Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply

Da li ste za ukidanje brojcanih ocjena u skolama i fakultetima?

Da
36
36%
Ne
64
64%

Total votes: 100

Obuca9

#101 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by Obuca9 »

dr.Gonzo wrote:

Koju je to nauku zapad izmislio, svega ti? Matematiku, hemiju, biologiju, fiziku?
Mozes li nam ti napisati ko izmisli te nauke?
Indijci, Kinezi, Grci, Arapi, Egipćani, svako pomalo, ali "zapad" najmanje. Istočnjaci su ti koji su udarili temelje nauci, drugo je što su je ovi kasnije usavršavali, ali da su ih izmislili, to nisu.

Pitagora, Tales, Euklid, Arhimed, svi redom Francuzi, Englezi, Njemci... Jedino se za fiziku može donekle reći da su zapadnjaci najzaslužniji za nju, jer je većina najvećih naučnika iz novijeg doba (Njutn, Ojler, Faradej, Volta, Ajnštajn...).
dr.Gonzo

#102 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by dr.Gonzo »

Indijci, Kinezi, Grci, Arapi, Egipćani, svako pomalo, ali "zapad" najmanje. Istočnjaci su ti koji su udarili temelje nauci, drugo je što su je ovi kasnije usavršavali, ali da su ih izmislili, to nisu.
Kad se kaze zapadna nauka, kultura pa cak i civilizacija, to podrazumjeva intelektualno naslijedje Grka.
Obuca9

#103 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by Obuca9 »

dr.Gonzo wrote:
Kad se kaze zapadna nauka, kultura pa cak i civilizacija, to podrazumjeva intelektualno naslijedje Grka.
Po čemu Grčka pripada zapadnoj nauci, kulturi ili civilizaciji?
dr.Gonzo

#104 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by dr.Gonzo »

Ne pripada Grcka zapadnoj nauci, nego obratno. Kao sto sam vec napisao, zapadna nauka i kultura se baziraju na intelektualnom naslijedju starih Grka.
Obuca9

#105 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by Obuca9 »

dr.Gonzo wrote:
Ne pripada Grcka zapadnoj nauci, nego obratno. Kao sto sam vec napisao, zapadna nauka i kultura se baziraju na intelektualnom naslijedju starih Grka.
Pa pznači prisvajaju tuđe kao svoje i to im daje za pravo da tvrde da su oni izmislili nauku?
Jara

#106 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by Jara »

nellington wrote:
michio wrote:Ne cijene Azijati nauku nauke radi vec radi para. Zapad je izmislio nauku i nigdje ona sa zapada nece.
Isto kao sto je BiH zemlja inzinjera i doktora ali nesto fali.
Ako neko ganja pare - zapad ih ganja. Zašto su šah uvijek igrali Rusi (i ludi Bobby)? Zato što u šahu nema para, čista vještina, mozganje i umijeće. Zato se Zapad nije nikad interesovao za šah.
Manje - više, i vrhunski šahisti imaju para kao bilo koji vrhunski sportisti.
A propos Rusije i šaha:
Šah kao deo kurikuluma u obrazovanju: danas preko 30 država im šah u školskim programima - u Rusiji je to slučaj već 40 godina unazad.
Više na:
http://www.skolarac.net/index.php?optio ... nt&print=1
nellington

#107 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by nellington »

Jara wrote:
nellington wrote:
michio wrote:Ne cijene Azijati nauku nauke radi vec radi para. Zapad je izmislio nauku i nigdje ona sa zapada nece.
Isto kao sto je BiH zemlja inzinjera i doktora ali nesto fali.
Ako neko ganja pare - zapad ih ganja. Zašto su šah uvijek igrali Rusi (i ludi Bobby)? Zato što u šahu nema para, čista vještina, mozganje i umijeće. Zato se Zapad nije nikad interesovao za šah.
Manje - više, i vrhunski šahisti imaju para kao bilo koji vrhunski sportisti.
A propos Rusije i šaha:
Šah kao deo kurikuluma u obrazovanju: danas preko 30 država im šah u školskim programima - u Rusiji je to slučaj već 40 godina unazad.
Više na:
http://www.skolarac.net/index.php?optio ... nt&print=1
U vrijeme hladnog rata situacija nije bila takva - posebno ako se uporedi sa fudbalom ili košarkom. Tačnije, i sada najbolji sportisti u većini sportova zarađuju više od vrhunskih šahista. Situacija se jeste nešto popravila sa finansijske situacije - nešto zahvaljujući nekolicini Rusa sa nosom za biznis, nešto zahvaljujući zapadu.
michio

