Ako se dobro sjecam, Bas Carsija je do pocetka 70.-ih bila puna oronulih, neiskoristenih cepenaka i malo joj je falilo da je vise ne bude. Onda su, cini mi se, Emerik Blum, Boro Ostojic (dugogodisnji nacelnik Opstine Centar) i jedan ciko kojem se ne mogu sada sjetiti imena (ljetos su mu zena i kcerka poginule u saobracajnoj nesreci kad je auto sletio s puta negdje kraj Neretve, on je prezivio), nahvatali nekakve love i poceli projekat revitalizacije, a ovaj ciko (kome se ne mogu sjetiti imena) je najodgovorniji sto Carsija danas izgleda kako izgleda i sto je uposte imamo.BSn wrote:madner wrote:Ne kontam ko je spasio grad od urbicida crvenih?
Marsovci?
Ko i od zelenih, a i zna se poimenicno ko.
Nit' su svi crveni isti, nit' su svi zeleni isti.
Al' su oni na vlasti isti - barem sto se tice unistavanja arhitekture prijasnjeg rezima i gradnje svoga, tj. dijele logiku "prije mene potop" po tom pitanju.
Rusenje zgrade Hotela Zagreb
- piupiu
#101 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
- valterbranisarajevo
#102 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Nije prvi put da federalno ministarstvo prostornog "uništenja" aminuje urbicid nad kulturno istorijskim spomenicima pod zaštitom države u Sarajevu. Prije nekolko godina su također izdali odobrenje jednom investitoru da divljački macolama uništi arheološke ostatke starog hana Tašlihan jedne od najstarijih građevina urbanog Sarajeva, u zamjenu za obećanje da će ga rušitelji napraviti „ljepšim i starijim“.
Mene lično interesuje ko uopšte potpisuje ova odobrenja jer je poznato da navedeno ministarstvo od 2009. godine nema ministra.
Interesantno je i to da je komisija za zaštitu kulturno istorijskih spomenika preko noći promijenila mišljenje. Baš me interesuje pod čijim pritiskom i ko je sve to dobro „podmazao“.
Smrdi, smrdi, stvarno smrdi....
Mene lično interesuje ko uopšte potpisuje ova odobrenja jer je poznato da navedeno ministarstvo od 2009. godine nema ministra.
Interesantno je i to da je komisija za zaštitu kulturno istorijskih spomenika preko noći promijenila mišljenje. Baš me interesuje pod čijim pritiskom i ko je sve to dobro „podmazao“.
Smrdi, smrdi, stvarno smrdi....
-
neki
#103 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Taj ciko se zove Midhat Aganovic, profesor je inzinjerstva i u tome je stvarno vrhunski strucnjak. Nisam znao da je i on bio aktivan na zastiti Bascarsije. Znam da je jedan gradonacelnik Sarajeva (ne znam mu ime) porijeklom iz Like, nakon onog rata bukvalno zaustavio bagere koje je republicki ministar urbanizma poslao da ruse Bascarsiju. Sreca nije unistena nijedna reprezentativnija zgrada ali je zaplatio centralni dio na kojem je poslije toga do pred olimpijadu bila pijacapiupiu wrote:Ako se dobro sjecam, Bas Carsija je do pocetka 70.-ih bila puna oronulih, neiskoristenih cepenaka i malo joj je falilo da je vise ne bude. Onda su, cini mi se, Emerik Blum, Boro Ostojic (dugogodisnji nacelnik Opstine Centar) i jedan ciko kojem se ne mogu sada sjetiti imena (ljetos su mu zena i kcerka poginule u saobracajnoj nesreci kad je auto sletio s puta negdje kraj Neretve, on je prezivio), nahvatali nekakve love i poceli projekat revitalizacije, a ovaj ciko (kome se ne mogu sjetiti imena) je najodgovorniji sto Carsija danas izgleda kako izgleda i sto je uposte imamo.BSn wrote:madner wrote:Ne kontam ko je spasio grad od urbicida crvenih?
Marsovci?
Ko i od zelenih, a i zna se poimenicno ko.
Nit' su svi crveni isti, nit' su svi zeleni isti.
Al' su oni na vlasti isti - barem sto se tice unistavanja arhitekture prijasnjeg rezima i gradnje svoga, tj. dijele logiku "prije mene potop" po tom pitanju.
-
neki
#104 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Mozda nekom neupucenom u struku zvuci cudno ali ovo je najbolji nacin da se sacuva autenticnost objekta i prosiri i prilagodi savremenoj upotrebiljubav_aha wrote:Comrad wrote:Ma najbitnije je da to ne bude nesto upadljivo, da bude u skladu sa ostalim zgradama. Dakle, kao sto se i do sada radilo.
Nesto ovog tipa:
![]()
![]()
mnode drzave pokusavaju savucati autenticnost stare arhitekture,a moderna umjetnost ima drugi prostor za ravijanje
- valterbranisarajevo
#105 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Hotel Zagreb je spašen !
