Proizvedeno u Srpskoj

Post Reply
Građanin

#101 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by Građanin »

sinus wrote:
BSn wrote:
Ipak je to nauka, da bi ti kont'o da ces svojom nekupovinom da srusis ideju.

Opet ti kazem, ne kupovinom proizvoda iz RS-a ti slabis i FBiH i svoju poziciju.
10.000 ljudi sedmično nek kupe po 2 čipsa od 2 KM
10.000 ljudi x 4 KM = 40.000 KM za jednu sedmicu
40.000 KM x 4 sedmice = 160.000 KM za mjesec dana
160.000 KM x 12 mjeseci = 1.920.000 KM za godinu dana

Samo na čipsu od 2 KM

E ako će izgubljenih 10.000 u Federaciji nadomjestiti sa novih 10.000 u RS-u onda neće osjetiti nikakvu štetu
I eto nove kule. Npr,nova zgrada suda R.S. ili zgrada Mup-a sa 35 spratova,a penzije u R.S. kao u Africi !!!

P.S.
Već imamo zgradu RTVRS i zgradu Vlade RS !!! Ko šiša penzionere i 150.000 nezaposlenih !!!
Last edited by Građanin on 31/05/2010 15:38, edited 2 times in total.
BSn

#102 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by BSn »

osa wrote:
BSn wrote:
kibic wrote:

Informacije radi,i u Vojvodini postoji slicna kampanja "Njabolje iz Vojvodine" pa nije izazvala nikakvo sporenje,ni bojkote.

Ipak je Srbija za nas "Zapad".

da li ti to kartu gledaš naopako....

A zasta sluze oni navodnici? :D

Kuku-lele, lete pcele, al' samo kad je dan. - Nema potrebe za zaljetanjem, jer je iz posta ocito da se misli vise figurativno, sto bi rekle kolege sa BBC-a.
Last edited by BSn on 31/05/2010 15:38, edited 1 time in total.
sinus

#103 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by sinus »

Ne kažem ja da će se to desiti, jer naš narod nije poznat po nekom baš inatu. Tako da pretpostavka o privremenom inatu i tome da će se na kraju opet vratiti istim proizvodima stoji...

Ali isto tako nikada ne znaš šta će se desiti, jer smo svjedoci da su mnoge pretpostavke bile pogrešne od npr. favorita u sportu do nekih ekonomskih predviđanja.

Samo po meni je sam koncept kampanje usmjeren protiv kompanija iz Ostatka BiH. Ovdje bi se moglo postaviti pitanje da li je cilj povečanje profita kompanija u RS-u ili pokušaj da se ostale kompanije, koje posluju u RS iz Federacije, izbace sa RS tržišta...
The 51st State

#104 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by The 51st State »

vi budale pa mislite da ce marbo lijepiti ove markice za robu koja je namijenjena "federalnom" trzistu? kampanja je lokalnog karaktera i mi tu mozemo samo mahati usima i ne kupiti robu sa tim logom ako se sa njoj susretnes, simple as that...
BSn

#105 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by BSn »

sinus wrote:Ne kažem ja da će se to desiti, jer naš narod nije poznat po nekom baš inatu. Tako da pretpostavka o privremenom inatu i tome da će se na kraju opet vratiti istim proizvodima stoji...

Ali isto tako nikada ne znaš šta će se desiti, jer smo svjedoci da su mnoge pretpostavke bile pogrešne od npr. favorita u sportu do nekih ekonomskih predviđanja.

Samo po meni je sam koncept kampanje usmjeren protiv kompanija iz Ostatka BiH. Ovdje bi se moglo postaviti pitanje da li je cilj povečanje profita kompanija u RS-u ili pokušaj da se ostale kompanije, koje posluju u RS iz Federacije, izbace sa RS tržišta...

Naravno, uvijek postoji mogucnost pogresne procjene, a pogotovo kod nasih strucnjaka. :D

Men' s' cini da je ovo kratkog vijeka i da ce se mozda jos zavrtiti jedino pred izbore... Malo je prerano, ipak. Mislim, treba ustrajati do kraja, a izbori ce uzeti lovu na promocije. Znamo da kod nas nema mjesta za ekonomiju ili bilo sta drugo pred izbore.
Last edited by BSn on 31/05/2010 15:42, edited 1 time in total.
Građanin

#106 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by Građanin »

BSn wrote:
kibic wrote:

Informacije radi,i u Vojvodini postoji slicna kampanja "Njabolje iz Vojvodine" pa nije izazvala nikakvo sporenje,ni bojkote.

