Poznajem mnogo obrazovanih i ekonomski jakih koji klanjaju često do mene. Slično sam primijetio kod katolika, pravoslavaca i jevreja. Ne primjećujem dihotomiju.Dozer wrote:OK, ali, to ipak nije odgovor na moja pitanja. Preciznije, ovi komentari i predvidjanja samo potvrdjuju da ekonomski jak i obrazovan svijet polako odustaje od religije.
Govori li nam to bilo sta?
Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- skupljac_zeljeza
#10126 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
-
Deda Kurcoje
#10127 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne radi se o pojedincima, vec o ekonomskom blagostanju cjelokupne populacije. I u Indiji ima bezobrazno bogatih ljudi, no Indija ne spada u bogata drustva. Klanjaju do tebe, odmakni se malo, promijeni objektiv i pogledaj stvari malo sire.skupljac_zeljeza wrote:Poznajem mnogo obrazovanih i ekonomski jakih koji klanjaju često do mene. Slično sam primijetio kod katolika, pravoslavaca i jevreja. Ne primjećujem dihotomiju.Dozer wrote:OK, ali, to ipak nije odgovor na moja pitanja. Preciznije, ovi komentari i predvidjanja samo potvrdjuju da ekonomski jak i obrazovan svijet polako odustaje od religije.
- Dozer
#10128 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne radi se o dihotomoji, nego o siroj slici i globalnim brojevima.skupljac_zeljeza wrote:Poznajem mnogo obrazovanih i ekonomski jakih koji klanjaju često do mene. Slično sam primijetio kod katolika, pravoslavaca i jevreja. Ne primjećujem dihotomiju.Dozer wrote:OK, ali, to ipak nije odgovor na moja pitanja. Preciznije, ovi komentari i predvidjanja samo potvrdjuju da ekonomski jak i obrazovan svijet polako odustaje od religije.
- Leo_alfa
#10129 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Upravo smo poceli o objektivnosti, a mislim da ne bi bilo fer ocijeniti ucenja Islama "zacementiranom" ocjenom. S obzirom da postoje frakcije, takodje da postoje razlicite skole, pitanje je malo kompleksnije.Dozer wrote:Dakle, "osudjeni" smo da pratimo "uputstva" koja su zadnji put update-ovana prije skoro 1500 godina. Da li su ona na bilo koji nacin zaista u skladu s danasnjim vremenom i svijescu danasnjih ljudi?
Da li su kontraproduktivna?
Medjutim mozemo to gledati na jedan drugaciji nacin, odnosno sta se moze ocekivati u nekom buducem periodu. Ja vjerujem da uticajem tehnoloskog razvoja, cinjenice da je svijet danas Globalno selo, jacanjem raznih pokreta za prava i slobode manjina, svi radimo na podizanju svijesti o ideji jednog lijepog zajednickog zivota nasuprot "strujama" koje jacaju osjecaj straha propagirajuci ideju kako su "oni drugi" zlo (s bilo koje strane). Tako da Islam vidim kao religiju koja dozivljava jednu stalnu preobrazbu (kao i krscanstvo) i gdje ce ljudi kao sto su npr. Tariq Ramadan i Reza Aslan imati sve vise mjesta u formiranju neke globalne lijepe slike Islama, nasuprot ove koja govori o religiji mrznje i nasilja zahvaljujuci... na zalost.
- skupljac_zeljeza
#10130 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nikada se u svom ovom kratkom životu nisam ravnao spram bogatih, bijelih, crnih, obrazovanih itd. Mnogi imaju doktorate pa valjaju gluposti. Vadio sam ovdje citate nobelovaca pa su ih ateisti nazivali glupacima. Onda ima mnogo bogatih koji su svoje bogatstvo stekli izrabljivanjem i pljačkanjem drugih na nevidljiv/sofisticiran način ili na vidljiv/grub. Ne znam kako to može uopšte biti argument za nešto? Kada je sultan Sulejman bio bogat i moćan jesu li svi zbog toga trebali postati muslimanima? Samo zbog toga? Znamo iz čitanja historije da nisu.Deda Kurcoje wrote:Ne radi se o pojedincima, vec o ekonomskom blagostanju cjelokupne populacije. I u Indiji ima bezobrazno bogatih ljudi, no Indija ne spada u bogata drustva.skupljac_zeljeza wrote:Poznajem mnogo obrazovanih i ekonomski jakih koji klanjaju često do mene. Slično sam primijetio kod katolika, pravoslavaca i jevreja. Ne primjećujem dihotomiju.Dozer wrote:OK, ali, to ipak nije odgovor na moja pitanja. Preciznije, ovi komentari i predvidjanja samo potvrdjuju da ekonomski jak i obrazovan svijet polako odustaje od religije.
