zemljotres na haitiju

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Miss RX

#101 Re: zemljotres na haitiju

Post by Miss RX »

Pisem iz Amerike i ne znam da li me je zbog toga vise pogodilo od vas forumasa ova katastrofa i zbog razloga sto sam radila sa ljudima sa Haitija.
To su jako fini ljudi i imam zaista super misljenje o njima.Zemlja im je jako siromasna i zaista ce im trebati jako dugo da stanu poslije ovoge tragedije na noge.
Zahvaljujem Crvenom Krizu/Krstu Bosne i Hercegovine sto su odvojili pomoc za njih.
Tuga je velika,da ovakvu sirotinju pogodi ovakva nesreca.... :(
mrtva kokoš

#102 Re: zemljotres na haitiju

Post by mrtva kokoš »

uplatilo se 100 000 haj bar nismo ostali gluhi. kako cuh na cnn najvise im treba hrana, voda i medikamenti...
sta je sa bosnalijekom oni su vjerovatno u stanju da posalju neophodne lijekove... :roll:
sad cu im ja poslati mail...
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#103 Re: zemljotres na haitiju

Post by ladyblue18 »

Splinter wrote:uplatilo se 100 000 haj bar nismo ostali gluhi. kako cuh na cnn najvise im treba hrana, voda i medikamenti...
sta je sa bosnalijekom oni su vjerovatno u stanju da posalju neophodne lijekove... :roll:
sad cu im ja poslati mail...
Nije losa ideja.

Mi cemo uplatiti preko CK-a, ali svejedno ja bih opet volila da se organizuje neka akcija prikupljanja pomoci.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#104 Re: zemljotres na haitiju

Post by pici »

VIDEO: Pomoć za Haiti stiže iz cijelog svijeta
četvrtak, 14 Januar 2010 12:04 RSE/BHPost
E-mail Ispis PDF
Pomoć stiže na Haiti

Pomoć stiže na Haiti

Na Haitiju se nastavlja potraga za stradalima u zemljotresu, kojih bi, strahuju vlasti te karipske zemlje, moglo biti i više od 100.000. Hiljade ljudi drugu noć je provele na otvorenom.

Premijer Haitija Žan Maks Beleriv izjavio je da je u zemljotresu jačine sedam stepeni po Rihteru potpuno uništen veliki broj zgrada i da je ogroman broj ljudi na ulicama.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun potvrdio je kasno u srijedu da je 16 pripadnika osoblja UN-a poginulo u zemljotresu, dok se za sudbinu 100 do 150 članova misije još ne zna, uključujući šefa misije i njegovog zamjenika.

Poginulo je 11 brazilskih pripadnika mirovnih snaga i pet međunarodnih policijskih oficira, tri iz Jordana i po jedan iz Argentine i Čada.

Reagujući na glasine da se sprema cunami hiljade Haićana panično je jurnulo sinoć ka višim dijelovima predgrađa glavnog grada Port-o-Prensa, tvrde svjedoci.

Iako ni jedan konkretan dokaz nije potvrđivao da se voda diže kod Port-o-Prensa, ljudi su zbog raznih glasina požurili ka uzvisni iznad grada.

SAD MOBILISALE I MARINCE

Crveni krst i UN pokrenuli su veliku humanitarnu operaciju kako bi pomogli hiljadama ljudi koji su ostali bez krova nad glavom u okruženju haosa i uništenja.

Svjetska banka u srijedu je odobrila 100 miliona dolara hitne pozajmice, te uputila stručni tim koji u saradnji s vladom Haitija i međunarodnim partnerima treba procijeniti štete i potrebe za obnovu.

Američki predsjednik Barack Obama najavio je "brze, koordinirane i agresivne napore za spašavanje života", uključujući ekipe za traganje i spašavanje te dopremu humanitarne pomoći, hrane, vode i lijekova.

SAD su prema Haitiju poslale marince, spasilačke službe kao i cijeli spektar teške opreme, građevinske strojeve i helikoptere. Brod-bolnica USNS Comfort, s 560 članova medicinskog osoblja, takođe se priprema isploviti za Haiti.

