Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
MyTao

#1001 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by MyTao »

To gdje zmija prica u Bibliji nije bajka vec basna :)
SugarCookie

#1002 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by SugarCookie »

Nije penis nego je ćuna.

Nisi mi odgovorio na pitanje.
MyTao

#1003 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by MyTao »

SugarCookie wrote:Nije penis nego je ćuna.

Izvini nisam u toku, koje je tvoje pitanje?
SugarCookie

#1004 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by SugarCookie »

MyTao wrote:

SugarCookie wrote:Samo još jedno pitanje ateistima, prije nego odem za večeras. Što ste vi toliko fascinirani raspravljanjem o nećemu što po vašim uvjerenjima svakako ne postoji?
MyTao

#1005 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by MyTao »

SugarCookie wrote:
MyTao wrote:

SugarCookie wrote:Samo još jedno pitanje ateistima, prije nego odem za večeras. Što ste vi toliko fascinirani raspravljanjem o nećemu što po vašim uvjerenjima svakako ne postoji?
Inkvizicija, krscanski pohodi, Srebrenica, 9/11... itd.

Ja nemam problem da ljudi vjeruju u boga, al' kad ga namecu meni onda imam problem... vjere su najvece zlo za covjecanstvo. Nemogu ni zamisliti gdje bi sada bili da nije bilo vjernika da vjesaju i ubijaju naucnike cija se istrazivanja nisu slagala sa vjerom i onim sto pise u Kur'anu i Bibliji...

To je samo jedan od hiljadu razloga zasto je vazno da se borimo protiv te bolesti.
odr0n

#1006 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by odr0n »

To naše "da ne postoji" nije uvjerenje nego fakt, jedino vaše "da postoji" bez ikakvih dokaza može biti uvjerenje. Raspravljamo se upravo zbog te i mnogih drugih stvari koje brkate, griješite, besmisleno zaključujete itd.
SugarCookie

#1007 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by SugarCookie »

@MyTao

"Inkvizicija, krscanski pohodi, Srebrenica, 9/11... itd." Slobodno spomeni i ekstremiste koji čine zlodjela "u ime islama", ne grizem. :D

Nemoj me pogrešno shvatiti; ovo je tanak led na koji ću se ja sada usuditi. Ali ovo navedeno meni nije dokaz, ali jeste nužnost postojanja Boga. Svi ovi zločini, koji su izvršeni, nikad na ovom svijetu ne mogu ugledati lice pravde kakvo zaslužuju. Nijedna individua, koja se patila zbog tih istih zločinaca, ne može steći dobro na ovom svijetu, koliko je podnijela zla. Za takvo što je (nužno) potreban Omnipotentni i Omniscientni, koji tu istu pravdu može dati; kako počiniocima zla, tako i onima nad kojim je zlo nanešeno.

I znam koju rupu ima ovaj stav; "zašto je to Bog uopšte dozvolio?"

P.S. Ne znam za slučaj da je na osnovu Kur'ana osuđen ijedan naučnik, ili da se ijedno naučno dostignuće nije poklapalo sa Kur'anom

@odr0n

S tobom se ne želim upuštati u dalji razgovor. Hvataš se za sitnice. Inače, kad sam vidio onaj izliv frustracije kad si počeo moderatorima vaziti o njihovom položaju i o tome da oni pročitaju pravilnik opet, sam shvatio da s tobom nije uopšte moguća zdrava komunikacija. (između tebe i mene)
MyTao

#1008 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by MyTao »

Napisao sam 9/11... tu spadaju braca Islamisti... mada ti mogu navesti jos puno stvari gdje braca kolju i ubijaju u ime Allaha.

Naravno da je nemoguce adekvatno kazniti ovakve stvari, al to nije cilj... cilj je ljudima dokazati da boga nema, i da netrebaju da ubijaju jer im to kaze neka knjiga koju je napisao neki trgovac prije 1400 godina.

To da je bog nuzan, da dijeli pravdu na onom svijetu je validan argument... al' to nije dokaz da on postoji... nuzno je da svi ljudi na svijetu imaju da jedu, al opet to ne znaci da ce svi imati za jesti veceras. Samo zato sto ti zelis da je nesto istinito ne znaci da jeste jbg...
vatrogasac

#1009 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by vatrogasac »

SugarCookie wrote: I znam koju rupu ima ovaj stav; "zašto je to Bog uopšte dozvolio?"
Ne mora biti rupa ako će biti svođen račun. Nisam ničim skrivio pa sam kroz svoj vijek trpio vrućine, hladnoće, žeđ, glad, bolest....ali...

