Azijske nakaze

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ado-nekad-sampion

#1026 Re: Azijske nakaze

Post by ado-nekad-sampion »

Evolution_IV wrote: 14/01/2021 11:47 ne vrijedi A klasa onih para,bjezi ba...
Idemo predaleko od teme, ali meni vrijedi. Za ne toliko puno vise para dobijes izgled koji u toj klasi neces dobiti nikad, a mozda ni tad :D , sto vani sto unutra, plus garantovan kvalitet, i makar jednako dobro auto kao Golf, a obicno nesto bolje. Trebala bi kostati puno vise nego sto kosta da bi se ocekivalo vise. Pogotovo se ta razlika topi kad je na otplatu i kad gledas na razliku u rati, a uglavnom jeste. To koliko ih ima na cesti pokazuje da te formula itekako pali.

Opet neko ko dolazi s polazne tacke da je i Golf preskup mozda misli drugacije, ja ne mislim, zapravo suprotno mislim da je (nov) prejeftin u odnosu na ono sto nudi. :?
Last edited by ado-nekad-sampion on 14/01/2021 11:52, edited 1 time in total.
ElRe

#1027 Re: Azijske nakaze

Post by ElRe »

Joji - dizajner E90

Image
ado-nekad-sampion

#1028 Re: Azijske nakaze

Sprijeda izgleda super, zadnji kraj pogotovo prije FL vrlo slabo.
Throttle

#1029 Re: Azijske nakaze

Post by Throttle »

Adi odvratan e90 a vozi keca koji je poprilicno.slican, da ne kazem gori :mrgreen:
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#1030 Re: Azijske nakaze

Post by Evolution_IV »

ado-nekad-sampion wrote: 14/01/2021 11:50
Idemo predaleko od teme, ali meni vrijedi. Za ne toliko puno vise para dobijes izgled koji u toj klasi neces dobiti nikad, a mozda ni tad :D , sto vani sto unutra, plus garantovan kvalitet, i makar jednako dobro auto kao Golf, a obicno nesto bolje. Trebala bi kostati puno vise nego sto kosta da bi se ocekivalo vise. Pogotovo se ta razlika topi kad je na otplatu i kad gledas na razliku u rati, a uglavnom jeste. To koliko ih ima na cesti pokazuje da te formula itekako pali.

Opet neko ko dolazi s polazne tacke da je i Golf preskup mozda misli drugacije, ja ne mislim, zapravo suprotno mislim da je (nov) prejeftin u odnosu na ono sto nudi. :?
imaju 2 auta : BMW 1 i mazda 3 nova 8-) ,bare bare normalni modeli,necemo ic na one jake...pa jest preskup,vise se isplati kec jer ima vise opreme osnovni...

a od mercedesa bi ovoga od 625ks :evil:

Image
Juka Jebach

#1031 Re: Azijske nakaze

Post by Juka Jebach »

ElRe wrote: 14/01/2021 11:48 Image

Valjaju li icemu koleosi ti, meni se cine ok al nikad nisam nesto istrazivao o njima a dobijao sam par ponuda za zamjene.
ado-nekad-sampion

#1032 Re: Azijske nakaze

Throttle wrote: 14/01/2021 11:56 Adi odvratan e90 a vozi keca koji je poprilicno.slican, da ne kazem gori :mrgreen:
Pa i ne bas. Sprijeda jeste slican, samo je malo agresivniji. Pozadi nije ni slican. Meni je E90 prije FL los pozadi, premalo agresivan, ruzne stopke... Nisam rekao da je odvratan, nego da je najlosije dizajnirana trica ikad. Ali realno sta je tad bilo u toj klasi nije nimalo losa pogotovo FL. Trica je uvijek super izgledala, sto se za keca, ne mozes bar reci. Mislim na buljavog F20 sa stopkama ko rastenuti Polo.

