Bauk bošnjačkog nacionalizma

Locked
Bloo
Globalna šefica

#1001 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

Mogu ja.ovako do sutra :mrgreen:
:eh:
Bloo
Globalna šefica

#1002 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

zunazu wrote:
pemanapemani wrote:cca.70% stanovnistva BiH prihvata matricu BHS etnija, a nacija Bosanac/BiH.
Samo ne postoji niko ko ce uobliciti tu ideju, a velikosrbi i velikohrvati se trude da je sjebu do temelja, ali dzaba. :-)
Rješenje je jedino da se nekako dovucaramo do EU, pa da silom nastanka pravne države padnu strahovlade, a narod progleda.
Dovucaramo je prava rijec. Nadam se da ce se desiti dok je moja generacija ziva.
zunazu

#1003 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by zunazu »

Bloo wrote:
zunazu wrote:
pemanapemani wrote:cca.70% stanovnistva BiH prihvata matricu BHS etnija, a nacija Bosanac/BiH.
Samo ne postoji niko ko ce uobliciti tu ideju, a velikosrbi i velikohrvati se trude da je sjebu do temelja, ali dzaba. :-)
Rješenje je jedino da se nekako dovucaramo do EU, pa da silom nastanka pravne države padnu strahovlade, a narod progleda.
Dovucaramo je prava rijec. Nadam se da ce se desiti dok je moja generacija ziva.
Nadam se i ja, a optimizam mi daje činjenica da je to i njihov interes, kao dio šire strategije. Možda im mi ne trebamo, ali im trebaju naši resursi (teritorij, voda, šume, rudnici, nafta, obradive površine, historijske vrijednosti i ostalo).
Connaisseur Karlin

#1004 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Connaisseur Karlin »

Bloo wrote:Mogu ja.ovako do sutra :mrgreen:
ah sad kuzim, vi bosanci cekate ulazak u EU , i tako ocekujete da ce EU rijesiti bosanski problem :)

da li ste vi sigurni da EU to moze uraditi?
horkesh

#1005 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by horkesh »

Jah, teško li je lupati smajlije i biti superioran :D

Lupaš gluposti stranicama i stranicama, a kad te neko prozove... Hajmo glumiti kornjaču i gađati se smajlijima.

Kakva pobjeda za bosanstvo! Kakvo demonstriranje superiornosti i moći nad ovim nižim rasama, naročito Bošnjacima!

:-)

Uživaj u svojoj mišjoj rupi, o ti koja ni reply ne smije uraditi u nadi da neću vidjeti da je nešto novo postala, dobro se zatrpaj tu i čekaj da zima prođe :D
Bloo
Globalna šefica

#1006 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

Connaisseur Karlin wrote:
ah sad kuzim, vi bosanci cekate ulazak u EU , i tako ocekujete da ce EU rijesiti bosanski problem :)

Zapravo procitaj sta je zunazu napisao. Ulaskom u EU bi se rijesio koji problem? bosanski kao drzave bih.
Connaisseur Karlin

#1007 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Bloo wrote:

Zapravo procitaj sta je zunazu napisao. Ulaskom u EU bi se rijesio koji problem? bosanski kao drzave bih.
Razumijem, ali kako znate da ce biti rijesen problem? Da li je to EU vec obecala, pisala o tome , sto konretno?
Bloo
Globalna šefica

#1008 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

Razumijem, ali kako znate da ce biti rijesen problem? Da li je to EU vec obecala, pisala o tome , sto konretno?
Ne znam. Mogu samo pretpostavljati sta bi se desilo. Ili se nadati i vjerovati da bi doslo do promjene diskursa vladajucih stranaka i mozda eventualne izmjene samog ustroja drzave. Mogu se samo nadati da ce nam biti bolje...
Bloo
Globalna šefica

#1009 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

Neko je zaboravio terapiju popiti danas.....

Ne treba te biti sramota sto si Bosnjak. Mada vidim da odredeni kompleksi izbijaju na povrsinu.

