Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
Plavo-bijeli

#10151 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Plavo-bijeli »

sigh wrote:
Plavo-bijeli wrote:Sigurno po broju sljedbenika. Ako Bog postoji, sigurno je da je htio svima ukazati na njegovo postojanje. Što više sljedbenika veća je šansa da je ta vjera ispravna. Pisao sam već, sve vjere tvrde da su ispravne, na nama je da logičkim zaključivanjem i istraživanjem otkrijemo , ili probamo otkriti koja je vjera najispravnija. Joseph Smith i njegovi sljedbenici su smješni, a dovoljno je samo par minuta istraživanja kako bi svi to shvatili, međutim, to dovoljno pokazuje koliko su ljudi opčenito glupi i koliko im malo treba da prihvate nekoga kao Poslanika poslanog od Boga. Ipak ima ih na nekoliko miliona, a ne stotina.
WHAT IF ..
je Muhammed a.s samo pametniji bio i imao neke pogodnosti i sreće u odnosu na Josepha Smitha? hah..
Kakav je naučni pogled na ljude koji se "liječe od džiina", za koje Islam tvrdi da postoje? Da li je moguće da su svi ti ljudi psihički otišli, te da sve to umišljaju? Ima dosta nekih pitanja na koje nema odgovora.
Prvo nauka nema na to pogled niti ce ikad imati. Kad nauci bude potreban pogled na to ili nesto slicno tu ce prestati biti nauka. A po cemu su Joseph Smith i njegovi sljedbenici smijesni a ovi drugi nisu ?
Normalno da može imati pogled i vjerovatno i ima i imati će. Ljudi se godinama ružno osjećaju, te nakon slušanja Kur'ana(liječenja) počinju vrištati, ispuštati čudne zvuke, čudno pomjerati ruke i noge, te nakon toga čovjek postaje sasvim normalan. Da li je to sve on umišljao i umislio da će mu Kur'an pomoći, pa je to onda praktički sam on sebe izliječio?! Ti meni kažeš da to ne treba preispitati? Logično da treba i nadam se da će u narednih 50 godina biti dosta više priče oko toga. DA li je moguće da su svi ovi ljudi na klipu psihički otišli? https://www.youtube.com/watch?v=xMlJF1ocJBk Treba to sve preispitati. Prvo iz razloga da shvatimo više kako čovjekov mozak funkcioniše, kako religija utiče na mozak, te da li je vjerovanje u postojanje i postojanje dzina jedan od dokaza za ispravnost vjere, ili ne.

Joseph Smith i njegova religijaje potpuno nedorečena, puna logičkih grešaka, za razliku od Islama koji ima vrlo dobru priču u kojoj je detaljno objašnjeno postojanje čovjeka od samog nastanka čovjeka, o tome šta je bilo prije njega, šta će biti poslije njega, objašnjava i religijske knjige kao što su Tora, Biblija itd... Glupo je porediti sa te strane te dvije vjere.

Deda, odakle tebi da sam ja naprimjer uopšte i vjernik ? Pišem sa neutralne strane. Kad vidim način na koji komuniciraš, sve se nadam da nemaš više od 20 godina, pa bi ti to ko bilo i opravdanje...
Last edited by Plavo-bijeli on 24/06/2015 23:00, edited 1 time in total.
sigh

#10152 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

Neki dan sam naletio na cudjenje, ismijavanje i osudu muslimana na ovu sliku i doticno vjerovanje. :-)

Image

A ovako oni izgledaju. Koja je razlika ? :-D

Image
sigh

#10153 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

Plavo-bijeli wrote: Normalno da može imati pogled i vjerovatno i ima i imati će. Ljudi se godinama ružno osjećaju, te nakon slušanja Kur'ana(liječenja) počinju vrištati, ispuštati čudne zvuke, čudno pomjerati ruke i noge, te nakon toga čovjek postaje sasvim normalan. Da li je to sve on umišljao i umislio da će mu Kur'an pomoći, pa je to onda praktički sam on sebe izliječio?! Ti meni kažeš da to ne treba preispitati? Logično da treba i nadam se da će u narednih 50 godina biti dosta više priče oko toga. DA li je moguće da su svi ovi ljudi na klipu psihički otišli? https://www.youtube.com/watch?v=xMlJF1ocJBk Treba to sve preispitati. Prvo iz razloga da shvatimo više kako čovjekov mozak funkcioniše, kako religija utiče na mozak, te da li je vjerovanje u postojanje i postojanje dzina jedan od dokaza za ispravnost vjere, ili ne.

