Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Zlata M.

#101 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Zlata M. »

MoHiKaNaC wrote:
Zlata M. wrote:
Zlato, covjek je iskreno i bez imalo patetike pisao o onome sto osjeca (a sve usko vezano za temu) tako da tvoj komentar nimalo ne stoji...

Peace!
stoooo ? :roll: pa i ja sam pisala iskreno i bez imalo patetike o onome sto osjecam, a i usko je vezano za temu, koliko god u prvi mah izgledalo da nije. :)
Nenasminkana istina iritira, znam...
Ispade da je samo tvoja istina ona prava... Prepotentno je to!
Jasta je no prepotentno ! :-) :-)
...i nije uopste neka moja istina, nego je jednostavno - istina ! Istina u rangu sa onom "Hvali more, drz' se kopna!" !
BiH je dovoljno velika, Bogu hvala, da primi sve one koji, kraj monitora, skapavaju od ljubavi i nostalgije ! I ima dovoljno, nazalost :sad: , rupa koje bi se dale zacepiti "tamo" stecenim znanjem, kapitalom, radnim navikama... i jos ponekim lijepim novostecenim navikama !
al' se malo ko vraca, zar ne ?

Mi, narod te zemlje, mi smo njen kapital ! I samo mi smo ti koji, zajedno sa ljudima koji su vec u BiH, mozemo promijeniti stvari na bolje !
al' neeeee ! Kad dodje mak na konac, imamo milion izgovora zasto vegetiramo pod tudjim nebom ! ...i cekamo da oni sto su ostali, nama - pacenicima :-) stvore uslove za povratak ! :-)
Niko ne umije pisati tako srceparajuce tekstove o ljubavi prema domovini, kao upravo - dijaspora !
(kazu da najbolje poklone za 8.mart, redovno dobivaju - prevarene zene ! :wink: )

Mozes me opet nazvati prepotentnom...znas sto me nasikira... :zzzz:
KENJAC

#102 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by KENJAC »

...... a ja bi se ozenio zenom za koju sam tek poslije sazno kakva je drolja..... Joj ne smijem ni da pomislim kako bi to ruzno bilo da se ne zarati....
Max Bunker

#103 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Max Bunker »

BiH-x wrote:
Po cemu je Zagreb u onome periodu bio ispred Sarajeva.
Po svemu sto je i danas; uredjenost, infrastruktura, cistoca, broj stanovnika, kultura zivljenja itd itd. Sarajevo jeste bio multikulturalniji od Zagreba (pa i od svih balkanskih gradova), ali nikada razvijeniji.
( ne znam objasniti ove podatke, jer ne studiram ekonomiju al' jako dobro znam da je 200 % vece od 100 % ).
:lol: :lol: :lol: :D :D :D
Proizvodio jeste vise, al taj novac nije ostajao u Sarajevu, vec je isao u Zagreb i pogotovo Beograd.
incognito071

#104 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by incognito071 »

KENJAC wrote:...... a ja bi se ozenio zenom za koju sam tek poslije sazno kakva je drolja..... Joj ne smijem ni da pomislim kako bi to ruzno bilo da se ne zarati....
Taj ti nick dolici...
MoHiKaNaC

#105 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by MoHiKaNaC »

Zlata M. wrote:Jasta je no prepotentno ! :-) :-)
...i nije uopste neka moja istina, nego je jednostavno - istina ! Istina u rangu sa onom "Hvali more, drz' se kopna!" !
BiH je dovoljno velika, Bogu hvala, da primi sve one koji, kraj monitora, skapavaju od ljubavi i nostalgije ! I ima dovoljno, nazalost :sad: , rupa koje bi se dale zacepiti "tamo" stecenim znanjem, kapitalom, radnim navikama... i jos ponekim lijepim novostecenim navikama !
al' se malo ko vraca, zar ne ?

Mi, narod te zemlje, mi smo njen kapital ! I samo mi smo ti koji, zajedno sa ljudima koji su vec u BiH, mozemo promijeniti stvari na bolje !
al' neeeee ! Kad dodje mak na konac, imamo milion izgovora zasto vegetiramo pod tudjim nebom ! ...i cekamo da oni sto su ostali, nama - pacenicima :-) stvore uslove za povratak ! :-)
Niko ne umije pisati tako srceparajuce tekstove o ljubavi prema domovini, kao upravo - dijaspora !
(kazu da najbolje poklone za 8.mart, redovno dobivaju - prevarene zene ! :wink: )

Mozes me opet nazvati prepotentnom...znas sto me nasikira... :zzzz:
Vidis iako se u nekim dijelovim slazem s tobom nisam siguran da je sve tako crno i bijelo kako si ti navela. Iako bih licno volio da se kompletna nasa dijaspora vrati u svoje prijeratne domove smatram da nemam nikakvo pravo da nekome ko je, primjera radi u Zvorniku, Prijedoru ili bilo kojem drugom mjestu, izgubio bilze clanove porodice i gdje ubice i dan danas slobodno hodaju ulicama, kazem kako bi trebao da se vrati i da je sve osim povratka suplja prica koju nam prosipaju. Bilo bi to previse licemjerno s moje strane...