:mrgreen:
Connaisseur Karlin

#1010 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Bloo wrote:
Ne znam. Mogu samo pretpostavljati sta bi se desilo. Ili se nadati i vjerovati da bi doslo do promjene diskursa vladajucih stranaka i mozda eventualne izmjene samog ustroja drzave. Mogu se samo nadati da ce nam biti bolje...
Ja sam mislila da je to preduslov ulaska u EU , a ne nesto sto ce se desiti nakon ulaska u EU :)
Bloo
Globalna šefica

#1011 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

Bloo wrote:
Ja sam mislila da je to preduslov ulaska u EU , a ne nesto sto ce se desiti nakon ulaska u EU :)
Onda necemo nikad uci, osim ako nas ne uguraju na silu ili sto zunazu napisa dovucemo se.
Ne mozemo ni upitnik da.posaljemo na vrijeme, a kamoli sta ozbiljnije.
Connaisseur Karlin

#1012 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Bloo wrote:Neko je zaboravio terapiju popiti danas.....

Ne treba te biti sramota sto si Bosnjak. Mada vidim da odredeni kompleksi izbijaju na povrsinu.

Bloo, ako si mislila na mene, pretpostavljas pogresno: nisam BiH drzavljanka, nisma ni rodjena u BiH :thumbup: imam dva druga drzavljanstva :kiss:
Connaisseur Karlin

#1013 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Bloo wrote:
Bloo wrote: Ne znam. Mogu samo pretpostavljati sta bi se desilo. Ili se nadati i vjerovati da bi doslo do promjene diskursa vladajucih stranaka i mozda eventualne izmjene samog ustroja drzave. Mogu se samo nadati da ce nam biti bolje...
Onda necemo nikad uci, osim ako nas ne uguraju na silu ili sto zunazu napisa dovucemo se.
Ne mozemo ni upitnik da.posaljemo na vrijeme, a kamoli sta ozbiljnije.
pa EU je i HR slala preduslove, zato samm pitala, kako mozete biti sigurni da ce EU rijesiti probleme BiH i Bosanaca :thumbup:
Bloo
Globalna šefica

#1014 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

Bloo, ako si mislila na mene, pretpostavljas pogresno: nisam BiH drzavljanka, nisma ni rodjena u BiH :thumbup: imam dva druga drzavljanstva :kiss:
Nisam napisal Bosnjakinja.
Vec replicirah onom gospodinu na umilne rijeci, ali mrsko mi bi da ga quotam.
Ne voli to.
Connaisseur Karlin

#1015 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Bloo wrote:

Nisam napisal Bosnjakinja.
Vec replicirah onom gospodinu na umilne rijeci, ali mrsko mi bi da ga quotam.
Ne voli to.
ah, znam o kome pisem nesto je preosjetljiv :lol:
Bloo
Globalna šefica

#1016 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

Connaisseur Karlin wrote: pa EU je i HR slala preduslove, zato samm pitala, kako mozete biti sigurni da ce EU rijesiti probleme BiH i Bosanaca :thumbup:
Uopste ne razmisljam o ulasku u EU kao sansu za rjesenje problema Bosanaca. Vec vise kao sansu za.nesto drugo.
Ako mislimo na iste Bosance. :mrgreen:
horkesh

#1017 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by horkesh »

Popij terapiju, kako originalne uvrede :D
Connaisseur Karlin

#1018 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Bloo wrote:
Connaisseur Karlin wrote: pa EU je i HR slala preduslove, zato samm pitala, kako mozete biti sigurni da ce EU rijesiti probleme BiH i Bosanaca :thumbup:
Uopste ne razmisljam o ulasku u EU kao sansu za rjesenje problema Bosanaca. Vec vise kao sansu za.nesto drugo.
Ako mislimo na iste Bosance. :mrgreen:
ma bitno da je da udjete u EU, radi ostvarenja licnih cijeva, ali ce vas ekonomija ozilljno finansijski prodrmati :thumbup: :kiss:
horkesh

#1019 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by horkesh »

A sad još imamo Bosance i "Bosance". Moramo isto misliti kada govorimo o tim mitskim bićima.

