Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
piupiu

#10026 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

Evo jedno zanimljivo istrazivanje o odnosu vjernika prema ateistima ... kazu da je razlog nerazumijevanja i netrpeljivost prema atiestima prvenstveno uslovljeno podsvjesnim strahom od smrti, dakle, taj strah, sublimiran, projicira se na ateiste kao 'krivce' ... ovo sam vam malo psihonaliticki prevela, al' haj ... :lol:

http://www.rawstory.com/2015/06/for-bel ... -of-death/
Dozer

#10027 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Bjez', boodalo :lol: :lol: :lol: :lol:
Leo_alfa

#10028 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

piupiu wrote:Evo jedno zanimljivo istrazivanje o odnosu vjernika prema ateistima ... kazu da je razlog nerazumijevanja i netrpeljivost prema atiestima prvenstveno uslovljeno podsvjesnim strahom od smrti, dakle, taj strah, sublimiran, projicira se na ateiste kao 'krivce' ... ovo sam vam malo psihonaliticki prevela, al' haj ... :lol:

Interesantno, a ja sam mislio da je razlog nepovjerenja vjernika prema ateistima jednostavno nerazumijevanje ateizma... :) Jos neke zanimljive stvari su spomenute u ovom tekstu, pored onih klasicnih melodramaticnih "The thinking has gone, then, that believers deem atheists fundamentally untrustworthy because they do not accept, affirm and adhere to divinely ordained moral imperatives (ie, “God’s word”)." :mrgreen:, npr "Indeed, recent polling data show that most Americans view atheists as “threatening,” unfit to hold public office and unsuitable to marry into their families.". Ono sto je meni ovdje interesantno je upravo ovaj opis "prijeteci" koji se moze tumaciti u dosta razlicitim scenarijima, a jedan od tih je i scenarij gdje su ateisti vecina u drustvu, vlasti (ne mislim organizovano, nego cisto brojniji). Sto onda povlaci pitanje koliko bi se vjernici osjecali ugrozeno tada, koliko slobodno? Mislim da bi rezultati ovakvih istrazivanja (vezani link sa tvog teksta, http://www.gallup.com/poll/155285/athei ... dates.aspx) bili dosta drugaciji u tom slucaju.
Last edited by Leo_alfa on 21/06/2015 18:18, edited 1 time in total.
Leo_alfa

#10029 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

Deda Kurcoje

#10030 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Klanje zivog bica, jer dusa tezi idealnom. Kakve bedastoce sve necu procitati...
Edouard

#10031 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

Dozer wrote:
Edouard wrote:Vidim jako splasnula diskusija, a i kad je povremeno ima, uglavnom je izvan teme, incesti i tome sl.
Na čemu ateisti baziraju svoj svjetonazor? Mislim da smo u na nekim prethodnim stranicama ipak dotakli bit teme, a to su vjerovanja na kojima između ostalog ateisti bitno baziraju svoj svjetonazor, ali oni su skloniji bježanju na religijske teme.
A koja su to vjerovanja?
Kao prvo, po definiciji vjeruju/uvjerenja su da Bog od kojeg proizlazi svekolika, materijalna, nematerijalna, duhovna, fizička stvarnost ne postoji. Kažu nemaju valjanog dokaza, nema evidencije.
A kako čovjek općenito ne može bez vjerovanja, kao što ranije rekoh, kao ni bez vlastite kože, onda i ateisti nužno pronalaze, stvaraju, vlastita vjerovanja, koja bitno utječu i na njihov svjetonazor.
Ja bih reko i ponovio, da bez iznimke vjeruju, to znači bez valjanog dokaza, bez evidencije, da je materija i njezini procesi, za ateiste da su jedini izvor te svekolike i raznolike, materijalne i nematerijalne stvarnosti.
Međutim, neki ipak uviđaju da takovo vjerovanje i nema baš utemeljenja, opravdanja, nauka ga ne podržava, da ga nije moguće valjano braniti, da je prevaziđeno, a ujedno da ne ispadne kako im je to njihovo ateističko vjerovanje ono koje im je zajedničko, generalno, onda eskiviraju i priklanjaju se nekim vjerovanjima (postmaterijalističkim paradigmama), koja se ne bi bazirala isključivo na materijalizmu, koja uključuju i takva proturječja kao što je materijalni spiritualizam, ali za koja, kao takva, također nemaju valjanog, suvislog objašnjenja, sve nešto nejasno, nagađajuće, za koja ne postoji evidencija, ali sve ih to zajedno ne smeta da ipak u to vjeruju. Očigledno je jedno; jedino imaju valjanog razloga ne vjerovati u Boga.
Ja vec davno rekoh - ateisti su vjernici ili nevjernici tacno onoliko koliko i teisti. Drugim rijecima, dok teisti vjeruju da bog postoji, ateisti vjeruju da ne postoji. Isto tako, dok teisti ne vjeruju da bog ne postoji, tako i ateisti ne vjeruju da postoji. Dakle - na istom smo :D

