Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
madner

#1026 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by madner »

Ne ide to tako, javni interes je taj koji nadjace lobiranje.

Niko nije uspio ukloniti lobije i danas postoji jak lobi duhanske industrije, no...
prog321

#1027 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Javni interes nema ništa sa psima na ulici.
Možda 1 od 50 ljudi bi volio da gleda čopore pasa u svakom parku, trotoaru i pred haustorom.
Uklonite EU lobije, i ako treba ja ću sam sa sačmaricom riješiti problem pasa u Sarajevu :-D
madner

#1028 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by madner »

Naravno da ima.

Javni interes je da ulice budu sigurne za gradjane, psi to ugrozavaju, zakon se izmjeni bez obzira na lobiranje.
Osobe koje se protive izmjeni budu pod pritiskom javnosti i shodno tome odustanu od tog stava ili budu marginalizovani.

To sto vecina stanovnistva nije za zakon a isti ostaje na snazi je porazno, ne pozitivno.
prog321

#1029 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Slažem se da je porazno.
Ali svagdje u svijetu lobiji manipulišu željama većine. Nismo mi jedini.
TRANCE

#1030 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by TRANCE »

costacurta wrote: :lol:
Ja kontam radnici argete, ovi u rajlovcu! Rekoh dje njih nadje i zasto bas oni?! :lol:
Majstor vodoinstaler sa kojim sam ja radio ako zaradi danas manje od 200KM smatrao je dan neuspijesnim.
Elektricari ne znaju kud ce sa sobom od posla a zarada do jaja. Mehnicari isto tako a sve dobra zarada.
Rudari mislim preko milje sa toplim obrokom i imaju cak regres i svoj voz ee :D
Fol je u tome sto je sve manje i manje dobrih zanatlija i sto za 10ak godina neces imati koga zovnuti da ti struju ili vodu razvede ili ne daj boze poptorni zid podigne.
Sve pravnici, ekonomisti, pedagozi pichke materine.
Odgovor na temu,
ima odredjeni procenat ljudi koji je otisao jer ovdje nije imo doslovno za kifle.
Ima odredjeni broj (npr iz Tuzle i okoline) koji je otisao negdje vani jer mu je i komsija i rodjak otisao i nema smisla da i on ne ode, morao je pokazati selu da i on to moze.
Sitnih kriminalaca i jajara koju su otisli na azil i da kradu sampone i saFune po Aldiju i Lidlu i prodaju ovdje po marku (originaaali b'ate)
Elem,
svak ima svoj razlog. Islo se masovno i za vrijeme onog sistema, svaka porodica je imala ili tetka ili tetku negdje vani i sa nestrpljenjem se cekao august da dodju iz Njemacke da donesu njemacke cokolade :mrgreen:
U AMerici zivi 50 miliona porijeklom Nijemaca (skoro populacija Njemacke), koji se u svakom trenutku mogu vratiti u D i bez zahtjeva za azil, odmah drito u sistem. AL nikom ne pada na pamet, sto li pitam se ja? Mi svi letimo ko muhe bez glava iako su sanse da dobijemo bilo kakvo zaposlenje u obecanoj zemlji skoro pa ne moguce, Americki Nijemci ne pomisljaju na takvo sto. :zoka:
Ti rijetki što rade za preko hiljadu KM i misle "dobro je, nek' sam ja čvaknuo milju, hebo sve ostalo i budale što idu vani" su vazda bili seljaci samo takvi. Njima nije bitno šta će u Bosni biti sutra, a ne za 10-20 godina, da li će im neko dijete izbosti zbog mobitela, da li će on ili neko iz porodice krepati ako se razboli zbog naših bolnica u kojima mjesecima zna ne raditi CT (da ne spominjemo dostupnost komplikovanijih operacija), da li će mu djecu po školama i fakultetima obrazovati stranački idioti, da li će uopšte u budućnosti biti vode i javnog prijevoza kako je krenulo itd. Jer oni i ne znaju za bolje, njima je samo bitno da su čvaknuli milju mjesečno i to im je ultimativni životni vrh što se može postići, nema dalje.
Ma ja, hebo ekonomiste, pravnike, IT inžinjere, doktore, genetičare, arhitekte i ostale za koje u našoj nadasve visokorazvijenoj ekonomiji nema posla, ko ih hebe što nisu rudari ili vodoinstalateri. Eno ekonomije Amerike, Velike Britanije, Singapura, Švicarske i sličnih sirotinjskih država se maksuz baziraju na rudarima i vodoinstalaterima, toliko da su u Britaniji zatvorili sve dubinske kopove, a vodoinstalateri su samo imigranti iz Poljske.
Od tih 50 miliona porijeklom Nijemaca samo 1,4 miliona govori njemački jezik.
Imaš još koji savjet ili analizu, živo nas sviju zanima? :-) :run:
Last edited by TRANCE on 11/08/2015 19:26, edited 1 time in total.
Tabhana

