Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
chupacabra

#10251 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by chupacabra »

belfy wrote:
ne, nego ti nisi dobro shvatio moj post. pogledaj kako je leo to shvatio i mozda uspijes razumjeti. posto se bavis Spagetti cudovistem vjerovatno si mladji. na prvo pitanje: "Da li bog postoji?" ti bi kao ateista rekao ne postoji, a onda se vracamo na dokazivanje toga da ne postoji. ako kazes: "Ne znam." onda si agnostik, a ne ateista. vrlo prosto. sav ostatak tvog upisa je toliko nekonzistentan da je suludo upustati se u odgovaranje. evo samo jedna recenica onoga sto si rekao :
...Nisu "nevjernici" prvi izmislili koncept boga pa je sad teret na njima da dokazu njegovo nepostojanje....
opovrgavanje ovakvih stvari je jednostavno besmisleno. prestani sa pravdanjem, jer je ljudski pogrijesiti. budi covjek i priznaj. ako ti sta nije jasno - pitaj. ako se mislis svadjati ja svakako idem dalje...
Idemo jos jednom. Teret dokazivanja tvrdnji cije je odbijanje nedokazivo (filozofskom ili naucnom metodom) lezi na onom koji donosi te tvrdnje. Ovo ti je gore samo bio primjer zato sto je moderna verzija Rusellovog nevidljivog cajnika koji orbitira izmedju Zemlje i Marsa. Mozda ne znas o cemu govorim i sta se zeli pokazati tim primjerom kao i ovim primjerom Pastafarianizma (da,nije zajebancija, "vjernici" u FSM se zovu Pastafarijanci) :) Samo zato sto je njihov bog parodijska verzija Abrahamskog boga, ne znaci da je manje vjerovatan.
Ja sam agnostik prema postojanju Allaha u istoj mjeri koliko sam i agnostik prema Supermenu, Spidermenu, FSM-u, Zeusu, Mitri, Thoru, Ra-u ili sta ti ja znam kojem bozanstvu iz ljudske istorije. Necemo se sada prepucavati oko necega sto nema veze sa diskusijom (sigurno sam stariji od tebe ali nejse) ili jedan drugom objasnjavati definicije ateizma ili agnosticizma i veoma tanke niti izmedju ova dva stava kada se primjene na postojanje bilo kojeg bozanstva. Ako mislis da su moji postovi svadja onda je do tebe.
kerima1

#10252 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

skupljac_zeljeza wrote:
piupiu wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Zato njemački zeleni (Die Grünen) napuštaju gradove i prave po njihovim selima kolonije i žive kao naše vehabije. Nema televizije ni interneta. Dopisuju se pismima. Pričaju o herbicidima i pesticidama, prljavim rijekama, ozonskoj rupi, kiselim kišama, klimi - pijavicama i cunamijima itd.
Ali iz potpuno razlicitih razloga - oni to rade zbog ekoloske svijesti i svijesti o potrebi za samoodrzivost i zastiti planete od pogani zvane covjek. :)
Izgleda da ne može paralelno brz tehnološki napredak koji se često glorifikuje i planeta normalna za život. Kad se čovjek zamisli koliko je samo životinjskih vrsta izumrlo u eri ovakvog tehnološkog napretka i koliko drveta isječeno u šumama koje zovemo pluća planete. Žao mi i Pandi.
Sve je to samo put kojim covjecanstvo ide ili evolucija.I te ljudske greske koje navodis su samo lekcije da se nauci kako da se u buducnosti zivi bolje.
Dozer

#10253 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Superman i Spiderman nisu bozanstva :lol: :lol:
Leo_alfa

#10254 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

Dozer wrote:Superman i Spiderman nisu bozanstva :lol: :lol:
Mada imaju potencijala da postanu, kao uostalom i sve, bez obzira da je stvarno ili imaginarno :)
Dozer

#10255 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

A, i to je tacno... nazalost :)

Sad bez zajebancije...ova diskusija je prilicno odmakla, ali jos uvijek nisam uspio upratiti odgovore na pitanja poput sljedecih:

1. Ako je Allah "oduvijek, i nit' je rodjen, nit' je postao", zasto onda ljudi nisu znali za njega prije 5,5-7-10.000 godina, dakle prije Tore?
2. Isus je bio covjek od krvi i mesa, a onda proglasen bogom. Tako su ga proglasili, opet, ljudi od krvi i mesa. Da li je onda katolicantsvo religija, ili samo ideologija? Jer, kako znamo, kada se slijedi neko, neka osoba, i ono sta ta osoba zagovara ili radi, to se zove ideologija.