Američki državni sekretar Hilari Klinton u srijedu je otkazala azijsku turneju kako bi mogla nadzirati akciju pomoći Haitiju

Mnoge svjetske poznate ličnosti apelirale su za pomoć preživjelima. Medju njima Oprah Winfrey , Paris Hilton, Brad Pitt i Angelina Jolie. Liječnici bez granica saopćili su da je ovaj glumački par poklonio milijun dolara toj organizaciji koja pruža hitnu medicinsku pomoć ugroženima.

EKONOMSKE POSLJEDICE NESAGLEDIVE

Evropske i latinoameričke zemlje mobilisale su najnužniju pomoć, a Kanada će poslati prvu pomoć od pet miliona dolara za osiguranje prinudnog smještaja, medicinskih i sanitarnih potreba, vode i hrane.

Ekonomske štete od zemljotresa trenutno su nesagledive i mogle bi iznositi stotine miliona dolara.

Haiti je najsiromašnija karipska država u kojoj 9.6 miliona stanovnika ima 'per capita' prihod od 560 dolara, uz 54 posto Haićana koji žive s manje od jednog dolara na dan i 78 posto s manje od dva dolara na dan.

Prema podacima Svjetske banke, bruto domaći proizvod (BDP) bio je 7 milijardi dolara u 2008.

Zemlja se još oporavlja od četiri razorna uragana u kojima je 2008. godine poginulo najmanje 800 ljudi.

http://www.slobodnaevropa.org/video/5096.html

ovo je užas :( :( :( :(

evo gledam na hayatu i obn su stavili žiroracune banaka,merhameta,crvenog križa i uskoro ce i brojevi telefona operatera da se telefonskim putem donira.....
mrtva kokoš

#105 Re: zemljotres na haitiju

Post by mrtva kokoš »

sto nesto organizovati sto vec postoji ko ima i ko moze neka uplati na ziro racun CK.
bolje da mi nebarcemo oko love neka to rade provjerene institucije, a nasa obaveza je da pozivamo gradjane da pomognu koliko se moze.
Društvo Crvenog krsta/križa BiH u saradnji s Međunarodnim komitetom Crvenog krsta/križa sa sjedištem u BiH aktivno se uključilo u prikupljanje i pružanje hitne pomoći stanovništvu Haitija nastradalom u razornom zemljotresu.
U cilju prikupljanja pomoći na raspolaganju je žiro račun broj: 140-101 00007668-18 kod Volksbank BH d.d. Sarajevo, s naznakom za "Pomoć stanovništvu Haitija".
Crveni križ BiH apelira na sve privredne, finansijske i druge organizacije i institucije, građane i humaniste da se uključe u ovu akciju.
zna li ko mogu li uplate vrsiti preko debitne kartice i da li se moze uletiti u minus...
travar

#106 Re: zemljotres na haitiju

Post by travar »

090 292 001 Humanitarni telefon

Crveni Krst/Križ BiH:
Žiro račun: 140-101 00007668-18 kod Volksbank BH d.d.
Naznaka: "Pomoć stanovništvu Haitija"

Od sutra će se uplate moći vršiti i na žiro račun Vakufske banke

Online uplata:
https://donate.pih.org/page/contribute/ ... urce=email
http://www.supportunicef.org/site/pp.as ... &b=1023561
http://www.icrc.org/web/eng/siteeng0.nsf/html/helpicrc
Skyfox

#107 Re: zemljotres na haitiju

Post by Skyfox »

samo da pomoc stigne do unesrecenih, da ne zadrzi najveci dio korumpirana vlada.

tuga ogromna... :(
minjonja

#108 Re: zemljotres na haitiju

Post by minjonja »

Skyfox wrote:samo da pomoc stigne do unesrecenih, da ne zadrzi najveci dio korumpirana vlada.

i ja se isto toga bojim... zemlja strasno siromasna, a predsjednik nekakvu palacu ima ko da je predsjednik amerike, a ne haitija.
alica.k

#109 Re: zemljotres na haitiju

Post by alica.k »

minjonja wrote:
Skyfox wrote:samo da pomoc stigne do unesrecenih, da ne zadrzi najveci dio korumpirana vlada.

