Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
Leo_alfa

#10201 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

Problem je onda druge prirode, a tu politika igra glavnu ulogu. Da li se radi o drzavi u kojoj su drzavni zakoni ujedno i religijski ili diktaturi isto je. Postavljaju se pitanja postovanja osnovnih ljudskih prava i sloboda, opravdanost mjesanja neke svjetske sile (znamo koje najvise ;-)) u njihov drzavni integritet, embargo, rat itd.
Ja mislim samo na svijest ljudi i koliko se moze uticati na nju da su ateisti stvarni ljudi i dio drustva, slobodno mogu reci bilo kojeg, ali i da ateisti sami razumiju vaznost njihove uloge u promjenama koje mogu napraviti opet u bilo kojem drustvu. To ne znaci biti nerazuman i izazivati bilo kakvo nasilje, negdje se moze napraviti vise, negdje manje, negdje je tesko zamislivo da se ista moze napraviti, ali i iz tih sredina dolaze ljudi koji pricaju na tu temu...
Lopov-eliminator

#10202 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

Deda Kurcoje wrote:Problem nastaje kada organizovana religija diktira stil i nacin zivljenja manjini (hajde da kazem, ateisti u arapskim zemljama, Pakistanu, Bangladesu). Tamo se rizikuje glava, ako se ispolji drugaciji kodeks ponasanja (ima toga i ovdje, gledaju me sa mrznjom kada jedem u buregdzinici neposredno prije iftara). Nije problem Svedska i Norveska, tamo je religija skoro nebitna, problem su ovi pasivni krajevi. U Hrvatskoj hoce da uvedu vjeronauku u vrtice! A, rezultat vidimo, velicanje ustastva i NDH. U Bosni isto, u Srbiji rehabilitacija Draze. Nije to ni slucajno, niti je odvojeno od religije (na zastavi cetnika pise "S verom u Boga, sloboda ili smrt", kod Hrvata se spominje stalno "Bog i Hrvati"). Nase drustvo je sjebano od dolaska na vlast ovih klerofasista.
Mali primjer religijske diktature:
Sjedim u retoranu, narucim pivo, kaze mi konobar, koga dobro znam, nemoj, gosti do tvoga stola cekaju iftar. Pa, kakve to veze ima sa mnom? Na javnom sam mjestu, nisam trazio pivo u dzamiji, sjedim za svojim stolom. To se zove i prohibicijom.
Iako se inace u mnogo cemu ne slazem s tobom, vdje si definitivno u pravu. Ovaj zadnji pasus je samo primjer koliko smo mentalitetom otisli u vrazju mater. Ovo sa pivom u restoranu je sitnica sta se sve dogadja, kad ti neko dovede u pitanje egzistenciju zato sto si ateista ili, kako turbovjernici prevode "mrska komunjara".
Deda Kurcoje

#10203 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Papa se zalaze za prava homoseksualaca, ovdje nije moguce odrzati Paradu ponosa, jer su rizici preveliki. Parada ponosa i prava homoseksualaca su lakmus papir demokratije i tolerancije jednog drustva. Tolerancija je kod nas na nuli, a to mozemo da zahvalimo dosta religiji (u Islamu bog sociopata najvise prijeti nevjernicima). Kada prihvate homoseksualce kao ljude koji nisu drugaciji, bit ce sanse i za ateiste.
Lopov-eliminator

#10204 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Deda Kurcoje wrote:Papa se zalaze za prava homoseksualaca, ovdje nije moguce odrzati Paradu ponosa, jer su rizici preveliki. Parada ponosa i prava homoseksualaca su lakmus papir demokratije i tolerancije jednog drustva. Tolerancija je kod nas na nuli, a to mozemo da zahvalimo dosta religiji (u Islamu bog sociopata najvise prijeti nevjernicima). Kada prihvate homoseksualce kao ljude koji nisu drugaciji, bit ce sanse i za ateiste.
Kakve veze imaju sad ateisti s homoseksualcima? Zasto mijesati kruske i jabuke, nema smisla.
Lopov-eliminator

