STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Locked
madner

#1001 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by madner »

CPT wrote: 03/12/2019 22:42
madner wrote: 03/12/2019 22:38 Totalno si se izgubio, proizvodna cijena je bila ispod milion a licenca, valjda za T'72, nije igrala nikakvu ulogu.

Haj sto lupas gluposti, ali sto se pozivas na google je jadno. Koji izvor kaze da je proizvodna cijena M'84 iznad milion dolara? :D
Proizvodna cijena je trebala biti 700.000$ ali na kraju bas i nije bila. M84 je jugoslavenska verzija T72m. Imas na MC forumu detalje od a do z od ljudi koji su radili na tom projektu.
Cek pa prije par sekundi si tvrdio da je bila ispod cijene proizvodnje. 700 000 je ispod.

Vidim da si se informisao prije par sekundi mada si pisao gluposti prije par minuta, ali jos jednom koji izvor tvrdi da je cijena bila iznad 1 milion za proizvodnju?
Jos uvijek ne znam sta lupas o licenci.

M84A je bio bolji tenk od svega sto su rusi imali do 1989.
CPT

#1002 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by CPT »

madner wrote: 03/12/2019 22:49
CPT wrote: 03/12/2019 22:42
madner wrote: 03/12/2019 22:38 Totalno si se izgubio, proizvodna cijena je bila ispod milion a licenca, valjda za T'72, nije igrala nikakvu ulogu.

Haj sto lupas gluposti, ali sto se pozivas na google je jadno. Koji izvor kaze da je proizvodna cijena M'84 iznad milion dolara? :D
Proizvodna cijena je trebala biti 700.000$ ali na kraju bas i nije bila. M84 je jugoslavenska verzija T72m. Imas na MC forumu detalje od a do z od ljudi koji su radili na tom projektu.
Cek pa prije par sekundi si tvrdio da je bila ispod cijene proizvodnje. 700 000 je ispod.

Vidim da si se informisao prije par sekundi mada si pisao gluposti prije par minuta, ali jos jednom koji izvor tvrdi da je cijena bila iznad 1 milion za proizvodnju?

Cekaj malo... prije 10 minuta nisi znao ni za licencu a sad si vec strucnjak?! PC je trebala biti 700.000 ali se u toku proizvodnje bitno povecala (koliko se sjecam u Đ.Đ.). Da mozes praviti M84 moras platiti licencu za M72m? Kontas? M84 je samo lokalizacija tog tenka.
madner

#1003 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by madner »

CPT wrote: 03/12/2019 22:53

Cekaj malo... prije 10 minuta nisi znao ni za licencu a sad si vec strucnjak?! PC je trebala biti 700.000 ali se u toku proizvodnje bitno povecala (koliko se sjecam u Đ.Đ.). Da mozes praviti M84 moras platiti licencu za M72m? Kontas? M84 je samo lokalizacija tog tenka.
Znam ja za licencu, ali nema veze nikakve sa temom. Licenca je placena 1979 jednokratno. Jos uvijek me nasmijava ideja da ulazi u broj mogucih M84. Da je tako, ne bi bilo ni jednog M84 napravljenog poslje 1989 (licenca je istekla 1989, jer je bilo 10 godina ili 1000 T72M).

Valjas gluposti. Ne znas cijenu proizvodnje, lupio si da nije bilo isplativo i samo druge gluposti nastavljas dodavati. Jos uvijek nemas ni jedan izvor za cijenu. :roll:
CPT

#1004 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by CPT »

madner wrote: 03/12/2019 23:02
CPT wrote: 03/12/2019 22:53

Znam ja za licencu, ali nema veze nikakve sa temom. Licenca je placena 1979 jednokratno. Jos uvijek me nasmijava ideja da ulazi u broj mogucih M84. Da je tako, ne bi bilo ni jednog M84 napravljenog poslje 1989 (licenca je istekla 1989, jer je bilo 10 godina ili 1000 T72M).

