Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Locked
BiH-x

#101 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by BiH-x »

zonbirile wrote:pa u čemu je problem,Bošnjak nije vjerska,nego nacionalna odrednica.Samo htjedoh pokazati nacionalnu osvješčenost.Znači nema.
Ima ih koliko i Srba muslimana i Hrvata pravoslavaca. Znaci mozda oko 100-200.
madner

#102 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by madner »

BiH-x wrote:
madner wrote:
theTruePath wrote:

kako bogati? nacionalni preporod se dogadjao prije 150-200 god,tad IZ nije ni bilo
Brko, ne laprdaj.
Pa upravu je
U kojem mektebu ste vi ucili te bajke iz historije?
BiH-x

#103 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by BiH-x »

madner wrote:U kojem mektebu ste vi ucili te bajke iz historije?
Imas li sta konkretno reci da ga demantiras, ili ce se sve svoditi na komentare tipa ovih?
escobar__

#104 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by escobar__ »

Kakva god da je potrebna jedno je sigurno - onakva kakvu je zamišlja većina forumaša Sarajevo-x.com portala nam nije potrebna.
madner

#105 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by madner »

BiH-x wrote:
madner wrote:U kojem mektebu ste vi ucili te bajke iz historije?
Imas li sta konkretno reci da ga demantiras, ili ce se sve svoditi na komentare tipa ovih?
Datume stvaranja nacionalnih drzava u okolini? :roll:

Na gluposti generalno ne trosim vise rijeci nego neophodno.
AliceInChains

#106 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by AliceInChains »

escobar__ wrote:Kakva god da je potrebna jedno je sigurno - onakva kakvu je zamišlja većina forumaša Sarajevo-x.com portala nam nije potrebna.
A kako je to zamislja vecina sa-x forumasa? Dali ti po zanimanju gledas u bijelu-providnu kuglu? :mrgreen: ...teska vremena u Hrvatskom zapadu....na sta sve ne spadnes :-) :mrgreen:
asurbanipal

#107 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by asurbanipal »

BiH-x wrote:
zonbirile wrote:pa u čemu je problem,Bošnjak nije vjerska,nego nacionalna odrednica.Samo htjedoh pokazati nacionalnu osvješčenost.Znači nema.
Eh, da je prošla Topal Osman-pašina (Kallayeva) ideja integralnog bošnjaštva... :roll:
AliceInChains

#108 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by AliceInChains »

asurbanipal wrote:
BiH-x wrote:
Eh, da je prošla Topal Osman-pašina (Kallayeva) ideja integralnog bošnjaštva... :roll:
Cemu briga? Ko te goni? Ko te moli? Ko ti zabranjuje :mrgreen: Budi sta hoces :mrgreen: Ne brini se ti za Bosnjake :thumbup:

Ako si se zaljubio u slobodilacke drzave, gdje mozes iskljucivo disati u ambijentu tolerancije, onda ti preporucujem npr. prebivaliste u Srbiji., ili Sprdskoj Rebublici :mrgreen:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#109 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by JoseMujica »

AliceInChains wrote: Pa kad sam te pitao za naciju, sam ocekivao, da ces mi pozitivno odgovoriti na moje pitanje :mrgreen: Onda sam ti mogao i odgovoriti, da ima pravoslavaca i katolika, koji su zeljni Bosnjastva :mrgreen: (mala sala)
nemoj se šalit...znam jednog koji bi po viđenju okoline trebao da bude Srbin...a kaže čoek fino da je Bošnjak...pa haj nek mu neko kaže da nije?!
MuaDib

#110 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by MuaDib »

IZ treba biti takva, da se o njoj ne raspravlja na političkom forumu. 8)
theTruePath

#111 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by theTruePath »

JoseMujica wrote:
AliceInChains wrote: Pa kad sam te pitao za naciju, sam ocekivao, da ces mi pozitivno odgovoriti na moje pitanje :mrgreen: Onda sam ti mogao i odgovoriti, da ima pravoslavaca i katolika, koji su zeljni Bosnjastva :mrgreen: (mala sala)
nemoj se šalit...znam jednog koji bi po viđenju okoline trebao da bude Srbin...a kaže čoek fino da je Bošnjak...pa haj nek mu neko kaže da nije?!

znam i ja jednog koji se fura na francusku,pa haj mu reci da nije francuz?!
madner

#112 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by madner »

Francuz je jasno definisan pojam, svaki gradjanin Francuske je Francuz. Nema manjina u Francuskoj.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#113 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by plain vanilla »

madner wrote:Francuz je jasno definisan pojam, svaki gradjanin Francuske je Francuz. Nema manjina u Francuskoj.
a kod nas Bosnjaci manjina? :D
oridjidji

#114 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by oridjidji »

madner wrote:Auuu sta rece. Da razjasnimo par stvari, jebo ti drzavu gdje je njena avantgarda klerus. Uloga IZ je mnogo sta, ali nikako samo pozitivna. Ta ista IZ je sprijecila da Bosna dozivi svoje nacionalo osvjestenje zajedno sa svojim susjedima.
Zato danas koristimo arhaicne izraze za narod i ponizavajuce pridjeve za drzavu.