-
Deda Kurcoje
#10131 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Fulas poentu. Bogate i civilizovane zemlje uglavnom Zapadne hemisfere ulazu u buducnost putem kvalitetnog obrazovanja populacije. Ovdje se govori o kolektivnom blagostanju, ne o bogatstvu pojedinca i nacinu na koji je to bogastvo steceno.skupljac_zeljeza wrote: Nikada se u svom ovom kratkom životu nisam ravnao spram bogatih, bijelih, crnih, obrazovanih itd. Mnogi imaju doktorate pa valjaju gluposti. Vadio sam ovdje citate nobelovaca pa su ih ateisti nazivali glupacima. Onda ima mnogo bogatih koji su svoje bogatstvo stekli izrabljivanjem i pljačkanjem drugih na nevidljiv/sofisticiran način ili na vidljiv/grub. Ne znam kako to može uopšte biti argument za nešto? Kada je sultan Sulejman bio bogat i moćan jesu li svi zbog toga trebali postati muslimanima? Samo zbog toga? Znamo iz čitanja historije da nisu.
-
Deda Kurcoje
#10132 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pogledati:
http://www.huffingtonpost.com/2013/07/2 ... 40033.html
Siromasni najreligiozniji, uvijek. I po pravilu juzne drzave ili jug neke drzave (npr. juzne drzave u USA). A, najreligiozniji su jer im je onemoguceno kvalitetno obrazovanje. Gdje nema obrazovanja, religija vlada.
http://www.huffingtonpost.com/2013/07/2 ... 40033.html
Siromasni najreligiozniji, uvijek. I po pravilu juzne drzave ili jug neke drzave (npr. juzne drzave u USA). A, najreligiozniji su jer im je onemoguceno kvalitetno obrazovanje. Gdje nema obrazovanja, religija vlada.
Last edited by Deda Kurcoje on 24/06/2015 13:45, edited 1 time in total.
- skupljac_zeljeza
#10133 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Alhemičari nisu uspjeli od olova napraviti zlato. Resursa je toliko koliko je. Kada na jednom kraju zemlje nekome uđe u džep 10$ na drugom kraju je u nečijem džepu 10$ manje. Tebi dalje na razmišljanje...Deda Kurcoje wrote:Fulas poentu. Bogate i civilizovane zemlje uglavnom Zapadne hemisfere ulazu u buducnost putem kvalitetnog obrazovanja populacije. Ovdje se govori o kolektivnom blagostanju, ne o bogatstvu pojedinca i nacinu na koji je to bogastvo steceno.skupljac_zeljeza wrote: Nikada se u svom ovom kratkom životu nisam ravnao spram bogatih, bijelih, crnih, obrazovanih itd. Mnogi imaju doktorate pa valjaju gluposti. Vadio sam ovdje citate nobelovaca pa su ih ateisti nazivali glupacima. Onda ima mnogo bogatih koji su svoje bogatstvo stekli izrabljivanjem i pljačkanjem drugih na nevidljiv/sofisticiran način ili na vidljiv/grub. Ne znam kako to može uopšte biti argument za nešto? Kada je sultan Sulejman bio bogat i moćan jesu li svi zbog toga trebali postati muslimanima? Samo zbog toga? Znamo iz čitanja historije da nisu.
