Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
MyTao

#1026 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by MyTao »

odr0n wrote:
MyTao wrote:
To da je bog nuzan, da dijeli pravdu na onom svijetu je validan argument...
Sasvim suprotno, neko sveinteligentan (kao bog) ne može prvo pogriješiti, pa onda ispravljati, odnosno dopustiti nepravdu pa dijeliti pravdu, to direktno ukazuje na pogrešivost nekoga ko ne bi smio pogriješiti kao što se misli za svemoćnog perfektnog boga.
Da, upravu si... kontradiktorno je da imamo bice koje sve zna i sve kontrolise i onda da nas kazni za djela koja nam je on propisao... Nisam na to ciljao, vec na nesto kao karma, gdje se losa djela kazne a dobra nagrade... mislim da u toj ideji nema nista lose, al samo zato sto zvuci fino i "pravedno" nije dokaz ili razlog da nesto mora postojati.
kakavdanakneiskustvu

#1027 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by kakavdanakneiskustvu »

animals wrote:
MyTao wrote:
SugarCookie wrote:Da bi vjerovali u koncepciju pričajuće zmije, morate prvo prihvatiti da postoji nešto kao što je raj/dženet, u kojem se dotična i obratila dotičnim.. sada dolazi kvaka, ta zmija, nije bila zmija, već đavo utjelovljen u zmiju. Okej dosta djetinjarenja.

Ovo gore uprošteno se iole poklapa sa detaljima iz Biblije, i savršeno me ne zanima da li vi to gledate kao bajku ili kako već; stvar ličnog izbora. Ali kada već koristite ovo kao podlogu za negiranje ljudskih uvjerenja, onda obratite pažnju na detalj, jer taj isti stvara potpuno novu sliku, i sačuvat ćete se neugodnih situacija, nakon što budete ispravljeni. Prvi primjer; moja provala za spinozaizam u drugoj temi.

Samo još jedno pitanje ateistima, prije nego odem za večeras. Što ste vi toliko fascinirani raspravljanjem o nećemu što po vašim uvjerenjima svakako ne postoji?
Kako ulazis u detalje, prica postaje sve cudnija i cudnija... mislim da je najbolje da ostavis na tome da je zmija pricala :)

Pa, dragi moji forumasi, nekad su zmije pricale..i onda je Bog stvorio mungosa i zmije su od silnog soka zanijemile, i nikada vise nisu propricale..za sve ima objasnjenej, samo pitajte..

i u to bi razumna osoba trebala povjerovati?
MyTao

#1028 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by MyTao »

SugarCookie wrote:
MyTao wrote:Napisao sam 9/11... tu spadaju braca Islamisti... mada ti mogu navesti jos puno stvari gdje braca kolju i ubijaju u ime Allaha.

Naravno da je nemoguce adekvatno kazniti ovakve stvari, al to nije cilj... cilj je ljudima dokazati da boga nema, i da netrebaju da ubijaju jer im to kaze neka knjiga koju je napisao neki trgovac prije 1400 godina.

To da je bog nuzan, da dijeli pravdu na onom svijetu je validan argument... al' to nije dokaz da on postoji... nuzno je da svi ljudi na svijetu imaju da jedu, al opet to ne znaci da ce svi imati za jesti veceras. Samo zato sto ti zelis da je nesto istinito ne znaci da jeste jbg...
Izvini, kako je kasno, tako sam preletio to za 9/11..

Dokazati ljudima da Boga nema je borba sa vjetrenjačama. Isto tako dokazati ljudima da Boga ima je isti postupak. Sve mi sada navire sjećanje ajet u kojem se govori da mi ne možemo uputiti onoga koga Bog neće da uputi. :)

I slažem se da nije dokaz, to je filozofska premisa, koju ja gradim ciglu po ciglu, ali nebitno..

I da ne bi ispalo da se ne osvrćem na ostalo. Dokaz da On postoji.. nužno da svi ljudi jedu.. samo zato što želim da je nešto istinito.. To je također validan argument, kao teista priznajem da je odličan. Ali nije tako da ja želim da On postoji; nakon silnih osjećaja koji preovladavaju nakon namaza, posta, dove itd. mi je nezamislivo da je to isključivo moć podsvijesti ili neki vid placebo-a. Prihvaćam postulat placebo efekta, ali i taj placebo ima rok trajanja. I logika me usmjerava ka tome da mora biti nešto van naših dometa. Iskoristit ću sad jednu premisu često upotrijebljenu od strane ateista. Tu da, ako nauka ne može sad neke stvari objasniti, ne mora značiti da nikad neće. Ali odoh previše u filozofiju, na koju nemam pravo polagati ikakve zahtjeve prihvatljivosti kod tebe; previše je idealistički zamišljeno. Kao što mi je jedan forumaš već rekao, makar se civilizovano ne slažemo. :)
Vidi... Cilj jednog ateiste nikada nebi trebao biti da dokaze da bog nepostoji... Tako nesto je nemoguce dokazati. Ono sto ateizam govori je da nepostoje dokazi za njegovo postojanje... sto nije isto da ga zasigurno nema.

