš, ožedniš, ganja te banka zbog nekakve tamo rate kredita, uvalili ti u samopozluzi pokvaren kefir i uz to naplatili skuplje.....zar nije smislenije sve to skratiti tako što ćeš prošetati do balkona i preko ograde na glavu?
Zivot je interesantan sa svim tim stvarima. I nema vjecnog mraka, jer nema vjecnosti. Zasto je problem to prihvatiti?
Znaci, vi vjernici samo bi da uzivate. Pa, to je dosadno covjece. Cuj, skocio na glavu zbog kefira i kisa i vrucina, odnosno zivotnih problema. Slabi ste vi vjernici, drzi vas u zivotu nada da ima popravni, da ima druga sansa.
skupljac_zeljeza

#10278 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

Dozer wrote:Nisi mi odgovorio na pitanje :D

Ponavljam:
Ako ti je bog "dao" rak pluca - zasto se boris protiv bozije volje? Ipak je i taj rak - od boga :D
Uzvišeni Allah, dželle ša’nuhu, u Svojoj Knjizi kaže: “Misle li ljudi da će biti na miru ostavljeni ako kažu: ‘Mi vjerujemo!’, a da u iskušenje neće biti dovedeni? A doista smo Mi u iskušenje dovodili i one prije njih, pa je Allah, uistinu, ukazao na one koji istinu govore i na one koji lažu.” (Prijevod značenja Al-Ankebut, 2-3)
Isto tako Uzvišeni kaže: “Mi ćemo vas, uistinu, na kušnju stavljati sa malo straha i glađu i gubitkom u imecima, životima i ljetini.” (Prijevod značenja El-Bekara, 155)

Nije dunjaluk džennet niti je za to predviđen, a dok ne spoznamo mrak ne možemo cijeniti svjetlost, ili dok se ne razbolimo ne znamo cijeniti zdravlje itd. Prije svega toga smo morali naučiti između sebe sporazumijevati se. Da ne crtam dalje.

Sve teškoće koje nas snađu moramo tražiti izlaz iz njih što razvija naš intelekt pa tako i bolest. Moramo tražiti lijeka. Nije Božije određenje fatalizam.
Dozer

#10279 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

:thumbup:
Dakle, ovo sto ja rekoh je tacno - dao nam je bolestine, a onda i lijekove koji to nisu, a sve samo kako bi nas drzao na kusnji...?

Cool, fakat... Fino ja rekoh - sadista ba :D
skupljac_zeljeza

#10280 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Dozer wrote::thumbup:
Dakle, ovo sto ja rekoh je tacno - dao nam je bolestine, a onda i lijekove koji to nisu, a sve samo kako bi nas drzao na kusnji...?

Cool, fakat... Fino ja rekoh - sadista ba :D
Ti si samo tako shvatio.

Dozer

#10281 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Nista ja nisam "tako shvatio". Jel' po vjernicima sve "od boga"? Jeste. Samim tim i bolestine i sve ostalo. Iskusenja? Mislim...ono...fakat...

Ja bih ta "iskusenja" mogao i shvatit kada bi se zaista znala nagrada, i kazna, ali...to se NE ZNA. Samo se vjeruje, tj. misli se da postoje i jedno i drugo. I onda opet dolazimo do - iracionalnosti.
skupljac_zeljeza

#10282 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Dozer wrote:Nista ja nisam "tako shvatio". Jel' po vjernicima sve "od boga"? Jeste. Samim tim i bolestine i sve ostalo. Iskusenja? Mislim...ono...fakat...

Ja bih ta "iskusenja" mogao i shvatit kada bi se zaista znala nagrada, i kazna, ali...to se NE ZNA. Samo se vjeruje, tj. misli se da postoje i jedno i drugo. I onda opet dolazimo do - iracionalnosti.
Da li čovjek uči kroz probleme ili ležeći na Havajima ispod palme grickajući banane? Ti ideš u školu 17 godina do fakultetske diplome. Valja ustajati rano, učiti, pisati, nekada i noćima ne spavati....jelde? Može i linijom manjeg otpora, ali nije isto....jelde?
Deda Kurcoje

#10283 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

skupljacu, jesi li ti poslije rata dosao u Sarajevo?
Dozer

#10284 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Bojim se da te nisam bas shatio...