-
Deda Kurcoje
#10134 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Dakle Svedska, Norveska, Japan nekome uzimaju lovu, izrabljuju nekoga? Ili mozda koriste na pametan nacin ono sto imaju? Sta nam dolazi iz Japana? Tehnologija! Zasto su kompetitivni? Imaju sjajne inzenjere. Odakle sjajni inzenjeri? Imaju dobre univerzitete. Norveska lezi na nafti. Njihova zemlja, njihovo bogatsvo. Ne mora biti sve na principu pljacke, postoje pametni narodi, sa pametnim vodjama.skupljac_zeljeza wrote: Alhemičari nisu uspjeli od olova napraviti zlato. Resursa je toliko koliko je. Kada na jednom kraju zemlje nekome uđe u džep 10$ na drugom kraju je u nečijem džepu 10$ manje. Tebi dalje na razmišljanje...
-
statixx
#10135 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne znam sta sprijecava arapske zemlje bogate resursima da uvoze sirovine i stvaraju proizvode koji ce biti konkurentni na trzistu. Bice da nemaju kadra. Zašto nemaju?
- Dozer
#10136 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Zato sto kompletne arapske zemlje vodi - amerika. Upravljaju njima uredno, crpe njihove resurse, itd.
-
Deda Kurcoje
#10137 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Amerika kao dezurni krivac za sve. Krivi za genocid nad Indijancima, rat protiv Sadama, imaju oraha u dzepu koliko hoces, ali:
Arapi uglavnom bacaju pare na mega jahte i inace bacaju pare (obratiti paznju na kvalitet snimka, kilogrami para, a nemaju cestitu kameru za snimiti video, nemaju obrazovanje):
Jahte:
http://www.jutarnji.hr/seiki-iz-emirata ... -/1119730/
Jos primjera bacanja para na gluposti i preseravanja ko je glavni frajer (za milion dolara mozes otvoriti podosta skolskih ustanova):
http://ipress.rtl.hr/index.php?option=c ... &Itemid=74
Sa druge strane, gdje ljudi cijene neke druge vrijednosti:
http://www.slobodnadalmacija.hr/Biznis/ ... fault.aspx
i top obrazovanje od malih nogu:
http://www.yumama.com/skolsko-dete/razv ... olama.html
http://fakulteti.edukacija.rs/studiranj ... -norveskoj
Arapi uglavnom bacaju pare na mega jahte i inace bacaju pare (obratiti paznju na kvalitet snimka, kilogrami para, a nemaju cestitu kameru za snimiti video, nemaju obrazovanje):
Jahte:
http://www.jutarnji.hr/seiki-iz-emirata ... -/1119730/
Jos primjera bacanja para na gluposti i preseravanja ko je glavni frajer (za milion dolara mozes otvoriti podosta skolskih ustanova):
http://ipress.rtl.hr/index.php?option=c ... &Itemid=74
Sa druge strane, gdje ljudi cijene neke druge vrijednosti:
http://www.slobodnadalmacija.hr/Biznis/ ... fault.aspx
i top obrazovanje od malih nogu:
http://www.yumama.com/skolsko-dete/razv ... olama.html
http://fakulteti.edukacija.rs/studiranj ... -norveskoj
-
statixx
#10138 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa resursi su u drzavnom vlasnistvu, a kupuje ih, izmedju ostalih, i Amerika. Medjutim taj politicki uticaj ne moze biti razlog sto drzava ne radi na edukaciji stanovnistva i strucnom usavrsavanju, kako bi se lansirali konkurentni proizvodi.Dozer wrote:Zato sto kompletne arapske zemlje vodi - amerika. Upravljaju njima uredno, crpe njihove resurse, itd.