Valjas gluposti. Ne znas cijenu proizvodnje, lupio si da nije bilo isplativo i samo druge gluposti nastavljas dodavati. Jos uvijek nemas ni jedan izvor za cijenu. :roll:
Jasta si znao.. :-) I kakve uopste ima veze licenca. Nije kao da je i sam Tito morao intervenisati kod Rusa zbog iste. Nesto nebitno totalno. Al kad vec to prodajemo kao neki vrhu NI treba spomenuti da se radi o stancanju po licenci. I licenca ograniceva broj M84, kao i prodaju/promjene.

Da te osnovne stvari usvojis pa se javis ponovo sa boljim pokusajem? To tad imas temu na MC forumu. Ima nekih 700 stranica pa izvoli. Medju njima imaju i postovi ljudi koji i danas rade na njima (tj. radili su prije par godina). Zanimljivi postovi.
Dozer

#1005 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

Jos uvijek ti nije razjasnio svoju ekonomsku racunicu po kojoj su Kuvajtu prodavani po cijeni nizoj od proizvodne.
A proizodna bila 700.000, sto je manje od milion, dok su prodati, kako je sam napisao, po 1.6 M :lol:
CPT wrote: 03/12/2019 22:04 Aha, ti si pricao o nekim "jos manjim" poslovima. Neki baraku u Siriji mozda? Pistu u Tunguziji. To je i oficielno bio vrh "namenske industrije" one drzave. 200x1.6mio $... Sve skupa bi izaslo na cca 500mio $ da se posao zavrsio u kompletu. On toga bi SFRJ direktno zaradila jer je vec sa mehanizacijom pravila minus.
Onda, kao i obicno kad vise ne zna sta lupa, krece u dodatno spinovanje samog sebe :lol:
Ali, to se obicno desava kad se nema pojma o necemu, i citaju se samo tudji napisi :D

I sad, kad je skontao da se ispalio, krece ispiranje mozga i ubjedjivanje svih drugih da nemaju pojma, a zatim skretanje s teme na nacin da ce poceti utrpavati druge stvari u diskusiju. Evo gore primjera za Kuvajt. Ja pricao o tome da su razne YU firme imale multimilionske poslove po Iraku, Libiji, itd., a on je u tome vidio - namjensku industriju i tenkove u Kuvajtu :pisnuo:
I zalijepio se za to k'o taksena marka, uredno se provaljujuci sa svakim novim postom.
CPT

#1006 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by CPT »

Dozer wrote: 03/12/2019 23:57 Jos uvijek ti nije razjasnio svoju ekonomsku racunicu po kojoj su Kuvajtu prodavani po cijeni nizoj od proizvodne.
A proizodna bila 700.000, sto je manje od milion, dok su prodati, kako je sam napisao, po 1.6 M :lol:
CPT wrote: 03/12/2019 22:04 Aha, ti si pricao o nekim "jos manjim" poslovima. Neki baraku u Siriji mozda? Pistu u Tunguziji. To je i oficielno bio vrh "namenske industrije" one drzave. 200x1.6mio $... Sve skupa bi izaslo na cca 500mio $ da se posao zavrsio u kompletu. On toga bi SFRJ direktno zaradila jer je vec sa mehanizacijom pravila minus.
Onda, kao i obicno kad vise ne zna sta lupa, krece u dodatno spinovanje samog sebe :lol:
Ali, to se obicno desava kad se nema pojma o necemu, i citaju se samo tudji napisi :D

I sad, kad je skontao da se ispalio, krece ispiranje mozga i ubjedjivanje svih drugih da nemaju pojma, a zatim skretanje s teme na nacin da ce poceti utrpavati druge stvari u diskusiju. Evo gore primjera za Kuvajt. Ja pricao o tome da su razne YU firme imale multimilionske poslove po Iraku, Libiji, itd., a on je u tome vidio - namjensku industriju i tenkove u Kuvajtu :pisnuo:
I zalijepio se za to k'o taksena marka, uredno se provaljujuci sa svakim novim postom.
Strucnjak. 4x sam vec napisao. Cudi me da strucnjak kao ti to ne zna?! To predvidjene proizvodne (teoretske) cijena su dosli sa kalkulacijom licenca + dokumentacija + alat&tooling + protip + birokracija / kolicina. U praksi to nije proslo. U praksi se proizvodnja razvukla, a dobar dio tenkova nisu ni isporucili.

