IRAN

Post Reply
Gat'Gor

#101 Re: IRAN

Post by Gat'Gor »

psydelija wrote:
Gat'Gor wrote:Iran ima groznu vlast. Zelim uspjeh svim Irancima koji rade godinama da obore one manijake.
izvini na upadicu, ali, iranci imaju bar 100x bolju vlast od tebe!

Da, da.

Kad ja imam neku kritiku za vjeru ili 'Ajatolu', ili ako slucajno opsujem Boga, mene ce "religijozna policija" BiH odma da posalje u zatvor 5 godina.

Ako mi neki rodjak (nedaj Boze) bude peder, BiH ce ga javno vjesati.

Kad izadjem na ulicu da protestujem nesto (kao sto su ljudi radili u iranu nedavno), BiH odma posalje religijoznu policiju i druge snage, da ubiju Boga u nama bez ikakvog razloga. I naravno da pucaju na mene, i da hapse, i onda muce i siluju.

Da, da, fanaticka religijozna vlast je "bolja". To je "prava" drzava. Cuti majke ti. Koliko kod je ova vlast u BiH sranje, bar znas da imas nekakvu slobodu da kazes sta hoces. To u Iranu nije bas tako. Bolje propadnuta demokratija, nego religijozna diktatura.

Hajde sad, cekam internet advokate da skoce u odbranu morona Ahmedinadzada i Irana (nisam nista rekao o Irancima, samo o vlasti). Da mi kazu kako je to sve propaganda. Da oni znaju "bracu arape i Irance" i da citaju prave "vijesti", i znaju istinu. Da je to sve laz od zlih zapadnih djavola.
Last edited by Gat'Gor on 17/10/2010 18:52, edited 2 times in total.
snaga_znanja

#102 Re: IRAN

Post by snaga_znanja »

Uh, a sto je tek heroin jeftin :D
njahr

#103 Re: IRAN

Post by njahr »

VOLIM IRAN !!!!

Kad amerika ima i ostale zemlje atomsku bombu nek je ima i IRAN !

Amerikanci su jedini iskoristili atomsku, a sad nesto glume !

zivio IRAN !
psydelija

#104 Re: IRAN

Post by psydelija »

Gat'Gor wrote:Hajde sad, cekam internet advokate da skoce u odbranu morona Ahmedinadzada i Irana (nisam nista rekao o Irancima, samo o vlasti). Da mi kazu kako je to sve propaganda. Da oni znaju "bracu arape i Irance" i da citaju prave "vijesti", i znaju istinu. Da je to sve laz od zlih zapadnih djavola.
Eto ja necu braniti ni Iran ni vlast u Iranu.., vlast ko vlast, svuda ista... hajmo reci i da je njihova totalno "losa i najgora"... no, da se u startu dijagnosticirati kod tebe jedna mala neinformiranost, tj., ti si jos jedan u nizu zatucanika koji ne vidi dalje od svoje avlije..kojem viziju i pogled na Svet forme mediji (podobni) i koji ne zeli nista drugo da cuje/nauci mimo onog sto njemu odgovara.

Niti je Irancima tako lose kako ti mislis-primer: (inzinjer u Iranu ima prosecnu platu od 1500 dolara)..,60% studenata cine zene (primer "ugrozenosti zena").., najveci procenat plasticnih operacija se u svetu napravi u Iranu...imaju najmladju populaciju u svetu.., furaju svoju i zapadnu modu, slusaju svoju tradicionalnu i zapadnu musiku, vredni su radni i nadasve posteni...jedni su od boljih strucnjaka u svetu za komp. i sve to pod 30-o godisnjim "opravdanim" sankcijama...

Pisi malo konstruktivnije da bi se u nastavku bolje razumeli. Pisi zasto mislis da je Ahmadinezad "moron", zasto je iranska vlast onakva kakvu ti vidis, ali, faktima i licnog iskustva. Poz
Last edited by psydelija on 17/10/2010 19:07, edited 1 time in total.
mO k3

#105 Re: IRAN

Post by mO k3 »

psydelija wrote:
Gat'Gor wrote:Hajde sad, cekam internet advokate da skoce u odbranu morona Ahmedinadzada i Irana (nisam nista rekao o Irancima, samo o vlasti). Da mi kazu kako je to sve propaganda. Da oni znaju "bracu arape i Irance" i da citaju prave "vijesti", i znaju istinu. Da je to sve laz od zlih zapadnih djavola.
Eto ja necu braniti ni Iran ni vlast u Iranu.., vlast ko vlast, svuda ista... hajmo reci i da je njihova totalno "losa i najgora"... no, da se u startu dijagnosticirati kod tebe jedna mala neinformiranost, tj., ti si jos jedan u nizu zatucanika koji ne vidi dalje od svoje avlije..kojem viziju i pogled na Svet forme mediji (podobni) i koji ne zeli nista drugo da cuje/nauci mimo onog sto njemu odgovara.

