Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#101 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Toto »

Eborg wrote:Jao majko, pa ne valjda još jedan shopping centar. NIĐE VEZE! :roll:
Sto je vise soping centara to ce cijena roba u njima biti manja. Ne vidim razloga zato bi opstina ogranicavala ovakve biznise. Sto se tice opstine ona ce uvjek ubirati porez bez obzira ko radio u tom centru. Ako propane jedan gazda kupice ga drugi ili ce se prostor prenamjeniti u drugi biznis i opstina uvjek ima svoje parce u tom kolacu.
kamen spoticanja

#102 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by kamen spoticanja »

Toto wrote:
Eborg wrote:Jao majko, pa ne valjda još jedan shopping centar. NIĐE VEZE! :roll:
Sto je vise soping centara to ce cijena roba u njima biti manja. Ne vidim razloga zato bi opstina ogranicavala ovakve biznise. Sto se tice opstine ona ce uvjek ubirati porez bez obzira ko radio u tom centru. Ako propane jedan gazda kupice ga drugi ili ce se prostor prenamjeniti u drugi biznis i opstina uvjek ima svoje parce u tom kolacu.
a sve i da hoce opstina tu ne moze nista zabraniti...u sustini onaj koji ulaze u takvo sto ima neku racunicu...a s tim niko ne moze nista izgubiti...moze biti samo neke koristi...mozda male,ali ipak koristi :)
Globus

#103 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Globus »

Ma i onaj na kamberovicu centar zjapi prazan..eno im enki fol ono sto su stavili u holu reklame i izloge nekih butika .. sad izgleda manje prazno :D a koliko samo tu ima praznih poslovnih prostora .. al et ajd ..
kamen spoticanja

#104 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Globus wrote:Ma i onaj na kamberovicu centar zjapi prazan..eno im enki fol ono sto su stavili u holu reklame i izloge nekih butika .. sad izgleda manje prazno :D a koliko samo tu ima praznih poslovnih prostora .. al et ajd ..
da ali to je vec problem mrkija dzananovica...on je usao u taj rizik i sad nek on o tome razmislja...i koliko god bili prazno jos uvijek dosta ljudi radi u onom centru...cak sam cuo da je dzananovic vec otplatio kredit koji je digao za trzni centar...koliko je u tome istine ne znam...
no definitivno je pozitivno to sto je uz centar dosla arena...i to niko normalan ne bi smio osporit...cak ni ja kome sda garnitura nije plaho drago(cast huseinu smajlovicu kao izuzetku)
e sad o trznom u bosnaci nek razmislja investitor...ako on ima racunicu koja je pozitivna nek petlja ...bice ako nista par radnih mjesta vise...
Eborg

#105 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Eborg »

Zna li iko zašto su skresana ona stabla u Školskoj ulici? :x
ervin19

#106 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by ervin19 »

i mene to zanima.. mislim da su to uradili nekad u novembru/decembru, i ja baš prolazim ulicom i ono, ne mogu da vjerujem... svašta :-?
kamen spoticanja

#107 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Eborg wrote:Zna li iko zašto su skresana ona stabla u Školskoj ulici? :x
koliko sam ja upoznat,grane su ozbiljno pocele pravit probleme zgradama u skolskoj ulici...posebno onom novom stambeno poslovnom kompleksu...
jefferson

#108 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by jefferson »

kamen spoticanja wrote:
Eborg wrote:Zna li iko zašto su skresana ona stabla u Školskoj ulici? :x
koliko sam ja upoznat,grane su ozbiljno pocele pravit probleme zgradama u skolskoj ulici...posebno onom novom stambeno poslovnom kompleksu...
Da! To je razlog. Ali to je normalna procedura i ponovo ce izrasti, osim ako ove kisele kise sto ih ocekuju ne sjebu stvar!
Eborg

#109 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Eborg »

Moram još da dodam izgradnju normalnog i funkcionalnog azila za napuštene životinje na ovu našu listu. Vala ima sasvim dovoljno volontera za te stvari, lokalni ugostitelji bi mogli davati i ostatke hrane za dio njihove ishrane, možda bi se i kakvi grantovi mogli naći iz inostranstva.

Majko, da neko primijeni pola ovih ideja koje smo iznijeli ovdje gdje bi Zenica bila. :(
katamaran101

#110 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by katamaran101 »

Proglasio bih Čimburijadu za novu olimpijsku disciplinu :D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#111 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Toto »

katamaran101 wrote:Proglasio bih Čimburijadu za novu olimpijsku disciplinu :D
Jel istina da se otvara farma nojeva u blizini Zenice zbog nove disipline na cimburijadi? :D
kone

#112 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by kone »

Je li iko osjetio onaj smrad u zraku jucer poslijepodne i evo sve do danas smrdi,samo sto danas malo manje smrdi nego jucer?!Kako ovo da se niko ne oglasava o ovom ekoloskom incidentu jucer i danas???Nije se moglo disati sinoc u gradu,a niko nista da spomene(televizija,radio,kojekakve organizacije itd)...
katamaran101

#113 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by katamaran101 »

Inspekcija spava, priprema se za godišnje odmore. :D

To što treba otići do onih što sve truju, a zna se i koji su, biće da je više od državnog interesa po cijenu, da sve naokolo oboli, pa i nestane.
Eborg

#114 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Eborg »

Majke mi, trebalo bi pritisnuti inspekcije da rade svoj posao maksimalno.
Konjanik

#115 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Konjanik »

Eborg wrote:Pošto vidim da ima raznih tema, prijedloga i sličnih rasprava hajde da vidimo ima li konstruktivnih ideja.

