Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
duboka_misao

#1001 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

sabanss wrote:Ok, nemoj da bi neko dojio djecu, skinuo pelene do trece godine, cucu izbacio do skole i naravno to je sve dobro za razvoj svakog djeteta :D

Svako sve shvata licno, radi se o djetetu ne o vlastitiom egu. Ukoliko se nesto moze uraditi bolje i olaksati djetetu ne znam zasto ne bih uradio?

ti ono rece da ih je zena ucila na tutu a ne ti ?
Alhemicarkaa

#1002 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Izdurali smo noć, jutros se puno manje znoji, jedva. Možda i iz straha umišljam, nemam pojma šta joj je sinoć bilo.

I da, ne budi se više u 6, već u pola 5 :x. Mislila sam da jutros neće, pošto smo je stavili da spava kasnije nego inače, ali jok, u pola pet otvorila oči i odmah se konektovala na sisu.
sabanss

#1003 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by sabanss »

duboka_misao wrote:
sabanss wrote:Ok, nemoj da bi neko dojio djecu, skinuo pelene do trece godine, cucu izbacio do skole i naravno to je sve dobro za razvoj svakog djeteta :D

Svako sve shvata licno, radi se o djetetu ne o vlastitiom egu. Ukoliko se nesto moze uraditi bolje i olaksati djetetu ne znam zasto ne bih uradio?

ti ono rece da ih je zena ucila na tutu a ne ti ?
Ma ja inace samo gledam i pametujem sta da radi sa djecom :D

Normalno da ce ona uciti kada je barem u pocetku bila 10 sati vise dnevno sa djecom.

Uostalom ne znam kako dosada iz vlastitog primjera nisam naucio da se ne isplati raspravljati sa zenama, one su uvijek u pravu :D
duboka_misao

#1004 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

sabanss wrote:

Uostalom ne znam kako dosada iz vlastitog primjera nisam naucio da se ne isplati raspravljati sa zenama, one su uvijek u pravu :D

mora da nisi dugo u braku :D
sabanss

#1005 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by sabanss »

duboka_misao wrote:
sabanss wrote: Uostalom ne znam kako dosada iz vlastitog primjera nisam naucio da se ne isplati raspravljati sa zenama, one su uvijek u pravu :D

mora da nisi dugo u braku :D
Meni su rekli da se mozes boriti godinu, dvije, pet ili dvadeset... Zavisno koliko si pametan. Ja jos nisam pameti dosao :D

Pozdrav i odjava sa zenske teme (da budem kompletan sovinista) :D
duboka_misao

#1006 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

resistance is futile ! ovdje hormoni vladaju!
CherryLips

#1007 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

putujucidzindas wrote:ove nove, skrojene poput pampersica. tu i tamo mu stavim i obicnu pamucnu
Izvini sto sam dosadna,gdje si ih uzimala? Naletila sam na nekoliko stranica na netu koje pelene prodaju pa sad ispitujem kakva su iskustva..
Alhemicarkaa

#1008 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

putujucidzindas, pošto imamo isti stav prema peglanju i pranju, koliko mašina veša pereš otkako koristiš platnene i koliko ti se povećao račun za struju?
putujucidzindas

#1009 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by putujucidzindas »

CherryLips wrote:
Izvini sto sam dosadna,gdje si ih uzimala? Naletila sam na nekoliko stranica na netu koje pelene prodaju pa sad ispitujem kakva su iskustva..
Ma nisi. Ja sam ispeglala svakog koga sam stigla dok nisam odlucila sta cu. Na kraju sam uzela babysaurus i veoma sam zadovoljna - i odrzavanjem, cega me je najvise bilo strah, i bebinom guzom (imali smo stalno osipe s jednokratnim), na kraju i mirisom, pa i cijenom. Ako te zanima vise, reci, pa ti ispricam sve sto znam...
putujucidzindas

#1010 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Alhemicarkaa wrote:putujucidzindas, pošto imamo isti stav prema peglanju i pranju, koliko mašina veša pereš otkako koristiš platnene i koliko ti se povećao račun za struju?
pelene perem odvojeno od ostalog vesha, u prosjeku svaki drugi dan jedna masina vise. nekad se zalomi pa moram dva dana zaredom prati. kupila sam 20 komada. u iscekivanju sam racuna za struju, pa javim.
jos jedna prednost - nema u po noci da mi zafali pelena jer sam zaboravila kupiti :-D
safran