Niti je Irancima tako lose kako ti mislis-primer: (inzinjer u Iranu ima prosecnu platu od 1500 dolara platu)..,60% studenata cine zene.., najveci procenat plasticnih operacija se u svetu napravi u Iranu... najmladju populaciju u svetu.., furaju svoju i zapadnu modu, slusaju svoju tradicionalnu i zapadnu musiku, vredni su radni i nadasve posteni...jedni su od boljih strucnjaka u svetu za komp. i sve to pod 30-o godisnjim "opravdanim" sankcijama...

Pisi malo konstruktivnije da bi se u nastavku bolje razumeli. Pisi zasto mislis da je Ahmadinezad "moron", zasto je iranska vlast onakva kakvu ti vidis, ali, faktima i licnog iskustva. Poz
Problem je sto zapadni mediji nisu dovoljno objektivni
psydelija

#106 Re: IRAN

Post by psydelija »

Sa sa-xa:

Broj stanovnika Irana porastao na 75 miliona

Iranska populacija posljednje četiri godine raste za 1,5 procenata godišnje, te sada broji gotovo 75 miliona ljudi, kazao je u nedjelju šef državne statističke organizacije.
Adel Azar je kazao da broj državljana Irana sada iznosi 74,7 miliona, a prije četiri godine iznosio je 70,4 miliona. Prijestonica Teheran sada ima 12,5 miliona stanovnika, prenio je DPA.

Azar je također kazao da prosječna zarada jednog domaćinstva iznosi 740 dolara, dok prosječni mjesečni troškovi za jedno domaćinstvo iznose 820 dolara.

Populacija Irana se uvećala za više od dva puta od islamske revolucije 1979. godine, a broj stanovnika Teherana se utrostručio.
Ridjobrki

#107 Re: IRAN

Post by Ridjobrki »

Ali stvarno je istina kako čovjek kad se vrati otamo ima želju da svima kaže stvarno stanje i da ruši predrasude. Vjerovatno je to do stida od sopstvenih predrasuda koje je imao prije posjete lranu. I ovo je tačno za njihovu vlast, sav problem je u tome što ta vlast ne valja drugima a ne iranskom narodu. Ne vidim da se bilo ko sekira oko prava žena u Arabiji ili odsustvom demokratije u toj zemlji.
simpozijum delirijum

#108 Re: IRAN

Post by simpozijum delirijum »

najbolje je cuti od samih forumasa koji su bili u Iranu da opisu doista kako izgleda tamo
koliko sam ja cuo kao turisticka destinacija Iran itekako ima sta da ponudi , ipak je to Persijska civilizacija i paze na kulturno istorijske spomenike koje imaju , a to je svjetska kulturna bastina
i sada trebaju to Americke i Izraelske bombe i rakete da pretvore u pepeo ?
zbog cega ?
Iran je objavio rat ? kome ?
dacu link o spektakularnom potezu Kineskih vazduhoplovnih snaga
naime na poziv Turske , 4 supermoderna Suhoja 27 su iz Kine prelijetjela su preko Pakistana gdje su se natankali gorivom a zatim i u Iranu , da bi napokon doletjeli u Tursku i imali zajednicku vojnu vjezbu
istim putem su se i vratili u Kinu i to je prvi put da je Iran dopustio slijetanje stranih borbenih aviona na svoju teritoriju
ne treba reci da je Americka i Izraelska politicka i vojna vrhuska doslovno sokirana tim potezom Kineza i Turske
Kina ulaze desetine milijardi u energetski sektor Irana , a posjeta 4 borbena aviona je samo jasan znak Americi i Izraelu sa kim se mogu sukobiti ako napadnu Iran
nista novo

#109 Re: IRAN

Post by nista novo »

Jebo drzavu u kojoj vjerse vodje vode vlast, i mora se ih pitati za misljenje...
nista novo

#110 Re: IRAN

Post by nista novo »

Demokratija je najbolje sto je covjecanstvo uspjelo izmisliti a sve ostalo su suplje price...
mO k3

#111 Re: IRAN

Post by mO k3 »

nista novo wrote:Demokratija je najbolje sto je covjecanstvo uspjelo izmisliti a sve ostalo su suplje price...
Demokratija??? kao kod nas??? za ovo sta je kod nas treba izmisliti novi pojam...
JThomas

