domaće pivo

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
danny_boy

#1026 Re: domaće pivo

Post by danny_boy »

lordd wrote:Eto danas sam pristavio svoju prvu turu, onaj ESB, sad je na fermentaciji.
Sve sam uradio kao sto sam ovde na forumu pohvatao. Ostavio vodu da stoji dan ranije, podgrijao 15l na 72, pomijesao sa sladom, ocijedio, podgrijao jos 15, ocijedio ostatak sladovine, nasuo sladovinu u lonac, kuvao, dodavao hmelj prema receptu, u medjuvremenu rehidirirao kvasac, ohladio chilerom za 15ak min, izmijesao busilicom i onom mjesalicom za malter zbog oksigenizacije, dodao kvasac ubacio u fermentor (plasticni) i sad stoji u podrumu.
Izmjerio sam OG i iznosi 1.042, mada u receptu stoji 1.046.
Citavo vrijeme mi je u glavi bilo ono "sterilizacija, sterilizacija" tako da sam onaj bakarni chiler i mijesac prije pocetka prao jedno sat vremena deterdzentom (gledao sam neki neutralan bez mirisa i slicno), vise puta, zatim oribao medicinskim alkoholom, a na kraju i umocio u Izosan. Sve sam ispirao prokuvanom vodom. I ostali dio opreme koji sam koristio posle kuvanja sam slicno odradio... Pa ako opet se uhvati neka infekcija, jebga...
Onaj uzorak za mjerenje OG sam probao.... jak miris hmelja i okus koji lici na pivo :)
Svaka čast! Neka je sa srećom!

Moram te upozoriti na jednu stvar. Ovaj dio posla koji si do sada napravio je
po meni manje zahtjevan, po pitanju sterilizacije. Jer je sve to manje više bezopasno,
dok ne ohladiš sladovinu, jer tek onda ona postaje "ranjiva". To su neke temperature
oko 30 stepeni, i manje.

Ja sam do sada kuhao 4 puta, od toga se inficiralo 2 piva. Nikad se nije infekcija
javila prije pretakanja. Nakon pravljenja i fermentacije je uvijek pivo bilo extra
okusa. Tek nakon pretakanja iz fermentora, u bure iz kojeg punim, te dodavanja
nove fruktoze i na kraju flaširanja desile su se infekcije. Mislim da je uvijek bilo
zbog onog povlačenja zraka. Na to iskreno nisam mislio, ali danas sam koristio
onu gornju metodu i sve je proteklo super (zasad). Moram priznati da mi je nakon
ovih situacija poprilično opao entuzijazam, i ako se desi uskoro neka nova infekcija
ne znam da li ću se nastaviti baviti ovim. Uglavnom, sretno, i vodi računa o
narednom koraku, nakon fermentacije, jer je on najkritičniji.
lordd

#1027 Re: domaće pivo

Post by lordd »

Onda za 20ak dana kad dodje na red flasiranje, dobro pripaziti na dezinfekciju svega...
Jel moguce da ti je uzrok infekcije nesto iz ovog prvog dijela, prije pretakanja? Tj, kad se otvori fermentor posle 20ak dana, i ako tad nema znakova infekcije, to znaci da je prvi dio 100% dobro prosao?
danny_boy

#1028 Re: domaće pivo

Post by danny_boy »

lordd wrote:Onda za 20ak dana kad dodje na red flasiranje, dobro pripaziti na dezinfekciju svega...
Jel moguce da ti je uzrok infekcije nesto iz ovog prvog dijela, prije pretakanja? Tj, kad se otvori fermentor posle 20ak dana, i ako tad nema znakova infekcije, to znaci da je prvi dio 100% dobro prosao?
Mislim da nije moguće. Jer su ti uvjeti idelni za razmnožavanje bakterija,
tako da se one mislim jako brzo razmnože. Praktično odmah nakon što
kvasac završi onaj svoj glavni dio, a to je par dana intezivne fermentacije.
Nadam se da to nećeš spoznati, ali jednostavno se pivo kao ukiseli, i ne
valja.

