Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post Reply
155_mm

#1001 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by 155_mm »

cyprus wrote:Pozdravljam brisanje :thumbup:
pa nije valjda i ono kad su turci obrisali grke na skoro nekih 40% kipra.
Mister Yes

#1002 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Mister Yes »

155_mm wrote: nego zna li ko oni procenti naroda iz popisa 91. je li to bilo samo prisutno ili svega ukupno popisanih?
Tada je bilo ukupno. Od te cifre treba odbiti ove:

http://www.fzs.ba/Dem/Popis/gradjani%20 ... %20235.pdf

Da bi se dobilo stalno
Zastozato

#1003 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Zastozato »

U RS-u ne zivi vise od milion ljudi, nema sanse. Moja procjena je da u RS-u zivi izmedju 800 i 900 hiljada stanovnika.
Procitajte ovdje koliko ima osnovaca u RS-u, a osnovna skola traje 9 godina. Ovo je za skolsku godinu 2013/2014. Svake godine je sve manje ucenika.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/u-republ ... /130209041

Neka je tek svaki 8 ili 9 stanovnik osnovac (stanovnistvo je sve starije), onda je to broj stanovnika koji sam procijenio. Za usporedbu, prije rata je svaki 6 do 7 stanovnik bio osnovac, a osnovna skola je trajala 8 godina.
Trebam te

#1004 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Trebam te »

Zastozato wrote:U RS-u ne zivi vise od milion ljudi, nema sanse. Moja procjena je da u RS-u zivi izmedju 800 i 900 hiljada stanovnika.
Procitajte ovdje koliko ima osnovaca u RS-u, a osnovna skola traje 9 godina. Ovo je za skolsku godinu 2013/2014. Svake godine je sve manje ucenika.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/u-republ ... /130209041

Neka je tek svaki 8 ili 9 stanovnik osnovac (stanovnistvo je sve starije), onda je to broj stanovnika koji sam procijenio. Za usporedbu, prije rata je svaki 6 do 7 stanovnik bio osnovac, a osnovna skola je trajala 8 godina.

Tacno, veoma tacno :thumbup:

:bih:
Mister Yes

#1005 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Mister Yes »

Zastozato wrote:U RS-u ne zivi vise od milion ljudi, nema sanse.
Živi 1.150.000 ali su jako stari. Zato ne možeš gledati samo rođene i djecu jer će te to zbuniti. Naime imaju katastrofalan natalitet i izrazito su stari. Godišnje umre 14.000 a to ipak pokazuje da RS ima 1,15 miliona stanovnika ali su jako stari u prosjeku.
cyprus

#1006 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by cyprus »

155_mm wrote:
cyprus wrote:Pozdravljam brisanje :thumbup:
pa nije valjda i ono kad su turci obrisali grke na skoro nekih 40% kipra.
Ne govorim o brisanju ljudi, nego o brisanju lažnih popisnica...
Ali Kemal

#1007 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Ali Kemal »

Samo pravo stanje moze da da nesto pozitvno, sve ostale manipulacije sa brojkama, uvrstavanjem ljudi koji ne zive u BiH moze da da iskljucivo negativan rezultat u svakom pogledu.
Zastozato

#1008 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Zastozato »

Mister Yes wrote:
Zastozato wrote:U RS-u ne zivi vise od milion ljudi, nema sanse.
Živi 1.150.000 ali su jako stari. Zato ne možeš gledati samo rođene i djecu jer će te to zbuniti. Naime imaju katastrofalan natalitet i izrazito su stari. Godišnje umre 14.000 a to ipak pokazuje da RS ima 1,15 miliona stanovnika ali su jako stari u prosjeku.
Nije ni u federaciji bolja situacija. Ukupan broj upisanih osnovaca za skolsku godinu 2013 / 14 na teritoriji cijele zemlje je bilo 301,706, srednjoskolaca 156,312 sto po mom misljenju kaze da Bosna i Hercegovina ima oko 3 miliona stanovnika. Jer tu imamo 13 generacija, devet godina osnovne i cetiri srednje. Neka je prosjecna zivotna dob 78 godina, a onda to podijelimo sa 13 (broj generacija koja pohadjaju skolu), dobicemo 6. Pomnozimo 6 sa 458,000 (otprilike broj osnovaca i srednjoskolaca), dobijemo oko 2,750,000. Neka je tu dodatnih 250,000 stanovnika starije populacije, to je opet oko 3 miliona. Ne mogu da vjerujem da je stanovnistvo jos starije, ali ako jeste, buducnost nam ne izgleda sjajno sa ovako losim, bolje reci, katastrofalnim natalitetom.
seln