Naravno da ucimo. Iako tebi to mozda izgleda blesavo, ali ucimo cak i lezeci na Havajima pod palmom, jer i u tom momentu se spoznaju razne stvari poput toga da gledas kako se i koliko i pod kojom snagom vjetra uvija lisce te palme pod kojom lezis. Ili, za koliko ce ti se ugrijati koktel koji drzis u ruci. Ili, za koliko vremena ce te nazuljati lezaljka na kojoj lezis, itd. itd. itd..

Dakle - covjek uci dok je ziv. Bukvalno.

Ali, na koji nacin to covjek moze nauciti o paklu i raju, ukoliko to ne osjeti? Da li hoces da kazes da nas bog prvo strpa u pakao, koji svako moze percipirati na svoj licni nacin kroz nekakvu raspadajucu bolestinu, pa nas onda prebaci u raj?

Mojne...ziv bio...
Fakat ne mogu da shvatim kako ne uvidjas svu supljinu i ispraznost tih "uputstava"...
5 0 5

#10285 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

skupljac_zeljeza wrote:
5 0 5 wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Da skratimo. Nema ni Russellovog porculanskog čajnika u svemiru koji kruži navodno kao satelit. Ne kruži. :wink:
za sve sto tvrdis moras ponuditi dokaz.
To ni Muhammed a.s. kao poslanik Božiji nije morao:

"Da Gospodar tvoj hoće, na Zemlji bi doista bili svi vjernici. Pa zašto onda ti da nagoniš ljude da budu vjernici?" (10:99)

Da tražim od tebe da uzvjeruješ možda bih i trebao te uvjeravati, ali ne pada mi na pamet.
U ozbiljnom svijetu moraš. I u ozbiljnoj raspravi. Dok je u svijetu bajki sve moguće. P
skupljac_zeljeza

#10286 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Dozer wrote: Ali, na koji nacin to covjek moze nauciti o paklu i raju, ukoliko to ne osjeti? Da li hoces da kazes da nas bog prvo strpa u pakao, koji svako moze percipirati na svoj licni nacin kroz nekakvu raspadajucu bolestinu, pa nas onda prebaci u raj?
Ti bi sada da ti pakao bude kao na zemlji. Nije ni slično pa stalna paralela koju praviš i pravi ovaj loop.

Dunjaluk je mješavina i ružnog i lijepog i svako lijepo tek prepoznamo kada za njega platimo, a dok nas samo snalazi bude nam normalno. Kao što pjesnik reče..."Jer, bolest otkuda – jasno mi je, al otkuda zdravlje?"

Da nisi ovdje se mučio da naučiš čitati i pisati da bi mogao dalje učiti, onda bi morali u džennetu.....jelde?
Dozer

#10287 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

skupljac_zeljeza wrote:
Dozer wrote: Ali, na koji nacin to covjek moze nauciti o paklu i raju, ukoliko to ne osjeti? Da li hoces da kazes da nas bog prvo strpa u pakao, koji svako moze percipirati na svoj licni nacin kroz nekakvu raspadajucu bolestinu, pa nas onda prebaci u raj?
Ti bi sada da ti pakao bude kao na zemlji. Nije ni slično pa stalna paralela koju praviš i pravi ovaj loop.

Dunjaluk je mješavina i ružnog i lijepog i svako lijepo tek prepoznamo kada za njega platimo, a dok nas samo snalazi bude nam normalno. Kao što pjesnik reče..."Jer, bolest otkuda – jasno mi je, al otkuda zdravlje?"

Da nisi ovdje se mučio da naučiš čitati i pisati da bi mogao dalje učiti, onda bi morali u džennetu.....jelde?
Izvini drug, ali ovo sto ti pises i kako pises je najklasicnija moguca demagogija. Drugim rijecima, nemas nikakav konkretan odgovor ni na sta, pa se onda vrtis u kojekakvim ispraznim konstrukcijama kako bi bar nekako "dokazao" da si u pravu.

A i sam znas da nisi.

