Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
chupacabra

#10226 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by chupacabra »

Kikibombona wrote:
Plavo-bijeli wrote: Znači ti smatraš da ne postoji ni jedan procenat šansi da postoji neko biće, Bog, koji je sve stvorio, da nema ni 1% šansi da postoje bića koja mi okom ne možemo vidjeti? Kako možeš biti toliko siguran?
Naravno da postoji!

Kako bilo ko sa 100%-tnom sigurnoscu moze reci da ne postoji Bog ili vanzemaljci?
Kako moze reci da ne postoji ili da nije postojao Bigfoot ili Nessie?

Ne mozes! Ako nemas dokaze ne mozes tvrditi!

Medjutim, da li je pametno podrediti zivot necemu sto je nemoguce dokazati?

Covjek koji zivot podredi vjeri dozvoli da ga ista oblikuje. On tako nikada nece upoznati pravog sebe, svoje potencijale i afintete.

Da Nasa nije vjernica, mozda bi uzivala otici sa prijateljem Kikijem u pivnicu i uzivati u Rock & rollu... Ovako ne moze, jer vjera snazno namece moralne vrijednosti, afinitete, zivotni put i sve drugo sto se tice zivljenja. Od ljudi u dobroj mjeri pravi robote, ubija individualnost.

I dozvolis sebi sve to radi neke KNJIGE koju je napisao neko prije 1 500 godina?

Jako neozbiljan i neodgovaran odnos prema zivotu, ako mene pitas!
Teret dokazivanja je uvijek na nekome ko donese hipotezu o postojanju necega a ne na nekome drugom da ga opovrgne. Ja ako kazem da postoji Zeus ili Letece Spageti Cudoviste (u USA ima crkva Flying Spagetti Monster kao parodijski odgovor na monoteisticke religije) teret je na meni da to dokazem, a ne na nekome drugom da dokaze da to nije tako. Ista logika je sa bilo kojim bogom.
Leo_alfa

#10227 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

Deda Kurcoje wrote:Htio sam ti poslati i privatni email i izviniti se, a onda sam dobio ban i tako, proslo vrijeme, ali, evo, cinim to sada.
Ja ovo tek sad vidim, prejako :lol: :lol: :lol: :lol:
Edouard

#10228 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

Deda Kurcoje wrote: Jeste, vrlo sam lose postupio u mome prvom postu sa tobom, to je bilo bas arogantno sa moje strane i izvinjavam se. Htio sam ti poslati i privatni email i izviniti se, a onda sam dobio ban i tako, proslo vrijeme, ali, evo, cinim to sada....
@Deda, slažem se s leom, premda ih sve ne pratim, moram reći da mi je ovo tvoj najjači upis. Iz ovog, a i iz nekih drugih, zamemarit ću vulgarnosti uključive i u nicku, usudit ću se kazati da kod tebe ima dobrog "materijala".
Koliko se sjećam malo smo polemizirali, ali ne zamjeri ukoliko sam bio nefer prema tebi.
Deda Kurcoje

#10229 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Edouard wrote:
Deda Kurcoje wrote: Jeste, vrlo sam lose postupio u mome prvom postu sa tobom, to je bilo bas arogantno sa moje strane i izvinjavam se. Htio sam ti poslati i privatni email i izviniti se, a onda sam dobio ban i tako, proslo vrijeme, ali, evo, cinim to sada....
@Deda, slažem se s leom, premda ih sve ne pratim, moram reći da mi je ovo tvoj najjači upis. Iz ovog, a i iz nekih drugih, zamemarit ću vulgarnosti uključive i u nicku, usudit ću se kazati da kod tebe ima dobrog "materijala".
Koliko se sjećam malo smo polemizirali, ali ne zamjeri ukoliko sam bio nefer prema tebi.
:thumbup: Ma, sve ok. Covjek se upali ponekad, pa napadne, a ne treba. Jeste sega ovako izvuceno iz konteksta, tim prije sto me banovala piupiu, a ne Nasa (ispade da sam se htio izvinuti da ne dobijem ban, ali nije islo tako). Ma, meni je normalno izvinuti se kad pogrijesim, a jesam bio pogrijesio, drvlje i kamenje na zenu. Najlakse napasti, jos preko tastature.
Leo_alfa

