Astra ili Laguna

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

respo

#101 Re: Astra ili Laguna

Post by respo »

Blobi wrote: Tebe niko na svijetu ne moze obavezati da poslujes sa nekim ko ne pruza dobru uslugu. Na kraju krajeva, u tom ugovoru postoji klauzula koja se odnosi na cijenu raskida ugovora za obje strane. Ne vjerujem da je neko spreman placati "smece" :). Iz iskustva takodjer :).
ne obavezuje mene obavezuje firmu jer nije privatna firma niti moze biti iz mnogo razloga koje je donijela drzava
al ajd nevazno sada

jesam li slucajno rekao da je smece?nisam
samo kazem da ima boljih na trzistu za tu cijenu koju placa "moja" firma

privatno vozim pezoa i nikad ga ne bi mjenjao za vw samo bi uzeo mjenjac recimo jer je bolji od pezoa i tu se slazem da se vw-u ne moze prigovoriti za mjenjac ostalo za mene je sve na strani pezoa od udobnosti preko dizajna pa na dalje
NediM17

#102 Re: Astra ili Laguna

Post by NediM17 »

pa dokle sam " dobacio " nije ni bitno, uglavnom moj svijet ne počinje na istoku, ali završava na zapadu...i sad Rio ispade mjera za gradsku klasu...roknut ću se..[/quote]

Cekaj, a inace je Polo mjera za gradsku klasu? Ja nisam rekao da je Rio mjera za gradsku klasu, ja sam samo reko da je Rio avion u odnosu na Pola!
fedor

#103 Re: Astra ili Laguna

Post by fedor »

Blobi wrote: Neka si me pitao za stav :D :D :D

Da ne otkrivam tacan broj svojih godina, imam 40+. U zadnjih 20 godina sam promijenio 10-ak auta. Trenutno vozim Passata B6, 2006. godina, top model iz ponude i prvi sam vlasnik - dakle kupio NOV auto. Motor je 2.0 TDI uparen sa 4Motion pogonom, manuelac, ukupno 170ks. Do danasnjeg dana presao 185.000 km, kako vec rekoh, samo servisi prema uputama proizvodjaca.

Pored tog Passata imam i novu Lagunu, takodjer 2006. godina. Ta Laguna je registrovana na ime moje firme, i ona je presla 45.000km, 2.0 dCI motor sa 177ks, top model iz ponude, manuelni mjenjac.

Prednosti Lagune u odnosu na Passata:
- Meksi ovjes i ugodnija voznja po nasim gradskim cestama
- Za nijansu udobnija sjedista
- DCI motor radi tise u leru

Prednosti Passata u odnosu na Lagunu:
- Kvalitetniji i jednostavniji interijer
- Precizniji i kraci mjenjac
- Meksi servo i "laksi" volan
- Bolja izolacija interijera
- TDI motor bolje "vuce"
- Voznja na otvorenoj cesti
- Prostranija zadnja klupa sa klimatizacijom

To su moja iskustva koja nisu bazirana na pretpostavkama ni daidzinom misljenju, vec na licnim iskustvima sa vlastitim vozilima :). Hvala na paznji :).
E super! :lol:
Manje/više se slažem odnosno ne slažem sa ovim tvojim prednostima i nedostatcima.
Budući da ste rekli da imate 40+, morate da shvatite da ima i ovdje još ljudi sa ličnim iskustvima sa vlastitim vozilima, i nisu bazirana na pretpostavkama niti na daidžinom iskustvu!
Nema na čemu! ;-) 8-)
Blobi

#104 Re: Astra ili Laguna

Post by Blobi »

respo wrote:
Blobi wrote: Neka si me pitao za stav :D :D :D

Da ne otkrivam tacan broj svojih godina, imam 40+. U zadnjih 20 godina sam promijenio 10-ak auta. Trenutno vozim Passata B6, 2006. godina, top model iz ponude i prvi sam vlasnik - dakle kupio NOV auto. Motor je 2.0 TDI uparen sa 4Motion pogonom, manuelac, ukupno 170ks. Do danasnjeg dana presao 185.000 km, kako vec rekoh, samo servisi prema uputama proizvodjaca.

Pored tog Passata imam i novu Lagunu, takodjer 2006. godina. Ta Laguna je registrovana na ime moje firme, i ona je presla 45.000km, 2.0 dCI motor sa 177ks, top model iz ponude, manuelni mjenjac.