#1031 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Tabhana »

U Mostaru im je dnevnica 20-25KM, naravno argetima :oops:
costacurta

#1032 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by costacurta »

TRANCE wrote:
Ti rijetki što rade za preko hiljadu KM i misle "dobro je, nek' sam ja čvaknuo milju, hebo sve ostalo i budale što idu vani" su vazda bili seljaci samo takvi. Njima nije bitno šta će u Bosni biti sutra, a ne za 10-20 godina, da li će im neko dijete izbosti zbog mobitela, da li će on ili neko iz porodice krepati ako se razboli zbog naših bolnica u kojima mjesecima zna ne raditi CT (da ne spominjemo dostupnost komplikovanijih operacija), da li će mu djecu po školama i fakultetima obrazovati stranački idioti, da li će uopšte u budućnosti biti vode i javnog prijevoza kako je krenulo itd. Jer oni i ne znaju za bolje, njima je samo bitno da su čvaknuli milju mjesečno i to im je ultimativni životni vrh što se može postići, nema dalje.
Ma ja, hebo ekonomiste, pravnike, IT inžinjere, doktore, genetičare, arhitekte i ostale za koje u našoj nadasve visokorazvijenoj ekonomiji nema posla, ko ih hebe što nisu rudari ili vodoinstalateri. Eno ekonomije Amerike, Velike Britanije, Singapura, Švicarske i sličnih sirotinjskih država se maksuz baziraju na rudarima i vodoinstalaterima, toliko da su u Britaniji zatvorili sve dubinske kopove, a vodoinstalateri su samo imigranti iz Poljske.
Od tih 50 miliona porijeklom Nijemaca samo 1,4 miliona govori njemački jezik.
Imaš još koji savjet ili analizu, živo nas sviju zanima? :-) :run:
Ti ko da si na mrvama spav'o, sta li :zoka:
Pitanje i ujedno tema je Da li se ide vani jer je to potreba ili moda? Ja dao svoje vidjenje i objasnjenje. A posto nemas kapaciteta da sam izvuces poentu i naravoucenije iz mog pisanja da ti probam "nacrtati",
elem u samom nazivu teme lezi i odgovor.
Iseljavanje je i potreba i moda samo zavisi u kojoj si poziciji. Tako je danas, a bilo je i mnogo godina ranije tako, ne samo kod nas vec i u svijetu, izmedju ostalih Nijemci su se iseljavali i danas se iseljavaju iako trenutno GER slovi za najjachu i najstabilniju drzavu EU.
Ne poznajes ocigledno problematiku visokobrazovnog sistema i skolstva uopste, nepostojanje strategije i uvezanosti privrede BiH i obrazovnog sistema sa "potrebama" BiH, ali te to ne sprecava da pricas o Singapuru i Svicarskoj. :roll: Hajd Ok
Jel stvarno mislis da ljudi koji se bave zanatima bas CHvaknu milju tek tako? Hljeb je to sa 7 kora, ali moze se zaraditi i lijepo zivjeti samo ove nove genracije hoce samo kora na rende. Jedino ono sto mi je bio bed je cinjenica da malo ko od tih zanatlija placa ikakav porez na sav taj kesh koji se obrce a cifre su...ono bash :shock:
Da ti kaEm nesto, ljutio se ti ne ljutio
Zemljace
opusti se ba. Na istoj smo mi talasnoj :thumbup:
Thorgerson

#1033 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Thorgerson »

Nece ni to moci jos dugo.