#10230 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

Deda Kurcoje wrote:Jeste sega ovako izvuceno iz konteksta, tim prije sto me banovala piupiu, a ne Nasa (ispade da sam se htio izvinuti da ne dobijem ban, ali nije islo tako).
Hahahaha :thumbup:
Opasna @piupiu, nema zafrkancije s njom kad "precesljava" teme :).
belfy

#10231 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by belfy »

chupacabra wrote: Teret dokazivanja je uvijek na nekome ko donese hipotezu o postojanju necega a ne na nekome drugom da ga opovrgne. Ja ako kazem da postoji Zeus ili Letece Spageti Cudoviste (u USA ima crkva Flying Spagetti Monster kao parodijski odgovor na monoteisticke religije) teret je na meni da to dokazem, a ne na nekome drugom da dokaze da to nije tako. Ista logika je sa bilo kojim bogom.
ovo nije u potpunosti tacno. po ko zna koji put - tvdnja da nesto ne postoji se moze i treba dokazati. za primjer cu, kao i uvijek, uzeti najjednostavniju: "Ne postoji najveci prirodni broj." dakle - tvrdi se da nesto ne postoji i dokaze se da ono ne moze postojati. mogucih primjera je bezbroj.
Leo_alfa

#10232 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

belfy wrote:
chupacabra wrote: Teret dokazivanja je uvijek na nekome ko donese hipotezu o postojanju necega a ne na nekome drugom da ga opovrgne. Ja ako kazem da postoji Zeus ili Letece Spageti Cudoviste (u USA ima crkva Flying Spagetti Monster kao parodijski odgovor na monoteisticke religije) teret je na meni da to dokazem, a ne na nekome drugom da dokaze da to nije tako. Ista logika je sa bilo kojim bogom.
ovo nije u potpunosti tacno. po ko zna koji put - tvdnja da nesto ne postoji se moze i treba dokazati. za primjer cu, kao i uvijek, uzeti najjednostavniju: "Ne postoji najveci prirodni broj." dakle - tvrdi se da nesto ne postoji i dokaze se da ono ne moze postojati. mogucih primjera je bezbroj.
Samo je kvaka u tome sto ateizam ne predstavlja tvrdnju da bog ne postoji, nego predstavlja nevjerovanje u postojanje boga.
belfy

#10233 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by belfy »

samo je kvaka u tome da sam ja odgovorio na njegovu tvrdnju, a ne na to sta ateizam predstavlja. ne znam, uostalom, zasto pokusavas meni objasniti sta je ateizam...
Leo_alfa

#10234 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

belfy wrote:samo je kvaka u tome da sam ja odgovorio na njegovu tvrdnju, a ne na to sta ateizam predstavlja. ne znam, uostalom, zasto pokusavas meni objasniti sta je ateizam...
Ma ne objasnjavam tebi, nego on u svom postu pise:
S tvojim (@belfy) postom se slazem, samo kazem da to nije slucaj po pitanju ateizma, odnosno nema poente dovoditi ateizam u vezu s ovim jer sam i ne tvrdi nepostojanje nego istice nevjerovanje. Sad opet ne objasnjavam znacenje ateizma :lol:, samo svoj prethodni post ;-).
Leo_alfa

#10235 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

Evo jedan filmic ;-)

The Unbelievers (2013)

http://www.imdb.com/title/tt2636522/

Image

chupacabra

#10236 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by chupacabra »

belfy wrote:
Nisi dobro shvatio moj post. Teret dokazivanja je uvijek PRVO na nekome ko tvrdi da nesto postoji. Ja niti tvrdim niti vjerujem da bog postoji i samim tim nemam sta dokazivati. Jednostavno mi je svejedno jer izmisljeni prijatelji i gospodari iz drevnih vremena me ne zanimaju i nisu ni vrijedni nekog razmisljanja jer su nastali u glavama ljudi koji su mislili da je grom i munja ljutnja njihovog bozanstva. Onaj ko tvrdi na njemu je da dokaze. Nisu "nevjernici" prvi izmislili koncept boga pa je sad teret na njima da dokazu njegovo nepostojanje. Isto je sa Zeusom ili bilo kojim bozanstvom kojem su se ljudi molili kroz istoriju. Onaj ko je prvi izmislio neki koncept ili postavio teoriju na njemu je da to prvi dokaze. Po ovoj gore logici ja bi trebao da dokazujem nepostojanje bilo kakve gluposti koja nekome padne napamet. Evo, ne mozes dokazati da postoji Letece Cudoviste od Spageta isto toliko kao sto ne mozes dokazati nepostojanje Boga/Allaha. Ali nije na meni da to dokazujem zato sto ja nisam prvi izmislio tu glupost. Onaj ko je izmisli, mora da PRVI dokaze da je to tako.
nasa