Joseph Smith i njegova religijaje potpuno nedorečena, puna logičkih grešaka, za razliku od Islama koji ima vrlo dobru priču u kojoj je detaljno objašnjeno postojanje čovjeka od samog nastanka čovjeka, o tome šta je bilo prije njega, šta će biti poslije njega, objašnjava i religijske knjige kao što su Tora, Biblija itd... Glupo je porediti sa te strane te dvije vjere.

Deda, odakle tebi da sam ja naprimjer uopšte i vjernik ? Pišem sa neutralne strane. Kad vidim način na koji komuniciraš, sve se nadam da nemaš više od 20 godina, pa bi ti to ko bilo i opravdanje...
Netacno, uopste nema dobru pricu niti detaljno objasnjenje. Vec vidjena prica i do sada vec poprilicno zastarjela. Nauka daje zanimljivije i mnogo mnogo detaljnije objasnjenje a pored toga postavlja i pitanja. Danasnji autori fikcije imaju bolje i zanimljivije prica od te anticke fikcije. :)
Plavo-bijeli

#10154 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Plavo-bijeli »

Tačno bi zabranio ovakvima kao što su "Deda Kurcoje" da uopšte i komentarišu, ako ništa na ovoj temi.
Ako neko želi da prekine sa praktikovanjem bilo koje vjere, sigurno neće nakon što pročita bilo šta od ovog momka. Samo će povečati svoju vjeru. Velika ograničenost i nepoznavanje Islama, a koliko vidim ne samo Islama nego i opčenito svega ostalog, ali opet smatra da je dovoljno pametniji od svih ostalih i da mu to daje pravo da druge direktno omalovažava i vrijeđa. Valjda mu to povečava samopouzdanje, taj "fact" da je on shvatio da Bog ne postoji, jer tako danas većina fizičara i naučnika razmišlja, pa on hoće da pokaže da je i on kao što su oni, a ostali vjernici su glupi...

"Da bog postoji, dao bi vam jednu vjeru, a ne skoro 3000. "
Ako ti je ovo dokaz da Bog ne postoji, ja od sutra ima da postim i da budem najredovniji u džamiji. Tebi niko sutra ne brani da ti započneš sam svoju vjeru, ne znam kako misliš da je Bog mogao zabraniti sve ostale vjere, a pri tome ljudima dat slobodan izbor da rade šta hoće?! Bože, ako postojiš, sačuvaj me ovako glupih ljudi. :D

"dok su muslimani kao ozbiljni (kolju kur'ban, gladuju, dizu se u zrak, unistavaju arheolosku zaostavtinu covjecanstva, mrmljaju samo na arapskom jeziku, itd.). "

"kolju kurban", vidim znaš koristiti google, pa nađi malo poentu klanja i dijeljenja tog istog među ljudima, koji možda nemaju šta jesti.
"gladuju", haha, nije valjda da nisi pročitao koliko post pozitivno utiče na zdravlje čovjeka?
"dizu se u zrak, unistavaju arheolosku.." a inače Kur'an zagovara ubijanja nevinih i samoubistva? Rušenje i tjeranje ljudi iz njihovih domova? Treba ti 15 minuta čitanja Kur'ana da sam sebe tu demantuješ, 20 maksimalno.
"mrmljaju na arapskom" nije valjda da ne znaš zbog čega je bitno da se kao jedinu potpuno ispravnu verziju Kur'ana smatra ona arapska?
Last edited by Plavo-bijeli on 24/06/2015 23:19, edited 1 time in total.
Deda Kurcoje

#10155 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Kur'an ima paranoidnu pricu da treba prziti vjernike. A, nije ni orginalan (treca kopija).
nasa