#10205 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Leo_alfa wrote:Problem je onda druge prirode, a tu politika igra glavnu ulogu. Da li se radi o drzavi u kojoj su drzavni zakoni ujedno i religijski ili diktaturi isto je. Postavljaju se pitanja postovanja osnovnih ljudskih prava i sloboda, opravdanost mjesanja neke svjetske sile (znamo koje najvise ;-)) u njihov drzavni integritet, embargo, rat itd.
Ja mislim samo na svijest ljudi i koliko se moze uticati na nju da su ateisti stvarni ljudi i dio drustva, slobodno mogu reci bilo kojeg, ali i da ateisti sami razumiju vaznost njihove uloge u promjenama koje mogu napraviti opet u bilo kojem drustvu. To ne znaci biti nerazuman i izazivati bilo kakvo nasilje, negdje se moze napraviti vise, negdje manje, negdje je tesko zamislivo da se ista moze napraviti, ali i iz tih sredina dolaze ljudi koji pricaju na tu temu...
Kod nas religija i zivi u sluzbi politike. Kod nas je religija dokaz pripadnosti nekoj etnickoj grupi ili naciji.
Deda Kurcoje

#10206 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Lopov-eliminator wrote:
Deda Kurcoje wrote:Papa se zalaze za prava homoseksualaca, ovdje nije moguce odrzati Paradu ponosa, jer su rizici preveliki. Parada ponosa i prava homoseksualaca su lakmus papir demokratije i tolerancije jednog drustva. Tolerancija je kod nas na nuli, a to mozemo da zahvalimo dosta religiji (u Islamu bog sociopata najvise prijeti nevjernicima). Kada prihvate homoseksualce kao ljude koji nisu drugaciji, bit ce sanse i za ateiste.
Kakve uzrocnoposljedicne veze imaju sad ateisti s homoseksualcima? Zasto mijesati kruske i jabuke, nema smisla.
Tolerancija. Nema tu nikakvog mijesanja kruski i jabuka. Sve su to ljudi. Ne radi se o seksualnoj orijentaciji, vec o slobodi da covjek bude ono sto jeste. Probaj reci da si ateista dzamijasima. Bit ces to u stanju reci kada se bude odrzala Parada ponosa, a da niko ne bude bijen i ubijen. Lakmus papir demokratije, gay parada, upamti.
Plavo-bijeli

#10207 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Plavo-bijeli »

Dobra kompilacija

Sve ima smisla što je rekao.
Leo_alfa

#10208 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

Lopov-eliminator wrote:
Leo_alfa wrote:Problem je onda druge prirode, a tu politika igra glavnu ulogu. Da li se radi o drzavi u kojoj su drzavni zakoni ujedno i religijski ili diktaturi isto je. Postavljaju se pitanja postovanja osnovnih ljudskih prava i sloboda, opravdanost mjesanja neke svjetske sile (znamo koje najvise ;-)) u njihov drzavni integritet, embargo, rat itd.
Kod nas religija i zivi u sluzbi politike. Kod nas je religija dokaz pripadnosti nekoj etnickoj grupi ili naciji.
Kod nas je svasta naopako postavljeno, a izmedju ostaloga i ovo sto ti naglasavas s cim se slazem...
piupiu

#10209 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

Deda Kurcoje wrote:
Mali primjer religijske diktature:
Sjedim u retoranu, narucim pivo, kaze mi konobar, koga dobro znam, nemoj, gosti do tvoga stola cekaju iftar. Pa, kakve to veze ima sa mnom? Na javnom sam mjestu, nisam trazio pivo u dzamiji!!!
Ah, pa to je nas tipicni mahalsko-autoritarni narcisizam, radi ono sto ti se kaze i ne talasaj - tj ti ima da radis ono sto se meni svidja, a ja cu ti to prodati kao obzir i fino vaspitanje. Sve je kod nas naopako, ali sve. Sustinski, vjernik posti za sebe, ne za tebe (i pri tome ceka iftar u kafani u kojoj se sluzi alkohol :-)). A, s obzirom da svi zajedno zivite u sekularnoj drzavi ... ja bih to nazvala cistim licemjerjem ... :wink:. A, moglo bi se nazvati i bezobrazlukom, zavisi kako gledas na to.
Lopov-eliminator

