Halifat/kalifat da ili ne?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
crnoplavo

#101 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by crnoplavo »

Evo halife, lijep, mlad, pametan+500 godina ova dinastija brani maroko, od osmanlija, portugalaca...ponos arapskog covjeka-MAROKO
Image
Mohammed VI (Arabic: محمد السادس‎, born 21 August 1963)[1] is the present King of Morocco and Amir al-Mu'minin (commander of the faithful) -
Emirul mumin-zapovjednik pravovjernih, zvanicna titula vladara ove dinastije kroz stoljeca do dana danasnjeg.
Slobodarski Maroko je zemlja koja sa svojim ljudima predstavlja kamen temeljac slobode arapskog čovjeka. To je zemlja koja je je u vrijeme dok je po većini arapskih zemalja gazila Osmanska čizma uspjela da očuva svoju slobodu.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 49&t=92339
Last edited by crnoplavo on 22/03/2012 20:47, edited 1 time in total.
amoninan

#102 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by amoninan »

crnoplavo wrote:
amoninan wrote:
Kad sam već u ovom "raspoloženju", tragikomično mi je čitati Bošnjake-muslimane o nekakvoj tuđoj, pretežno arapskoj nebrizi npr za Palestinu. A poslije džume namaza - dakel pune su sve sarajevske džamije, na protestiam bude više Turaka i Arapa (studenti) nego Bošnjaka. Dakle, mrsko im je prošetat ulicom..
Egipat, Saudija, Jordan, trose miliajrde dolara na vojsku ima ih preko 100 miliona, graniče sa Izraelom, pa ako je njima mrsko prosetat ( ionako nikakvu drugu pomoc ni ne daju palestincima) po svojim gradovima, ne moraju do granice dragog im komsije-Izraela, sto bi smo mi se brinuli za bilo sta.
bla, bla, bla...
El_comadante

#103 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by El_comadante »

gledam sinoč na aljazeeri da je 1919 bio prijedlog da nakon pada Otomanske imperije se stvori Halifat svi Arapi u jednoj državi. i da su na sastanku povodom završetka prvog svjetskog rata Arapi bili jedinstveni i došli su sa tom idejom a koju je zapad načelno odobrio. onda su se Arapi dogovorili sa nekim jevrejom iz Rusije da im daju kako oni rekoše entitet jevrejim negdje u Palestini a krščanima u Libanu. Medjutim poslije uletiše Britanske i Francuske oružane trupe i desiše se ove današnje države, koje kao takve u ovim granicama, nisu nikada postojale.
oridjidji

#104 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by oridjidji »

http://dedzal.info/index.php?option=com ... 10&lang=en

Zanimljivo predavanje o predznacima sudnjeg dana i zanimljivo gledište koje se dotiće malo i ove teme. Pogledajte ga.
Zanimljivo je kako ovaj alim objašnjava način na koji je on razumio predznake sudnjega dana, pa se time malo dotiće i ove teme o kojoj mi govorimo. Ujedno alim Imran Husein je govorio mnogo i o tome kako je propao hilafet i vjerujte mi pradavanja su mu izuzetno dobra, daju novu dimenziju onome kako mi vidimo odredjenu tematiku koja nas se indirektno ili direktno dotiće.

Hilafet će se obnoviti... Kada? Kada bude vrijeme za to... Do tada mi možemo samo zamišljati kako bi on trebao izgledati i doviti da se to u našem vremenu desi...
arzuhal

#105 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by arzuhal »

crnoplavo wrote:Evo halife, lijep, mlad, pametan...
:lol:
Opetja033

#106 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Opetja033 »

arzuhal wrote:
crnoplavo wrote:Evo halife, lijep, mlad, pametan...
:lol:
Da mi kandidujemo Hareta? :lol:
semirizsvemira

#107 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by semirizsvemira »

Sistem koji je najduze funkcionisao u ljudskoj povijesti . Khalifat propao zahvaljujuci cionistickom covjeku koji se odazivao na ime Kemal Ataturk . Da li sam za ? Naravno da jesam jer ovi danasnji zakoni i demokratija su upravo pali na pitanju Islama i muslimana . Kako postici . to . Ispravan nijet kod svakog muslimana i imati zelju za tim . A biti musliman i staviti dunjalucke / kafirske zakone ispred Bozjeg ne ide . Ali stvari su krenuli nabolje . Onaj malezijski premierministar je to vec najavio . Zajednicka valuta , ´vojska , i sve ostalo sto ima EU a sve to je EU opet prepisala od sistema koje je najduze bivao u ljudskoj povijesti . Naravno , na sastanku najvecih politicara tadasnjeg Zapada pocetkom 20 vijeka je zakljuceno da se ne smije dozvoliti nikakva pojava khalifata i da se to sprijeci svim sredstvima .
Za sada im to uspijeva koristeci materijalna sredstva da zamrace oci muslimanima ali ...
NIN

