Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Fabridjijo wrote:Imam i ja jedno pitanje... Interesuje me kako je moguce da se dervisi mogu onako dugo vremena okretati u krug? Kao na ovom ispod snimku(nakon 26-e minute) i sta je uloga ovih izmedju njih u crnim odorama?
Joj pa derviški redova imaš milion, imaš čak slučajeva gdje su dva reda suprotstavljena. Kružni ples je karakterističan za tarikat Mevlevije, čije je utemeljitelj Rumi koji je bio poznat pod imenom Mevlana, a oni mogu izdržat dugo jer se tada nalaze u nekom vidu transa i to je naučno neobjašnjen fenomen.
Nemoj da te iznenadi da čuješ da neki redovi koriste alkohol u zikru, sijeku dijelove tijela, tetovriraju, žigoišu ili čine sedždu svom šejhu. To su neki zalutali koi se kriju iza sufizma, koji je ustvari veoma pozitvna stvar.
sarajlija_ba wrote:Mene interesuje, pa ako ko hoće neka odgovori, odakle sufije crpe argumente za zikr na način na koji to čine ?
Bilo koji tarikat...
Odakle crpe način obavljanja zikira neka sami objasne, ali ću jedno reći koliko god da se iznijelo argumenata u cilju potvrde određenog zikira i koliko god neko imao prigovora na način dedukcije ili autenticnost predaje, jedno je sigurno. Uskogrudni pojam novotarije plasiran danas od strane "nekih" nije bio svojstven tradicionalnoj ulemi 4 mezheba, pa i drugih pravnih škola, samim tim što su i sami prisustovali ovim oblicima zikira. Da bi nešto bilo novotarija, mora zadovoljiti određene kriterije. Danas ljudi kada razgovaraju npr sa selefijama obicno im selefije kažu da li je to Poslanik s.a.v.a. tako radio, a ovi odgovore a da li se Poslanik s.a.v.a. vozio u avionu. Onda ovi prvi kažu voziti se u avionu nema nikakve veze sa ibadetom ( obredoslovljem ) i tu se negdje rasprava pomuti.
Lahko je dokazati da novotarija u vjeri nije zabranjena sve dok se od nje ne pravi neki suštinski ibadet. kao npr. ko bi rekao da su podnveski farzi pet rekjata, uveo bi u vjeru pokuđenu novotariju, čak šta više iz dina bi izašao ako bi to tvrdio iz inata i jasne predstvae da nije tako. Ali na temelju ustaljenih pravila metodologije prava i nacina dedukcije, moguće se na bilo koji način organizovati pa tako i zikir. Ples u islamu nije zabranjen, zikir suštinski dozvoljen je i poželjan u svakom stanju. Ostalo su finese i da se naširoko...
Dobro pitanje! I I kad imadnem više vakta gledat ću da obrazložim. Na tu temu je dosta knjiga napisano. Normalno ti misliš na kriterije da bi nešto bilo pokuđana novotarija, jer neki negiraju da imaju pohvalne novotarije. U svakom slucaju ashabi su inovirali u vrijeme Poslanik s.a.v.a. i on im to nije zabranjivao, kao što je poznati Bilalov slućaj sa dva rekjata poslije abdesta. Znam ova strana će reći jeste ali mu je to Poslanik s.a.v.a. odobrio tako da ta inovacija ulazi u sunnet. Međutim postavlja se pitanje šta je sa tim djelom bilo prije nego ga je vidio Poslanik s.a.v.a. Zar nije bilo novotarija? Jeste. Da li je Poslanik osudio Bilala zbog toga što je sebi uveo neki lijep obićaj u vjeri. Nije. I to je osnova. A kriteriji novotarije su opširno obrađivani naročito u posljednje vrijeme, te da bi ih lijepo poredo vrnem se na citabe.
Dovoljno je, ali sufijski tarikati vježbaju covjeka u ustrajnosti na zikiru, na lijepom ponašanju. Postoji tu i bericet neceg što se zove silsisla. Kontinuitet dobrih ljudi koji su prenosili virdove sa naraštaja na naraštaj itd. Zatim ko posluša sufijske ilahije, ne može a da ne prizna da su ti ljudi zaista imali zevqa "ukusa". Kod nas se dosta te poezije prevelo sa perzijskog, ali sufijska poezija na arapskom nije ništa manje. Mnogi naši profesori arapi govorili su da je to najljepša poezija u arapskom alal itlaq/definitnivno. Kad samo poslušaš metafore kako su izvedene iz konteksta nekih islamskih ucenja ili Kur'anskih kazivanja i umetnute u stihove da ti se koža na ježi.