Rekoh vec malo je falilo da imam tricu umjesto keca. Presudile su potrebe. Ali takodjer kako rekoh, to sto imam ne mijenja moje stavove. Misliti nije kompromis, imati jeste.
Last edited by ado-nekad-sampion on 14/01/2021 12:02, edited 1 time in total.
Juka Jebach

#1033 Re: Azijske nakaze

Post by Juka Jebach »

Juka Jebach wrote: 14/01/2021 12:01
ElRe wrote: 14/01/2021 11:48 Image
Valjaju li icemu koleosi ti, meni se cine ok al nikad nisam nesto istrazivao o njima a dobijao sam par ponuda za zamjene.
ado-nekad-sampion

#1034 Re: Azijske nakaze

Evolution_IV wrote: 14/01/2021 11:58 imaju 2 auta : BMW 1 i mazda 3 nova 8-) ,bare bare normalni modeli,necemo ic na one jake...pa jest preskup,vise se isplati kec jer ima vise opreme osnovni...

Image
Eto da ti budem iskren naslijepo bih radije A klasu od keca. Mada je i kec dobar.

Ne gledam vise auta u toj klasi, ali kad bih gledao znam sta bih pozelio. :D
basicm

#1035 Re: Azijske nakaze

Post by basicm »

ElRe wrote: 14/01/2021 11:51 Joji - dizajner E90

Image
Prvo razocarenje u bmw sam imao kad sam vidio ovo. Nisam vjerovao da su ovo pustili u proizvodnju.
UmaX

#1036 Re: Azijske nakaze

Post by UmaX »

Pa to je ljepotan spram keca, petice, sestice, sedmice i svih ostalih "kreacija" iz tog doba.

E90 prije facelifta je ruzan nazad, sto jest jest, nakon facelifta je i to doslo na svoje.
citroen xm

#1037 Re: Azijske nakaze

Post by citroen xm »

Trenutno mi BMW sa modelima 5 i 7 ima ljepši interijer od Mercedesa E i S. Vrlo često, 1-2 puta sedmično se vozim u E klasi. Mercedes ima taj WOW efekat, ali mi je popriličan kičeraj. Trenutno mi Alfa i Volvo imaju možda najljepše interijere. Meni lijepo, ne mora drugima. Luksuz se meni nikada nije mjerio količinom tehnoloških inovacija već ljepotom svedenog dizajna i upotrebljenih materijala. Mercedes vrišti, ali meni taj vrisak nikada nije bio baš lijep.

Priča o konzervativnim ljubiteljima BMW-a koji su zaspali u 2000-im meni ne stoji. To bi možda pristajalo da pričamo o ljubiteljima VW-a pa pošto tu nikada i nije ničega posebnog ni bilo, ne može se reći da Golf nije Golf i da je bolja trica od šestice jer to je u suštini sve isto sa modernijom opremom i tehnologijom, ali uvijek konfekcija.

Pričao sam jednom davno sa jednim ljubiteljem BMW-a tada u srednjim godinama. Taj čovjek je baš baš ljubitelj i poznavaoc BMW-a i posjedovao je svašta nešto kao recimo stare petice, Alpine, E9 u doba kada su bili novi ili vrlo mladi. Njemu već sa E39 počinje promašaj kod petica jer je to po njegovim riječima prva petica koja se naslanja na tricu dok je prije bilo obrnuto. Takođe kod trica sunovrat po njemu počinje od užasno nekvalitetnog E36. Da li je zaspao u vremenu? Pa ne bih rekao jer je posle vozio takođe visoku modernu klasu, ali ne BMW.
123leptirica

#1038 Re: Azijske nakaze

Post by 123leptirica »

Entropio wrote: 26/05/2020 23:34 Tema posvecena azijskim nakazama koje svojim ruznim linijama i katastrofalnim dizajnom privlace poglede i instantno unistavaju ugled i status u drustvu vlasnika te rugobe. Govorimo o najvisem stepenu ruznoce: level 9000. Ono stid te da je neka takva nakaza parkirana na istom parkingu kao ti. Kad prodjes pored nje oporavljas se 3 dana. Ako se kojim slucajem vozis u njoj, psihoterapija i dobri psihofarmaci da dodjes sebi. A ako se toliko zajebes pa je kupis, na Jagomiru ti je krevet vec rezervisan.

