Razmisljanje o vjeri

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Bitte_Halt_ja_ja

#101 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

Odakle ljudi kupe nebuloze da je teorija evolucije "pala" ? Ako hoces nesto o teoriji evolucije da naucis onda posjetis neku validnu stranicu vezanu za nauku a ne propagandne teoloske sajtove. Ne mozes uciti matematiku i biologiju iz religijskih knjiga ili od ublehasa tipa zakir naik i slicnih
Max Bunker

#102 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by Max Bunker »

Bitte_Halt_ja_ja wrote:Odakle ljudi kupe nebuloze da je teorija evolucije "pala" ? Ako hoces nesto o teoriji evolucije da naucis onda posjetis neku validnu stranicu vezanu za nauku a ne propagandne teoloske sajtove. Ne mozes uciti matematiku i biologiju iz religijskih knjiga ili od ublehasa tipa zakir naik i slicnih
Ja nisam pisao nista o matematici i biologiji jer o istim znam samo ono sto sam ucio u skoli. Ja napisah da je religija i vjera pratila covjeka, tj. evoluirala prateci evoluciju covjeka.
vs84sa

#103 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by vs84sa »

da li je potreban dokaz da bi vjerovao u nesto? da li postoji apsolutna istina? jesu li ateisti najveci vjernici ako izuzmemo religiju... jesu li religiozni "vjernici" zapravo nazvani pogresnim imenom? itd... neka moja razmisljanja o vjeri.
cistunac

#104 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by cistunac »

vs84sa wrote:da li je potreban dokaz da bi vjerovao u nesto? da li postoji apsolutna istina? jesu li ateisti najveci vjernici ako izuzmemo religiju... jesu li religiozni "vjernici" zapravo nazvani pogresnim imenom? itd... neka moja razmisljanja o vjeri.
Nemoj se truditi.... Ocito si na krivom putu... :)
SenQ

#105 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by SenQ »

cistunac wrote:
vs84sa wrote:da li je potreban dokaz da bi vjerovao u nesto? da li postoji apsolutna istina? jesu li ateisti najveci vjernici ako izuzmemo religiju... jesu li religiozni "vjernici" zapravo nazvani pogresnim imenom? itd... neka moja razmisljanja o vjeri.
Nemoj se truditi.... Ocito si na krivom putu... :)

Tesko je nekoga nazvat i prozvat da je na krivom putu, izbjegaji to, vjeruj mi :thumbup:

A @vs84sa: Apsolutna Istina postoji, ali je vece pitanje da li si ti spreman da je spoznas.

Jer takva stvar se ne moze pronaci i spoznati ono fakat;".. idem ja danas viditi jel postoji apsolutna Istina." i to je to.
Za spoznavanje apsolutne Istine ima put pa ako zelis da spoznas Istinu bujrum. Al nemoj misliti da ces doci do Istine samo preko noci.
X66

#106 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by X66 »

Ja ne vjerujem u Boga!
A,đaba je i vama vjerovat!
Gorit ce mo u paklu svi
buahaha :x :evil:
saso mange

#107 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by saso mange »

Ja sam rodjen kao musliman jer mi je citava familija u Islamu. Ali naravno nisam zbog toga poceo vjerovati u Allaha. dz.s.
Uzeo sam Kur'an, citao ga, dosta razmisljao oko svega, uvijek sam se molio i obracao Bogu.
Mislim da svaki covjek mora naci svoje dokaze o Njegovom postojanju, ja sam svoje nasao, a i svaki dan vidjam nove, dakle odgovor na temu:
NE nemam ni najmanju sumnju u postojanje Svemoguceg i njegovu moc.
saso mange

#108 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by saso mange »

albert007 wrote: I ja sam vjerovao dugo u sve to... i izucavao sam to sto sam vjerovao...
Hajd objasni mi... svi cemo biti ozivljeni na tzv "sudnjem danu" ... kako?? Covjek kad umre raspadne se, iz njega se npr hrani biljka koju pojede zivotinja... dodje drugi covjek i pojede tu zivotinju.. i tako milionima godina... i tvoje tjelo sadrzi materiju od nekog pretka... kako vas oziviti u isto vrijeme? da ti mozda ne bude falilo pola noge na sudnjem danu?