Pogledaj npr. naše stare sufijske ilahije, ja znam da ih najokrjelije selefije vole slušati ili npr Latićeve ilahije nadahnute sufijskom poezijom. Insan ne može a da ne osjeti, da tu nešto više ima. Sufije su išle više nego bilo ko da prodru u dubinu čovjekove intime. Pravnici/faqihi, mufesiri/komentatori Kur'ana, muhadissi/ucenjaci hadisa, svi oni su se vrtili oko vanjskog slova, kao što neko izucava ekonomiju, pravo ili socilogiju. Sufizam se izgradio unutar islama kroz tarikate kao duhovne metode odgoja jednako kao što su pravne škole razradile razlicitu metodologiju islamskog prava. Stoga musliman da bi bio musliman, ipak slijedi nekog mudžtehida, pravnu školu. Jednako je i sa vecim stupnjem ihsanom. Zato razlicitim ljudima prijaju razliciti metodi, tako ja razumijem tariqate.
Svakako složio bih se da ima svakakvog tesavufa, sufija, tariqata, pa i bajki i primitivizma.
Ja licno u Bosni ne nalazim danas nekog kome bih ja dao bej'u da me vodi, što ne znaci da nema.
Ja preferiram licno Gazalijev tesavuf, mada mi nije mrsko zaviriti ni kod Ibn Arebija, tamo gdje ga razumijem, jer itekako ima dubokih poruka. Problem je po meni što ne postoji ujednaćena terminologija kod onih koji prevode ova djela. Cuo sam više poznanika koji poznaju arapski koji kažu da kad citaju Ibn Arebija u arapskom originalu, mnogo ga bolje razumiju nego u djelima naših prevodilaca, jer nema ujednacene terminologije, plus tu je masa nekih latinskih, francuskih, engleskih i drugih hibridnih termina.
Npr Ibn Arebijev Fusus, ima više prevoda, jedini koji ja donekle kontam je onaj nekog mes cini Božidara orijentaliste iz Beograda, e sad dokle je autentican to je obaška.
Lijepo to zvuci sto pises, ali i dalje ostaje pitanje jeli nam sufizam potreban? Islam nas uci lijepom ponasanju i bez sufizma.
Zikr Allahu je naravno dobar pohvalan, ali moze i bez plesa ili skakanja kao na nekom dead metal koncertu, ili bez padanja u trans gdje smo okrenuti prema nekom sejhu.
I koliko je svaki sufijski sejh imun da mu se zbog ljubljenja u ruku, davanja poklona u vidu novca i sl. ne pojaca oholost, pohlepa ili prevelika samodopadljivost? Tj. zasto raditi nesto sto nam povecava rizik da odemo u zabludu? Neke je sufiste istorijom odvelo pravcima da danas imamo tarikate gdje se probadaju iglama, jedu izmet sejhov i slicno. Pitanje je koliko smo mi imuni da i nas ne odvede na isto?
Pa burazeru ne plešu baš sve sufije, skaču i šta sve navede.
Uostalom, tom analogijom mogli bi za svaki pravac naći "rizik" koji bi ih mogao odvesti u ekstrem, odnosno zabludu. Niti jedna škola mišljenja nije lišena takvih devijantnih skupina.
amoninan wrote:Pa burazeru ne plešu baš sve sufije, skaču i šta sve navede.
Uostalom, tom analogijom mogli bi za svaki pravac naći "rizik" koji bi ih mogao odvesti u ekstrem, odnosno zabludu. Niti jedna škola mišljenja nije lišena takvih devijantnih skupina.
Naravno da ne rade svi sve ovo sto sam naveo. I naravno ovo drugo jer Islam je jedan pravac, jedan siroki put koji je vremenom dobio puno bocnih puteljaka koji su se vremenom pravili i tabali . E sad taj putic, ovisno koji odaberes, te moze odvesti daleko od tog sirokog puta da zalutas, ili se moze s vremena na vrijeme ukrstavati s njim. a ja se bojim da ne zalutam
Last edited by Fabridjijo on 29/12/2011 01:28, edited 1 time in total.
Naravno da ne rade svi sve ovo sto sam naveo. I naravno ovo drugo jer Islam je jedan pravac, jedan siroki put koji je vremenom dobio puno bocnih puteljaka koji su se vremenom pravili i tabali . E sad taj putic, ovisno koji odaberes, te moze odvesti daleko od tog sirokog puta da zalutas, ili se moze s vremena na vrijeme ukrstavati s njim. a ja se bojim da ne zalutam
da te Allah swt uputi i učvrsti na putu s kojim će On biti zadovoljan! Ameen!
da te Allah swt uputi i učvrsti na putu s kojim će On biti zadovoljan! Ameen!
svojnasvom wrote:Dobro pitanje! I I kad imadnem više vakta gledat ću da obrazložim. Na tu temu je dosta knjiga napisano.