Ti pricao o nekim poslovima negdje nesto ali nisi u najvecem i najslavijem poslu ikad. Jer su ovi vazniji. I ta prica...
madner

#1007 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by madner »

Sada brkas cijenu usvajanja proizvodnje i cijenu pojedinacnog tenka.

Imas jos i material za tenk i radnu snagu za sastavljanje istog. :D
CPT

#1008 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by CPT »

madner wrote: 04/12/2019 00:22 Sada brkas cijenu usvajanja proizvodnje i cijenu pojedinacnog tenka.

O ekonomiji znas koliko i o licenci. :lol:
madner

#1009 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by madner »

CPT wrote: 04/12/2019 00:25
madner wrote: 04/12/2019 00:22 Sada brkas cijenu usvajanja proizvodnje i cijenu pojedinacnog tenka.

Tako je. :D
Znaci 700 000$ nije vise od 1 600 000 $. :D
CPT

#1010 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by CPT »

madner wrote: 04/12/2019 00:36
CPT wrote: 04/12/2019 00:25

Tako je. :D
Znaci 700 000$ nije vise od 1 600 000 $. :D
Bingo! Jesi skontao misteriju licence? :lol:
madner

#1011 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by madner »

Jos uvijek mi nije jasno kakve veze ima sa Kuvajtom. :D
CPT

#1012 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by CPT »

madner wrote: 04/12/2019 00:43 Jos uvijek mi nije jasno kakve veze ima sa Kuvajtom. :D
Tenkovi u Kuvajtu su proizvedeni po licenci za T72m. Nema licence, nema tenkova. U Kuvajtu ili SFRJ. U Kuvajtu svakako ne bi trebali zavrsiti ali jugoslavenska posla ... To ti je taj ultimativan uspjeh NI. :thumbup: Da bi danas u najboljem slucaju fasovali penale je vjerovatno jasno :wink:
Edin H.

#1013 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Edin H. »

CPT wrote: 03/12/2019 21:31
Onaj dio u kojoj je prodaja 200 tenkova ispod proizvodne cijene prijetnja NI SAD ili ultimativna propustena prilika SFRJ :roll:
Jugoslaviji nije bilo vazno da zaradi, nego da se raja dobro naoruza :D
madner

#1014 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by madner »

CPT wrote: 04/12/2019 00:46
madner wrote: 04/12/2019 00:43 Jos uvijek mi nije jasno kakve veze ima sa Kuvajtom. :D
Tenkovi u Kuvajtu su proizvedeni po licenci za T72m. Nema licence, nema tenkova. U Kuvajtu ili SFRJ. U Kuvajtu svakako ne bi trebali zavrsiti ali jugoslavenska posla ... To ti je taj ultimativan uspjeh NI. :thumbup: Da bi danas u najboljem slucaju fasovali penale je vjerovatno jasno :wink:
Hoces reci da SSSR 5 godina, koliko je trajao proces izbora tenka se nije sjetio tog poteza? :D
Jer ono, Kuvajt im je tada bio bas pravo nebitan, za vrijeme Iracko Iranskog rata.

Jesi ovo sam skontao?

Znaci nije uticalo na cijenu pojedinacnog tenka kao sto si tvrdio? :D
CPT

#1015 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by CPT »

madner wrote: 04/12/2019 00:55
CPT wrote: 04/12/2019 00:46
Hoces reci da SSSR 5 godina, koliko je trajao proces izbora tenka se nije sjetio tog poteza? :D
Jer ono, Kuvajt im je tada bio bas pravo nebitan, za vrijeme Iracko Iranskog rata.

Jesi ovo sam skontao?

Znaci nije uticalo na cijenu pojedinacnog tenka kao sto si tvrdio? :D
Imas u temi na MC sve o tome. Skraceno, Rusi skontali da drzave ode u 3 i pustili sve skupa... A nisu bili odusevljeni prodajom ili prepravkama tenka (pogotovo politicari). Jugoslavije je jedan komad morala isporuciti u pregled :wink: Licenca je utjecala na cijenu svakog tenka.
madner

#1016 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by madner »

1985 skontali da drzava ode u 3 pa pustili sve? :D Braca Grim :D

Isporucili su dva, samo su kupljena od SSSRa. Vrsili su ispitivanja da vide za svoje modele sta bi bilo dobro preuzeti a sta ne.
CPT