E... Posto nema dokaza za njega, onda je logicno ne vjerovati u njega sve dok se ne iznesu adekvatni dokazi. Kod vjernika ova ideja radi u suprotnom pravcu, bog po defaultu postoji sve dok se ne dokaze da ga nema... sto je naravno pogresno. Zamisli svijet gdje stvari funkcionisu na taj nacin... Djeda Mraz i Pepeljuga bi bili stvarni sve dok neko nebi dokazao suprotno... zar nije logicno da dokaze treba da iznose oni koji prave zakljucke o tome da bog postoji?

Sto se tice tvog drugog dijela posta... siguran sam da se ti osjecas odlicno posle svoje molitve... al to opet nije i nebi trebao biti nikakav dokaz da nesto postoji iako za to nema nikakvih dokaza... Ako je Allah stvarno istinit i ti osjetis njegovo postojanje posle molitve i dove... kako je moguce da Budist ili kriscanin isto tako osjeti svog boga posle njegove molitve? Kako je moguce da imamo oko 100 vjera, i svako posle molitve osjeti svog boga? a svaki bog za sebe tvrdi da je jedini. Tu su javlja kontradiktornost i cijeli tvoj argument pada u vodu. Prije ce biti da je do psihologije ljudskog uma nego da se stvarno radi o prisustvu boga... u suprotnom nebi imali 100 razlicitih ljudi, koji osjete 100 razlicitih bogova koji svi za sebe tvrde da su jedini...

Spomenuo si nauku i to da trenutno nemoze nista objasniti jer mislis ako trenutno nemamo dokaza za boga ne znaci da ih nekada u buducnosti necemo imati?? To je validan argument... i ako stvarno dodje vrijeme da nauka dokaze postojanje boga, ja cu biti prvi koji ce ga prihvatiti... do tad pogledaj pocetak mog posta, gdje sam rekao da je smijesno vjerovati u boga samo zato sto nema dokaza koji mogu dokazati njegovo nepostojanje.

Nadam se da se slazemo kad kazem da Djeda Mraz nije stvaran... e sad, neko ko stvarno vjeruje u njegovo postojanje moze koristiti isti taj argument i reci, samo zato sto trenutno nemamo dokaza da Djeda Mraz nepostoji ne znaci da ih u buducnosti nece biti... al' opet, racionalna osoba nikada nece vjerovati u Djeda Mraza sve dok se ne iznesu dokazi za njegovo postojanje... Tako isto treba da se odnosis prema bogu.
SugarCookie

#1029 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by SugarCookie »

kakavdanakneiskustvu wrote:
animals wrote: Pa, dragi moji forumasi, nekad su zmije pricale..i onda je Bog stvorio mungosa i zmije su od silnog soka zanijemile, i nikada vise nisu propricale..za sve ima objasnjenej, samo pitajte..

Razumna osoba u ovom samo može vidjeti ironiju. :)
SugarCookie

#1030 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by SugarCookie »

MyTao wrote:
SugarCookie wrote:
MyTao wrote:Napisao sam 9/11... tu spadaju braca Islamisti... mada ti mogu navesti jos puno stvari gdje braca kolju i ubijaju u ime Allaha.

Naravno da je nemoguce adekvatno kazniti ovakve stvari, al to nije cilj... cilj je ljudima dokazati da boga nema, i da netrebaju da ubijaju jer im to kaze neka knjiga koju je napisao neki trgovac prije 1400 godina.

To da je bog nuzan, da dijeli pravdu na onom svijetu je validan argument... al' to nije dokaz da on postoji... nuzno je da svi ljudi na svijetu imaju da jedu, al opet to ne znaci da ce svi imati za jesti veceras. Samo zato sto ti zelis da je nesto istinito ne znaci da jeste jbg...
Izvini, kako je kasno, tako sam preletio to za 9/11..

Dokazati ljudima da Boga nema je borba sa vjetrenjačama. Isto tako dokazati ljudima da Boga ima je isti postupak. Sve mi sada navire sjećanje ajet u kojem se govori da mi ne možemo uputiti onoga koga Bog neće da uputi. :)

I slažem se da nije dokaz, to je filozofska premisa, koju ja gradim ciglu po ciglu, ali nebitno..