I nazalost, i za ovakvu drzavu najzasluzniji su bili komunisti, gdje su vecina bili Bosanski Srbi. Dok je IZ mudro vagala kome da vise ulizuje, Hitleru ili Musoliniju. :roll:

Bosanstvo je starije od IZ.

Sto se tice prava muslimana tamo i vamo, hoces reci da mi bolje znamo od Arapa kako bi to trebalo izgledat?
Pa vidi sada jeli sprijecila osvjestenje muslimana ili nije, to je upitno s time kakva su vremena bila. Problem je u tome sto su Bosnjaci predugo bili vezani za Osmanlije. Poslje su bili vezani previse i za Austrougare, a tome nije bio razlog samo ulema, vec potreba da sacuvaju svoj status koji su imali za vrijeme Osmanlija. S time da nam je sve sto je bilo kvalitetno pobijeno u jednom ugusenom ustanku. Bosnjaci i nisu imali vise onaj impuls koji bi ih vodio do nacionalnog osvjestenja. Svoj doprinos Avnojskoj BIH-a dali su i bosanski muslimani, kao i bosanski srbi, pa i pojedini hrvati. U cazinskoj krajini si imao citav jedan muslimanski oslobodilacki pokret koji se kasnije prikljucio partizanima, a bili su prva kost na kojoj su domaci kvislinzi slomili zube. Takvih pokreta medju podijeljenim muslimanima bilo je i dosta. Cak se jedan pokret veze i za ime jednog efendije koji je bio pripadnik IZ, sjeticu se imena kad ponovo procitam jedan tekst o uzrocima nastanka handzar divizije.

Ne mozes reci da muslimani nisu dali svoj doprinos u kreiranju ove BIH-a. Sagledas li situaciju oni su birali izmedju vise zla i jednog dobra i ostali su podijeljeni u tome. Jedni su otisli u ustase, jedni u handzar diviziju koja je sve bila samo ne ustaska divizija u potpunosti, treci u cetnike, cetvrti u partizane.

Niko nije rekao da IZBIH nije imala svojih mana, ali svakako imala je i svoju predanost da sacuva ovaj narod, nekada su se povijali prema vjetru, ali pitanje je dali bi IZ sa vecom stopom radikalizma i vecom nacionalnom osvjescenoscu u tim trenutcima doprinjela ocuvanju svoga naroda ili njegovom nestanku?

Naravno slazem se da je bosnjastvo starije, ali de mi reci imena istaknutih bosnjaka muslimana koji su bosnjastvo gurali... Malo cemo ih u proslosti naci, vise su pojedini franjevci, te istaknuti pisci medju b. katolicima i pravoslavcima isticali nacionalni identitet, nego mi bosnjaci...

Sve ima svoje razloge u proslosti i normalno je da su ti razlozi povukli i posljedice od kojih patimo i danas...
asurbanipal

#115 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by asurbanipal »

oridjidji wrote:
De Madneru Austro-Ugarska je otisla u helac, to je jedna od masu korisnih stvari sto su nam ostavili. Da nam nisu IZ ostavili danas bi vjerovatno, pricali ekavicom i imena bi nam vjerovatno bila srpska jer nas nebi ni bilo. Niko nas nebi ni imao opomenuti i podsjetiti na ono sto nam se desilo, brzo bi se mi zaboravili svoju proslost ko mnogo puta do sad. Vise inteligencije na jednom mjestu muslimani kao narod nisu imali osim u IZBIH-a tada i danas ti je otprilike tako. Nasa inteligencija je davno pobijena u jednom ustanku kojeg je predvodio Husein kapetan Gradasevic. Rijetki su prezivjeli to. Nije ni cudo sto je ulema zauzela tako snaznu ulogu u osvjestavanju nasih ljudi nakon toga. Istina da je Rijaset ovakav kakav je dosao dosta kanije, ali ulema nije izgubila na svome znacaju, pa je zauzela centralno mjesto sticenika interesa muslimana za vrijeme austrougarske.