#10237 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Deda Kurcoje wrote:Ni u sta ja nisam siguran, sve je podlozno cesto iznenadnim i neocekivanim promijenama. Mislim da je nasa percepcija veoma ogranicena. Vjerovatno nismo sasvim svjesni gdje zivimo. Cesto sebe uhvatim u mislima da niko ne zna sta je ovo sve zapravo. Mogu reci zivot, ali sta je zaista zivot, kakva je svrha moje polovicne percepcije, moga odrastanja, mog besmislenog postojanja? Religija mi ne pruza odgovor, jer niti se meni zivi zauvijek, niti me interesuje hedonizam beskraja (raj), ideja o superbicu mi je prejednostavna, a o superbicu koje bi uzdizao vise puta dnevno, potpuno besmislena. Mozda postoje druge dimenzije u vremenu, mozda smo drugaciji na nekom drugom mjestu, koje je paradoksalno i ovdje, ali nevidljivo iz nase perspektive. To su pitanja na koja vjerovatno nikada necu imati odgovor. Ostaje samo da se prozivi ovaj vrijedni zivot, sa sto manje boli i suza, ali opet, to ne zavisi samo od nas. Evo, jucer Tunis, Francuska, Kuvajt, teroristi. Ovdje bio rat prije 20 godina. Izgubili smo roditelje, rodbinu, prijatelje, zivce, strpljenje, nadu. U ime cega? I to se samo ponavlja kroz cijelu pisanu i nepisanu istoriju.
Mogu to shvatiti, mislim ovo pitanje koje postavljas na kraju.I ja to isto mislim, gledam Srebrenicu, Drugi svjetski, nasu historiju, svjetsku historiju, ma bilo sta i kontam cemu sve to...Nema nikakvih pravila, nikakve garancije da ce biti dobro ako postupas dobro i to je ono sto recimo meni ovaj svijet ponekad, na trenutak ucini potpuno besmismislenim...Nije pitanje mene vec gledas zenu koja je izgubila muza i 3 djece i nema gdje da zivi i takvih i slicnih je kroz historiju previse...I ja kao vjernik pomislim pa Boze ima li kraja...Samo sto s Bogom ima nade ovako je nema.Ne moramo se prepirati ko je upravu, vise onako ti ovo pisem, ne bas radi rasprave...
Ali nadam se da shvatas, ako kazem nema Boga onda je sve uzalud onda se uzalud ta majka pati ovako se nadam da ce na onom svijetu docekati pravdu.
apsidejzi

#10238 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by apsidejzi »

Leo_alfa wrote:Evo jedan filmic ;-)

The Unbelievers (2013)

http://www.imdb.com/title/tt2636522/

Image

O, svestenici ateizma su vec poceli podizati lovu na istom. Dobrodosli u svijet religije.

Unbelivable :lol: :lol: :izet:
harač

#10239 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

apsidejzi wrote:
O, svestenici ateizma su vec poceli podizati lovu na istom. Dobrodosli u svijet religije.

vjerujem da je dawkins više zgrnuo na "zabludi o bogu" nego na čitavoj svojoj naučnoj literaturi :D
belfy

#10240 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by belfy »