#108 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by michio »

Hladnoratovska postavka je i to da je sah plaho bitan. Ti sto ga uce i u skolama su blago receno -cudaci.
U jednoj maloj Finskoj koja je zemlja vise vodecih svjetskih firmi mozes zavrsiti gimnaziju a da integrala nikad i ne vidis. Finsko obrazovanje se cesto uzima kao uspjesan model dok nase prirodnomatematicki usmjereno i ne uzima.
Ja ne znam sta je ispravno ali uocavam neke stvari.
nellington

#109 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by nellington »

michio wrote:Hladnoratovska postavka je i to da je sah plaho bitan. Ti sto ga uce i u skolama su blago receno -cudaci.
U jednoj maloj Finskoj koja je zemlja vise vodecih svjetskih firmi mozes zavrsiti gimnaziju a da integrala nikad i ne vidis. Finsko obrazovanje se cesto uzima kao uspjesan model dok nase prirodnomatematicki usmjereno i ne uzima.
Ja ne znam sta je ispravno ali uocavam neke stvari.
Ja se nekad volim pohvaliti činjenicom da sam na turniru jednog takvog čudaka pobijedio :) O maloj NOKIA-Finskoj ne bih, jer očito onda naša obrazovna riba smrdi sa visokoobrazovne strane, jer načinimo tako dobar ulazni materijal za inženjerske i ine fakultete sa srednjoškolskim drilom, ali načinimo i lošije kadrove na izlaznim vratima fakulteta.
michio

#110 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by michio »

Svaka cast. Ono nije sah losa stvar.
hassena

#111 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by hassena »

Ova tema je pun pogodak, svaka čast. Samo me jeste razočaralo toliko nepoznavanje činjenica u našem obrazovanju, i u obrazovanju, uopće. Znači: ako nema brojčanog ocjenjivanja, nema evaluacije nikako, zanimljivo.
Opisno ocjenjivanje je kod nas prisutno u prva tri razreda oš, kad prelazi u brojčano, na pulugodištu trećeg razreda.
Ja ovo smatram idealnim, čak bih još više produžila opisno ocjenjivanje.
Zamisli mrvu od 6-7 godina, nije naučio pjesmicu, zaboravio, i dobije jedinicu, učiteljica razočarana, roditelji razočarani, razred ga saželjeva, dijete gubi samopouzdanje...hm..užas, apsolutno ničim nije opravdano toliko traumatiziranje djece. Puno ljepse zvuči praćenje tog djeteta, pa zapisana neka uobličena rečenica u knjižicu, bar ta prva tri razreda.
Ko smatra ocjenu vaspitnom metodom-meni je to "nidje veze"! Ocjena je za znanje, a ne za ponašanje. Za ponašanje treba voditi vaspitne razgovore sa djetetom i roditeljima, nažalost naš sistem školstva nema razradjene neke specifičnije metode kazne, meni se recimo svidja ono američko ostajanje na kaznenim časovima. Bitno je da se maknemo iz tutorstva, da ono staro školstvo više ne vidi svjetlost dana, mene ja moj učitelj udarao, šipkom po ruci. Fuj! Bilo je i dobrih učitelja, ali su sebi puno davali za pravo, svi. Puno je bolji ovaj slobodniji pristup, ali i za njega treba biti maher u učionici pa natjerati dijete da te poštuje a da te se ne boji.
MUNAFIK

#112 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by MUNAFIK »

Prvi razred osnovne skole zavrsio sam 94-te.... prve ocjene su mi bile 2,1,1,1,3,1. Neka luda uciteljica nam je svima davala keceve... Dakle dijete prvacic u prvim danima dobija 3 keca... :-) :-) :-)
minjonja