Poredaj hronoloski dogadjaje pa ces vidjeti da je IZ opstala iako su je mnogi davno htijeli unistiti i danas rade na njenom unistenju.

Osvrni se na te zemlje koje spominjes pa pogledaj kakva su prava muslimana tamo, a kakva su u Bosni...

Samo da te ispravim...I za vrijeme Austro-Ugarske postojala je inteligencija izvan IZ, ali ta inteligencija ne ustaje odlučno u odbranu vlastitog bošnjaštva...Ona osjećaj vlastitog naroda ne pretače u nacionalnu svijest niti u nacionalni pokret...I dok se ta bošnjačka inteligencija bavila vjerskim i kulturnim pitanjima, ona ih ne dovodi do intelektualnog shvatanja i političkog osmišljavanja, jer se ta bošnjačka inteligencija mahom priklanjala Srbima ili Hrvatima, što iz ovih, što iz onih razloga...Sa druge strani Srbi i Hrvati su željeli bosasnke muslimane pridobiti i "nacionalizirati" u srpskom odnosno hrvatskom smislu, i na taj način prisvojiti Bosnu...Pitanje odnosa inteligencije i naroda Safvet-beg Bašagić je predstavio u listu "Ogledalo" 1907. godine...On je ukazao na sveobuhvatnu krizu Bošnjaka, upućuje kritiku (samokritiku) i jednoj i drugoj strani...Duhovnu inteligenciju kod Bošnjaka je proglasio "nedoraslom svome znanju i položaju", a svjetovnu da je "udaljena od poslova naroda"...Upravo se kod Bošnjaka desio paradoks za razliku od drugih naroda Balkana, da inteligencija jednog naroda nije zasnivala, ustrojavala, promicala i oblikovala njegovu političku i nacionalnu svijest...Ona pitanje nacionalnosti svog naroda nije postavljala, već se nekritički priklanjala Srbima ili Hrvatima...

Islam je u tom vremenu kod Bošnjaka bio najjača differentia specifica u odnosu na novo stanje...Bošnjaštvo je bilo tada više domovinska nego nacionalna odrednica njihovog bića...U fenomenu zaborava bošnjaštva kod bosanskih muslimana prisutna su dva razloga...Prvi razlog je da bošnjaštvo koje je spalo na bosanske muslimane, nakon njegovog odbijanja kao nacionalne odrednice od strane bosanskih pravoslavaca i katolika, nije u dovoljnoj mjeri u širokim slojevima prepoznato, niti usvojeno kod bosanskih muslimana kao njihova nacionalna odrednica...Razlog je što unutar naroda nije bilo političkih i ekonomskih snaga kojima bi nacionalna ideja bila neophodna za egzistencijalni i društveni probitak...Nije bilo ni nove građanske klase...Vladajući zemljovlasnički i vjerski slojevi nisu imali ni interesa ni sluha za nacionalnu ideologiju...Drugi razlog je političko-nacionalna nedomišljenost Bošnjaka tog doba...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#116 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by JoseMujica »

jedan od razloga jeste upravo ulema van ili unutar IZ koja nije dopuštala nacionalno buđenje i osvještavanje već držala mase unutar ideologije islama. Koliki je pozitivan utjecaj Islam imao na bh. muslimane u smislu opstanka grupne kulture sprečavajući asimilaciju unutar srpskog ili hrvatskog nacionalnog korpusa isto tako je ulemska inteligencija imala negativan utjecaj na bh. muslimane sprečavajući bilo kakvu modernizaciju ove grupe što dugoročno čini samu grupu ranjivom pri bilo kakvim promjenama a što smo itekako osjetili.

i ne zaboravi da je u to doba ulema bila maltene jedina inteligencija među bh. muslimanima...skoro do dolaska AU jedine škole su bili mektebi i medrese i u njima samo vjerska poduka....do dolaska AU nije se učio domaći jezik :-) ....Bosanski jezik u škole ugurava AU i najveći otpor tome dolazi iz hodžinskih krugova...uzmi samo i pročitaj o otporu prema reformiranim mektebima

a tako je ponegdje u BiH i dan danas....jedna kolegica iz Srebrenice mi je pričala da je prije rata hodža u jednom selu branio djeci da idu u školu :-)

Sad znam da će me mnogi napasti zbog ovoga ali na žalost tako je, a o ovim stvarima bi se prva trebala oglasiti IZ a ne da mi po forumu raspravljamo ili da te stvari provale novinari. Problem je u neku ruku što se danas IZ ponaša kao nekada CK.
Last edited by JoseMujica on 04/05/2011 16:55, edited 1 time in total.
madner