Prednosti Lagune u odnosu na Passata:
- Meksi ovjes i ugodnija voznja po nasim gradskim cestama
- Za nijansu udobnija sjedista
- DCI motor radi tise u leru

Prednosti Passata u odnosu na Lagunu:
- Kvalitetniji i jednostavniji interijer
- Precizniji i kraci mjenjac
- Meksi servo i "laksi" volan
- Bolja izolacija interijera
- TDI motor bolje "vuce"
- Voznja na otvorenoj cesti
- Prostranija zadnja klupa sa klimatizacijom

To su moja iskustva koja nisu bazirana na pretpostavkama ni daidzinom misljenju, vec na licnim iskustvima sa vlastitim vozilima :). Hvala na paznji :).
ok to je tvoje iskustvo

da te samo pitam jeli i laguna bila top ponuda renoa?

i samo da ti kazem ni taj passat nije top ponuda
Top ponuda sa opremom i dizelskim motorima :). Jasno da je top ponuda Passata benzinski V6 motor, ali mi toliko snage nije potrebno. A sto se tice opremljenosti unutra, jeste top ponuda, a na vlastiti zahtjev nisam htio automatski mjenjač.
respo

#105 Re: Astra ili Laguna

Post by respo »

Blobi wrote: Top ponuda sa opremom i dizelskim motorima :). Jasno da je top ponuda Passata benzinski V6 motor, ali mi toliko snage nije potrebno. A sto se tice opremljenosti unutra, jeste top ponuda, a na vlastiti zahtjev nisam htio automatski mjenjač.
ok
a jeli reno bio top ponuda?
mislim da cak ni u 2 ista passata drugacije opreme neces naici na isti osjecaj i da ces naci razlike u necemu
tako da ova usporedba je malo hm

naravno to vazi i u suprotnom smjeru reno top a passat najobicniji
fedor

#106 Re: Astra ili Laguna

Post by fedor »

golfista wrote:
Ja nisam rekao da je Rio mjera za gradsku klasu, ja sam samo reko da je Rio avion u odnosu na Pola!
a da to nije slucajno onaj " rio" što se još malo pa mogao kupiti u interex-u na odjelu auto opreme? Kakv crni Rio, fakat kako smjelih izjava ima na ovom forumu, da čovjek ne povjeruje. Polo jeste mjera klase. Uzmimo npr. Lutriju BiH i njihov marketing, koji je uspuit rečeno masno plaćen, pa tako malo osvane grebalica sa novim Polom..zamisli grebalicu sa Riom...fakat provala.
Eh sad što je Polo, to je druga stvar!! Sve je to uvezano, mafija! :lol:
NediM17

#107 Re: Astra ili Laguna

Post by NediM17 »

golfista wrote:
Ja nisam rekao da je Rio mjera za gradsku klasu, ja sam samo reko da je Rio avion u odnosu na Pola!
a da to nije slucajno onaj " rio" što se još malo pa mogao kupiti u interex-u na odjelu auto opreme? Kakv crni Rio, fakat kako smjelih izjava ima na ovom forumu, da čovjek ne povjeruje. Polo jeste mjera klase. Uzmimo npr. Lutriju BiH i njihov marketing, koji je uspuit rečeno masno plaćen, pa tako malo osvane grebalica sa novim Polom..zamisli grebalicu sa Riom...fakat provala.
Ma covjece *ebe se meni za lutriju, ja sam rekao da je u Riu bolja plastika u odnosu na toga Pola i mislim da sam bio itekako objektivan.
drndalo

#108 Re: Astra ili Laguna

Post by drndalo »

pustite ba nas 40.000 000 da uživamo u istom
Nas, Rusa i Kineza = Milijarda i po !!! :dance:
golfista wrote:Uzmimo npr. Lutriju BiH i njihov marketing, koji je uspuit rečeno masno plaćen, pa tako malo osvane grebalica sa novim Polom..zamisli grebalicu sa Riom...fakat provala.
E jesi nasao primjer ! Ko prstom u ......... Lutrija BiH kao mjera poslovnosti, ozbiljnosti, postenja, javnih tendera... :cry: :cry: :cry:
Blobi

