BSn wrote:civis wrote:Ždrepčevu krv (vino) ne kupujem iz razloga što na ambalaži piše razdvojeno uvoznik za rs ...taj i taj, a uvoznik za fbih...taj i taj. Nije mi jasno ko je to dozvolio i kako to uopšte prolazi.
Izvini, ali pretjerujes. Ovo je vrlo jednostavno. Ti imas tvrtku i zelis da uvozis iz Italije kisele krastavcice. No, posto tvoja tvrtka pokriva samo Kanton Sarajevo i ZDK, ti ne zelis da se bacas u trosak, jer ne smatras isplatljivim, da pokrijes prostor cijele FBiH, ili BiH tim proizvodom. Onda onaj iz Travnika zeli da se to prodaje i u njegovom kantonu kojeg je on pokrio. Posto ti nisi eskluzivni uvoznik za BiH, on ne mora kupovati od tebe ukoliko nadje da mu je jeftinije uvoziti direktno od proizvodjaca. Takodjer, on ne mora biti niti iz SBK, moze biti iz tvoje carsije, a da direktno uvozi nesto i prodaje na tvom trzistu, jer ne postoji eskluzivitet na uvoz te robe.
Tako je i sa Zdrepcevom krvlju. Covjek se fino dogovorio s tvrtkom koja proizvodi da bude eskluzivni uvoznik tog vina za RS, a ovaj drugi je to isto isposlovao za FBiH (vjerovatno je da se malim ne isplati uvoziti manje kolicine vina, a i proizvodjacu odgovara da ima kupca koji ce kupovati konstantno mnogo. Da ima neko dovoljno jak da pokrije cijelu BiH, pristali bi i jedni i drugi - proizvodjac i kupac - na tu varijantu).
Ni ja ne pijem Zdrepca, vise preferiram Vranca. A kad vec patriotiziras, sto ne pijes one Hercegovacke - na njima ti niko nista ne uvozi?
Takodjer, mogu postojati i zakonske prepreke i sl., mada sumnjam.
Ma ne pretjerujem, ja ću nešto kupiti ili ne kupiti iz različitih razloga, a ovo je razlog da ne kupim... ja odlučujem.
BiH je (trebala bi biti) jedinstven ekonomski prostor, tako da ako neko nešto uveze u jedan entitet ili kanton uvezao je u BiH... jedinstveno tržište. Uvoz i izvoz, carinska politika i PDV su na nivou BiH (trebali bi biti)..
Na ovaj način se vrši podjela jedinstvenog ekonomskog prostora BiH, a to nije moj ekonomski, pa ni svaki drugi, interes.
Ne pijem Ždrepca, jer izaziva žgaravicu u većim količinama

... cure ga vole.