Naravno, trenutnim vlasnicima moje saucesce sa zeljom da se nakaze sto prije rijese i da se oni oporave.

Ako nekom ne bude dobro dok bude gledao slike, nisam odgovoran! Nastavite na vlastitu odgovornost.

😂😂😂

jesu im vala ružna auta, čovjek bi možda kupio radi kvaliteta ali zbog izgleda teško.
ado-nekad-sampion

#1039 Re: Azijske nakaze

@CitroenXM

Pa to je sasvim legitimno, ne moze od 1000 ljudi svaki biti isti.

Prica o "zaspalim u vremenu" se ne mora shvatiti toliko grdno, jednostavno nekad se ljudima svidjao BMW vise ne, sto je normalno da se desi. Vjerujem da se isto desilo nekim konzervativnijim ljubiteljima Mecke s ovim novim dizajnima, pogotovo ako su postali ljubitelji u osamdesetim i devedesetim godinama. Takodjer, normalno da se nekom promijeni ukus kako stari. Jednostavno ne mozes generalizovati klasifikaciju "ljubitelja BMWa". Covjek koji ne mijenja misljenje i drzi se jednog ko pijan plota je glup. Ima jedna izreka, covjek koji misli isto s 30 i 50, protracio je 20 godina zivota. :)

Mislim, sta je cilj? Da se ja okarakterisem da nisam ljubitelj BMWa jer se ne slazem s nekim izmisljanim postulatima da je nesto BMW a nesto drugo nije? Pa ja sam kazem da nisam ljubitelj. :-) Lako je biti ljubitelj neceg sto je najbolje. :P
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1040 Re: Azijske nakaze

Post by konektovan »

Ti si je'na obična iskompleksirana balknska seljachina koja nije znala za bmw ni iz časopisa, dok nije otišla u minken.... :mrgreen: Al'nek si ti nama sad sretan....i da još ružnije promijeniš.. :mrgreen:
ado-nekad-sampion

#1041 Re: Azijske nakaze

E pa da ti obicna iskompleksirana balkanska seljacina kaze da je BMW kupila dok je zivjela i radila u Sarajevu i uvezla u Minhen, kojeg je u vrijeme kupovine doticnog auta vidjela samo jednom turisticki. :D
tempuser

#1042 Re: Azijske nakaze

Post by tempuser »

ado-nekad-sampion wrote: 14/01/2021 11:39 Meni je E60 najbolja petica jer prethodne petice (a i naredne) mi nisu bile bas wow, da ne govorim da je dotad petica uglavnom bila smanjena sedmica, bez sopstvenog identita, sto donekle vrijedi i za E39. E34 je bukvalno kraca sedmica, kao i E28 prije njega.
Hmmmmm? U najmanju ruku diskutabilna konstatacija

Image
Image
ado-nekad-sampion wrote: 14/01/2021 11:39 E34 je bukvalno kraca sedmica, kao i E28 prije njega.
Ovo je malo reći pogrešna konstatacija.

Image
Image

Image
Image
vindfaker

#1043 Re: Azijske nakaze

Post by vindfaker »

Evolution_IV wrote: 14/01/2021 11:58
ado-nekad-sampion wrote: 14/01/2021 11:50

imaju 2 auta : BMW 1 i mazda 3 nova 8-) ,bare bare normalni modeli,necemo ic na one jake...pa jest preskup,vise se isplati kec jer ima vise opreme osnovni...

Image
mašina :thumbup: :thumbup:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1044 Re: Azijske nakaze

Post by konektovan »

ado-nekad-sampion wrote: 14/01/2021 16:47 E pa da ti obicna iskompleksirana balkanska seljacina kaze da je BMW kupila dok je zivjela i radila u Sarajevu i uvezla u Minhen, kojeg je u vrijeme kupovine doticnog auta vidjela samo jednom turisticki. :D
Mašala mašala,...mubareć. :mrgreen:
ado-nekad-sampion

#1045 Re: Azijske nakaze

tempuser wrote: 14/01/2021 17:00
Hmmmmm? U najmanju ruku diskutabilna konstatacija

Image
Image

Pa sto ne uze prvu verziju E65 nego facelift. :-) Sto ti volis stimat da ide na tvoju ruku cudo jedno. :-)

Ovo je prva sedmica E65:

Image

Ovo je pozadi:

Image

Ovo je petica pozadi (slika koja ti fali):

Image

Nema sta, lice ko jaje jajetu. :D Btw te slike sto si ti postavio demantuju samog tebe, jer po tim slikama petica nikako ne moze liciti na sedmicu, jer je ta sedmica s tvoje slike izasla poslije. Moze biti samo obratno.