Ili sta imas reci o dokazima evolucije? Svi fosili majmuna koji milionima godina trag za tragom dokazuju da su se evoluirali u covjeka kojeg danas znamo.. A sta su adam/adem i eva/hava ? majmuni mozda? malo nelogicnosti??

Nazolost ono sto mi nude te "knjige" postalo mi je nedovoljno...
to oko sudnjeg dana sto se cudis i pitas kako kako?...sta mislis sta bi npr prvi ljudi i plemena mislila kad bi im reko
"300 ljudi ce letjeti u velikom zeljeznom cudovistu teskom 100 tona" ili "otici cemo na mjesec, da onaj mjesec koji vi smatrate bozanstvom, hodacemo po njemu, zabijat zastave i udarat loptice za golf"

ko kaze da cemo, kada budemo ozivljeni, imati tijela? pa cak su i naucnici dokazali da covjek ima dusu, cak su je i izmjerili, istrazi malo to. glavni dio covjeka nije tijelo nego dusa
SenQ

#109 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by SenQ »

X66 wrote:Ja ne vjerujem u Boga!
A,đaba je i vama vjerovat!
Gorit ce mo u paklu svi
buahaha :x :evil:

:lol:

hmm dzehenem
Anđeo iluzije

#110 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by Anđeo iluzije »

Ljudi su ''stvorili boga'' da bi mogli nekoga okriviti za nešto loše u životu. Činjenica je da, kad nam se nešto loše dogodi to je uvijek ''viša sila'' a pozitivne stvari su ''naša zasluga''.
Sve ''svete knjige'' su ipak napisali ljudi...
Vjera i odlazak crkvu, džamiju ili gdje već nemaju baš puno veze, barem u ovo vrijeme.
arzuhal

#111 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by arzuhal »

Jel ti anamonaj suflir'o i kod odabira nicka?
SenQ

#112 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by SenQ »

arzuhal wrote:Jel ti anamonaj suflir'o i kod odabira nicka?
:lol: :D
haqqlberry

#113 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by haqqlberry »

Odakle izlaze više ovi likovi. Ko da ih neko štanca :D 8-) :lol:
einiac

#114 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by einiac »

arzuhal wrote:
Nisam dugo ulazio u ovu priču :D ....

Haj ovako malo...(džaba je, moram se osvrnuti na smisao Pascalove i Gazalijeve opklade):

Za šta sam ja to - kao vjernik koji vjeruje u Allaha i Bolji svijet, svjedoči da je Muhammed, alejhi-selam, Njegov poslanik i nastojim se držati propisa islama - uskraćen na ovom svijetu? Ovo pitam pod vašom pretpostavkom da Boga nema, odnosno da, ako Ga i ima, nikad nije objavio ništa ljudskom rodu...

Šta, dakle, propuštam, šta gubim, šta mi to islam oduzima i čime me je oštetio - kao čovjeka? Pa kada mi nabrojite sve stvari koje mi islam oduzima i time mi štetu nanosi, kao čovjeku, pokušajte, ako snage smognete i ako znate, nabrojati, možda, neke stvari koje su pozitivne u islamu, ako ih vidite. Pa da malo razgovaramo, razmišljamo, trunimo o vjeri...

Gubis zbog toga sto te ovo jos uvijek sputava da saznas (znam iz licnog iskustva) sta je smisao ovog svega, zbog cega si ti ovdje, ko si ti uopste ...

Svi smo mi od pocetka nauceni da Bog postoji, da je stvorio sve , da nije rodio i da nije rodjen i slicne stvari. Ali upravo te stvari su ti recene i ti si ih prihvatio kao takve (poslije si vjerovatno malo vise proucavao samostalno iz vjerskih izvora). Ali sve to sto ti je nekada davno receno ti ne mozes provjeriti ni na koji nacin, zato se to zove VJERA (jer ljudu VJERUJU , u suprotnom bi se nazivalo ZNANJE). Shvati da ti VJERUJES da Bog postoji takvog kakvog ga znas zbog toga sto su ti ljudi rekli, a ne zato sto ti je to dokazano.

