Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)
Moderator: anex
-
Oticon
#101 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Nije na pijaci nego na samoj kružnoj raskrsnici...kad ideš prema gradu ili kad dolaziš od strane Termalne rivijere...mala radnja je AGRICOR-ova. Čini mi se da su sjemena iz Srbije, a onaj "pepsi" znak im je logo sjemenare. 
- Mu'min
#102 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Da prebacim ovdje sliku pošto se radi o ljutim paprikama.
Sorta: Bolivian hot Tepin
Sezona: 2011
Ljutina: meni nepoznata al tamo oko 30.000 scoville bi moglo biti

Sorta: Bolivian hot Tepin
Sezona: 2011
Ljutina: meni nepoznata al tamo oko 30.000 scoville bi moglo biti

- Mu'min
#103 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Prošle godine posađena je sadnica tzv. drvenog čilija - sorta Rocoto Red Peruvian, kojeg sam 15. oktobra radi pripreme za prezimljenje totalno skresao.
Shodno osobinama te sorte obnova biljke se je nevjerovatno regenerirala. Tako je početkom proljeća zasijala punim sjajem. Druga slika je slikana prije par minuta.
Razlika je očita. Sada samo očekujem kad bi se mogli pojaviti prvi cvatovi a to će po moje potrajati neko vrijeme.

Rocoto Red Peruvian - 15.10.2011
5,5 mjeseci kasnije, tačnije 04.04.2012 gornja sadnica u većoj posudi sada izgleda ovako:

Shodno osobinama te sorte obnova biljke se je nevjerovatno regenerirala. Tako je početkom proljeća zasijala punim sjajem. Druga slika je slikana prije par minuta.
Razlika je očita. Sada samo očekujem kad bi se mogli pojaviti prvi cvatovi a to će po moje potrajati neko vrijeme.

Rocoto Red Peruvian - 15.10.2011
5,5 mjeseci kasnije, tačnije 04.04.2012 gornja sadnica u većoj posudi sada izgleda ovako:

- Mu'min
#104 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
U sezoni 2012 sam ostavio 14 sadnica čilija i trebam od poznanika da dobijem još 8 kom pa ću sa se aBd time pozabaviti na skupom balkonu tokom ove godine.
Ostali? Kakvi su vam planovi?
dado34: jel tebi išta uspjelo?
- PriNc_ba
#105 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Jel ima neko od vas zaljubljenika i koji se zanimaju i uzgajaju papricice i feferone ovako u saksijama da bi prodao ? treba mi na poklon a prevrnuo sam sve zivo nigdje nema nista osim sjemenki da se kupi a treba mi hitno
pa ako ima neko da ima veci broj stabljika bio bih zahvalan ako bi se javio pa da se dogovorimo da kupim ako nista onda jedno
hvala unaprijed 
Last edited by PriNc_ba on 16/05/2012 14:32, edited 1 time in total.
-
Dado34
#106 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Jeste drug, rastu polako doduse ne istom brzinom, najveca je trenutno oko 8 cm. Bitno mi je samo da se ne razbole.Mu'min wrote:U sezoni 2012 sam ostavio 14 sadnica čilija i trebam od poznanika da dobijem još 8 kom pa ću sa se aBd time pozabaviti na skupom balkonu tokom ove godine.
- Mu'min
#107 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Pravo mi drago. Koliko sadnica imaš iz sjemena što sam ti poslao?Dado34 wrote:Jeste drug, rastu polako doduse ne istom brzinom, najveca je trenutno oko 8 cm. Bitno mi je samo da se ne razbole.
- Mu'min
#108 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Ne mogu ti pomoći sa sadnicama pošto nismo blizu al predlažem da odletiš u kakvu trgovinu sa agroponudom ili čak pogledaju u OBI-u.PriNc_ba wrote:Jel ima neko od vas zaljubljenika i koji se zanimaju i uzgajaju papricice i fafarone ovako u saksijama da bi prodao ? treba mi na poklon a prevrnuo sam sve zivo nigdje nema nista osim sjemenki da se kupi a treba mi hitnopa ako ima neko da ima veci broj stabljika bio bih zahvalan ako bi se javio pa da se dogovorimo da kupim ako nista onda jedno
hvala unaprijed
Predpostavljam, da ne tražiš nikakvu extra sortu, znači samo da cijena bude normalna.
- PriNc_ba
#109 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
pa nista specijalno, samo eto da su ljute i po mogucnosti crvene
i to je to... a hvala, nadam se da cu se snaci i pronaci negdje. usao danas u agricom na m.dvoru i pitam je a zena me pogleda i zacudi se u najmanju ruku ko da sam usao u pekaru i pitao jel ima farbe za kosu da se kupi
a odem sutra ili mozda cak i danas u neki rasadnik na otoci pa valjda nadjem tamo... ako nista onda cu sjemenke pa cekati
i jel moze par preporuka onda nekih onako boljih papricica ili cega vec ali crvenih
nije bitna cijena... ako vec budem kupovao sjemenke onda... i da mi napise neko kada je sezona tj kada rastu plodovi i kada je najbolje saditi ? i jel mora bas na balkonu da bude ili moze u sobi na svjetlom mjestu da budu ?
a odem sutra ili mozda cak i danas u neki rasadnik na otoci pa valjda nadjem tamo... ako nista onda cu sjemenke pa cekati
i jel moze par preporuka onda nekih onako boljih papricica ili cega vec ali crvenih
- Mu'min
#110 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Pošto je većina crvenih neće biti teško naći crveno i da nije jagoda. 
I sam sam lično više puta doživio da te u agro-trgovinama debele gledaju za pitanja koje bi trebali znati.
Sorte ti mogu predložiti mada sve ovisi šta trgovina nudi. Džabe tražiti gujine oči kad ih nema.
Ako hoćeš da nisu previš ljute nađi nešto slično ETNA(poljute a i lijepe za ukras a eto ti slika pa gledaj sorte).
Za sijanje nikad nije kasno jer bolje išta nego ništa mada se sije od januara do početak marta. Ovisi od uslova.
Lokacija nije važna samo da nije zima i da ima što više sunca.
Evo ti mog primjera 2 sadnica, sijane 11.marta i 8.feb:

I sam sam lično više puta doživio da te u agro-trgovinama debele gledaju za pitanja koje bi trebali znati.
Sorte ti mogu predložiti mada sve ovisi šta trgovina nudi. Džabe tražiti gujine oči kad ih nema.
Ako hoćeš da nisu previš ljute nađi nešto slično ETNA(poljute a i lijepe za ukras a eto ti slika pa gledaj sorte).
Za sijanje nikad nije kasno jer bolje išta nego ništa mada se sije od januara do početak marta. Ovisi od uslova.
Lokacija nije važna samo da nije zima i da ima što više sunca.
Evo ti mog primjera 2 sadnica, sijane 11.marta i 8.feb:

- PriNc_ba
#111 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
E hvala puno
nadam se da cu i ja imati nesto da objavim kroz izvjesno vrijeme
pozz
-
Dado34
#112 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
od 8 sjemenki uspjele su 4 sto je jako dobro ja mislim. Koliko plodova izadje odprilike iz jedne sadnice?Mu'min wrote:Pravo mi drago. Koliko sadnica imaš iz sjemena što sam ti poslao?Dado34 wrote:Jeste drug, rastu polako doduse ne istom brzinom, najveca je trenutno oko 8 cm. Bitno mi je samo da se ne razbole.
- Mu'min
#113 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Na sorti koju sam ti ja poslao je svako sjeme velik uspjeh. To je za Južnu Ameriku a ne balkanski Sibir.Dado34 wrote:od 8 sjemenki uspjele su 4 sto je jako dobro ja mislim. Koliko plodova izadje odprilike iz jedne sadnice?Mu'min wrote:Pravo mi drago. Koliko sadnica imaš iz sjemena što sam ti poslao?Dado34 wrote:Jeste drug, rastu polako doduse ne istom brzinom, najveca je trenutno oko 8 cm. Bitno mi je samo da se ne razbole.
Tako da tebi svaka čast!
Koliko će biti plodova ne znam care.
Meni je prošle godine u istoj sezoni 2x cvalo i 2x dalo plodove.
Jednom sam na 1 sadnici brojo plodove i neš vjerovati 51 komad bilo u tom trenutku.
Evo ti upravo te slike:

-
Dado34
#114 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Da mi je po 10 na svakoj stabljiki bilo bi odlicno. Opet hvala na necemu o cemu vecina sanja 
- Mu'min
#115 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Koliko su trenutno velike sadnice?
Morel kakva slika?
Ja ove godine nisam sijao jer mi je jedan dao 12 sadnica (6x žutih i 6x čokoladnih Bhut Jolokia).
Sada su oko 10-ak cm visoke. Ne znam kad je sijao.
Morel kakva slika?
Ja ove godine nisam sijao jer mi je jedan dao 12 sadnica (6x žutih i 6x čokoladnih Bhut Jolokia).
Sada su oko 10-ak cm visoke. Ne znam kad je sijao.
-
Dado34
#116 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
najveca je oko 10 cm, stoje na prozoru zbog svjetlosti, aparat mi je u radnji, pa prvom prilikom kad ga ponesem kuci bacim koju slikicu.
- Mu'min
#117 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Evo kako za sada ide mojoj Bhut Jolokii koju sam prezimio od prošle godine:

Polahko pupa a da li će joj štetiti ovi čudni dani pošto je vani to ćemo vidjeti.
ms
Mu'min