Sto se tice E28 i E23, itekako su slicni, par stvari izmijenjeno na E28 s obzirom da je izasao 4 godine kasnije.

Nego sto ne pokaza E32 vs E34 i E38 vs E39? :-)
tempuser

#1046 Re: Azijske nakaze

Post by tempuser »

ado-nekad-sampion wrote: 14/01/2021 17:47 Pa sto ne uze prvu verziju E65 nego facelift. :-) Sto ti volis stimat da ide na tvoju ruku cudo jedno. :-)
Uzeo prvu na koju sam naletio, FL ili ne više nego dovoljan dokaz kakav "identitet" ima E60!
ado-nekad-sampion wrote: 14/01/2021 17:47 Sto se tice E28 i E23, itekako su slicni, par stvari izmijenjeno na E28 s obzirom da je izasao 4 godine kasnije.
Boldirao sam dio konstatacije za koji mislim da je netačan.
Par stvari... Silueta različita, zadnja svjetla ni nalik, prednji zmigavci na različitim lokacijama itd... Itekako slićčni :-)

Image
Image
basicm

#1047 Re: Azijske nakaze

Post by basicm »

Ne znam sta je kriterij ado? E65 ispod povrsine nije slican nijednom bmw-u tog perioda. E28=E12, E32 i E24 da, slicni su.
ado-nekad-sampion

#1048 Re: Azijske nakaze

tempuser wrote: 14/01/2021 18:02
ado-nekad-sampion wrote: 14/01/2021 17:47 Pa sto ne uze prvu verziju E65 nego facelift. :-) Sto ti volis stimat da ide na tvoju ruku cudo jedno. :-)
Uzeo prvu na koju sam naletio, FL ili ne više nego dovoljan dokaz kakav "identitet" ima E60!
ado-nekad-sampion wrote: 14/01/2021 17:47 Sto se tice E28 i E23, itekako su slicni, par stvari izmijenjeno na E28 s obzirom da je izasao 4 godine kasnije.
Boldirao sam dio konstatacije za koji mislim da je netačan.
Par stvari... Silueta različita, zadnja svjetla ni nalik, prednji zmigavci na različitim lokacijama itd... Itekako slićčni :-)

Image
Image
Pa definitivno slicniji nego E60 i E65. Ili ne? :-)

Mozda sam ja malo pretjerao u tome, ali ne uzmi me za rijec. Generalno stoji, daleko najveca razlika dizajnerski izmedju sedmice i petice je bila za vrijeme E60. Stavi zmigavce do farova u E28, koja bi razlika izmedje njega i E23 kad gledas sprijeda? Nego sta nego su slicni.

To sto si ti naveo nije nikakav dokaz, jer dokaz da E60 nema identitet ne moze biti slicnost s autom koje je isaslo 4-5 godina poslije, to nema logike nikako. Mogla biti slicnost s autom koje je izaslo godinu-dvije ranije, ali kako moje slike pokazuju to nije slucaj ni blizu.
basicm wrote: 14/01/2021 18:06 Ne znam sta je kriterij ado? E65 ispod povrsine nije slican nijednom bmw-u tog perioda. E28=E12, E32 i E24 da, slicni su.
Pa ja sam naveo da mi se kod E60 svidja sto nikako ne lici na sedmicu, E65. Sto s ostalim peticama prije ili kasnije nije slucaj, sve su dizajnirane po uzoru na sedmicu i vrlo slicne neke vise neke manje. Oba auta imaju svoj identitet. Ne mozes ih zamijeniti ni u 500 metara, s koje god strane gledas.