- skupljac_zeljeza
#10139 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
švedska i Norveška zajedno nemaju 15 miliona stanovnika i sad ćeš mi iz toga izvlačiti procente kako je mnogo ovoga ili onoga. Niko nema ništa protiv progresa i tehnološkog napretka, ali u toj priči ne možeš preskočiti činjenicu da je profit pokretač. To da Bill Gates i njegovi inženjeri su altruisti koji žele da usreće čovječanstvo....malo sutra. Pisao sam već pa da se ne ponavljam da su muslimani imali autoritet dok su bili vojno moćni. U to vrijeme dali su i doprinos naučnoj misli. Ovi Arapi naftaši ulažu i u znanje, ali treba imati u vidi da su prije pola stoljeća bili djeca pustinje i treba vremena. Evo nešto što je otvoreno u martu ove godine:Deda Kurcoje wrote:Dakle Svedska, Norveska, Japan nekome uzimaju lovu, izrabljuju nekoga? Ili mozda koriste na pametan nacin ono sto imaju? Sta nam dolazi iz Japana? Tehnologija! Zasto su kompetitivni? Imaju sjajne inzenjere. Odakle sjajni inzenjeri? Imaju dobre univerzitete. Norveska lezi na nafti. Njihova zemlja, njihovo bogatsvo. Ne mora biti sve na principu pljacke, postoje pametni narodi, sa pametnim vodjama.skupljac_zeljeza wrote: Alhemičari nisu uspjeli od olova napraviti zlato. Resursa je toliko koliko je. Kada na jednom kraju zemlje nekome uđe u džep 10$ na drugom kraju je u nečijem džepu 10$ manje. Tebi dalje na razmišljanje...
Grad obrazovanja je inicijativa Fondacije za obrazovanje, nauku i razvoj zajednice Katara. Smješten je na periferiji Dohe, glavnog grada Katara, a prostire se na 14 kvadratnih kilometar i obuhvata obrazovne ustanove od predškolskog obrazovanja do naučnih insitucija kao i ogranke kampusa nekih od svjetskih univerziteta.
- GAU8
#10140 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nekako se opet razvodnila tema, do te mjere da se ne moze iscitati...
Sta skontaste na kraju, jesu li ateisti dostojni ljudskog roda, ili ne

Sta skontaste na kraju, jesu li ateisti dostojni ljudskog roda, ili ne
- GAU8
#10141 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ovo je pogresno.skupljac_zeljeza wrote:
švedska i Norveška zajedno nemaju 15 miliona stanovnika i sad ćeš mi iz toga izvlačiti procente kako je mnogo ovoga ili onoga. Niko nema ništa protiv progresa i tehnološkog napretka, ali u toj priči ne možeš preskočiti činjenicu da je profit pokretač. To da Bill Gates i njegovi inženjeri su altruisti koji žele da usreće čovječanstvo....malo sutra. Pisao sam već pa da se ne ponavljam da su muslimani imali autoritet dok su bili vojno moćni. U to vrijeme dali su i doprinos naučnoj misli. Ovi Arapi naftaši ulažu i u znanje, ali treba imati u vidi da su prije pola stoljeća bili djeca pustinje i treba vremena. Evo nešto što je otvoreno u martu ove godine:
Cim su skontali da im je znanje neprijatelj broj jedan, okrenuli su plocu.
Znanje je inace bilo najopasniji neprijatelj religijskoj dogmi kroz citavu historiju.
- skupljac_zeljeza
#10142 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Zadržimo se na Kataru još malo jer smo započeli, pa kaže...GAU8 wrote:Ovo je pogresno.skupljac_zeljeza wrote:
švedska i Norveška zajedno nemaju 15 miliona stanovnika i sad ćeš mi iz toga izvlačiti procente kako je mnogo ovoga ili onoga. Niko nema ništa protiv progresa i tehnološkog napretka, ali u toj priči ne možeš preskočiti činjenicu da je profit pokretač. To da Bill Gates i njegovi inženjeri su altruisti koji žele da usreće čovječanstvo....malo sutra. Pisao sam već pa da se ne ponavljam da su muslimani imali autoritet dok su bili vojno moćni. U to vrijeme dali su i doprinos naučnoj misli. Ovi Arapi naftaši ulažu i u znanje, ali treba imati u vidi da su prije pola stoljeća bili djeca pustinje i treba vremena. Evo nešto što je otvoreno u martu ove godine:
Cim su skontali da im je znanje neprijatelj broj jedan, okrenuli su plocu.
Znanje je inace bilo najopasniji neprijatelj religijskoj dogmi kroz citavu historiju.
