Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Mudri Lukman je rekao svome sinu: „O, sinko moj, sjedi sa ljudima koji spominju i veličaju Allaha, jer ako si učen i oni će se okoristiti tvojim zanjem, ako si neznalica, oni će te podučiti, a ako se na njih spusti Allahova milost ili im Allah da iz Svog obilja i ti ćeš imati svoj dio. A nemoj sjediti sa onima koji Allaha ne veličaju, jer ako si neznalica, oni će ti povećati neznanje, ako si učen ništa im neće koristiti tvoje znanje, a ako se na nijih spusti prokletstvo ili kazna ni tebe neće zaobići.”
strongwoman wrote:Jednom je, Ahmed er-Rifa’i proveo četrdeset dana brinući se u divljini o šugavom i bolesnom psu. Kada se vratio i učenici ga pitali zašto je takav čovjek proveo toliko vremena njegujući bolesnu i nečistu životinju, odgovorio im je, “Kada preselim i sretnem svoga Stvoritelja, šta bih Mu odgovorio ako me On upita zašto nisam pomogao jednom od Njegovih stvorenja?”
zar nije mogao odnjeti psa kuci da se brine o njemu
Zbog ove tvoje povrsnosti ne mozes ni shvatiti neke stvari u vjeri!Nemoj se hvatati toga sto nije odnio psa kuci, sto ovo sto ono, vec uhvati se srzi pouke i sustine!Sad bi mogli mjesec dana razglabati a sto ovo a sto ono, medjutim bit price je sasvim druga...
strongwoman wrote:Jednom je, Ahmed er-Rifa’i proveo četrdeset dana brinući se u divljini o šugavom i bolesnom psu. Kada se vratio i učenici ga pitali zašto je takav čovjek proveo toliko vremena njegujući bolesnu i nečistu životinju, odgovorio im je, “Kada preselim i sretnem svoga Stvoritelja, šta bih Mu odgovorio ako me On upita zašto nisam pomogao jednom od Njegovih stvorenja?”
cudi me da nije zvao onog lika s discovery-ija...onog sto ga svi u ameriKi zovu kad imaju problema s kucama...e to me bas cudi
Zbog ove tvoje povrsnosti ne mozes ni shvatiti neke stvari u vjeri!Nemoj se hvatati toga sto nije odnio psa kuci, sto ovo sto ono, vec uhvati se srzi pouke i sustine!Sad bi mogli mjesec dana razglabati a sto ovo a sto ono, medjutim bit price je sasvim druga...
Big Boy wrote:Nije tu onda najvaznije zadovoljiti svoj ego da se drugi slazu s nasim mislima, vec se oduseviti (duboko uzdahnuti) i obradovati razmisljanjima, stavovima, zeljama, snovima koje ne moramo striktno razumjeti da bi ih mogli prihvatiti.
BHF_Manijak wrote:
akcenat je bio upucen na stil price/pricanja,ne sustinu
Big Boy wrote: Nije najbitnije ko je u pravu, da li smo nekog "prozrijeli"... da li cemo se uspjeti razumjeti (sloziti). Sama ta kovanica "razumijevanje" koja polazi od nasih namjera a precesto zavrsava u izjavi... ma ti mene ne razumijes, kontra tumacis, do tebe je... moze biti rezultat prave slike, ali i ne mora. Ako nekom moramo dokazivati bilo sto, radimo to jer vrlo vjerovatno i sami sumnjamo pa su nam potrebni neki opipljiviji dokazi da bi smirili i svoju dusu.
Mozemo mi tvrditi da je nesto crno u nasim rukama a da to drugi vide kao bijelo. I, ko je tu onda "u pravu" !?
