Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
skupljac_zeljeza

#10176 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

sigh wrote: Ne vidim nikakvu korist od Islama ni muslimana u pogledu razvitka covjecanstva, bar u ovom trenutku.
Odakle pa dokle je tebi muslimanski svijet?
sigh

#10177 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

skupljac_zeljeza wrote:
sigh wrote: Ne vidim nikakvu korist od Islama ni muslimana u pogledu razvitka covjecanstva, bar u ovom trenutku.
Odakle pa dokle je tebi muslimanski svijet?
Ma mrsko mi sad pisati detaljnu opservaciju, ali mi se u sustini jedino svidja ono sto Iran radi, ovo ostalo nista. Ali jbg-a Siiti, to se ne broji ? :D
chupacabra

#10178 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by chupacabra »

Deda Kurcoje wrote:Amerika kao dezurni krivac za sve. Krivi za genocid nad Indijancima, rat protiv Sadama, imaju oraha u dzepu koliko hoces, ali:

Arapi uglavnom bacaju pare na mega jahte i inace bacaju pare (obratiti paznju na kvalitet snimka, kilogrami para, a nemaju cestitu kameru za snimiti video, nemaju obrazovanje):

Jahte:
http://www.jutarnji.hr/seiki-iz-emirata ... -/1119730/

Jos primjera bacanja para na gluposti i preseravanja ko je glavni frajer (za milion dolara mozes otvoriti podosta skolskih ustanova):

http://ipress.rtl.hr/index.php?option=c ... &Itemid=74

Sa druge strane, gdje ljudi cijene neke druge vrijednosti:
http://www.slobodnadalmacija.hr/Biznis/ ... fault.aspx

i top obrazovanje od malih nogu:

http://www.yumama.com/skolsko-dete/razv ... olama.html

http://fakulteti.edukacija.rs/studiranj ... -norveskoj
Abdus Salam je, Pakistanac, i jedini naucnik iz muslimanskog svijeta koji je dobio Nobelovu nagradu iz fizike zajedno sa Stevenom Weinbergom 1979 godine. Milijardu i po ljudi je proizvelo jednog Nobelovca iz prirodnih nauka. Zasto ovo spominjem a kao odgovor na mentalni sklop Arapa u vezi nauke (Salam cak nije ni Arap). Steven Weinberg je bio dobar prijatelj sa Salamom i jednom je rekao da je Abdus Salam bio otisao u zemlje Arapskog zaljeva da im predlozi da naprave par kvalitetnih univerziteta na kojima ce se izucavati prirodne nauke. Ovi su i tada lezali na parama i mogli su komotno osnovati i financirati taj projekat. Sta se desilo? Nijedna zemlja nije bila zainteresovana, a Salam je kao razlog naveo da oni smatraju da im ne treba nauka jer je gubljenje vremena i samo su bili zainteresovani za tehnoloske oblasti. Kao razlog su naveli da ce ih izucavanje nauke dovesti u sumnju u boga i nevjerstvo. Toliko o edukativnoj svijesti i stanju tog naroda.
Salam je i otac Pakistanskog nuklearnog programa. Bio je vjernik, ali Ahmedija musliman, i zbog toga su mu odbili da na nisanu napisu da je prvi muslimanski Nobelovac, jer ga nisu smatrali muslimanom. To mu je bilo hvala od konzervativnih punoglavaca za sve sto je uradio za Pakistan.
Da su Arapi tada prihvatili njegovu ponudu sa uspostavom univerziteta sa jakim prirodno naucnim fakultetima, danas bi mozda bili bar na naucnom nivou jednog Pakistana. Daleko iza Zapada, ali ipak na pravom putu. Oni su izabrali ignoranciju, skupa auta, jahte i izvoz Vehabizma. Danas su tu gdje jesu, prazne glave i visoke zgrade dok ne nestane nafte. Samo jos jedan dokaz koliko religijska dominacija moze unazaditi drustvo.
statixx

#10179 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

Plavo-bijeli wrote:DA li je moguće da su svi ovi ljudi na klipu psihički otišli? https://www.youtube.com/watch?v=xMlJF1ocJBk Treba to sve preispitati.
Mozda su gledali previse Bruce Lee filmova. Ovaj na 3:58 je najjaci, prava revolucija medju dzinima.