A trecim rijecima - vecinu ateista, pocev od mene, sve to savrseno ne zanima. Uopste ne razmisljam o tome ni jedne sekunde svog zivota, sve dok neki teista ne pocne o tome. Onog momenta kada prestane ta prica, prestalo je i moje razmisljanje o tome. Kako rekoh, odavno procitah i Kur'an i Bibliju, i jednostavno nisam nasao u tome nista sto bi me privuklo, samo more rupa koje je vrijeme odavno pregazilo.

A svjetonazor mi je maksimalno jednostavan - ne diram nikoga, ne smetam nikome, ne vrijedjam nikoga, tj. ne radim nikome nista sto ne bih da se radi meni. Kome mogu pomoci - pomognem, kome ne mogu, necu mu ni odmoci. I to je to.
Za imena ljudi me savrseno zaboli odredjeni dio tijela, sve dok su - ljudi. Kad postanu kreteni, na bilo koji nacin, pa makar mi to bio rodjeni brat - odjebaus od mene. I gotova prica.
Da li mi je u svemu ovome ovakvom potreban ikakav bog da bi mi rekao kako da zivim? Meni ne, hvala. Kome jeste, "eto" ga. Tu negdje... valjda ce se nekad i pojaviti...
A svjetonazor mi je maksimalno jednostavan - ne diram nikoga, ne smetam nikome, ne vrijedjam nikoga, tj. ne radim nikome nista sto ne bih da se radi meni. Kome mogu pomoci - pomognem, kome ne mogu, necu mu ni odmoci. I to je to.
@Dozeru, kakve veze ima ovaj tvoj upis s ovim dolje što je @piupiu 15.4.2015. postavila?
"Dr. James W. Sire u knjizi “Izazov svjetonazora” (STEPress, 2001.) analizira dominantne svjetonazore od teizma, deizma, naturalizma, nihilizma, egzisten- cijalizma, istočnjačkog panteističkog monizma, new agea i postmodernizma, te postavlja sedam temeljnih pitanja za određivanje svjetonazora:
1. Što je prava stvarnost?
2. Kakva je priroda svijeta oko nas?
3. Što je ljudsko biće?
4. Što se događa kad netko umre?
5. Zašto je uopće moguće bilo što znati?
6. Kako razlikujemo dobro od zla?
7. Kakvo je značenje ljudske povijesti?
"

Nego, kad si se već okačio, reci ti meni kao ateista, pustimo sada vaše nevjerovanje, reci ti meni vjeruješ li ti da je materija i njezini procesi, da su jedini izvor ove svekolike i raznolike, materijalne i nematerijalne stvarnosti. A ako nije, što bi to drugo moglo biti?
EnverSe

#10032 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by EnverSe »

Ne postoji nematerijalna stvarnost. Samo materijalna.
Gandalf

#10033 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Gandalf »

Dozer wrote:
Ja vec davno rekoh - ateisti su vjernici ili nevjernici tacno onoliko koliko i teisti. Drugim rijecima, dok teisti vjeruju da bog postoji, ateisti vjeruju da ne postoji. Isto tako, dok teisti ne vjeruju da bog ne postoji, tako i ateisti ne vjeruju da postoji. Dakle - na istom smo :D

A trecim rijecima - vecinu ateista, pocev od mene, sve to savrseno ne zanima. Uopste ne razmisljam o tome ni jedne sekunde svog zivota, sve dok neki teista ne pocne o tome. Onog momenta kada prestane ta prica, prestalo je i moje razmisljanje o tome. Kako rekoh, odavno procitah i Kur'an i Bibliju, i jednostavno nisam nasao u tome nista sto bi me privuklo, samo more rupa koje je vrijeme odavno pregazilo.

