psydelija wrote:Gat'Gor wrote:Hajde sad, cekam internet advokate da skoce u odbranu morona Ahmedinadzada i Irana (nisam nista rekao o Irancima, samo o vlasti). Da mi kazu kako je to sve propaganda. Da oni znaju "bracu arape i Irance" i da citaju prave "vijesti", i znaju istinu. Da je to sve laz od zlih zapadnih djavola.
Eto ja necu braniti ni Iran ni vlast u Iranu.., vlast ko vlast, svuda ista... hajmo reci i da je njihova totalno "losa i najgora"... no, da se u startu dijagnosticirati kod tebe jedna mala neinformiranost, tj., ti si jos jedan u nizu zatucanika koji ne vidi dalje od svoje avlije..kojem viziju i pogled na Svet forme mediji (podobni) i koji ne zeli nista drugo da cuje/nauci mimo onog sto njemu odgovara.
Došao si da kažes da neznam ništa. Ali nisi nikako pokazao
šta to ja neznam. Gdje sam to napravio grešku. Zato ovaj dio posta je beskoristan.
Niti je Irancima tako lose kako ti mislis-primer: (inzinjer u Iranu ima prosecnu platu od 1500 dolara platu)..,60% studenata cine zene.., najveci procenat plasticnih operacija se u svetu napravi u Iranu... najmladju populaciju u svetu.., furaju svoju i zapadnu modu, slusaju svoju tradicionalnu i zapadnu musiku, vredni su radni i nadasve posteni...jedni su od boljih strucnjaka u svetu za komp. i sve to pod 30-o godisnjim "opravdanim" sankcijama...
Nije niko rekao da nema nista ok u Iranu. Svugdje ima dobro i zlo.
Ali nepostoje te pare, a kamoli neka jadna plata, za koju bi ja prodao svoj obraz, slobodu i familiju. I crni ROBOVI su dobijali "platu" za rad. Necu od plate zaboravit da nesmijem reci sta mislim, da mogu u zatvor otici ako kritikujem "lidera" na bloggu, da ce me pljuvati ako sam druge vjere itd. Ako budem bačen u zatvor i maltretiran zato što pripadam religijoznoj ili etnickoj manjini, nece me tješiti činjenica da inžinjeri imaju dobru platu. Zato, meni je vrlo žalosno da ti tako misliš, to samo pokazuje koliko je Bosanski narod jadan postao.
Što se tiče muzike, u Iranu ne samo de nemožeš otvoreno slučati šta god hoćeš, nego je vrlo teško biti i artist. Ponovo, sloboda govora je problem. Artisti, pogotovo muzicari i pjesnici, su ljudi koji najvise cijene tu slobodu, i naravno u Iranu, gdje je ta sloboda vrlo ograničena, artisti prolaze kroz GRDNE probleme. I često završavaju u zatvoru. Oni će ti prvi reći koliko je Iran "slobodan".
Prvi primjer:
http://www.guardian.co.uk/music/2009/ju ... n-sentence
Drugi primjer:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7953738.stm
To je "Blasphemy law":
http://en.wikipedia.org/wiki/Blasphemy_law_in_Iran
Ili mozda klasicni primjer, Salman Rushdie. Koji je samo napisao roman. I dan danas hoce da ga ubiju.
Radi bezvezne knjige. Vrhunski vjerski lider cisto kaze "ubij ga". Mislim, jesmo li mi postali toliki manijaci, toliki divljaci da nam je ovo sada normalno? UBIJATI covjeka radi pjesme ili knjige?
Pisi malo konstruktivnije da bi se u nastavku bolje razumeli. Pisi zasto mislis da je Ahmadinezad "moron", zasto je iranska vlast onakva kakvu ti vidis, ali, faktima i licnog iskustva. Poz
[/quote][/quote]
Osim onog gore, sta mi jos smeta?
Smeta mi da Iranski narod nema slobodu govora, ni da protestuje. Smeta mi sto kad nesto kazu o svojim problemima, bace ih u zatvor. Smeta mi da vjesaju ljude za nista. Smeta mi sto KAMENUJU zene. Smeta mi drzava u kojoj ti se vlast mjesa u personalni zivot, na primjer skim ces SPAVATI. Smeta mi diskriminacija protiv Suni muslimana, hriscana. Protiv etnickih manjina. Smeta mi sto na celu drzave je radikalni vjerski lider koji ima slijepe robove koji ce uraditi sta god on naredi, ukljucujuci ubijanje nevinih ljudi. Smeta mi sto Iran krsi masu ljudskih prava, onda dodje na UN i kritikuje zapadne drzave u kojima se takve stvari dese ponekad, ne svaki dan.
Ima milion izvora, Iranskih i stranih, koji ce potvrditi sve ovo. Mozes sam da procitas Iranske zakone. Mozes sam da vidis koliko Iranskih grupa na Facebuku i sajtova na interentu ima o ljudskim pravima u iranu. Zvuci smijesno, ali za mnogo Iranaca sajtovi kao twitter i Facebook su JEDINI nacin da ih vanjski svijet cuje.
Sve sto sam rekao je poznato svima osim nasim papcima, jer kod nas vlada stav vrste: "ja sam musliman, oni su muslimani, znaci mi smo zjaedno u svemu i oni su uvijek upravu. Nema veze vise sta je dobro, sta je zlo, ja podrzavam svog "brata" u svemu. IRAAAAAAAAN!!!!!".
Vise se ne sudi ljudima po karakteru, nego po kojoj vjeri pripadaju. Sramota. Kad tako se pocne ziviti, onda nezasluzujemo nista bolje od ovoga sto vec imamo. Kad mozemo gledati video kako zena umire dok je gadjaju kamenjem. Nemamo ni obraza ni casti ni nicega.