Priblizavanje EU znaci nove zakone, znaci bolju naplatu poreza.

Znam i ja jednog pravi ormare, kuhinje sta ja znam...pa lik ubi pare. Znaci zauzet je konstantno, mjesecno klepi sigurno 2-3 milje. Koliko poreza plati - pa nula naravno. Na birou, ja mu placam zdravstveno, itd itd.

Vodoinstalateri, električari, ovaj, onaj...pa niko nece da ti dodje ispod 40KM...pa te jos opali po usima ako treba kakvih dijelova... :-)

To ce se morati mijenjati.

Ako ja isto tako zaradim, pa mi drzava uzme pola. Jaro ne mozes ti onda radit pa sebi uzeti sve.

I sto je najgore, upravo takvima su puna usta o tome kakva je ovo drzava jarane, ovo, ono...pa najradije bi ga cekicem u glavu.

Proce jos vremena dok bosnjo skonta sta je drzava, kako treba da funkcionise itd itd.
Gojeni H

#1034 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Gojeni H »

Thorgerson wrote: Vodoinstalateri, električari, ovaj, onaj...pa niko nece da ti dodje ispod 40KM...pa te jos opali po usima ako treba kakvih dijelova... :-)
Auu, drug, ti haman skoro nisi nista radio u stanu/kuci/vikendici. :D
40 KM majstorska dnevnica je bila prije jedno 12-15 godina.
Dino777

#1035 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Dino777 »

Suelureac wrote:Ja kao da sam se zadnjih dana probudio ljudi moji. Šta se ovo dešava zadnjih 4-5 godina? Kakvi su ovo masovni odlasci? Znam da je stanje u zemlji loše, ali nagledao sam se svakakvih profila ljudi koji odlaze. Od onih koji moraju, do onih koji ovdje imaju gotovo sve. Ilaaaa otić i bok. Znači kao da je to postalo kolektivno stanje svijeti. Moda. Otići. Otići = uspjeti u životu.

Ljudi moji, pa za što smo se svi borili zadnjih 20 godina? Nekako sačuvano sve 1995-te nekim Daytonom, nekom nadom za bolje sutra. A 20 godina poslije shvatiš da smo poraženi. Jer najveći poraz je odlazak mladih. Jel se ova država raspada i da li je tako masovan odlazak?

Znate šta je najgore od svega. Ja nisam neki patriota prema ovoj državi. Zaista. Nisam tradicionalist koji se boji otići. Imam rodbine vani dosta po Evropi i ostatku svijeta. Imam hrvatske papire, odmah sutra mogu otići raditi u EU. Ali je stvar u tome što bih ja volio više nego išta probati ostvariti nešto u svojoj BiH. Nije me strah otići, ali mi se ne ide. A svi moji prijatelji, svi oko mene me tjeraju psihički idi idi. Vjerujem da je i vama tako. Nisam imao ni potrebu da idem dok to nije postala moda zadnjih godina. Ti masovni odlasci.

I onaj strah da ostaneš zadnji.

Pa bih volio da pročitate ovaj odlični tekst:

http://bljesak.info/rubrika/vijesti/cla ... nji/118045

Image

Svaki dan nas bombarduju vijestima kako je vani puno bolje, kako svi uspiju. Bio sam i vani kod rodbine. Bio u Skandinaviji. Ja nisam oduševljen. Znam da su finansijski bezbjedniji od nas, ali nisam oduševljen. i sad da li otići jer svi idu?

Imam osjećaj da smo se svi pustili ko tikve niz vodu, da niko ni ne želi nešto promjeniti. Nego svi kontaju da se treba otići i uspjeti.