ESB prvih 20 dana nakon flaširanja je bio ok, i ništa se nije moglo primjetiti.
Ja ga nisam konzumirao nekih 7 dana, a kad mi je javio brewer da ima infekcija
ja sam otvorio novu bocu. Zapanjilo me da se sada jako osjeti infekcija, to
znači da joj je u tim uvjetima trebalo dosta vremena da se razvije.

Hajde, da te ne plašim, ali što se mene tiče, to je za noćne more :D
Nejverovatno puno sam potrošio vremena na sanizacija i ostalo, pa mi je
nevjerovatno da se desilo u 50% tura... What's wrong with me :?
skone

#1029 Re: domaće pivo

Post by skone »

Pozdrav svima.

Da se i ja javim, pratim temu od pocetka i negdje poslije pete stranice sam se pravo "zapalio" i krenuo u nabavku potrebnih stvari. Cak sam bio i kod kolege djulbe da to vidim. Potrajalo je dok sam sve skupio i opremio. Najveci problem mi je bio mlin, ali sam ga slicno kao kolega lordd napravio od istog onakvog. U subotu sam konacno skuhao i ostavio da fermentira. Sad gledam ove baloncice i brojim dane. Zaboravi reci da sam kuhao onaj Engleski bitter od cijenjenog Berwera. I da za deznfekciju sam i ja koristio Izosan i Sirafan Speed, koji se neispire pa mi je bio zgodan za veci dio opreme. eto jos jednom da zahvalim breweru za ovaj nevjerovatan hobi, i svima koji su dopunjavali temu.

Evo kako je izgledalo samljeveno, http://dl.dropbox.com/u/70737113/samljeveno.jpg
brewer

#1030 Re: domaće pivo

Post by brewer »

evo da vam ovako zajednički odgovorim na nekoliko stvari :)
lordd wrote:tako da sam onaj bakarni chiler i mijesac prije pocetka prao jedno sat vremena deterdzentom (gledao sam neki neutralan bez mirisa i slicno), vise puta, zatim oribao medicinskim alkoholom, a na kraju i umocio u Izosan.
chiller nema potrebe sterilizirati. naravno mora biti na oko čist, da nema nikakvih naslaga prljavštine po sebi i slično. chiller se stavlja u pivo 15 minuta prije kraja kuhanja i kuha se tih 15 minuta u loncu zajedno s pivom što ga sterilizira. jbg, čini mi se da ovo nikad nisam spomenuo, tako da znate za iduće ture.
lordd wrote:Izmjerio sam OG i iznosi 1.042, mada u receptu stoji 1.046.
podbacio si sa iskoristivošću, najvjerovatnije radi prekrupno mljevenog slada. pokušaj smanjiti razmak između valjaka ili čak dva puta premljeti slad. naravno, ako se budeš stvarno htio nastaviti da baviš ovim, onda ozbiljno razmotri nabavku boljeg mlina.
lordd wrote:jak miris hmelja i okus koji lici na pivo
teško da je tada baš ličilo na pivo :) kad probaš uzorak nakon fermentacije mislim da će ti tek tad ličiti na pivo.
danny_boy wrote:Moram te upozoriti na jednu stvar. Ovaj dio posla koji si do sada napravio je
po meni manje zahtjevan, po pitanju sterilizacije. Jer je sve to manje više bezopasno,
dok ne ohladiš sladovinu, jer tek onda ona postaje "ranjiva". To su neke temperature
oko 30 stepeni, i manje.

da danny, u procesu proizvodnje piva postoje dvije faze - sterilna i nesterilna nesterilna faza traje sve do trenutka kad pustimo vodu kroz chiller - od tog trenutka pa sve do samog flaširanja, svaki komad opreme koji dolazi u kontakt s pivom mora biti sterilan. pivo je najosjetljivije za infekciju kada je na temperaturi ljudskog tijela, znači na otprilike 37° kada se najveći broj bakterija može doći u pivo i krenuti da se razmnožava.

srećom, mi ubacujemo strašno veliku količinu kvasca (6 000 000 ćelija po jednom mililitru sladovine) a sve bakterije kad koloniziraju neki pogodan medij kao što je pivo u stvari vode rat sa drugim mikroorganizmima nastojeći da "osvoje što više teritorije"

u fazi u kojoj kvasac počinje da fermentira, on je zasigurno najdominantniji mikroorganizam u pivu jer ga ima toliko puno i zato u periodu fermentacije druge bakterije jednostavno ne mogu da pariraju kvascu u "osvajanju teritorije".