Za imena ljudi me savrseno zaboli odredjeni dio tijela, sve dok su - ljudi. Kad postanu kreteni, na bilo koji nacin, pa makar mi to bio rodjeni brat - odjebaus od mene. I gotova prica.
Da li mi je u svemu ovome ovakvom potreban ikakav bog da bi mi rekao kako da zivim? Meni ne, hvala. Kome jeste, "eto" ga. Tu negdje... valjda ce se nekad i pojaviti...
:thumbup: živi i pusti druge da žive - to je moj moto, ne ubjeđujem nikoga da misli kako ja mislim - kao ateista imao sam neprijatnih situacija gdje mi novopečeni vjernici počnu neku svoju šuplju prosipati, jer su oni iznenada postali religiozni, otkrili su sve tajne svemira, postojanja i imaju svako pravo svakome dijeliti neke moralne lekcije - i nije se iz toga baš lako ni izvući - njihova netolerancija prema bilo čemu drugačijem od njih samih je zaista na visokom nivou - s druge strane družim se sa nekoliko istinskih vjernika različiti konfesija i njihova tolerancija prema mnogo čemu drugačijem od njihovih svjetonazora je na visokom nivou, naročito prema mojoj personi :D

poenta je da je čovjek čovjek i religioznost na 100-tu nekoga ne može oprati ma koliko se on trudio, u suštini njegova "vjera" na netolerantni način čini ga istim promašenim čovjekom kakav je bio i prije svoje velike vjerničke transformacije
MyTao

#10034 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by MyTao »

Ako je ateizam vjerovanje onda je neskupljanje rijetkih novcica hobi.
skupljac_zeljeza

#10035 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

MyTao wrote:Ako je ateizam vjerovanje onda je neskupljanje rijetkih novcica hobi.
400 stranica o nečemu što je ništa.
Lopov-eliminator

#10036 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

Edouard wrote:
Lopov-eliminator wrote:I evo Ede opet po istom, prvo bjez u skloniste, cekanje dok se malo prasina slegne i postovi malo potonu pa opet nastavi po istom (citaj: uradi reset) i izignorira postove koji sadrze po njega neugodne stavke.

Edo, pitao sam te nesto u vezi ovog sto sad nanovo pises, red bi bio da odgovoris.
Ma koja prašina Lopove, tko bi je podigao, sve sama magla. Jel' ovo to što sam ti dužan?
Lopov-eliminator wrote:
Evo ja sam ateista pa ne vjerujem da se sve nužno mora vrtiti oko materijalnog. Šta sad, po tvojoj klasifikaciji ja nisam ateista, pa i meni treba odmah po defaultu prišiti da vjerujem da svekolika stvarnost potiče isključivo iz materije iako zapravo ne vjerujem u to? Već sam spomenuo da se oslanjam na nauku, kao i da ima naučnika (i vjernika i ateista) koji ne podržavaju materijalizam, pa ti vidi.
Evo ti kažeš da ne vjeruješ da se sve vrti oko materijalnog. Govorili smo to u kontekstu bitka, kakav je, kakvo je to po čemu sve jest to što jest. I, čime si to nematerijalno obrazložio? Koliko vidim, zasad ničim. Dakle, neuvjerljivo.
A kažem i da nauka nema veze s tvojim vjerovanjem je li bitak materijalan ili nematerijalan, jer nauka se ne bavi bitkom, to nije njezin predmet.
Jesam li još što dužan, koje su to po mene neugodne stavke?
Čitaj kako piše a ne kako tebi odgovara. Napisao sam da ne vjerujem da se sve NUŽNO mora vrtiti ko materijalnog, a ti mi kažeš da sam rekao da ja ne vjerujem da se sve vrti oko materijalnog. Jako je nekorektno sjeći nečije rečenice na ovaj način da bi stvari pokušao skrenuti na svoj kolosijek.

Bitak si spomenuo ti prije svega, mada sad nije ni bitno. Kao što već rekoh, smatram da nemamo dovoljno informacija za neke definitivne zaključke o tome da li se sve vrti oko materijalnog ili ne, kao ni da li je bitak materijalan ili ne, i to smijem priznati za razliku od tebe. Meni, za razliku od tebe, nije problem priznati da nešto ne znam.

Dalje, što se tiče mog obrazloženja nematerijalnog, nisi me ni pitao. Uostalom, nisam nigdje ni rekao da vjerujem da se sve nužno vrti oko nematerijalnog, ili ti drugim riječima, nisam zauzimao ni materijalnu ni nematerijalnu "stranu". No, nema veze, daću ti par obrazloženja zašto ideja o nematerijalnom nije za odbaciti, i to ne mojih obrazloženja, nego obrazloženja drugih ljudi a i naučnika koji se ne slažu sa idejom materijalizma. Zanimljivo je da se na dio o naučnicima u mom postu (koji si citirao) nisi ni usudio osvrnuti.
ili pak ovo što je @sigh naveo:

http://secondnexus.com/technology-and-i ... -the-past/

Zato ti kažem da svoj svjetonazor zasnivam i na nauci, a nauka se ne mora slagati s materijalizmom. Bitno je znati više danas nego što se znalo jučer, znati sutra više nego što se zna danas. Ništa ni manje ni više od toga.