Patriotizam je jedno a zivotna realnost nesto sasvim drugo i zato postujem svaciju odluku da svojoj djeci pruza ono u sta vjeruje da je za njih najbolje. Peace!
atko

#106 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by atko »

Da nije bilo rata ... ma garant bi se zaratilo za godinu dvije :D
HORN1

#107 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by HORN1 »

atko wrote:Da nije bilo rata ... ma garant bi se zaratilo za godinu dvije :D
Da nije bilo rata vjerovatno bi se zaratilo za kratko vrijeme, naime u bivšoj državi netko je stvarao takvu situaciju da je to vodilo obavezno prema ratu, naime kriminalne radnje koje su dozvoljene da mnogi čine su bile veliki teret kako da društvo nastavi živjeti bez prelamanja sveg tog. Mnogi su bili zaslužili da ih se kazni na nekakav način, privredni kriminal je najviše uzeo maha u obliku trgovine bez plaćanja dađbina, a i ogromna je većina stanovnika dovedena u nekakvo posebno stanje mnogi se mogu sjetiti kakvo je bilo stanje kad odeš u bilo koji kafić mnogi su sjedili i pričali kako se ovako više nemože kao i da bi bilo najbolje da se zarati. Kriminal i propast obavezno vode u rat u bilo kojem obliku. Evo imamo sad sliku stanja u državi i mogu odgovorno tvrditi da nema ovako jakog utjecaja međunarodne zajednice dosad bi se zaratilo bezbroj puta. Kriminal, korupcija, nejednakost, izrabljivanje, prevare... obavezno vode u neku vrstu rata jedni hoće da se uspostavi zakonitost i kazne kriminalci dok drugi smatraju da će zbog rata biti sve zaboravljeno i amnestirano, tako dobijemo kritičnu masu željnu promjena iz raznih razloga što dovodi uglavnom do rata.
Trebamo se pitati koliko stanovnika danas u BiH želi promjene, a te promjene veoma često vode nekoj vrsti rata.
A svi se možemo složiti da su promjene neminovne ali je pitanje koliku smo cijenu spremni platiti i žrtve podnijeti da ostvarimo željene promjene.
Tan.tal

#108 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Tan.tal »

ko zna.
ne bi bili duhovno i materijalno osakaceni.
sandra01

#109 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by sandra01 »

Bila bih realizovana privatno,poslovno i duhovno.
Imala bih 2-3 djece.Imala bih svoju advokatsku kancelariju.Pisala bih za neke novine iz cistog zadovoljstva. Stambeno bi bila zbrinuta.
Imala bih kontrolu nad svojim zivotom.
Bila puna samopouzdanja.Sebe bih voljela i postovala puno vise.Druzila se s prijateljima u kafanama,na izletima,po bastama a ne preko kompjutera.
U mojoj radnoj biografiji ne bih imala 4 godine praznine.Ratni sindrom bio bi asocijacija za Vijetnam.
Nikada ne bih naucila tako dobro dva strana jezika.Nikada ne bih saznala sta znaci rijec homesick. Nikada za dorucak ne bih jela vocnu salatu u kojoj se nalaze papaja,carambola,mexicki kakatus,lychee,gava i rambutan.
Sushi bih pojela samo luda.
Spinat nikad ne bih jela ziv kao salatu.Ne bih bila prisilni vegetarijanac.
Provodila bih ljetne weekende na moru.Skijala bih vise.Mastala bih da zivim u New Yorku,bila ljubomorna na D. zato sto se udala za N.,starila bih dostojanstveno,imala pojam o tome gdje pripadam i koja je moja zivotna misija.
Oblacila se u "Muri",obuvala u "Beograd Obuca" i "Peku",sisala se kod Mire,preko ulice mahnula drugu iz osnovne skole,zlobno konstatovala kako se M.grozno udebljala i ostarila,nikada ne bih polozila vozacki ispit,citala bih zagrebacki "Modni Svijet"i Politikin "Bazar",izlazila u "S.O.S."I "Piramidu",... ih ,sta bi bilo da nije bilo...
radostan dan