Image

Image

Image
Plavo-bijeli

#10180 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Plavo-bijeli »

Pa kako objašnjavaš ponašanje tih ljudi? Djevojčicu kako davi ovog čovjeka? Na fazon, ako nemam objašnjenje za nešto, samo ću se šalit i pokušat da ismijem to...
Dozer

#10181 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Stavi taj klip fino...

Mada, eto...ima lijepih performansa... Jedino je malo nejasno otkud dzini samo u zenama...
Leo_alfa

#10182 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

Plavo-bijeli wrote:Pa kako objašnjavaš ponašanje tih ljudi? Djevojčicu kako davi ovog čovjeka? Na fazon, ako nemam objašnjenje za nešto, samo ću se šalit i pokušat da ismijem to...
Pored toga sto se ismijavanjem ne dobivaju odgovori, odgovore ne mozemo dobiti ni povrsnim tumacenjem necega sto potencijalno moze biti slucaj na kojem se psihologija i psihijatrija mogu ozbiljno pozabaviti.
Plavo-bijeli

#10183 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Plavo-bijeli »

E pa volio bi da se pozabavi, da vidimo do čega je riječ, da li ima tu nečega nadnaravnog, ili nema. Ta spoznaja bi mogla i osporiti religiju, a mogla bi je i uzdići... Što se tiče klipa, koliko vidim nisu samo žene, ali eto. Jedno je sigurno, na videou nisu glumci.

Ispričat ću vam jedan slučaj kojeg mi je moj vrlo dobar prijatelj ispričao, koji redovno pije i nema veze nikakve sa islamom. Događaj je bio prije nekih pola godine. Prijateljica mu se požalila da joj je sestra naglo se promjenila, da je počela se drogirati, čudno se ponaša, nije više ni blizu kakva je prije bila. Zamolila je njega da kontaktira svoga prijatelja, koji poznaje jednog hodžu koji se bavi time, on je to uradio, te su se dogovorili da se nađu jednom svi na ručku. Hodža nije došao odmah , nego malo poslije kada su svi već tu bili. Čim je ušao, djevojka koja je imala te probleme, je mom drugu rekla " ja se ovog čovjeka bojim!" :shock: Znači ni pola minute nakon što je ušao. Nisu krenuli ni ručati, cura ustaje i odlazi do kuhinje, moj drug je prati, otvorila je ladicu i uzela nož. Moj drug je hvata polako za ruku i govori joj da se smiri i da fino sjedne sa njim. :-? Djevojka ima između 20 i 30 godina, zaboravio sam, davno mi je pričao. Kad je hodza kasnije krenuo da uči cura je prvo počela gromoglasno da se smije, ali na onaj luđački način. Bilo je tu još dosta problema, zaboravio sam i ne znam šta je poslije bilo, ni ne zapitkujem. Priča je 100% autentična i stvarno ima tu nekoliko pitanja na koje stvarno nemam odgovor. Zašto je u curi se probudio strah kad je vidjela finog, normalnog čovjeka kako ulazi u kuću? Ovo sa nožem neću ni da komentarišem.
Leo_alfa

#10184 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

Plavo-bijeli wrote:E pa volio bi da se pozabavi, da vidimo do čega je riječ, da li ima tu nečega nadnaravnog, ili nema. Ta spoznaja bi mogla i osporiti religiju, a mogla bi je i uzdići... Što se tiče klipa, koliko vidim nisu samo žene, ali eto. Jedno je sigurno, na videou nisu glumci.
Religija je sistem, tako da promjena do koje bi se moglo doci je priznavanje misljenja doktora medicine povodom dusevnih bolesti ili generalno psihoza (ukoliko je uopste ovdje to slucaj, ne uzimam sebe za mjerodavnu osobu koja bi mogla te stvari procijeniti) umjesto raznih nadriljekara, posebno onih religijskih.
piupiu

#10185 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

Plavo-bijeli wrote:E pa volio bi da se pozabavi, da vidimo do čega je riječ, da li ima tu nečega nadnaravnog, ili nema. Ta spoznaja bi mogla i osporiti religiju, a mogla bi je i uzdići... Što se tiče klipa, koliko vidim nisu samo žene, ali eto. Jedno je sigurno, na videou nisu glumci.