#1011 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

:)
nikimostar wrote:Joj slatka si,radas neku tvrdoglavu djecu :)
CherryLips

#1012 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

putujucidzindas wrote:
CherryLips wrote:
Ma nisi. Ja sam ispeglala svakog koga sam stigla dok nisam odlucila sta cu. Na kraju sam uzela babysaurus i veoma sam zadovoljna - i odrzavanjem, cega me je najvise bilo strah, i bebinom guzom (imali smo stalno osipe s jednokratnim), na kraju i mirisom, pa i cijenom. Ako te zanima vise, reci, pa ti ispricam sve sto znam...
Jesi uzimala one all in one ili zasebno one nepromocive gacice,ja cula da je kao tako bolje? Pogubim se kad pocnem citati o pelenama,te umetak ovakav,te onakav... :-)
putujucidzindas

#1013 Re: Bebe - ALL ABOUT!

sasvim te razumijem, to gubljenje, isto mi je bilo dok nisam izabrala.

all in one nisam uzela niti jedne, jer se svakako teze suse, a ne bi se nikako trebale susiti u susilici.
Uzela sam 3 komada zastitnih gaca i 20 pelena - 10 mutt like i 10 bb like. podjednako su mi dobre zasad. Oboje imaju odvojiv ulozak, sto mi je OK zbog tog susenja. cb like imaju jedan ulozak koji je unutar pelene, pa je samim tim pelena deblja i teze se susi. to su kao tri osnovne vrste. e od ovih koje sam uzela, razlika je:
- mutt like su nekako manje kabaste, lakse mi je preko njih staviti zastitne gace, imaju dvosgtruki ulozak, sto mi je OK za dnevnu varijantu
- bb like, kazu mame, su za krupniju djecu, a posto je ovaj moj momcina masala, uzela sam i njih. one imaju tri uloska, koja se kace jedan za drugi pomocu drikera, pa mozes izabrati ad li ces staviti 1, 2 ili 3 uloska. preko noci mu stavljam sa 3 uloska. generalnom, nije mi problem to sto su malo kabastije.

eh, osim ovih ulozaka koji se kace drikerima, postoje i varijante gdje uloske stavljas u dzep unutar pelene. njih nisam uzimala. kazu da je ta varijanta dobra kad je beba nemirna, jer napunis pelenu, i onda je samo stavis na bebu, nema da ti bjeze ulosci dok se beba koprca :-D i oni se lako suse, ali ih nema u varijanti bb like.

osim babysaurusa, ramisljala sam i o ekobebinim pelenama, ali mi se nije svidjalo sto model koji sam ja htjela nema u pamucnoj izvedbi. one koje su pamucne su dosta komplikovanije. opet je prednost cijena, jer, koliko mi se cini, jeftinije bih prosla kod njih, ali nisam mogla naci ono sto mi je odgovaralo.

kupila sam ulje cajevca. S vremena na vrijeme potopim pelene u blagi rastvor ulja, koje djeluje antibakterijski, pa mi onda nije crnjak sto su pelene oprane na 60 stepeni i nisu ispeglane :-D

ako te nesto jos zanima, slobodno pitaj. i ova djevojka iz babysurusa je dosta otvorena, ja sam je bas ispeglala dok mi nije sve objasnila :-D
CherryLips

#1014 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

E hvala ti puno,ja ozbiljno razmisljam bebici aBd stavljati te pamucne pelene. Mislila u neko skorije vrijeme poruciti par komada pa kad se bebce rodi naruciti jos,dok vidim kako to fercera. Je li na babysaurusu ima dostava na adresu,koliko treba od narudzbe do dostave? Gledala sam i ja na Ekobebi,ali kazem ti,meni to sve isto-spansko selo :-) :-D I ja nemam susilicu,nadam se da ne treba dugo da se osuse na zraku..?
putujucidzindas

#1015 Re: Bebe - ALL ABOUT!

babysaurus ti dostavi na adresu. s njom se dogovoris za koliko vremena ce biti gotove, zavisi koliko posla ima. mene je prijatno iznenadilo, bas smo ih brzo dobili (15 dana cini mi se).
e sad ne znam koliko ce im trebati zimus da se osuse, ja ih tek od ljetos koristim. mislim da ne bi trebalo biti predugo. u biti, imas kao dvostruki malo deblji pamuk.
blufonka

#1016 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by blufonka »

Drage iskusne mame, kada i kako dijete na tutu? Mala ima skoro 2 godine, je li vec vrijeme da skidamo pelene i ono bitnije kako? Ima li neko savjete sta raditi, na koji nacin poceti uopste?
Felidae