3. Zasto se bog, bez obzira kako ga se naziva, nikada nije ukazao svojim najvernijim sljedbenicima i postovaocima, tj. ljudima? Zar to ne bi imalo drastican efekat na sve ljude i zar tada svi ljudi ne bi bez ikakve sumnje slijedili jedno takvo svemocno bice, sto iz postovanja, sto radi straha, svejedno je...?

Ovako, imamo situaciju da su ljudi krcati nekakvim iracionalnim strahom od boga i nekakve njegove kazne, a taj strah je iracionalan upravo zato sto ne postoji niko ko moze potvrditi i dokazati bilo koji dio te nekakve bozije kazne.

Samim tim dolazimo do toga da je nebitno da li je neko ateist ili agnostik, jer se i jedno i drugo svode na isto, i da je neuporedivo bitnije da oni koji vjeruju da bog postoji to na neki nacin i dokazu.
Suludo je od ateista ili agnostika traziti da dokazu da bog ne postoji, kad je samo nepostojanje dokaza da postoji, u stvari, vrhunski dokaz njegovog nepostojanja.
skupljac_zeljeza

#10256 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

kerima1 wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
piupiu wrote:
Ali iz potpuno razlicitih razloga - oni to rade zbog ekoloske svijesti i svijesti o potrebi za samoodrzivost i zastiti planete od pogani zvane covjek. :)
Izgleda da ne može paralelno brz tehnološki napredak koji se često glorifikuje i planeta normalna za život. Kad se čovjek zamisli koliko je samo životinjskih vrsta izumrlo u eri ovakvog tehnološkog napretka i koliko drveta isječeno u šumama koje zovemo pluća planete. Žao mi i Pandi.
Sve je to samo put kojim covjecanstvo ide ili evolucija.I te ljudske greske koje navodis su samo lekcije da se nauci kako da se u buducnosti zivi bolje.
Bez kitova, delfina, lavova, žirafa.....doooobro. :wink:
5 0 5

#10257 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

skupljac_zeljeza wrote:
kerima1 wrote: Sve je to samo put kojim covjecanstvo ide ili evolucija.I te ljudske greske koje navodis su samo lekcije da se nauci kako da se u buducnosti zivi bolje.
i bez ljudi. zasto da ne?
skupljac_zeljeza

#10258 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Dozer wrote: 3. Zasto se bog, bez obzira kako ga se naziva, nikada nije ukazao svojim najvernijim sljedbenicima i postovaocima, tj. ljudima? Zar to ne bi imalo drastican efekat na sve ljude i zar tada svi ljudi ne bi bez ikakve sumnje slijedili jedno takvo svemocno bice, sto iz postovanja, sto radi straha, svejedno je...?
Jel' čovjek odmah smješten u raj/džennet pa mu pokazano da ne može bez 'pripreme'? Dati su ti ajeti/znakovi u Knjizi i prirodi pa traži i Njega i sebe kao što si kao čovjek otkrio elektricitet i koristiš ga za svoje dobro.
chupacabra wrote:... ili jedan drugom objasnjavati definicije ateizma ili agnosticizma i veoma tanke niti izmedju ova dva stava ...
Iz perspektive teizma i jedno i drugo dođu isto, ali s malom razlikom u korist agnosticizma koji nije u potpunosti isključio i drugu mogućnost. Oni nemaju obavezu ništa dokazivati da li postoji ili ne postoji za razliku od antiteista što oni uvijek i pokušavaju.
5 0 5 wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
kerima1 wrote: Sve je to samo put kojim covjecanstvo ide ili evolucija.I te ljudske greske koje navodis su samo lekcije da se nauci kako da se u buducnosti zivi bolje.
i bez ljudi. zasto da ne?
Mi vjerujemo u Kijametski dan kada neće biti ni ljudi.
5 0 5