#109 Re: Astra ili Laguna

Post by Blobi »

respo wrote:
Blobi wrote: Top ponuda sa opremom i dizelskim motorima :). Jasno da je top ponuda Passata benzinski V6 motor, ali mi toliko snage nije potrebno. A sto se tice opremljenosti unutra, jeste top ponuda, a na vlastiti zahtjev nisam htio automatski mjenjač.
ok
a jeli reno bio top ponuda?
mislim da cak ni u 2 ista passata drugacije opreme neces naici na isti osjecaj i da ces naci razlike u necemu
tako da ova usporedba je malo hm

naravno to vazi i u suprotnom smjeru reno top a passat najobicniji
Slazem se respo. Ali to su dva auta istog godista, sa otprilike istom opremom. Ova Laguna je DYNAMIQUE paket + dodatna oprema, sa 2.0 dCI motorom od 177ks. Xenon svjetla + full koza i jos par stvari. Mislim, iznio sam par stvari u kojima je Laguna zaista bolja, maksimalno nepristrasno, jer su oba auta moja, a niti narocito gotivim Renault, niti VW. Brend koji meni lezi je Audi :).
Blobi

#110 Re: Astra ili Laguna

Post by Blobi »

golfista wrote:
a niti narocito gotivim Renault, niti VW. Brend koji meni lezi je Audi :).
pa što potroši tolike novce na auta koja ne gotiviš...za malo više novca mogao si kupiti dva audija..gdje logika? ili nas malo...
Prije Passata sam promijenio prvo BMW-a, pa Audija A6 na ovog Passata... Razlozi zbog kojih sam to uradio su privatni, i ne bih zelio nikome da ga takva vrsta nevolje natjera na odricanje od cejfa :). Naravno, VW je jedan obicni najobicniji trabant kad ga usporedis sa jednim BMW-om ili Audijem :).

Nazalost, ne zivimo u Njemackoj gdje postoji uredjen sistem, pa ljudi koji su bogatstvo stekli radom voze Audije i BMW-e. Kod nas, velikom vecinom ovakve aute voze ljudi koji su do para dosli u ratu ili sumnjivim putem, i koji se i dan danas bave sumnjivim poslom (reket :)). Pametnom dosta :).

P.S.

Nije da ne gotivim ni Renola ni VW-a. To su sve dobra auta :).
Last edited by Blobi on 04/11/2010 13:55, edited 1 time in total.
johntra

#111 Re: Astra ili Laguna

Post by johntra »

Pričao je čovjek već oko svojih razloga, budite u toku ;-)
@Blobi, prodaj Passata i kupi novog Volva S60, sad iz njega, pun lijepih utisaka... :D
a niko te neće pogledati na loš način (znaš na šta mislim), kao što te gledaju u VW-u, BMW-u ili Audiju...
a otvaraču teme, kratko i jasno: Laguna... ;-)
Blobi

#112 Re: Astra ili Laguna

Post by Blobi »

johntra wrote:Pričao je čovjek već oko svojih razloga, budite u toku ;-)
@Blobi, prodaj Passata i kupi novog Volva S60, sad iz njega, pun lijepih utisaka... :D
a niko te neće pogledati na loš način (znaš na šta mislim), kao što te gledaju u VW-u, BMW-u ili Audiju...
a otvaraču teme, kratko i jasno: Laguna... ;-)
Ozbiljno razmisljam da "talnem" pasonju za novog Volva XC60 :). Limuzinu po nasim cestama se ne isplati voziti, narocito s nekim felgama 16" i vece. Samo SUV poput RAV-a, Tiguana, ili XC60, koji je stvarno lutka :thumbup:.
johntra

#113 Re: Astra ili Laguna

Post by johntra »

dobro, ali ako odeš u salon Volva, probaj i S60...hmmm... :D
Blobi

#114 Re: Astra ili Laguna

Post by Blobi »

johntra wrote:dobro, ali ako odeš u salon Volva, probaj i S60...hmmm... :D
Cesto se vozim onom cestom pored Twist Tower-a prema tunelu. Hocu auto u kojem necu osjetiti onaj makadam :D... Ni Laguna, a da ne pricamo o Passatu, nisu dorasli onom "putu" :D :D :D
fedor

#115 Re: Astra ili Laguna

Post by fedor »

Image
Ovakav XC60??
johntra

#116 Re: Astra ili Laguna

Post by johntra »

Blobi wrote:
johntra wrote:dobro, ali ako odeš u salon Volva, probaj i S60...hmmm... :D
Cesto se vozim onom cestom pored Twist Tower-a prema tunelu. Hocu auto u kojem necu osjetiti onaj makadam :D... Ni Laguna, a da ne pricamo o Passatu, nisu dorasli onom "putu" :D :D :D
i meni je radno mjesto u tom dijelu grada...ubi cesta brate, ubi...
Blobi