Još 16 dobara proglašeno nacionalnim spomenicima
Autor Ad. K. 2011-03-15 20:30:00
Predsjednica Komisije Amra Hadžimuhamedović na jučerašnjoj konferenciji za novinare istakla je kako rade u vrlo teškim političkim uvjetima
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je na 50. sjednici donijela odluke o proglašenju 16 dobara nacionalnim spomenicima. Predsjednica Komisije Amra Hadžimuhamedović na jučerašnjoj konferenciji za novinare istakla je kako rade u vrlo teškim političkim uvjetima.
- Apeliramo na sve donositelje odluka u državi da se prema naslijeđu odnose kao prema dugoročnoj političkoj činjenici i faktoru mira u BiH. Ukupno, do danas, nacionalnim spomenikom proglašeno je 626 dobara, dok je 67 na listi prioriteta kao najugroženiji spomenici - izjavila je Hadžimuhamedović.
Među 16 proglašenih dobara je i hotel "Zagreb" u Sarajevu, koji je sagrađen krajem 19. stoljeća.
- Posebno je značajno to što je 1932. godine poznati arhitekt Isidor Rajs ovaj objekat preprojektovao u duhu moderne i uklonio sve ornamente. Proglašen je nacionalnim spomenikom, čije rušenje nije dopušteno - kazala je ona.
Jučer je završen i šestomjesečni mandat na mjestu predsjedavajuće Amre Hadžimuhamedović te će u narednih šest mjeseci na čelu Komisije biti Ljiljana Ševo.
Predsjednica Komisije Amra Hadžimuhamedović na jučerašnjoj konferenciji za novinare istakla je kako rade u vrlo teškim političkim uvjetima
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je na 50. sjednici donijela odluke o proglašenju 16 dobara nacionalnim spomenicima. Predsjednica Komisije Amra Hadžimuhamedović na jučerašnjoj konferenciji za novinare istakla je kako rade u vrlo teškim političkim uvjetima.
- Apeliramo na sve donositelje odluka u državi da se prema naslijeđu odnose kao prema dugoročnoj političkoj činjenici i faktoru mira u BiH. Ukupno, do danas, nacionalnim spomenikom proglašeno je 626 dobara, dok je 67 na listi prioriteta kao najugroženiji spomenici - izjavila je Hadžimuhamedović.
Među 16 proglašenih dobara je i hotel "Zagreb" u Sarajevu, koji je sagrađen krajem 19. stoljeća.
- Posebno je značajno to što je 1932. godine poznati arhitekt Isidor Rajs ovaj objekat preprojektovao u duhu moderne i uklonio sve ornamente. Proglašen je nacionalnim spomenikom, čije rušenje nije dopušteno - kazala je ona.
Jučer je završen i šestomjesečni mandat na mjestu predsjedavajuće Amre Hadžimuhamedović te će u narednih šest mjeseci na čelu Komisije biti Ljiljana Ševo.
-
loudness
#106 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
valterbranisarajevo wrote:Hotel Zagreb je spašen !![]()
Malo pojašnjenja oko zgrade Hotela Zagreb nekad i danas, jer sam preko literature i fotografija, koje lično posjedujem, prilično upućen u njegov raniji izgled, (pošto sakupljam stare razglednice i fotografije od prije 1918. tj.1941.g. i pratim tehničku, arhitektonsku i željezničku fotografiju):
Naime:
U prići o rušenju, obnovi/rekonstrukciji ili pak ponovnoj izgradnji vjerne REPLIKE izvornog izgleda Hotela Zagreb, treba reći, da je prvobitna raskošna neorenesansna A-U fasada najprije UNIŠTENA tkzv. peglanjem/brijanjem izmedju 2 Sv. rata, uklanjanjem svih dekoracija (arhitektonski rečeno duboke i plitke rustike).
Evo sad mogu dopuniti i taj podatak, koji neposredno pročitah u postu iznad, da se radilo o modernizaciji iz 1932. godine u režiji, tj. po projektu arhitekte Isidora Raisa, ali je ta tkz. Praška škola moderne, na ovaj način primjenjena, za mene i dalje uništenje izvorne arhitekture
Tom prilikom joj je dozidan jedan kat s dvije bočne strane (danasnje Titova i Valtera Perića ulica), a na toranjskom zapadnom dijelu fasade su dozidana 2 sprata, pri čemu je na vrhu tog glavnog toranjskog pročelja, prema zapadu, u zid uzidan veliki sat/časovnik sa kazaljkama.
Naposlijetku, za vrijeme II Sv. rata dio fasade i zgrade je doživio direktan pogodak avio bombom, bas na tom toranjskom djelu fasade, koji gleda prema zapadu. Taj dio zgrade je u rasponu 3 cijela kata od krova, ka prizemlju bio tada totalno devastiran.