I da ne bi ispalo da se ne osvrćem na ostalo. Dokaz da On postoji.. nužno da svi ljudi jedu.. samo zato što želim da je nešto istinito.. To je također validan argument, kao teista priznajem da je odličan. Ali nije tako da ja želim da On postoji; nakon silnih osjećaja koji preovladavaju nakon namaza, posta, dove itd. mi je nezamislivo da je to isključivo moć podsvijesti ili neki vid placebo-a. Prihvaćam postulat placebo efekta, ali i taj placebo ima rok trajanja. I logika me usmjerava ka tome da mora biti nešto van naših dometa. Iskoristit ću sad jednu premisu često upotrijebljenu od strane ateista. Tu da, ako nauka ne može sad neke stvari objasniti, ne mora značiti da nikad neće. Ali odoh previše u filozofiju, na koju nemam pravo polagati ikakve zahtjeve prihvatljivosti kod tebe; previše je idealistički zamišljeno. Kao što mi je jedan forumaš već rekao, makar se civilizovano ne slažemo. :)
Vidi... Cilj jednog ateiste nikada nebi trebao biti da dokaze da bog nepostoji... Tako nesto je nemoguce dokazati. Ono sto ateizam govori je da nepostoje dokazi za njegovo postojanje... sto nije isto da ga zasigurno nema.

E... Posto nema dokaza za njega, onda je logicno ne vjerovati u njega sve dok se ne iznesu adekvatni dokazi. Kod vjernika ova ideja radi u suprotnom pravcu, bog po defaultu postoji sve dok se ne dokaze da ga nema... sto je naravno pogresno. Zamisli svijet gdje stvari funkcionisu na taj nacin... Djeda Mraz i Pepeljuga bi bili stvarni sve dok neko nebi dokazao suprotno... zar nije logicno da dokaze treba da iznose oni koji prave zakljucke o tome da bog postoji?

Sto se tice tvog drugog dijela posta... siguran sam da se ti osjecas odlicno posle svoje molitve... al to opet nije i nebi trebao biti nikakav dokaz da nesto postoji iako za to nema nikakvih dokaza... Ako je Allah stvarno istinit i ti osjetis njegovo postojanje posle molitve i dove... kako je moguce da Budist ili kriscanin isto tako osjeti svog boga posle njegove molitve? Kako je moguce da imamo oko 100 vjera, i svako posle molitve osjeti svog boga? a svaki bog za sebe tvrdi da je jedini. Tu su javlja kontradiktornost i cijeli tvoj argument pada u vodu. Prije ce biti da je do psihologije ljudskog uma nego da se stvarno radi o prisustvu boga... u suprotnom nebi imali 100 razlicitih ljudi, koji osjete 100 razlicitih bogova koji svi za sebe tvrde da su jedini...

Spomenuo si nauku i to da trenutno nemoze nista objasniti jer mislis ako trenutno nemamo dokaza za boga ne znaci da ih nekada u buducnosti necemo imati?? To je validan argument... i ako stvarno dodje vrijeme da nauka dokaze postojanje boga, ja cu biti prvi koji ce ga prihvatiti... do tad pogledaj pocetak mog posta, gdje sam rekao da je smijesno vjerovati u boga samo zato sto nema dokaza koji mogu dokazati njegovo nepostojanje.

Nadam se da se slazemo kad kazem da Djeda Mraz nije stvaran... e sad, neko ko stvarno vjeruje u njegovo postojanje moze koristiti isti taj argument i reci, samo zato sto trenutno nemamo dokaza da Djeda Mraz nepostoji ne znaci da ih u buducnosti nece biti... al' opet, racionalna osoba nikada nece vjerovati u Djeda Mraza sve dok se ne iznesu dokazi za njegovo postojanje... Tako isto treba da se odnosis prema bogu.
Onda sam malo previše bukvalno shvatio onaj podvučeni dio.

Slažem se i sa konstatacijom da se svako osjeća opuštenije nakon molitve, no matter koja religija. I kada bi se svi fokusirali više na to, umjesto na prolijevanje krvi, imali bi neku kvazi utopiju.

A ne rekoh nigdje da je argument. Većinski sam bio čisto subjektivan, pa sam ti kroz empirizam htio iole dočarati svoj "mir", koji nađem nakon, eto nazovimo ih rituala.