#110 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by radostan dan »

sandra01 wrote:Bila bih realizovana privatno,poslovno i duhovno.
Imala bih 2-3 djece.Imala bih svoju advokatsku kancelariju.Pisala bih za neke novine iz cistog zadovoljstva. Stambeno bi bila zbrinuta.
Imala bih kontrolu nad svojim zivotom.
Bila puna samopouzdanja.Sebe bih voljela i postovala puno vise.Druzila se s prijateljima u kafanama,na izletima,po bastama a ne preko kompjutera.
U mojoj radnoj biografiji ne bih imala 4 godine praznine.Ratni sindrom bio bi asocijacija za Vijetnam.
Nikada ne bih naucila tako dobro dva strana jezika.Nikada ne bih saznala sta znaci rijec homesick. Nikada za dorucak ne bih jela vocnu salatu u kojoj se nalaze papaja,carambola,mexicki kakatus,lychee,gava i rambutan.
Sushi bih pojela samo luda.
Spinat nikad ne bih jela ziv kao salatu.Ne bih bila prisilni vegetarijanac.
Provodila bih ljetne weekende na moru.Skijala bih vise.Mastala bih da zivim u New Yorku,bila ljubomorna na D. zato sto se udala za N.,starila bih dostojanstveno,imala pojam o tome gdje pripadam i koja je moja zivotna misija.
Oblacila se u "Muri",obuvala u "Beograd Obuca" i "Peku",sisala se kod Mire,preko ulice mahnula drugu iz osnovne skole,zlobno konstatovala kako se M.grozno udebljala i ostarila,nikada ne bih polozila vozacki ispit,citala bih zagrebacki "Modni Svijet"i Politikin "Bazar",izlazila u "S.O.S."I "Piramidu",... ih ,sta bi bilo da nije bilo...
Huh, ti baš znaš da s.ebeš čovjeka. :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#111 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Truba »

baš sam danas neš razmišljao o ovoj temi

žao mi je što nisam imao društvo od 93 do 95
kasnije je sve bilo drugačije već smo ranije odrasli

žao mi je što sam bio izbjeglica na selu a ljudi su dolazili kultivisaniji iz hrvatske i njemčije
a mi zaboravili koristiti telefon :mrgreen: 1995. iako sam 1985 bio najači s tehnikom u raji :mrgreen:
Bitte_Halt_ja_ja

#112 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

Da nije bilo rata danas bi ovdje bilo isto kao i sad minus silne zrtve. Znaci ekonomska bijeda. Ljudi su majmune birali prije pocetka rata i time zapecatili podjelu i nasu sudbinu, medjusobna mrznja bi se nastavila u blazem obliku ali tek toliko dovoljna da isti jadovi ili njima slicni jadovi pobjedjuju na izborima iznova i iznova.
fakat

#113 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by fakat »

Da nije bilo rata...ja bih se borio za ljudska prava svih boraca za nacionalna prava....steta, bas su bili slatki dok nisu izvukli kame. Bas bi bio humanista, mozda bi dobio i Nobelovu...
erni3

#114 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by erni3 »

Znas sta,
Neka mora sve potope,
Nek' se gleceri razvale,
Vecni snegovi otope,
Pa sta,
Kise neka ne prestaju,
Neka gromovi polude,
Samo rata da ne bude.

Znas sta,
Nek' se doba preokrenu,
Nek' se zvezde uznemire,
Nek' se planine pokrenu,
Pa sta,
Vetri nek pomahnitaju,
Nek' se vulkani probude,
Samo rata da ne bude.

SAMO DA RATA NE BUDE,
LUDILA MEDJU LJUDIMA,
VELIKI NUDE ZABLUDE,
PLASE NAS RAZNIM CUDIMA
I SVAKOJ BAJCI NAUDE,
DA RATA NE BUDE.