chupacabra wrote:
belfy wrote:
Nisi dobro shvatio moj post. Teret dokazivanja je uvijek PRVO na nekome ko tvrdi da nesto postoji. Ja niti tvrdim niti vjerujem da bog postoji i samim tim nemam sta dokazivati. Jednostavno mi je svejedno jer izmisljeni prijatelji i gospodari iz drevnih vremena me ne zanimaju i nisu ni vrijedni nekog razmisljanja jer su nastali u glavama ljudi koji su mislili da je grom i munja ljutnja njihovog bozanstva. Onaj ko tvrdi na njemu je da dokaze. Nisu "nevjernici" prvi izmislili koncept boga pa je sad teret na njima da dokazu njegovo nepostojanje. Isto je sa Zeusom ili bilo kojim bozanstvom kojem su se ljudi molili kroz istoriju. Onaj ko je prvi izmislio neki koncept ili postavio teoriju na njemu je da to prvi dokaze. Po ovoj gore logici ja bi trebao da dokazujem nepostojanje bilo kakve gluposti koja nekome padne napamet. Evo, ne mozes dokazati da postoji Letece Cudoviste od Spageta isto toliko kao sto ne mozes dokazati nepostojanje Boga/Allaha. Ali nije na meni da to dokazujem zato sto ja nisam prvi izmislio tu glupost. Onaj ko je izmisli, mora da PRVI dokaze da je to tako.
ne, nego ti nisi dobro shvatio moj post. pogledaj kako je leo to shvatio i mozda uspijes razumjeti. posto se bavis Spagetti cudovistem vjerovatno si mladji. na prvo pitanje: "Da li bog postoji?" ti bi kao ateista rekao ne postoji, a onda se vracamo na dokazivanje toga da ne postoji. ako kazes: "Ne znam." onda si agnostik, a ne ateista. vrlo prosto. sav ostatak tvog upisa je toliko nekonzistentan da je suludo upustati se u odgovaranje. evo samo jedna recenica onoga sto si rekao :
...Nisu "nevjernici" prvi izmislili koncept boga pa je sad teret na njima da dokazu njegovo nepostojanje....
opovrgavanje ovakvih stvari je jednostavno besmisleno. prestani sa pravdanjem, jer je ljudski pogrijesiti. budi covjek i priznaj. ako ti sta nije jasno - pitaj. ako se mislis svadjati ja svakako idem dalje...
apsidejzi

#10241 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by apsidejzi »

kerima1 wrote:
S4mpion wrote:
sigh wrote: Ne vidim nikakvu korist od Islama ni muslimana u pogledu razvitka covjecanstva, bar u ovom trenutku.
Ti ne vidiš, a neko vidi.
Ma ne vidi niko ko imalo gleda racionalno i objektivno.islamksi svijet se srozo na samo dno u svakom smislu,ali niko n kaze da se to nece promijeniti,primjer krsana iz srednjeg vijeka isti bili kao muslimani danas.
Dedo k. slazem se sve sa tobom. :thumbup:
Nije se islamski svijet srozao na samo dno, nego se tvoja slika islamskog svijeta srozala zato sto gledas samo negativne strane. Ako izuzmemo onih 50tak hiljada kretena u IS koji u procentualnom nivou iznose taman onoliko koliko Brejvik iznosi na broj norvezana, onda ostane jedan ogroman broj ljudi koji zive i rade te doprinose zajednici na najbolji nacin na koji mogu.

Promaklo ti je na primjer da je na Floridi otvorena besplatna bolnica koja se finansira od lokalnih vakufa. Zdravstvena zastita u SAD-u je katastrofalna ako nemas novca da sam platis istu pa je ova bolnica i te kako potrebna. Promakla ti je vijest da je imigrant u Italiji koji je istovremeno i beskucnik, spasio jevrejku od utapanja u rijeci TIber. Ili mozda Kadra Mohamed, somalijska koja je prva pokrivena policajka u Minesoti. Zena izvrsno radi svoj posao.

Munira Khalif je jedina djevojka u Minesoti koja je primljena na sve i jedan univerzitet i umjesto da strahuje za buducnost, ona se muci koji ce izabrati. Mozda si zaboravila muslimana koji je spasio ljude zimus u onoj pucnjavi u Parizu. Cak je i ubijeni policajac bio musliman.

Mozda ces pomisliti da govorim iskljucivo o muslimanima u zapadnoj evropi i SAD-u ali situacija je ista diljem svijeta. U Burmi imamo takodjer bolnice koje se finansiraju od islamskih vakufa. U ovom posljednjem napadu u Tunisu, muslimani su napravili zivi zid da zastite turiste. Mozda ti je to promaklo? U Karaciju je ovih dana velika vrucina. Ko je izasao da pomogne zednim ljudima? Googlaj malo ove vijesti.

Ili te mozda interesuje doprinos nauci od strane modernih muslimana? Potrazi Fazlur Khana i njegove "framed tubes" koje su ugradjene u nove Svjetske trgovacke centre i gotovo sve moderne zgrade. Googlu je bila zanimljiva Aisha Khare koja je izumila tehnologiju za punjenje baterija u 20 sekundi. Mozda nisi znala da iza Samsungovog projekta Galaxy Tab stoji Omar Kan? Paypalov sigurnosni sistem dizajniran od strane bangladeskog muslimana Jawed Karima koji je jedan od vodecih ljudi youtube-ovog embed sistema. 2014-e u Gazi, tokom jevrejskog bombardovanja a u nedostatku opreme, palestinski doktor Allam Nayef je izmislio a kasnije i unaprijedio novu, jeftiniju metodu ugradnje pejsmejkera koja danas spasava milione ljudi sirom svijeta....