#10259 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

skupljac_zeljeza wrote:
Dozer wrote: 3. Zasto se bog, bez obzira kako ga se naziva, nikada nije ukazao svojim najvernijim sljedbenicima i postovaocima, tj. ljudima? Zar to ne bi imalo drastican efekat na sve ljude i zar tada svi ljudi ne bi bez ikakve sumnje slijedili jedno takvo svemocno bice, sto iz postovanja, sto radi straha, svejedno je...?
Jel' čovjek odmah smješten u raj/džennet pa mu pokazano da ne može bez 'pripreme'? Dati su ti ajeti/znakovi u Knjizi i prirodi pa traži i Njega i sebe kao što si kao čovjek otkrio elektricitet i koristiš ga za svoje dobro.
ti zaboravljas da ajeti nisu nikakavi argumenti, nego mastarije pustinjskih ljudi. cuj, jel' covjek odmah smjesten u raj. :lol: ko to kaze? :lol: dokaz? 8-)
skupljac_zeljeza

#10260 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

5 0 5 wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
ti zaboravljas da ajeti nisu nikakavi argumenti, nego mastarije pustinjskih ljudi. cuj, jel' covjek odmah smjesten u raj. :lol: ko to kaze? :lol: dokaz? 8-)
Pa sada da li je maštarija ili nije, ti i ja se sigurno nećemo složiti što dokazuje ovih 400 stranica. Riječ ajet kada se prevede s arapskog znači znak. I onda kada neko ne prati znakove skrene s puta, kako to Kur'an kaže....sa fi sebilillah.
Dozer

#10261 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

skupljac_zeljeza wrote: Jel' čovjek odmah smješten u raj/džennet pa mu pokazano da ne može bez 'pripreme'? Dati su ti ajeti/znakovi u Knjizi i prirodi pa traži i Njega i sebe kao što si kao čovjek otkrio elektricitet i koristiš ga za svoje dobro.

A zasto to ne dokazati ljudima, i onda niko ne bi imao nikakve sumnje i svi bi se lomili da zarade raj/dzennet jer bi 100% znali i kako izgleda kontra toga, tj. pakao/dzehennem? Logika...?

A ajeti, tj. znakovi su - sta tacno? Ko ih je utvrdio? Na osnovu cega? Da li su ti "znakovi" za um od prije 1500 godina isti onakvi kako bi bili tumaceni i shvaceni danas?
skupljac_zeljeza

#10262 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Dozer wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Jel' čovjek odmah smješten u raj/džennet pa mu pokazano da ne može bez 'pripreme'? Dati su ti ajeti/znakovi u Knjizi i prirodi pa traži i Njega i sebe kao što si kao čovjek otkrio elektricitet i koristiš ga za svoje dobro.

A zasto to ne dokazati ljudima, i onda niko ne bi imao nikakve sumnje i svi bi se lomili da zarade raj/dzennet jer bi 100% znali i kako izgleda kontra toga, tj. pakao/dzehennem? Logika...?
Dokazi su oko tebe razbacani. Iz iskustva drugih:
"Što vise proučavam prirodu, to više ostajem zapanjen i zadivljen pred delima Stvoritelja. Ja se molim u toku svoga rada u laboratoriju."
Louis Pasteur

"Pravi prirodnjak kad god pronikne u tajne tvorevine svojim saznanjem, neizbezno svuda u njima vidi prst Boziji" Robert Boyle

"U tvorevini ja kao da rukama dodirujem Boga." Johannes Kepler

"Onaj koji bez predrasuda proucava prirodne nauke, nuzno dolazi k Bogu" E.L. Kesel

"Nasa znanost, otkrivajuci nam cuda prirode, treba nas nadahnuti divljenjem prema Onome ko ih je nacinio." Michael Faraday

"Poslije višegodišnjeg istraživanja događaja u prirodi moram priznati da postoji veća inteligencija. " Thomas Edison