#117 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by madner »

plain vanilla wrote:
madner wrote:Francuz je jasno definisan pojam, svaki gradjanin Francuske je Francuz. Nema manjina u Francuskoj.
Mi imamo neke karafeke koje su odraz pretenzija susjeda i slabosti partizanskog pokreta kod Bosnjaka. Naki konstituitivni narodi, sa pravima nacionalnih manjina, a u biti samo pokusaj negiranja Bosanastva.
plain vanilla

#118 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by plain vanilla »

madner wrote:
plain vanilla wrote:
Mi imamo neke karafeke koje su odraz pretenzija susjeda i slabosti partizanskog pokreta kod Bosnjaka. Naki konstituitivni narodi, sa pravima nacionalnih manjina, a u biti samo pokusaj negiranja Bosanastva.
To sto ti nazivas nakim narodima su Bosnjaci, Srbi i Hrvati..i znas li koliko je ljudi izginulo samo jer su naki Bosnjaci ili naki Hrvati?
Nemoj se s tim poigravati samo da bi provocirao, ljudima koju si izgubili nekoga samo jer je naki Bosnjak to nije nimalo smijesno.
madner

#119 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by madner »

Kakav bijedan argument i apelovanje na emocije. Ako nemas sta reci ne moras replicirati.
plain vanilla

#120 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by plain vanilla »

madner wrote:Kakav bijedan argument i apelovanje na emocije. Ako nemas sta reci ne moras replicirati.
ovo je tema o IZ zajednici..a ti pricas o negiranju bosanstva :roll:

i ne apelujem na emocije nego na stvarnost
Ljepoje

#121 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by Ljepoje »

escobar__ wrote:Kakva god da je potrebna jedno je sigurno - onakva kakvu je zamišlja većina forumaša Sarajevo-x.com portala nam nije potrebna.

Image
madner

#122 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by madner »

plain vanilla wrote:
madner wrote:Kakav bijedan argument i apelovanje na emocije. Ako nemas sta reci ne moras replicirati.

Ne apelujes nego hinjski pokusavas razvodniti temu i provuci ideju da konstituitivni narodi nisu Srbsko Hrvatska podvala, koja je prosla i zahvaljujuci ulozi IZ u negiranju Bosanske nacije.
plain vanilla

#123 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by plain vanilla »

madner wrote:
plain vanilla wrote:

Ne apelujes nego hinjski pokusavas razvodniti temu i provuci ideju da konstituitivni narodi nisu Srbsko Hrvatska podvala, koja je prosla i zahvaljujuci ulozi IZ u negiranju Bosanske nacije.
:lol:
Tema je Islamska zajednica i kakva nam je potrebna, a ne je li nam uopce potrebna IZ..niti ko negira bosansku naciju koja ni ne postoji :D
madner

#124 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by madner »

Rece Rajko, rece Bojan a sada i vanila. Zakucalo se na vrata velikana. :D
Penicilin

#125 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by Penicilin »

oridjidji wrote: pa reisa poistovjecuje sa Kacavendom :D

ne znam u kojem mi sistemu zivimo, ako nije sekularizam u pitanju sta je onda?
otkud tolika podjeljenost u bosnjackom glasackom korpusu kad IZBIH bira pobjednike? zar nebi trebao pobjediti neko ljep i visok i to apsolutnom vecinom... a ne neko mal i zajeban :D
Zamolio bi te da mi ne vadiš riječi iz konteksta i ne imputiraš ono što nisam rekao. Ja sam tačno specificirao po kojem pitanju efekti Cerićeve politike nisu ništa različiti od Kačavendinih. Možda nisam trebao dovoditi ove likove u bilo kakav kontekst jer se u cjelini njih dvojica zaista se nemogu porediti ali ja nisam nikada kao što kažeš "poistovjetio" reisa i Kačavendu (pročitaj ponovo moj post).

Inače teško mi je komentarisati ostale stvari koje si napisao obzirom da su naši stavovi očigledno suviše udaljeni. Mislim da zapadni demokratski sekularni državni sistem nema nikakvu alternativu i uopšte ne vidim prostora za bilo kakvu diskusiju o državi po uzoru na Iran, SA ili Avganistan u vrijeme Talibana. Možda sam ja u tvojim očima zatrovan kijafirskom američkom propagandom ali svako ima pravo na svoje mišljenje.
Locked