Ubjedjivanje je tu jedan totalno pogresan put, jer kad nekog ubijedimo ustvari ga napravimo bijednim da on nema druge nego priznati neko nase pravo. Uvjeravanje je isto tako opasan nacin, kad tezimo da neko pozeli ono sto mi sami zelimo u tolikoj mjeri da ta zelja postane vjerovanje, povjerenje. Za dokazivanje postoje mnogi hadisi koji navode da je bolje ostaviti takvu raspravu, pa makar bili u pravu.
Kad covjek iskreno pridje bilo cemu, kad je svjestan da covjek ne zna, da covjek moze samo da vjeruje... istina postaje najbitnija. I kad covjek stane iza istine, ma kakva ona bila i ako je svjestan da ne vlada istinom, vec samo svojom percepcijom iste, onda ce svaki novi pogled, svaka nova misao biti bogatstvo, biti nadahnuce.
Kad samo pomislim na live susrete sa ljudima koji ovdje pisu... kad samo pomislim na sabur i smiraj koji lebdi nad nama dok pricamo o raznoraznim stvarima osjetim se bogat, osjetim se vazan. Nije tu onda najvaznije zadovoljiti svoj ego da se drugi slazu s nasim mislima, vec se oduseviti (duboko uzdahnuti) i obradovati razmisljanjima, stavovima, zeljama, snovima koje ne moramo striktno razumjeti da bi ih mogli prihvatiti.
Istina je jedna a razlicite su samo nase percepcije i putevi ka istoj..
I ko se uopste usudjuje tvrditi da je u pravu i da je njegovo shvatanje ono pravo..
"Ko olakša vjerniku u nekoj njegovoj tegobi ovoga svijeta, Allah ce tome olakšati jednu od tegoba Sudnjega dana. Allah je u pomoci robu sve dok je on u pomoci svome bratu."
Prigovaranje je da sebe vidiš dobročiniteljem i onim koji je vrijedniji od siromāha. Znak takvog ponašanja je da od njih očekuješ zahvalu i njihovo izvinjavanje što ti ne pokazuju dovoljno poštivanje koje kod njih zaslužuješ.
Lijek za to je da si svjestan da siromasi čine dobro prema tebi time što prihvataju Allahovo pravo od tebe, preko kojeg se čistiš od prljavštine škrtosti, jer zekat je poput perilice za ljudske nečistoće.
Baby Blue - hvala, ali ipak ...
i jos moram ovo dodati, sve sto si napisala za SW nije Boga mi vrijedno pomena, ali kad vec jesi, onda moram napomenuti da su te sve akcije odrzane uz veliku pomoc forumasa koji se i ne izjasnjavaju kao religiozni, ali postuju moje, postuju ljude, postuju i slabi su na ljude kojima je pomoc potreba. I niko me na svijetu ne moze ubijediti da ta njihova djela ne proizilaze iz dubine njihovog srca i da njihov nijet nije iskren... I hvala Bogu pa postoje i hvala Bogu pa sam te ljude imala prilike i upoznati...
Toliko o tome...
schiller-u ... ne trosi mi se vrijeme na komentiranje tvojih postova na temu koja nije predvidjena za bilo kakvu raspravu, i da si citao sve ispocetka, procitao bi i to i uvidio bi da su neki forumasi, ispostovali tu zelju, i otvorili novu temu.. sto i tebe molim, a njima se ovim putem zahvaljujem...
Poslanik s.a.w.s. je rekao: «Od vas mi je najdraži onaj ko je najljepšeg ponašanja i ahlaka, koji su drugima vazda na usluzi, kojima su ljudi dragi i koji su dragi ljudima!»
(Taberani, el-Mu'udžem el-Sagir, br.835.)
Vitezove krasi snaga slabost oni ne poznaju. Po dobroti i davanju od drugih se izdvajaju.
S različitim kad se druže različito postupaju. Milost mlađem ukazuju starijega poštivaju.
Ravnom sebi dobro čine vazda njemu prednost daju. Sve to čine draga srca nikad za to da se kaju.