"Ja ne vjerujem u njega [Boga], ja ga vidim u prirodi. " Jean-Henri Fabre

"Stvoritelj je ljudskom rodu dao dvije knjige. U jednoj je pokazao svoju velicinu, a u drugoj svoju volju. Prva je - ovaj vidljivi svijet koji je On stvorio da bi covjek, gledajuci na velicinu, krasotu i skladnost Njegovog djela, priznao bozansku svemoc. Druga je - Sveto pismo. U njoj je iznesena
Bozja namjera za nase spasenje. Drugu objasnjavaju ucitelji vjere, a prvu fizicari, matematicari, astronomi .... I propovjednici Svetog pisma, i znanstvenici uvjeravaju nas ne samo u postojanje Boga vec nam otkrivaju i Njegova bezbrojna dobrocinstva prema nama." Mihail B. Lomonosov
Ti hoćeš da ja budem Zakir Naik, ali mislim da je bolji način da svako svojim putem traga. Imamo različite predispozicije čija polivalentnost nas dovodi ka istom ili sličnom.
Dozer wrote: A ajeti, tj. znakovi su - sta tacno? Ko ih je utvrdio? Na osnovu cega? Da li su ti "znakovi" za um od prije 1500 godina isti onakvi kako bi bili tumaceni i shvaceni danas?
Dobro će uvijek biti dobro, a loše će ostati loše.
Last edited by skupljac_zeljeza on 30/06/2015 11:45, edited 1 time in total.
5 0 5

#10263 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

skupljac_zeljeza wrote: Pa sada da li je maštarija ili nije, ti i ja se sigurno nećemo složiti što dokazuje ovih 400 stranica. Riječ ajet kada se prevede s arapskog znači znak. I onda kada neko ne prati znakove skrene s puta, kako to Kur'an kaže....sa fi sebilillah.
i ja sam citao u jednoj knjizi da se princeza nabola na trn od ruze, koji ju je uspavao na 100 godina. kada se nasao princ koji ju je poljubio, odmah se probudila. nedugo poslije toga su se i ozenili. (pa sada da li je mastarija ili nije, ti i ja se sigurno necemo sloziti sto dokazuje ovih 400 stranica). no, "dokaz" je ponudjen u knjizi. ili vjerujes u necije mastarije, ili ne.
skupljac_zeljeza

#10264 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

5 0 5 wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Pa sada da li je maštarija ili nije, ti i ja se sigurno nećemo složiti što dokazuje ovih 400 stranica. Riječ ajet kada se prevede s arapskog znači znak. I onda kada neko ne prati znakove skrene s puta, kako to Kur'an kaže....sa fi sebilillah.
i ja sam citao u jednoj knjizi da se princeza nabola na trn od ruze, koji ju je uspavao na 100 godina. kada se nasao princ koji ju je poljubio, odmah se probudila. nedugo poslije toga su se i ozenili. (pa sada da li je mastarija ili nije, ti i ja se sigurno necemo sloziti sto dokazuje ovih 400 stranica). no, "dokaz" je ponudjen u knjizi. ili vjerujes u necije mastarije, ili ne.
Ovdje ću se složiti da je maštarija. Da li je Dawkins napisao deluzije o Trnoružici? Neće nikada ni napisati, a o Bogu će možda pokušati još jednom.
5 0 5

#10265 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

skupljac_zeljeza wrote: Ovdje ću se složiti da je maštarija. Da li je Dawkins napisao deluzije o Trnoružici? Neće nikada ni napisati, a o Bogu će možda pokušati još jednom.
jesi li procitao i jednu od te dvije knjige?
Dozer