#10210 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Deda Kurcoje wrote:
Tolerancija. Nema tu nikakvog mijesanja kruski i jabuka. Sve su to ljudi. Ne radi se o seksualnoj orijentaciji, vec o slobodi da covjek bude ono sto jeste. Probaj reci da si ateista dzamijasima. Bit ces to u stanju reci kada se bude odrzala Parada ponosa, a da niko ne bude bijen i ubijen. Lakmus papir demokratije, gay parada, upamti.
Probao vec, i naravno istrpio gadne posljedice.

Sto se tice homoseksualnosti, o tome treba na temi namijenjenoj za to a ne ovdje. Jesu svi ljudi, i najvece smece od covjeka i najveca ljudina na planeti su isto ljudi.

A zasto ne bi bilo obrnuto, tj. kad ljudi budu u stanju reci da su ateisti mogao reci, a da ne trpi posljedice, onda ce ljudi biti bez posljedica u stanju reci da su homoseksualci?
Lopov-eliminator

#10211 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Leo_alfa wrote:
Lopov-eliminator wrote:
Kod nas je svasta naopako postavljeno, a izmedju ostaloga i ovo sto ti naglasavas s cim se slazem...
Te naopake postavke stvari upravo su i izvor ovako nipodastavajuceg odnosa prema drugim i drugacijim, a takav odnos vidimo i ovdje na forumu.
Deda Kurcoje

#10212 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Lopov-eliminator wrote:
Probao vec, i naravno istrpio gadne posljedice.

Sto se tice homoseksualnosti, o tome treba na temi namijenjenoj za to a ne ovdje. Jesu svi ljudi, i najvece smece od covjeka i najveca ljudina na planeti su isto ljudi.

A zasto ne bi bilo obrnuto, tj. kad ljudi budu u stanju reci da su ateisti mogao reci, a da ne trpi posljedice, onda ce ljudi biti bez posljedica u stanju reci da su homoseksualci?
Zato sto su homoseksualci udruzena grupa ljudi koja pokusava paradom ponosa da utjece na senzibilnost ljudi. Zato sto su homoseksualci ugrozeni u odredjenim teoloskim zemljama (ubijaju ih). Ateisti nisu grupa, a povezuje ih netolerancija i rizici koje susrecu u teokratskim drustvima.
S4mpion

#10213 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

sigh wrote: Ne vidim nikakvu korist od Islama ni muslimana u pogledu razvitka covjecanstva, bar u ovom trenutku.
Ti ne vidiš, a neko vidi.
S4mpion

#10214 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Deda Kurcoje wrote:Problem nastaje kada organizovana religija diktira stil i nacin zivljenja manjini
.
.
.

Sjedim u retoranu, narucim pivo, kaze mi konobar, koga dobro znam, nemoj, gosti do tvoga stola cekaju iftar. Pa, kakve to veze ima sa mnom? Na javnom sam mjestu, nisam trazio pivo u dzamiji, sjedim za svojim stolom. To se zove i prohibicijom.
Ti imaš problem s konobarom koji svoj posao nije obavljao kako treba, a ne s vjernicima. Sutra kad sunce ugrije, krivit ćeš vjernike, a ako bude kiša, opet ćeš vjernike krivit.