Na kraju, nisam teoretičar zavjere, ali moj dojam je da se nekako stvara na silu dojam kroz medije i kroz ove priče o nasmijanim licima vani, te o masovnim odlascima da se treba otići. Kao da međunarodna zajednica svim silama i svojim nedjelovanjem namjerno od BiH stvara nemoguće okruženje za život da bi svi išli na zapad, vani. A što je zanimljivo zapadu treba radna snaga evropskoga kova (ne Afrikanci, Azijati nego ljudi poput nas iz Jugoistočne Evrope koji se lako prilagode). Da li je sve ovo dirigirano, da li se umjetno pravi stanje neodrživosti?

I da li postoje ljudi poput mene koji bi voljeli probati uspjeti u ovoj državi? Koji bi voljeli mjenjati stvari ne nekim smješnim polulističkim revolucijama, nego jednostavno stvaranjem mentaliteta da se može ostati ovdje, pa da to bude osnov promjena.
Daj meni nesto sredi kada tebe nije fasciniralo,mene bi :)
U-zap

#1036 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by U-zap »

Haha, joj prica za malu djecu bog te mazo :lol: kaze ne valja vani a zivi u kukuruznjaku u bosni i grebe se od mame za goluba i ono nadje srati kako je vani. Naravno pocetak je tezak ali vani plate stalno rasti dok i bosni opadaju. Da ne govorim o kvaliteti zivota. Kad mi bude u bih satnica 30 ojra za pocetak, sigurnost na poslu i u drustvu doci cu ja nazad. A bit ce to al u kurcu
Tabhana

#1037 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Tabhana »

Oni koji kažu ne valja vani, nisu nikad vidjeli dalje od Ilidže.
prog321

#1038 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

I to rece djecak koji NIKAD nije isao vani da zaradi kruh. Posjeta rodbini na socijali se ne racuna. :-D
bull21

#1039 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by bull21 »

Ja ne znam ko su to svi ti koji idu? Može li mi iko pokazati te "sve" koji odoše? Većina govori da će otići ali kako? Pa neće ni Švabo više Bošnje... smiješna mi je priča "svi odoše". Idu oni koji imaju i koji mogu, većina nas i koji bi otišli - NE MOŽEMO.
TRANCE

#1040 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by TRANCE »

bull21 wrote:Ja ne znam ko su to svi ti koji idu? Može li mi iko pokazati te "sve" koji odoše? Većina govori da će otići ali kako? Pa neće ni Švabo više Bošnje... smiješna mi je priča "svi odoše". Idu oni koji imaju i koji mogu, većina nas i koji bi otišli - NE MOŽEMO.
Prva skupina koja ide su mladi visokoobrazovani koji su završili fakultete s kojima se lako nalazi posao vani: inžinjeri (elektrotehnika, građevina, mašinstvo), arhitekte, medicinari, farmaceuti, veterinari...
Druga grupa su isto mladi visokoobrazovani koji su završili fakultete društvenog smjera (ekonomija, pravo), pa idu na osnovu stipendija za master/doktorat i onda tamo uporedo traže posao i sređuju papire.
Treća grupa, mladi i stariji koji imaju u Bosni godine iskustva u respektabilnim stranim kompanijama (ti su rjeđi), pa dobijaju posao vani na osnovu iskustva.
Četvrta grupa, svi sa hrvatskim, slovenačkim ili drugim EU pasošima koji mogu raditi bez ograničenja u EU (lično skoro svi Hrvati iz Sarajeva koje znam su ili već otišli ili planiraju, dok ovi rijetki koji ne planiraju ili rade za strance ili su na budžetu). Nacionalisti će likovati zbog odlazaka, pa će i oni za njima ako im se ukaže prilika :lol:
Peta grupa, kv i vkv radnici, stolari, bravari, električari, vodoinstalateri i sl.
Šesta grupa, oni što idu na ho-ruk preko azila. Jest' da možda 1% i dobije azil s nekom dobrom pričom o ugroženosti, al' eto spomenimo i njih.
Ima ih još možda, pa nastavite niz...
Last edited by TRANCE on 14/08/2015 04:23, edited 1 time in total.
costacurta

#1041 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by costacurta »