međutim nakon što fermentacija završi, kvasac odlazi u stanje hibernacije i flokulira, odnosno taloži se na dno posude ostavljajući iza sebe dvije vrlo bitne činjenice za daljnju sigurnost piva, a to su alkohol u pivu koji do određene mjere sterilizira pivo i još važnije, fermentacija spušta ph vrijednost piva na otprilike 4.0 - 4.3 a u tom rangu kiselosti otpada razvoj velikog broja poznatih bakterija koje su patogene, odnosno mogle bi nam naškoditi.

u tom rangu ph vrijednosti samo je nekoliko sojeva koje mogu inficirati pivo, a između njih je i lactobacillus koji i čini 90% infekcija.

zato preporučujem zaista detaljno čišćenje i detaljnu sterilizaciju u sterilnoj fazi procesa. što brže hlađenje piva, ne otvarati fermentor nikako prvih 20 dana, fermentor mora dihtovati, visoke temperature fermentacije su prvi preduslov da se pivo inficira. moje sve infekcije su bile na samom početku kada sam kuhao ljeti bez fermentacijske komore i kada jednostavno nisam mogao kontrolisati temperature koje su se penjale iznad preporučenih.
lordd wrote:Onda za 20ak dana kad dodje na red flasiranje, dobro pripaziti na dezinfekciju svega...
obavezno. flaše moraju biti čiste kao suza. ja za čišćenje flaša koristim accu bušilicu na koju navrnem četku za flaše i to je jako dobro rješenje. flaše i čepove isto tako sterilizirajte. sva crijeva, sve posude, apsolutno sve. posebnu pažnju obratite na pipe jer one često imaju one utore, i na spojevima često ostaje sladovina od prethodnog kuhanja i prljavština tako da su pipe potencijalni izvor infekcije
danny_boy wrote:What's wrong with me
.

samo trebaš biti detaljniji u čišćenju i sterilizaciji. to je najvažniji dio posla u cijelom procesu i najgluplji naravno, ali korak koji se ne smije zanemariti. također, spominjao sam prije da ponekad i prostorija u kojoj radimo može jednostavno imati povećan broj spora i bakterija koje lebde po zraku, posebno ako je podrumskog tipa i ako ima vlage.
skone wrote:Evo kako je izgledalo samljeveno, http://dl.dropbox.com/u/70737113/samljeveno.jpg
skone čestitam na prvom kuhanju. ovo mi se čini prekrupno mljeveno. koliki ti je bio OG?
lordd

#1031 Re: domaće pivo

Post by lordd »

I ja cestitam skone-u na prvom kuvanju. I meni se cini malo krupnije od onog sto sam ja samljeo na svom tjestenincu.
brewer wrote:chiller se stavlja u pivo 15 minuta prije kraja kuhanja i kuha se tih 15 minuta u loncu zajedno s pivom što ga sterilizira.
Nisam znao ali sam prije pocetka kuvao vodu za pranje i onda ubacio i chiller pred kraj. Ali samo minut i onda hladio chillerom tu vodu da ga testiram...
brewer wrote:teško da je tada baš ličilo na pivo
Ma isto kao Nektar pivo od prije koju godinu, samo sto je ovo moje imalo miris hmelja :)
AleksandarV

#1032 Re: domaće pivo

Post by AleksandarV »

Za one koji su iz Sarajeva.
U konzumu na Koreji, ostale su još dvije boce od pola litra La Trappe Tripel, 10,95 KM

Image

Uploaded with ImageShack.us

A imaju i Swinckels po cijeni od 2,30 KM
Zis

#1033 Re: domaće pivo

Post by Zis »

brewer wrote: da danny, u procesu proizvodnje piva postoje dvije faze - sterilna i nesterilna nesterilna faza traje sve do trenutka kad pustimo vodu kroz chiller - od tog trenutka pa sve do samog flaširanja, svaki komad opreme koji dolazi u kontakt s pivom mora biti sterilan. pivo je najosjetljivije za infekciju kada je na temperaturi ljudskog tijela, znači na otprilike 37° kada se najveći broj bakterija može doći u pivo i krenuti da se razmnožava.