#113 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by minjonja »

hassena wrote:Ova tema je pun pogodak, svaka čast. Samo me jeste razočaralo toliko nepoznavanje činjenica u našem obrazovanju, i u obrazovanju, uopće. Znači: ako nema brojčanog ocjenjivanja, nema evaluacije nikako, zanimljivo.
Opisno ocjenjivanje je kod nas prisutno u prva tri razreda oš, kad prelazi u brojčano, na pulugodištu trećeg razreda.
Zamisli mrvu od 6-7 godina, nije naučio pjesmicu, zaboravio, i dobije jedinicu, učiteljica razočarana, roditelji razočarani, razred ga saželjeva, dijete gubi samopouzdanje...hm..užas, apsolutno ničim nije opravdano toliko traumatiziranje djece. Puno ljepse zvuči praćenje tog djeteta, pa zapisana neka uobličena rečenica u knjižicu, bar ta prva tri razreda.
Ko smatra ocjenu vaspitnom metodom-meni je to "nidje veze"! Ocjena je za znanje, a ne za ponašanje. Za ponašanje treba voditi vaspitne razgovore sa djetetom i roditeljima, nažalost naš sistem školstva nema razradjene neke specifičnije metode kazne, meni se recimo svidja ono američko ostajanje na kaznenim časovima. Bitno je da se maknemo iz tutorstva, da ono staro školstvo više ne vidi svjetlost dana, mene ja moj učitelj udarao, šipkom po ruci. Fuj! Bilo je i dobrih učitelja, ali su sebi puno davali za pravo, svi. Puno je bolji ovaj slobodniji pristup, ali i za njega treba biti maher u učionici pa natjerati dijete da te poštuje a da te se ne boji.
ako je bio zadatak da se nauci pjesmica, a nije je naucio, onda slijedi kec :-) nema ko da bude razocaran. ako se bude tako postupalo, bosanske skole ce postati ko njemacke i americke ciji ucenici ne znaju ni glavni grad svoje drzave na mapi locirati. jednostavno je neizvodivo izbaciti ocjene. previse je ucenika u razredima da bi se profesori mogli skoncentrisati na svakog ucenika i svakog pojedinacno opisno ocijeniti. to je moguce u grupama mozda do 10-12 ucenika, a ako ih ima vise, to ocjenjivanje vise nije realno.
minjonja

#114 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by minjonja »

MUNAFIK wrote:Prvi razred osnovne skole zavrsio sam 94-te.... prve ocjene su mi bile 2,1,1,1,3,1. Neka luda uciteljica nam je svima davala keceve... Dakle dijete prvacic u prvim danima dobija 3 keca... :-) :-) :-)

pa zato sam ja prije da se uvedu kontrole nad nastavnim osobljem, prije nego sto se bilo sta promijeni. sjecam se, kofol dodje pedagogica jednom u godini, napravno najavljena, da vidi kako taj neki nastavnik ili uciteljica predaje. naravno tad uciteljica dodje sva napucana, ljubazna, osmjeh od uha do uha, a jel pedagogica prag presla, pocinje dernjava kad ne znamo jel odgovor pridjev ili atribut.

ja bih uvela da na kraju svake godine svaki ucenik, a i roditelji koji su isli na roditeljske, opisno ocjene svakog predavaca sa objasnjenjem, ali da se to uzme u obzir. ja sam jednom za vrijeme svog skolovanja imala takvo ocjenjivanje. mislim da su se ti papiri odmah u kantu bacili jer se apsolutno nista promijenilo nije. oni profesori kojima ne bih dala ovce da cuvaju su idalje ostali predavati, evo i sad predaju.
sodom

#115 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by sodom »

Ma daj, eto kobajagi nešto mu fali kad dobije 1. Kao da mi nismo imali 6,7 godina kad smo prvi put popili keca :D
Naučiš za drugi put ili dobiješ po guzi :D

To je tako i u životu, a odstupanje od tih principa će samo djeci dati zeleno svjetlo da to neocjenjivanje dodatno zloupotrebljavaju...
Ovo 9togodišnje obrazovanje je katastrofa, pa oni u 5tom razredu nemaju pojma o geografiji koju sam ja morao znati u 4tom razredu.