#10156 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Vala nije ni tvoja prica daleko, mislim od paranoidne, a nisi ni orginalan pa ti vidi....
Plavo-bijeli

#10157 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Plavo-bijeli »

sigh wrote:
Netacno, uopste nema dobru pricu niti detaljno objasnjenje. Vec vidjena prica i do sada vec poprilicno zastarjela. Nauka daje zanimljivije i mnogo mnogo detaljnije objasnjenje a pored toga postavlja i pitanja. Danasnji autori fikcije imaju bolje i zanimljivije prica od te anticke fikcije. :)
Kako nema "dobru priču"? Ne znam šta ti smatraš pod "detaljno objašnjene" Možda je trebalo bit 7,8 nastavaka Kur'ana, kako bi malo detaljnije bilo? Na šta misliš pod tim "već viđena priča"? Nije poenta tih priča u Kur'anu da budu zanimljive...
Deda Kurcoje

#10158 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

nasa wrote:Vala nije ni tvoja prica daleko, mislim od paranoidne, a nisi ni orginalan pa ti vidi....
Bar ne koljem da budem blize idealu...
nasa

#10159 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

haha, dobar, slazem se :D imam i ja omaski ali opcenito si skroz nekulturan i ogranicen u raspravi, ne mislim nista ruzno vec svoje pa svoje, nema veze sta ti neko odgovara, uopce ne uvazavas pojedince koji ti odgovaraju vec furas neku generalnu pricu...
sigh

#10160 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

Plavo-bijeli wrote:
sigh wrote:
Kako nema "dobru priču"? Ne znam šta ti smatraš pod "detaljno objašnjene" Možda je trebalo bit 7,8 nastavaka Kur'ana, kako bi malo detaljnije bilo? Na šta misliš pod tim "već viđena priča"? Nije poenta tih priča u Kur'anu da budu zanimljive...
Pa ti si napisao da daje detaljno objasnjenje a ja kazem fino da to nije. Ne znam ja jel trebalo biti 7, 15 ili vise knjiga, samo kazem da nije detaljno ni precizno.

Prica uglavnom ide Bog je stvorio sve, prve ljude i sve sto ga okruzuje, oni zajebali zbog personifikacije zla i poslani na zemlju, cekaj malo, gdje li je to vec vidjeno prije Islama :D
Plavo-bijeli

#10161 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Plavo-bijeli »

sigh wrote:
Plavo-bijeli wrote:
sigh wrote:
Pa ti si napisao da daje detaljno objasnjenje a ja kazem fino da to nije. Ne znam ja jel trebalo biti 7, 15 ili vise knjiga, samo kazem da nije detaljno ni precizno.

Prica uglavnom ide Bog je stvorio sve, prve ljude i sve sto ga okruzuje, cekaj malo, gdje li je to vec vidjeno prije Islama :D
Pa i na to Islam ima objašnjenje. Nadam se da poznaješ neke osnove Islama i vjerovanje u " https://hr.wikipedia.org/wiki/Svete_knjige_u_islamu ".
Znači stav muslimana jeste da su i te knjige poslate od jedinog Boga, samim tim je logično da imaju iste stvari i isti neki redoslijed dešavanja od nastanka čovjeka. Zašto ima stvari koje se onda razlikuju? Zato što su ljudi mijenjali neke stvari na svoju ruku. To je i razlog zašto se Kur'an smatra jedinom potpuno ispravnom Knjigom za muslimane, jer je vjerovanje među istima da je Kur'an ostao nepromjenjen. Kako je mogao ostati nepromjenjen? Jer se Kur'an memorizirao više u glavama, a ne na papiru.
sigh

#10162 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

I sto bog nije trebao poslati nesto fino, detaljno, precizno i tacno ? Poslao 2,3 knjige prije nesto vise od hiljadu godina. Mi ljudi koji nismo po religioznom pogledu na svijet nista u usporedbi s tim bogom, pisemo knjige o kvantnoj mehanici a on nama poslao nekakve cudne 2,3 knjige i ostavio nas da se koljemo oko tih knjiga. Sveukupno tolika glupa prica da je tesko to izraziti rijecima. :-)
sigh