Sta ja znam, ja sam ratna generacija... 1993...
Ne znam, valjda pojedince roditelji nebi hranili nacionalizmom i ne bih trazio razlog zasto me onaj tamo mrzi zato sto sam balija, a lik moje godiste... Ne bi me nazvivali cetnikom, jer sam dijete iz mjesanog braka, pa samim tim i nesvrstan. Ne bi imao toliko problema zbog toga sto sam dijete iz mjesanog braka, valjda bi svima bilo svejedno...
Valjda ne bi moj otac mojoj majci opsovao tursku majku...
Ma valjda nebi bilo gomilu toga, a mozda bi bilo mnogo ljepsih stvari. Tko ce ga znat, mozda je i bolje ovako, ma nije garant....
uvjek dobar gost

#115 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by uvjek dobar gost »

... Ko zna... bili bio vaki il bi bio naki.. bil bio normalniji il luđi, bil bio šminker il džeparoš... no znam jedino da ne bi znao raju koju danas znam... znam da grad ne bio izgledao ovako i da u njemu ne bi bilo ovoliko vijetra.. znam jedino da bilo bi sve nekako drugačije, možda bolje al možda i ne.... ko zna.. možda sve bilo bi muzika !
NinoM

#116 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by NinoM »

Nikad sebe nisam pitao to pitanje. Kakav bi moj zivot bio da nije bilo rata. Meni je u ratu bilo dobro u smislu da sam zivio s pravim ljudima oko sebe. To su bili dobri ljudi bas kao da smo od iste majke. Ljudi su u ratu bili vise ljudi sad su kao roboti poogotovo ovdje u njujorku. Komsijama ime ne znam a nece ni da se pozdrave. Kad dva psa prodju jedan pored drugog pomirisu se a mi ljudi pa gori od tih zivotinja. Ja vjerujem u sudbinu. I rat je dio zivota. Otkako je covjeka od tad je I rata. To ti je kao nek kuga kad u ljude udje. Nego nisu ljudi izmislilo religiji bezveze, jer za neka
pitanja odgovore nemamo. Pa tako I ja nemam odgovora za sta bi bilo da je bilo vec kazem sebi tako mi je sudjeno takav mi grah pao idemo dalje zivot je super. Necu da razbijam glavu o tome sta bi bilo. Nista promjeniti nemogu. Po Danu zivim a pa noci sanjam. Nek tako I ostane.
Nekako s proljeća

#117 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Nekako s proljeća »

:)

Ovo pitanje sebi ne moraju postavljati oni što ga nisu doživjeli na direktan način. Onim koji jesu, ne kontam... :zoka: teorije ''šta bi bilo -kad' bi bilo'' ...
Azamo

#118 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Azamo »

Ma ne razumijem zašto bi vam/nam bilo bolje da smo ostali u sastavu yuge.BiH bi i dalje bila džungla.Fabrike bi radile,mi bi imali jadne plate baš kao što je i većina naših roditelja imala,a sve bi pare išle kao što neko reče u Beograd...Nije mi drago što je bio rat,jer nas je sve dobro koštao ali se završila ta farsa zvana "bratsvo i jedinstvo" u kojoj smo mi bosanci i hercegovci bili zadnja rupa na svirali i izvukli smo najdeblji kraj,ne znam kako neko može uopšte da žali za tim vremenima? Ili još stojimo iza one izjave što smo dali titu: Dok je tebe tito bit će i medvjeda :(
Prozor

#119 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Prozor »

ovaj bi forum bio dosadan :D

ps bilo je kako je bilo, nema svrhe razmišljati o tome
respo

#120 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by respo »

sve isto samo ne bi imao izraz "prije rata je bilo ...a poslije rata je ..."
miljussan

#121 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by miljussan »

valjda bi nam bilo bolje
felipe kajetano

#122 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by felipe kajetano »

miljussan wrote:valjda bi nam bilo bolje
:thumbup: ...nema dalje
baba

#123 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by baba »

Jos uvujek bi radio kao tehnicar, bio kokuz i najvjerovatnije imao cirozu jetre.
minjonja

#124 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by minjonja »

vjerovatno bi studirala biologiju u sarajevu :D

bila bi puna ko brod, sve desetke, prozor koji se moze zatvoriti, polozen vozacki, svoje auto sa hibridnim motorom, 6 macaka i psa, isla bi na ljetovanje svake godine, sigurno ne bi trebala po oglasima traziti 40KM za veterinara, manje bi se sekirala, mozda bi imala normalan zivot, imala porodicu, vjerovatno bi bila zadovoljnija.
muha_sa

#125 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by muha_sa »

eeeeeeeeeee :-) da je moja rahmetli nana živa pa da me ona preporuci kod Hasgincine zaove jetrvi a ova odvede kod Ibragincine amidžicne pa mi ona razbaci grah :-) volio bih neg što ocima gledam--da mi rece šta bi bilo da je bilo il šta bi bilo da nije bilo :shock:
Post Reply