Iza II Sv. rata je potom, opet u brzoj poslijeratnoj obnovi i izgradnji, zgrada Hotela Zagreb poprilično sfušereno obnovljena u vanjskom izgledu, kakvog pamtimo sve do 1992. godine, pa i danas. (Konstrukciono je zasigurno ispravno rekonstruisana).
Zgrada je u tlocrtnim gabaritima ostala istovjetna, ali u odnosu na A-U original, više nije bilo ni tragova na fasadi i ostalim krovnim detaljima, jer je cijela fasada, još od tkzv. "modernizacije" zgrade iz perioda Kraljevine Jugoslavije , potpuno premalterisana tada jako popularnom "terabonom", kojom su peglane/brijane rustične/dekorativne A-U zgrade.
Ostaje samo pitanje u kojem "izdanju" bi bila obnovljena zgrada Hotela Zagreb, u najnovijem pokušaju, jer je u originalnoj A-U izvedbi bila kao što rekoh niža jedan, odnosno 2 sprata, bez sata na fasadi, itd...... . Sve je naravno moguce obnoviti, samo je pitanje novaca i koliko ići u detalje izvornog izgleda.
Ja tipujem za totalni A-U rekonstrukciju, sa varijanma dozidanih katova
Primjer zgrade u secesiji, koja je samo obnovljena u siluetama ranijeg izgleda i gdje se nije išlo u dosljednoj i temeljitoj restauraciji ornamentalnih detalja je čuvena “Vila Sunarić” u Pehlivanuša ulici (do rata obdanište i dječija ustanova, a danas Ambasada Svete Stolice), koja je prilično stradala u ratu i potom porušena, ali kasnije neizvorno rekonstruisana.
Lično sam pred rat slikao originalnu fasadu i posjedujem te filmove i fotke, tako da dobro znam o čemu govorim, a takvih primjera ima sijaset….
Medutim "koliko para toliko muzike", sto znači da i neke "defektno" odrađene intervencije, naravno uz obilati novac, svijest i želju, mogu biti ponovno sanirane i rekonstruirane, makar naknadnim ponovljenim rušenjima i izgradnjama replika >>
>> Odličan primjer za takav tip obnove je na primjer Obnova stare jezgre Dresdena.
Koga zanima pogledati:
http://www.bausituation-dresden.com/ (za ranije obnove, klikati u desnom donjem uglu, na: Ältere Posts)
i
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=250017 (ima preko 100-tinu stranica o obnovi iz temelja porušenih zgrada, u vidu replika)
A kako mi nismo pedantni i bogati Nijemci, a Sarajevo nije Drezden, od tuda potiće moj skepticizam. Npr. prelijepa secesijska zgrada na uglu Koševo-Danijela Ozme umalo nije "platila glavom" i trajno nestala iz naseg pamćenja, ali se "u zadnji momenat" pristupilo uglavnom vjernoj obnovi.
Stoga očekujem i povoljno riješenje rekonstrukcija nekih zgrada u Sarajevu, koje još od 1996.g. čekaju obnovu: Palače Racher-Babić, češkog arhitekte Karela Knežareka (tkzv. zelene zgrade "Elektrotehne" kod Katedrale, koja je granatama progorena do temelja), zatim pojedinih secesijskih vila na Kovačićima u Ljubljanskoj ulici i na Gorici, kao i više A-U zgrada u rejonu ulica koje zatvaraju Kotromanićeva (ex.Gundulićeva) i Hiseta.
Tu bi svakako spadala i rekonstrukcija izvornog izgleda Hotela Zagreb, a nevažno je da li će prije toga biti potpuno porušen, ako se potom pristupi izgradnji vijerne replike objekta, koristeći autentične materijale !
Iz Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa Kantona Sarajevo su nas ovih dana uvjeravali da će upravo taj pristup i metod biti primjenjen sa obnovom dvije upravo porušene, a nekad veoma lijepe stambene zgrade iz A-U perioda u ulicama Koste Hermana 2 i Mustaj-bega Fadilpašića 15, na Wilsonovom šetalištu.
Stambene zgrade iz A-U perioda u ulicama Koste Hermana 2 i Mustaj-bega Fadilpašića 15, na Wilsonovom šetalištu, čije bi replike trebale biti izgrađene u budučnosti
btw. neko je spominjo Hotel Zagreb u ratnom kontekstu, a ja mogu posvjedočiti da je u periodu mart - juli 1993g., a možda i prije, a i kasnije tu bio stacionar I Korpusa ARBiH.