#1017 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by CPT »

madner wrote: 04/12/2019 01:14 1985 skontali da drzava ode u 3 pa pustili sve? :D Braca Grim :D

Isporucili su dva, samo su kupljena od SSSRa. Vrsili su ispitivanja da vide za svoje modele sta bi bilo dobro preuzeti a sta ne.
Za nekog kod do sinoc nije znao ni osnove postao si strucnjak :lol: do tell more Vidim da nisi dosao do isporuke... To je bila jesen 1991 kad je vec SFRJ gorjela. Cudno da Rusi nisu pokrenuli neke sudske proces i penale. :-)
hAZNADAR

#1018 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 03/12/2019 21:30 @hAZNADAR
Jarane... Ti si ocito shvatio pogresno sve sto sam ja napisao, tj. ili si pogresno shvatio, ili si namjerno sve izokrenuo. Zasto je to tako, to samo ti znas. Ocito imas neke svoje "demone" radi kojih je to tako, a ja zaista ne bih ulazio u to.

Ukratko, i kako rekoh - ne mrzim nikoga, pa tako ni nasu dijasporu. A smeta mi, licno, sve ono sto napisah. I nisam jedini koji tako misli, vjeruj mi na rijec. Ogromna vecina ljudi koje poznajem ovdje misle isto. Razlika je samo sto cu ti ja sve isto reci i u lice, a 99% drugih nece.
Zasto ljudi tako misle, e...to je vec nesto sto se morate zapitati vi u dijaspori. Da sam jedinka, povjerovao bih mozda i da sam ja tu nesto pogresno shvatio. Ali, posto nisam...onda...jbg...

Elem, back to the subject...
Juga je, za vrijeme u kojem je postojala, bila i funkcionalna i medjunarodno cijenjena drzava. I mislim da ce samo budala ovo osporavati. @Madner je sasvim lijepo, precizno i tacno pojasnio puno toga vezano za zadnjih 5-6 godina postojanja te drzave i njenog upadanja u krizu i raspada, tako da ja tu ne bih vise ista dodavao ili oduzimao.
Ne mrzis dijasporu ali iznese tri tacke predrasuda,.. :D
YU jeste bila medjunarodno priznata i to niko ne spori i imala funkcionalan sistem - ali na kratke staze. Pa mogu i ja srediti svoj zivot stoput bolje uz par kredita - a otplacivanje druga prica. Madneru sam odgovorio na njegove bezvezne usporedbe YU krize sa ostalim krizama. Nacionalisti nisu srusili funkcionalnu i prosperitetnu drzavu vec poceli grabiti sve sto mogu sa broda koji tone. Ono sto je interesantno za vas jugonostalgicare a i sto mi je ponekad i simpa,... je slijepa, bezrezervna podrska jedni drugima uvijek, bez obzira sta ko napisao i kako nastupio. Za razliku od nas ostalih sto se krvimo oko ovoga ili onoga - vi ko bratstvo hebote. Zato ova prica o YU n spada u domen politike vec je to vise socijalni fenomen.

A vas dvojica - hebo vas tenk vise i ostali oklopnjaci. Smoriste
Sanjarko

#1019 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Sanjarko »

madner wrote: 04/12/2019 01:14 1985 skontali da drzava ode u 3 pa pustili sve? :D Braca Grim :D

:shock:

Iste godine kad se ja rodi.
madner

#1020 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by madner »

CPT wrote: 04/12/2019 08:05

Za nekog kod do sinoc nije znao ni osnove postao si strucnjak :lol: do tell more Vidim da nisi dosao do isporuke... To je bila jesen 1991 kad je vec SFRJ gorjela. Cudno da Rusi nisu pokrenuli neke sudske proces i penale. :-)
Isporuka da, ali testiranje pocinje 1985, tako velike nabavke uvijek imaju malo duzi vremenski period.

Znao sam ja i sinoc mnogo toga, nije prvi put da pisem o ovoj temi. Samo sam te pitao kakve veze ima licenca sa prodajom Kuvajtu i otkud informacija da je bila veca cijena od proizvodnje. Na obje stvari nisi bio u stanju odgovoriti i napisao si takve gluposti da je to smjesno.