Slažemo se da Deda Mraz ne postoji; ali bradatih ljudi koji se oblače poput njega imaaaa :-) :lol:
Jedino sa stanovišta vjere ne mogu razumjeti tu usporedbu Boga sa Deda Mrazom. Deda Mraz je u samom startu evidentiran kao bajka, namijenjena određenoj grupi, ali vjera u Boga nije izmišljena da bi jedng dana uzeo dijete u krilo i da bi mu objasnio kako je Boga neko izmislio da bi to dijete bilo poslušno tokom godine. Ili u krajnjem slučaju da bi se udario pečat na vjernike, koji ih predstavlja kao maloumnike jer vjeruju u nešto nedokazano. I ja sam uzeo premisu nauke, a ispao licemjeran istovremeno. Moji dokazi se baziraju na onom što sam spoznao do sada u prirodi, ali s obzirom da to nekima nije dovoljno, traže se dokazi na drugim poljima, gdje su onda u defiticitu (na to sam mislio kad sam pomenuo neobjašnjivost naučnim principom). Razumijem ja kojom premisom se vodiš prilikom poređenja, ali previše mi toga ne štima u tome, no dobro. Ostavim(o) ovo za sad onako kako jest.
MyTao

#1031 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by MyTao »

Bas bi volio da znam ste je to sto si spoznao u prirodi sto te navodi da vjerujes u postojanje boga... Ja sam nekada bio vjernik, al' zelio sam da znam dali je moje vjerovanje tacno... i nakon sto sam postavljao teska pitanja dosao sam do zakljucka da boga nema... izucavao sam mnoge druge vjere, citao mnoge filozofe koji su pisali na tu temu, al nista... na kraju sam uvijek dosao do toga da ga nema...

Dosta puta sam cuo da ljudi kazu to kako su spoznali boga kroz prirodu... sta je to tacno ustvari zbog cega mislis da je bog stvaran?
miki.ba

#1032 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by miki.ba »

Gravitacija!
animals

#1033 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by animals »

@animals
Dragi moj forumaše, kao što tvoj nick pokazuje, imamo i danas životinje koje prakticiraju govor, doduše preko tastature, i nisu zmije, niti znam da je ikad pomenuto da su pričale izuzev ovog jednog slučaja, koji se svakako ne veže za dunjaluk.

Nisi mi odgovorio na pitanje.[/quote]

Ti kao vjernik, olako tako mene nazivas zivotinjom..tipicno za vjernike forumase..i ja nisam ateist za tvoju informaciju, ali i ne vjerujem bas ljudskim izmisljotinama slijepo kao ti..
animals

#1034 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by animals »

Pa, dragi moji forumasi, nekad su zmije pricale..i onda je Bog stvorio mungosa i zmije su od silnog soka zanijemile, i nikada vise nisu propricale..za sve ima objasnjenej, samo pitajte..[/quote]

i u to bi razumna osoba trebala povjerovati?[/quote]

Pa sad ti vidi, jel razumna, ili ona koja ne koristi razum :D
harač

#1035 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by harač »

vatrogasac wrote:
harač wrote: kad sam ja proganjao forumaše sa primjerom bebe isusa iz kur-ana koja drži predavanja po palestini, argument koji mi je ponuđen jeste ona siri iz androida. ne vjerujem da se intelektualno evoluiralo
Do tebe je što nisi razumio poređenje koje sam ti ja naveo. Isus ne bi pričao da se nije 'umiješala' inteligencija Sveznajućeg kao što ni iPhone ne bi 'pričao' da se nije umiješala opet inteligencija....u ovom slučaju ljudska. Da utvrdimo...u oba slučaja je bila intervencija sa strane.
da bi argument analogije bio logički valjan mora zadovoljiti neke uslove. to nije bio slučaj ni prvi put, a ove "korekcije" stvar čine samo još gorom
vatrogasac

#1036 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by vatrogasac »

harač wrote:
vatrogasac wrote:
harač wrote: kad sam ja proganjao forumaše sa primjerom bebe isusa iz kur-ana koja drži predavanja po palestini, argument koji mi je ponuđen jeste ona siri iz androida. ne vjerujem da se intelektualno evoluiralo
Do tebe je što nisi razumio poređenje koje sam ti ja naveo. Isus ne bi pričao da se nije 'umiješala' inteligencija Sveznajućeg kao što ni iPhone ne bi 'pričao' da se nije umiješala opet inteligencija....u ovom slučaju ljudska. Da utvrdimo...u oba slučaja je bila intervencija sa strane.
da bi argument analogije bio logički valjan mora zadovoljiti neke uslove. to nije bio slučaj ni prvi put, a ove "korekcije" stvar čine samo još gorom
Trebam uspoređivati iz ateističke perspektive? Zašto?
harač