I danas se sjećam jednog "nadrealnog" detalja iz tog vremena. Kako u ratnom sarajevu nije bilo vode, niti struje, za potrebe osvjetljavanja tada improviziranih bolesničkih soba boraca/vojnika ARBiH , hodnika i WC-a, kao u nekom naučnofantastičnom filmu, korištene su zatećene vodovodne instalacije
I poenta je u tome da u hodnicima, na zidovima vise polupani lusteri i rasvjetna tjela, do njih dovučena crijeva sa metalnim krajem iz kojih gori vatra na plin
A u sobama još "luđi prizor". Odvrneš slavinu na lavabou, kresneš upaljač ili šibicu prineseš vatru i iz pipe plane vatra. kad više ne želiš vatru, tj. osvjetljenje, zavrneš ventil na slavini
Sve je izgledalo kao u nekom historijskom filmu, sa razorenim palačama iz Starog Rima/Grčke, Neron, Cezar, ruševine, .... i sl.. O detonacijama i snajperima da i ne govorim, nije u kontekstu.
Last edited by loudness on 17/03/2011 18:12, edited 1 time in total.
- Tranquilizer
#107 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Pravljenje takvih replika nema nikakvog smisla, nisu to neki monumentalni objekti ili univerzalno bitni za takvu vrstu totalne rekonstrukcije, hotel zagreb ce kao i ove zgrade na vilsonovom biti srušen kada institut za geotehniku pri gradjevini proglasi za ruševne i nepopravljive
...a cisto sumnjam da ce bilo ko dopustiti da takva lokacija u centru grada ostane nepopunjena, cim se skupe pare tu ce se napraviti zgrada bez sumnje
A ovaj post iznad je vec rekao da je zgrada peglanjem/brijanjem izmedju 2 Sv. rata uništena, pitanje je i koliko ima dokumentacije da bi se vratila u to izvorno stanje tako nešto cisto sumnjam
...a cisto sumnjam da ce bilo ko dopustiti da takva lokacija u centru grada ostane nepopunjena, cim se skupe pare tu ce se napraviti zgrada bez sumnje
A ovaj post iznad je vec rekao da je zgrada peglanjem/brijanjem izmedju 2 Sv. rata uništena, pitanje je i koliko ima dokumentacije da bi se vratila u to izvorno stanje tako nešto cisto sumnjam
- drndalo
#108 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Ne moras sumnjati, za sve i jednu zgradu projektovanu, odobrenu i izgradjenu za vrijeme K&K Monarhije, i dan danas postoje originalni planovi u Becu... Nisu k'o mi da to pobacaju prvom prilikom...
Da se ja pitam, investitor bi mogao srusiti stari objekt, i samo napraviti novi, ali prema originalnim nacrtima. Naravno da bi spratnost u skladu sa prijasnjom, kao i ostalim objektima u okruzenju trebala biti izjednacena...
Potpisujem vecinu onoga sto je @loudness napisao, ali nas iskustvo uci, da su "nasi na funkcijama" najcesce skloni klanju vola zbog kile mesa...
Da se ja pitam, investitor bi mogao srusiti stari objekt, i samo napraviti novi, ali prema originalnim nacrtima. Naravno da bi spratnost u skladu sa prijasnjom, kao i ostalim objektima u okruzenju trebala biti izjednacena...
Potpisujem vecinu onoga sto je @loudness napisao, ali nas iskustvo uci, da su "nasi na funkcijama" najcesce skloni klanju vola zbog kile mesa...
- Tranquilizer
#109 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
E moj drndalo, planovi i da postoje u Becu zar ti stvarno misliš da ce neko otici po njih...pa najvažniji dokument o istoriji bosne, Povelja Kulina bana ne mogu da vrate (koliko vec godina) a ne neke nacrte zgrade od prije 100 godina...
Mislim fino je biti optimista ali mene iskustvo u radu drugacije naucilo...
A ovo što prica komisija za ocuvanje nacionalnih spomenika je najobicnija ublejha i šuplja prica, nisu oni nista postigli sa tom pricom koliko sam ja upucen, šta je bilo sa tašlihanom i hotel evropom...znaš šta, NIŠTA!!! uradio investitor šta je htio...
Oni nemaju instrumente da provedu svoje zakonske okvire, investitor može napraviti šta god hoce, komisija ce onda opštini centrar složiti prijavu, opština centar ce pokrenuti postupak protiv investitora, ovaj ce platiti simbolicnu kaznu, cini mi se od 500 do 2.000km i to je to...
ma pupa hava obicna...
Mislim fino je biti optimista ali mene iskustvo u radu drugacije naucilo...
A ovo što prica komisija za ocuvanje nacionalnih spomenika je najobicnija ublejha i šuplja prica, nisu oni nista postigli sa tom pricom koliko sam ja upucen, šta je bilo sa tašlihanom i hotel evropom...znaš šta, NIŠTA!!! uradio investitor šta je htio...
Oni nemaju instrumente da provedu svoje zakonske okvire, investitor može napraviti šta god hoce, komisija ce onda opštini centrar složiti prijavu, opština centar ce pokrenuti postupak protiv investitora, ovaj ce platiti simbolicnu kaznu, cini mi se od 500 do 2.000km i to je to...
ma pupa hava obicna...