#108 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by NIN »

semirizsvemira wrote:Sistem koji je najduze funkcionisao u ljudskoj povijesti . Khalifat propao zahvaljujuci cionistickom covjeku koji se odazivao na ime Kemal Ataturk . Da li sam za ? Naravno da jesam jer ovi danasnji zakoni i demokratija su upravo pali na pitanju Islama i muslimana . Kako postici . to . Ispravan nijet kod svakog muslimana i imati zelju za tim . A biti musliman i staviti dunjalucke / kafirske zakone ispred Bozjeg ne ide . Ali stvari su krenuli nabolje . Onaj malezijski premierministar je to vec najavio . Zajednicka valuta , ´vojska , i sve ostalo sto ima EU a sve to je EU opet prepisala od sistema koje je najduze bivao u ljudskoj povijesti . Naravno , na sastanku najvecih politicara tadasnjeg Zapada pocetkom 20 vijeka je zakljuceno da se ne smije dozvoliti nikakva pojava khalifata i da se to sprijeci svim sredstvima .
Za sada im to uspijeva koristeci materijalna sredstva da zamrace oci muslimanima ali ...
:-)
PRO testant

#109 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by PRO testant »

El_comadante wrote:gledam sinoč na aljazeeri da je 1919 bio prijedlog da nakon pada Otomanske imperije se stvori Halifat svi Arapi u jednoj državi. i da su na sastanku povodom završetka prvog svjetskog rata Arapi bili jedinstveni i došli su sa tom idejom a koju je zapad načelno odobrio. onda su se Arapi dogovorili sa nekim jevrejom iz Rusije da im daju kako oni rekoše entitet jevrejim negdje u Palestini a krščanima u Libanu. Medjutim poslije uletiše Britanske i Francuske oružane trupe i desiše se ove današnje države, koje kao takve u ovim granicama, nisu nikada postojale.
JA nebuloze *=)(?(((=)//&% te ne bilo :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
Hoče čoek da reče da je ono što silno ljudstvo iskopa IZ te mučne ti zemlje (čitaj arheologija) sve djelo nekog Amera nam iz Virđžinju pa je stime ti ga i netočno. :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

Pa đeste (H)Istoričari i doktori nahuka nema vas odavno!!!?????? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
(arhaično-ruralnim žargonom rečeno)

Odakle su Qumranski spisi? To je neko otišo "Back in Time Trawel" agencijom unatrag da se molo sa nama našali.
More bit bidner da je Michael J. Fox sa oni svojim strojoradom. Ha ja šta ga ti znaš šta se sve ne vrzma tamo po tijem vremenima.
Ima ti kod njiha past-prezzent, i past ovaj i past onaj, ko ti ga zna koji je pravi!!
Last edited by PRO testant on 24/05/2012 21:39, edited 2 times in total.
PRO testant

#110 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by PRO testant »

semirizsvemira wrote:Sistem koji je najduze funkcionisao u ljudskoj povijesti . Khalifat propao zahvaljujuci cionistickom covjeku koji se odazivao na ime Kemal Ataturk. Da li sam za ? Naravno da jesam jer ovi danasnji zakoni i demokratija su upravo pali na pitanju Islama i muslimana . Kako postici . to . Ispravan nijet kod svakog muslimana i imati zelju za tim . A biti musliman i staviti dunjalucke / kafirske zakone ispred Bozjeg ne ide . Ali stvari su krenuli nabolje . Onaj malezijski premierministar je to vec najavio . Zajednicka valuta , ´vojska , i sve ostalo sto ima EU a sve to je EU opet prepisala od sistema koje je najduze bivao u ljudskoj povijesti . Naravno , na sastanku najvecih politicara tadasnjeg Zapada pocetkom 20 vijeka je zakljuceno da se ne smije dozvoliti nikakva pojava khalifata i da se to sprijeci svim sredstvima .
Nemoj da te Turci čuju je..o li te patak radikalni, porobiče nas ponovo samo radi tebe i tvoje izjave? 8-) :-) :-) :-) :-)
Chisum

#111 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Chisum »