I umjesto da shvatis da lupas gluposti jer sam obaras teoriju dodjes do toga da su Rusi rekli, ma haj nije bitno. :D

Onda brkas cijenu usvajanja proizvodnje sa cijenom po komadu, ocito veze nemas.
CPT

#1021 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by CPT »

madner wrote: 04/12/2019 09:04
CPT wrote: 04/12/2019 08:05

Isporuka da, ali testiranje pocinje 1985, tako velike nabavke uvijek imaju malo duzi vremenski period.

Znao sam ja i sinoc mnogo toga, nije prvi put da pisem o ovoj temi. Samo sam te pitao kakve veze ima licenca sa prodajom Kuvajtu i otkud informacija da je bila veca cijena od proizvodnje. Na obje stvari nisi bio u stanju odgovoriti i napisao si takve gluposti da je to smjesno.

I umjesto da shvatis da lupas gluposti jer sam obaras teoriju dodjes do toga da su Rusi rekli, ma haj nije bitno. :D

Testiranje koga, cega, sta...Opet nesto nacuo? Testiranje inace pocinje u pocetku sedemdesetih i nema veze sa "velicinom nabavke". Znao si sinoc plaho toga osim osnovne stvari. Cuj, kakve veze ima licenca sa tenkom u Kuvajtu. Osim sto je izradjen po licenci :-)

Ili si mislio da je to zapravo bio domaci proizvod :lol: Otkud mi informacije o proizvodni sam vec bar 4x napisao :wink:
madner

#1022 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by madner »

hAZNADAR wrote: 03/12/2019 16:11 Krize dolaze i prolaze ali sistemi uglavnom ostaju isti. U YU nije bio samo krah ekonomije vec krah sistema i to je opcepoznata cinjenica o kojoj se nema sta raspravljati. Nacionalisti su samo poceli grabiti sto se moze sa broda koji tone. YU kriza se mozda samo moze usporediti sa raspadom SSSR-a ali ne sa bilo kojom drugom zemljom u svijetu koja je tek okusila ekonomsku krizu. Ljudi su zeljeli promjene i to ne kozmeticke - vec radikalne. Krace receno ljudi nisu zeljeli nastavak istog sistema. Mozda ljudi nisu bili svjesni sta ih ceka promjenom sistema - ali da su zeljeli - jesu.

Tako da nece biti da su nacionalisti rasturili YU, jos manje emigracija sto mozes cuti ovdje - YU je bankrotirala i sistem se srusio i to je bio preduvjet za nacionalizam. A nacionalizam dobije svoju sansu, krila tamo gdje je anarhija ili siromastvo. Nacionalisti bi razgrabili sto mogu i u Britaniji, Belgiji,.. da dodje do kraha sistema - nebi mogli da je tek ekonomska kriza - ali krah sistema je ono sto se desilo u YU. Pa sjecas li se ti uopce dinara onda. Nije to bila blaza devalvacija u kratkotrajnoj krizi,... dinar je non-stop padao.

Reforme nisu ni do pola sprovedene. Mi pamtimo samo onu pocetnu fazu potrosnje kada smo jos imali para, da nebi rata - ubrzo bi osjetili i onu tranzicijsku fazu kada dobar dio industrije pada zbog nekonkurentnosti robe. Markovic je imao plan presaltavanja dobrog dijela radnika u privatni sektor i to je imalo i ucinka i perspektive na duze staze. Samim reformama je prestala postojati YU koja se ovdje slavi i priziva. Ono sto je Markovic poceo sprovoditi je bilo nezamislivo 10, 20,. god ranije i to je za YU bio cist kapitalizam. Reformisti su imali skroz drugaciji pristup mnogim stvarima - upravo ovim stvarima koje jugonostalgicari hvale. YU je toliko pomagala i olaksavala radniku da to vise nije mogla podnijeti. Ironicno ali istinito da je toliki fokus na radnickim privilegijama i bio uzrok kolapsa sistema. To su samo krediti mogli podmiriti a ne domaca proizvodnja i dohodak.
Sa reformistima su pocele prestajati sve privilegije koje su radnici imali, i pocelo je prestajati sve sto je YU sistem cinio onim sto jeste. Zato je dolazak Markovica bio bolan za hard core Jugoslovene i ujedno i neprihvatljiv. Milosevic je bio vise Jugosloven nego Srbin, krace receno ogoljen Jugosloven.
Da je ziv i prisutan na forumu - sta mislis na ciju stranu bi se stavio?