U-zap wrote:Haha, joj prica za malu djecu bog te mazo :lol: kaze ne valja vani a zivi u kukuruznjaku u bosni i grebe se od mame za goluba i ono nadje srati kako je vani. Naravno pocetak je tezak ali vani plate stalno rasti dok i bosni opadaju. Da ne govorim o kvaliteti zivota. Kad mi bude u bih satnica 30 ojra za pocetak, sigurnost na poslu i u drustvu doci cu ja nazad. A bit ce to al u kurcu
Sta veliš, teško na pocetku a imo si 30 ojra satnicu....... :lol:
Jesi bolid :thumbup:
Tabhana

#1042 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Tabhana »

prog321 wrote:I to rece djecak koji NIKAD nije isao vani da zaradi kruh. Posjeta rodbini na socijali se ne racuna. :-D
Ono kada čovjek nešto izvali u neznanju :lol:
U-zap

#1043 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by U-zap »

costacurta wrote:
U-zap wrote:Haha, joj prica za malu djecu bog te mazo :lol: kaze ne valja vani a zivi u kukuruznjaku u bosni i grebe se od mame za goluba i ono nadje srati kako je vani. Naravno pocetak je tezak ali vani plate stalno rasti dok i bosni opadaju. Da ne govorim o kvaliteti zivota. Kad mi bude u bih satnica 30 ojra za pocetak, sigurnost na poslu i u drustvu doci cu ja nazad. A bit ce to al u kurcu
Sta veliš, teško na pocetku a imo si 30 ojra satnicu....... :lol:
Jesi bolid :thumbup:
Tesko je dok se ne naviknes na okolinu, naucis jezik, sistem itd.
uglavnomja

#1044 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by uglavnomja »

TRANCE wrote: Šesta grupa, oni što idu na ho-ruk preko azila. Jest' da možda 1% i dobije azil s nekom dobrom pričom o ugroženosti, al' eto spomenimo i njih.

0% :zzzz:

a ovo sve ostalo stto si nabrojao-la ... ono k'o mali djokica :D spakujes kofer, predjes granicu i dobijes listu da izaberes sta hoces da radis :lol: , a pare rastu sa grana. i radne dozvole :-)

stavka broj 1 - JEZIK! skolsko znanje jeika, cak i 5 iz njega je dovoljno za nk poslove. bez nekoliko godina zivota vani ne moze se nauciti jezik za pristojnu, tecnu i respektabilnu komunikaciju. Tarzanski moze. samo neko ko ima porodicu ili nekoga ko ce ga izdrzavati dok ne dodje na taj neki nivo jezika moze otici i nadati se poslu.

puna je europa svojih mladih obrazovanih, ovi izvan eu su zadnja rupa na svirali. mislim sto se tice ozbiljnih i dobrih poslova. za fizikanere sto ce da rade za biber, gazda se potridi da izganja papire, ali zato sebi pola radnikove plate u padze.
a svaka zemlja ima svoje azilante, koje treba skinuti sa socijale

pravnik sa bh fakultetom ima sansi da dobije posao isto koliko i da dobije azil :D

ljudi, citajte zviza :oops:
zna cojk znanje.
motol

#1045 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by motol »

Ljudi moji dragi, kada neko soli pamet kako u BiH nista ne valja i odluci da ode u neku "bogatu" drzavu tipa : Njemacka, Svedska, Francuska i sl., vi mislite da ce vam taj neko reci da mu ne valja tamo i da radi kao crnac da bi imao para toliko koliko ima ? :facepalm:
Eto, bas imam clana familije koji zivi u Francuskoj za kojeg se misli da mu je savrseno, ali samo njemu najblizi ce znati da to nije tako.

Naravno, da se razumijemo, ja uopste ne kazem da je finansijski ovdje bolje nego vani, cak sta vise vani je puno bolje, ali ne padaju ni tamo pare s neba, treba raditi i to bas raditi. Treba razumjeti da je ovdje skoro sve puno jeftinije, a nemamo ni nekih poreza vala...