Je li to i Vojvodina ode u države? E ode ova bivša Yuga u ...peršun
Palavra

#107 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by Palavra »

Pa ovo je pravi potez... Sad znamo sta netreba kupovati... Bravo za potez...
Nadam se da ce i dizel biti isto ovako oznacen...
kibic

#108 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by kibic »

Građanin wrote:
BSn wrote:
kibic wrote:

Je li to i Vojvodina ode u države? E ode ova bivša Yuga u ...peršun

Nema ni drzave,ni autonomije bez ekonomije. Bez nje je to prazna ljustura. Zato se takve kampanje i prave,da promovisu lokalnu proizvodnju i ojaca njena pozicija u zaostrenoj konkurenciji,igrajuci na kartu loklapatriotizma.
vrhbosna

#109 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by vrhbosna »

Palavra wrote:Pa ovo je pravi potez... Sad znamo sta netreba kupovati... Bravo za potez...
Nadam se da ce i dizel biti isto ovako oznacen...
Zar RS nije dio BiH ? :-)
no_pasaran

#110 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by no_pasaran »

Do sada fakat nisam imao problema sa tim, šta više kupovao sam rado proizvode iz RS smatrajući ih domaćim koliko i one iz Federacije.

Ali s obzirom na to da je ovo još jedna provokacija i preseravanje - ekonomski je isplatljivije da su išli sa "proizvedeno u BiH" tako da je ovo čisto politikanstvo.

Sada garantujem da ni jedan jedini proizvod sa ovom oznakom neće od mene dobiti ni jednu jedinu marku!
FUJ! Njihove provokacije nemaju kraja, čine sve da isprovociraju mržnju. Nevjerovatno je zaista da još uvijek igraju Miloševićevu igru.

Ali hvala im što nas podsjete, čovjek zaboravi... da nije ovoga možda bi i popustili u našoj namjeri da uništimo entitetsko uređenje BiH.
:bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
cyprus

#111 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by cyprus »

Ideja je debilna, ali ja ne mislim bojkotovat bilo šta...
Adriatic

#112 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by Adriatic »

Ima li iko ideju gdje si ti silni neljudi koji počiniše ovolike zločine?
Ne radi se o grupici ljudi. Taj broj se mjeri desetinama hiljada.
I šta mislite gdje su oni sad?
Gdje rade, u kojim firmama itd?
Pa naravno, u svom RS-u.
Jer za to su i činili zločine. Da bi imali svoju teritoriju u kojoj će moći mirno živjeti i gdje neće odgovarati za zločine koje su počinili.
Zato meni ne pada na pamet da kupujem bilo šta što nosi rizik da time finansiram nekog koljača koji se danas uhljebio u nekoj firmi i uredno prima platu.
I to nema veze sa tržišnom privredom, patriotizmom i sl.
Zločinci su tamo i ja im ne mislim obezbjeđivati egzistenciju.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#113 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by PipiDugaDevetka »

UPI supe iz Janje (RS) ću i dalje kupovati. Tarhana im je za 10!
Last edited by PipiDugaDevetka on 01/06/2010 09:09, edited 1 time in total.
Adriatic

#114 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by Adriatic »

moderator wrote:
Adriatic wrote:Ima li iko ideju gdje si ti silni neljudi koji počiniše ovolike zločine?
Gdje rade, u kojim firmama itd?
Pa naravno, u svom RS-u.
Jer za to su i činili zločine. Da bi imali svoju teritoriju u kojoj će moći mirno živjeti i gdje neće odgovarati za zločine koje su počinili.
Zato meni ne pada na pamet da kupujem bilo šta što nosi rizik da time finansiram nekog koljača koji se danas uhljebio u nekoj firmi i uredno prima platu.
Ali obezbjedjujes, jer UINO sav pdv raspodjeljuje malo federaciji malo rsu...
:D
Prestani disati, jesti i privredjivati, onda im mozda napakostis.
E na to ja ne mogu uticati ali na ovo mogu.
Svjesno kupovati proizvod neke firme u kojoj radi neki koljač je po meni mazohizam.
A ti pojednostavljuješ stvari, pa nije valjda da smo osuđeni na proizvode iz RS-a?
vaca

#115 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by vaca »

Adriatic wrote:Ima li iko ideju gdje si ti silni neljudi koji počiniše ovolike zločine?
Gdje rade, u kojim firmama itd?Pa naravno, u svom RS-u.
Veliki dio u OSBiH
pezzar

#116 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by pezzar »

Milorade, dobar ti je cips. :)

Koliko ja znam, proizvodi moraju imati bar code, a na bar code-u stoji:
Image

Tako da mi je svejedno.
al_akhisari

#117 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by al_akhisari »

...vec dobar niz godina praktikujem kupovinu domacih proizvoda, pri cemu sigurno najmanje 80 % sadržaja korpe cine proizvodi made in BiH...zaista, nisam pravio nikakvu razliku oko toga da l je spravljeno u zenici, prijedoru, citluku,...

...odmah da kazem da sam, najblaze receno, iznenadjen i razocaran ovakvim potezom...covjek se stvarno zapita "ima l granica glupostima koje dolaze iz rs"...