Ima ovog koliko hoces. Muslimani nisu dotakli dno. Na dnu je samo nefs zeljan lazi i podvala koji vidi ono sto mu godi a muslimani su elhamdulillah sve jaci i pametniji. Imamo problema sa ekstremistima ali prodeverali smo mi mnogo gore situacije. Okruzeni smo raznoraznim lesinarima i psihopatama a kako nemamo vodju i kako nas bacaju iz vatre u vatru, dobri smo.
apsidejzi

#10242 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by apsidejzi »

harač wrote:
apsidejzi wrote:

vjerujem da je dawkins više zgrnuo na "zabludi o bogu" nego na čitavoj svojoj naučnoj literaturi :D
Dok je ovaca bice i vune bez obzira jel rijec o hodzama, popovima, monasima ili ovim modernim promicateljima ateizma. Ni oni sto slave dugine boje ovih dana nisu skrtarili na rekvizitima a i tu je neko okrenuo finu lovu.
harač

#10243 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

apsidejzi wrote:
harač wrote:
apsidejzi wrote:

Dok je ovaca bice i vune bez obzira jel rijec o hodzama, popovima, monasima ili ovim modernim promicateljima ateizma. Ni oni sto slave dugine boje ovih dana nisu skrtarili na rekvizitima a i tu je neko okrenuo finu lovu.
u ovih posljednjih su advokati najviše omastili brk... sad kad geyevi skontaju u šta su se uvalili* , pa kad razvodi krenu :D :oops:

*nije da ih statistike nisu upozorile
sigh

#10244 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

apsidejzi wrote:
Nije se islamski svijet srozao na samo dno, nego se tvoja slika islamskog svijeta srozala zato sto gledas samo negativne strane. Ako izuzmemo onih 50tak hiljada kretena u IS koji u procentualnom nivou iznose taman onoliko koliko Brejvik iznosi na broj norvezana, onda ostane jedan ogroman broj ljudi koji zive i rade te doprinose zajednici na najbolji nacin na koji mogu.

Promaklo ti je na primjer da je na Floridi otvorena besplatna bolnica koja se finansira od lokalnih vakufa. Zdravstvena zastita u SAD-u je katastrofalna ako nemas novca da sam platis istu pa je ova bolnica i te kako potrebna. Promakla ti je vijest da je imigrant u Italiji koji je istovremeno i beskucnik, spasio jevrejku od utapanja u rijeci TIber. Ili mozda Kadra Mohamed, somalijska koja je prva pokrivena policajka u Minesoti. Zena izvrsno radi svoj posao.

Munira Khalif je jedina djevojka u Minesoti koja je primljena na sve i jedan univerzitet i umjesto da strahuje za buducnost, ona se muci koji ce izabrati. Mozda si zaboravila muslimana koji je spasio ljude zimus u onoj pucnjavi u Parizu. Cak je i ubijeni policajac bio musliman.

Mozda ces pomisliti da govorim iskljucivo o muslimanima u zapadnoj evropi i SAD-u ali situacija je ista diljem svijeta. U Burmi imamo takodjer bolnice koje se finansiraju od islamskih vakufa. U ovom posljednjem napadu u Tunisu, muslimani su napravili zivi zid da zastite turiste. Mozda ti je to promaklo? U Karaciju je ovih dana velika vrucina. Ko je izasao da pomogne zednim ljudima? Googlaj malo ove vijesti.

Ili te mozda interesuje doprinos nauci od strane modernih muslimana? Potrazi Fazlur Khana i njegove "framed tubes" koje su ugradjene u nove Svjetske trgovacke centre i gotovo sve moderne zgrade. Googlu je bila zanimljiva Aisha Khare koja je izumila tehnologiju za punjenje baterija u 20 sekundi. Mozda nisi znala da iza Samsungovog projekta Galaxy Tab stoji Omar Kan? Paypalov sigurnosni sistem dizajniran od strane bangladeskog muslimana Jawed Karima koji je jedan od vodecih ljudi youtube-ovog embed sistema. 2014-e u Gazi, tokom jevrejskog bombardovanja a u nedostatku opreme, palestinski doktor Allam Nayef je izmislio a kasnije i unaprijedio novu, jeftiniju metodu ugradnje pejsmejkera koja danas spasava milione ljudi sirom svijeta....