NIN wrote:
semirizsvemira wrote:Sistem koji je najduze funkcionisao u ljudskoj povijesti . Khalifat propao zahvaljujuci cionistickom covjeku koji se odazivao na ime Kemal Ataturk . Da li sam za ? Naravno da jesam jer ovi danasnji zakoni i demokratija su upravo pali na pitanju Islama i muslimana . Kako postici . to . Ispravan nijet kod svakog muslimana i imati zelju za tim . A biti musliman i staviti dunjalucke / kafirske zakone ispred Bozjeg ne ide . Ali stvari su krenuli nabolje . Onaj malezijski premierministar je to vec najavio . Zajednicka valuta , ´vojska , i sve ostalo sto ima EU a sve to je EU opet prepisala od sistema koje je najduze bivao u ljudskoj povijesti . Naravno , na sastanku najvecih politicara tadasnjeg Zapada pocetkom 20 vijeka je zakljuceno da se ne smije dozvoliti nikakva pojava khalifata i da se to sprijeci svim sredstvima .
:-)
:lol: :lol:

Kolicina patetike, komedije, odsustva bilo kakve veze sa realnoscu i, naravno, kao i uvijek, NEZNANJA, je tu negdje sa kolicinom istih u izjavi onog vehabije koji, da ga covjek zamoli, ne bi imao ni cenera da mu rasitni, a porucuje kako ce zauzeti Rim...

Pogled na politicke tokove u svijetu, pogotovo one globalne, iz ugla ovih vjerskih fanatika je otprilike ozbiljan kao i ona tema o sihrama... patetican, smijesan i djecije naivan.
Nije cudno sto su zemlje, u kojima se kao zajednicki imenitelj moze izvuci nesto sto bi ovdje da se prikaze kao osnovno vezivo jednog "mocnog" tkiva, i danas zadnja rupa na svirali ovog svijeta.
Last edited by Chisum on 24/05/2012 21:44, edited 2 times in total.
Obskurni

#112 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Obskurni »

A ovakvih ljudi je sve više i više bez obzira koliko je vremena odmaklo...
Chisum

#113 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Chisum »

Sve ja to razumijem... gdje vjera, bilo koja, uzme zalet, pa se, nasavsi se sama sa sobom - jer ovakva se drustva prije svega prvo hermeticki zatvore i pocnu vjerovati samo sebi i nikom vise - i istorijom pocne baviti na nacin na koji se bavi covjekovom dusom, projicirajuci i na nju svoje bajke, svoje djetinjaste iluzije, ja potpuno shvatam da od nesretnika koji upadne u ovu zamku necu cuti nista smisleno...
Ali, biti ovoliko daleko od realnosti :lol: , to vec granici sa komedijom, ili bolje receno - a znajuci koliko ce jos zivota i sudbina biti zigosano i protraceno u tom ludilu - sa tragikomedijom.

Pocetkom 20. vijeka, u praskozorje najvecih preokreta modernog covjecanstva, najvecih ratova i utiranja puta jednom novom svjetskom poretku, Zapad se ubi pokusavajuci da onesposobi stvaranje "mocnog" kalifata, sacinjenog od zemalja koje su, osim Turske (koja na svom opstanku moze zahvaliti samo Ataturku), gomila mentalitetom i dalje koloniziranih i servilnih, bijednih, nepismenih, politicki potpuno zakrzljalih i zaostalih drustava i regiona, kojima ce taj isti Zapad - eto koliko ih se prepao - granice crtati linijarom... :lol:

Ovo mi zvuci kao kada bi Rumunija uputila protestnu notu Ujedinjenim nacijama, zaleci se da grupa G8 radi sve da zaustavi njeno osvajanje svjetskog trzista i svemira.
Last edited by Chisum on 24/05/2012 22:22, edited 1 time in total.
makkaj

#114 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by makkaj »

da, taman još jedan vrhovni poglavar pored pape da brani slanje prezervativa u Afriku...šalim se ba, šta se odmah palite 8)
semirizsvemira

#115 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by semirizsvemira »

PRO testant wrote:
semirizsvemira wrote:Sistem koji je najduze funkcionisao u ljudskoj povijesti . Khalifat propao zahvaljujuci cionistickom covjeku koji se odazivao na ime Kemal Ataturk. Da li sam za ? Naravno da jesam jer ovi danasnji zakoni i demokratija su upravo pali na pitanju Islama i muslimana . Kako postici . to . Ispravan nijet kod svakog muslimana i imati zelju za tim . A biti musliman i staviti dunjalucke / kafirske zakone ispred Bozjeg ne ide . Ali stvari su krenuli nabolje . Onaj malezijski premierministar je to vec najavio . Zajednicka valuta , ´vojska , i sve ostalo sto ima EU a sve to je EU opet prepisala od sistema koje je najduze bivao u ljudskoj povijesti . Naravno , na sastanku najvecih politicara tadasnjeg Zapada pocetkom 20 vijeka je zakljuceno da se ne smije dozvoliti nikakva pojava khalifata i da se to sprijeci svim sredstvima .
Nemoj da te Turci čuju je..o li te patak radikalni, porobiče nas ponovo samo radi tebe i tvoje izjave? 8-) :-) :-) :-) :-)
Pa ovo su turci i arapi napisali jadan nebio :D . Cak sta vise opce poznata stvar je da je bio poluzidov i da je cesto izjavljivao kako se ponosi i svojim zidovskim porijeklom . Po nekima je cak bio i pedofil . A ti Turci sto ga vole danas uglavnom sjede po zatvorima :shock: zahvaljujuci fantasticnom rukovodstvu koje Turska ima . A da ce nas porobiti , pa ja bih bio zahvalan da se ocistimo i od kemaliste i u Bosni :lol:
Obskurni