Možda moramo i rodni list dobijati od kvalificiranih Bosanaca, inače ćemo biti samo "Bosanci"?

Šta bismo mi u ovim teškim etno-nacionalnim vremenima da nema forumaša da nam pokažu pravi put :D

Ah pardon:

:-D :-D :-D :-D :-D
horkesh

#1020 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by horkesh »

Jest ovo ovako dobro sam sa sobom pričati, ništa ne kažeš, niko ti ne može odgovoriti, a svima drugima se podsmijevaš!

Ljepota od življenja.

Jedva čekam da neko nešto napiše da repliciram s kojim smajlijem.
zunazu

#1021 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by zunazu »

Bloo wrote:Ne treba te biti sramota sto si Bosnjak. Mada vidim da odredeni kompleksi izbijaju na povrsinu.
Bošnjački identitet mogu odbacivati samo oni koji ne znaju ništa o porijeklu tog identiteta, odnosno da je stariji više vijekova od pojma Bosanac, da je nastavak kontinuiteta identiteta Bošnjanin, da nema veze sa SDA, odnosno da vodi do samog korijena naroda koji je ovdje autohtoni, čime ostvaruje sva prava na svojoj zemlji.

Srbi su nekad bili Srblji, pa nije problem. Hrvati su bili Horvati, pa koga briga. Samo je naivnom Bošnjaku smetnja što je bilo Bošnjanin pa Bošnjak. Golem problem, neprejebiv. A onda, izdali su bošnjački identitet u 19. vijeku današnji Srbi i Hrvati, pa naivni među Bošnjacima nisu sigurni da li bi trebali i oni. Možda nije IN. Kažu im neke duševne nakaze da su Bošnjaci izmišljeni 1993., a ovima teško da se educiraju i sami provjere šta je istina, pa drže distancu od Bošnjaštva. Kažu im da su se nekad izjašnjavali kao Srbi i Hrvati, pa opet Bošnjak zbunjen, a ne shvata da u tome nema grijeha njegovih pojedinih predaka, nego da to govori o nedemokratičnosti pojedinih režima kroz historiju. Naravno da ti neko od predaka službeno nije bio Bošnjak kad su mu zabranili da se tako izjasni. Naravno da se izjasnio kao nešto drugo radi gole slobode i opstanka. To nije njihov grijeh, to je sramota srpskih i hrvatskih sistema koji su bili diskriminatorni i unaprijed osuđeni na propast. I sve nabrojano, umjesto da posluži kao obaveza i ponos da prigrliš taj svoj identitet objeručke, neuki pojedinci još nisu načisto s tim. Ipak, popis je pokazao da velika većina Bošnjaka poštuje svoj identitet, znaju da im je krvavo vraćen i da su bez njega niko i ništa.
piupiu

#1022 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by piupiu »

zunazu wrote:
Bloo wrote:Ne treba te biti sramota sto si Bosnjak. Mada vidim da odredeni kompleksi izbijaju na povrsinu.
Bošnjački identitet mogu odbacivati samo oni koji ne znaju ništa o porijeklu tog identiteta, odnosno da je stariji više vijekova od pojma Bosanac, da je nastavak kontinuiteta identiteta Bošnjanin, da nema veze sa SDA, odnosno da vodi do samog korijena naroda koji je ovdje autohtoni, čime ostvaruje sva prava na svojoj zemlji.