#10266 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

skupljac_zeljeza wrote: "Što vise proučavam prirodu, to više ostajem zapanjen i zadivljen pred delima Stvoritelja. Ja se molim u toku svoga rada u laboratoriju."
Louis Pasteur
OK. A moze li ovako:
Sto vise proucavam prirodu, to vise ostajem zapanjen i zadivljen mehanizmima zivota koje ona stvara. U laboratoriju se trudim proniknuti u najsitnije detalje, kako bih shvatio iz cega smo nastali.
"Pravi prirodnjak kad god pronikne u tajne tvorevine svojim saznanjem, neizbezno svuda u njima vidi prst Boziji" Robert Boyle
Samo ukoliko ga zeli vidjeti, tj. "vidjece" ga sve dok se ne dodje do pravog saznanja o postanku.
"U tvorevini ja kao da rukama dodirujem Boga." Johannes Kepler
A joj...
"Onaj koji bez predrasuda proucava prirodne nauke, nuzno dolazi k Bogu" E.L. Kesel
Onaj koji bez predrasuda proucava prirodne nauke, nuzno dolazi do zakljucka da jos ne zna sve.
Logicno, tada ce ono sto ne zna objasniti - visom silom.
"Nasa znanost, otkrivajuci nam cuda prirode, treba nas nadahnuti divljenjem prema Onome ko ih je nacinio." Michael Faraday
Nasa znanost, otkrivajuci cuda prirode, treba nas nadahnuti da tragamo jos dalje i dublje, kako bismo otrkili nase stvarne pocetke.
"Poslije višegodišnjeg istraživanja događaja u prirodi moram priznati da postoji veća inteligencija. " Thomas Edison
Vanzemaljci? Defitnitivno nismo sami, zar ne?
A oni koji su sposobni doci do nas ko zna odakle, defitinitinvo su veca inteligencija.
"Ja ne vjerujem u njega [Boga], ja ga vidim u prirodi. " Jean-Henri Fabre
Cool :)
"Stvoritelj je ljudskom rodu dao dvije knjige. U jednoj je pokazao svoju velicinu, a u drugoj svoju volju. Prva je - ovaj vidljivi svijet koji je On stvorio da bi covjek, gledajuci na velicinu, krasotu i skladnost Njegovog djela, priznao bozansku svemoc. Druga je - Sveto pismo. U njoj je iznesena
Bozja namjera za nase spasenje. Drugu objasnjavaju ucitelji vjere, a prvu fizicari, matematicari, astronomi .... I propovjednici Svetog pisma, i znanstvenici uvjeravaju nas ne samo u postojanje Boga vec nam otkrivaju i Njegova bezbrojna dobrocinstva prema nama." Mihail B. Lomonosov
O ovome zaista ne bih...
Vrlo brzo cemo doci do bezbrojnih paradoksa ovih tvrdnji, a koje svakodnevno gledamo u realnosti...
Ti hoćeš da ja budem Zakir Naik, ali mislim da je bolji način da svako svojim putem traga. Imamo različite predispozicije čija polivalentnost nas dovodi ka istom ili sličnom
Necu ja nista. Diskutujemo.
Jer, ako npr. Thomas Edison ima svoje licno vidjenje prirode oko nas i boga, ili Michael Faraday, ili Lomonosov, ili, ili, ili - zasto ga ne mogu imati i ja?
skupljac_zeljeza

#10267 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

5 0 5 wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Ovdje ću se složiti da je maštarija. Da li je Dawkins napisao deluzije o Trnoružici? Neće nikada ni napisati, a o Bogu će možda pokušati još jednom.
jesi li procitao i jednu od te dvije knjige?
Da skratimo. Nema ni Russellovog porculanskog čajnika u svemiru koji kruži navodno kao satelit. Ne kruži. :wink:
5 0 5

#10268 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

skupljac_zeljeza wrote: Da skratimo. Nema ni Russellovog porculanskog čajnika u svemiru koji kruži navodno kao satelit. Ne kruži. :wink:
za sve sto tvrdis moras ponuditi dokaz.
skupljac_zeljeza

#10269 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Dozer wrote: Necu ja nista. Diskutujemo.
Jer, ako npr. Thomas Edison ima svoje licno vidjenje prirode oko nas i boga, ili Michael Faraday, ili Lomonosov, ili, ili, ili - zasto ga ne mogu imati i ja?
Ne znam ja. Dijele ljudi svoja spoznajna iskustva vezana za Boga na YT, ali ja svoje ne bih.

Kako ne želim biti Zakir Naik tako ne želim biti ni Carl Jung. Ko traži taj i nađe, a ko stoji i čeka ....mora se posrećiti da dođe samo.
skupljac_zeljeza

#10270 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

5 0 5 wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Da skratimo. Nema ni Russellovog porculanskog čajnika u svemiru koji kruži navodno kao satelit. Ne kruži. :wink:
za sve sto tvrdis moras ponuditi dokaz.
To ni Muhammed a.s. kao poslanik Božiji nije morao:

"Da Gospodar tvoj hoće, na Zemlji bi doista bili svi vjernici. Pa zašto onda ti da nagoniš ljude da budu vjernici?" (10:99)

Da tražim od tebe da uzvjeruješ možda bih i trebao te uvjeravati, ali ne pada mi na pamet.
Deda Kurcoje