Svi se zale kao ovdje nista ne valja po randomu nekako, konformisticki. Nista ne valja? ulice prepune dobrih automobila, svi kafici, restorani uvijek puni i ljeti i zimi mi i ne govore bas tako. Znam bruku raje koja hoce da ide, a bas su jedni od onih koji imaju i vrhunski autic i stalno izlaze i slicno. Takodjer i od porodica koje poznajem mozda samo 1 il 2 zive malo teze i to malo teze nije uopste tesko, al eto, dok ove ostale imaju vala sve jako fino. Necete vjerovati, ali i oni svi govore kako je greska sto nisu otisli, sto je meni fascinantno.

Politicki problemi... imamo ih naravno, ali imaju ih sve drzave samo sto niste upoznati s njima jer zivite ovdje, a ne u tim drugim drzavama. Kada sam god pricao s nekim strancem preko neta, 90% njih kaze da su nezadovoljni stanjem u svojoj drzavi. Ako mi ne vjerujete, probajte popricati malo s osobama iz Njemacke, Spanije, Engleske i uvjerite se sami.

Odlaskom odavde, pa eto necemo reci 100%, ali jedno 80% imate sansi da imate vise para nego ovdje. Takodjer vrlo vjerovatno je da cete morati raditi jako jako puno da bi imali te prosjecne plate od 5-6 hiljada eura. Cinjenica je da cete izgubiti prijatelje, porodociu (ako ne ide s vama), onaj osjecaj kada ustanete ujutru i pogledate kroz prozor i vidite svoje dvoriste, svoju ulicu, svoj grad...

Ovdje jedna osoba moze zivjeti sa 750-800 KM da joj nista ne fali i da ima viska para, dok je za cetveroclanu porodicu sasvim dovoljno nekih 1500KM, da vam nista ne fali.

Posao ce naci svako ko je uporan i ko ce dati sve od sebe da ga nadje, a nikad ga nece naci onaj ko je zavrsio fakultet i ceka da mu padne posao s neba s pocetnom platom 5 000.

Ja sa svojih 19 godina znam da necu nikada ici odavde, iako mogu vec sad, ovdje sam u svom na svom i uvijek se mogu snaci mnogo bolje nego bilo gdje drugo, a ako trebam biti uspjesan bit cu to bez obzira na drzavu i na sve ostalo.

Svi mi zavisimo sami od sebe, koliko god se neko bunio sad, tako je.

Izvinjavam se na duzem postu :)
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#1046 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by arman1 »

Motol

Fino od tee što si se potrudio da ovoliko nakucaš. Mislim da si skoro sve fulio. To pripisujem tvojih 19 godina i ne okrvljujem niti ismijavam.
Moja perspektiva. Kaj je počeo rat bio u najboljim godinama(otprilike tvojim). 4 godine nazadovao, osim ako sticanje vojničko borbenih vještina ne smatraš napredkom, ja ne. U ratu komplet porodica ostala bez svega, a bilo je toga bruka.
Poslije rata krvavo zapeli da sve stvorimo ponovo. Nije bilo lako. Sve smo obnovili i imamo i više nego prije ali nas je koštalo vremena, živaca i zdravlja.
Ovdje radim ko crnac da bi imao dovoljno. Moje kolege iz struke vani rade 1/3 onog što ja radim i imaju jako puno. Zamisli samo da vani radim šta bih imao.
Rekao si da jedna osoba može živjeti sa 750 -800 KM i da ima viška. Ako je podtanar ima da bude gladna. Oduzmi odmah 50 KM struje, 30 KM telefona 8mobilni) 50 KM (kablovska i internet) 50 - 100 KM prevoz (gorivo, tramvaj i sl). Gdje je garderoba, pa dodaj povremeno kupit stvar u kuću. Slaba ti je matematika osim ako ne misliš na đeparac. Onda si 100% u pravu.
Četveročlana da je dovoljno 1500 za pristojan život. Možda EURA. Ovo što mi ovdje imamo po evropskim standardima nije ni život ni preživljavanje nego MRCVARENJE..
Imam dovoljno ali do kad. Brod tone i onaj na vrha jarbola ć skvasiti noge.
Šta je sa perspektivom djece? Kako će se školovati. Obrazovni sistem u rasulu. Vode ga nekvalitetni i nekompetentni. Nekad smo psovali Stipu Šuvara. Ovi su 100 x gori. Donekle je alternativa u privatnim ustanovama ali to je jako ograničena i skupa alternativa.
Šta je sa liječenjem. Kako je krenulo nećemo imati doktora ni da recept prepišu. Čovjek koji je krpio ljude u ratu, sa mnom u jedinici bio ad prodaje na trafici. Nude mu posao u Goraždu ili Sanskom Mostu. Masovno ode medicinsko osoblje. Oprema zastarjeva. Nova se ne kupuje osim kod privatnika, a oni imaju evropske cijene.
I kad završi škole gdje da radi. Da mu oderu kožu za male pare ili da osijedi na birou.