I vrijedi naravno istaci - ovo sto slavi YU na forumu nije ni blizu reformista svog vremena. Ovdje se ne slave markoviceve reforme - vec propadajuci sistem prije njega.
Ovo jednostavno nije tacno. Sistemi su najcesce mjenjaju zbog vecih kriza. Ono sto je specificno jeste da se drzava raspala, ali nema nista specificno u tome da se sistem resetuje. Nekad nasilno, pa imamo revolucije, nekad bez nasilja pa imamo nove ustave. 1974 je takodje jedan reset sistema, ali niko to ne vidi kao kraj jer drzava ostaje u istim granicama. Dubina ekonomske krize u Jugoslaviji nija bila veca od drugih.
Ni to da ljudi zele nesto novo nije sporno, imas nekad drzave prve lige koje svakih 5-8 godina prave reset i ostaju na istom.

To opste poznato je postapalica ljudi koji ne mogu nista argumentirati pa se pozivaju na druge.
Da ne bi rata, krediti su 1990 postali vrlo vrlo jeftini. Ne kao danas, ali znatno jeftiniji nego do tada. Naravno da bi neke firme propale, samo ni blizu kao u privatizaciji koja je maksimizirala dobit klike. Model privatizacije je razlog zasto je Slovenija odskocila od Hrvatske, nema goreg od naseg (HR, BiH SCG).

Ta teza da je do pomaganja radniku jednostavno ne stoji, krediti nisu uzeti za podmirivanje socijalnih davanja nego za infrastrukturne projekte. Samo sto je odplata bila znatno skuplja od predvidjenje. Ja danas ako uzmem kredit sa ratom od 2000 KM nemam problem. Aka ta rata sutra postane 10 000 imam. 1990 bi ta rata postala 1000. Sto se tice radnickih privilegija, koja tacno je bila problem? :D
Milosevic je provodio srpsku politiku, sa jasnim ciljem destrukcije Jugoslavije. Nije to bila nuspojava, nego planirani cilj. Shodno tome i sklanjanje rukovodstva SKBiH, spasavanje A.I. itd...
Milosevic da je ziv i na forumu bi se hvalio kako je srusio tamnicu srpskog naroda, ispravio nepravdu iz 1974, ovaj 1945 ovaj 1919. To je covjek koji je zelio bombardovanje Srbije zbog Kosova kako bi se Srbija udaljila od Zapada.

Sistemi Jugoslavije su za 45 godina imali svoje rezultate, koji su jednostavno bolji od konkurencije u vecini vrlo bitnim stvarima. Nema tu nista cudno da se hvali taj period. Pa svaki fudbalski klub koji je nekad bio slavan slavi taj period, pogotovo ako je poslje ispao iz lige i sada ga preticu klubovi koje je smatrao ligom losijim. Tacno je da je to pola do trenutne situacije.
madner

#1023 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by madner »

CPT wrote: 04/12/2019 09:13
madner wrote: 04/12/2019 09:04 Isporuka da, ali testiranje pocinje 1985, tako velike nabavke uvijek imaju malo duzi vremenski period.

Testiranje koga, cega, sta...Opet nesto nacuo? Testiranje inace pocinje u pocetku sedemdesetih i nema veze sa "velicinom nabavke". Znao si sinoc plaho toga osim osnovne stvari. Cuj, kakve veze ima licenca sa tenkom u Kuvajtu. Osim sto je izradjen po licenci :-)

Ili si mislio da je to zapravo bio domaci proizvod :lol: Otkud mi informacije o proizvodni sam vec bar 4x napisao :wink:
Testiranje za Kuvajt genije. 1985 je pocela procedura. Sta pocetkom sedemdestih? :D
Nema nikakve veze sa poslom za Kuvajt, kao sto si tvrdio. Da te podsjetim rekao si da treba platiti po komadu pa se zato izvoz nije isplatio. Glupost cista.