Srbi su nekad bili Srblji, pa nije problem. Hrvati su bili Horvati, pa koga briga. Samo je naivnom Bošnjaku smetnja što je bilo Bošnjanin pa Bošnjak. Golem problem, neprejebiv. A onda, izdali su bošnjački identitet u 19. vijeku današnji Srbi i Hrvati, pa naivni među Bošnjacima nisu sigurni da li bi trebali i oni. Možda nije IN. Kažu im neke duševne nakaze da su Bošnjaci izmišljeni 1993., a ovima teško da se educiraju i sami provjere šta je istina, pa drže distancu od Bošnjaštva. Kažu im da su se nekad izjašnjavali kao Srbi i Hrvati, pa opet Bošnjak zbunjen, a ne shvata da u tome nema grijeha njegovih pojedinih predaka, nego da to govori o nedemokratičnosti pojedinih režima kroz historiju. Naravno da ti neko od predaka službeno nije bio Bošnjak kad su mu zabranili da se tako izjasni. Naravno da se izjasnio kao nešto drugo radi gole slobode i opstanka. To nije njihov grijeh, to je sramota srpskih i hrvatskih sistema koji su bili diskriminatorni i unaprijed osuđeni na propast. I sve nabrojano, umjesto da posluži kao obaveza i ponos da prigrliš taj svoj identitet objeručke, neuki pojedinci još nisu načisto s tim. Ipak, popis je pokazao da velika većina Bošnjaka poštuje svoj identitet, znaju da im je krvavo vraćen i da su bez njega niko i ništa.
Pa što je onda problem što se Bošnjanin i Bošnjak razvilo i u Bosanac, ako nije problem što je Srblje postalo Srbima, Horvati Hrvatima? Jezik se razvija, i Bosanac je sigurno nešto što je jezičkom praksom bilo bliže nama rodjenim u drugoj polovini prošlog stoljeća nego Bošnjak — zašto je to problem? A osnovni problem koji ja imam sa bošnjaštvom je izjednačavanje religijske i nacionalne pripadnosti, ne zanima me i apsolutno mi je neprivlačna "Nacionalnost: Bošnjak, vjera: islam, jezik: bosanski" shema. Posebno ne zaboravljam kako je intelektualno artikuliranje bošnjaštva tretiralo ideju bosanstva (mongoloidi, ljudi bez identiteta, podrivači bošnjaštva, itd).

Ima u ovoj zemlji i katolika i pravoslavaca i ateista i ljudi koji su porijeklom Česi i Austrijanci i Ukrajinci i mješanci koji osjećaju neku svebosansku kulturološku pripadnost i žele biti u mogućnosti izraziti pripadnost i ovoj zemlji i be-ha kulturi, a to im takva moderna bošnjačka naracija ne dopušta. Posebno ne ova turkofilska. Njima takvo bošnjaštvo odriče i otima identitet na isti način na koji su to Bošnjacima odricali i otimali Srbi i Hrvati. Bošnjaštvo, nažalost, danas nije uključiva identitetska kategorija, niti je ono ona stara identitetska kategorija na koju se referiraš. Identitet se, u svakom slučaju, ne prihvata na osnovu znanja o njegovom porijeklu, već na osnovu individualnog osjećanja istog.
Last edited by piupiu on 07/02/2018 01:52, edited 1 time in total.
cyprus

#1023 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by cyprus »

Priča na posljednjih nekoliko stranica o nomenklaturi naroda je mlaćenje prazne slame... Kako se ko izjašnjava i šta ko prepoznaje kao adekvatan etnonim je periferno, odnosno samo površinsko pitanje...

Međutim, ovo je već vrlo blizu suštine:
zunazu wrote:Bošnjački identitet mogu odbacivati samo oni koji ne znaju ništa o porijeklu tog identiteta, odnosno da je stariji više vijekova od pojma Bosanac, da je nastavak kontinuiteta identiteta Bošnjanin, da nema veze sa SDA, odnosno da vodi do samog korijena naroda koji je ovdje autohtoni, čime ostvaruje sva prava na svojoj zemlji.
Jedan od temeljnih postulata bošnjačkog nacionalizma je tvrdnja da su oni (jedini) autohtoni narod na prostoru Bosne i Hercegovine...
Hakiz

#1024 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Hakiz »

Bloo wrote:
zunazu wrote:
Problem je što EU traži da se prvo postane pravna država pa tek onda dozvoljava da se do nje dovucara.

Neće ponoviti grešku sa Rumunijom i Bugarskom.
Fudo387

#1025 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Fudo387 »

E jos su samo falili Cesi, Austrijanci i Ukrajinci...skroz se zakomplikovalo, bice ovdje svasta.
Locked