#112 Re: IRAN

Post by JThomas »

ovo kod nas je kleptoanarhija... :D
nista novo

#113 Re: IRAN

Post by nista novo »

Ženski Dr.Med wrote:
nista novo wrote:Demokratija je najbolje sto je covjecanstvo uspjelo izmisliti a sve ostalo su suplje price...
Demokratija??? kao kod nas??? za ovo sta je kod nas treba izmisliti novi pojam...
Ne znam, gdje kod vas, a ti idi u Iran ako mislis da je bolje tamo, ja sam otisao tamo gdje mislim da je bolje, budi dosljedan...
mladtrek

#114 Re: IRAN

Post by mladtrek »

Gat'Gor wrote:
Da, da.

Kad ja imam neku kritiku za vjeru ili 'Ajatolu', ili ako slucajno opsujem Boga, mene ce "religijozna policija" BiH odma da posalje u zatvor 5 godina.

Kad izadjem na ulicu da protestujem nesto (kao sto su ljudi radili u iranu nedavno), BiH odma posalje religijoznu policiju i druge snage, da ubiju Boga u nama bez ikakvog razloga. I naravno da pucaju na mene, i da hapse, i onda muce i siluju.

Da, da, fanaticka religijozna vlast je "bolja". To je "prava" drzava. Cuti majke ti. Koliko kod je ova vlast u BiH sranje, bar znas da imas nekakvu slobodu da kazes sta hoces. To u Iranu nije bas tako. Bolje propadnuta demokratija, nego religijozna diktatura.

Hajde sad, cekam internet advokate da skoce u odbranu morona Ahmedinadzada i Irana (nisam nista rekao o Irancima, samo o vlasti). Da mi kazu kako je to sve propaganda. Da oni znaju "bracu arape i Irance" i da citaju prave "vijesti", i znaju istinu. Da je to sve laz od zlih zapadnih djavola.
nisam bio u iranu ali imam prijatelje koji su radili i zaista to sto ti kazes jeste bitno ali zato
kad si nezaposlen neces ostat gladan i naulici
kad si bolestan neces ostat neizljecen i lijekovi nisu
skupi a velika vecina je besplatna .... itd
ako se vec mora birati izmedju dva zla njihovo je manje
naravno ovde govorim samo o politici
o njihovim religioznim uvjerenjima ne bih otvarao temu to je druga prica

a i za heroin - puno rade na suzbijanju toga i lijecenju ovisnika - milijarde dolara ulazu u to
samo sto imaju nesrecu da im je afganistan komsija a istocna granica prilicno propusna
nikad_vise

#115 Re: IRAN

Post by nikad_vise »

nista novo wrote:Jebo drzavu u kojoj vjerse vodje vode vlast, i mora se ih pitati za misljenje...
vjerovatno i neki iranac kaze jebo drzavu kad se imaju tri predsjednika,100 parlamenata i milion ostalih sranja i jos ne nezna ni ko pije a ko placa... :D

na kraju krajeva Iran je pored par ovih super sila jedina zemlja s kojom amerika nastoji postici dogovor jer nemoze nametnuti rijesenje..a zamisli nas balkance..kad dolazi bajden svrsava se kolektivno :D
snaga_znanja

#116 Re: IRAN

Post by snaga_znanja »

JThomas wrote:ovo kod nas je kleptoanarhija... :D
:thumbup:
Gat'Gor

#117 Re: IRAN

Post by Gat'Gor »

psydelija wrote:
Došao si da kažes da neznam ništa. Ali nisi nikako pokazao šta to ja neznam. Gdje sam to napravio grešku. Zato ovaj dio posta je beskoristan.
Niti je Irancima tako lose kako ti mislis-primer: (inzinjer u Iranu ima prosecnu platu od 1500 dolara platu)..,60% studenata cine zene.., najveci procenat plasticnih operacija se u svetu napravi u Iranu... najmladju populaciju u svetu.., furaju svoju i zapadnu modu, slusaju svoju tradicionalnu i zapadnu musiku, vredni su radni i nadasve posteni...jedni su od boljih strucnjaka u svetu za komp. i sve to pod 30-o godisnjim "opravdanim" sankcijama...
Nije niko rekao da nema nista ok u Iranu. Svugdje ima dobro i zlo.