Po malo je zabrinjavajuće kako te je jedan konobar sa 5 riječi uspio potpaliti protiv vjernika. Sutra se može desiti da opet naiđeš na nekog konobara koji će te još više potpaliti, a ko zna na šta ćeš onda biti spreman.
kerima1

#10215 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

S4mpion wrote:
sigh wrote: Ne vidim nikakvu korist od Islama ni muslimana u pogledu razvitka covjecanstva, bar u ovom trenutku.
Ma ne vidi niko ko imalo gleda racionalno i objektivno.islamksi svijet se srozo na samo dno u svakom smislu,ali niko n kaze da se to nece promijeniti,primjer krsana iz srednjeg vijeka isti bili kao muslimani danas.
Dedo k. slazem se sve sa tobom. :thumbup:
Last edited by kerima1 on 25/06/2015 20:39, edited 1 time in total.
skupljac_zeljeza

#10216 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

Htjedoh nešto reći, ali haman ovdje sve spavalo na mrvama pa nema fajde. :dosadno:
S4mpion

#10217 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

kerima1 wrote:
S4mpion wrote:
Ma ne vidi niko ko imalo gleda racionalno i objektivno.
Ne možeš reći ovakvo nešto, jer ti nisi glasnogovornik racionalnih i objektivnih.

S druge strane, u svoje ime možeš govoriti šta želiš.
kerima1

#10218 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

S4mpion wrote:
kerima1 wrote:
S4mpion wrote:
Ma ne vidi niko ko imalo gleda racionalno i objektivno.
Ne možeš reći ovakvo nešto, jer ti nisi glasnogovornik racionalnih i objektivnih.

Dobroo S4mpionu :D
Ti misli sta hoces,zelje i neka iluzija stanja kakvog se zeli vidjeti je jedno,a cinjenice su nesto sasvim drugo.
Deda Kurcoje

#10219 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

kerima1 wrote:
Ma ne vidi niko ko imalo gleda racionalno i objektivno.islamksi svijet se srozo na smao dno u svakom smislu

Islamski svijet ne ulaze u obrazovanje, prema tome, mrka kapa u pogledu buducnosti. U stanju su da izbacuju nakazne tvorevine kao sto je Islamska Drzava, dok civilizirani dio covjecanstva salje sonde prema Plutonu i Ceresu. I bit ce jos gore, jos primitivnije, jos beznadeznije. Eno su razvalili Palmiru, u ime svoga boga. Zive u retardiranom, ranom, srednjem vijeku. Nevjerovatno neznaje, na koje se ne moze ni odgovoriti, jer je terminologija na potpuno razlicitom nivou, sto dovodi do odsustva komunikacije.
Last edited by Deda Kurcoje on 25/06/2015 23:30, edited 1 time in total.
S4mpion

#10220 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

kerima1 wrote:
S4mpion wrote: Ne možeš reći ovakvo nešto, jer ti nisi glasnogovornik racionalnih i objektivnih.

Dobroo S4mpionu :D
Naravno da je dobro.
Edouard

#10221 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

Lopov-eliminator wrote: Čitaj kako piše a ne kako tebi odgovara. Napisao sam da ne vjerujem da se sve NUŽNO mora vrtiti ko materijalnog, a ti mi kažeš da sam rekao da ja ne vjerujem da se sve vrti oko materijalnog. Jako je nekorektno sjeći nečije rečenice na ovaj način da bi stvari pokušao skrenuti na svoj kolosijek.

Bitak si spomenuo ti prije svega, mada sad nije ni bitno. Kao što već rekoh, smatram da nemamo dovoljno informacija za neke definitivne zaključke o tome da li se sve vrti oko materijalnog ili ne, kao ni da li je bitak materijalan ili ne, i to smijem priznati za razliku od tebe. Meni, za razliku od tebe, nije problem priznati da nešto ne znam.