#1009 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by seln »

Ali Kemal wrote:uvrstavanjem ljudi koji ne zive u BiH moze da da iskljucivo negativan rezultat u svakom pogledu.
... za veliku srbiju. :wink:
Ali Kemal

#1010 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Ali Kemal »

seln wrote:
Ali Kemal wrote:uvrstavanjem ljudi koji ne zive u BiH moze da da iskljucivo negativan rezultat u svakom pogledu.
Kakvo plitko razmisljanje, tj nerazmisljanje :oops:

Slijedeci problem koji ceka BiH za nekih 20-tak godina bice takodje vezan za stariju populaciju, kada na desetine hiljada ljudi dodju u godine za penziju, a nece imati dovoljno radnog staza.
Tada njihova djeca nece imati cak ni tu malu penziju roditelja da se pomognu, nego ce se od njih ocekivati da izdrzavaju roditelje. :-)
seln

#1011 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by seln »

Ali Kemal wrote:
seln wrote:
Kakvo plitko razmisljanje, tj nerazmisljanje :oops:

Slijedeci problem koji ceka BiH za nekih 20-tak godina bice takodje vezan za stariju populaciju, kada na desetine hiljada ljudi dodju u godine za penziju, a nece imati dovoljno radnog staza.
Tada njihova djeca nece imati cak ni tu malu penziju roditelja da se pomognu, nego ce se od njih ocekivati da izdrzavaju roditelje. :-)
I kako ces to sprijeciti "brisanjem"? :-)
Utoliko vise, ako racunas da ce kako-tako sigurnu penziju imati upravo oni koji sada nisu tu, tj. dijaspora?
JohnnyS

#1012 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by JohnnyS »

Ne znam zašto vam smeta da podaci budu relni. Znam sve, bio je rat, agresija, UZP, u 3 općine i genocid, ali brate ko se mislio vratiti, vratio se. Moš mislit što će se dogodine netko iz Danske vratiti u Istočnu Bosnu ili iz Zadra u Derventu. Sad je vrijeme za utvrđivanje stvarnog stanja jer povratka nakon 20 godina sigurno više nema.
fantabox

#1013 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by fantabox »

Ali Kemal wrote: Slijedeci problem koji ceka BiH za nekih 20-tak godina bice takodje vezan za stariju populaciju, kada na desetine hiljada ljudi dodju u godine za penziju, a nece imati dovoljno radnog staza.
E ovo je ono sto je najvaznije, istovremeno i najzalosnije! :thumbup:
zavrzlama

#1014 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by zavrzlama »

Po milioniti put....u BIH imamo ,snage za BIH i snage protiv BIH...na popisu stanovnistva % onih koji se izjasne za "BOSANSKI JEZIK" je broj onih koji vole i sutra ce braniti BIH od onih koji je mrze i zele njenu podjelu i unistenje....the end.
155_mm

#1015 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by 155_mm »

fantabox wrote:
Ali Kemal wrote: Slijedeci problem koji ceka BiH za nekih 20-tak godina bice takodje vezan za stariju populaciju, kada na desetine hiljada ljudi dodju u godine za penziju, a nece imati dovoljno radnog staza.
E ovo je ono sto je najvaznije, istovremeno i najzalosnije! :thumbup:
a kave to ima veze sa popisom ?
zavrzlama