"Dobrim ljudima se odista događaju teškoće i nesreće u životu. Ali, bez sumnje, vjerniku se neće dogoditi nikakava nesreća, pa čak ni ubod trna, a da mu se zbog toga ne oprosti jedan grijeh i ne podigne, kod Allaha, dostojanstvo za jedan stepen." Hadis
SugarCookie

#1010 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by SugarCookie »

MyTao wrote:Napisao sam 9/11... tu spadaju braca Islamisti... mada ti mogu navesti jos puno stvari gdje braca kolju i ubijaju u ime Allaha.

Naravno da je nemoguce adekvatno kazniti ovakve stvari, al to nije cilj... cilj je ljudima dokazati da boga nema, i da netrebaju da ubijaju jer im to kaze neka knjiga koju je napisao neki trgovac prije 1400 godina.

To da je bog nuzan, da dijeli pravdu na onom svijetu je validan argument... al' to nije dokaz da on postoji... nuzno je da svi ljudi na svijetu imaju da jedu, al opet to ne znaci da ce svi imati za jesti veceras. Samo zato sto ti zelis da je nesto istinito ne znaci da jeste jbg...
Izvini, kako je kasno, tako sam preletio to za 9/11..

Dokazati ljudima da Boga nema je borba sa vjetrenjačama. Isto tako dokazati ljudima da Boga ima je isti postupak. Sve mi sada navire sjećanje ajet u kojem se govori da mi ne možemo uputiti onoga koga Bog neće da uputi. :)

I slažem se da nije dokaz, to je filozofska premisa, koju ja gradim ciglu po ciglu, ali nebitno..

I da ne bi ispalo da se ne osvrćem na ostalo. Dokaz da On postoji.. nužno da svi ljudi jedu.. samo zato što želim da je nešto istinito.. To je također validan argument, kao teista priznajem da je odličan. Ali nije tako da ja želim da On postoji; nakon silnih osjećaja koji preovladavaju nakon namaza, posta, dove itd. mi je nezamislivo da je to isključivo moć podsvijesti ili neki vid placebo-a. Prihvaćam postulat placebo efekta, ali i taj placebo ima rok trajanja. I logika me usmjerava ka tome da mora biti nešto van naših dometa. Iskoristit ću sad jednu premisu često upotrijebljenu od strane ateista. Tu da, ako nauka ne može sad neke stvari objasniti, ne mora značiti da nikad neće. Ali odoh previše u filozofiju, na koju nemam pravo polagati ikakve zahtjeve prihvatljivosti kod tebe; previše je idealistički zamišljeno. Kao što mi je jedan forumaš već rekao, makar se civilizovano ne slažemo. :)
SugarCookie

#1011 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by SugarCookie »

vatrogasac wrote:
SugarCookie wrote: I znam koju rupu ima ovaj stav; "zašto je to Bog uopšte dozvolio?"
Ne mora biti rupa ako će biti svođen račun. Nisam ničim skrivio pa sam kroz svoj vijek trpio vrućine, hladnoće, žeđ, glad, bolest....ali...

"Dobrim ljudima se odista događaju teškoće i nesreće u životu. Ali, bez sumnje, vjerniku se neće dogoditi nikakava nesreća, pa čak ni ubod trna, a da mu se zbog toga ne oprosti jedan grijeh i ne podigne, kod Allaha, dostojanstvo za jedan stepen." Hadis
S vjerskih principa nije rupa, i poznat mi je naravno taj hadis (da te Allah nagradi jer si mi ga "ponudio" kao odgovor) ali kada sam već insistirao na dijalogu sa ateistom, onda se moram unijeti u kožu sagovornika i razmotriti koliki je nivo prihvatljivosti tog istog argumenta u očima pomenutog sagovornika. Obraćajući na to pažnju imam veću mogućnost da pokrenem zdrav dialog s istim (nije nužno slaganje), u kojem se kasnije mogu nadovezati. :)
ratamahatta

#1012 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by ratamahatta »

Bog postoji u Vasim/Nasim glavama....apsolutno mi je jasna potreba ljudi za vrhovnom silom, jer je tako lakse objasniti svoje slabosti, al hajmo se pogledati jednom u "ogledalo" i sami sebi priznati, nema iskupljenja za nase postupke.
Jedino "iskupljenje jeste nas racio, koji nam govori sta je dobro a sta lose....Vjekovno ljudi traze nekoga drugog ( Boga, Cara, Vazala, Bega<pashu,Sultana, Kralja, Amon Ra.... da im kaze kako njihov zivot ima smisla....

Moje skromno misljenje je da naredni stepen evolucije jeste kada ljudi shvate da nema Boga,i da su vjekovna klanja bila iz ciste primitivnosti ljudskog roda, te se posvete COVJECANSTVU.