Dalje, što se tiče mog obrazloženja nematerijalnog, nisi me ni pitao. Uostalom, nisam nigdje ni rekao da vjerujem da se sve nužno vrti oko nematerijalnog, ili ti drugim riječima, nisam zauzimao ni materijalnu ni nematerijalnu "stranu". No, nema veze, daću ti par obrazloženja zašto ideja o nematerijalnom nije za odbaciti, i to ne mojih obrazloženja, nego obrazloženja drugih ljudi a i naučnika koji se ne slažu sa idejom materijalizma. Zanimljivo je da se na dio o naučnicima u mom postu (koji si citirao) nisi ni usudio osvrnuti.
ili pak ovo što je @sigh naveo:

http://secondnexus.com/technology-and-i ... -the-past/

Zato ti kažem da svoj svjetonazor zasnivam i na nauci, a nauka se ne mora slagati s materijalizmom. Bitno je znati više danas nego što se znalo jučer, znati sutra više nego što se zna danas. Ništa ni manje ni više od toga.
@Lopove, ma na kraju krajeva uopće me ne zanima to u što ti ili ostali ateisti ne vjerujete, bilo nužno ili nenužno, već me zanima ono u što ateisti vjeruju i koje je valjano obrazloženje za to, koja evidencija
A to vjerovanje do jučer je bio 100%-tni materijalni monizam premda ga nauka nije podržavala, a danas, pod pritiskom novih spoznaja poneki su ateisti spremni prihvatiti realnost i drukčiju od isključivo materijalne. Koja nematerijalna, ili još gore, duhovna stvarnost? To je za sve ateiste bio imaginaran pojam. Jer nevjerovanje u Boga, transcendenciju, nadnaravno, moralo se nečim zamijeniti, a to je vjera u materiju.
A taj materijalni monizam se kao zajednička dogma/vjerovanje kroz ateizam kao moderni fenomen provlači već više od 200 godina počevši od Comtea, preko Feuerbacha, Marxa, pa sve do današnjih novih, tzv. jakih ateista; Dawkinsa & CO.
Drago mi je da si me podsjetio na dio/linkove, "na koje se nisam usudio odgovoriti". Zahvaljujem i moderatorici @piupiu na linkovima.
A što se tu navodi? Pa u tekstu u kojem se govori o post-materijalističkim paradigmama i novim istraživanjima stvarnosti/spoznajama, totalno se pobija ateističko vjerovanje da je materija osnov svega. U tekstu stoji da se i svjetonazor velikog broja naučnika bazirao na pretpostavci da je materija jedina realnost, što je zapravo čisti redukcionizam.
A ti ćeš važno reći da za tebe materija nije nužno osnov svega, te da ateisti bez tebe nisu ipak svi ateisti, a onda i nemate zajedničko vjerovanje/dogmu. Jako uvjerljivo. No, da navedem samo neke dijelove teksta, a svatko neka prosudi je li u njima sadržana kritika ateizma i ateističkog poimanja stvarnosti, ili čega drugog.

"....To dodatno podupire zaključak da um može postojati odvojeno od mozga."
"...Um je ono temeljno u svemiru, odnosno, ne može se izvesti iz materije i svesti na bilo što osnovnije."
"...Tijekom 19. stoljeća te pretpostavke (da je materija osnov svega) su i sužene, pretvorene u dogme, i srasle u jedan ideološki sustav vjerovanja koji je postao poznat kao 'naučni materijalizam'. Ovaj sistem vjerovanja znači da um nije ništa drugo nego fizička aktivnost mozga, te da naše misli ne mogu imati nikakav utjecaj na naš mozak i tijelo, naše akcije, te fizički svijet.
Ideologija naučnog materijalizma postala je dominantna u akademskoj zajednici tijekom 20. stoljeća. Tako dominantna da je većina naučnika počela vjerovati da se to temelji na utvrđenim empirijskim dokazima, te da to predstavlja jedini racionalan pogled na svijet."

Koja je to svjetonazorska skupina zagovarala naučni materijalizam ako ne ateisti? A koliki i na ovom forumu.