#1037 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by harač »

vatrogasac wrote:
harač wrote:da bi argument analogije bio logički valjan mora zadovoljiti neke uslove. to nije bio slučaj ni prvi put, a ove "korekcije" stvar čine samo još gorom
nema to veze s ateizmom već sa analogijom kao posebnom vrstom indukcijskog argumenta. tebi je uvijek bilo otvoreno da tvrdiš da ima smisla da zmije i bebe pričaju, da konji lete, da ljudi žive po 1000 godina i sl., jer to ima smisla u kontekstu specifične semitske mitologije, ali kad pokušaš uvuči logiku u priču moraš paziti da se ne spotakneš o pravila ispravnog rasuđivanja
vatrogasac

#1038 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by vatrogasac »

harač wrote:
vatrogasac wrote:
harač wrote:da bi argument analogije bio logički valjan mora zadovoljiti neke uslove. to nije bio slučaj ni prvi put, a ove "korekcije" stvar čine samo još gorom
nema to veze s ateizmom već sa analogijom kao posebnom vrstom indukcijskog argumenta. tebi je uvijek bilo otvoreno da tvrdiš da ima smisla da zmije i bebe pričaju, da konji lete, da ljudi žive po 1000 godina i sl., jer to ima smisla u kontekstu specifične semitske mitologije, ali kad pokušaš uvuči logiku u priču moraš paziti da se ne spotakneš o pravila ispravnog rasuđivanja
Upravo uzimajući u obzir tvoju perspektivu koristim induktivne argumente i unutar njih samo povećavam vjerovatnost jer kako je moguće da drugačije pričam s tobom?. Zar sam pričao kao Toma Akvinski? :mrgreen: Više skreći pažnju na grešku u argumentu nego što ćeš davati savjete.
SugarCookie

#1039 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by SugarCookie »

MyTao wrote:Bas bi volio da znam ste je to sto si spoznao u prirodi sto te navodi da vjerujes u postojanje boga... Ja sam nekada bio vjernik, al' zelio sam da znam dali je moje vjerovanje tacno... i nakon sto sam postavljao teska pitanja dosao sam do zakljucka da boga nema... izucavao sam mnoge druge vjere, citao mnoge filozofe koji su pisali na tu temu, al nista... na kraju sam uvijek dosao do toga da ga nema...

Dosta puta sam cuo da ljudi kazu to kako su spoznali boga kroz prirodu... sta je to tacno ustvari zbog cega mislis da je bog stvaran?
Zamisli kako na to pitanje pravim bruku neartikulisanih zvukova jer ne znam uopšte kako i gdje da počnem, a kamal da to sve objedinim u jednom postu

"
animals wrote:@animals
Dragi moj forumaše, kao što tvoj nick pokazuje, imamo i danas životinje koje prakticiraju govor, doduše preko tastature, i nisu zmije, niti znam da je ikad pomenuto da su pričale izuzev ovog jednog slučaja, koji se svakako ne veže za dunjaluk.

Nisi mi odgovorio na pitanje.

Ti kao vjernik, olako tako mene nazivas zivotinjom..tipicno za vjernike forumase..i ja nisam ateist za tvoju informaciju, ali i ne vjerujem bas ljudskim izmisljotinama slijepo kao ti..[/quote]

Plaho si mi se uvrijedio na ovu nevinu aludaciju tvog nika. Ne volim takve "pametnjaković" komentare kao što si ti napisao, pa i ja uzvraćam istim. Halali što te uvrijedih. I povuci ručnu s takvim komentarima kao što su "ali i ne vjerujem bas ljudskim izmisljotinama slijepo kao ti", ne smatram da si imao priliku razgovarati sa mnom pa da spoznaš koliko ja "vida" koristim, a koliko ne. :)
kakavdanakneiskustvu

#1040 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by kakavdanakneiskustvu »

animals wrote:Pa, dragi moji forumasi, nekad su zmije pricale..i onda je Bog stvorio mungosa i zmije su od silnog soka zanijemile, i nikada vise nisu propricale..za sve ima objasnjenej, samo pitajte..

i u to bi razumna osoba trebala povjerovati?[/quote]

Pa sad ti vidi, jel razumna, ili ona koja ne koristi razum :D[/quote]

prije će biti ova druga
MyTao

#1041 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by MyTao »

Zamisli kako na to pitanje pravim bruku neartikulisanih zvukova jer ne znam uopšte kako i gdje da počnem, a kamal da to sve objedinim u jednom postu
Nista onda... jel treba da ti vjerujem na rijec da imas neke dokaze za postojanje boga, al ih neznas iznijeti kako treba?