Ili Emirati koji imaju stanovnika kao Švedska...Katar je jedna od gospodarski najrazvijenijih zemalja svijeta. Gospodarstvo se temelji na nafti i zemnom plinu koji čine veliku većinu izvoza i preko polovice bruto društvenog proizvoda.
Gospodarstvo Katara danas pokušava smanjiti ovisnost o nafti i prilagoditi se vremenu kad nafta neće biti glavni izvor prihoda. Zbog toga se razvija moderna visoka tehnologija i društvo utemeljeno na znanju. 2004. je otvoren Katarski znanstveni i tehnološki park s poduzećima visoke tehnologije usmjerene na znanost i istraživanje. U novije vrijeme se razvija turizam.
Poljoprivreda je slabo razvijena zbog nepovoljnih klimatskih uvjeta. Najznačajniji je uzgoj datulja. Prije otkrića nafte se gospodarstvo Katara temeljilo na ribarstvu i traženju bisera jer u moru oko Katara postoje neka od najvećih svjetskih staništa bisernih školjaka.
Ili Saudija...Od 1960-ih godina temelj ekonomije Emirata čini proizvodnja nafte. Najvećim rezervama raspolaže Abu Dabi, a pretpostavlja se da su rezerve Dubaija pri kraju. U posljednje dvije dekade porastao je značaj nenaftnog sektora, osobito trgovine, financija, industrije i turizma. BDP je u 2004. bio 25.200 USD po stanovniku, mjereno po PPP-u.
Privreda Saudijske Arabije je bazirana na nafti. Otprilike 75% budžeta se puni prihodima od izvoza nafte. Naftna industrija učestvuje sa 45% u društvenom proizvodu Saudijske Arabije. Ova država ima službeno zalihe nafte u iznosu 260 milijardi barela., što je 24% svjetskih rezervi. Privreda Saudijske Arabije je 13. u svijetu po kompetitivnosti. Ulažu se veoma velika sredstva da privreda postane više raznolika. U toku je rekordan porast korištenja personalnih kompjutera, zahvaljujući deregulaciji. Porast cijena nafte u godinama 2008-2009 je započeo drugi naftni "bum", ostvarujući višak u budžetu od 28 milijardi američkih dolara. Akcije kompanija su veoma dobile na vrijednosti.
Državni sistem osigurava učenicima i studentima besplatno obrazovanje, knjige i zdravstenu zaštitu, i otvorena je svim saudijcima. Preko 25% godišnjeg državnog budžeta se izdvaja za obrazovanje, uključujući i izdvajanja za profesinalnun orijentaciju. Saudijska Aarabija je jedna od nekoliko najbrže rastućih ekonomija u svijetu, sa prihodom po stanovniku od $20,700 (2007).
- harač
#10143 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
skupljac_zeljeza wrote:Mislim da Dawkins ide na miješanje krušaka i jabuka koristeći samo jedan zajednički atribut, a to da je sve voće svjesno zanemarujući niz drugih razlika između krušaka i jabuka.