Ispričat ću vam jedan slučaj kojeg mi je moj vrlo dobar prijatelj ispričao, koji redovno pije i nema veze nikakve sa islamom. Događaj je bio prije nekih pola godine. Prijateljica mu se požalila da joj je sestra naglo se promjenila, da je počela se drogirati, čudno se ponaša, nije više ni blizu kakva je prije bila. Zamolila je njega da kontaktira svoga prijatelja, koji poznaje jednog hodžu koji se bavi time, on je to uradio, te su se dogovorili da se nađu jednom svi na ručku. Hodža nije došao odmah , nego malo poslije kada su svi već tu bili. Čim je ušao, djevojka koja je imala te probleme, je mom drugu rekla " ja se ovog čovjeka bojim!" :shock: Znači ni pola minute nakon što je ušao. Nisu krenuli ni ručati, cura ustaje i odlazi do kuhinje, moj drug je prati, otvorila je ladicu i uzela nož. Moj drug je hvata polako za ruku i govori joj da se smiri i da fino sjedne sa njim. :-? Djevojka ima između 20 i 30 godina, zaboravio sam, davno mi je pričao. Kad je hodza kasnije krenuo da uči cura je prvo počela gromoglasno da se smije, ali na onaj luđački način. Bilo je tu još dosta problema, zaboravio sam i ne znam šta je poslije bilo, ni ne zapitkujem. Priča je 100% autentična i stvarno ima tu nekoliko pitanja na koje stvarno nemam odgovor. Zašto je u curi se probudio strah kad je vidjela finog, normalnog čovjeka kako ulazi u kuću? Ovo sa nožem neću ni da komentarišem.
Sizofrenija? Ako neko svaki dan cita psihijatrijsku i strucnu literaturu iz psihologije, na pr, prva asocijacija mu nece biti ni na sta nadnaravno, vec na dijagnozu. :)
Plavo-bijeli

#10186 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Plavo-bijeli »

STvarno ne znam, pa zato i ovdje pitam. Ne bavim se tom oblašću. Znači šizofrenija se može liječiti slušanjem Kur'ana?
piupiu

#10187 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

Dedaaaaa, oooo, Kurcojeeeeee ... daj, molim te, pokazi malo pristojnosti i dobre volje, ovo prgavo prepucavanje stvarno postaje zamorno. :wink:

Svi ostali, ja ne znam kako se ova tema svako nekoliko stranica nadje na osi 'islam-ateizam'? Ima li neko odgovor na ovo pitanje? Zasto se cini nemoguce pricati o ateizmu bez da se konstantno, stranicama i stranicama zapravo prica, debatira, prepucava na temu Kur'ana?
piupiu

#10188 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

Plavo-bijeli wrote:STvarno ne znam, pa zato i ovdje pitam. Ne bavim se tom oblašću. Znači šizofrenija se može liječiti slušanjem Kur'ana?
Sto bi rekli Englezi, huh? Ne razumijem pitanje? :roll:
Plavo-bijeli

#10189 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Plavo-bijeli »

piupiu wrote:
Plavo-bijeli wrote:STvarno ne znam, pa zato i ovdje pitam. Ne bavim se tom oblašću. Znači šizofrenija se može liječiti slušanjem Kur'ana?
Pa ispričao sam događaj oko djevojke koja je imala te psihičke probleme, ti si rekao/rekla, da je riječ o šizofreniji. S obzirom da je na tu istu djevojku pozitivno uticalo učenje Kur'ana, ja tebe pitam da li to znači da Kur'an pozitivno utiče na pacijente sa šizofrenijom, jer tako izgleda.
Deda Kurcoje

#10190 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

piupiu wrote:Dedaaaaa, oooo, Kurcojeeeeee ... daj, molim te, pokazi malo pristojnosti i dobre volje, ovo prgavo prepucavanje stvarno postaje zamorno. :wink:

Svi ostali, ja ne znam kako se ova tema svako nekoliko stranica nadje na osi 'islam-ateizam'? Ima li neko odgovor na ovo pitanje? Zasto se cini nemoguce pricati o ateizmu bez da se konstantno, stranicama i stranicama zapravo prica, debatira, prepucava na temu Kur'ana?
:thumbup:

'Ajd, potrudit cu se i smanjiti dozivljaj. Obecavam.
sigh

#10191 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

Pa gdje si ti agnostik. :D Sumnjas u Islam a pretpostavljas da sizofreniju lijeci Kuran, agnostik style :lol: Sjetim se legendarnog chagalja. 8-)

Jesi ikad primjetio povezanost Kurana i numerologije ? Eh kad to otkrijes, ova ljekovita moc Kurana ce ti biti smijesna u usporedbi s tim :wink:
Deda Kurcoje