Evo, da ste sada novoizabrani gradonačelnik Zenice odnosno vijećnik šta biste uradili? Vjerujem da bi svi govorili o filterima i tim "glupostima" no to je default, džaba čitavu kampanju izgraditi oko toga ukoliko ostatak grada nema šta da jede i slično. To se podrazumijeva.

Uglavnom, šta bi ste vi uradili/predložili? I zamolio bih da bude normalnih, konstruktivnih prijedloga a ne nekih megalomanskih poput tramvaja i trolejbusa (i ja sam za ideju trolejbusa no još po prijeratnim planovima trebalo bi par milijardi KM da se to ostvari) ili nedefinisanih i glupih poput: "Zaposlio bih mlade." I govorimo o nekim normalnim uslovima a ne pesimističkim projekcijama:"Odbit će ti prijedlog jer nisi njihova stranka."

Evo šta bih ja uradio:

1) zabranio bih gradnju ovog planiranog žepačkog shopping centra u Parku rudara (park nasuprot "Hrvatskog doma") - što će nam još jedan trgovački centar kada i ovaj nije do kraja napunjen a i gradi se Hass pored kasarne dok je Talić zaustavio izgradnju svog. Izgradnja nečeg ovakvog bi samo još više uništila male biznise te bi na papiru napravila 50 novih radnih mjesta a uništila 80. Tamo treba napraviti fin park, eventualno sa fontanom i sl., za pročitati knjigu, sjesti sa djevojkom i sl.

2) pokrenuo bih akciju oživljavanja javnog prijevoza gdje bi autobusi dolazili svakih 20-tak min i pokrivali veće područje grada (ovako imamo samo ove poluseoske autobuse a za čitav život u gradu sam možda dvaput sjeo u bus s obzirom kako je organizovan taj prijevoz);

3) pošto ne vjerujem u zeničku i općenito BH politiku isključivo uslužnih djelatnosti fokusirao bih se na razvoj male i srednje proizvodnje, pa možda čak i velike ukoliko bi bilo prilike a ne bi trošio pare i prostor na shopping centre i slično;

4) ne znam u čijoj je nadležnosti no ja bih čitav onaj metalurški institut u saradnji sa kantonom pretvorio u kampus jer bruku prostora ne koriste;

5) dao bih koncesiju na 30-40 godina za izgradnju žičare Kamberovića polje - Smetovi ukoliko bi to bilo moguće;

6) 60% vremena bih posvetio učešću u evropskim razvojnim fondovima gdje se može uzeti bruka para za razvoj grada.

Ima more ideja, ajde da čujemo ostale. :)

:bih:
ja bih svaki treci mjesec uposljavo zgodniju sekretaricu i naravno iso bih na edukativne seminare u svakojake hotele sirom evrope
Eborg

#116 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Eborg »

Zato smo tu gdje i jesmo. :D
high_volume

#117 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by high_volume »

Eborg wrote:Evo, da ste sada gradonačelnik Zenice šta biste uradili?

Evo šta bih ja uradio:
Vratio bih sve poklon-pare dobijene od ALMY d.o.o. za osnivanje nove komunalne firme umjesto Komrada :oops:
_tulumba_

#118 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by _tulumba_ »

Eborg wrote:Moram još da dodam izgradnju normalnog i funkcionalnog azila za napuštene životinje na ovu našu listu. Vala ima sasvim dovoljno volontera za te stvari, lokalni ugostitelji bi mogli davati i ostatke hrane za dio njihove ishrane, možda bi se i kakvi grantovi mogli naći iz inostranstva.

Majko, da neko primijeni pola ovih ideja koje smo iznijeli ovdje gdje bi Zenica bila. :(

Koliko sam upoznat, na ovom se radi.. Trazi se i adekvatna lokacija, naravno problem su uvijek sredstva..Mada mislim, bez obzira na prihvatiliste (azil) ovaj problem u gradu se nece tek tako rjesiti.. Prihvatilste u Zagrebu ima 100-150 mjesta dok u samoj Ze ima preko 400 pasa lutalica. I mislim da je u Hr zakon, ukoliko neko ne udomi psa u roku od nekih mozda mjesec, dva, legalno se vrsi eutanazija. Problem kod nas je sto smo mi usvojili zakon o zastiti prava zivotinja bez da je ostavljen ikakav prelazni rok prilagodbe na tu regulativu. Pozitivne su ove akcije kastracije i sterilizacije, mada opet, nek' nam je Bog na pomoci s obzirom koliko iz ruralnih djelova Ze, non stop pristizu nove lutalice..
stochar