#1016 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by zavrzlama »

mostar_0 wrote:
zavrzlama wrote:Po milioniti put....u BIH imamo ,snage za BIH i snage protiv BIH...na popisu stanovnistva % onih koji se izjasne za "BOSANSKI JEZIK" je broj onih koji vole i sutra ce braniti BIH od onih koji je mrze i zele njenu podjelu i unistenje....the end.
:lol: koja glupost
stvarno neznam tko bi se izjasnio kao srbin ili hrvat a jezik bosanski prema tome svi su oni snage protiv BIH jel tako
:mrgreen: ...sam sebi dajes autogol...sam priznas da je nelogicno da srbin ili hrvat prihvate bosanski jezik,jer pobogu sam naziv srbin ili hrvat asociraju da nemaju nista sa BIH...sad zamisli da je BIH normalna drzava,pa da je jedini sluzbeni jezik "Bosanski",pa da npr.neki stranac pita srbina ili hrvata "kojim se jezikom prica u BIH...sta mislis sta bi bio odgovor...

U hrvtaskoj srbin prihvaca hrvatski jezik,hrvat u srbiji srpski,medjutim samo haman u BIH se ne moze prihvatiti bosanski,makar ko sluzbeni ;-)

jebiga neki lakse prihvacaju druge jezike silom nametnute,nego demokratskim putem i jos jezik koji asocira na ime drzave u kojoj se rodilo :mrgreen:
Hafis

#1017 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Hafis »

zavrzlama wrote:
U hrvtaskoj srbin prihvaca hrvatski jezik,hrvat u srbiji srpski,medjutim samo haman u BIH se ne moze prihvatiti bosanski,makar ko sluzbeni ;-)
Jah jezika...niti standarda, niti pravila....sve je ispravno, sve vrijedi. Od četverica, visočiji pa sve do projekat i efekat.
Nađi mi samo jednog živućeg eksperta za bosanski jezik.
cyprus

#1018 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by cyprus »

Hafis wrote:
zavrzlama wrote:
Jah jezika...niti standarda, niti pravila....sve je ispravno, sve vrijedi. Od četverica, visočiji pa sve do projekat i efekat.
U čemu je problem? Da bi jezik bio jezik mora se suzit? :-)
Hafis

#1019 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Hafis »

cyprus wrote:
Hafis wrote:
zavrzlama wrote:
U čemu je problem? Da bi jezik bio jezik mora se suzit? :-)
Ma jok to.
Nije jezik grad, ulica, trg ili most, pa mu hajdemo mijenjati naziv promjenom vlasti.
Nije mi jasno da se uspostavom suverene države može dogoditi takva transformacija jezika... tj. da se nekadašnji zvanični jezik - srpsko-hrvatski, nekim administrativnim čudom pretvori u bosanski.
cyprus

#1020 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by cyprus »

Hafis wrote:Ma jok to.
Nij jezik ulica ili trg, pa mu hajdemo mijenjati naziv promjenom vlasti, odnosno države.
Nije mi jasno da se uspostavom suverene države može dogoditia takvatransformacija jezika... tj. da se nekadašnji zvanični jezik - srpsko-hrvatski, nekim administrativnim čudom pretvori u bosanski.
Obzirom da su Srbi i Hrvati (posebno ovi drugi) uvjerili sami sebe da govore različitim jezicima, odnosno da je opravdano odvajanje srpskog i hrvatskog jezika, dalja proliferacija lingvonima je posve logična i očekivana...
Hafis

#1021 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Hafis »

cyprus wrote:
Hafis wrote:Ma jok to.
Nij jezik ulica ili trg, pa mu hajdemo mijenjati naziv promjenom vlasti, odnosno države.
Nije mi jasno da se uspostavom suverene države može dogoditia takvatransformacija jezika... tj. da se nekadašnji zvanični jezik - srpsko-hrvatski, nekim administrativnim čudom pretvori u bosanski.
Obzirom da su Srbi i Hrvati (posebno ovi drugi) uvjerili sami sebe da govore različitim jezicima, odnosno da je opravdano postojanje srpskog i hrvatskog jezika, dalja proliferacija lingvonima je posve logična i očekivana...
Ma ja...da ne nasta suverena BiH još bi živjeli u toj zabludi.
El malagueño

#1022 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by El malagueño »

Sjo diskusije tita mi.