"...Naučnici se ne trebaju bojati istraživati duhovnost i duhovna iskustva budući da ona predstavljaju središnji aspekt ljudskog postojanja."
"...Post-materijalistička nauka ne odbacuje empirijska opažanja i veliku vrijednost naučnih dostignuća ostvarenih do sada. Ona nastoji proširiti ljudsku sposobnost da bolje razumije čuda prirode, te u tom procesu otkrije važnost uma i duha kao središnjih građevnih dijelova svemira."
"...Neki materijalizmu naklonjeni naučnici i filozofi odbijaju priznati te pojave, jer one nisu u skladu s njihovom ekskluzivnom koncepcijom svijeta. Odbijanje post-materijalističkih istraživanja prirode, ili odbijanje da se objave važne znanstvene spoznaje koje podržavaju post-materijalistički okvir, suprotne su istinskom duhu naučnog istraživanja, a to je da empirijski podaci uvijek moraju biti adekvatno rješavani. A podaci koji se ne uklapaju u preferirajuće teorije i uvjerenja ne mogu se odbaciti a priori. Takvo odbacivanje spada u područje ideologije a ne nauke."

A koji bi to bili "materijalizmu naklonjeni naučnici i filozofi" ako ne ateisti?!

"...Post-materijalističkih paradigma ima dalekosežne posljedice. To bitno mijenja viziju koju imamo o sebi, što nam vraća naše dostojanstvo i moć, i kao ljudi i kao naučnika."
"...Pomak od materijalističke nauke ka post-materijalističkoj može biti od vitalnog značaja za razvoj ljudske civilizacije. To može biti čak i više od ključnog prijelaza iz geocentričnog na heliocentrični sistem."

Onda, je li ovo navedeno kritika ateističkom svjetonazoru ili kojem drugom?
To bi bilo ono povezano s naukom što ti se nisam, kako ti reče, "usudio odgovoriti".
Leo_alfa

#10222 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

Edouard wrote:Onda, je li ovo navedeno kritika ateističkom svjetonazoru ili kojem drugom?
Ja bih rekao da je ovo kritika svjetonazoru kojeg ti vidis kao ateisticki, a razlozi zasto su samo tebi izgleda jasni.
nasa

#10223 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Deda Kurcoje wrote:
nasa wrote:Ih, necemo tako, jednom sam s tobom diskutovala i umjesto odgovora dobila sam, ako se sjecas, napad u vidu zapitaj se da li si citala ...nesto u vidu gledanja u kristalnu kuglu, vec si znao ko sam ja i kakva bez da smo razmjenili 3 posta...

Kad kazes vjernici to je vrlo generalna kategorija i to je ono sto sam ti vec napisala, uopce ne diskutujes s pojedincima vec nastupas s vec formiranom pricom vi-mi...
Bezveze, samo to sto si sad napisao dovoljno govori o tvojim stavovima i dozivljaju drugacijih od tebe.
Usput receno, ne mislim da si uopce ugrozen od mene i nacina na koji ja zivim svoju vjeru.
Forum je potpuno besmislena prica ako ne pokusas shvatiti pojedinacno ono sto forumasi pisu, ako se pretvori u neke zamisljene skupine navijaca svede se na infatilnu i uvrijedljivu pricu bez ikakve koristi za bilo koga.
Jeste, vrlo sam lose postupio u mome prvom postu sa tobom, to je bilo bas arogantno sa moje strane i izvinjavam se. Htio sam ti poslati i privatni email i izviniti se, a onda sam dobio ban i tako, proslo vrijeme, ali, evo, cinim to sada. Jeste, imam, na ovoj temi odnos us and them, jer mi se prezentiraju "dokazi" i "argumenti" od strane likova iz fantazije, ja odgovaram sa stanovista realizma (stvarni ljudi, stvarni dogadjaji, zakoni fizike). Ja sam na board filozofija, ne na board religija, ali dozvoli da ti kazem, da je par postova unazad bio pravi, mali, fan base happening, u vezi likova iz Islamske mitologije. Na board filozofija. A, tema je na cemu ateisi baziraju svoj svjetonazor, ne "kako si samo cool Allahu". E, sad mi malo pricaj o ogranicenju i jednoumlju.
Dobro, prihvatam, fino od tebe :thumbup:
Ljudi razlicito dozivljavaju neke stvari...Recimo da uzmes 30 ljudi i pokusas im objasniti sta je fizika, onako opcenito cime se bavi i da nakon predavanja pitas sta je fizika vjerovatno bi dobio svakakvih odgovora bez obzira sto su svi slusali isto predavanje.
Tako i vjernici razlicito dozivljavaju religiju, svijet oko sebe itd.
Ali kako ti znas da ga dozivljavas ispravno.Evo ja nekad kontam, nevezano uopce za religiju, da je ovaj svijet samo moja stvarnost odnosno da ja imam sliku svijeta samo na osnovu vlastitog iskustva i vlastitih kapaciteta da procesuriam razlicita saznanja...
Deda Kurcoje