Dalje, šta si ostao dužan, tj. šta si zaobišao:
Lopov-eliminator wrote:
Edouard wrote: I zato monoteistički vjernik vjeruje Bogu objave, osobnom Bogu, a ateistima, jer nemaju dobrog/valjanog razloga vjerovati u Boga objave, njima preostaje vjerovanje zvano materijalni monizam s njegovim varijantama uključujući i vjerovanje, kao što Leo spomenu, u neke nejasne, nedefinirane životne energije, i sl., i u takve stvari očigledno imaju itekako dobrog i valjanog razloga vjerovati. Nešto čudno, ali...
Otkud znaš da ateistima preostaje vjerovanje koje si naveo, tj. da ateisti mimo vjerovanja u Boga objave imaju samo tu jednu alternativu? I otkud ti znaš da su ljudi koje je Leo spominjao materijalisti tj. da obavezno ujedno vjeruju i da te energije ne mogu postojati bez materijalnog, ili ti da su rezultat ili izvedenica materijalnog?
Lopov-eliminator wrote:
Edouard wrote:Čovjek vjeruje ili pravom Bogu ili lažnim bogovima. Trećeg nema.
Otkud ti to da nema trećeg? Ako si ti to sebi tako zacrtao, ne mora značiti da to zaista i jeste tako. Vjerovao ili ne, postoje ljudi koji ne vjeruju ni u kakve bogove, bilo "lažne" ili "prave".
Lopov-eliminator

#10037 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

skupljac_zeljeza wrote:
MyTao wrote:Ako je ateizam vjerovanje onda je neskupljanje rijetkih novcica hobi.
400 stranica o nečemu od čega turbovjernici prave nekakav bauk, a o čemu se zapravo nema mnogo za reći.
skupljac_zeljeza

#10038 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Lopov-eliminator wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
400 stranica o nečemu od čega turbovjernici prave nekakav bauk, a o čemu se zapravo nema mnogo za reći.
Uglavnom prepričavanje The God Delusion i 'antiteistički tefsir' sklepan na vađenju iz konteksta.
Lopov-eliminator

#10039 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Leo_alfa wrote:
piupiu wrote:Evo jedno zanimljivo istrazivanje o odnosu vjernika prema ateistima ... kazu da je razlog nerazumijevanja i netrpeljivost prema atiestima prvenstveno uslovljeno podsvjesnim strahom od smrti, dakle, taj strah, sublimiran, projicira se na ateiste kao 'krivce' ... ovo sam vam malo psihonaliticki prevela, al' haj ... :lol:

Interesantno, a ja sam mislio da je razlog nepovjerenja vjernika prema ateistima jednostavno nerazumijevanje ateizma... :) Jos neke zanimljive stvari su spomenute u ovom tekstu, pored onih klasicnih melodramaticnih "The thinking has gone, then, that believers deem atheists fundamentally untrustworthy because they do not accept, affirm and adhere to divinely ordained moral imperatives (ie, “God’s word”)." :mrgreen:, npr "Indeed, recent polling data show that most Americans view atheists as “threatening,” unfit to hold public office and unsuitable to marry into their families.". Ono sto je meni ovdje interesantno je upravo ovaj opis "prijeteci" koji se moze tumaciti u dosta razlicitim scenarijima, a jedan od tih je i scenarij gdje su ateisti vecina u drustvu, vlasti (ne mislim organizovano, nego cisto brojniji). Sto onda povlaci pitanje koliko bi se vjernici osjecali ugrozeno tada, koliko slobodno? Mislim da bi rezultati ovakvih istrazivanja (vezani link sa tvog teksta, http://www.gallup.com/poll/155285/athei ... dates.aspx) bili dosta drugaciji u tom slucaju.
Mislim da je ovdje na Balkanu razlog nepovjerenja prema ateistima čisto ideološke prirode a da su krivci oni koji su vodili i vode narod, te praktično taj isti narod odgajali a da narod toga nije bio ni svjestan. Narod su odgojili tako da mrzi sve drugo i drugačije da bi oni zajedno sa njihovim pokoljenjima mogli zauvijek lagodno živjeti. Lakše je pridobiti masu raspirivanjem mržnje nego konkretnim rezultatima, jer se za rezultate treba dooobro namučiti a mržnju je lako raspirivati.