Nadam se da su se autori bazirali na Kur'an, Sunnet, Idžmau i Kijas.
svojnasvom wrote:Normalno ti misliš na kriterije da bi nešto bilo pokuđana novotarija, jer neki negiraju da imaju pohvalne novotarije.
Htio sam ti citirati hadis da svaka novotarija ide u vatru ali znaš to i ti pa nema potrebe.
Jedino se postavlja pitanje koja li bi to bila "dobra" novotarija.
svojnasvom wrote:U svakom slucaju ashabi su inovirali u vrijeme Poslanik s.a.v.a. i on im to nije zabranjivao, kao što je poznati Bilalov slućaj sa dva rekjata poslije abdesta. Znam ova strana će reći jeste ali mu je to Poslanik s.a.v.a. odobrio tako da ta inovacija ulazi u sunnet. Međutim postavlja se pitanje šta je sa tim djelom bilo prije nego ga je vidio Poslanik s.a.v.a. Zar nije bilo novotarija? Jeste. Da li je Poslanik osudio Bilala zbog toga što je sebi uveo neki lijep obićaj u vjeri. Nije. I to je osnova.
Da, ali mi nemam ovakvog "osnova" niti danas imamo insana kakav je bio Bilal r.a.
Mislim da se u ovom slučaju koristi pogrešna analogija.
svojnasvom wrote:A kriteriji novotarije su opširno obrađivani naročito u posljednje vrijeme, te da bi ih lijepo poredo vrnem se na citabe.
Fabridjijo wrote:Lijepo to zvuci sto pises, ali i dalje ostaje pitanje jeli nam sufizam potreban? Islam nas uci lijepom ponasanju i bez sufizma.
Zikr Allahu je naravno dobar pohvalan, ali moze i bez plesa ili skakanja kao na nekom dead metal koncertu, ili bez padanja u trans gdje smo okrenuti prema nekom sejhu.
I koliko je svaki sufijski sejh imun da mu se zbog ljubljenja u ruku, davanja poklona u vidu novca i sl. ne pojaca oholost, pohlepa ili prevelika samodopadljivost? Tj. zasto raditi nesto sto nam povecava rizik da odemo u zabludu? Neke je sufiste istorijom odvelo pravcima da danas imamo tarikate gdje se probadaju iglama, jedu izmet sejhov i slicno. Pitanje je koliko smo mi imuni da i nas ne odvede na isto?
Sufizam kao dio islamskog nauka. Fikh, Tefsir hadis itd. To je sva suština. Ljubljenje ruku je dozvoljen i pohvalan cin ( uzet iz sunneta ), starijem, roditelju, ucitelju, bogobojaznom, o tome imaš i neke poslanice napisane. Kao što rekoh svakakvog tesavufa ima. kao što su neke sufije otišle u zabludu, jednako se može reci i za neke komentatore Kur'ana, a te budaleštine jedenja ovoga onoga nisu danas prisutne. Al ako ceš cackati po njima kod selfija ih ima na pretek. U S.A. cijela zgrada izgori sa ženama u strahu od ženskog fitneta, jer naredbodavci dobra i odvracatelji od ružnog ne daju da izađu itd. pa nikom ništa. Internet je prepun tih stvari ja tebi našo ti meni, ali to nije naucni pristup. Svaki tesavuf koji se ne oslanja na Kur'an sunnet i zdrav razum, nije tesavuf.
A ovo "danas nemamo covjeka kao što je Bilal", dakle ljudi kao što je Bilal mogu inovirati. Ok. Slijedicemo novotarije ljudi kao Bilal r.a..
Kao sto sam protiv jednog cina kamenovanja, za koji selefije tvrde da je Bozija naredba mada nigdje u Kuranu se ne propisuje takva kazna, a i pokusavam samo da koristim zdrav razum(a ne branim svoje cejfove kako su me pojedini selefije optuzili u diskusijama na internetu) Kako zbog osudjenog/ne tako i zbog ucesnika tog cina. Nemoguce je takvom necem prisustvovati a da to na covjeka, a posebno na djecu, ne ostavi trajne traume. To je jedan primjer a ima ih vise s kojima se ne slazem, tako postoje s druge strane sufisti(ili neki njihovi tarikati) koji su zakljucujuci po onom sto sam vidio na youtubetu podobro zastranili.
Da nebi bilo sve crno, s druge strane sam naucio i cuo puno korisnih dobrih i pametnih kako od nekih selefijskih tako i od nekih sufijskih sejhova.