- suncica24
#110 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
To se zove "lazna historija" iliti replika i taj tip revitalizacije moze proci samo u iznimno iznimnim slucajevima (kao npr Stari most). U ostalim, gdje je unisteno vise od 50% orginala (u ovom slucaju govorim o dekoraciji) takvo nesto ne da je potpuno neopravdano, nego je jednostavno... arhitektonski Las Vegasdrndalo wrote:Ne moras sumnjati, za sve i jednu zgradu projektovanu, odobrenu i izgradjenu za vrijeme K&K Monarhije, i dan danas postoje originalni planovi u Becu... Nisu k'o mi da to pobacaju prvom prilikom...
Kao sto rekoh, kao nacionalni spomenik, potrebno je sacuvati sve sto je ostalo od zgrade, prije svega napraviti procjenu u tom smislu, a onda i novi arhitektonski projekat koji ce ukljuciti sve sto je moguce sacuvati, a ono sto nije zamjeniti novim oblicima i strukturama (koji nisu kopija "nekad bilo" negopredstavljaju arhitektonske principe danas).
- suncica24
#111 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Sorry, ali tebi ne zvuci kao ogroman problem to sto nizi nivoi vlasti ne postuju odluke visih?Tranquilizer wrote:E moj drndalo, planovi i da postoje u Becu zar ti stvarno misliš da ce neko otici po njih...pa najvažniji dokument o istoriji bosne, Povelja Kulina bana ne mogu da vrate (koliko vec godina) a ne neke nacrte zgrade od prije 100 godina...
Mislim fino je biti optimista ali mene iskustvo u radu drugacije naucilo...![]()
ma pupa hava obicna...
To sto prica nacionalna komisija ne bi smjelo biti pupa hava i to jeste ogroman problem, ne prednost. To sto investitori rade sto hoce, pa sad imamo Alipasino kakvo jeste, Stup kakav je, Ciglane kakve postaju.... da ne govorim o brdsko-planinskim djelovima gdje "mali investitorcici" ne idu samo protiv estetike nego i protiv zdravog razuma i logike, nema niko da nadgleda, planira i usmjerava izgradnju, da kaznjava i rusi (ne pikaju se srusene stracare) i da efektivno vrjednuje i zastiti kulturno dobro nije "ma pupa hava obicna" nego reprezentacija svih problema ove "kvazidrzave" na primjeru arhitekture.
- Tranquilizer
#112 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Renostrukcijom, konzervacijom spomenika u BiH se bave propali urbanisti i historicari koji tumace internacionalne povelje kako oni misle da treba, ja poznajem možda 5-6 obrazovanih ljudi u ovoj oblasti koji znaju šta rade i koji su svoje obrazovanje doveli do kraja...a pola od njih nije u ovoj zemlji vec hljeb zaradjuju vani jer ovdje nemaju prostora za život od silnih politicara i kalkulanata koji su se dokopali tih pozicija i ne odlaze...
Sjednice ove gore komisije su poput licitiacije, hajmo jedan hrvatski pa jedan srpski pa jedan bošnjacki spomenik proglasiti...
Ova ista komisija je prije par godina "greškom" proglasila spomenik draži mihailovicu u Brckom...
Potrebno je samo pogledati ko sjedi i koliko dugo u sekretarijatu komisije za ocuvanje nacionalnih spomenika i sve ce biti vrlo jasno, a da ne govorim o njihovij pozadini i politicizmu...ma odron živi...
http://www.kons.gov.ba/main.php?id_struct=32&lang=1
Sjednice ove gore komisije su poput licitiacije, hajmo jedan hrvatski pa jedan srpski pa jedan bošnjacki spomenik proglasiti...
Ova ista komisija je prije par godina "greškom" proglasila spomenik draži mihailovicu u Brckom...
Potrebno je samo pogledati ko sjedi i koliko dugo u sekretarijatu komisije za ocuvanje nacionalnih spomenika i sve ce biti vrlo jasno, a da ne govorim o njihovij pozadini i politicizmu...ma odron živi...
http://www.kons.gov.ba/main.php?id_struct=32&lang=1
Last edited by Tranquilizer on 17/03/2011 10:21, edited 1 time in total.
- Tranquilizer
#113 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Mislim da ja i ti drndalo nismo na istom fonu ovdje nikako, ja ti pricam jedno a ti drugo...naravno da je problem sto nizi nivoi vlasti ne postuju odluke visih, ko je rekao suprotno...ja nisam!?suncica24 wrote:Sorry, ali tebi ne zvuci kao ogroman problem to sto nizi nivoi vlasti ne postuju odluke visih?Tranquilizer wrote:E moj drndalo, planovi i da postoje u Becu zar ti stvarno misliš da ce neko otici po njih...pa najvažniji dokument o istoriji bosne, Povelja Kulina bana ne mogu da vrate (koliko vec godina) a ne neke nacrte zgrade od prije 100 godina...
Mislim fino je biti optimista ali mene iskustvo u radu drugacije naucilo...![]()
ma pupa hava obicna...