#10163 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

Plavo-bijeli wrote:
Pa i na to Islam ima objašnjenje. Nadam se da poznaješ neke osnove Islama i vjerovanje u " https://hr.wikipedia.org/wiki/Svete_knjige_u_islamu ".
Znači stav muslimana jeste da su i te knjige poslate od jedinog Boga, samim tim je logično da imaju iste stvari i isti neki redoslijed dešavanja od nastanka čovjeka. Zašto ima stvari koje se onda razlikuju? Zato što su ljudi mijenjali neke stvari na svoju ruku. To je i razlog zašto se Kur'an smatra jedinom potpuno ispravnom Knjigom za muslimane, jer je vjerovanje među istima da je Kur'an ostao nepromjenjen. Kako je mogao ostati nepromjenjen? Jer se Kur'an memorizirao više u glavama, a ne na papiru.
Prvo sve religije imaju mit kreacije i kod svake se taj mit kreacije svodi na "uzviseno bice/bica je stvorilo svijet". Drugo, evo gdje ti pokazujes svoju nepoznavanje vlastite religije (iako se trudis predstaviti kao nekakav agnostik, to je vec provaljeno ), sta je to boga ti tvog Indzil ili Evandelje ? Tu se najbolje ocituje glupost i neoriginalnost ovog sistema vjerovanja :izet:
Deda Kurcoje

#10164 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

nasa wrote:haha, dobar, slazem se :D imam i ja omaski ali opcenito si skroz nekulturan i ogranicen u raspravi, ne mislim nista ruzno vec svoje pa svoje, nema veze sta ti neko odgovara, uopce ne uvazavas pojedince koji ti odgovaraju vec furas neku generalnu pricu...
Ne mozemo mi nikako, bar na ovoj temi, imati bilo kakve zajednicke tacke, jer vjera, religija, u mome zivotu ne postoji, niti je ikada postojala. Svi likovi (Allah, dzini, djavo, Isus, andjeli, itd.) su za mene infantilniji od strip junaka, zaista. Tako da mogu da kritikujem tu ideju, ali ne i vjernike. To se zove sloboda. Vjernici, pak, idu ad hominem. Eto, ja od tebe dobih da sam ogranicen i nekulturan. Ok. Tako me vidis, ja smatram da ste vi vjernici uzasno osjetljivi na bilo koju kritiku ( u Parizu pobise ljude zbog karikature), pa cim nije po volji i religioznoj liniji, drvlje i kamenje, omalovazavanje, u najboljem slucaju. Vidim vas kao ljude ispranih mozgova, kojima je potrebna bajka, da bi podnijeli zivot. I to je ok, sve dok zbog vasih ideja ne pocnete da ugrozavate slobodu i zivot ljudi koji razmisljaju drugacije (ateizam se kaznjava smrcu u nekim islamskim zemljama),
skupljac_zeljeza

#10165 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

sigh wrote: Evo prakticno za usporedbu uzmemo Mormonizam i Islam. Muhamed i Joseph Smith tvrde da su pravi poslanici boga kako bi uspostavili izgubljenu vjeru.
Mr. Smithu se ukazao Isus i tražio od njega da se ne pridržava postojećih Evanđelja nego da traži potpuno. I tako on našao Evanđelje pa osnovao Crkvu Isusa Krista svetaca posljednjih dana. Šta ga sada čini drugačijim u odnosu recimo na Jehovine svjedoke ili Advendiste koji su imali učitelje/proroke i njihovo viđenje kršćanstva?

sigh wrote:Mi ljudi koji nismo po religioznom pogledu na svijet nista u usporedbi s tim bogom, pisemo knjige o kvantnoj mehanici a on nama poslao nekakve cudne 2,3 knjige ...
Kur'an nije ni udžbenik bilogije ni hemije, a ni fizike itd. Kur'an je uputa kojom treba istraživati Božije zakone i primjenjivati ih za korist čovjeka pa time nije ekskluzivno pravo ni ateista ni teista nego čovjeka obdarenog od Boga razumom.
Plavo-bijeli