Kratko i jasno mi odgovori na pitanje - da li postoje raj/dzennet i pakao/dzehennem?
Vidim da "znas" da dzehennem postoji jer kazes da pakao nije ni slican ovome na zemlji... Kako znas, ziv bio?
Last edited by Dozer on 30/06/2015 13:45, edited 1 time in total.
skupljac_zeljeza

#10288 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Dozer wrote: A i sam znas da nisi.
Šta di dalje išta reći kada znaš da znam da nisam u pravu. :mrgreen:
Dozer

#10289 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol: :thumbup:
Vrhunski demagog, nema sta :thumbup:

Pa dobro, reci mi onda kako znas? Jer, ako ne mozes objasniti kako nesto znas, onda je sasvim logicno da u stvari - ne znas ;)
Last edited by Dozer on 30/06/2015 13:47, edited 1 time in total.
skupljac_zeljeza

#10290 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Dozer wrote::lol: :lol: :lol: :thumbup:
Vrhunski demagog, nema sta :thumbup:
A šta bi ti želio....reci!
Dozer

#10291 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Kratko i jasno mi odgovori na pitanje - da li postoje raj/dzennet i pakao/dzehennem?
Vidim da "znas" da dzehennem postoji, jer sam kazes da pakao nije ni slican ovome na zemlji... Kako znas, ziv bio?
skupljac_zeljeza

#10292 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Dozer wrote:Kratko i jasno mi odgovori na pitanje - da li postoje raj/dzennet i pakao/dzehennem?
Vidim da "znas" da dzehennem postoji jer kazes da pakao nije ni slican ovome na zemlji... Kako znas, ziv bio?
Objašnjeno u Kur'anu, a pošto je to gajb u to se vjeruje ili ne vjeruje. Prije toga naravno valja proći spoznaju Boga da bi vjerovao u Njegovu riječ, a prije toga druge te stvari navode na postojanje Boga kao što sam ti naveo kroz citate nekih koji su uspjeli dosta slično. Čak u mom slučaju, a primijetio sam i u slučaju halife Omera Kur'an je bio razlog da uzvjerujem u Boga, mada prije Kur'ana imao sam drugih spoznaja koje su temelj ovoj krajnjoj o čemu bih morao napisati najmanje deblju skriptu koja opet za tebe bi mogla biti validna ili ne zbog različitih predispozicija koje sam već spominjao.
Deda Kurcoje

#10293 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

skupljac_zeljeza wrote:
Dozer wrote:Kratko i jasno mi odgovori na pitanje - da li postoje raj/dzennet i pakao/dzehennem?
Objašnjeno u Kur'anu, a pošto je to gajb u to se vjeruje ili ne vjeruje. Prije toga naravno valja proći spoznaju Boga da bi vjerovao u Njegovu riječ, a prije toga druge te stvari navode na postojanje Boga kao što sam ti naveo kroz citate nekih koji su uspjeli dosta slično. Čak u mom slučaju, a primijetio sam i u slučaju halife Omera Kur'an je bio razlog da uzvjerujem u Boga, mada prije Kur'ana imao sam drugih spoznaja koje su temelj ovoj krajnjoj o čemu bih morao napisati najmanje deblju skriptu koja opet za tebe bi mogla biti validna ili ne zbog različitih predispozicija koje sam već spominjao.
Kakav si bio u skoli u fizici, hemiji, matematici? Da li si isao u srednju skolu koja je imala te predmete?
Dozer

#10294 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Sve sto cu ti reci jeste sljedece - jedina istina po pitanju boga i vjere je licna volja i zelja covjeka kao pojedinca.

Dok si ti citajuci Kur'an "vidio" i "shvatio" da bog postoji, ja citajuci to isto, kao i Bibliju, nisam ni vidio ni shvatio nista vise od mase ubjedjujucih stvari, bez ikakvih stvarnih potvrda i dokaza, od cega je masu pregazilo vrijeme i materijalni dokazi, a sve usmjereno na manipulaciju neukim masama tog doba.

I dok ces ti reci da su dokazi postojanja boga svuda oko nas, ja cu tebi isto tako reci da su dokazi ovoga sto ti napisah o manipulaciji takodjer svuda oko nas.
Pri tome, ti i dalje ne mozes nikako dokazati to sto tvrdis, a ja mogu ono sto ja tvrdim.
skupljac_zeljeza

#10295 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Dozer wrote: Pri tome, ti i dalje ne mozes nikako dokazati to sto tvrdis, a ja mogu ono sto ja tvrdim.
Volio bih čuti kako je sve ovo nas, ali kreni od Velikog praska pa preko povezivanja aminokiselina do ovoga što smo danas i šta to isključuje Božije učešće?
Dozer

#10296 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol:

A sta ga to, tacno i precizno, ukljucuje?
Nase neznanje i nagadjanje o tim pocecima? Sta cemo ako se nekada u buducnosti sve to nepobitno dokaze, i pri tome se potvrdi da nikakav bog niti bilo koje drugo natprirodno "bice" nije imalo ama bas nista s tim?
Hoce li se svi vjernici na Zemlji samoubiti u ocaju?