To je isto kao da si mi rekao kako imas malog zmaja u sobi kao kucnog ljubimca, nevidljiv je al je tu... samo sto neznas kako da objasnis da je tu...
animals

#1042 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by animals »

kakavdanakneiskustvu wrote:
animals wrote:Pa, dragi moji forumasi, nekad su zmije pricale..i onda je Bog stvorio mungosa i zmije su od silnog soka zanijemile, i nikada vise nisu propricale..za sve ima objasnjenej, samo pitajte..

Pa sad ti vidi, jel razumna, ili ona koja ne koristi razum :D[/quote]

prije će biti ova druga[/quote]

Ja sam samo malo ironije uveo..jer religije koje su ljudi stvorili, nemaju ama bas nikakve veze sa Bogom, vec gledaju samo svoje interese..ali pokazalo se da je daleko vise ljudi na ovome svijetu koji ne koriste mozak, od oni koji ga ponekad i ukljuce..religije igraju na strah od smrti, i taj strah je mocan, nema nista jace od njega na ovome svijetu..vecina ljudi je nezadovoljna stvarnim zivotom, i kad im neko obeca neki bolji zivot, onda su spremni patiti, kako se kaze tren koliko traje ovaj zivot za vjecno uzivanje..na taj mamac se upecaju svi ljudi vecinom..ej, vjecno uzivanje, pa ko to ne zeli :D
vatrogasac

#1043 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by vatrogasac »

animals wrote:..vecina ljudi je nezadovoljna stvarnim zivotom, i kad im neko obeca neki bolji zivot, onda su spremni patiti, kako se kaze tren koliko traje ovaj zivot za vjecno uzivanje..na taj mamac se upecaju svi ljudi vecinom..ej, vjecno uzivanje, pa ko to ne zeli :D
A što bi se patili? Smisao vjere je da olakša i uljepša i ovozemaljski život.

Ta medalja koju nazivaš uživanjem ima dvije strane i nije dovoljno da se samo vjeruje da bi se dobila svijetla strana.
SugarCookie

#1044 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by SugarCookie »

MyTao wrote:
Nista onda... jel treba da ti vjerujem na rijec da imas neke dokaze za postojanje boga, al ih neznas iznijeti kako treba?

To je isto kao da si mi rekao kako imas malog zmaja u sobi kao kucnog ljubimca, nevidljiv je al je tu... samo sto neznas kako da objasnis da je tu...
Ja nigdje nisam tražio od tebe da mi vjeruješ na riječ, čak sam i naveo da bi bilo apsurdno (drugčije sam se izrazio) očekivati da ćeš tek tako razumjeti, a kamal prihvatiti moje stavove.

Ako si saam već naveo da si iščitao knjiga i knjiga sa raznim filozofskim podlogama, postavljao sve teža i teža pitanja, kako bi došao do onoga na čemu sad jesi; zašto misliš da bi ja svoj put ka sticanju uvjerenja kroz "dokaze" (iz kurtoazije sam stavio navodnike) mogao opisati u samo jednom komentaru?
animals

#1045 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by animals »

vatrogasac wrote:
animals wrote:..vecina ljudi je nezadovoljna stvarnim zivotom, i kad im neko obeca neki bolji zivot, onda su spremni patiti, kako se kaze tren koliko traje ovaj zivot za vjecno uzivanje..na taj mamac se upecaju svi ljudi vecinom..ej, vjecno uzivanje, pa ko to ne zeli :D
A što bi se patili? Smisao vjere je da olakša i uljepša i ovozemaljski život.

Ta medalja koju nazivaš uživanjem ima dvije strane i nije dovoljno da se samo vjeruje da bi se dobila svijetla strana.[/quot

e]

Kaze, ko pati na ovome svijetu, uzivace na onome..ili siromasi ce u raj a bogatasi u pakao..sto za vjerske sluzbenike se ne moze reci da zive u tom duhu..oni uzivaju na ovome svijetu na racun svoji podanika, a na onome ostavljaju svoju klijentelu da uzivaju..bas fino od njih..
SugarCookie

#1046 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by SugarCookie »

Siromaštvo može biti i milost, a i kazna Uzvišenoga; isto tako važi za bogatstvo koje si naveo. Nigdje nije napisano da će eksplicitno jedna ili druga grupa biti bačena u oganj, a druga uvedena u rajske bašte..
vatrogasac

#1047 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by vatrogasac »

animals wrote: Kaze, ko pati na ovome svijetu, uzivace na onome..ili siromasi ce u raj a bogatasi u pakao..sto za vjerske sluzbenike se ne moze reci da zive u tom duhu..oni uzivaju na ovome svijetu na racun svoji podanika, a na onome ostavljaju svoju klijentelu da uzivaju..bas fino od njih..
Gdje to piše da će samo siromašni u raj? Ako bogat svojim radom i trudom se obogati i pomaže siromašne zašto ne bi ušao u raj? Čak po islamu siromaštvo je grijeh ako je produkt ljenosti.