Ali nepostoje te pare, a kamoli neka jadna plata, za koju bi ja prodao svoj obraz, slobodu i familiju. I crni ROBOVI su dobijali "platu" za rad. Necu od plate zaboravit da nesmijem reci sta mislim, da mogu u zatvor otici ako kritikujem "lidera" na bloggu, da ce me pljuvati ako sam druge vjere itd. Ako budem bačen u zatvor i maltretiran zato što pripadam religijoznoj ili etnickoj manjini, nece me tješiti činjenica da inžinjeri imaju dobru platu. Zato, meni je vrlo žalosno da ti tako misliš, to samo pokazuje koliko je Bosanski narod jadan postao.

Što se tiče muzike, u Iranu ne samo de nemožeš otvoreno slučati šta god hoćeš, nego je vrlo teško biti i artist. Ponovo, sloboda govora je problem. Artisti, pogotovo muzicari i pjesnici, su ljudi koji najvise cijene tu slobodu, i naravno u Iranu, gdje je ta sloboda vrlo ograničena, artisti prolaze kroz GRDNE probleme. I često završavaju u zatvoru. Oni će ti prvi reći koliko je Iran "slobodan".

Prvi primjer: http://www.guardian.co.uk/music/2009/ju ... n-sentence

Drugi primjer: http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7953738.stm

To je "Blasphemy law": http://en.wikipedia.org/wiki/Blasphemy_law_in_Iran

Ili mozda klasicni primjer, Salman Rushdie. Koji je samo napisao roman. I dan danas hoce da ga ubiju. Radi bezvezne knjige. Vrhunski vjerski lider cisto kaze "ubij ga". Mislim, jesmo li mi postali toliki manijaci, toliki divljaci da nam je ovo sada normalno? UBIJATI covjeka radi pjesme ili knjige?

[/quote][/quote]

Osim onog gore, sta mi jos smeta?

Smeta mi da Iranski narod nema slobodu govora, ni da protestuje. Smeta mi sto kad nesto kazu o svojim problemima, bace ih u zatvor. Smeta mi da vjesaju ljude za nista. Smeta mi sto KAMENUJU zene. Smeta mi drzava u kojoj ti se vlast mjesa u personalni zivot, na primjer skim ces SPAVATI. Smeta mi diskriminacija protiv Suni muslimana, hriscana. Protiv etnickih manjina. Smeta mi sto na celu drzave je radikalni vjerski lider koji ima slijepe robove koji ce uraditi sta god on naredi, ukljucujuci ubijanje nevinih ljudi. Smeta mi sto Iran krsi masu ljudskih prava, onda dodje na UN i kritikuje zapadne drzave u kojima se takve stvari dese ponekad, ne svaki dan.

Ima milion izvora, Iranskih i stranih, koji ce potvrditi sve ovo. Mozes sam da procitas Iranske zakone. Mozes sam da vidis koliko Iranskih grupa na Facebuku i sajtova na interentu ima o ljudskim pravima u iranu. Zvuci smijesno, ali za mnogo Iranaca sajtovi kao twitter i Facebook su JEDINI nacin da ih vanjski svijet cuje.

Sve sto sam rekao je poznato svima osim nasim papcima, jer kod nas vlada stav vrste: "ja sam musliman, oni su muslimani, znaci mi smo zjaedno u svemu i oni su uvijek upravu. Nema veze vise sta je dobro, sta je zlo, ja podrzavam svog "brata" u svemu. IRAAAAAAAAN!!!!!".

Vise se ne sudi ljudima po karakteru, nego po kojoj vjeri pripadaju. Sramota. Kad tako se pocne ziviti, onda nezasluzujemo nista bolje od ovoga sto vec imamo. Kad mozemo gledati video kako zena umire dok je gadjaju kamenjem. Nemamo ni obraza ni casti ni nicega.
Last edited by Gat'Gor on 17/10/2010 20:15, edited 3 times in total.
simpozijum delirijum

#118 Re: IRAN

Post by simpozijum delirijum »

nista novo wrote:Jebo drzavu u kojoj vjerse vodje vode vlast, i mora se ih pitati za misljenje...
tacno je i to , ali koliko doista znamo ako nije zapadna propaganda o rezimu tamo ?
i na kraju krajeva to je njihova unutrasnja stvar i naroda tamo
sigurno je da te Mule i vjerske vodje su naopaki i zatucani ali neka sami Iranci to rjesavaju
mi ponajmanje treba njih da kritiziramo sa vlascu kakva je u BiH
a bogami niti Izrael i Amerika sa svojom agresivnom ratnom masinerijom koja iza sebe ostavlja pustos i smrt ponajmanje treba da se brinu za ljudska prava i demokratiju u Iranu
Iran nije u ratu sa bilo kim , niti zeli vojni sukob
narod Irana samo zeli da ga puste na miru svi ti svjetski "dusebriznici" koji zveckaju oruzjem i konstatno vrse sabotaze , podrzavaju extremne grupe u Iranu , konstatno vojno provociraju Iranske oruzane snage i slicno
poput zadnjega hakerskoga napada na nukearnu centralu Busher sa najopakijim kompjuterskim virusom ikada upotrebljenim sto je fakticki cin rata
Iran je cak i strpljiv , jer moze uzvratiti slicnom mjerom naoruzavajuci Iracke i Afganistanske gerilce najmodernijim oruzjem i eto tarapane za Nato i USA
slicno kao sto se opekao Izrael kada napao Hezbolah , pa ih ovi razbucali visokom obucenscu i sofisticiranim protuoklopnim naurozanjem
nikad_vise