#10192 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Agnostik, islamske vjeroispovijesti, segrt za istjerivaca dzina, trazi posao tokom Ramazana, a moze i poslije. :D

ps.
have kur'an will travel
Last edited by Deda Kurcoje on 25/06/2015 13:35, edited 1 time in total.
Plavo-bijeli

#10193 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Plavo-bijeli »

sigh wrote:Pa gdje si ti agnostik. :D Sumnjas u Islam a pretpostavljas da sizofreniju lijeci Kuran, agnostik style :lol: Sjetim se legendarnog chagalja. 8-)

Jesi ikad primjetio povezanost Kurana i numerologije ? Eh kad to otkrijes, ova ljekovita moc Kurana ce ti biti smijesna u usporedbi s tim :wink:
:run:
Ja sam ispričao primjer u kojem je Kur'an pozitivno uticao na djevojku sa problemima, pa je korisnik piupiu rekao da djevojka ima neki oblik šizofrenije. S obzirom da joj je Kur'an pomogao, pod uslovom da stvarno ona ima šizofreniju, a ne problem sa dzinima, znači da Kur'an pozitivno utice na sizofreniju. Koji dio ti nije jasan?
piupiu

#10194 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

Plavo-bijeli wrote:
piupiu wrote:
Pa ispričao sam događaj oko djevojke koja je imala te psihičke probleme, ti si rekao/rekla, da je riječ o šizofreniji. S obzirom da je na tu istu djevojku pozitivno uticalo učenje Kur'ana, ja tebe pitam da li to znači da Kur'an pozitivno utiče na pacijente sa šizofrenijom, jer tako izgleda.
Nisam iz price primijetila da je na djevojku pozitivno uticalo bilo sta, ili nisam pomno citala. Sve molitve imaju meditativni i smirujuci karakter, pa, pretpostavljam da imaju takvo trenutno dejstvo i na mentalne bolesnike. U slucaju sizofrenije, razni psihosocijalni faktori mogu uticati na njeno povlacenje, kao sto mogu uticati i na njeno ponovno pojavljivanje. Da se ne bavimo sada mentalnim oboljenjima. Nisu tema. :)

Ja samo prokomentarisah da u slucaju te djevojke ne bih ni pomislila da ju je nesto 'opsjelo', vec bi mi prva misao bila sta joj je dijagnoza (ova je zvucala kao neki moguci oblik sizofrenije). :)
kerima1

#10195 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

Cuj agnostik,a podrzava lijecenje kur'anom :D
U zemlji kakava je bosna socijalno ugrozenih na svakom koraku,ljudi pod stresom,nervozni i bolesni i mjesto da posjete psihijatra umisljaju sebi da imaju dzine!
Deda Kurcoje

#10196 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

piupiu wrote: Zasto se cini nemoguce pricati o ateizmu bez da se konstantno, stranicama i stranicama zapravo prica, debatira, prepucava na temu Kur'ana?
Zato sto vjernici konstantno ubacuju svoje opaske iz Kur'ana, tamo gdje ne pripadaju. Postoji board religija za to. Spomenes Pitagoru, grcke filozofe, koji su ispravno tvrdili da je planeta Zemlja sfera, ocekujes razvoj rasprave u tom pravcu, nakon dva, tri posta citas: "Prije dvije tri noci citam suru Jusuf i zapnem na Jakubu...", pa onda: "...kad na pocetku sure Junus Allah kaze: kademe sidkin min rabbihim", itd. I naravno da se pocnemo prepucavati oko Kur'ana, kada ti ga pod nos postavljaju neumorno, konstantno, udarnicki nametljivo. Taman da trznem da napisem nesto bez upletanja Islama u postu, kad mi na tanjuru ponude "hoces malo Kur'ana, cuj sta je rekao Ibn Bin Tup, kada su ga pitali kako treba vodu piti." Slijede video klipovi ciste sizofrenije, preruseni u borbu hodze i sejtana i lijecenje putem Kur'ana. U Sarajevu, ionako, nema vakcina protiv tetanusa, pa samo cekam da pocnu poceti lijecenje tetanusa putem stranica iz Kur'ana (sto rade i u Bosni i na Bliskom Istoku, na ranu stave list iz Kur'ana). A, nismo daleko od toga, s obzirom ko vlada i kakve smo generacije podigli iza rata.
Leo_alfa

#10197 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

Da onda malo promijenimo kurs teme. Bilo je kroz svu pricu na ovoj temi i slicnim, spominjanja "dosljednosti" ateizmu, npr. "Kako ces nekome cestitati vjerski praznik, ako si vec ateista?" i sl :). Sto je u stvari nerazumijevanje ateizma. Iako ovo mozda ne izaziva neku ozbiljnu raspravu, u videu ispod Alain de Botton pocinje svoj govor upravo spominjuci ovu zanimljivost, na malo drugaciji i dosta interesantan nacin, predstavljajuci "novu verziju" ateizma :).