Sveštenstva u izvornom islamu nema i između ostalog je rezultat sekularizma. Kao i vjeronauka u školama. U vrijeme Muhammeda a.s. nije bilo hodža i svako ko je znao ispravno učiti Kur'an mogao je predvoditi namaz. Tako bi trebalo i danas da je, ali koliko stvarno ljudi zna ispravno učiti Kur'an?
nasa

#1048 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by nasa »

SugarCookie wrote:Izvini, kako je kasno, tako sam preletio to za 9/11..

Ti si pomenuo temelj citave price ,a to je osjecaj,duhovno strana od koje sve pocinje!

Bog opcenito pravi razliku unutar propisanog vjernicima na nacin da je praksa propisana ali nije dovoljna sama po sebi vec za potpunost i ispravnost iste potrebna je pratnja ispravnog nijeta!
Covjekov zadatak je da radi na sebi,promislja pa i bori se sa sobom da bi postigao potpunu ispravnost u izvrsenju nekog propisa.
A covjek prihvata Bozije propise u onom trenutku kada ga spoznaja o Bogu dovede do vjere-religije!
Moze se desiti da on u tom trenutku ne osjeca sveukupnu svrhu npr.ramazana ali isti je propisan te pojedinac kroz zivot konstantnim promisljanjem o vjeri moze i doseci osjecajima svrhu te tako ono sto cini prakticno-u ovom slucaju post -uciniti i zeljom svog srca!
Ovo sve se odnosi na nekog ko je vec vjernik ali napisala sam da bi uocili razliku izmedju propisa koji su dio Objave covjeku od strane Boga od samog cina,trenutka u kojem covjek prihvata da Bog Postoji!

Bog ovaj temelj vjere-svjedocenje da Bog postoji,osnovu od koje sve pocinje ne uvrstava u formi obavazujuceg propisa,zakona ili slicno vec ajeti koji pozivaju covjeka da spozna Boga su samo poziv pojedincu te dalje vjera u Boga je na liniji pojedinac-Bog,a ne drugi ljudi,propisi,zakoni itd.odnosno Bog upucuje i to na duhovnom nivou prvenstveno u kojem i lezi dokaz vjere.
Dokaz Boga i vjere je unutar pojedinca tako da se time iskljucuje svaka mogucnost pa i u buducnosti da se Bog dokaze na nekom drugom nivou odnosno od strane drugih ljudi jer da nije tako ne bi Bog jasno unutar pojedinih ajeta porucio i samom Poslaniku da se ne zalosti zbog tudje nevjere jer on(Muhamed) nema nikakvu moc nad njom ,vjera ostaje izmedju pojedinca i Boga!

Svi ostali ajeti koji pozivaju istog pojedinca i ljude da pogledaju u proslost,u svijet oko sebe itd.su druga prica i druga vrsta dokaza koji mogu ukazati na Tvorca ...
Pa,mi mozemo dokazivati da svijet oko nas nije u suprotnosti s idejom Tvorca ,da razliciti propisi su za dobrobit covjeka,da su razlicite vjerske vrijednosti u korist ljudi sl.sto je jedna vrste dokazivanja u korist Boga!

Neko rece ima 100 bogova jer svaka religija tvrdi za svog da je pravi....niko to ne tvrdi,svi vjernici bilo koje religije znaju da pricaju o Jednom ali dozivljaj,opis itd.je razlicit,a ako hocemo ici i dalje onda dozivljaja nema 100 vec ima ih milione ,koliko i vjernika jer radi se o personalnom dozivljaju.
Tako da i neki ateisti prave gresku ne praveci nikakvu razliku izmedju vjere u Boga ,licnog puta ka istoj ,dozivljaja i religije,njenih ucenja ,propisa,opisa....
Ne moze se ici obrnutim pravcem religija pa tek onda vjera u Boga ,vec na prvom mjestu je pojedinacna-licna odluka ,osjecaj...Bog postoji pa onda sve ostalo sto je dalje izbor pojedinca ....
harač