možda; dawkins je često nepažljiv u ovakvim stvarima. međutim, čak i da se ograničimo na monoteizam argument - barem u varijanti u kojoj ga razumijem - stoji. monoteisti dijele isti koncept boga, ali njegove različite koncepcije. jasno je da islam odbacuje koncepciju boga kao bića u tri lica i sl. iz vanjske tačke gledišta sve koncepcije su (uglavnom)* jednako nevjerovatne. istovremeno, sve koncepcije su oblici istog pojma. sve je isto voćeskupljac_zeljeza wrote:nije monoteistima problem pronaći se u sličnostima
* jer naravno unutar određene koncpecije postoje specifični teizmi koji su nevjerovatniji. npr. sva literalistička čitanja temeljnih tekstova, koja su privržena gledištima u potpunosti suprotnim naučnim shvatanjima svijeta (svijet star 6000 god i sl.), nevjerovatnija su od nekih drugih. ipak ono čvrsto jezgro abrahamovskog monoteizma, barem meni koji na to gledam objektivno bez navijanja, čini se jednako nevjerovatnim
-
Deda Kurcoje
#10144 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Bosna nema ni 3 miliona, pa nije nigdje, rat mi nemoj spominjati, jer cu povuci Albaniju kao primjer. Ali cu ti spomenuti Njemacku, koja razvaljuje ostatak Evrope, a ima ih 83 miliona. Bil Gates ti je omogucio ono sto Arapi nisu, koristis vjerovatno njegov operativni sistem. Bil Gates-ova fondacija ulaze u obavezno cijepljenje u Africi, za sta predpostavljam, smatras da je stetno i da je namijenjeno ubijanju ljudi i sirenju zaraze na planetarnom nivou (to ide uz religiju, teorije zavjere), no radi se o tome kako bi se sprijecilo vise od 11 miliona smrtnih slucajeva, 3,9 miliona sa invaliditetom, te 264 miliona bolesti do 2020 kroz cijepljenje za iskorijenjenje polia. U isto vrijeme neki seik daje koji dinar sirotinji na ulazu u dzamiju ili baca pare na kafanske pjevacice. Ono sto je simptomaticno jeste da pljujete na napredak, a onda trzate foru iz Kur'ana "idi i uci". E, pa to "idi i uci" ne pije vode posebno na Bliskom Istoku, mali milion inzenjera iz SFRJ je masno zaradilo u Libiji i Bliskoistocnim zemljama. Imaju pare, ne i edukovan kadar. Situacija je sada slicna i u Bosni, jer je ova zemlja de facto teokratija, de jure sekularna, sa freneticnom izgradnjom dzamija i sa zatvaranjem kulturnih centara (Zemaljski muzej) i hronicnim potkopavanjem obrazovnog sistema (univerzitet u Sarajevu je stravican po pitanju nestrucnosti profesorskog kadra, ljudi se ne znaju pravilno izrazavati, kamoli sta drugo). Zna se i zasto, znanje unistava religijske bajke i pomaze ljudima da misle svojom glavom, a ne da ponavljaju napamet k'o papagaji, na tudjem jeziku, koji i ne razumiju, djecije bajke stare hiljadama godina, za odrasle ljude. Jako tuzno.skupljac_zeljeza wrote:
-
statixx
#10145 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
@skupljac
Bespomocno pokusavas opravdati te gulfske zemlje. Medjunarodna takmicenja u matematici i nauci pokazuju da je kvalitet obrazovanja u tim zemljama u rangu sa Albanijom ili Kolumbijom. Ljudska prava i slobode na niskom nivou. Vecinu populacije cine migranti koji, kao sto je opste poznato, zive u katastrofalnim uslovima sa minimalnim primanjima, bez ikakvih prava - neofeudalizam.
Pronadji izvjestaj The case against Qatar od ITUC-a.

Bespomocno pokusavas opravdati te gulfske zemlje. Medjunarodna takmicenja u matematici i nauci pokazuju da je kvalitet obrazovanja u tim zemljama u rangu sa Albanijom ili Kolumbijom. Ljudska prava i slobode na niskom nivou. Vecinu populacije cine migranti koji, kao sto je opste poznato, zive u katastrofalnim uslovima sa minimalnim primanjima, bez ikakvih prava - neofeudalizam.
Pronadji izvjestaj The case against Qatar od ITUC-a.

- skupljac_zeljeza
#10146 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Huh....
Tri domaće zadaće pa ću na njih odgovarati usputno kroz druge komentare. Za ovo sada treba se zamaksuziti, a ne pišem 'ponjave'.
Ukratko samo šta mi je bila namjera reći je da svijet nije crno-bijeli nego svuda ima svašta i ta podjela da dobre momke i loše uopšte ne stoji. Putovao sam Zapadom i vidio svašta kao što se i na Istoku ljudi iznenade zbog stereotipa. Bila je nekakava razmjena studenata i u moju kuću je došao neki Danac čiji je otac milioner i ponijelo dijete posteljinu, jastuk i jorgan. Na odlasku poslije sedmice skitanja pitam ga da li ima istu sliku o Bosni kao kada je sjeo u autobus i danas i priznao mi je da je totalno različita. Bio je ramazan dok je boravio pa je i iz toga izvukao zanimljive zaključke.