Kada shvatimo da smo je nasa misija da "poboljsamo" evoluciju za buduce narastaje, onda smo shvatili poentu.....

Sve generacije su imale svoje Bogove (tele,zeko,sunce,stolar,ovcar i sl), po meni je to ustvrari cisti dokaz ljudske nepremnosti za daljnji napredak.

Nadam se da se niko nije nasao uvrijedjen....ovo je cisto moje misljenje....prestanimo se ubijati u ime Bambija.....
Towelie

#1013 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by Towelie »

A sto se vi uopste upirete da sad nesto objasnite ateistima? Ja stvarno ne verujem da oni koji zele da istrazuju Islam dolaze na forum po odgovore. Uglavnom dolaze da provociraju.
odr0n

#1014 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by odr0n »

MyTao wrote:
To da je bog nuzan, da dijeli pravdu na onom svijetu je validan argument...
Sasvim suprotno, neko sveinteligentan (kao bog) ne može prvo pogriješiti, pa onda ispravljati, odnosno dopustiti nepravdu pa dijeliti pravdu, to direktno ukazuje na pogrešivost nekoga ko ne bi smio pogriješiti kao što se misli za svemoćnog perfektnog boga.
ratamahatta

#1015 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by ratamahatta »

Towelie wrote:A sto se vi uopste upirete da sad nesto objasnite ateistima? Ja stvarno ne verujem da oni koji zele da istrazuju Islam dolaze na forum po odgovore. Uglavnom dolaze da provociraju.
Vjeruj da ateisti od svih pokusvaju da uspostave normalan dijalo, barem vecina, al jako je tesko polemisati sa osobama kojima je vrhunsku argument pakao....Kazete Bog nam dade razum, jedan od nusprojekada :) razuma je propitivanje, zasto ga se vi toliko bojite.....samo se pitajte, uvidjecete da vecina stvari u vasim vjerovanjima ima uporiste kao i crvenkapica,......sve je to jedna bajka ( deda mraz) u koji odrasli ljudu dan danas fanaticno (spremnost da ubiju) vjeruju.....ako je to taj Bog smislio to kao nacin dokazivanja, onda pricamo o mazohisti globalnih razmjera...
odr0n

#1016 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by odr0n »

SugarCookie wrote:
@odr0n

S tobom se ne želim upuštati u dalji razgovor. Hvataš se za sitnice.
Nema labavo kod mene i tih izvlačenja "hvataš se za sitnice". :mrgreen:
ratamahatta

#1017 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by ratamahatta »

A i generalno naziv teme je oksimoron svoje vrste, to je isto kao da ja pitam koji je religiski dokaz nepostojanja Boga...
SugarCookie

#1018 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by SugarCookie »

ratamahatta wrote:
Towelie wrote:A sto se vi uopste upirete da sad nesto objasnite ateistima? Ja stvarno ne verujem da oni koji zele da istrazuju Islam dolaze na forum po odgovore. Uglavnom dolaze da provociraju.
Vjeruj da ateisti od svih pokusvaju da uspostave normalan dijalo, barem vecina, al jako je tesko polemisati sa osobama kojima je vrhunsku argument pakao....Kazete Bog nam dade razum, jedan od nusprojekada :) razuma je propitivanje, zasto ga se vi toliko bojite.....samo se pitajte, uvidjecete da vecina stvari u vasim vjerovanjima ima uporiste kao i crvenkapica,......sve je to jedna bajka ( deda mraz) u koji odrasli ljudu dan danas fanaticno (spremnost da ubiju) vjeruju.....ako je to taj Bog smislio to kao nacin dokazivanja, onda pricamo o mazohisti globalnih razmjera...

A ja imam iskustvo to da ateisti najviše provociraju. Tako da to nije "vjeruj da ateisti", nego si ti imao priliku socializovati se sa civilizovani ateistima.
i misliš sadista globalnih razmjera? :roll:
SugarCookie

#1019 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by SugarCookie »

odr0n wrote:
SugarCookie wrote:
@odr0n

S tobom se ne želim upuštati u dalji razgovor. Hvataš se za sitnice.
Nema labavo kod mene i tih izvlačenja "hvataš se za sitnice". :mrgreen:
Nemoj mi toga, pokazao sam već da priznajem kad nisam upravu. :D
vatrogasac

#1020 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by vatrogasac »

SugarCookie wrote: ...ali kada sam već insistirao na dijalogu sa ateistom, onda se moram unijeti u kožu sagovornika i razmotriti koliki je nivo prihvatljivosti tog istog argumenta u očima pomenutog sagovornika.
Problem je što polaze iz perspektive da je sve samo ovdje pa je i rezultat zaključka takav. Da se oni uspiju unijeti bar na sekundu u tvoju kožu vjerovatno bi to shvatili.
ratamahatta