#119 Re: IRAN

Post by nikad_vise »

Gat'Gor wrote:
psydelija wrote:
Gat'Gor wrote:Iran ima groznu vlast. Zelim uspjeh svim Irancima koji rade godinama da obore one manijake.
izvini na upadicu, ali, iranci imaju bar 100x bolju vlast od tebe!

Da, da.

cuj majke ti drago mu sto moze opusteno opstovati Boga :D ti bas znas koristiti demokratiju :D
sto se tice tih protesta to je cisto americko maslo i pokusaj drzavnog udara..i treba ih izlupati..prodane duse :D

na kraju krajeva svako kome se ne svidja u iranu isto kao i mi iz bih,jednostavno nek ispali na zapad i kraj price ..
nista novo

#120 Re: IRAN

Post by nista novo »

^
Imate mogucnost da birate a Iranci nemaju, to je velika razlika...
JThomas

#121 Re: IRAN

Post by JThomas »

velikog hajra kad je zloupotrebljavamo... :D

hajd' ako ništa imamo alkohol a oni nemaju :D
osa

#122 Re: IRAN

Post by osa »

nista novo wrote:
^
mogu i oni birati, samo ako loše izaberu, onda to ajatolasi malo poprave, jer nije "stado" da odlučuje...
nista novo

#123 Re: IRAN

Post by nista novo »

JThomas wrote:velikog hajra kad je zloupotrebljavamo... :D

hajd' ako ništa imamo alkohol a oni nemaju :D
Jebo zivot bez case vina, i zene u minici :)
Gat'Gor

#124 Re: IRAN

Post by Gat'Gor »

nikad_vise wrote:
cuj majke ti drago mu sto moze opusteno opstovati Boga :D ti bas znas koristiti demokratiju :D
sto se tice tih protesta to je cisto americko maslo i pokusaj drzavnog udara..i treba ih izlupati..prodane duse :D

na kraju krajeva svako kome se ne svidja u iranu isto kao i mi iz bih,jednostavno nek ispali na zapad i kraj price ..
Jeste drago mi je da mogu opsovati STA GOD HOCU. To je SLOBODA. Sloboda je dvosmjerna ulica. Svi imaju pravo da kazu sta hoce, i pametni i moroni. Nisam ja rekao da je DOBRO psovati Boga, ali nekad se desi iz bijesa ili u momentu opsujes nesto. Nije vazno. Poenta je, mogu da kazem sta hocu u svojoj kuci i avliji ili na forumu ili blogu. Nisam nikoga fizicki povrjedio mojim rijecima. Ako Bogu smeta sta ja radim, ON ce me kazniti, ne Ahmedinedzad.

A ta druga recenica, wow, pokazao si kakav si. "Kome se nesvidja grozno stanje u BiH, nek ode". Wow. Ti si stvarno ljudina. Pa jadan ti covjece, valjda je DOBRA STVAR kad gradjani se bore da poboljsaju svoju domovinu. Kad se bore za prava. Kad bi svak samo pustio svoju drzavu u propast i onda se preselio, nebi nijedne dobre drzave ostalo. NEBI BILO BOSNE UOPSTE DA SU SVI SAMO REKLI "HAJMO OTIC ODAVDE" U 1992.

Tebi kad ti se jedna soba zapali, ti ne trcis po vodu da zaustavis vatru, ti odma trcis vani kod komsije i gledas kroz njegov prozor kako ti cijela kuca izgori do temelja.

A samo da znas, skoro svi najuspjesniji Iranci JESU u inostranstvu.
Gat'Gor

#125 Re: IRAN

Post by Gat'Gor »

osa wrote:
nista novo wrote:
^
mogu i oni birati, samo ako loše izaberu, onda to ajatolasi malo poprave, jer nije "stado" da odlučuje...
Nema veze, Ajatola zna najbolje. I najbolje je da on bude lider svega zauvijek. On je Allahov "sin" na planeti. :roll:
Post Reply