@harač
Papa je u Sarajevu na ekumenskom skupu upotreblajvao termine kao što je Stvoritelj ili Gospod, bar što sam ja upratio. To o 6000 godina starosti zemlje nema u Kur'anu, a nisam našao ni u Bibliji. Možda su neki računali od Adama do Isusa pa dobili tu brojku koju vole spomenuti neki američki kreacionisti, ali da li su svi spomenuti u stablu mada se ne bih se upuštao u raspravu o Bibliji. Siguran sam da bi se svaki naš Franjevac nasmijao na ovu cifru. (kandilji)
Ukratko samo šta mi je bila namjera reći je da svijet nije crno-bijeli nego svuda ima svašta i ta podjela da dobre momke i loše uopšte ne stoji. Putovao sam Zapadom i vidio svašta kao što se i na Istoku ljudi iznenade zbog stereotipa. Bila je nekakava razmjena studenata i u moju kuću je došao neki Danac čiji je otac milioner i ponijelo dijete posteljinu, jastuk i jorgan. Na odlasku poslije sedmice skitanja pitam ga da li ima istu sliku o Bosni kao kada je sjeo u autobus i danas i priznao mi je da je totalno različita. Bio je ramazan dok je boravio pa je i iz toga izvukao zanimljive zaključke.
@harač
Papa je u Sarajevu na ekumenskom skupu upotreblajvao termine kao što je Stvoritelj ili Gospod, bar što sam ja upratio. To o 6000 godina starosti zemlje nema u Kur'anu, a nisam našao ni u Bibliji. Možda su neki računali od Adama do Isusa pa dobili tu brojku koju vole spomenuti neki američki kreacionisti, ali da li su svi spomenuti u stablu mada se ne bih se upuštao u raspravu o Bibliji. Siguran sam da bi se svaki naš Franjevac nasmijao na ovu cifru. (kandilji)
- sigh
#10147 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
A po kakvim objektivnim mjerilima ili nekim cinjenicama, bi Islam ili Krcanstvo bili vjerodostojniji od drugih 4.198 religija ? Po broju sljedbenika ? Obimu pitanja kojih se dotice ?
Svaka tvrdi da je jedina ispravna, velika vecina ima svoje pisane izvore, mitologiju, sistem vjerovanja, garantuje zivot poslije smrti !
Evo prakticno za usporedbu uzmemo Mormonizam i Islam. Muhamed i Joseph Smith tvrde da su pravi poslanici boga kako bi uspostavili izgubljenu vjeru. Oba su primali posjete bica u sluzbi boga, koja su vodila stvaranju pisanih objava. Obje religije priznaju Isusa, islam kao jednog od vjerovjesnika a mormoni kao centralnu figuru vjere. Muslimani vjeruju da je Muhamed zadnji poslanik dok mormoni Smitha smatraju modernim poslanikom, jedan u liniji mnogih poslanika koji su djelovali po bozijoj volji. Po cemu je islam poseban, vjerodostojan ili ispravan u odnosu na Mormonizam ili bilo koju drugu religiju ?
Svaka tvrdi da je jedina ispravna, velika vecina ima svoje pisane izvore, mitologiju, sistem vjerovanja, garantuje zivot poslije smrti !
Evo prakticno za usporedbu uzmemo Mormonizam i Islam. Muhamed i Joseph Smith tvrde da su pravi poslanici boga kako bi uspostavili izgubljenu vjeru. Oba su primali posjete bica u sluzbi boga, koja su vodila stvaranju pisanih objava. Obje religije priznaju Isusa, islam kao jednog od vjerovjesnika a mormoni kao centralnu figuru vjere. Muslimani vjeruju da je Muhamed zadnji poslanik dok mormoni Smitha smatraju modernim poslanikom, jedan u liniji mnogih poslanika koji su djelovali po bozijoj volji. Po cemu je islam poseban, vjerodostojan ili ispravan u odnosu na Mormonizam ili bilo koju drugu religiju ?