Ima ovog koliko hoces. Muslimani nisu dotakli dno. Na dnu je samo nefs zeljan lazi i podvala koji vidi ono sto mu godi a muslimani su elhamdulillah sve jaci i pametniji. Imamo problema sa ekstremistima ali prodeverali smo mi mnogo gore situacije. Okruzeni smo raznoraznim lesinarima i psihopatama a kako nemamo vodju i kako nas bacaju iz vatre u vatru, dobri smo.
Ja ne tvrdim uopste da su muslimani vecinom lose osobe u nekim redovnim, uobicajenim ljudskim odnosima. Ali sve to sto si nabrojao u odnosu na doprinos nauci je jako malo s obzirom na grupu koja broji preko milijardu ljudi. Jos ako uzmemo u obzir da skoro sve osobe koje si nabrojao poticu iz zemalja s drustvima u kojima Islam nema nikakav uticaj i trag, lahko je doci do zakljucka da muslimanska globalna zajednica debelo zaostaje za ostatkom covjecanstva. :)
kerima1

#10245 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

sigh wrote:
apsidejzi wrote:

Ja ne tvrdim uopste da su muslimani vecinom lose osobe u nekim redovnim, uobicajenim ljudskim odnosima. Ali sve to sto si nabrojao u odnosu na doprinos nauci je jako malo s obzirom na grupu koja broji preko milijardu ljudi. Jos ako uzmemo u obzir da su skoro sve osobe koje si nabrojao poticu iz zemalja s drustvima u kojima Islam nema nikakav uticaj i trag, lahko je doci do zakljucka da muslimanska globalna zajednica debelo zaostaje za ostatkom covjecanstva. :)
Tako je to sve skupa nabrojano je kap u moru sta krscani i jevreji cine za civilizaciju.da li ovisimo o tehnologiji preko muslimanskog dostignuca jos bi mi pisma slali postom,to vriejdi i za sve ostalo..
Tanko moj brate Apsidejzi tanko i ja kao i ti zelim da su muslimani srazmjenro u svemu sa svima na svijetu,ali..bit ce i to nekad akoBogda. :thumbup:
piupiu

#10246 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

nasa wrote:
Deda Kurcoje wrote:Ni u sta ja nisam siguran, sve je podlozno cesto iznenadnim i neocekivanim promijenama. Mislim da je nasa percepcija veoma ogranicena. Vjerovatno nismo sasvim svjesni gdje zivimo. Cesto sebe uhvatim u mislima da niko ne zna sta je ovo sve zapravo. Mogu reci zivot, ali sta je zaista zivot, kakva je svrha moje polovicne percepcije, moga odrastanja, mog besmislenog postojanja? Religija mi ne pruza odgovor, jer niti se meni zivi zauvijek, niti me interesuje hedonizam beskraja (raj), ideja o superbicu mi je prejednostavna, a o superbicu koje bi uzdizao vise puta dnevno, potpuno besmislena. Mozda postoje druge dimenzije u vremenu, mozda smo drugaciji na nekom drugom mjestu, koje je paradoksalno i ovdje, ali nevidljivo iz nase perspektive. To su pitanja na koja vjerovatno nikada necu imati odgovor. Ostaje samo da se prozivi ovaj vrijedni zivot, sa sto manje boli i suza, ali opet, to ne zavisi samo od nas. Evo, jucer Tunis, Francuska, Kuvajt, teroristi. Ovdje bio rat prije 20 godina. Izgubili smo roditelje, rodbinu, prijatelje, zivce, strpljenje, nadu. U ime cega? I to se samo ponavlja kroz cijelu pisanu i nepisanu istoriju.
Mogu to shvatiti, mislim ovo pitanje koje postavljas na kraju.I ja to isto mislim, gledam Srebrenicu, Drugi svjetski, nasu historiju, svjetsku historiju, ma bilo sta i kontam cemu sve to...Nema nikakvih pravila, nikakve garancije da ce biti dobro ako postupas dobro i to je ono sto recimo meni ovaj svijet ponekad, na trenutak ucini potpuno besmismislenim...Nije pitanje mene vec gledas zenu koja je izgubila muza i 3 djece i nema gdje da zivi i takvih i slicnih je kroz historiju previse...I ja kao vjernik pomislim pa Boze ima li kraja...Samo sto s Bogom ima nade ovako je nema.Ne moramo se prepirati ko je upravu, vise onako ti ovo pisem, ne bas radi rasprave...
Ali nadam se da shvatas, ako kazem nema Boga onda je sve uzalud onda se uzalud ta majka pati ovako se nadam da ce na onom svijetu docekati pravdu.
Naso, nista nije uzalud. Patnja je dio smisla zivota. Sve, pa, i najstrasnija, najbesmislenija patnja, pa i ono sto izgleda potpuno bespotrebno okrutno, ima neki smisao - makar taj smisao postojao samo i u nekom sveukupnom ljudskom osvrtu na proslost nakon sto se ona zavrsila. I onih 6 miliona smrti Jevreja za taj narod ima smisao. Eto, oni su tada izgubili 70% svoje populacije u Evropi. I, nakon svega, opet su nasli smisao - ovdje na zemlji. Nema kraja, smisao je zivjeti svoj zivot ovdje i sada, na najbolji moguci nacin. Stvari na zemlji mozemo mijenjati samo mi, svojim rukama, svojom voljom i zeljom.

