xyz101 wrote:navedi deset firmi koje su se preselile u rs i imas gajbu (30 kom) heinekena od mene.HORN1 wrote:]
O čemu pričaš, usporedi rast prosječne plate u Federaciji i RS od rata do danas i vidjećeš da je RS u ogromno povoljnijem položaju ako bi se nastavio ovakav trend uskoro bi nam bili nedostižni, i pored sveg rasta neke firme se sele u RS zbog povoljnijih uslova. .
ti izgleda chitas dodikove propagadne izvore ?![]()
kazes rast prosjecnih plata , a ne kazes kolika je plata bila u rs prije tog 'rasta' . ha ?
kada je dodik prodao rafinerije u bosanskom brodu i modrici, kada je prodao telekom , morao je podici malo te prosjecne plate ( ostalo $$ staviti u dzep i podijeliti sa pajdasima)
osim toga lako je podici mjesecnu platu od 400 na 700. ali hajde dalje....
chekaj malo jos. sabur.
kada se iz gotovine uzima doci ce do dna, polako ali sigurno.
U RS je plata bila oko 40% plate u federaciji dok je sad veća nego u federaciji.
Ma ja sam u frderaciji i volio bi da se je i kod nas podizala plata tako brzo iako neprimam platu.
Nemogu ti nabrojati te firme ali bi mogao saznati ako baš treba. U federaciji su nameti na plate bili veći za čedrdeset posto naime ako si u RS imao namet na platu u iznosu 500KM u federaciji si imao nešto preko 700KM a to je za 40% više,sad se je razlika smanjila i mislim da su nameti veći samo za 30%. Mislim daje federacija prodala više imovine od RS ali nisam siguran ko hoće tačno da utvrdi nek ispita, ali je istodobno federacija slabije prodala tu imovinu pošto joj je bilo važno da je uglavnom opljačka, sjetimo se pokušaja kad je bilo probnih natpisa da federacija može dobro prodati telekom za 50 do 100 miliona KM a možda bi im to i prošlo da nismo išli u vladu objašnjavati ludost takve prodaje i objasnili vladi da se netreba u tom ternutku prodati bar bez tri milijarde KM, posle smo predlagali vladi još bolja riješenja gdje bi se dobilo oko pet šest milijardi za telekom ali su nas saslušali i vjerovatno nasmijali pošto nisu prihvatili nikakav korisni potez po federaciju.
RS je čak kupio neke privatizovane firme da nebi propale što federacija i ne pomišlja. U federaciji je glavni problem politička vlast uslijed korumpiranih pljačkaških političara koji uglavnom nikakav posao ne prihataju ako nema IMT(imal mene tu). Evo ti jedan primjer a ima ih mnogo raznih, Autocentar u Tuzli je po presudi suda morao isplatiti oštetu prijeratnim kupcima koji su uplatili automobile ali ih nisu preuzeli zato što su na početku rata od armije mobilizirani, ljudi su tužili AUtocetar ta ošteta je obračunata sa kamatom koja je bila obračunavata u tom periodu i iznosi su znali biti i nesrazmjerno ogromni i preko dvjesta hiljada KM. Međutim taj isti sud nije istu takvu presudu donio u korist Autocentra pa da Autocentar bude na nuli pošto su automobile mobilizirali državni organi za svoje potrebe. Uvidjevši kakva je situacija onda su i uposlenici okrenuli list i dotukli taj autocentar koji je već bio upropašten. To je federacija (političari). Tko je organizovao radnike u Baznoj Hemiji da može pokrasti Platinu i što se nerasvijetli ta stvar, nije se dalo kupcima da uđu u posjed sve sa ciljem obezbjeđivanja uslova da se izvrši pljačka. Energopetrol djelimično privatizovan onda veliki dio imovine uzela federacija bezpravno neobeštetivši suvlasnike, Tuzlastanu otete nekretnine isto s ciljem pljačke. Nekim firmama federacija isplaćuje ratnu namjensku proizvodnju uglavnom iz Sarajeva, zatim stavlja moratorij na tu isplatu a te iste firme kojima nije isplaćena namjenska proizvodnja moraju plaćati repromaterijal (sirovine) koji su potrošile za tu proizvodnju pa i poreze državi sa zateznom kamatom na tu namjensku proizvodnju zbog koje su neke propale a druge zapale u bezizlazne probleme i vjerovatno naknadu za namjensku proizvodnju neće nikad ni naplatiti.
Neznam kako su vlasti u RS sve ove stvari uradile ali u federaciji su napravile ogromnog zla tako djelujući jer je to vodilo uništavanju privrednih subjekata što vodi ukidanu radnih mjesta i nakraju smanjuje prihode u buđet pa sad moraju uzimati kredite da bi pokrili rashode buđeta.
Ispada da je federacija glupo postupala režući granu na kojoj sjedi i takvom politikom će se sve više urušavati a možemo mi željeti jedno ali stvarnost je onakva kakva je i ako međunarodna zajednica neotvori granice da se može ići vani zaraditi za preživljavanje bojim se da će mnogi iz federacije put pod noge pa u RS na privremeni rad da bi se preživjelo. Napravite statistiku koliko je kojih građana bilo na privremenom radu između RS i FBiH od rata na ovamo vidjeće se trendovi ali neki će to vjerovatno pripisati nesposobnosti političara RS i sposobnosti političara u FBiH.