#10224 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Ni u sta ja nisam siguran, sve je podlozno cesto iznenadnim i neocekivanim promijenama. Mislim da je nasa percepcija veoma ogranicena. Vjerovatno nismo sasvim svjesni gdje zivimo. Cesto sebe uhvatim u mislima da niko ne zna sta je ovo sve zapravo. Mogu reci zivot, ali sta je zaista zivot, kakva je svrha moje polovicne percepcije, moga odrastanja, mog besmislenog postojanja? Religija mi ne pruza odgovor, jer niti se meni zivi zauvijek, niti me interesuje hedonizam beskraja (raj), ideja o superbicu mi je prejednostavna, a o superbicu koje bi uzdizao vise puta dnevno, potpuno besmislena. Mozda postoje druge dimenzije u vremenu, mozda smo drugaciji na nekom drugom mjestu, koje je paradoksalno i ovdje, ali nevidljivo iz nase perspektive. To su pitanja na koja vjerovatno nikada necu imati odgovor. Ostaje samo da se prozivi ovaj vrijedni zivot, sa sto manje boli i suza, ali opet, to ne zavisi samo od nas. Evo, jucer Tunis, Francuska, Kuvajt, teroristi. Ovdje bio rat prije 20 godina. Izgubili smo roditelje, rodbinu, prijatelje, zivce, strpljenje, nadu. U ime cega? I to se samo ponavlja kroz cijelu pisanu i nepisanu istoriju.
Kikibombona

#10225 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Kikibombona »

Plavo-bijeli wrote: Znači ti smatraš da ne postoji ni jedan procenat šansi da postoji neko biće, Bog, koji je sve stvorio, da nema ni 1% šansi da postoje bića koja mi okom ne možemo vidjeti? Kako možeš biti toliko siguran?
Naravno da postoji!

Kako bilo ko sa 100%-tnom sigurnoscu moze reci da ne postoji Bog ili vanzemaljci?
Kako moze reci da ne postoji ili da nije postojao Bigfoot ili Nessie?

Ne mozes! Ako nemas dokaze ne mozes tvrditi!

Medjutim, da li je pametno podrediti zivot necemu sto je nemoguce dokazati?

Covjek koji zivot podredi vjeri dozvoli da ga ista oblikuje. On tako nikada nece upoznati pravog sebe, svoje potencijale i afintete.

Da Nasa nije vjernica, mozda bi uzivala otici sa prijateljem Kikijem u pivnicu i uzivati u Rock & rollu... Ovako ne moze, jer vjera snazno namece moralne vrijednosti, afinitete, zivotni put i sve drugo sto se tice zivljenja. Od ljudi u dobroj mjeri pravi robote, ubija individualnost.

I dozvolis sebi sve to radi neke KNJIGE koju je napisao neko prije 1 500 godina?

Jako neozbiljan i neodgovaran odnos prema zivotu, ako mene pitas!
Locked