#116 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Obskurni »

Bolje da su ostali vukojebina od raspalog carstva nego da su dobili demokratsku državu :sax:
nosara

#117 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by nosara »

semirizsvemira wrote: Pa ovo su turci i arapi napisali jadan nebio :D . Cak sta vise opce poznata stvar je da je bio poluzidov i da je cesto izjavljivao kako se ponosi i svojim zidovskim porijeklom . Po nekima je cak bio i pedofil . A ti Turci sto ga vole danas uglavnom sjede po zatvorima :shock: zahvaljujuci fantasticnom rukovodstvu koje Turska ima . A da ce nas porobiti , pa ja bih bio zahvalan da se ocistimo i od kemaliste i u Bosni :lol:
Tebi samo da se nekom naguzit... :roll:
Teea

#118 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Teea »

semirizsvemira wrote:Pa ovo su turci i arapi napisali jadan nebio :D . Cak sta vise opce poznata stvar je da je bio poluzidov i da je cesto izjavljivao kako se ponosi i svojim zidovskim porijeklom . Po nekima je cak bio i pedofil .A ti Turci sto ga vole danas uglavnom sjede po zatvorima :shock: zahvaljujuci fantasticnom rukovodstvu koje Turska ima . A da ce nas porobiti , pa ja bih bio zahvalan da se ocistimo i od kemaliste i u Bosni :lol:
kancelarija Erdogana

Image
Chisum

#119 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Chisum »

nosara wrote:
semirizsvemira wrote: Pa ovo su turci i arapi napisali jadan nebio :D . Cak sta vise opce poznata stvar je da je bio poluzidov i da je cesto izjavljivao kako se ponosi i svojim zidovskim porijeklom . Po nekima je cak bio i pedofil . A ti Turci sto ga vole danas uglavnom sjede po zatvorima :shock: zahvaljujuci fantasticnom rukovodstvu koje Turska ima . A da ce nas porobiti , pa ja bih bio zahvalan da se ocistimo i od kemaliste i u Bosni :lol:
Tebi samo da se nekom naguzit... :roll:
Pa vole ove lojave vehabije vruc u pakshu, nego pare.

Inace, kad "zbace Ataturka", alternativa je ovo:

:lol: :lol: :lol:

Vehabijski CSI :lol: :lol: :lol:
crnoplavo

#120 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by crnoplavo »

................
Last edited by crnoplavo on 26/05/2012 20:31, edited 1 time in total.
Obskurni

#121 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Obskurni »

Pa šta ako su Židovi ?
Ali_G

#122 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Ali_G »

Molio bih moderaciju, ako nista, da upozori decka iznad (ovog Horejsija).
ramo_sa

#123 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by ramo_sa »

Za šerijat uvjek i vazda. A nakon onoga što nas je zadesilo 92/95 ne trebamo se opravdavati nikome ni za sta.
ramo_sa

#124 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by ramo_sa »

gdje je administrator da reaguje kada se muslimani nazivaju pogrdnim imenima - "vehabije" i sl? A usput, nek mi objasne ovi kreteni šta znači vehabija, taj izraz kojim vole nazivati muslimane koji su na sunnetu 100% ?
Teea

#125 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Teea »

ramo_sa wrote:gdje je administrator da reaguje kada se muslimani nazivaju pogrdnim imenima - "vehabije" i sl? A usput, nek mi objasne ovi kreteni šta znači vehabija, taj izraz kojim vole nazivati muslimane koji su na sunnetu 100% ?
ne reaguju jer bolje poznaju islam od tebe .el wehhab je jedno od bozijih imena kod muslana i znaci onaj koji puno daruje.Wehhab pridjev koji bas ima fin prevod.da si 100% ispravan znas a osnovne stvari ne znas.Nego interesantno da ti vehab smeta a vruc ti ne smeta
Post Reply