To sto prica nacionalna komisija ne bi smjelo biti pupa hava i to jeste ogroman problem, ne prednost. To sto investitori rade sto hoce, pa sad imamo Alipasino kakvo jeste, Stup kakav je, Ciglane kakve postaju.... da ne govorim o brdsko-planinskim djelovima gdje "mali investitorcici" ne idu samo protiv estetike nego i protiv zdravog razuma i logike, nema niko da nadgleda, planira i usmjerava izgradnju, da kaznjava i rusi (ne pikaju se srusene stracare) i da efektivno vrjednuje i zastiti kulturno dobro nije "ma pupa hava obicna" nego reprezentacija svih problema ove "kvazidrzave" na primjeru arhitekture.
Alipašino polje, Stup i Ciglane nemaju nikave veze sa Nacionalnim spomenicima, nemaju ni veze sa historijiskom jezgrom grada tako ne znam zašto to spominješ uopšte
Kvazidrzavu cine ovakve institucije i ljudi koji rade u njima, tu nema puno price donio si zakon provedi ga ali i znaj šta radiš....
Nego da ne duljim više, hotel Zagreb nema osnove nikakve za rekonstrukcijom jer je devastiran davno, davno...cak i preko granice od 50 godina da bi nekome nešto znacio ili da bi cinio nešto u kolektivnoj memoriji ljudi i grada... suncica24 je fino napisala replika, lažna historija, betonske dekoracije umjesto štuko...to je glupost a i nije dozvoljeno da se radi...osim iznimno i za JAKO vrijedne objekte u realnom vremenu od devastacije spomenika...
Bez uvrede bilo kome ali potrebno je imati malo više obrazovanja i baviti se zaštitom spomenika neko vrijeme prije nego donostit nekakve zakljucke i ocjene...eto toliko
- branimir stulic
#114 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Po toj logici zgrada Hotela Zagreb je?Tranquilizer wrote:Renostrukcijom, konzervacijom spomenika u BiH se bave propali urbanisti i historicari koji tumace internacionalne povelje kako oni misle da treba, ja poznajem možda 5-6 obrazovanih ljudi u ovoj oblasti koji znaju šta rade i koji su svoje obrazovanje doveli do kraja...a pola od njih nije u ovoj zemlji vec hljeb zaradjuju vani jer ovdje nemaju prostora za život od silnih politicara i kalkulanata koji su se dokopali tih pozicija i ne odlaze...
Ova ista komisija je prije par godina "greškom" proglasila spomenik draži mihailovicu u Brckom...![]()
a. Srpski
b. Hrvatski
c. Bosnjacki
d. spomenik ostalih?
Ali da ne k.njam dugo... pogledaj samo ovo...
http://www.europanostra.org/projects/30/
Mislim da ti je jasno... mislim to oko nekompetentnosti i politikantstva....a pogotovo odrona
-
Timscho
#115 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
@loudness
hvala na Vasem postu koji je veliki doprinos ovom topicu
hvala na Vasem postu koji je veliki doprinos ovom topicu
- Tranquilizer
#116 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
By incorporating cultural heritage into the process of reconciliation and rebuilding civic trust, the Commission has been crucially important in building sustainable peace in Bosnia Herzegovina. The approach they are using within the framework of the Dayton Peace Agreement is an example to all European countries or regions where heritage is affected by conflict. The Commission has achieved this through a commitment to political independence, professionalism, training, education and public engagement. This success has been gained against a background of massive and deliberate destruction of the cultural heritage of Bosnia Herzegovina, a lack of funding and a weak legal system and the Jury believes this success to be a tremendous and awe-inspiring triumph.
E ti ako vjeruješ svemu što procitaš onda je i Arzija Mahmutovic dobila zaslužnu nagradu po tome, Europa Nostra je ne-vladina organizacija i vecina institucija koja radi sa njima dobije ovakav Dedicated service award zar stvarno misliš da je to dokaz necega...
Evo gore ti fino piše:
a ovo:
a. Srpski
b. Hrvatski
c. Bosnjacki
Sam mislio na vecinu proglašenih spomenikea, ne znam gdje tacno Hotel Zagreb spada, možda u kategoriju licnih interesa ili IMT kategoriju, tj. kada nam dostaviš 20.000km onda cemo skinuti zaštitu sa njega, vjerovatno je ta
E ti ako vjeruješ svemu što procitaš onda je i Arzija Mahmutovic dobila zaslužnu nagradu po tome, Europa Nostra je ne-vladina organizacija i vecina institucija koja radi sa njima dobije ovakav Dedicated service award zar stvarno misliš da je to dokaz necega...