i ja se isto toga bojim... zemlja strasno siromasna, a predsjednik nekakvu palacu ima ko da je predsjednik amerike, a ne haitija.
toga je i mene najvise strah i zato mislim da bi najbolje bilo da pomognemo prikupljanjem hrane, odjece, igracaka...

sto jefferson kaze, to mi je sinoc palo na pamet isto, koliko imamo nezaposlenih tu, sigurno na birou ima medicinskih sestara i cega vec, nek ih sviju posalju tamo, toga im je napotrebnije.

danas sam citala, koka kola im je obezbijedila flasiranu vodu, i slace koliko god bude trebalo.
muradif

#110 Re: zemljotres na haitiju

Post by muradif »

boze sacuvaj stvarno je grozno stanje na haitiju, bas maloprije gledam tv i kao u nekim horor filmu :(
prica je oko 100000 ljudi
RIZVA

#111 Re: zemljotres na haitiju

Post by RIZVA »

Totalni kolaps vlada,cuju se jauci ispod rusevina,upitno je dokle ce izdrzati prezivjeli ispod rusevina,nemaju masina,dizalica,kopaju rukama golim..da mogu ikako otisao bih tamo da pomognem,najvise sto mogu sada je da nazovem broj na koji se donira novac. :sad:
Jara

#112 Re: zemljotres na haitiju

Post by Jara »

Strašno, užas jedan... :( jadni ljudi...
Fair Life

#113 Re: zemljotres na haitiju

Post by Fair Life »

Jara wrote:Strašno, užas jedan... :( jadni ljudi...
djana h

#114 Re: zemljotres na haitiju

Post by djana h »

Prvo sto sam pomislila kad sam cula gdje je bio zemljotres je kud bas na taj siromasni dio koji se oporavlja od cunamija,a i bez vremenskih nepogoda su siromasni,bijeda.Najtuznije je sto nemaju mehanizacije da otkopaju jos uvijek prezivjele ispod rusevina.Bolno je gledati kako jadni ljudi pomicu rukama kamenje i srusene zidove da bi dosli do svojih unesrecenih.
minjonja

#115 Re: zemljotres na haitiju

Post by minjonja »

djana77 wrote:Prvo sto sam pomislila kad sam cula gdje je bio zemljotres je kud bas na taj siromasni dio koji se oporavlja od cunamija,a i bez vremenskih nepogoda su siromasni,bijeda.Najtuznije je sto nemaju mehanizacije da otkopaju jos uvijek prezivjele ispod rusevina.Bolno je gledati kako jadni ljudi pomicu rukama kamenje i srusene zidove da bi dosli do svojih unesrecenih.
zamisli da tri dana lezis pod rusevinama, gladna, zedna, u bolovima, pomjerit se ne mozes, a drugi ti ne mogu pomoci :(
Shirin

#116 Re: zemljotres na haitiju

Post by Shirin »

Evo ako znate nekoga u SAD-u ko bi želio pomoći onda proslijedite, ovo je provjereno:

American Airlines will transport any doctor or nurse to Haiti free of charge, call +1 212-697-9767 +1 212-697-9767
SenSen

#117 Re: zemljotres na haitiju

Post by SenSen »

U zadnjih nekoliko dana sam razmisljala gdje je najbolje donirati, pa sam naletila na ovaj sajt http://www.charitynavigator.org/ Oni istraze koliko koja organizacija trosi na sta, kao plate, administraciju itd. Jeste da je ovo najvise korisno za ljude koji zive u SAD-u, ali imaju i sve vece internacionalne organizacije.. Pod Hot Topics je informacija o organizacijama koje trenutno rade u Haitiju..
kijameta

#118 Re: zemljotres na haitiju

Post by kijameta »

Radio sam za humanitarne organizacije i UN godinama,pa iz vlastitog iskustva savjetujem dobronamjernim ljudima da ako zele novcano pomoci,to cine preko Caritasa.
shuriken