Bosnjaci bi da nas bude najvise na popisu al sta nam to vrijedi? Zar nismo i ovako relativna vecina - a svi se nabili u sarajevo. Da nas je 65% u drzavi opet ti je isti qrac kad ne smijemo da udjemo u rs. Svi podrinjci prodaju kuce i zemlju u rs (ukljucujuci i dijasporu) pasvi u vogoscu i sarajevo. Ta ista dijaspora klice na utakmicama repke: i krv svoju za bosnu moju. Shega ocam' (da ne bude da pljujem vako nako - licno sam i bosnjak i dijasporac). Da ne pricamo o (ne)sposobnosti bosnjaka u poduzetnickom smislu. Da nije sandzaklija jebo me svak ako bi u sarajevu uopce i granapa bilo.

Srbi bi da isto da ih je sto vise na popisu - a dobili pola drzave na kojoj su apsolutna vecina (al ono fakat) i sta su uradili s tim? Kad prolazim autom dodje mi da im sadake dadnem. Vece fukare nisam vidio ni u bugarskoj. Znaci raspad sistema.

Hrvati bi da ih je sto vise u bih, al svi bjeze u hrvatsku, mahom ko ode tamo, tamo se i vjenca i onda dolazi preko vikenda u vitez kod rodbine da se malo kurci, prica umjetnim hrvatskim naglaskom, milina ih gledat i smijati im se. Bili bi najradije glavni tamo dje ih ima, al bi avi zivjeli daleko od tih istih vukojebina.

Priznajmo svi sami sebi da smo nesposobni i da veze nemamo. A onda cemo shvatiti da brojke ne pomazu.
Malo nas je al smo govna.
Hafis

#1023 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Hafis »

Dugoročno ne vidim koje bi se čudo moglo desiti i zaustaviti demografski pad koji se sve više zahuktava
cyprus

#1024 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by cyprus »

El malagueño wrote:Sjo diskusije tita mi.

Bosnjaci bi da nas bude najvise na popisu al sta nam to vrijedi? Zar nismo i ovako relativna vecina - a svi se nabili u sarajevo. Da nas je 65% u drzavi opet ti je isti qrac kad ne smijemo da udjemo u rs. Svi podrinjci prodaju kuce i zemlju u rs (ukljucujuci i dijasporu) pasvi u vogoscu i sarajevo. Ta ista dijaspora klice na utakmicama repke: i krv svoju za bosnu moju. Shega ocam' (da ne bude da pljujem vako nako - licno sam i bosnjak i dijasporac). Da ne pricamo o (ne)sposobnosti bosnjaka u poduzetnickom smislu. Da nije sandzaklija jebo me svak ako bi u sarajevu uopce i granapa bilo.

Srbi bi da isto da ih je sto vise na popisu - a dobili pola drzave na kojoj su apsolutna vecina (al ono fakat) i sta su uradili s tim? Kad prolazim autom dodje mi da im sadake dadnem. Vece fukare nisam vidio ni u bugarskoj. Znaci raspad sistema.

Hrvati bi da ih je sto vise u bih, al svi bjeze u hrvatsku, mahom ko ode tamo, tamo se i vjenca i onda dolazi preko vikenda u vitez kod rodbine da se malo kurci, prica umjetnim hrvatskim naglaskom, milina ih gledat i smijati im se. Bili bi najradije glavni tamo dje ih ima, al bi avi zivjeli daleko od tih istih vukojebina.

Priznajmo svi sami sebi da smo nesposobni i da veze nemamo. A onda cemo shvatiti da brojke ne pomazu.
Malo nas je al smo govna.
:thumbup:
vivaldi

#1025 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by vivaldi »

Hafis wrote:Dugoročno ne vidim koje bi se čudo moglo desiti i zaustaviti demografski pad koji se sve više zahuktava
nikakvo cudo se ne moze desiti
Post Reply