Fatmir Alispahić vs. Spiegel
Moderator: anex
-
zonbirile
#101 Re: Fatmir Alispahić vs. Spiegel
@munafik
kada se već prebrojava,hajmo vidjeti koliko je to ljudi na sabahu u džamiji.Sticajem okolnosti idem rano s kraja na kraj dijela grada u 3 džamije 3 čovjeka na sabahu.Hajmo prebrojati,koliko njih klanja 5 vakata u tim neophodnim džamija.Ima li išta skuplje,neracionalnije,manje korišteno od današnjih džamija.
kada se već prebrojava,hajmo vidjeti koliko je to ljudi na sabahu u džamiji.Sticajem okolnosti idem rano s kraja na kraj dijela grada u 3 džamije 3 čovjeka na sabahu.Hajmo prebrojati,koliko njih klanja 5 vakata u tim neophodnim džamija.Ima li išta skuplje,neracionalnije,manje korišteno od današnjih džamija.
- ja.neron
#102 Re: Fatmir Alispahić vs. Spiegel
kad nema ljudi da popune čitav saf onda meleci popune umjesto njih, ljudi prave džamije da mole za Božiju milost i dr. a ne da zarađujuzonbirile wrote:@munafik
-
MUNAFIK
#103 Re: Fatmir Alispahić vs. Spiegel
Kada dzamije budu pune na sabahu tada cemo zivjeti u potpuno drugom svijetu ako Bog da doci ce i to vrijeme...zonbirile wrote:@munafik
Ali to opet nema veze sa ovim sto ja pricam i nema ovdje nikakvog prebrojavanja.
Prije svega ocekujem od razumnih ljudi da ne pricaju o tome kakvu vrijednost nesto ima za ljude koji zive potpuno drugim uvjerenjima od njih samih... Ja vjerujem da je tebi dzamija potpuno beskorisna, neracionalna i skupa... Ali ona nije tu radi tebe (bar ne direktno) ona je tu radi dzemata a dzemat je puno vise od sabaha... Evo forumas povis napisa da meleci popunjavaju safove dzamije ako saf nije pun ljudi, i kako nekome ko nije vjernik objasniti znacenje toga??? Mislim radi te izjave neko bi nekoga zatvorio u ludnicu...
Hocu reci da se potreba za dzamijom ne odredjuje prema potrebama svih stanovnika nekog naselja, nego prema potrebama dzemata nekog naselja... mekteb, mevludi, hatme, dzuma, bajram, dzenaze, druzenje, organizovanje, mukabele, ramazan, teravije, nafile itd... sve je to vezano za dzemat i dzamiju pored 5 dnevnih namaza... nekome je to sve beskorisno i glupo a nekome je to sve ZIVOT!!!
-
zonbirile
#104 Re: Fatmir Alispahić vs. Spiegel
----------------------------------------MUNAFIK wrote:Kada dzamije budu pune na sabahu tada cemo zivjeti u potpuno drugom svijetu ako Bog da doci ce i to vrijeme...zonbirile wrote:@munafik
Ali to opet nema veze sa ovim sto ja pricam i nema ovdje nikakvog prebrojavanja.
Prije svega ocekujem od razumnih ljudi da ne pricaju o tome kakvu vrijednost nesto ima za ljude koji zive potpuno drugim uvjerenjima od njih samih... Ja vjerujem da je tebi dzamija potpuno beskorisna, neracionalna i skupa... Ali ona nije tu radi tebe (bar ne direktno) ona je tu radi dzemata a dzemat je puno vise od sabaha... Evo forumas povis napisa da meleci popunjavaju safove dzamije ako saf nije pun ljudi, i kako nekome ko nije vjernik objasniti znacenje toga??? Mislim radi te izjave neko bi nekoga zatvorio u ludnicu...