#119 Re: zemljotres na haitiju

Post by shuriken »

kijameta wrote:Radio sam za humanitarne organizacije i UN godinama,pa iz vlastitog iskustva savjetujem dobronamjernim ljudima da ako zele novcano pomoci,to cine preko Caritasa.
i ja isto, i za Caritas, i isto dobronamjerno da to cine preko MSF-a

imaju 800 ljudi u Haitiju, prvi dopremaju mobilne bolnice, trijaza prezivjelih, bukvalno spasavanje zivota

http://www.doctorswithoutborders.com
domovinabih

#120 Re: zemljotres na haitiju

Post by domovinabih »

Sućut za porodice poginulih u ovoj velikoj tragediji !
Cholina_Lokica

#121 Re: zemljotres na haitiju

Post by Cholina_Lokica »

UNovi doktori i sestre napustili haiti... dobrodosli u moderni svijet... vecina ljudi ce poumirati
alica.k

#122 Re: zemljotres na haitiju

Post by alica.k »

Dile wrote:UNovi doktori i sestre napustili haiti... dobrodosli u moderni svijet... vecina ljudi ce poumirati
nisu napustili, vec je un sinoc dosao i pokupio ih iz mobilnih bolnica zbog "sigurnosnih razloga" i ovi nisu nista mogli da urade. onda su ih jutros vratili tamo.

onaj sanjay gupta sa cnna je moj heroj. ostao je sam sa 25 pacijenata i citavu noc pazio na njih.
Skyfox

#123 Re: zemljotres na haitiju

Post by Skyfox »

travar wrote:090 292 001 Humanitarni telefon
zna li neko zasto ovaj broj nije u funkciji, zovem vec par dana ali nista?
Skyfox

#124 Re: zemljotres na haitiju

Post by Skyfox »

alica.k wrote:
danas sam citala, koka kola im je obezbijedila flasiranu vodu, i slace koliko god bude trebalo.
Koja Cola, Sarajevska? Ako je tako svaka cast!
ljubav_aha

#125 Re: zemljotres na haitiju

Post by ljubav_aha »

jefferson wrote:Hajde eto Vijece Ministara se bar malo trznulo. Bojao sam se da nisu uopste culi za ovo sto se desava. Mi koliko god smo u problemima mozemo i MORAMO pomoci. I mi smo cekali humanitarnu pomoc, ali ne zaboravite, i pored rata koji je kod nas bjesnio postojao je bar kakav takav sistem. Na Haitiju danas nema sistema, nista ne radi, mrtvi leze po ulicama a temperatura tokom dana dostize oko 32c, sto znaci da ce vrlo brzo bakterije doci u kontakt sa ono malo rezervoara pitke vode sto radi.
Mislim da nasa drzava moze vise para dati, ali koliko sam cuo sada najpotrebnije su spasilacke ekipe. Ovdje u SAD svi gradovi su angazirali svoje spasilacke ekipe da dio salju dole, dok su avio kompanije ogranicili prtljag za Portoriko radi potrebnog prostora za medicinsku pomoc i ostale namjernice.
Koliko znam izgleda da ce Irci poslati telekom strucnjake da osposobe mobitele i time olaksaju spasavanje, ali mi bar imamo doktora koji imaju iskustva u ovim situacijama i spasilackih sluzbi u svim gradovima koji imaju rudnike, posebno Zenica koja je uvijek imala dobru spasilacku sluzbu. Svi univerziteti na Floridi koji imaju medicinske programe su poslali svoje doktore i osoblje, pa valjda mozemo mi skupiti u cijeloj drzavi jednu ekipu doktora i spasilaca.
Neka Vijece Ministara obezbjedi pare, BH Airlines otkaze svoje letove sa svojim Boeingom, spakuju ljude i opremu i nek ih posalju dole.
Hocemo u Vijece Sigurnosti, EU itd, itd. Pa moramo i mi svijetu nesto dati a na kraju krajeva ljudski je pomoci taman da se radi o Tahitiju a ne Haitiju, 4 najsiromasnijoj drzavi na svijetu!
tako je drug,sinoc pricaju ,de je kompletan Haiti sistem kolabrirao,plus jucer je roba bial cijeli dan na aerodormu,sa par manjih isporuka,inace u SAD se savjetuje slanje novca umjesto robe,koja ,logicno sporije stize
Post Reply