srećom, mi ubacujemo strašno veliku količinu kvasca (6 000 000 ćelija po jednom mililitru sladovine) a sve bakterije kad koloniziraju neki pogodan medij kao što je pivo u stvari vode rat sa drugim mikroorganizmima nastojeći da "osvoje što više teritorije"

u fazi u kojoj kvasac počinje da fermentira, on je zasigurno najdominantniji mikroorganizam u pivu jer ga ima toliko puno i zato u periodu fermentacije druge bakterije jednostavno ne mogu da pariraju kvascu u "osvajanju teritorije".

međutim nakon što fermentacija završi, kvasac odlazi u stanje hibernacije i flokulira, odnosno taloži se na dno posude ostavljajući iza sebe dvije vrlo bitne činjenice za daljnju sigurnost piva, a to su alkohol u pivu koji do određene mjere sterilizira pivo i još važnije, fermentacija spušta ph vrijednost piva na otprilike 4.0 - 4.3 a u tom rangu kiselosti otpada razvoj velikog broja poznatih bakterija koje su patogene, odnosno mogle bi nam naškoditi.

u tom rangu ph vrijednosti samo je nekoliko sojeva koje mogu inficirati pivo, a između njih je i lactobacillus koji i čini 90% infekcija.

zato preporučujem zaista detaljno čišćenje i detaljnu sterilizaciju u sterilnoj fazi procesa. što brže hlađenje piva, ne otvarati fermentor nikako prvih 20 dana, fermentor mora dihtovati, visoke temperature fermentacije su prvi preduslov da se pivo inficira. moje sve infekcije su bile na samom početku kada sam kuhao ljeti bez fermentacijske komore i kada jednostavno nisam mogao kontrolisati temperature koje su se penjale iznad preporučenih.
obavezno. flaše moraju biti čiste kao suza. ja za čišćenje flaša koristim accu bušilicu na koju navrnem četku za flaše i to je jako dobro rješenje. flaše i čepove isto tako sterilizirajte. sva crijeva, sve posude, apsolutno sve. posebnu pažnju obratite na pipe jer one često imaju one utore, i na spojevima često ostaje sladovina od prethodnog kuhanja i prljavština tako da su pipe potencijalni izvor infekcije
danny_boy wrote:What's wrong with me
.

samo trebaš biti detaljniji u čišćenju i sterilizaciji. to je najvažniji dio posla u cijelom procesu i najgluplji naravno, ali korak koji se ne smije zanemariti. također, spominjao sam prije da ponekad i prostorija u kojoj radimo može jednostavno imati povećan broj spora i bakterija koje lebde po zraku, posebno ako je podrumskog tipa i ako ima vlage.
skone wrote:Evo kako je izgledalo samljeveno, http://dl.dropbox.com/u/70737113/samljeveno.jpg
skone čestitam na prvom kuhanju. ovo mi se čini prekrupno mljeveno. koliki ti je bio OG?
Da li za sterilnu fazu kuhanja kao sredstvo za sterilizaciju mogu koristiti Vodoikov Peroksid 35% -na koncetracija Food Grade, pa poslije isprati Izosanom. Ovo mi je najveca briga, i sta je bolje koristiti za fermentaciju plasticne demizone od 20 litara ili pl. bure(najbolje bi bilo stakleni demizoni ali su mi ternutno svi zauzeti) :) .
brewer

#1034 Re: domaće pivo

Post by brewer »

Zis, ako imaš Izosan onda ti ne treba ništa drugo. Izosan ljudi koriste normalno kao jedino sredstvo za sanitaciju.
AleksandarV

#1035 Re: domaće pivo

Post by AleksandarV »