Evo gore ti fino piše:
Kada nagaze nekome na prste pa kada iz zovnu iz "stranke" odmah sve može, preko noci naprasno...Predsjednica Komisije Amra Hadžimuhamedović na jučerašnjoj konferenciji za novinare istakla je kako rade u vrlo teškim političkim uvjetima.
a ovo:
a. Srpski
b. Hrvatski
c. Bosnjacki
Sam mislio na vecinu proglašenih spomenikea, ne znam gdje tacno Hotel Zagreb spada, možda u kategoriju licnih interesa ili IMT kategoriju, tj. kada nam dostaviš 20.000km onda cemo skinuti zaštitu sa njega, vjerovatno je ta
- valterbranisarajevo
#117 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Jedno pitanje na koje ne mogu naći odgovor. Da li se zaštićeni spomenik kulture uopšte može prodati? 
- Tranquilizer
#118 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Naravno zašto ne bi mogao, ali zaštita ostaje, inace to treba i da piše u ZK da je pod zaštitom jer dosta investitora ne želi kupiti objekat koji nosi neke uslove sa sobom...
Isto tako postoji ZAKON O VLASNICKOPRAVNIM ODNOSIMA FBiH koji ti jasno kaže:
Clan 3.
Svako fizicko ili pravno lice ima pravo na mirno uzivanje svog vlasnistva, samostalno i u zajednici s drugima. Nikome se ne moze oduzeti vlasnistvo osim u javnom interesu i pod uvjetima predvidjenim zakonom i opcim principima medjunarodnog prava. Zakonom se, u javnom interesu, a narocito radi zastite prirodnih bogatstava, okoline i kulturnohistorijske bastine, moze ograniciti ili posebno urediti nacin koristenja i raspolaganja odredjenim stvarima.
Znaci može ti se i oduzeti ako ga zanemaruješ
Clan 3.
Svako fizicko ili pravno lice ima pravo na mirno uzivanje svog vlasnistva, samostalno i u zajednici s drugima. Nikome se ne moze oduzeti vlasnistvo osim u javnom interesu i pod uvjetima predvidjenim zakonom i opcim principima medjunarodnog prava. Zakonom se, u javnom interesu, a narocito radi zastite prirodnih bogatstava, okoline i kulturnohistorijske bastine, moze ograniciti ili posebno urediti nacin koristenja i raspolaganja odredjenim stvarima.
- drndalo
#119 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Ne znam gdje mene nadje ovdje, kad ti je @suncica -ina misao komentarisana...Tranquilizer wrote: Mislim da ja i ti drndalo nismo na istom fonu ovdje nikako, ja ti pricam jedno a ti drugo...naravno da je problem sto nizi nivoi vlasti ne postuju odluke visih, ko je rekao suprotno...ja nisam!?
Ja sam ti odgovorio da planovi postoje kod austrijanaca, to sto mi sve znamo bolje, i ne trebaju nam, do nas je...
Ja ne mislim da bi rjesenje bilo tamo nacaliti nesto u Vuk-Zecovom aktuelnom stilu, sve mu je isto, plocasti namjestaj... U onakvom okruzenju kakvo jeste, manja bi steta bila napraviti repliku po originalnim planovima, nego udariti kakv "modernizam"... Ne pricamo o Las Vegasizmu, gdje neko nacali Taj-Mahal na Marijin dvoru, ili Sfingu, nego originalnom izgledu zgrade, kakav je bio prije 120 god...
- Tranquilizer
#120 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Sorry @drndalo, prenjelo me je, malo mi je emotivno bliska tema,
mislio sam na suncica24, izvinjavam ti se iskreno...
A nešto ne vjerujem da bi to moglo Vuka-Zeca zapasti, to ce vjerovatno napraviti Gološ

Prvo zato što radi veliku vecinu stvari a i može mu proci isto kao i Hotel Evropa
mislio sam na suncica24, izvinjavam ti se iskreno...
A nešto ne vjerujem da bi to moglo Vuka-Zeca zapasti, to ce vjerovatno napraviti Gološ
Prvo zato što radi veliku vecinu stvari a i može mu proci isto kao i Hotel Evropa
- drndalo
#121 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Ma i (G)olos ima istu furku u zadnje vrijeme, sve reciklaza iste teme: Plocasti namjestaj... 
- suncica24
#122 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Jesi nas smiksao oboje u istom postu... sad vise ni sama ne znam sta sam reklaTranquilizer wrote:Sorry @drndalo, prenjelo me je, malo mi je emotivno bliska tema,
mislio sam na suncica24, izvinjavam ti se iskreno...![]()
A nešto ne vjerujem da bi to moglo Vuka-Zeca zapasti, to ce vjerovatno napraviti Gološ![]()
![]()
Uglavnom, da skratim, moje misljenje je da nema potrebe ni opravdanja za repliku zgrade kakva je nekad bila, ali isto tako da nije opravdanje srusiti ovo sto je sacuvano i napraviti potpuno novi objekat koji nema nikakvog dodira sa ambijentom i historijom objekta i lokacije.