#1049 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by harač »

vatrogasac wrote:Upravo uzimajući u obzir tvoju perspektivu koristim induktivne argumente i unutar njih samo povećavam vjtnerovaost jer kako je moguće da drugačije pričam s tobom?. Zar sam pričao kao Toma Akvinski? :mrgreen: Više skreći pažnju na grešku u argumentu nego što ćeš davati savjete.
indukcijski argumenti ne mogu biti nevaljani, ali mogu biti jaki i slabi. korištenjem loše analogije sebi svakako ne pomažeš
SugarCookie

#1050 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by SugarCookie »

Ne bi li te citirao nasa, samo ću se pokušati nadovezati na ono što si ti pisala, inače nemam zamjerke. :)

Pomenula si da s nečijih stanovišta postoji na stotine bogova. Sa mog stanovišta, koje uvijek navedem u ovakvim situacijama, Bog je jedan, religija je nekoliko hiljada (ubrojimo li i kultove), vjerovanja je onoliko koliko je ljudi na Zemlji. Sve je u odnosu kauzalnog vjerovanja.

Odron me jednom oštro kritikova zbog mog stanovišta o matematici, ali i ista je utvrđeni niz vjerovanja. Meni je u srednjoj matematika bila teža vjera nego vjera u Boga, sve dok nisam počeo slušati. Onda kada sam saslušao učenog čovjeka na tom polju, koji mi je jednom, dva put, tri put objasnio tu religiju zvana trigonometrija, onda sam je i razumio i prihvatio..i zaboravio. Uzvjerovali smo da su ljudi nekad dali simbolu "1" onu vrijednost koju on ima, pa se tako i prema njemu odnosimo. Pa svaka novčanica, i ovo nešto novca što sam stekao uz Božiju milost, kraj laptopa nije ništa nego utvrđen sistem vrijednosti, u koji vjerujemo. Pa i parlamentarci su (protiv kojih sam neki dan ponosno protestovao) uzvjerovali da su bolji od "običnog" naroda, i da su neko i nešto zbog bunta papiraa, kojeg mnogi nikad nemaju u onolikoj količini istovremeno u svom đepu, kao što imaju pomenuti. Šta mi je dokaz da novčanica od 10/20/50/100 (200 neću spominjati, u nju ne vjerujem jer je nisam nikad vidio :lol:) ima vrijednost koju ima. Ima jer je to neko rekao, odredio, nametnuo! A onda se podsmjehuje vjernicima jer vjeruju u Boga jer je to neko rekao, odredio, nametnuo..

Uvijek je važilo da nije glupan, koji kaže da ne zna, nego onaj koji ne zna, a pravi se da zna (važi i za vjernike i za nevjernike). Uglavnom ti isti nazivaju druge glupanima, budalama, kretenima, a ne saslušaju čitavu priču, niti ih zanima. Danas na hutbi efendija spomenu nešto što me podsjeća na iste. Muha koja bezuspješno pokušava izaći kroz zatvoren prozor, jer ne razumije da joj je prozor "ispred nosa", a kraj toga otvoren prozor. Muha nema razum pa da stane, i pokuša nešto drugo, čovjek ima, ali je zaluđen neuspješnim pokušajima svog shvatanja. Po principu; "Jest govno, ali moje je!". Meni je dosta tih govana potureno pod nos, kako udaljen od ekrana, tako i za ekranom, a i na ovom forumu, i svako smrdi, kako god biva predstavljeno.

Mnogo ljudi percipira ono što dobije putem čula, ali malo ko i to razumije, a kamal da razumije ono izvan toga.

Moje, nadam se, iskreno vjerovanje ne raspolaže argumentima kao što raspolažu ateisti svojim nevjerovanjem. Ali mi i ne trebaju. Neki dan navedoh dio sa hutbe u kojem se kaže da najviše, i sa "najjačim" argumentima se razbacuju oni, koji žele dokazati da je nešto tačno, pa bi se onda ispostavilo da je daleko od istine.

Tako ni meni ne treba više argumenata od onog osjećaja koji imam prilikom činjenja dobra u ime Boga, i obraćajući Mu se molitvom. Koliko ne vjerujem da je ljubav lučenje hormona, toliko ne vjerujem da je priroda Bog.

Ni ljubav se ne može dokazati naukom, ne mogu ni vanzemaljci, ali je opet prihvatljivo u ovo dvoje vjerovati, ali vjerovati u Boga nije, umobolno je!

Što bih onda uopšte trošio energiju i živce objašnjavajući ljudima nešto, prema čemu u startu imaju averziju.

Tebi nasa poručujem selam, i sve najbolje, htjedoh se samo nadovezati na komentar, pa se zanesoh opasno, halali. :-D
Post Reply