Što se tiće patetike i emocija to se odavno izgubilo u moru socijalnih bljeskova. Izgubiti prijatelje nečeš, jer ako si ih izgubio kad si otišao vani nisu ni bili PRIJATELJI nego društvo za kafu, a i vani češ toga naći. Rodbina se uglavnom otuđila i svi vole rođake iz Njemačke i Švedske.
Ustani ujutro pogledaj kroz prozor i kontaj da ne znaš kako zbaviti pare za hranu, NENADOKNADIVO.
prog321

#1047 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

uglavnomja wrote:
TRANCE wrote: Šesta grupa, oni što idu na ho-ruk preko azila. Jest' da možda 1% i dobije azil s nekom dobrom pričom o ugroženosti, al' eto spomenimo i njih.

0% :zzzz:

a ovo sve ostalo stto si nabrojao-la ... ono k'o mali djokica :D spakujes kofer, predjes granicu i dobijes listu da izaberes sta hoces da radis :lol: , a pare rastu sa grana. i radne dozvole :-)

stavka broj 1 - JEZIK! skolsko znanje jeika, cak i 5 iz njega je dovoljno za nk poslove. bez nekoliko godina zivota vani ne moze se nauciti jezik za pristojnu, tecnu i respektabilnu komunikaciju. Tarzanski moze. samo neko ko ima porodicu ili nekoga ko ce ga izdrzavati dok ne dodje na taj neki nivo jezika moze otici i nadati se poslu.

puna je europa svojih mladih obrazovanih, ovi izvan eu su zadnja rupa na svirali. mislim sto se tice ozbiljnih i dobrih poslova. za fizikanere sto ce da rade za biber, gazda se potridi da izganja papire, ali zato sebi pola radnikove plate u padze.
a svaka zemlja ima svoje azilante, koje treba skinuti sa socijale

pravnik sa bh fakultetom ima sansi da dobije posao isto koliko i da dobije azil :D

ljudi, citajte zviza :oops:
zna cojk znanje.

Zviz je kralj. Kaze onako kako je.
Mada nekad uvelica Dance, kao oni kupuju jeftino smece jer ne vole skupo. :-D
Last edited by prog321 on 14/08/2015 11:02, edited 1 time in total.
insomnia78

#1048 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by insomnia78 »

Kad si vec spomen'o to, nude mu pos'o u Gorazdu...
Vani je savrseno normalno, cak i skoro uobivajeno poprilicno putovati ili se cak i preseliti na drugi kraj drzave zbog posla
Samo kod nas ljudi gledaju da se zaposle, ozene i umru u istoj mahali gdje su se i rodili
Dino777

#1049 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Dino777 »

