evo da vam ovako zajednički odgovorim na nekoliko stvari
lordd wrote:tako da sam onaj bakarni chiler i mijesac prije pocetka prao jedno sat vremena deterdzentom (gledao sam neki neutralan bez mirisa i slicno), vise puta, zatim oribao medicinskim alkoholom, a na kraju i umocio u Izosan.
chiller nema potrebe sterilizirati. naravno mora biti na oko čist, da nema nikakvih naslaga prljavštine po sebi i slično. chiller se stavlja u pivo 15 minuta prije kraja kuhanja i kuha se tih 15 minuta u loncu zajedno s pivom što ga sterilizira. jbg, čini mi se da ovo nikad nisam spomenuo, tako da znate za iduće ture.
lordd wrote:Izmjerio sam OG i iznosi 1.042, mada u receptu stoji 1.046.
podbacio si sa iskoristivošću, najvjerovatnije radi prekrupno mljevenog slada. pokušaj smanjiti razmak između valjaka ili čak dva puta premljeti slad. naravno, ako se budeš stvarno htio nastaviti da baviš ovim, onda ozbiljno razmotri nabavku boljeg mlina.
lordd wrote:jak miris hmelja i okus koji lici na pivo
teško da je tada baš ličilo na pivo

kad probaš uzorak nakon fermentacije mislim da će ti tek tad ličiti na pivo.
danny_boy wrote:Moram te upozoriti na jednu stvar. Ovaj dio posla koji si do sada napravio je
po meni manje zahtjevan, po pitanju sterilizacije. Jer je sve to manje više bezopasno,
dok ne ohladiš sladovinu, jer tek onda ona postaje "ranjiva". To su neke temperature
oko 30 stepeni, i manje.
da danny, u procesu proizvodnje piva postoje dvije faze -
sterilna i
nesterilna nesterilna faza traje sve do trenutka kad pustimo vodu kroz chiller - od tog trenutka pa sve do samog flaširanja, svaki komad opreme koji dolazi u kontakt s pivom mora biti sterilan. pivo je najosjetljivije za infekciju kada je na temperaturi ljudskog tijela, znači na otprilike 37° kada se najveći broj bakterija može doći u pivo i krenuti da se razmnožava.
srećom, mi ubacujemo strašno veliku količinu kvasca (6 000 000 ćelija po jednom mililitru sladovine) a sve bakterije kad koloniziraju neki pogodan medij kao što je pivo u stvari vode rat sa drugim mikroorganizmima nastojeći da "osvoje što više teritorije"
u fazi u kojoj kvasac počinje da fermentira, on je zasigurno najdominantniji mikroorganizam u pivu jer ga ima toliko puno i zato u periodu fermentacije druge bakterije jednostavno ne mogu da pariraju kvascu u "osvajanju teritorije".
međutim nakon što fermentacija završi, kvasac odlazi u stanje hibernacije i flokulira, odnosno taloži se na dno posude ostavljajući iza sebe dvije vrlo bitne činjenice za daljnju sigurnost piva, a to su alkohol u pivu koji do određene mjere sterilizira pivo i još važnije, fermentacija spušta ph vrijednost piva na otprilike 4.0 - 4.3 a u tom rangu kiselosti otpada razvoj velikog broja poznatih bakterija koje su patogene, odnosno mogle bi nam naškoditi.
u tom rangu ph vrijednosti samo je nekoliko sojeva koje mogu inficirati pivo, a između njih je i lactobacillus koji i čini 90% infekcija.
zato preporučujem zaista detaljno čišćenje i detaljnu sterilizaciju u sterilnoj fazi procesa. što brže hlađenje piva, ne otvarati fermentor nikako prvih 20 dana, fermentor mora dihtovati, visoke temperature fermentacije su prvi preduslov da se pivo inficira. moje sve infekcije su bile na samom početku kada sam kuhao ljeti bez fermentacijske komore i kada jednostavno nisam mogao kontrolisati temperature koje su se penjale iznad preporučenih.
lordd wrote:Onda za 20ak dana kad dodje na red flasiranje, dobro pripaziti na dezinfekciju svega...
obavezno. flaše moraju biti čiste kao suza. ja za čišćenje flaša koristim accu bušilicu na koju navrnem četku za flaše i to je jako dobro rješenje. flaše i čepove isto tako sterilizirajte. sva crijeva, sve posude, apsolutno sve. posebnu pažnju obratite na pipe jer one često imaju one utore, i na spojevima često ostaje sladovina od prethodnog kuhanja i prljavština tako da su pipe potencijalni izvor infekcije
danny_boy wrote:What's wrong with me
.
samo trebaš biti detaljniji u čišćenju i sterilizaciji. to je najvažniji dio posla u cijelom procesu i najgluplji naravno, ali korak koji se ne smije zanemariti. također, spominjao sam prije da ponekad i prostorija u kojoj radimo može jednostavno imati povećan broj spora i bakterija koje lebde po zraku, posebno ako je podrumskog tipa i ako ima vlage.
skone čestitam na prvom kuhanju. ovo mi se čini prekrupno mljeveno. koliki ti je bio OG?