#119 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by stochar »

prvo bih svu raju iz Zenice prebacio u Varaždin, onda bih raju iz Varaždina prebacio u Zenicu, pa bih na kraju sve vratio svojim kućama - samo nek' je moving!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pikaboo

#120 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Pikaboo »

Nemam pojma kakve sve ovlasti gradonacelnik ima,ali bi se snasla jako brzo.I ja sam za azil naravno, a u mom azilu bi radili svi delikventi koji cekaju na odsluzenje kazne i hodaju slobodno po gradu .Zaposlila bi ja njih vrlo brzo.
Eborg

#121 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Eborg »

Koliko mi je poznato mi imamo društveno koristan rad kao jedan od blažih načina kažnjavanja za prekršajna i krivična djela. Pa samo da čiste korito rijeke Bosne to bi bilo dovoljno. No, kao i sve, kod nas je problem provođenja tih stvari i mentaliteta, ako ih ne bi natjerali sačmaricom nema teorije da bi se lokalne baje spustile na taj nivo. :roll:
Eborg

#122 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Eborg »

Ima dobrih ideja - jedini je problem što neke od njih ne možeš provesti na gradskom nivou.
Eborg

#123 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Eborg »

Pa evo, ovo oko otvaranja firmi mislim da uređuje neki federalni zakon. A ovo oko policijskih patrola određuje kantonalni MUP. Iako su ideje zaista dobre. Samo ne kontam što će ti advokati.

A za parking bi ti hebali sve po spisku, znaš kakav je naš narod. On bi autom i u njivu i u kafanu ušao da može.
jefferson

#124 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by jefferson »

DinoZe wrote:
Eborg wrote:Pa evo, ovo oko otvaranja firmi mislim da uređuje neki federalni zakon. A ovo oko policijskih patrola određuje kantonalni MUP. Iako su ideje zaista dobre. Samo ne kontam što će ti advokati.

A za parking bi ti hebali sve po spisku, znaš kakav je naš narod. On bi autom i u njivu i u kafanu ušao da može.
Pa advokati ce mi za to da nadzu rupu u zakonu. a kod nas je zakon pun rupa :-D ( tako da neke stvari mogu prebaciti na gradski nivo, znas ono mi to ne zovemo tako nego ovako )

A to za parking, nas narod je dosta upusten, tako da ga treba disciplinovati. Mozda bi se iz pocteka ljutili, ali mandat traje 4 godine-))
Iskreno kome u Zenici treba auto, da dodze npr i Blatuse u centar da popije kafu? Pola grada se voza u autima bez ikakve potrebe i prave zagusenja na saobrcajnicama. A o tom bezobrazluku da se parkiraju po travi i trotoaru da ne pricam.
Sto se tice patrola, zar nije tako bilo da kada poslije neke ppucanjave rapravlja opcinsko vijece da kazu pojacati cemo prisustvo policije na ulicama. Koliko sam ja skontao nacelink policije odgovara gradonacelinku.

Kako ti as da se pola auta voza bez potrebe. Jel to ti odredjujes ko ce kada voziti automobil?
Svi vozaci koji imaju automobila su platili ogroman porez ovoj drzavi i imaju rpavo traziti dovoljno parking mjesta, kao i dobre saobracajnice. Nije ovo S. Arabija pa da se odlucuje ko vozi a ko ne.
jefferson

#125 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by jefferson »

DinoZe wrote:Kako ti as da se pola auta voza bez potrebe. Jel to ti odredjujes ko ce kada voziti automobil?
Svi vozaci koji imaju automobila su platili ogroman porez ovoj drzavi i imaju rpavo traziti dovoljno parking mjesta, kao i dobre saobracajnice. Nije ovo S. Arabija pa da se odlucuje ko vozi a ko ne.

Pa vidi se iz prilozenog, kada prosetas gradom, vidis koliko se ljudi samo onako bezze voza gradom, kruzi okolo.
A realno gledajuci kao sto sam rekao vec gore neko ko iz Blatuse ili crkvica ide na kafu u grad, nema potrebe za autom.Jer je pjeske za 10 min tu.
Pitanje reglulacije saobracaja nebi rijesavao kao sto ti pises zabranama, nego kao sto se to radi na zapadu, velikim cijenama za parking , smanivanjem parking prostora i rigoroznim slepanjem. Tako da bi punio budzet i smanjivao zagadzenost i buku.
A to sto kazes da svi koji imaju auto placaju ogroman porez to nestima, za godinu dana se plati izmedzu 100-250km. Ti nije nista puno, ako vec imas auto, sa obzirom da neplacas cestarinu. ( ti porezi idu federaciji a ne gradu )[/quote]

To da li ce neko ici na kafu autom je njegova stvar.
Cijenu mozes staviti kao na zapadu kada dadnes ljudima plate kao na zapadu.
Ti se vodis onom politikom, joj ima auto garant ima para. Nigdje veze. Danas je auto potreba a ne luksuz, i bolje bi bilo da se pocnu parking prostori graditi, nadzemne garaze jer je ovaj kapacitet daleko ispod potreba.
Post Reply