#10166 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Plavo-bijeli »

sigh wrote:I sto bog nije trebao poslati nesto fino, detaljno, precizno i tacno ? Poslao 2,3 knjige prije nesto vise od hiljadu godina. Mi ljudi koji nismo po religioznom pogledu na svijet nista u usporedbi s tim bogom, pisemo knjige o kvantnoj mehanici a on nama poslao nekakve cudne 2,3 knjige i ostavio nas da se koljemo oko tih knjiga. Sveukupno tolika glupa prica da je tesko to izraziti rijecima. :-)
Kako misliš "nešto fino, detaljno, precizno i tačno"? Kur'an je pisan da ga svi mogu razumjeti i shvatiti. Oni manje inteligentni i najinteligentniji. Vrlo je jednostavan i lijep za čitanje. Kur'an je uputa čovjeku kako bi trebao da živi život i šta je dobro, a šta je loše. Znaš da su ljudi u to vrijeme u Arabiji znali često zakopavati svoje kćerke, pogotovo oni imučniji, jer je većina tih djevojaka završavala kao prostituka, a njima nije odgovaralo da na taj način bruka svoju/njegovu porodicu. Tada je to smatrano kao apsolutno OK. Čovjek sam ne može znati šta je u redu, a šta nije, dok ga neko ne nauči na nešto, ili dok on sam ne nauči. Ti ako naprimjer dobiješ sutra sina i budeš ga podučavao čitav život da je u redu ubijati, on će kad odraste ubijati i neće osjećati nikakvu grižnju savjesti, za njega će to biti potpuno OK. U tome vidim korist religijskih knjiga, ne toliko sad, koliko u to vrijeme. Čovjeku su ukazale na stvari koje bi trebao da prestane i koje bi trebao da radi.
Ne znam šta očekuješ da je možda prije 1500 godina u Kur'anu Bog trebao spomenuti pojavu Windowsa i Apple telefona kako bi mu ljudi vjerovali? Kad bi bili takvi neki dokazi da li bi bilo uopšte nevjernika? Teško. Zar ne bi bilo bolje da je upravo tako, da svi idemo direktno u dzennet, raj. Bilo bi. Zašto nije tako, ne znam. Valjda je Bogu zanimljivije ovako, nemam neko drugo objašnjenje, a ovo malo izgleda i uvredljivo, pa se unaprijed izvinjavam i tražim od nekog drugog mišljenje. :)

Stvarno sam agnostik. Donedavno sam išao redovno u džamiju, ali sam počeo preispitivati neke stvari, te sam zbog toga prestao. Trenutno tražim riješenja i pokušavam shvatiti šta ima više smisla. S obzirom da u vrijeme dok sam redovno klanjao sam dosta čitao i oko Islama, a ovdje se znaju iznositi nekakve smjehurije, ne mogu a da ne prokomentarišem.
nasa

#10167 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Ih, necemo tako, jednom sam s tobom diskutovala i umjesto odgovora dobila sam, ako se sjecas, napad u vidu zapitaj se da li si citala ...nesto u vidu gledanja u kristalnu kuglu, vec si znao ko sam ja i kakva bez da smo razmjenili 3 posta...

Kad kazes vjernici to je vrlo generalna kategorija i to je ono sto sam ti vec napisala, uopce ne diskutujes s pojedincima vec nastupas s vec formiranom pricom vi-mi...
Bezveze, samo to sto si sad napisao dovoljno govori o tvojim stavovima i dozivljaju drugacijih od tebe.
Usput receno, ne mislim da si uopce ugrozen od mene i nacina na koji ja zivim svoju vjeru.
Forum je potpuno besmislena prica ako ne pokusas shvatiti pojedinacno ono sto forumasi pisu, ako se pretvori u neke zamisljene skupine navijaca svede se na infatilnu i uvrijedljivu pricu bez ikakve koristi za bilo koga.
sigh

#10168 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

skupljac_zeljeza wrote:
sigh wrote: Evo prakticno za usporedbu uzmemo Mormonizam i Islam. Muhamed i Joseph Smith tvrde da su pravi poslanici boga kako bi uspostavili izgubljenu vjeru.
Mr. Smithu se ukazao Isus i tražio od njega da se ne pridržava postojećih Evanđelja nego da traži potpuno. I tako on našao Evanđelje pa osnovao Crkvu Isusa Krista svetaca posljednjih dana. Šta ga sada čini drugačijim u odnosu recimo na Jehovine svjedoke ili Advendiste koji su imali učitelje/proroke i njihovo viđenje kršćanstva?