- Plavo-bijeli
#10148 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Sigurno po broju sljedbenika. Ako Bog postoji, sigurno je da je htio svima ukazati na njegovo postojanje. Što više sljedbenika veća je šansa da je ta vjera ispravna. Pisao sam već, sve vjere tvrde da su ispravne, na nama je da logičkim zaključivanjem i istraživanjem otkrijemo , ili probamo otkriti koja je vjera najispravnija. Joseph Smith i njegovi sljedbenici su smješni, a dovoljno je samo par minuta istraživanja kako bi svi to shvatili, međutim, to dovoljno pokazuje koliko su ljudi opčenito glupi i koliko im malo treba da prihvate nekoga kao Poslanika poslanog od Boga. Ipak ima ih na nekoliko miliona, a ne stotina.
WHAT IF ..
je Muhammed a.s samo pametniji bio i imao neke pogodnosti i sreće u odnosu na Josepha Smitha? hah..
Kakav je naučni pogled na ljude koji se "liječe od džiina", za koje Islam tvrdi da postoje? Da li je moguće da su svi ti ljudi psihički otišli, te da sve to umišljaju? Ima dosta nekih pitanja na koje nema odgovora.
WHAT IF ..
je Muhammed a.s samo pametniji bio i imao neke pogodnosti i sreće u odnosu na Josepha Smitha? hah..
Kakav je naučni pogled na ljude koji se "liječe od džiina", za koje Islam tvrdi da postoje? Da li je moguće da su svi ti ljudi psihički otišli, te da sve to umišljaju? Ima dosta nekih pitanja na koje nema odgovora.
- sigh
#10149 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Prvo nauka nema na to pogled niti ce ikad imati. Kad nauci bude potreban pogled na to ili nesto slicno tu ce prestati biti nauka. A po cemu su Joseph Smith i njegovi sljedbenici smijesni a ovi drugi nisu ?Plavo-bijeli wrote:Sigurno po broju sljedbenika. Ako Bog postoji, sigurno je da je htio svima ukazati na njegovo postojanje. Što više sljedbenika veća je šansa da je ta vjera ispravna. Pisao sam već, sve vjere tvrde da su ispravne, na nama je da logičkim zaključivanjem i istraživanjem otkrijemo , ili probamo otkriti koja je vjera najispravnija. Joseph Smith i njegovi sljedbenici su smješni, a dovoljno je samo par minuta istraživanja kako bi svi to shvatili, međutim, to dovoljno pokazuje koliko su ljudi opčenito glupi i koliko im malo treba da prihvate nekoga kao Poslanika poslanog od Boga. Ipak ima ih na nekoliko miliona, a ne stotina.
WHAT IF ..
-
Deda Kurcoje
#10150 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Hehehehe, sega ste vi vjernici. Jedan prodaje iste ublehe k'o i Muhamed, ali eto sljedbenici Smitha su smijesni, dok su muslimani kao ozbiljni (kolju kur'ban, gladuju, dizu se u zrak, unistavaju arheolosku zaostavtinu covjecanstva, mrmljaju samo na arapskom jeziku, itd.). Mormoni nista od toga ne rade, pa su mi simpaticniji. Da bog postoji, dao bi vam jednu vjeru, a ne skoro 3000. Naucni pogled na dzine, hahahahaaaaaaaaaahahahahahaha, pa vi vjernici ste petarde razonode.Plavo-bijeli wrote:Sigurno po broju sljedbenika. Ako Bog postoji, sigurno je da je htio svima ukazati na njegovo postojanje. Što više sljedbenika veća je šansa da je ta vjera ispravna. Pisao sam već, sve vjere tvrde da su ispravne, na nama je da logičkim zaključivanjem i istraživanjem otkrijemo , ili probamo otkriti koja je vjera najispravnija. Joseph Smith i njegovi sljedbenici su smješni, a dovoljno je samo par minuta istraživanja kako bi svi to shvatili, međutim, to dovoljno pokazuje koliko su ljudi opčenito glupi i koliko im malo treba da prihvate nekoga kao Poslanika poslanog od Boga. Ipak ima ih na nekoliko miliona, a ne stotina.
WHAT IF ..