...sto se mene tice, dobro cu razmisliti o tome kako cu se ponasati pri prvoj sljedecoj i svim narednim kupovinama...pitam se, ima li smisla davati podrsku "gospodarima zivota" i "misliocima, mudracima - humanistima" iz
( moram reci ) republike sumske...zbog ovakvih poteza jest i ostat ce sumska...
civis

#118 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by civis »

BSn wrote:
civis wrote:Ždrepčevu krv (vino) ne kupujem iz razloga što na ambalaži piše razdvojeno uvoznik za rs ...taj i taj, a uvoznik za fbih...taj i taj. Nije mi jasno ko je to dozvolio i kako to uopšte prolazi.

Izvini, ali pretjerujes. Ovo je vrlo jednostavno. Ti imas tvrtku i zelis da uvozis iz Italije kisele krastavcice. No, posto tvoja tvrtka pokriva samo Kanton Sarajevo i ZDK, ti ne zelis da se bacas u trosak, jer ne smatras isplatljivim, da pokrijes prostor cijele FBiH, ili BiH tim proizvodom. Onda onaj iz Travnika zeli da se to prodaje i u njegovom kantonu kojeg je on pokrio. Posto ti nisi eskluzivni uvoznik za BiH, on ne mora kupovati od tebe ukoliko nadje da mu je jeftinije uvoziti direktno od proizvodjaca. Takodjer, on ne mora biti niti iz SBK, moze biti iz tvoje carsije, a da direktno uvozi nesto i prodaje na tvom trzistu, jer ne postoji eskluzivitet na uvoz te robe.

Tako je i sa Zdrepcevom krvlju. Covjek se fino dogovorio s tvrtkom koja proizvodi da bude eskluzivni uvoznik tog vina za RS, a ovaj drugi je to isto isposlovao za FBiH (vjerovatno je da se malim ne isplati uvoziti manje kolicine vina, a i proizvodjacu odgovara da ima kupca koji ce kupovati konstantno mnogo. Da ima neko dovoljno jak da pokrije cijelu BiH, pristali bi i jedni i drugi - proizvodjac i kupac - na tu varijantu).
Ni ja ne pijem Zdrepca, vise preferiram Vranca. A kad vec patriotiziras, sto ne pijes one Hercegovacke - na njima ti niko nista ne uvozi?

Takodjer, mogu postojati i zakonske prepreke i sl., mada sumnjam.
Ma ne pretjerujem, ja ću nešto kupiti ili ne kupiti iz različitih razloga, a ovo je razlog da ne kupim... ja odlučujem.
BiH je (trebala bi biti) jedinstven ekonomski prostor, tako da ako neko nešto uveze u jedan entitet ili kanton uvezao je u BiH... jedinstveno tržište. Uvoz i izvoz, carinska politika i PDV su na nivou BiH (trebali bi biti)..
Na ovaj način se vrši podjela jedinstvenog ekonomskog prostora BiH, a to nije moj ekonomski, pa ni svaki drugi, interes.
Ne pijem Ždrepca, jer izaziva žgaravicu u većim količinama :D ... cure ga vole.
The 51st State

#119 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by The 51st State »

PipiDugaDevetka wrote:UPI supe iz Jelaha (RS) ću i dalje kupovati. Tarhana im je za 10!
Ako mislis na Jelah kod Tesnja, otkad je Jelah u RS?
Jolpaz

#120 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by Jolpaz »

Najjači brend iz RS-a je svjetski poznat a zove se RATNI ZLOČIN.Kupujmo zdravo povrće koje raste u zemlji u kojoj se nalaze još samo Bog zna koliko mrtvih ubijenih da bi se ovaj jadni entitet stvorio.FUJ OD EKONOMIJE!!!
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#121 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by pici »

Made In
Image

:mrgreen:
civis

#122 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by civis »

PipiDugaDevetka wrote:UPI supe iz Jelaha (RS) ću i dalje kupovati. Tarhana im je za 10!
Jelah... to ti je Tešanj, nije u rs.
Dobra je tarhana pa taman da je iz Srbije :D a otkako su uhapsili Jurišića ni njihove prozvode ne kupujem :D
banjaluka078

#123 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by banjaluka078 »

Ova kampanja je u toku barem pola godine, ako ne i vise. Sumnjam da je Avaz to tek saznao. Mozda od toga sad napusu neki spektakl i tako, u stvari, izreklamiraju kampanju.
kiky

#124 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by kiky »

i ja sam taj cirkus vidio več poodavno na dodole tv-u ...
samo se diže prašina pred izbore ...
:D
bingov buraz

#125 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by bingov buraz »

Vec sam vidio ovaj logo na necemu sto sam imao namjeru kupiti...naglasak na imao :mrgreen:
nesh mene hebavat za moje pare 8-)
Post Reply