Hoću reći da kvalitet obrazovanja pada i da je mnogo lošiji od onog prijašnjeg, a izbacivanje ocjena će voditi do nekog predškolskog ocjenjivanja sa zvjezdicama i kružićima :D
hassena

#116 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by hassena »

minjonja wrote:
hassena wrote:Ova tema je pun pogodak, svaka čast. Samo me jeste razočaralo toliko nepoznavanje činjenica u našem obrazovanju, i u obrazovanju, uopće. Znači: ako nema brojčanog ocjenjivanja, nema evaluacije nikako, zanimljivo.
ako je bio zadatak da se nauci pjesmica, a nije je naucio, onda slijedi kec :-) nema ko da bude razocaran. ako se bude tako postupalo, bosanske skole ce postati ko njemacke i americke ciji ucenici ne znaju ni glavni grad svoje drzave na mapi locirati. jednostavno je neizvodivo izbaciti ocjene. previse je ucenika u razredima da bi se profesori mogli skoncentrisati na svakog ucenika i svakog pojedinacno opisno ocijeniti. to je moguce u grupama mozda do 10-12 ucenika, a ako ih ima vise, to ocjenjivanje vise nije realno.
Očigledno je nepoznavanje materije, nije važno.
Taj jedan "kec", može izazvati traumu kod melenog djeteta. "Kec" je u dnevniku i kreira sliku lošeg djaka. Slažem se-trebao je naučiti, ali, ako je to samo jedno zaboravljenje dobrog đaka, stvarno je apsolutno suvišno bilježenje istog.
Ovdje se ne govori o očekivanom znanju (komparacija nas i Amerike), radi se o ocjenjivanju, nigdje veze sa ovim sto si napisala.
Kažeš: "Previše je učenika u razredima da bi se profesori mogli (S-ne treba)koncentrisati na svakog učenika i svakog pojedinačno opisno ocijeniti". Nadam se da znaš kako funkcioniše sistem opisnog ocjenjivanja-čim ovo tvrdiš. A, ja se, opet, ne slažem sa tobom. Prvo, zato što je nastavnik dužan pratiti učenika i iskazati njegov napredak i kad ocjenjuje brojčanom ocjenom. Znači, potrebna je ista količina koncentracije. Vremena mu treba više, da zapiše riječima ono što misli o učeniku, ali to nije "tema ove emisije"
hassena

#117 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by hassena »

Normalno da fali, nema on pojma šta je to, zna samo da je gadno. Treba razvijati navike rada i učenja, ne radi ocjene, nego radi sebe i svoje ličnosti. Sad ćeš opravdati i što su nas učitelji marisali, ja svog ne volim ni spomenuti-jel' to, majke ti, normalno!?
hassena

#118 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by hassena »

sodom wrote:Ma daj, eto kobajagi nešto mu fali kad dobije 1. Kao da mi nismo imali 6,7 godina kad smo prvi put popili keca :D
Naučiš za drugi put ili dobiješ po guzi :D

To je tako i u životu, a odstupanje od tih principa će samo djeci dati zeleno svjetlo da to neocjenjivanje dodatno zloupotrebljavaju...
Ovo 9togodišnje obrazovanje je katastrofa, pa oni u 5tom razredu nemaju pojma o geografiji koju sam ja morao znati u 4tom razredu.

Hoću reći da kvalitet obrazovanja pada i da je mnogo lošiji od onog prijašnjeg, a izbacivanje ocjena će voditi do nekog predškolskog ocjenjivanja sa zvjezdicama i kružićima :D
Pa šta ako nemaju pojma, nek' su zdrave i samouvjerene ličnosti. Treba da "bubaju" gluposti iz cijelog svijeta, a kad treba javno prezentirati nešto-ne znaju "beknuti". Ne mislim da je potrebno ne tražiti znanje od djaka, ali tražiti previše informacija i to od djeteta koje ni ne razumije gradivo koje izlaže-bezze.
Hajd' sjećaš li se ti tog što si učio u 4. razredu-kad ti je to zatrebalo,...
Klodovik

#119 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by Klodovik »

Ocjene je nemoguće ukinuti. Ocjene nas prate cijeli život, i kad završimo formalne škole i počnemo raditi.