Zis wrote: Da li za sterilnu fazu kuhanja kao sredstvo za sterilizaciju mogu koristiti Vodoikov Peroksid 35% -na koncetracija Food Grade, pa poslije isprati Izosanom. Ovo mi je najveca briga, i sta je bolje koristiti za fermentaciju plasticne demizone od 20 litara ili pl. bure(najbolje bi bilo stakleni demizoni ali su mi ternutno svi zauzeti) :) .
35%-na koncentracija je previše. Obično se koriste koncentracije 3-5%, ovisno o zaprljanju.
Prije svega, oba sredstva se koriste ze dezinfekciju. Ali što je sigurno, sigurno je :D
Jedini je problem što vremenom koncentrovani hidrogen peroksid gubi na "snazi".
Posebno, kada se peroksid koristi, prvo treba ukoniti sve naslage prljavštine. Jer te iste naslage štite mikroorganizme od dejstva peroksida.
AleksandarV

#1036 Re: domaće pivo

Post by AleksandarV »

AleksandarV wrote:
Zis wrote: Da li za sterilnu fazu kuhanja kao sredstvo za sterilizaciju mogu koristiti Vodoikov Peroksid 35% -na koncetracija Food Grade, pa poslije isprati Izosanom. Ovo mi je najveca briga, i sta je bolje koristiti za fermentaciju plasticne demizone od 20 litara ili pl. bure(najbolje bi bilo stakleni demizoni ali su mi ternutno svi zauzeti) :) .
35%-na koncentracija je previše. Obično se koriste koncentracije 3-5%, ovisno o zaprljanju.
Prije svega, oba sredstva se koriste ze dezinfekciju, jedno ti je viška. Ali što je sigurno, sigurno je :D
Jedini je problem što vremenom koncentrovani hidrogen peroksid gubi na "snazi".
Posebno, kada se peroksid koristi, prvo treba ukoniti sve naslage prljavštine. Jer te iste naslage štite mikroorganizme od dejstva peroksida.
Zis

#1037 Re: domaće pivo

Post by Zis »

brewer wrote:Zis, ako imaš Izosan onda ti ne treba ništa drugo. Izosan ljudi koriste normalno kao jedino sredstvo za sanitaciju.
OK znaci dobro sve "izosanirati" :lol: i nema brige, najzad sam dans stigao zavrsiti CFC i valjda mi nece i ovaj vikend biti radni da skuham vise to svoje prvo.
AleksandarV

#1038 Re: domaće pivo

Post by AleksandarV »

Image

Dakle, amaterski osvrt na ovaj holandski tripel.
S čepom nisam imao nekih velikih problema. Lako se otvorilo. Preventivno sam otvarao flašu nad sudoperom.
Flaša je lijepa, keramička.
Boja je tamno žuta i vuče na bakar, poprilično je mutno.
Pjena se gubi u prvih 60-tak sekundi, ali ostaje u vidu kape do kraj čaše.
Karbonizacija je umjerena naspram one koju sam vidio za tripele na youtube-u, sve sa ogromnim mjehurićima CO2. Ovaj je sa sitnim mjehurićima koji su konstantni.
Miris je slatkast, izutetno voćni, alkohol se takođe može osjetiti.
Ukus je voćni, sladak a zatim gorak. Mada slatkoća preovladava uz jasan ukus alkohola. Ukus je izrazito voćan, ne znam kakav je ukus korijendera, te to ne mogu komentarisati.

Definitivno, holandska piva imaju taj izraženi voćni ukus. Bar po onim što sam probao u Alti i ovo. Belgijski Affligem je bio daleko bolje usklađen što se tiče ukusa i mirisa. Ovjde je voćni miris prenaglašen kao i slatkoća.

P.S.
Ne obraćajte pažnju na background slike.
AleksandarV

#1039 Re: domaće pivo

Post by AleksandarV »

Dodao bi još i to da taj voćni ukus malo naginje na kiselu notu.
skone

#1040 Re: domaće pivo

Post by skone »

skone čestitam na prvom kuhanju. ovo mi se čini prekrupno mljeveno. koliki ti je bio OG?[/quote]

Hvala,
ovako mi je pokazao Hydrometar, http://dl.dropbox.com/u/70737113/hydrom.jpg

Koliki bi razmak izmedju valjaka trebao biti, otprilike 2 mm?
I moze li se prepoznati infekcija u fermentoru i kako, prije pretakanja, i vrijedi li onda pretakati?

Cisto da znam
djulba

#1041 Re: domaće pivo

Post by djulba »

U nedelju skuhano 30l aurore. evo i slika fermentacije nakon 24 sata.