Bilo ga ili ne bilo, nije do Boga da mijenja stvari koje mi moramo promijeniti i sami za sebe od njih napraviti smisao. Upravo je to osnovni zadatak ljudskog postojanja, po mom misljenju. I izvor bogatstva koje covjek - kao razultat - stvara - kroz umjetnost, dostignuca, spiritualnost, nauku, filozofiju, porodicu, zajednicu ... Opstati i dici se i smijati se i nakon velike tragedije je jedan od najljepsih dokaza ljudkosti i najfantasticnijih ljudskih osobina zbog koje vrijedi biti to sto jesmo. :) :kiss:
Leo_alfa

#10247 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

apsidejzi wrote:Dobrodosli u svijet religije.
Dobrodosli u svijet kapitalizma ;-).
skupljac_zeljeza

#10248 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

kerima1 wrote: Tako je to sve skupa nabrojano je kap u moru sta krscani i jevreji cine za civilizaciju.da li ovisimo o tehnologiji preko muslimanskog dostignuca jos bi mi pisma slali postom,to vriejdi i za sve ostalo..
Tanko moj brate Apsidejzi tanko i ja kao i ti zelim da su muslimani srazmjenro u svemu sa svima na svijetu,ali..bit ce i to nekad akoBogda. :thumbup:
Zato njemački zeleni (Die Grünen) napuštaju gradove i prave po njihovim selima kolonije i žive kao naše vehabije. Nema televizije ni interneta. Dopisuju se pismima. Pričaju o herbicidima i pesticidama, prljavim rijekama, ozonskoj rupi, kiselim kišama, klimi - pijavicama i cunamijima itd.
piupiu

#10249 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

skupljac_zeljeza wrote: Zato njemački zeleni (Die Grünen) napuštaju gradove i prave po njihovim selima kolonije i žive kao naše vehabije. Nema televizije ni interneta. Dopisuju se pismima. Pričaju o herbicidima i pesticidama, prljavim rijekama, ozonskoj rupi, kiselim kišama, klimi - pijavicama i cunamijima itd.
Ali iz potpuno razlicitih razloga - oni to rade zbog ekoloske svijesti i svijesti o potrebi za samoodrzivost i zastiti planete od pogani zvane covjek. :)
skupljac_zeljeza

#10250 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

piupiu wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Zato njemački zeleni (Die Grünen) napuštaju gradove i prave po njihovim selima kolonije i žive kao naše vehabije. Nema televizije ni interneta. Dopisuju se pismima. Pričaju o herbicidima i pesticidama, prljavim rijekama, ozonskoj rupi, kiselim kišama, klimi - pijavicama i cunamijima itd.
Ali iz potpuno razlicitih razloga - oni to rade zbog ekoloske svijesti i svijesti o potrebi za samoodrzivost i zastiti planete od pogani zvane covjek. :)
Izgleda da ne može paralelno brz tehnološki napredak koji se često glorifikuje i planeta normalna za život. Kad se čovjek zamisli koliko je samo životinjskih vrsta izumrlo u eri ovakvog tehnološkog napretka i koliko drveta isječeno u šumama koje zovemo pluća planete. Žao mi i Pandi.
Locked