Polahko pupa a da li će joj štetiti ovi čudni dani pošto je vani to ćemo vidjeti.
ms
Mu'min
- Mu'min
#118 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Kako ide uzgoj, niko ništa ne piše.
Nešto gledam 480gr kiselih feferona (Mercator) oko 5 KM. Al su nula što se tiče ljutine od ovogo što mi uzgajamo.
A čitam na 1 forumu iz 2010 čitam da je 1kg Habaneros oko 32 KM.
Po moje nije ni skupo ako gledaš da 1 sadnica ne može dati neznam koliko a treba joj oko pola godine da bude bilo šta,
Nešto gledam 480gr kiselih feferona (Mercator) oko 5 KM. Al su nula što se tiče ljutine od ovogo što mi uzgajamo.
A čitam na 1 forumu iz 2010 čitam da je 1kg Habaneros oko 32 KM.
Po moje nije ni skupo ako gledaš da 1 sadnica ne može dati neznam koliko a treba joj oko pola godine da bude bilo šta,
- PriNc_ba
#119 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
opet molba 
ako ima iko da bi bio spreman da mi proda kakvih ovih papricica feferona ili cega god samo da je ljuto i u saksiji spreman sam platiti koliko god (razumna neka cijena,naravno
). moze se to i autobusom poslati ako neko nije iz Sa, sve cu ja platiti. jer stvarno obisao sam sve zivo po Sarajevu i sve ove neke rasadnike i nigdje... 
pa ako ima neko toliko dobar i da mu nije mrsko poslati ili javiti gdje u Sa da dodjem ja bih dosao da kupim. treba mi znaci jedna dvije stabljike i da ili vec ima plodova ili da ce uskoro
posto treba na poklon to da ide 
hvala unaprijed pa kako god
ako ima iko da bi bio spreman da mi proda kakvih ovih papricica feferona ili cega god samo da je ljuto i u saksiji spreman sam platiti koliko god (razumna neka cijena,naravno
pa ako ima neko toliko dobar i da mu nije mrsko poslati ili javiti gdje u Sa da dodjem ja bih dosao da kupim. treba mi znaci jedna dvije stabljike i da ili vec ima plodova ili da ce uskoro
- Mu'min
#120 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Na žalost ja sam ti predaleko da bi ti poslao bilo šta. 
Inače ne znam koko se vrte cijene al oko 10 KM bi trebalo koštati to što ti tražiš.
Inače ne znam koko se vrte cijene al oko 10 KM bi trebalo koštati to što ti tražiš.
- Gaia
#121 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
ljute papričice su izuzetno dobre za zdravlje te ih stoga nutricionisti smatraju "super hranom". narocito su dobre za čišćenje krvi. ja ih 'mlatim' svakodnevno u većini hrane koju konzumiram + u limunadi .
kupim ih svjeze, osušim´ sameljem u mlinu za kafu i 'udri'.
želim vam svima uspješnu žetvu .
želim vam svima uspješnu žetvu .
- Mu'min
#122 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Gaia
i koliko si posadio ove godine?
Ili se ti preko dućana snadbijevaš?
i koliko si posadio ove godine?
Ili se ti preko dućana snadbijevaš?
- Gaia
#123 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
kupujem direktno od malih poljoprivrednika koji ih uzgajaju na zdrav način kao i ostalo voće i povrće. za sad još ne sadim ništa sama, osim cvijeća i nešto malo mirođija ali sam se kod roditelja naplijevila koliko hoćeš. naročito kad bih tražila da mi se kupi nešto što mi ne treba ili kad bih kući donjela kojeg keca iz škole. 
- Mu'min
#124 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Eto Gaia da podijelim moje iskustvo sa tobom baš na temu uzgoj ljutih paprika.
Viša sam imao u 6 sadnica na balkonu nego u 36 na njivi.
Nauk: Čili možeš komot posaditi na balkonu a ujedno ih imati i kao ukras (bijeli cvjetovi ili ljubičaste od Bolivian hot tepin, a da ne pričam o plodovima).
Znači poveži lijepo sa ugodnim.
Viša sam imao u 6 sadnica na balkonu nego u 36 na njivi.
Nauk: Čili možeš komot posaditi na balkonu a ujedno ih imati i kao ukras (bijeli cvjetovi ili ljubičaste od Bolivian hot tepin, a da ne pričam o plodovima).
Znači poveži lijepo sa ugodnim.
- CartmanSA
#125 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
imas kupiti u saksiji u BBI centru dole na -1 u onoj radnji gdje se prodaju ona zdrava hrana...PriNc_ba wrote:opet molba
ako ima iko da bi bio spreman da mi proda kakvih ovih papricica feferona ili cega god samo da je ljuto i u saksiji spreman sam platiti koliko god (razumna neka cijena,naravno). moze se to i autobusom poslati ako neko nije iz Sa, sve cu ja platiti. jer stvarno obisao sam sve zivo po Sarajevu i sve ove neke rasadnike i nigdje...
pa ako ima neko toliko dobar i da mu nije mrsko poslati ili javiti gdje u Sa da dodjem ja bih dosao da kupim. treba mi znaci jedna dvije stabljike i da ili vec ima plodova ili da ce uskoroposto treba na poklon to da ide