#1017 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Felidae »

blufonka wrote:Drage iskusne mame, kada i kako dijete na tutu? Mala ima skoro 2 godine, je li vec vrijeme da skidamo pelene i ono bitnije kako? Ima li neko savjete sta raditi, na koji nacin poceti uopste?
auuuuu.....izgleda da nisi bila prisutna zadnje tri stranice, mada i kad se vratis da procitas neces bas puno saznati :-)
vanad

#1018 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

Ako te Saban cuje, nadrljala si :-D
putujucidzindas

#1019 Re: Bebe - ALL ABOUT!

blufonka wrote:Drage iskusne mame, kada i kako dijete na tutu? Mala ima skoro 2 godine, je li vec vrijeme da skidamo pelene i ono bitnije kako? Ima li neko savjete sta raditi, na koji nacin poceti uopste?
i jos se ovako naglas hvalis tim :D neka neko zovne sabana
safran

#1020 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Eeee žene, jedini tata/babo na temi i mi ga otjeramo :lol: :lol: :lol: :lol:

Nego blufonko ja sam jednog skinula sa pelene iz drugog pokušaja ali da me ubiješ nemam pojma kako. Nikakva posebna tehnika nije bila u pitanju jednostavno prvi put nije bio spreman drugi put jeste. Na tuti nije htio sjediti ni za živu glavu pa smo kupili onaj obruč za klonju - na to je barem htio sjesti. Prvi put je u akciju krenula teta koja ga je čuvala a ja preuzimala poslije posla. Skinuli smo mu pelenu obukli gaćice i stavljali ga često da sjedi na klonji. Piškio ponekad jeste ali pretpostavljam kao što bi piškio i u pelenu. Međutim desilo se sljedeće - prestao je da kaki. Dijete kojem nije prošao dan bez stolice od kako se pojavilo na ovom svijetu je prestalo da kaki. Inače je tu aktivnost obavljao u određenim terminima - 2-3 puta do 4-5 popodne. Zato smo i mislile da bi se mogao skinuti sa pelene. Sjetim se tada faza razvoja ličnosti koje sam davno učila iz psihologije na faksu - priča ide nekako ovako "djeca hofno doživljavaju kao prvu stvar koja u potpunosti pripada njima i imaju potrebu da se sa njim malo druže prije nego se od njega rastanu" i skontam da on jednostavno ne da svoje hofno. E pošto se ja užasno bojim hemoroida (naravno, ja ih imam) kažem teti da mu vrati njegovu pelenu i stvarno, čim je dobio svoju pelenu nastavio je obavljati radnje po ranijem rasporedu.
Tri mjeseca kasnije ponovile smo pokušaj s tim da se u isto vrijeme dobrovoljno odrekao flašice (jednu dao maci da hrani bebe a drugu jednoj bebi (igračka koja plače) u parku). Prestao je piti mlijeko po noći. Oblačile smo mu gaćice po danu, stavljale ga na njegov obruč, na svaku uspješno obavljenu radnju frenetično aplaudirale, kada se pokakio pozdraviljali se sa kakom po 5 minuta, on puštao vodu i nekako je za 10-ak dana sve bilo na svom mjestu. Jeste da su u početku bile potrebne promptne reakcije - kad kaze "mama, pisam, pisam, pisam" hvataš ga bukvalno u letu, na putu do kupatila skidas gaćice i nabacuješ ga na obruč koji mora biti spreman. Ali i to je brzo prošlo. Nakon 15-ak dana ljutio se na stavljanje noćne pelene. Onda sam ga počela dizati u snu - oko ponoći ga postavim na noge, postavim tutu, on se popiški i vratim ga u krevet (to sam radila dugo, do 5 godina). Dešavale su se nezgode, naročito zimi ako je malo prehlađen ali to je u biti bilo to. I da dodam da je imao oko 2 godine i 2 mjeseca kada smo prestali stavljati noćnu.
Sa ovim malim nemam pojma kako ću - on serucka etapno po cijeli dan, gotovo svaku pelenu barem ovjeri, i nikakve promjene u ponašanju nema kada to obavlja. Eventualno nekad primijetim da je zastao u neobičnom trenutku.
sabanss

#1021 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by sabanss »

putujucidzindas wrote:
Mozda je rano? Dijete sa dvije godine ipak nije dovoljno psihofizicki razvijeno za tutu. Velika vecina pedijatara je protiv prisiljavanja djece na bilo sta.