Jednog dana ako/kada budes stanju obuhvatiti cjelokupnu sliku, vidjet ces da to nije to i trazit ces nesto drugo sto bi moglo zadovoljiti tvoje shvatanje svega koje je nazalost tesko i bolno, pogotovo za neku dusu koja je po prirodi iskrena i radoznala... u tom trenutku ces se odvojiti od dosadasnjeg poznatog, i izaci ces iz tog nekog stita koji te dosad stitio, a uci ces u nepoznato... i to boli, i to jako i zato se ljudi tesko odlucuju na taj korak iako uvijek imaju dozu sumnje i nelogicnosti u svoje dotadasnje vjere, ali ih je strah da to sebi priznaju...

Shvati ovo kao dobronamjernu sugestiju, a ne kao vrijedjanje, izazivanje ili povod za raspravu...

btw, evo ti jedna pjesma (Mak Dizdar) koja je jako slikovita...

DAN SEDMI
Knjiga postajanja
Glava prva

U pocetku ti stvori nebo i zemlju
A zemlja bjese bez oblicja i pusta
I bjese tama nad bezdanom
I ti rece Da bude svjetlost I bi svjetlost
I vidje ti da je svjetlost dobra I rastavi od nje tamu
I svjetlost nazva dan a tamu nazva noc
I bi vece I bi jutro Dan prvi

Potom stvori nebo I namjesti prijestolje svoje na njemu
I bi vece I bi jutro Dan drugi
I stvori zatim suho i nazva ga zemlja a zboriste voda nazva more
I rece da je dobro Pa zemlja pusti travu i bilje sto ponese sjeme
I drvo poce da radja plodovima
I vidje ti da je dobro I stvori sunce i mjesec i zvijezde
Da vidjela bude danju i nocu

I bi jutro cetvrti dan I ti stvori ribe u moru i ptice na nebu
A peti dan stvori na zemlji sitne i krupne zivotinje i zvijeri
I ti vidje da je to dobro i rece
Da nacinimo covjeka po oblicju svojem kao sto smo i mi
Covjeka koji ce biti gospodar od riba morskih od ptica
nebeskih i od stoke i cijele zemlje i svijeh zivotinja
sto micu se po zemlji

I stvori ti covjeka po oblicju svojem Stvori musko i zensko
Stvori ih i blagoslovi I rece

Radjajte se i mnozite se
Tada ti pogleda sa svojih visina na ono sve sto si stvorio
Pogleda zadovoljno Lijevom se rukom pogladi po bradi
a desnom po trbuhu I rece
Gle
Ovo je dobro veoma
I bi dan sesti

A ja pogledah okolo po zemlji
I vidjeh gdje voda zemlju prozdire
Gdje sunce vodu pije vidjeh
Gdje zemlja vatru bljuje
Vidjeh zvijer na zvijer da ide
I covjek covjeku krv da proliva
Ja vidjeh zlocin na sve strane
ja vidjeh zlocin koji ti stvori
Jer okusih plod od drveta znanja
Ja vidjeh jer oci mi se otvorise
Pa zavriskah
Nije to dobro Nije to dobro Nije
Ova tvoja zemlja
Dobra je samo za tvoje kamenje

To bijase dan sedmi Dan odmora
Last edited by einiac on 02/06/2010 04:05, edited 1 time in total.
Shoshana

#115 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by Shoshana »

Eno, sad... A sta fali Bogumilima i paganima, molicu lijepo :?