sigh wrote:Mi ljudi koji nismo po religioznom pogledu na svijet nista u usporedbi s tim bogom, pisemo knjige o kvantnoj mehanici a on nama poslao nekakve cudne 2,3 knjige ...
Kur'an nije ni udžbenik bilogije ni hemije, a ni fizike itd. Kur'an je uputa kojom treba istraživati Božije zakone i primjenjivati ih za korist čovjeka pa time nije ekskluzivno pravo ni ateista ni teista nego čovjeka obdarenog od Boga razumom.

Pa nista. Sve je to isto i sve je prodavanje magle. Zato i kazem ako mozes odbaciti jednu, mozes i svaku drugu jer ne postoji neka koja je vjerodostojnija od druge.

Pa ja i ne tvrdim da je Kuran nekakav udzbenik, u najboljem slucaju moze biti kompilacija fikcije koja je u to doba bila prisutna medju arapima. Ja ovako odgovaram na tvrdnje da Kuran u bilo kojem smislu nudi bilo kakva objasnjenja. :)
Plavo-bijeli

#10169 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Plavo-bijeli »

Deda Kurcoje wrote:
nasa wrote:haha, dobar, slazem se :D imam i ja omaski ali opcenito si skroz nekulturan i ogranicen u raspravi, ne mislim nista ruzno vec svoje pa svoje, nema veze sta ti neko odgovara, uopce ne uvazavas pojedince koji ti odgovaraju vec furas neku generalnu pricu...
Ne mozemo mi nikako, bar na ovoj temi, imati bilo kakve zajednicke tacke, jer vjera, religija, u mome zivotu ne postoji, niti je ikada postojala. Svi likovi (Allah, dzini, djavo, Isus, andjeli, itd.) su za mene infantilniji od strip junaka, zaista. Tako da mogu da kritikujem tu ideju, ali ne i vjernike. To se zove sloboda. Vjernici, pak, idu ad hominem. Eto, ja od tebe dobih da sam ogranicen i nekulturan. Ok. Tako me vidis, ja smatram da ste vi vjernici uzasno osjetljivi na bilo koju kritiku ( u Parizu pobise ljude zbog karikature), pa cim nije po volji i religioznoj liniji, drvlje i kamenje, omalovazavanje, u najboljem slucaju. Vidim vas kao ljude ispranih mozgova, kojima je potrebna bajka, da bi podnijeli zivot. I to je ok, sve dok zbog vasih ideja ne pocnete da ugrozavate slobodu i zivot ljudi koji razmisljaju drugacije (ateizam se kaznjava smrcu u nekim islamskim zemljama),
Znači ti smatraš da ne postoji ni jedan procenat šansi da postoji neko biće, Bog, koji je sve stvorio, da nema ni 1% šansi da postoje bića koja mi okom ne možemo vidjeti? Kako možeš biti toliko siguran?
skupljac_zeljeza

#10170 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

sigh wrote: Pa nista. Sve je to isto i sve je prodavanje magle. Zato i kazem ako mozes odbaciti jednu, mozes i svaku drugu jer ne postoji neka koja je vjerodostojnija od druge.

Pa ja i ne tvrdim da je Kuran nekakav udzbenik, u najboljem slucaju moze biti kompilacija fikcije koja je u to doba bila prisutna medju arapima. Ja ovako odgovaram na tvrdnje da Kuran u bilo kojem smislu nudi bilo kakva objasnjenja. :)
Zato imamo ateiste za koje Kur'an nema vrijednost dok za muslimane ima toliku da ne vjerujem na planeti da ima čitanije i poštovanije knjige ovih dana od Kur'ana. Na mukabelama, teravijama, predavanjima, u kućama se citira i uči Kur'an.
sigh