Naveo si tacno jedan izvor koji ne govori o cijeni. Kada si napisao formulu za cijenu, naveo si troskove usvajanja proizvodnje. Odnosno troskovi koji su nastali prije nego sto je i jedan tenk napravljen. Da bi dobio cijenu moras uracunati jos i cijenu proizvodnje jednog primjerka. Ali posto pojma nemas o cemu pricas nista ti nije jasno.

Rekao sam vec, do modela T-72 1989, kasnije T-90 to je najbolja verzija T-72 na svijetu.
TheCitizen

#1024 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by TheCitizen »

Manje-vise znam skoro sve forumase kroz godine citanja ali ovaj @CPT je nesto slicno onom @Smrcku a obojica su rijetko vidjena vrsta genijalaca. S vremena na vrijeme se ovdje pojave i ovakvi likovi kod kojih se ne zna da li su nafuraniji na svoju pamet, a koje bas i nema previse, ili na neko svoje nazovi znanje o necemu. Sve sto znaju je kopirati kojekakve tekstove odnekud a razmisljanje izvan toga sto pise im je nepoznanica.

Logicko razmisljanje i zakljucivanje = 0. Poznavanje stvarnih cinjenica = 0. Komunikacija = 0, pogotovo kad shvate da im parira neko ko zna o cemu prica. Postane naporno cak i citati njegove upise jer je sasvim ocito da se cupa sa sve 4 kako bi zadrzao sliku da je on u pravu. Nisi ni izbliza u pravu prijatelju.
@Madner i @Dozer te ovdje razbucase kao beba zvecku ali ti bi da i dalje zvecis :lol: :lol:
Dozer

#1025 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: 04/12/2019 08:18 Ne mrzis dijasporu ali iznese tri tacke predrasuda,.. :D
YU jeste bila medjunarodno priznata i to niko ne spori i imala funkcionalan sistem - ali na kratke staze. Pa mogu i ja srediti svoj zivot stoput bolje uz par kredita - a otplacivanje druga prica. Madneru sam odgovorio na njegove bezvezne usporedbe YU krize sa ostalim krizama. Nacionalisti nisu srusili funkcionalnu i prosperitetnu drzavu vec poceli grabiti sve sto mogu sa broda koji tone. Ono sto je interesantno za vas jugonostalgicare a i sto mi je ponekad i simpa,... je slijepa, bezrezervna podrska jedni drugima uvijek, bez obzira sta ko napisao i kako nastupio. Za razliku od nas ostalih sto se krvimo oko ovoga ili onoga - vi ko bratstvo hebote. Zato ova prica o YU n spada u domen politike vec je to vise socijalni fenomen.

A vas dvojica - hebo vas tenk vise i ostali oklopnjaci. Smoriste
Kod tebe su "mrznja" i "predrasuda" isto...? Cool... Pri tome, a ti mi vjeruj ili nemoj, do tebe je, ono sto sam napisao nisu moje predrasude nego tako ovdje misli ogromna vecina raje mojih godina, a i dosta mladjih. Navodis koliko ljudi glasa iz koje zemlje, a uopste nisi shvatio da ja ne pricam o broju ljudi koji glasaju, nego o tome kome ide vecina glasova iz dijaspore.
I uporan si s tim "jugonostalgicari" (klasicna ENV mantra vec 20+ godina, btw)... Ja fino rekoh da nisam jugonostalgicar, ali jok...Ti, valjda, znas bolje od mene sta ja mislim, jel' tako? Vama M92 osvijestenima je jugonostalgicar svako ko spomene onu drzavu i na bilo koji nacin je uporedi s ovom. Smijesno... Ako bismo poceli pricati i porediti austrougarski i otomanski period vladavine ovdje, vjerovatno bi onda etiketa glasila "austorougaronostalgicari" ili "otomanonostalgicari", zavisno vec od toga za sta bi se reklo da je bilo bolje...
Da ne pricamo o tome sto pod ovo podvodis i svaku mogucu pricu u kojoj se neko slaze oko necega, a sto je kontra tvog vidjenja i shvatanja... Sega prava...

Al' nema veze. Opet ti ponavljam da nisi shvatio nista od onoga sto napisah, a da li je to namjerno ili slucajno, to ti znas.
Locked