Ne kontam što se ložite na šuplju priču jednog prpalog političara, ali hajde.
@raspored tvoje gledanje je izgleda samo gledanje iz pozicije RS-a. Skini taj am i poledaj malo šire.
Raspored wrote:Srbi i Hrvati ne bi imali ništa principjelno protiv jedinstvene BiH uz par stvari koje zapravo i jesu generator njihove želje za odvajanjem:
1. Prijetnje ratom, traktorima, kovčezima i drugim opasnim stvarima. Niko ne želi biti u "braku" sa potencijalnim nasilnikom koji bi te rado vidio u grobu ili protjeranog. Kako bi zvučalo da Hrvati i Srbi govore da Bošnjake u čamcima treba prebaciti do prve turske luke?
Je li, boga ti, ti čitaš ono što pišeš? Ko u ovoj zemlji prijeti ratom? Ko u ovoj zemlji prijeti rušenjem ustavnog poretka? Ko u ovoj zemlji ne prihvata odluke visokog predstavnika, iako je to jasno određeno u Anexu 10 dejtonskog sporazuma? Ko u ovoj zemlji spori da Državna imovina pripada državi, pa zbog 20 i kusur zgrada ne možemo ući u MAP (NATO).
Raspored wrote:2. Korištenje glasačkog tijela za izbor predstavnika Srba i Hrvata koji baš to u suštini i nisu. To jeste legalno ali nije pošteno, barem u očima Hrvata i Srba.
Ko bira predstavnike Hrvata u RS-u? Da li znaš da su svi Hrvati u Vijeću naroda RS-a iz SNSD-a? Da li znaš ko je ovaj Vlajki koji je izabran kao podpredsjednik RS-a iz reda Hrvatskog naroda? Da li znaš da osim 96, u parlamentu BiH nije nikad bio nijedan Hrvat iz RS-a? U ovom sazivu neće biti nijednog Bošnjaka iz RS-a.
Raspored wrote:3. "Ukidaje genocidnih tvorevina i lopovskih kantona". Nije na Bošnjacima da traže ukidanje RS ili kantona već da otvorenošću, poštenjem i mirnim namjerama u slijedećih 50 godina ubjede Srbe i Hrvate da u BiH kao EU članici to urade sami. Isto kao što pozivi na ukidanje BiH izazivaju negativne reakcije Bošnjaka tako i pozivi na ukidanje entiteta i kantona izazivaju iste reakcije kod Srba i Hrvata. Nije teško za skontati zar ne?
Hm, ovdje bih se u većem dijelu mogao složiti jer se Ustavno uređenje može promijeniti samo odlukom sva 3 naroda u BiH. Ali to ne znači da one snage koje žele jaču (čitaj bolju, a ne centralizovaniju) državu BiH nemaju pravo predlagati rješenja koja mogu dovesti do toga.
Raspored wrote:4. Tri člana Predsjedništva, entitetsko glasanje, VNI i ostali glasački mehanizmi nisu problem. Zapravo pošteno gledajući mi imamo izuzetno fer i pošten sistem u državi koji garantuje gotovo idealnu jednakost za sva tri konstitutivna naroda u smislu upravljanja državom. Iz ličnog iskustva govorim da kada se pripreme zakoni i odluke koje su proizvod kompromisa svih strana one bez obzira na sistem glasanja lako prolaze kroz vlade i parlamente. Nasuprot, kada su proizvod jednostranog viđenja rješenja takvi zakoni padaju, što je realno sasvim normalna stvar.
Da krenemo redom.
3 člana predsjedništva ne mogu ostati. Ili će biti 1 ili 4. Zašto? Pročitaj presudu iz Strazbura.
Po meni je bolje 1, ali da se odredi 7 funkcija u državi koje moraju biti ravnopravno podijeljene između konstitutivnih naroda i ostalih (2-2-2-1)
Entitetsko glasanje je sada, po onome što si gore mogao pročitati (nema Bošnjaka, nema Hrvata) u stvari nacionalno glasanje. Pošto se zaštita nacionalnih interesa radi u Domu Naroda gdje Srpski narod ima apsolutno legitimne i legalne predstavnike, ne znam čemu strah od ukidanja entitetskog glasanja u zastupničkom domu.
Raspored wrote:Ove 4 stvari i nisu baš teške za primjeniti a rezultat bi bio itekako opipljiv. Vjerovatno nema ništa od toga ali vrijedi ukazati da ne bude "nismo znali"
P.S. I dalje pričajte o traktorima, proljeću i ratovima...ipak je to popularnije i lakše od dogovora i kompromisa, ovo su samo iluzije jednog nebitnog lika

E vidiš ni ove stvari koje sam ja napisao, realno, nisu teške za vidjeti ako se skine am i pogleda svojim očima i sagleda svojim mozgom.
P.S. potpisujem tvoj P.S., tu se apsolutno slažem