#10171 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

Plavo-bijeli wrote:
sigh wrote:I sto bog nije trebao poslati nesto fino, detaljno, precizno i tacno ? Poslao 2,3 knjige prije nesto vise od hiljadu godina. Mi ljudi koji nismo po religioznom pogledu na svijet nista u usporedbi s tim bogom, pisemo knjige o kvantnoj mehanici a on nama poslao nekakve cudne 2,3 knjige i ostavio nas da se koljemo oko tih knjiga. Sveukupno tolika glupa prica da je tesko to izraziti rijecima. :-)
Kako misliš "nešto fino, detaljno, precizno i tačno"? Kur'an je pisan da ga svi mogu razumjeti i shvatiti. Oni manje inteligentni i najinteligentniji. Vrlo je jednostavan i lijep za čitanje. Kur'an je uputa čovjeku kako bi trebao da živi život i šta je dobro, a šta je loše. Znaš da su ljudi u to vrijeme u Arabiji znali često zakopavati svoje kćerke, pogotovo oni imučniji, jer je većina tih djevojaka završavala kao prostituka, a njima nije odgovaralo da na taj način bruka svoju/njegovu porodicu. Tada je to smatrano kao apsolutno OK. Čovjek sam ne može znati šta je u redu, a šta nije, dok ga neko ne nauči na nešto, ili dok on sam ne nauči. Ti ako naprimjer dobiješ sutra sina i budeš ga podučavao čitav život da je u redu ubijati, on će kad odraste ubijati i neće osjećati nikakvu grižnju savjesti, za njega će to biti potpuno OK. U tome vidim korist religijskih knjiga, ne toliko sad, koliko u to vrijeme. Čovjeku su ukazale na stvari koje bi trebao da prestane i koje bi trebao da radi.
Ne znam šta očekuješ da je možda prije 1500 godina u Kur'anu Bog trebao spomenuti pojavu Windowsa i Apple telefona kako bi mu ljudi vjerovali? Kad bi bili takvi neki dokazi da li bi bilo uopšte nevjernika? Teško. Zar ne bi bilo bolje da je upravo tako, da svi idemo direktno u dzennet, raj. Bilo bi. Zašto nije tako, ne znam. Valjda je Bogu zanimljivije ovako, nemam neko drugo objašnjenje, a ovo malo izgleda i uvredljivo, pa se unaprijed izvinjavam i tražim od nekog drugog mišljenje. :)

Stvarno sam agnostik. Donedavno sam išao redovno u džamiju, ali sam počeo preispitivati neke stvari, te sam zbog toga prestao. Trenutno tražim riješenja i pokušavam shvatiti šta ima više smisla. S obzirom da u vrijeme dok sam redovno klanjao sam dosta čitao i oko Islama, a ovdje se znaju iznositi nekakve smjehurije, ne mogu a da ne prokomentarišem.
I opet ga ne moze shvatiti niti razumjeti velika vecina. Mnostvo nekakvih tumacenja, podjela, suprostavljenih stavova. Od razlicitih sekti u Islamu, nacina prakticiranja do jihadista. Da je Kuran kao takav jasan i razumljiv svakoj osobi, islamskom svijetu ne bi trebale mnostvo nekakvih zajednica koje im objasnjavaju kako da budu muslimani. Ja kazem da postoji taj bog, mogao je uraditi bolji posao sa tim knjigama i objavama. Svako ko posjeduje i trunku kriticnog pogleda i razmisljanja na svijet moze to prepoznati i zakljuciti za par minuta, i doci do spoznaje da je sve to covjek izmislio :)
skupljac_zeljeza

#10172 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

sigh wrote: Da je Kuran kao takav jasan i razumljiv svakoj osobi, islamskom svijetu ne bi trebale mnostvo nekakvih zajednica koje im objasnjavaju kako da budu muslimani.
Kada među muslimanima postoji konsenzus i ta zajednica slijedi jedinstveno onda se naziva skupinom ovaca koje slijepo slijede jednu knjigu, a ako se spore oko ajeta onda nisu više ovce, ali jesu sljedbenici nejasne knjige. Kako ugoditi da valja? :mrgreen:
sigh

#10173 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

skupljac_zeljeza wrote:
sigh wrote: Pa nista. Sve je to isto i sve je prodavanje magle. Zato i kazem ako mozes odbaciti jednu, mozes i svaku drugu jer ne postoji neka koja je vjerodostojnija od druge.