Viza-vi koke i jajeta, oni koji su dobro savladali evolucionu teoriju - ne bi trebali imati problema donijeti zakljucak ;-) (naravno pod 'kokoska" se podrazumijeva prva kokoska onakva kakvu je znamo, a pod "jaje" jaje iz kog se izlegla prva kokoska onakva kakvu je znamo - inace je pitanje besmisleno)

A, sto se tice vjerovanja i znanja - nije Arzuhale dovoljno sto ti znas po premisama koje vladaju u tvom sistemu :D Ima da znas po premisama koje vladaju u mom sistemu, sinon - nista ne znas :oops:
arzuhal

#116 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by arzuhal »

Pored bezbroj odgovora i novih pitanja, smislenim mi se učini da samo kažem: ovo je postalo mučno otužno za bilo šta...
uvjek dobar gost

#117 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by uvjek dobar gost »

Da ne pokrećem novu temo samo jedno pitanje... jeli čovječanstvo u stvari udaljilo se od postulata vjere usljed tumača te iste vjere koji su nadahnuti svilom i kadifom u stvari kao posrednici između "boga" i vjernika hajrovali i pogrešno preveli ljdima sve ono što se moglo prevesti. Ovo se na glas pitam jer u svijetu sve prisutnije je nasilje inspirirano vjerom... mada opet od kako je čovječanstva to je prisutno... pored toga sve više je gladnih, mizernih, sve više jada i čemera je oko nas.... a sve to suprotno je postulatima svih mogućih vjera...

Kod nas u BiH se to isto tako dobro vidi.... znači pitanje je da pojednostavim jeli se vjera izgubila u prevodu radi ovozemaljskih blagodeti kojima su se odali "prevodioci"... ?
Zla polusestra

#118 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by Zla polusestra »

Ako je Bog svima nama odredio sudbinu, zašto onda ljudi za loša djela idu u pakao? Mi u tom slučaju nismo odgovorni ni za šta... Ako je neko ubica, on ne treba ići u pako, jer je Bog odredio da on ubija... U tom slučaju pakao i ne postoji... :roll: U suprotnom slučaju, ako nam je dao slobodnu volju, onda nam nije on odredio sudbinu... To je kontradiktorno :roll:
osmanlija

#119 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by osmanlija »

Zla polusestra je napisala:
Ako je Bog svima nama odredio sudbinu, zašto onda ljudi za loša djela idu u pakao? Mi u tom slučaju nismo odgovorni ni za šta... Ako je neko ubica, on ne treba ići u pako, jer je Bog odredio da on ubija... U tom slučaju pakao i ne postoji... :roll: U suprotnom slučaju, ako nam je dao slobodnu volju, onda nam nije on odredio sudbinu... To je kontradiktorno :roll:
Kao odgovor na tvoje pitanje, nudim ti jedan kraći tekst o kada-i-kaderu (sudbini i predodređenju) preuzet sa http://www.semerkand.ba/tekstovi/islams ... da-i-kader :

Znanje o kada-i kaderu (sudbini, predodređenju) je vrlo delikatno, prefinjeno i vrlo teško razumljivo. Hadisi šerifi nam zabranjuju diskusije na ovu temu, a naređuju nam proučavanje Allahovih, dž.š., naređenja i zabrana i usklađivanje života po njima. Nije nam naređeno izučavanje kada-i kadera, nego nam je naređeno vjerovanje u njih. Ipak, nešto o tome moramo znati, a dovoljno znanje o kada-i kaderu je ono što nam je ehli sunnetska ulema otkrila.

Ehli sunnetska ulema kaže da je Uzvišeni Allah u vječnoj prošlosti znao da će se dogoditi sva buduća ljudska djela, bilo dobra ili loša. On, Uzvišeni, kad za to dođe vrijeme, naredi njihovo stvaranje i djela bivaju stvorena. Ovo Njegovo stvaranje naziva se takdir (odredba). On, Uzvišeni, je sam Stvaralac (Halik) i Onaj koji daje egzistenciju (Mudžid). Nema drugog stvaraoca osim Njega. Čovjek ne može ništa stvoriti. Neke neznalice, sljedbenici sekti mu’tezila i kaderija, poriču kada-i kader. Oni tvrde da čovjek sam stvara svoja djela. Čovjekova želja (irade) i izbor (ihtijar) preuzimaju ulogu u stvaranju svakog dobra (hajra) i zla (šerra). Kad insan hoće nešto učiniti Allah Uzvišeni to stvori ako to i On Uzvišeni hoće. Čovjekov udio u tome je prema njegovom izboru i naziva se kesb. Dakle, svaki posao nastaje Allahovim stvaranjem i ljudskim izborom.