Hocu reci da se potreba za dzamijom ne odredjuje prema potrebama svih stanovnika nekog naselja, nego prema potrebama dzemata nekog naselja... mekteb, mevludi, hatme, dzuma, bajram, dzenaze, druzenje, organizovanje, mukabele, ramazan, teravije, nafile itd... sve je to vezano za dzemat i dzamiju pored 5 dnevnih namaza... nekome je to sve beskorisno i glupo a nekome je to sve ZIVOT!!!
pa očito je da smo različitih svjetonazora i nisam htjeo nikoga povrediti,ali definiši đemat,koji se poteže uvijek u priči o gradnji đamije.Imaš relativno mala,sabijena naselja sa 3 džamije,van pameti,ni sto metara jedna od druge,a sem bajrama zvrlje prazne.Mješanje duhovnog/vjerskog sa racionalnim/razložnim uvijek otvara sijaset pitanja,ali platiti nešto milion i više i ne koristiti,plus imati stalne fiksne tropškove za mene je iracionalno.
-
MUNAFIK
#105 Re: Fatmir Alispahić vs. Spiegel
Postoje slucajevi u nekim selima gdje se dzemat podijelio pa napravili dvije dzamije jer je refikova krava iz donje mahale usla u Kemalovu njivu u gornjoj mahali i tako nastao belaj pa se cak i dvije dzamije napravile... malo karikiram al tu je to negdje... OVO NIKO NORMALAN NE PODRZAVA da se razumijemo ali desava se ima ters i tvrdoglavih ljudi...zonbirile wrote:----------------------------------------MUNAFIK wrote:Kada dzamije budu pune na sabahu tada cemo zivjeti u potpuno drugom svijetu ako Bog da doci ce i to vrijeme...zonbirile wrote:@munafik
pa očito je da smo različitih svjetonazora i nisam htjeo nikoga povrediti,ali definiši đemat,koji se poteže uvijek u priči o gradnji đamije.Imaš relativno mala,sabijena naselja sa 3 džamije,van pameti,ni sto metara jedna od druge,a sem bajrama zvrlje prazne.Mješanje duhovnog/vjerskog sa racionalnim/razložnim uvijek otvara sijaset pitanja,ali platiti nešto milion i više i ne koristiti,plus imati stalne fiksne tropškove za mene je iracionalno.
Pa sada ne bih da nesto supljiram o dzematu, da bi tacno odgovorio morao bih sada malo prelistati neke kjige
U sustini izgraditi dzemat je PUNO VAZNIJE I BITNIJE NEGO IZGRADITI DZAMIJU. Dzemat je kada se muslimani u ime Allaha sastanu i organizuju i kroz to djeluju u svojim obavezama i ciljevima... pitanje dzemata prvenstveno je vezano za namaz (obavljanje namaza u dzematu sto je vrijednije nego kada se obavlja samostalno) a pored toga i za sva drga pitanja koja mogu interesovati takvu zajednicu (mektebi, hatme dove, odlazak na hadz, dzenaze, mukabele, dzuma namaz, razliciti programi vjersko klturnog sadrzaja, pomoc siromasnima itd...) Iz izgradjenog dzemata proizilazi POTREBA za dzamijom i to je jedan logican sljed...
Pitanje dzemata je vjerovatno regulisano nekim pravilima IZ u BiH da bi se sprijecilo da u jednom naselju bude 4-5 dzemata koji funkcionisu odvojeno, i tu postoje neka pravila jer IZ odredjuje IMAMA, hatiba itd...Praksa da u jednom zbijenom naselju postoje 3 dzamije NIJE DOBRA niti je pohvalna, niti to IKO NORMALAN PODRZAVA...
Evo primjer dzemata na breci, gore je bio dzemat, IZ im je dodijelila imama, klanjali su u atomskom sklonistu i tu se okupljali neko vrijeme, onda su poceli traziti mjesto za dzamiju sto je normalan sljed.... E sada kada bi se na breci pocela praviti jos jedna damija to bi bilo previse, za danasnji broj vjernika...
- KadSeMrtviProbudimo
#106 Re: Fatmir Alispahić vs. Spiegel
ja.neron wrote: kad nema ljudi da popune čitav saf onda meleci popune umjesto njih![]()
ljudi prave džamije da mole za Božiju milost i dr. a ne da zarađuju
Od kako su počeli intezivnije da mole za milost, situacija je sve gora, život sve teži...