arman1 wrote:Motol

Fino od tee što si se potrudio da ovoliko nakucaš. Mislim da si skoro sve fulio. To pripisujem tvojih 19 godina i ne okrvljujem niti ismijavam.
Moja perspektiva. Kaj je počeo rat bio u najboljim godinama(otprilike tvojim). 4 godine nazadovao, osim ako sticanje vojničko borbenih vještina ne smatraš napredkom, ja ne. U ratu komplet porodica ostala bez svega, a bilo je toga bruka.
Poslije rata krvavo zapeli da sve stvorimo ponovo. Nije bilo lako. Sve smo obnovili i imamo i više nego prije ali nas je koštalo vremena, živaca i zdravlja.
Ovdje radim ko crnac da bi imao dovoljno. Moje kolege iz struke vani rade 1/3 onog što ja radim i imaju jako puno. Zamisli samo da vani radim šta bih imao.
Rekao si da jedna osoba može živjeti sa 750 -800 KM i da ima viška. Ako je podtanar ima da bude gladna. Oduzmi odmah 50 KM struje, 30 KM telefona 8mobilni) 50 KM (kablovska i internet) 50 - 100 KM prevoz (gorivo, tramvaj i sl). Gdje je garderoba, pa dodaj povremeno kupit stvar u kuću. Slaba ti je matematika osim ako ne misliš na đeparac. Onda si 100% u pravu.
Četveročlana da je dovoljno 1500 za pristojan život. Možda EURA. Ovo što mi ovdje imamo po evropskim standardima nije ni život ni preživljavanje nego MRCVARENJE..
Imam dovoljno ali do kad. Brod tone i onaj na vrha jarbola ć skvasiti noge.
Šta je sa perspektivom djece? Kako će se školovati. Obrazovni sistem u rasulu. Vode ga nekvalitetni i nekompetentni. Nekad smo psovali Stipu Šuvara. Ovi su 100 x gori. Donekle je alternativa u privatnim ustanovama ali to je jako ograničena i skupa alternativa.
Šta je sa liječenjem. Kako je krenulo nećemo imati doktora ni da recept prepišu. Čovjek koji je krpio ljude u ratu, sa mnom u jedinici bio ad prodaje na trafici. Nude mu posao u Goraždu ili Sanskom Mostu. Masovno ode medicinsko osoblje. Oprema zastarjeva. Nova se ne kupuje osim kod privatnika, a oni imaju evropske cijene.
I kad završi škole gdje da radi. Da mu oderu kožu za male pare ili da osijedi na birou.

Što se tiće patetike i emocija to se odavno izgubilo u moru socijalnih bljeskova. Izgubiti prijatelje nečeš, jer ako si ih izgubio kad si otišao vani nisu ni bili PRIJATELJI nego društvo za kafu, a i vani češ toga naći. Rodbina se uglavnom otuđila i svi vole rođake iz Njemačke i Švedske.
Ustani ujutro pogledaj kroz prozor i kontaj da ne znaš kako zbaviti pare za hranu, NENADOKNADIVO.
Svaka ti cast na postu,sve realno
motol

#1050 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by motol »

@arman1, pretjerujes i to dobro, recimo da nisi podstanar 750KM ti je i previse, nek ti na racune ode oko 300KM, imas 450 za hranu samo, sto ti je i previse pa onda od toga mozes kupiti nesto i sebi i slicno. To sto ti govoris da treba 1500 Eura za porodicu, treba ako hoces da zivis bas imucnim zivotom, za normalno funkcionisanje porodice pola od toga je dovoljno.

Gdje odose ti svi doktori ? Ja ne vidim da se zatvaraju bolnice zbog nedostatka doktora i ostalog osoblja kod nas ? Brod tone, mozes li mi reci sta je to sad gore nego prije 5 godina ? Po meni nije ni bolje ni gore, ali svi (opravdano) ocekuju da bude bolje pa onda tu stagnaciju shvataju kao nazadovanje.

Kako si ti i tvoja porodica ostvarili za normalan zivot, cak i vise od toga jer cim mi govoris da su ove gore cifre malo za normalan zivot onda ti imas vise od tih brojki, no nebitno, kada ste vi mogli stvoriti sebi takvu situaciju, zasto ne bi mogli svi uz dosta truda ?
Kazes da tvoje kolege iz drugih drzava rade 3 puta manje, a imate ista primanja, prvo sumnjam da je to tako, a drugo i da jeste, oni imaju poreze koje mi nemamo, dosta stvari je skuplje kod njihpa ti to na kraju dodje skoro na isto.

Gledas previse crno, ovdje samo ponavljanje nemilih scena iz 90ih godina moze uciniti da bude jos gore, bez tog gore nece biti, moze biti samo bolje.
Post Reply