A što se tiče obrazovnog sistema... Ako danas čovjek ide u školu 9 + 4 + 3 + 2 godine (osnovna + srednja + BA + MA studij), provede 18 godina u sistemu formalnog obrazovanja (i to sve do neke 24. godine života) kada bi konačno mogao tražiti neko solidno zaposlenje. Ja kapu skidam onom ko napravi kompletan obrazovni sistem koji će dijete koje krene u školu ove 2011. godine uspješno voditi do kraja njegovog formalnog obrazovanja 2029. godine bez "učenja nepotrebnih stvari" i slično.
hassena

#120 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by hassena »

Ako je dijete usmjereno u društvene nauke, mora li učiti o historiji muzike? Ili je bolje da se posveti kamparaciji društvenih sistema u Evropi, pa da imamo eksperte za pojedine oblesti. Ne bih nikada izbacila stvari koje se vežu za opću kulturu, ali detaljisati, nema potrebe.Ja tako mislim. Pa, et', mozda griješim.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#121 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by Velkoski »

GOLFER wrote: A sto se tice izbora za ucenike generacije, naravno tu ima raznoraznih maliverizacija i sistem bodovanja nije pravedan, jer NPR najvise takmicenja ima iz MATEMATIKE, FIZIKE, INFORMATIKE, i po nekom pravilu isti ucenici idu na sva tri takmicenja dok ucenici drustvenih smjerova, jezickih, prirodnih nemaju priliku osvojiti bodove na takmicenjima na kojima imaju ucenici matematickih smjerova...
ne znam u koju si ti osnovnu/srednju is'o al' kod mene se sve vrtilo oko hora/debate i slicnog :-)
lejlamo

#122 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by lejlamo »

kakva vam je ovo anketa?
brojcane osjene su odavno ukinute do polovine 3. razreda, pisu se opisne....glupost....neciji rad se uvijek treba vrednovati....i shodno postignutom nagraditi ili sankcionisati...bila to skola....posao....brak...ovo ili ono.... :roll:
minjonja

#123 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by minjonja »

hassena wrote:
minjonja wrote:
Očigledno je nepoznavanje materije, nije važno.
Taj jedan "kec", može izazvati traumu kod melenog djeteta. "Kec" je u dnevniku i kreira sliku lošeg djaka. Slažem se-trebao je naučiti, ali, ako je to samo jedno zaboravljenje dobrog đaka, stvarno je apsolutno suvišno bilježenje istog.
Ovdje se ne govori o očekivanom znanju (komparacija nas i Amerike), radi se o ocjenjivanju, nigdje veze sa ovim sto si napisala.
Kažeš: "Previše je učenika u razredima da bi se profesori mogli (S-ne treba)koncentrisati na svakog učenika i svakog pojedinačno opisno ocijeniti". Nadam se da znaš kako funkcioniše sistem opisnog ocjenjivanja-čim ovo tvrdiš. A, ja se, opet, ne slažem sa tobom. Prvo, zato što je nastavnik dužan pratiti učenika i iskazati njegov napredak i kad ocjenjuje brojčanom ocjenom. Znači, potrebna je ista količina koncentracije. Vremena mu treba više, da zapiše riječima ono što misli o učeniku, ali to nije "tema ove emisije"
izvini, samo da provjerim jesam li dobro shvatila. ako je jedan dobar ucenik zaboravio nauciti pjesmicu, njemu se nece biljeziti jer je zaboga on jos mali, to ce ga istraumirati, a onom uceniku koji je inace malo losiji, njemu ne smeta kad dobije keca jer je naucio. :? kakvi su ovo dvostruki arsini?? meni je to apsolutno fuj jer se sjetim takvih profesora koji su meni predavali i meni kroz prste gledali mada se nikad nisam ulizivala, a ovim losijim bi dali keca, dvicu. tad bi mene moje kolege napadali, ocito isfrustrani zbog nepravde, iako je ustvari profesor kriv jer ima dvostruke arsine. ocjene su od 1 do 5 i ako je zasluzio jedan, dobice je. kakve to veze ima je li inace ima sve petice ili sve jedinice.

ako bi svi tako radili kao sto ti predlazes (znaci nema kaznjavanja ako ne ispunjava skolske obaveze) onda cemo postati ko americke skole. shvatas li sad komparaciju?

zamisli jednu osnovnu ili srednju skolu koja u generaciji ima 5-6 odjeljenja sa po 25 ucenika. reci mi kako je tu moguce da nastavnik realno uspije opisno ocijeniti svakog pojedinacno? nemoguce je. sa brojcanim ocjenama je moguce jer samo sabere i podijeli ocjene prikupljene tokom godine i eto zavrsne ocjene.