Kazna (azab) kojom će ubica na ahiretu biti kažnjen je zbog njegovog izbora i želje da ubije. Sljedbenici sekte džebrije (zastupnici učenja o nužnosti) poriču čovjekovu želju i kesb. Oni kažu: “Allah, dž.š., stvara sva čovjekova djela bez obzira želio on to ili ne. Sve što čovjek radi je samo kao njihanje lišća i drveća na vjetru. Sve je pod Allahovom prinudom.” Ovakve izjave su kufr. Ko tako vjeruje on je nevjernik. Prema ovim neznalicama će oni koji rade dobro na Kijametskom danu dobiti nagradu, griješnici neće biti kažnjeni, a nevjernici, siledžije i fasici neće biti kažnjeni, jer Allah, dž.š., je stvaralac njihovih grijeha. Prema njima, svi griješnici su morali počiniti grijehe.

Svi Allahovi poslanici su prokleli one koji ovako vjeruju. Zar se ikada može reći da je nesvjesno pomjeranje ruke i njeno svjesno pomicanje ista stvar?! Značenje dvadeset četvrtog ajeta sure el- Vakia glasi: “Kao nagrada za ono što su činili.” Značenje dvadeset devetog ajeta sure el-Kehf glasi: “Istina dolazi od Gospodara vašeg, pa ko hoće neka vjeruje, a ko hoće neka ne vjeruje. Mi smo nevjernicima pripremili vatru čiji će ih dim sa svih strana obuhvatiti.” Značenje trideset trećeg ajeta sure en- Nahl glasi: “Allah nije bio nepravedan prema njima, oni su sami prema sebi bili nepravedni.“

Neki otpadnici, sa ciljem neslijeđenja Allahovih, dž.š., zapovijedi i zabrana, i sa željom izbjegavanja kazne za svoje grijehe poriču činjenicu da čovjek ima volju (irade) i želju. Allah, dž.š., je Kerim-Plemenit. On Uzvišeni ima neograničenu milost. On, Uzvišeni, je ljudima uvijek naređivao samo dobre stvari i ono što su u stanju učiniti, a zabranio je sve što je beskorisno. Značenje dvije stotine osamdeset šestog ajeta sure el-Bekare glasi: “Allah nikoga ne opterećuje preko mogućnosti njegovih.“ Vrlo je začuđujuće da ima ljudi koji poriču čovjekovu volju (irade). Zašto se onda ljute kada ih neko uznemiri? Zašto onda nastoje školovati svoje sinove i kćeri? Zašto se onda žaloste kad vide da su im žene krenule bludnim putem? Zašto to ne tolerišu, i ne kažu: “Čovjek nema slobodnu volju, ovi ljudi su bili primorani činiti ono što čine?” Oni ovako vjeruju da bi mogli na ovom svijetu raditi zla, a na Ahiretu ne biti u azabu. Međutim, značenje sedmog ajeta sure et-Tur glasi: “Kazna Gospodara tvoga sigurno će se dogoditi.“

Kaderije (zastupnici učenja o posebnim povlasticama) i Džebrije (zastupnici učenja o nužnosti) su skrenuli s pravoga puta zato što prvi poriču Allahov kada-i kader, a drugi poriču ljudsku iradu (čovjekovu slobodnu volju). Oni su uveli bid’at-novotariju u vjerovanje. Pravi put je put vjerovanja ehli sunneta vel-džemaata. Imam Ebu Hanife, r.a., je upitao imama Dža’fera Sadika, r.a.,: “O Resulullahov unuče! Da li je Allah, dž.š., ostavio čovjekova djela njegovoj slobodnoj volji (irade) ili ga primorava da ih čini?” Džafer Sadik, r.a., mu je odgovorio: “Allah, dž.š., neće izostaviti Svoj hakk (pravo) prema Svojim robovima i nije u skladu s Njegovom pravdom da ih primora na neko djelo pa da ih onda zato kazni.”