Zato imamo ateiste za koje Kur'an nema vrijednost dok za muslimane ima toliku da ne vjerujem na planeti da ima čitanije i poštovanije knjige ovih dana od Kur'ana. Na mukabelama, teravijama, predavanjima, u kućama se citira i uči Kur'an.
Naravno, sto mene dovodi do zakljucka da muslimani u ovom trenutku covjecanstva, nista ne doprinose dobrobiti samog covjecanstva. I to nisam samo ja primjetio, medjutim kad se to pitanje potegne muslimani u odbrani izvlace neke pozitivne doprinose prije par stotina godina. Sto je je, malo je. Ne vidim nikakvu korist od Islama ni muslimana u pogledu razvitka covjecanstva, bar u ovom trenutku. I sto je zabrinjavajuce u tom pogledu, muslimane boli briga, ovaj zivot je po Kuranu samo prolazna stanica. Eto kako ta knjiga gleda visoko na zivot. :-)
Deda Kurcoje

#10174 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

nasa wrote:Ih, necemo tako, jednom sam s tobom diskutovala i umjesto odgovora dobila sam, ako se sjecas, napad u vidu zapitaj se da li si citala ...nesto u vidu gledanja u kristalnu kuglu, vec si znao ko sam ja i kakva bez da smo razmjenili 3 posta...

Kad kazes vjernici to je vrlo generalna kategorija i to je ono sto sam ti vec napisala, uopce ne diskutujes s pojedincima vec nastupas s vec formiranom pricom vi-mi...
Bezveze, samo to sto si sad napisao dovoljno govori o tvojim stavovima i dozivljaju drugacijih od tebe.
Usput receno, ne mislim da si uopce ugrozen od mene i nacina na koji ja zivim svoju vjeru.
Forum je potpuno besmislena prica ako ne pokusas shvatiti pojedinacno ono sto forumasi pisu, ako se pretvori u neke zamisljene skupine navijaca svede se na infatilnu i uvrijedljivu pricu bez ikakve koristi za bilo koga.
Jeste, vrlo sam lose postupio u mome prvom postu sa tobom, to je bilo bas arogantno sa moje strane i izvinjavam se. Htio sam ti poslati i privatni email i izviniti se, a onda sam dobio ban i tako, proslo vrijeme, ali, evo, cinim to sada. Jeste, imam, na ovoj temi odnos us and them, jer mi se prezentiraju "dokazi" i "argumenti" od strane likova iz fantazije, ja odgovaram sa stanovista realizma (stvarni ljudi, stvarni dogadjaji, zakoni fizike). Ja sam na board filozofija, ne na board religija, ali dozvoli da ti kazem, da je par postova unazad bio pravi, mali, fan base happening, u vezi likova iz Islamske mitologije. Na board filozofija. A, tema je na cemu ateisi baziraju svoj svjetonazor, ne "kako si samo cool Allahu". E, sad mi malo pricaj o ogranicenju i jednoumlju.
Last edited by Deda Kurcoje on 25/06/2015 00:22, edited 1 time in total.
sigh

#10175 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

skupljac_zeljeza wrote:
sigh wrote: Da je Kuran kao takav jasan i razumljiv svakoj osobi, islamskom svijetu ne bi trebale mnostvo nekakvih zajednica koje im objasnjavaju kako da budu muslimani.
Kada među muslimanima postoji konsenzus i ta zajednica slijedi jedinstveno onda se naziva skupinom ovaca koje slijepo slijede jednu knjigu, a ako se spore oko ajeta onda nisu više ovce, ali jesu sljedbenici nejasne knjige. Kako ugoditi da valja? :mrgreen:
Pa ovo je argument na tvrdnju da je knjiga kao takva jasna i razumljiva svima. Nije, i povrsno poznavanje islamske globalne zajednice, moze zakljuciti. Ja vjernike nikad nisam nazivao ovcama. :)
Locked