#10271 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

skupljac_zeljeza wrote: Jel' čovjek odmah smješten u raj/džennet pa mu pokazano da ne može bez 'pripreme'?
Joooj. Pa, se Bog zeznu'o (a, svemocan i sve zna). Nije dovoljno testirao (a, svemocan i sve zna), a kada je vidio da se presao (a, svemocan i sve zna), zovnuo Sejtana (da dodje malo iz pakla u raj) da on sredi stvar (a, svemocan i sve zna), a ne on licno (a, svemocan i sve zna). I to putem jabuke i pricajuce zmije (zmije, kao sto znamo pricaju). Jos je i zenomrzac, pa, sve putem Sejtana, ne preuzimajuci nikakavu licnu odgovornost, zenu nagovorio na "grijeh" (jabuka, malo suludo, kao zabranjena stvar, jer je jabuka zdrava i ne narusava zdravlje, mogao je uzeti nesto sto nije bas zdravo, recimo nikotin ili heroin, pa bi kazna bar bila, donekle, opravdana, ali recimo da nije znao za to, mada je svemocan, ali ne zna bas sve). Potom je nogirao oboje iz raja na Zemlju. Gdje covjek trenira, da bi se vratio nazad i uzivao u vjecnom, besciljnom, tumaranju po raju. I ako mu svane u glavi da se zapita: "Kakva je svrha biti u raju vjecno?" Beskrajni, besmisleni, hedonizam.

Sto je glupo samo po sebi.
Dozer

#10272 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

U sustini, odgovarajuce za vrijeme od prije 1500-2000 godina.
Danas to ne vide samo oni koji to ne zele.
skupljac_zeljeza

#10273 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Deda Kurcoje wrote: I ako mu svane u glavi da se zapita: "Kakva je svrha biti u raju vjecno?" Beskrajni, besmisleni, hedonizam.
Ako vjeruješ da te s druge strane čeka samo vječni mrak onda što se patiti na zemaljskim vrućinama, zimama, kišama, nekakvi stresovi stalno, razboliš se, ogladniš, ožedniš, ganja te banka zbog nekakve tamo rate kredita, uvalili ti u samopozluzi pokvaren kefir i uz to naplatili skuplje.....zar nije smislenije sve to skratiti tako što ćeš prošetati do balkona i preko ograde na glavu?
Dozer

#10274 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

skupljac_zeljeza wrote:
Deda Kurcoje wrote: I ako mu svane u glavi da se zapita: "Kakva je svrha biti u raju vjecno?" Beskrajni, besmisleni, hedonizam.
Ako vjeruješ da te s druge strane čeka samo vječni mrak onda što se patiti na zemaljskim vrućinama, zimama, kišama, nekakvi stresovi stalno, razboliš se, ogladniš, ožedniš, ganja te banka zbog nekakve tamo rate kredita, uvalili ti u samopozluzi pokvaren kefir i uz to naplatili skuplje.....zar nije smislenije sve to skratiti tako što ćeš prošetati do balkona i preko ograde na glavu?
Ohohohohoooo :D

Ako vjerujes da te tamo ceka vjecito blagostanje, sreca, mir, bla, bla - zasto se uopste patis s ovim zivotom? Zasto se i hodze i popovi, a i svi ostali vjernici, polomise da sto duze ostanu na ovom svijetu, ako je vec tamo sve to tako prekrasno? :D
Ogromne pare se krse na zdravlje, lijekove, operacije, lijecenje rakova, bla, bla - zasto? Zasto vjernici jednostavno ne puste sve "bozijoj volji"?

Ako ti je bog "dao" rak pluca - zasto se boris protiv bozije volje? Ipak je i taj rak - od boga :D
skupljac_zeljeza

#10275 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Dozer wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Ohohohohoooo :D

Ako vjerujes da te tamo ceka vjecito blagostanje, sreca, mir, bla, bla - zasto se uopste patis s ovim zivotom? Zasto se i hodze i popovi, a i svi ostali vjernici, polomise da sto duze ostanu na ovom svijetu, ako je vec tamo sve to tako prekrasno? :D
Moramo čekati Azraila. Ne možemo bez njega Tamo. A dok čekamo stalno se izgrađivati, preispitivati itd. :wink:
Locked