Image

naručio sam danas cascade i Centennial hmelj koje sam izabrao onako po karakteristikama pa ćemo već sastavit neko pivo. :mrgreen:
brewer

#1042 Re: domaće pivo

Post by brewer »

moje naredno pivo je cascade i centennial pale ale :D

fino ti fermentira ovo :)
Ajatolah_

#1043 Re: domaće pivo

Post by Ajatolah_ »

Aleksandre, znači nisi oduševljen?
djulba

#1044 Re: domaće pivo

Post by djulba »

brewer wrote:moje naredno pivo je cascade i centennial pale ale :D

fino ti fermentira ovo :)
haha, podijeli recept sa nama. :-D

Super fermentira, milina gledat, kao da je neko uključio mikser u boci sve leti.
danny_boy

#1045 Re: domaće pivo

Post by danny_boy »

Čestitam Djulba!

Jesu li ono u pozadini sve pive na fermentaciji ? :D
Referent za ONO i DSZ

#1046 Re: domaće pivo

Post by Referent za ONO i DSZ »

Mnogi od nas ljubitalja piva nismo svi spretni a i mnogim drugim stvarima smo ograniceni da bi proizvodili pivo.
Divim se ovim stvarnim ljubiteljima koji eto uzivaju u pripremanju bas kvalitetnog piva.
Da li bi mogli za nas ostale preporuciti neko dobro pivo, gdje kupiti pivo(recimo u Sarajevu) a da je iole dobro kao to sto vi pripremate...neko lager pivo.
Meni je od ovih kupovnih najbolja Stela Artoa i Becks sto je vama vjerovatno smjesno ali eto dajte neku preporuku.
U sustini svi su tu negdje samo sto se nekad nabasa na lose pa ga izbjegavam :D

Ako je vec bilo pitanje, sorry.
brewer

#1047 Re: domaće pivo

Post by brewer »

Referent za ONO i DSZ wrote:Mnogi od nas ljubitalja piva nismo svi spretni a i mnogim drugim stvarima smo ograniceni da bi proizvodili pivo.
Divim se ovim stvarnim ljubiteljima koji eto uzivaju u pripremanju bas kvalitetnog piva.
Da li bi mogli za nas ostale preporuciti neko dobro pivo, gdje kupiti pivo(recimo u Sarajevu) a da je iole dobro kao to sto vi pripremate...neko lager pivo.
Meni je od ovih kupovnih najbolja Stela Artoa i Becks sto je vama vjerovatno smjesno ali eto dajte neku preporuku.
U sustini svi su tu negdje samo sto se nekad nabasa na lose pa ga izbjegavam :D

Ako je vec bilo pitanje, sorry.
vec je pisano na ovu temu. uglavnom u sarajevu nigdje nema kupiti zaista kvalitetno pivo. ovaj la trappe iz konzuma je zanimljiv, kao i točena piva na zadnjem spratu u Alti (s posebnim naglaskom na Saisonniere), ali sve u svemu i to nije ništa posebno. Ali eto, ako hoces da vidis neku razliku između industrijskog piva i nečeg boljeg, onda probaj Saisonniere u Alti ili onaj njihov strong belgian ale od 11,5% alc.
Referent za ONO i DSZ

#1048 Re: domaće pivo

Post by Referent za ONO i DSZ »

OK hvala...samo se moram otisnuti s nekim vozacem sto "preferira" nulu :D ...da se dobro istestiraju uzorci.
djulba

#1049 Re: domaće pivo

Post by djulba »

danny_boy wrote:Čestitam Djulba!

hvala. :thumbup:

Nisu pive ono je vino na fermentaciji - Žilavka.
danny_boy

#1050 Re: domaće pivo

Post by danny_boy »

djulba wrote:
danny_boy wrote:Čestitam Djulba!

hvala. :thumbup:

Nisu pive ono je vino na fermentaciji - Žilavka.
Oho, znači ti si sa prediskustvom u vinarstvu. Ništa, kad nam brewer
organizuje kakvo druženje, onda ćeš nam nadam se ponijeti bocu
da probamo.

Samo bi to trebalo najaviti najmanje ranije 45dana, da se može
šta pripremiti specijalno za tu priliku.
Post Reply