Gdje se kakvo znanje krije u tančine to poznaju. Bez "Sezame, otvori se" s lahkoćom ga otvaraju.
Kao Nedžil Kasijj što bješe ili slični što bivaju. Koliko ih je to zna Allah, a ne oni što zbrajaju.
S tim pobjedu oni nose u svakome natječaju. Glupom reći:" De prestani" nije im u običaju.
Na desnoj su oni strani na visokom položaju. Suprotne joj strane nema što je lijevom nazivaju.
"Obje ruke moga Rabba desnice su koje daju". Plemenitim svoga roda Najčasnijeg nazivaju.
U svečanom ruhu kada su svi gospodsku čeljad znaju. Jer svi oni koji vide po ruhu ih prepoznaju.
wild roses wrote:Vitezove krasi snaga slabost oni ne poznaju. Po dobroti i davanju od drugih se izdvajaju.
S različitim kad se druže različito postupaju. Milost mlađem ukazuju starijega poštivaju.
Ravnom sebi dobro čine vazda njemu prednost daju. Sve to čine draga srca nikad za to da se kaju.
Gdje se kakvo znanje krije u tančine to poznaju. Bez "Sezame, otvori se" s lahkoćom ga otvaraju.
Kao Nedžil Kasijj što bješe ili slični što bivaju. Koliko ih je to zna Allah, a ne oni što zbrajaju.
S tim pobjedu oni nose u svakome natječaju. Glupom reći:" De prestani" nije im u običaju.
Na desnoj su oni strani na visokom položaju. Suprotne joj strane nema što je lijevom nazivaju. "Obje ruke moga Rabba desnice su koje daju". Plemenitim svoga roda Najčasnijeg nazivaju.
U svečanom ruhu kada su svi gospodsku čeljad znaju. Jer svi oni koji vide po ruhu ih prepoznaju.
Od stvari kojima je neophodno da se teži kako bi bio blag i mudar su: milost; prijezir i izbjegavanje ružnog govora, griješenja i grubosti u govoru; dobročinstvo prema onome koji se prema tebi ogriješio; opraštanje onome koji ti je nepravdu učinio; uspostavljanje veza s onim koji ih prekida; iskorjenjivanje pogrešnog ubjeđenja da je blagost nemoć, opraštanje slabost, a ostavljanje i odlazak od neznalice strah...
Zar vam nije dosadno da kopirate te tekstove po citav dan i thumbat se, nadjite adekvatnu psihicku pomoc narocito osoba strongwoman. Kada bi ti bila strong woman tj. jaka zena nebi ovdje to radila pokusavajuci sebi dati laznu snagu. Ovdje vlada moralni uzas i besmisao.
Last edited by Anonymous on 27/11/2010 17:41, edited 1 time in total.
Reason:27. Nov. 2010. 17:37 Banned user for reason “krsenje pravila foruma” » schiller
Nije ni cudo kakav nam je svijet i sta religija ucini od ljudi, napravi robove zabludjenike.
Kakvo crno misljenje iskazujem cistu realnost koju ocito ne vidite, vi ne vidite sami sebe, gdje ce bit normalno pisati 1200+ postova kopiranih pasusa i thumbati slicne? E svasta...
Prenosi se kako je neki mladić stalno nijekao sufije. Šejh Zun-nun k.s. pruži mu jednom svoj prsten i reče: Otiđi tom i tom pekaru i zatraži da ti za ovaj prsten da jedan dinar." Mladić uze prsten i ode, pa kada, se vrati, reče:"Pekar kaže da prsten ne vrijedi ni dinara". Šejh mu reče:"Otiđi sad kod tog i tog zlatara i reci mu da procjeni prsten." "Rekao je da vrijedi 2000 dinara", reče mladić pošto se vrati. Zun-nun k.s. mu tada kaza: "Tvoje znanje o stanjima sufija je kao znanje onog pekara o ovom prstenu." Mladić tada učini tevbu.