Ono sto je takodje posebno interesantno je dio u kojem spominje umjetnost i nacin njenog tumacenja. Gledajuci ovako, umjetnost ostaje slobodna u svom sustinskom obliku striktno u oku nereligioznih...

Izvolite nadogradnju, verzija Atheism 2.0 :evil: :lol:
Deda Kurcoje

#10198 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Dobro kaze, pred kraj, "harmonious disagreement", ali opet to zavisi u kom podneblju covjek zivi, da li na Islandu ili u Siriji. U nekim zemljama se ateizam kaznjava sa smrcu, pa bi bilo bolje ponasati se na nacin invisible disagreement (pocinju sa ubijanjem blogera ateista i u Bangladesu). Dopala mi se opaska vezana za Rembranta, kao propagandistu; dobar dio istorije umjetnosti obradjuje religizone teme (ako talijanski slikari u doba Renesanse nisu naslikali Isusa na krizu, slika skoro da ne bi valjala :) ), s time da je organizovana religija u ogromnoj prednosti (basnoslovni novac, vjeronauka, dobar dio muzeja ispunjen religioznom tematikom) u odnosu na ateiste pojedince, mahom individualce, ljude koji se ne uklapaju u neku odredjenu grupu (licno ne drzim do patriotizma, religije ili pripadanja nekoj etnickoj grupi). Organizovana religija, kroz vjeronauku, vjerske rituale, molitve, odnosno, beskonacno ponavljanje jednog te istog, od ubijedjivanja, do pranja mozga, ide ka krajnjem cilju i ishodu, a to je izdvajanje individualnog razmisljanja i svijesti i utopanje istih, u vjekovni, religijski, jednoumni matrix. Kako da se ateisti organizuju, a da to ne dobije prefiks sekte, grupe, fan kluba i na osnovu cega? Mislim na odredjenu paradigmu ateista. Dug je put pred nama (bez obzira ko smo to sve mi), a za to vrijeme, sto tip u videu navede i piupiu ovdje, let's be polite, i pokusati biti u harmonicnom neslaganju sa teistima.
Leo_alfa

#10199 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

Ne mislim da je bilo kakav vid organizacije pokreta ateista, udruzenja, klubova i sl uopste potreban. S druge strane pricati o uticaju ateista na drustvo i drustva na ateiste jeste bitno, kao uostalom sto je slucaj i s bilo kojom manjinom. Ono sto moze promijeniti stereotipno misljenje prema ateistima jeste upravo razgovor na temu ateizma, sto omogucava bolje razumijevanje, ali i daje ljudima povod kako bi se sami slobodno mogli izjasniti kao ateisti.
Deda Kurcoje

#10200 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Problem nastaje kada organizovana religija diktira stil i nacin zivljenja manjini (hajde da kazem, ateisti u arapskim zemljama, Pakistanu, Bangladesu). Tamo se rizikuje glava, ako se ispolji drugaciji kodeks ponasanja (ima toga i ovdje, gledaju me sa mrznjom kada jedem u buregdzinici neposredno prije iftara). Nije problem Svedska i Norveska, tamo je religija skoro nebitna, problem su ovi pasivni krajevi. U Hrvatskoj hoce da uvedu vjeronauku u vrtice! A, rezultat vidimo, velicanje ustastva i NDH. U Bosni isto, u Srbiji rehabilitacija Draze. Nije to ni slucajno, niti je odvojeno od religije (na zastavi cetnika pise "S verom u Boga, sloboda ili smrt", kod Hrvata se spominje stalno "Bog i Hrvati"). Nase drustvo je sjebano od dolaska na vlast ovih klerofasista.
Mali primjer religijske diktature:
Sjedim u retoranu, narucim pivo, kaze mi konobar, koga dobro znam, nemoj, gosti do tvoga stola cekaju iftar. Pa, kakve to veze ima sa mnom? Na javnom sam mjestu, nisam trazio pivo u dzamiji, sjedim za svojim stolom. To se zove i prohibicijom.
Locked