Sufijsko probadanje iglama i jedenje izmeta sam gledao na youtube.
Ne kontam što tepate vehabijama nazivajući ih selefije kad su oni više nego očito sljedbenici Wahabovog tumačenja Islama koji je opet slijedio tumačenje fanatika Ibn Tejmije koji je propagirao netolerantnost prema Jevrejima Hrišćanima pa i Muslimanima koji nisu po njemu bili "na liniji" njegovog tumačenja.
Napominjem da je Islam prije njega bio mudro tolerantan prema gore navedenim religijama, šteta što je Islam od jedne tolerantne, širokogrude religije postao ovo što danas jest, nažalost, vrlo često netolerantan i kod određenih skupina agresivan i fanatičan ...
fatamorgana wrote:Ne kontam što tepate vehabijama nazivajući ih selefije kad su oni više nego očito sljedbenici Wahabovog tumačenja Islama koji je opet slijedio tumačenje fanatika Ibn Tejmije koji je propagirao netolerantnost prema Jevrejima Hrišćanima pa i Muslimanima koji nisu po njemu bili "na liniji" njegovog tumačenja.
Napominjem da je Islam prije njega bio mudro tolerantan prema gore navedenim religijama, šteta što je Islam od jedne tolerantne, širokogrude religije postao ovo što danas jest, nažalost, vrlo često netolerantan i kod određenih skupina agresivan i fanatičan ...
Vehabije je pogresan naziv jer El Wahab je jedno od Allahovih imena, reformator o kojem ti pises se zvao Abdul Wahab - ako cemo nekoga prozivati da su njegovi sljedbenici(sto oni negiraju) onda bi ih trebali zvati AbdulVehabije.
A islam jeste tolerantan prema ehli kitabijama(zidovima i krscanima) mogu ti navesti ajete iz Kurana koji pozivaju muslimane na toleranciju.
amoninan wrote:Ma stipu pamfletičara, da bi skont'o ono što ne konta, prvo bi morao da skonta ono što misli da konta. Svaka diskusija s takvim je gubljenje vremena.
Evo odmah primjer jedan arogantnosti, netolerantnosti i nesposobnosti dijaloga, vehabija?
amoninan wrote:Ma stipu pamfletičara, da bi skont'o ono što ne konta, prvo bi morao da skonta ono što misli da konta. Svaka diskusija s takvim je gubljenje vremena.
Evo odmah primjer jedan arogantnosti, netolerantnosti i nesposobnosti dijaloga, vehabija?
Jok, Djeda Mraz.
I ne przni ljudima temu stvarima koje je se ne tiču. svojnasvom je uložio mnogo truda da objasni neke stvari, ne oftopičari bezveze.
Fabridjijo wrote:
Vehabije je pogresan naziv jer El Wahab je jedno od Allahovih imena, reformator o kojem ti pises se zvao Abdul Wahab - ako cemo nekoga prozivati da su njegovi sljedbenici(sto oni negiraju) onda bi ih trebali zvati AbdulVehabije.
A islam jeste tolerantan prema ehli kitabijama(zidovima i krscanima) mogu ti navesti ajete iz Kurana koji pozivaju muslimane na toleranciju.
Pa nisam im ja dao naziv vehabije, svih ih tako zovu zato valjda što su sljedbenici Wahaba, e sad dal' bi ih trebalo zvati Abdulvehabije, ne znam, nekako je predugačko .... i sljedbenike Staljina su npr. zvali staljinisti a ne Josif Visarionović Gaprindašvili Staljinisti, etc etc...
Ne sumnjam da postoje ajeti i Kur'ana koji pozivaju na toleranciju, što se mene tiče stavi ih slobodno, neće škoditi, pogotovo da bi osvježili pamćenje onima koji ih na žalost ne primjenjuju.
I ne przni ljudima temu stvarima koje je se ne tiču. svojnasvom je uložio mnogo truda da objasni neke stvari, ne oftopičari bezveze.
Pa ako imaš već bradu kao Djeda Mraz iskoristi priliku, obuci sutra nešto crveno i podijeli koju bombonu djeci na veselje ...
Cinjenica je fatmorgana da u selefizmu, ovom koji pohodi muslimanske zemlje vec 50 godina, pa i više godina, ima svega. Al ostavimo tu temu za neke druge podteme. Lijepo bi bilo ovdje stavljati neke tekstove iz tesavufa koji nisu prevedeni. Evo neko je skrenuo na Rabbanijeve Mektubate. Ima više stranica na našem ( koliko ja znam ) koji ih prevode. Možda je nekad tesavuf bolje prezentovati šta je on, nego ga braniti.