#117 Re: Astra ili Laguna

Post by Blobi »

Sta ti nije jasno :)? Je li mislis da ces kao privatnik koji biljezi dobre poslovne rezultate i sa dobrim "svabom" u garazi ostati nezapazen od strane underground-a? Ne budi naivan :). 5 godina imam privatni posao u Sarajevu, a evo 4. masala kako placam reket :) :). Zbog toga sam se rijesio prvo BMW-a, pa onda i Audija :).
Last edited by Blobi on 04/11/2010 14:03, edited 1 time in total.
Blobi

#118 Re: Astra ili Laguna

Post by Blobi »

fedor wrote:Image
Ovakav XC60??
:run: :run: :run: :run:
Pa nisam siguran da je bas takav. Ovakvog jos uvijek nisam vidio. Strasan... :thumbup: :thumbup: :thumbup:
fedor

#119 Re: Astra ili Laguna

Post by fedor »

Blobi wrote:
Ovakav XC60??
Pa nisam siguran da je bas takav. Ovakvog jos uvijek nisam vidio. Strasan... :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Ma samo sam htjeo sa ustanovimo jel o ovom modelu riječ.
Ali je ovaj prejak... :thumbup: 8-)
Blobi

#120 Re: Astra ili Laguna

Post by Blobi »

fedor wrote:
Blobi wrote:
Ovakav XC60??
Ma samo sam htjeo sa ustanovimo jel o ovom modelu riječ.
Ali je ovaj prejak... :thumbup: 8-)
Pa je li u proizvodnji ovaj?
johntra

#121 Re: Astra ili Laguna

Post by johntra »

ovo je prototip tj. nije serijski model...najava XC60...
Mustafapasa

#122 Re: Astra ili Laguna

Post by Mustafapasa »

Kao bivši vlasnik Lagune o kojoj govorite (kupljena nova, 1.9dci, 2004) i koju sam vozio nekih 74.000KM od samog pocetka, mogu konstatovati slijedece:
- redovno sam radio servis (svakih 10.000) i NIKAD,BAS NIKAD niti jednog problema sa motorom nisam imao,auto je uvijek super islo.
- GDJE sam radio servis? U ovlastenom Renault servisu.
- KOLIKO je to koštalo? oko 180KM po servisu osim kada radim veliki servis koji trazi promjenu svih filtera,i bas svega i on je kostao oko 280KM
- Potosnje su u ovisnosti od mnogo faktora (stil voznje,klima,svjetla,ostali el.potrosaci, pritisak u gumam itd)
- Shlauf je majstor za obaranje potrosnje i moja laguna po gradu je trosila oko 8,5l

Usput,odlican tekst koji detaljno pojasnjava koje serije/linije laguna su imale probleme a koje su idealne:

http://www.autoportal.ba/index.php?opti ... &Itemid=28

Laguna je veca klasa od Astre,vece auto,konfornije...
Odlicna snadbjevenost trzista sa djelovima
Ja glasam za lagunu...
Mustafapasa

#123 Re: Astra ili Laguna

Post by Mustafapasa »

Usput, one price da je Reno skup za odrzavanje i sve gluposti koje se vuku jos iz vremena Renoa 4 i 5 mozete u vodu baciti. Imali smo u vlasnistvu i VW i mnoge druge (nova vozila) i Reno je jedan od jeftinijih za odrzavanje...tako da...
Mada ova nova Insignia i pasate i lagune i ostale za dorucak papa kao suho meso nakoso... :)
Jimmy_The_Saint

#124 Re: Astra ili Laguna

Post by Jimmy_The_Saint »

Insignija je superultraturbosajberkul izvana al' brate skučena i ćusta vnutri. Čini mi se da je nova Astra iznutra prostranija. (Mrzim ovaj trend da se na limuzinama obara zadnji kraj k'o da je kupe, zna se šta je za šta).
respo

#125 Re: Astra ili Laguna

Post by respo »

Blobi wrote:Sta ti nije jasno :)? Je li mislis da ces kao privatnik koji biljezi dobre poslovne rezultate i sa dobrim "svabom" u garazi ostati nezapazen od strane underground-a? Ne budi naivan :). 5 godina imam privatni posao u Sarajevu, a evo 4. masala kako placam reket :) :). Zbog toga sam se rijesio prvo BMW-a, pa onda i Audija :).
pa ko ti je kriv sto ti je hobi tenis :D
Post Reply