Dovoljno je malo pogledati šta se sve obećava na izborima i kakvim se sve pričama pridobijaju glasači.

I ja sam lično na svojoj koži masno osjetio kako se ''veliki vjernici" odnose prema neistomišljenicima, do te mjere da mi je sama egzistencija bila dovedena u pitanje, samo zato što sam nevjernik.
Lopov-eliminator

#10040 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

skupljac_zeljeza wrote: Uglavnom prepričavanje The God Delusion i 'antiteistički tefsir' sklepan na vađenju iz konteksta.
Ima i toga, ali ni blizu od svih nevjernika koji su se javljali ovdje. Moja malenkost se na ovoj temi nije bavila antiteističkim tefsirom s obzirom da ne spadam u antiteiste, a posebno se nije bavila The God Delusion.

Nemoj zaboraviti ni brojanje leševa i prišivanje zločinaca koje su samoproklamovani branitelji vjere provodili.
skupljac_zeljeza

#10041 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Lopov-eliminator wrote: Nemoj zaboraviti ni brojanje leševa i prišivanje zločinaca koje su samoproklamovani branitelji vjere provodili.
Ako mislimo na isto, obično je slijedilo poslije izjavne rečenice da bi na zemlji bio mir, zidovi od čoklade i prozori od marmelade da nije religija. Historia magistra naučava drugačije.
Lopov-eliminator

#10043 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

skupljac_zeljeza wrote:
Lopov-eliminator wrote: Nemoj zaboraviti ni brojanje leševa i prišivanje zločinaca koje su samoproklamovani branitelji vjere provodili.
Ako mislimo na isto, obično je slijedilo poslije izjavne rečenice da bi na zemlji bio mir, zidovi od čoklade i prozori od marmelade da nije religija. Historia magistra naučava drugačije.
Slijedilo je vrlo cesto uz vedra neba kad niko o tome ne prica. Bez obzira, pobijanje prve neistine drugom neistinom ne pretvara drugu neistinu u istinu.
skupljac_zeljeza

#10044 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Lopov-eliminator wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Slijedilo je vrlo cesto uz vedra neba kad niko o tome ne prica. Bez obzira, pobijanje prve neistine drugom neistinom ne pretvara drugu neistinu u istinu.
Upravo je to bio cilj da je takav argument manjkav, a ne dokazivanje nečeg drugog. Bar u mojim komentarima.
nasa

#10045 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

harač wrote: :lol: nasa, koljač mehkog srca :D
:skoljka:
hahaha

Sazalim se ali kontam otice u raj pa lakse smazem sniclu :D
Rexi1

#10046 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Rexi1 »

Leo_alfa

#10047 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

Rexi1 wrote:https://www.youtube.com/watch?v=zOfZ6_oXaOQ

COVJEK OBJASNIO...
Sta je objasnio? Kako razgovarati sa zamisljenim sagovornikom te kako istog pobjediti u raspravi?
Evo i Clint Eastwood je rasturio Obamu :-)

Rexi1

#10048 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Rexi1 »

A kako bi ti ateista odgovorio na ove informacije povezane sa Kur'anom..ni ja ne znam kako bi odgovrio i ne poznajem nikog ko bi mogao..
Svejdno sto je Kur'an i da je Biblija umjesto njeg ne bi znao dat odgovore..
Ostao sam zaprepasten,jer i sam sam musliman a 90 % ovog nisam znao.
Leo_alfa

#10049 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

Rexi1 wrote:A kako bi ti ateista odgovorio na ove informacije povezane sa Kur'anom..ni ja ne znam kako bi odgovrio i ne poznajem nikog ko bi mogao..
Svejdno sto je Kur'an i da je Biblija umjesto njeg ne bi znao dat odgovore..
Ostao sam zaprepasten,jer i sam sam musliman a 90 % ovog nisam znao.
Pa u tome i jeste poenta rasprave da osoba zaista da svoj odgovor, a ne da se pretpostavlja sta bi odgovorila i zakljucuje kako ne bi znala dati odgovore. Na taj nacin je onda lako ostati zaprepasten.
Lopov-eliminator

#10050 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Opet Nindza Naik nadje put do ove teme. :-)
Locked