#1021 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by ratamahatta »

SugarCookie wrote:
ratamahatta wrote:

A ja imam iskustvo to da ateisti najviše provociraju. Tako da to nije "vjeruj da ateisti", nego si ti imao priliku socializovati se sa civilizovani ateistima.
i misliš sadista globalnih razmjera? :roll:
Pazi, zavisi s kim se druis (dakle slazem se), ja sam samo zelio da kazem ateizam nije nesto sto treba da vrijedja misljenje vjernika, al u najcescem slucaju mi smo ti koji se moraju povinovati teoloskim zakonima, iako deklarativno zivimo u sekularnoj drzavi (pomjeranje SFF-a, kamenovanje izlozbe slika koju su organizirali LGBT udruzenja (bez povorki) i slicno. Dakle samo zamisli da nisi u stanju da ispoljis svoje stajaliste iz cistog razloga sto si manjina.....
Al ne ove nase opstenaviknute manjine Srbin, Bosnjak,Hrvat....ima ljudi koji se bave egzistencionalnim problemina mimo nase ratom nametnute mrznje.
SugarCookie

#1022 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by SugarCookie »

Ateizam ne vrijeđa mišljenje vjernika, uglavnom su to ateisti koji vrijeđaju mišljenje vjernika, ali i obratno naravno. Pomjeranje SFF-a je meni šega. Pomjerili su ga jer ljudi ne piju za ramazan, pa ajde da piju poslije ramazana, ih - šta ima. Za kamenovanje LGBT udruženja okrivi naš narod generalno, neovisno o vjerskom statusu, mržnja prema takvim organizacijama postoji. "Drug" iz školskih dana je bio užasan bogohulnik, a istovremeno je mrzio sve što ima veze sa pomenutim, tako da je to već zapetljana tema.
SugarCookie

#1023 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by SugarCookie »

vatrogasac wrote:
SugarCookie wrote: ...ali kada sam već insistirao na dijalogu sa ateistom, onda se moram unijeti u kožu sagovornika i razmotriti koliki je nivo prihvatljivosti tog istog argumenta u očima pomenutog sagovornika.
Problem je što polaze iz perspektive da je sve samo ovdje pa je i rezultat zaključka takav. Da se oni uspiju unijeti bar na sekundu u tvoju kožu vjerovatno bi to shvatili.
Teško, kada većina u startu karakterizira tvoju najveću svetinju kao bajku. A ne bi me čudilo da pored fundamentalista proglase sve vjernike jednog dana umno poremećenim, pa hajde onda traži od "njih" da se unesu u tvoju kožu. :|
odr0n

#1024 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by odr0n »

To ne postoje oni koji su iz kože vjernika sa tom perspektivom prešli u kožu ateista shvativši iskrivljenost prethodne, kao što je velika većina...
ratamahatta

#1025 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by ratamahatta »

SugarCookie wrote:Ateizam ne vrijeđa mišljenje vjernika, uglavnom su to ateisti koji vrijeđaju mišljenje vjernika, ali i obratno naravno. Pomjeranje SFF-a je meni šega. Pomjerili su ga jer ljudi ne piju za ramazan, pa ajde da piju poslije ramazana, ih - šta ima. Za kamenovanje LGBT udruženja okrivi naš narod generalno, neovisno o vjerskom statusu, mržnja prema takvim organizacijama postoji. "Drug" iz školskih dana je bio užasan bogohulnik, a istovremeno je mrzio sve što ima veze sa pomenutim, tako da je to već zapetljana tema.
heh, nisam siguran da je to bas toliko drugacija tema....mi na ovim prostorima mrzimo, al bukvalno sve sto nije onako kako su nas kuci ucili, a sada se trudimo ,a idemo u korak sa tolerancijom, i tu se gubimo.

Ponovo kazem i nadam se da se nece niko nacu uvrijedjen, al ta vrsta zadrtosti ( homofob, nacionalista, rasista isl) meni samo govori o stepenu neobrazovanosti i misljenja da je samo moja ideja ispravna, a oni koji su drugacije misle da su idioti koji pojma nemaju........valjda je bit tolerancije da prihvatimo drugo i drugacije, ma koliko mi bili protiv toga....

A sto se tice ateista i vjernika, shvati, da sam ja u svojoj zemlji ugrozena manjina, samo zato sto kazem da nema Boga, odnosno zivim u sekularnoj zemlji, a primoran sam da se povinujem teoloskim pravilima zelio ja to ili ne...
Post Reply