Ja ti upravo to i govorim - sve za sta covjek nije imao, ili nema ni danas dokaze, pripise se - bogu. Meni licno - smijesno.
Last edited by Dozer on 30/06/2015 15:46, edited 1 time in total.
Deda Kurcoje

#10297 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

skupljac_zeljeza wrote:
Dozer wrote: Pri tome, ti i dalje ne mozes nikako dokazati to sto tvrdis, a ja mogu ono sto ja tvrdim.
Volio bih čuti kako je sve ovo nas, ali kreni od Velikog praska pa preko povezivanja aminokiselina do ovoga što smo danas i šta to isključuje Božije učešće?
Zasto Malcolm X sakuplja zeljezo? Ne odgovaras na pitanja, gdje ne mozes citirati Kur'an? Jesi li volio stripove u djetinjstvu? Ili ti je to bilo nedostupno?
Dozer

#10298 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Logicno da ne odgovara. Inace, vrlo je tesko diskutovati o necemu kada dokaze baziras ne neopipljivim i nedokazivim stvarima...
Deda Kurcoje

#10299 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Dozer wrote:Logicno da ne odgovara. Inace, vrlo je tesko diskutovati o necemu kada dokaze baziras ne neopipljivim i nedokazivim stvarima...

Jah, pobornik nauke kroz oci Kur'ana. Ubi se se da dokaze da je Kur'an i naucna knjiga. Hriscani znaju da imaju magarce koji govore u Bibliji i jednoroge, pa mudro cute, da se ne blamiraju, ionako citiraju samo Novi Zavjet. A, ljudi sa mentalnim sklopom sakupljaca nam daju naucne dokaze, poput ovih:

Kur'an objasnjava kako ptice lete u suri Nahl, poglavlje 16, ajet 79:
„Zar oni ne vide kako ptice u prostranstvu nebeskom bez muke lete, njih samo Allah drži...“
U suri Mulk, poglavlje 67, ajet 19, Kur'an ponavlja:
„Zar oni ne vide ptice iznad sebe, kako raširenih krila lete, a i skupljaju ih. Samo ih Milostivi drži. On, zaista sve dobro vidi.“

Malo zoologije:
U suri Neml,poglavlje27, ajet17-18 kaže se:
I skupiše se Sulejmanu vojske njegove, džinnovi i ljudi i ptice, sve četa do čete, postrojeni, (Mravi, 17)
i kad stigoše do mravlje doline, jedan mrav reče: "O mravi, ulazite u stanove svoje da vas ne izgazi Sulejman i vojske njegove, a da to i ne primjetite!" (Mravi, 18)
skupljac_zeljeza

#10300 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Dozer wrote::lol: :lol: :lol:

A sta ga to, tacno i precizno, ukljucuje?
Nase neznanje i nagadjanje o tim pocecima? Sta cemo ako se nekada u buducnosti sve to nepobitno dokaze, i pri tome se potvrdi da nikakav bog niti bilo koje drugo natprirodno "bice" nije imalo ama bas nista s tim?
Hoce li se svi vjernici na Zemlji samoubiti u ocaju?

Ja ti upravo to i govorim - sve za sta covjek nije imao, ili nema ni danas dokaze, pripise se - bogu. Meni licno - smijesno.
Što se ti brineš za vjernike? Tema je na kojoj ateisti obrazlažu svoj svjetonazor. Pri tome se bave gajbom i svojim viđenjem gajba i pri tome ostajete na sferi Dawkinsonovih antiteističkih teza. Ni makac dalje. S druge strane Hawking kaže da za Veliki prasak i sve poslije njega nije potreban Bog. Pa ako možete ti i @Dedo prosvijetliti ne mali broj ljudi koji još vjeruje da je za sve morao biti Bog.
Locked