Kod oba je to pozitivno, barem meni. Nastranu to sto mi se sedmica prije FL nikako ne svidja.
tempuser

#1049 Re: Azijske nakaze

Post by tempuser »

ado-nekad-sampion wrote: 14/01/2021 18:17 Pa definitivno slicniji nego E60 i E65. Ili ne? :-)

Mozda sam ja malo pretjerao u tome, ali ne uzmi me za rijec. Generalno stoji, daleko najveca razlika dizajnerski izmedju sedmice i petice je bila za vrijeme E60. Stavi zmigavce do farova u E28, koja bi razlika izmedje njega i E23 kad gledas sprijeda? Nego sta nego su slicni.

To sto si ti naveo nije nikakav dokaz, jer dokaz da E60 nema identitet ne moze biti slicnost s autom koje je isaslo 4-5 godina poslije, to nema logike nikako. Mogla biti slicnost s autom koje je izaslo godinu-dvije ranije, ali kako moje slike pokazuju to nije slucaj ni blizu.
Sad malo okrećeš priču.
Krenuo si od tvrdnje da E60 ima prepoznatljiv identitet, a za poređenje si uzeo tvrdnju da druge generacije petice i samo umanjene sedmice.

Gdje je ovdje prepoznatljiv "identitet" E60 u odnosu na E65???? Ja ovdje vidim dva modela koji dijele identitet, tj da pripadaju istom dizajnerskom "opusu"!
Image
Image

Čuj stavi žmigavce do farova i biće isti?!?!? Nema veze što nazad nisu ni nalik!? Stavi štop lampe od E65 na E60 i biće skoro identični! E23 identitetom dijeli zadnji dio sa E12.
Nije bitno, jesu li E23 i E28 sličniji nego E60 i E65, iako ne znam koliko mogu biti sličniji ako imaju različitu siluetu, svjetla i prednje žmigavce (što mijenja cijelu fizionomiju prednjeg dijela), nego pogrešna konstatacija da je E28 kraća verzija E23. Za E34 vs E32 konstatacija stoji
citroen xm

#1050 Re: Azijske nakaze

Post by citroen xm »

ado-nekad-sampion wrote: 14/01/2021 16:19 @CitroenXM

Pa to je sasvim legitimno, ne moze od 1000 ljudi svaki biti isti.

Prica o "zaspalim u vremenu" se ne mora shvatiti toliko grdno, jednostavno nekad se ljudima svidjao BMW vise ne, sto je normalno da se desi. Vjerujem da se isto desilo nekim konzervativnijim ljubiteljima Mecke s ovim novim dizajnima, pogotovo ako su postali ljubitelji u osamdesetim i devedesetim godinama. Takodjer, normalno da se nekom promijeni ukus kako stari. Jednostavno ne mozes generalizovati klasifikaciju "ljubitelja BMWa". Covjek koji ne mijenja misljenje i drzi se jednog ko pijan plota je glup. Ima jedna izreka, covjek koji misli isto s 30 i 50, protracio je 20 godina zivota. :)

Mislim, sta je cilj? Da se ja okarakterisem da nisam ljubitelj BMWa jer se ne slazem s nekim izmisljanim postulatima da je nesto BMW a nesto drugo nije? Pa ja sam kazem da nisam ljubitelj. :-) Lako je biti ljubitelj neceg sto je najbolje. :P
Naravno da ne mogu svi ljudi biti isti niti ja želim za tebe dokazivati da jesi ili nisi ljubitelj.

To da li treba mijenjati mišljenje sa godinama je vrlo diskutabilno. Za neke stvari sasvim logično treba, za neke druge ne. Jbg, ako ti neke stvari odgovaraju i sa 20 i sa 50 nećeš na silu mijenjati.

Opet kažem, BMW nije običan brend kao VW. Ako većina ljubitelja kaže da to nije to, onda znači da je BMW negdje omanuo u kontinuitetu. Ljubitelji ipak jesu to zato što su prepoznali neku posebnost brenda kroz godine postojanja.
Post Reply