Man of steel wrote:Jay Gatsby wrote:Man of steel wrote:Ne postoji taj fakultet ni diploma koji će ti garantovati da uspješno vodiš državu i na pravi način se brineš o ljudima.
To čovjek u sebi ima ili nema, nikakva mu diploma ni obrazovanje tu neće pomoći.
Kod nas ljudi uopšte imaju skroz iskrivljenu sliku o ljudima koji su zaduženi za državu i stoku u njoj, ali to je više posljedica ispiranja mozgova u demokratskim sistemima nego li oni sami.
Kao ona gore što priča o "pametnom" Obami sa Harvarda i "seljaku" sa Lukomira.
Da, ali formalni zahtjev je da moraš završiti fakultet ako hoćeš da vodiš, recimo, grupu učenika u osnovnoj ili srednjoj školi, da im budeš nastavnik ili razrednik. Iz nekog neobičnog razloga, tu postoji zahtjev da se završi faks, a jedan premijer, koji ipak treba voditi malo više od toga u redovnom poslu, eto, ne mora proći filter formalnog obrazovanja.
Voditi grupu učenika, gdje ti je jedini posao da im što uspješnije preneseš svoje znanje nije ni približno kompleksno i zahtjevno kao posao jednog državnika i ozbiljnijeg političara. Primjer ti je poprilično plitak.
Ja shvatam šta vi želite da kažete i djelimično se slažem sa vama, ali ne baš i u potpunosti.
Diploma i visoko obrazovanje jeste bitna stavka za jednu osobu koja dođe na tako bitnu funkciju kao što je političar,ali ta stavka nije ni u kojem slučaju presudna niti pruža bilo kakvu garanciju da će ta osoba adekvatno ispuniti očekivanja bolje od druge osobe koja nema tu diplomu i taj list papira.
Pogledajte samo naše guzonje koji danas sjede po parlamentu i foteljama. Skoro svaki od njih ima taj list papira pa nam nešto i ne cvjetaju ruže. Čak i danas se ljudi sa sjetom prisjećaju vladavine jednog "običnog" bravara
Ja vam kao primjer uspješnih državnika mogu navesti mnogo poznatih historijskih ličnosti koji su bili veoma loši učenici i koji uopšte nisu imali diplomu, a uspjevali su vladati carstvima i državama tako što su imali kvalitete i osobine koje te ni jedan fakultet na svijetu ne može naučiti.
Tvoj komentar na navedeni primjer mi nije jasan, ali nije ni bitno. Obzirom na složenost posla premijera ili državnika, takvom čovjeku je potrebno opsežno formalno, neformalno i informalno znanje i učenje. Ako on ne mora imati formalno obrazovanje i diplomu, ne vidim zašto se ona traži od jednog nastavnika. Jer, kako sam kažeš, diploma "ne pruža bilo kakvu garanciju da će ta osoba adekvatno ispuniti očekivanja bolje od druge osobe koja nema tu diplomu i taj list papira". Ako možeš biti premijer bez diplome, možeš vala biti i nastavnik (samo što zakon kaže drugačije).
"Obični" bravar je mogao vladati u sistemu u kojem nema tržišne privrede, višestranačja i izbornih ciklusa. Današnja situacija je drugačija. Ne vidim kako bi se, čak i on, kao bravar danas probio kroz stranačke redove i filtere i uopće dospio na izborne liste. Teško, vrlo teško. Da ne idemo dalje.
I ja tebi mogu navesti primjere uspješnih državnika s diplomama. A garancije nemaš nikad - imao političar diplomu ili ne. U svakom slučaju, današnja praksa i tebe demantira. Popiši današnje premijere i državnike i vidi šta ko ima od škole. To je dovoljno.