Što se mušrika tiče, oni kažu: “Allah, dž.š., je htio da mi budemo mnogobožci. Njegova se želja ispunila.” Značenje stotinu četrdeset osmog ajeta sure el-En’am glasi: “Mnogobošci će govoriti: ‘Da je Allah htio, mi ne bismo druge Njemu ravnim smatrali, a ni preci naši, niti bismo išta zabranjenim učinili.” U istom ajetu Allah im na to odgovara: „Tako isto su oni prije njih poricali, sve dok Našu kaznu nisu iskusili.“ Mnogobošci ne govore ovako da bi se opravdali za svoj širk niti da bi izbjegli kaznu. Oni, zapravo, ne vjeruju da je njihov širk i kufr nešto loše. Oni kažu: “Što god Allah, dž.š., želi je samo dobro i On odobrava sve što je poželio. Kad to On ne bi odobravao On to ne bi ni poželio. Dakle, nužno je da On odobrava i naš širk i On nas neće kazniti.” Međutim, Allah, dž.š., je obznanio preko Svojih poslanika da nije zadovoljan sa kufrom i širkom. Uzvišeni Allah u sedmom ajetu sure ez-Zumer kaže: “Ako vi činite kufr, pa Allah je od vas neovisan, i On nije zadovoljan ako robovi Njegovi kufr čine.”

On Uzvišeni je takođe i obznanio da je kufr grijeh, da su kafiri prokleti i da će ih On zbog njihovog nevjerstva staviti u vječni azab. Ono što insan hoće (irade) ne znači da je i dozvoljeno. Allah Uzvišeni stvara kufr i neposlušnost, ali ih jasnim Kur’anskim ajetima ne odobrava i sa njima nije zadovoljan. Možda su, pak, ovakve izjave mnogobožaca-mušrika bile usmjerene ka izrugivanju Pejgambera.

Šejh Muhammed Ma'sum
glade

#120 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by glade »

Koliko sam ja upoznat sa Kur'anom, tamo je odredjena nosnja muslimanima, kako muskarcima tako i zenama. Znaci postoje propisi oblacenja.

Ali isto tako, ako se ne varam, Muhammed a.s. je rekao (ovo sam procitao na bilbordu u gradu :D): "Zaista Allah ne gleda u vasa tijela niti u vase likove, nego gleda u vasa srca".

?
SenQ

#121 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by SenQ »

E ovako haberu.. Neko ce da se obuce kulturno i po Islamu radi ljudi, samo da bi ljudi rekli: evallahi ovoga muslimana.. a dok ce drugi da postuju te propise oblacenja samo zbog toga sto je to naredio Allah dz.s. tj. prihvatice to sa srcem samo Allaha radi.
Bajro Harmonikaš

#122 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by Bajro Harmonikaš »

Gledam neki dan na Discovery Channel neko pleme u Amazonskoj prasumi kako zakopavaju zive bebe nakon realizacije da su rodjene sa odredjenim fizickim ili mentalnim hendikepom. Kao oni vjeruju da su te bebe rodjene bez duse.

E sad premotaj traku napred nekih 2000-3000 godina do danas i pogledaj "vjernike" oko sebe.

"Bog te mazo!"

:-)
SenQ

#123 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by SenQ »

Ne kontam hama bas nista.
statix

#124 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by statix »

Poenta je da eugenika vuce korijene iz Amazonske prasume i njihove religije... :D
glade

#125 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by glade »

SenQ wrote:E ovako haberu.. Neko ce da se obuce kulturno i po Islamu radi ljudi, samo da bi ljudi rekli: evallahi ovoga muslimana.. a dok ce drugi da postuju te propise oblacenja samo zbog toga sto je to naredio Allah dz.s. tj. prihvatice to sa srcem samo Allaha radi.
Nisi shvatio na sta hocu da pitam. Mislio sam na to ako vec Allah ne gleda u tijela i likove vec u srca, zbog cega postoje propisi o oblacenju?
Post Reply