Mozda ce dijete ipak dozivjeti mali sok kad krene u skolu. Vecina zaostalih prijatelja nece nositi pelene. Sta mislite kako to djetetu lezerno objasniti?
vanad

#1022 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

sabanss wrote:
putujucidzindas wrote:
Mozda je rano? Dijete sa dvije godine ipak nije dovoljno psihofizicki razvijeno za tutu. Velika vecina pedijatara je protiv prisiljavanja djece na bilo sta.

Mozda ce dijete ipak dozivjeti mali sok kad krene u skolu. Vecina zaostalih prijatelja nece nositi pelene. Sta mislite kako to djetetu lezerno objasniti?
Sabane...ako nemas sta pametno reci, hajde stvarno prosetaj sa teme...
otherside

#1023 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

vanad wrote:
sabanss wrote:

Sabane...ako nemas sta pametno reci, hajde stvarno prosetaj sa teme...
pa stvarno...hem se kiti zeninim perjem, hem prosipa neki tupavi cinizam na temi gdje zene fakat dodju sa ozbiljnim pitanjima, brigama, dilemama,...
@vanad, svaka ti je zlatna :thumbup:
sabanss

#1024 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by sabanss »

Naravno niko ne zna nista osim ZENA i to obrazovanih po forumima...

Evo da budem konkretan sa iskustvima iz porodice:

- Dijete obicno mokri (vrlo cesti i kaki) nakon budjenja. Stavljaj ga na tutu odmah onako bunovnog i dvije do tri nuzde si rjesila bez problema odnosno skoro pa pola dnevnih potreba za tutom.

- Skontaj kakav znak dijete daje prije nego hoce da izvrsi nuzdu. Moj mali je dizao obrve dok je mala imala nekakav cudan uzdah. Ukoliko ti obaveze dozvoljavaju i provodis dosta vremena uz dijete ovo garant mozes upratiti.

- Stavljaj joj pamucne pelene (mozes obicne tetre). Dijete skonta da ce biti mokro i vrlo cesto zna trpiti dok ga ne stavis na tutu. Ovako cak i mala djeca nauce kontrolisati potrebe.

- Ukoliko djete nece na tutu, nadji nesto sto ga zanima i radite to dok je na tuti. Ti ces se odmoriti, djete ce biti sretno i nece biti trauma. Naravno da se dijete ne moze nauciti da sjedi na tuti mirno i gleda pred sebe - mozda i moze ali ja nisam vidio takvo hairli djete.

- Kad se jednom odlucis da skines klix ne vracaj ih vise. U par sedmica odvikavanja sigurne ce biti upisanih cilima i namjestaja ali je to nista naspram saznanja da nema dosadnog presvlacenja poslije toga. Uz gornji rezim djete ce vrlo brzo kliknuti u glavi i povezati cistocu i suhocu sa tutom tako da ce je samo traziti. Tvoja mala je vec i velika pa ti moze reci, moji su znali puzati i ustajati sa tutom kad hoce da izvrse nuzdu. Nemoj potcjenjivati svoje djete i smatrati ga poludebilom koji ne zna skontati tako proste stvari poput tute i hrane.

Evo da pomognem sa konkretnim savjetima mada ti je ovo ipak mrtvo slovo na papiru ako se ne potrudis. Bitna je volja, sistem ces vec naci.

@za ostale

Sad je stvarno over&out sa teme. Ne znam zasto dolazite na temu ako mislite da je vase vec formirano misljenje (vecinom formirano prema internetu i knjigama odnosno savjetima pedijatara ne prema iskustvu) kraj svijeta i da niko ne smije imati nikakvo drugo misljenje. Kad god prenesete nesto sto niste probali sjetite se da se radi o bebama i da nije dobro savjetovati nekog drugog da eksperimentise na onom najvrjednijem sto ima.

Pozdrav
Alhemicarkaa

#1025 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Mi imamo problem :( Jučer smo bebi dali prvu dohranu - mrkvicu. I sad su joj se na bradi pojavili ko neki lišajevi, onako grubo je na dodir, bijelo i peruta se. Je li moguće da je od mrkve? Čitala sam po internetu uglavnom spominju žute fleke od karotena, moja to nema. Samo na bradi to hrapavo. Sutra ću zvati pedijatriju, ali reko da vidim je li iko imao slična iskustva? Da napomenem da je mrkva ubrana iz nenine bašte i čim je ubrana odmah je pripremljena, nije tretirana ničim vještačkim, znači 100% organski uzgojeno.
Post Reply