Ja mislim da je pravi put kombinacija prvog i drugog, tj. ocuvanje onoga sto je moguce ocuvati i uklapanje tih struktura u novi projekat.
Tacnije, integracija starog u novo.
I vuk sit i ovce na broju.
- valterbranisarajevo
#123 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Hvala!Tranquilizer wrote:Naravno zašto ne bi mogao, ali zaštita ostaje, inace to treba i da piše u ZK da je pod zaštitom jer dosta investitora ne želi kupiti objekat koji nosi neke uslove sa sobom...
Clan 3.
Sada dolazi do apsurdne situacije. Ovi su kupili hotel i planirali ga rušiti. Sada je hotel pod zaštitom države i ne smije se rušiti. Da li ovi mogu, zbog izmjenjenih okolnosti tražiti raskid ugovora? Pretpostavljam da mogu. Kada bi se objekat vratio državi onda bi se moglo aplicirati za sredstva koja Vlada FBiH svake godine izdvaja za obnovu kulturno istorijskih spomenika. (ukoliko Komisija odredi Vladu FBiH da je dužna obezbijediti sredstva).
- poznanik
#124 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Zavisi kakve su odredbe ugovora o kupoprodaji, i između koga je sačinjen. Nije li javnosti dostupan ovakav ugovor slijedom Zakona o pristupu informacijama, ukoliko je jedna strana javni organ?valterbranisarajevo wrote:Hvala!Tranquilizer wrote:Naravno zašto ne bi mogao, ali zaštita ostaje, inace to treba i da piše u ZK da je pod zaštitom jer dosta investitora ne želi kupiti objekat koji nosi neke uslove sa sobom...
Clan 3.
Znaci može ti se i oduzeti ako ga zanemaruješ![]()
Sada dolazi do apsurdne situacije. Ovi su kupili hotel i planirali ga rušiti. Sada je hotel pod zaštitom države i ne smije se rušiti. Da li ovi mogu, zbog izmjenjenih okolnosti tražiti raskid ugovora? Pretpostavljam da mogu. Kada bi se objekat vratio državi onda bi se moglo aplicirati za sredstva koja Vlada FBiH svake godine izdvaja za obnovu kulturno istorijskih spomenika. (ukoliko Komisija odredi Vladu FBiH da je dužna obezbijediti sredstva).
Više puta sam javno zagovarao uspostavu takse na igrađene građevinske objekte, a neiskorištene (npr. hotel Zagreb, Strojorad, bivši Bristol, kino Arena, "Boško Buha", itd.), sa naplatom po m2 takvog prostora. Pa, ko ima novca da uprazno troši na takse, nek plaća, kome se to ne isplati sigurno će naći sredstva da pokrene rekonstrukciju, adaptaciju i da svoj objekat stavi u funkciju.
Pa čak i, ukoliko vlasnik dugo vremena plaća taksu, a objekat je ruglo u gradu, da "država" stekne pravo privremenog oduzimanja takvog objekta, i da ga sama izgradi, te nakon vremenskog i finansijskog iskorištenja, ponovo vrati vlasniku.
- Tranquilizer
#125 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Vlade entiteta (znaci RS, FBiH i kasnije i BD) su po daytonu, tj. po anexu 8 dužne da se brinu o spomenicima, ali naravno nemaju para...a komisija ih samo proglašava i tu prestaje njen posao, tj. trebalo bi da prestaje.
A ako je spomenik pod zaštitom ne mora neophodno znaciti da mu je država vlasnik, objekat može biti i privatni ali zbog veceg interesa i vrijednosti može uživati zaštitne mjere...
Mislim da ako su kupcu sakrili cinjenicu da je objekat pod režimom zaštite prilikom kupovine nekako mi ima logike i osnova za raskid ugovora (ali nisam pravnik pa ne mogu tvrdit) sa ti da imalo pametan kupac zna prilikom kupovine objekta da li je pod režimom ili ne, mislim da sam maloprije negdje napisao da to piše u ZK izvadku pod C, teretni list, otprilike bi trebalo pisati ovako: nekretnine u A listu, kč taj i taj zbog svoje historijiske vrijednosti su upisane u registar spomenika kulture...eto tako nešto
A ako je spomenik pod zaštitom ne mora neophodno znaciti da mu je država vlasnik, objekat može biti i privatni ali zbog veceg interesa i vrijednosti može uživati zaštitne mjere...
Mislim da ako su kupcu sakrili cinjenicu da je objekat pod režimom zaštite prilikom kupovine nekako mi ima logike i osnova za raskid ugovora (ali nisam pravnik pa ne mogu tvrdit) sa ti da imalo pametan kupac zna prilikom kupovine objekta da li je pod režimom ili ne, mislim da sam maloprije negdje napisao da to piše u ZK izvadku pod C, teretni list, otprilike bi trebalo pisati ovako: nekretnine u A listu, kč taj i taj zbog svoje historijiske vrijednosti su upisane u registar spomenika kulture...eto tako nešto