(samo usput receno, znam ja dobro pravopis, hvala Bogu to mi je predavala dobra profesorica tako da znam da se kaze koncentrisati, zato nema potrebe da me ispravljas. ja na forumu pisem onako kako kuci svojoj govorim, a to nije standarni jezik.)
lejlamo

#124 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by lejlamo »

opisno ocjenjivanje je promasaj...djeca su nezainteresirana, svejedno je razapeo im ti ljutka ili smjeska....pisu se bajke u knjizice koje niko ne cita, a i ne razumije ...sta znaci " djelimicno usvojio" ??? kao djelimicno zna sabrati 2+ 2 ....halooo...ili zna ili ne zna ....izbjegava se pisanje negativnosti...da se tobože ne povrijedi djecija osobnost....i kada dijete dodje u 6. razred dobiju se mali drekavci...na koje nisu navikli nastavnici....i ne zna se ko je tu lud ko zbunjen, a onoga treceg nema....veliki je to promasaj
zelenashica

#125 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by zelenashica »

lejlamo wrote:opisno ocjenjivanje je promasaj...djeca su nezainteresirana, svejedno je razapeo im ti ljutka ili smjeska....pisu se bajke u knjizice koje niko ne cita, a i ne razumije ...sta znaci " djelimicno usvojio" ??? kao djelimicno zna sabrati 2+ 2 ....halooo...ili zna ili ne zna ....izbjegava se pisanje negativnosti...da se tobože ne povrijedi djecija osobnost....i kada dijete dodje u 6. razred dobiju se mali drekavci...na koje nisu navikli nastavnici....i ne zna se ko je tu lud ko zbunjen, a onoga treceg nema....veliki je to promasaj
Zanimljiva tema ali evo odabrah ovaj post za citiranje.Naime,po Pravilniku o ocjenjivanju i vrednovanju učenika ljutke,smješke i ostale slične forme ocjenjivanja su ZABRANJENE!
U knjižice se ne pišu bajke nego ZAPAŽANJA o radu,afinitetima,poteškoćama i znanju pojedinih oblasti.To što te bajke niko ne čita je njegov problem i velika greška jer bi na osnovu čitanja upoznalo šta to dijete zna a šta ne zna.
Nadalje,samo zaključne ocjene su regulisanje identičnim riječima i to iz razloga preseljenja učenika u drugu školu i iz razloga formiranja rečenica koje grade ocjenu.Teži se jednoobraznosti:
Izuzetno usješno usvojio nastavno gradivo!
Uspješno usvojio nastavno gradivo!
Vlada nastavnim gradivom!
Djelimično usvojio nastavno gradivo!
U suštini te ocjene odgovaraju nekadašnjim brojčanim ocjenama:5,4,3,2 dok negativna ocjena postoji ali uz pismeno obrazloženje ZAŠTO!
To da li se u 6-tom razredu dobiju mali drekavci ili ne pitanje za psihologe ali mislim da se drekavac ne dobija time što se štiti učenik od negativnosti ili ponižavanja druge djece sa riječima:ne znaš ti to,ne možeš ti to i sl.
Činjenica je da se djetetu ne smije reći da nešto ne zna i to je sasvm ok jer nemaju sva djeca iste mentalne mogućnosti niti psihofizičke sposobnosti.Šta treba djetetu koje ne može obavljati normalno motoriku ruku reći da on ne zna da baci loptu?
Cilj i suština novog sistema obrazovanja i ocjenjivanja je praćenje učeničkog napretka od dana dolaska u skolu pa nadalje.Nije ista ocjena 5 za dijete koje je doslo u skolu sa savršenim poznavanjem pisanja slova i ostalo na tom nivou znanja,niti ucenika koji je dosao bez poznavanja slova a usvojio ih u planiranom vremenu,bez teškoca čak i napredovao više od ostale djece.
Last edited by zelenashica on 08/01/2011 16:29, edited 1 time in total.
Post Reply