Ili ne mole iskreno, ili ih niko i ne sluša
-
The Silent Man
#107 Re: Fatmir Alispahić vs. Spiegel
nekada pogledam kome se sve mi kao moramo pravdati za dzamije ... i jednostavno nema fajde...KadSeMrtviProbudimo wrote:ja.neron wrote: kad nema ljudi da popune čitav saf onda meleci popune umjesto njih![]()
Od kako su počeli intezivnije da mole za milost, situacija je sve gora, život sve teži...
zato ce se i dalje graditi dzamije,a vi cete ih i dalje mrzit i to je to...
...
ja se necu klanjati onima kojima se vi klanjate
a ni vi se necete klanjati Onome kome se ja klanjam
ja se nisam klanjao onima kojima ste se vi klanjali
a i vi se niste klanjali Onome kome se ja klanjam
Vama - vasa vjera, a meni - moja!
-
zonbirile
#108 Re: Fatmir Alispahić vs. Spiegel
----------------------------The Silent Man wrote:nekada pogledam kome se sve mi kao moramo pravdati za dzamije ... i jednostavno nema fajde...KadSeMrtviProbudimo wrote:ja.neron wrote: kad nema ljudi da popune čitav saf onda meleci popune umjesto njih![]()
zato ce se i dalje graditi dzamije,a vi cete ih i dalje mrzit i to je to...
...
ja se necu klanjati onima kojima se vi klanjate
a ni vi se necete klanjati Onome kome se ja klanjam
ja se nisam klanjao onima kojima ste se vi klanjali
a i vi se niste klanjali Onome kome se ja klanjam
Vama - vasa vjera, a meni - moja!
može i tako,ali razdvojiti kese i državnu sisu pa ko voli nek izvoli.
-
Hasanagic S
#109 Re: Fatmir Alispahić vs. Spiegel
NIje on uopste negirao holokaust ( sta radi propaganda od ljudi ) , to je notorna laz placenickih medija kao sto su FTV , Oslobodjenje i ostali placenicki mediji a procentualno Bosnjaci jesu vise nastradali od svih ostalih naroda ( potrazi malo te podatke a i Dedijer je davno to napisao ) . Fatmir je jedini novinar u BiH koji je javno osudio zlocine u gazi prosle godine , pored Mufida Memije . Ovi ostali na FTV , BHTV , pa cak ni Senad na Hayatu nije smio reci istinu . Istinu je rekla i ona na Novoj Tv pa dobila otkaz . Fatmir Alispahic uglavnom govori istinu pa se zato ne uklapa u klise izdajnicko placenickih novinara i njihovog lobija u BiH . Zato svaka cast na hrabrosti gospodinu AlispahicuXXS wrote:Po kojoj matematici je ovo cinjenica?...zanemarujući činjenicu da su Bošnjaci nakon Jevreja narod koji je najviše stradao u Drugom svjetskom ratu...
Po Fatmirovoj nije, jer je upravo Fatmiri, prije nekih godinu dana, negirao holokaust i broj zrtava istog.
Kakva principijelnost. Kad govori o Jevrejima onda je to sve sumnjivo i prenapuhano, a kad mu ti "sumnjivi i prenapuhani" podatci trebaju za "njegovu" stvar, e onda su Bosnjaci odmah iza Jevreja.
ps- Narodi SSSR-a su najvise stradali u WWII
- ultima_palabra
#110 Re: Fatmir Alispahić vs. Spiegel
uranioHasanagic S wrote:NIje on uopste negirao holokaust ( sta radi propaganda od ljudi ) , to je notorna laz placenickih medija kao sto su FTV , Oslobodjenje i ostali placenicki mediji a procentualno Bosnjaci jesu vise nastradali od svih ostalih naroda ( potrazi malo te podatke a i Dedijer je davno to napisao ) . Fatmir je jedini novinar u BiH koji je javno osudio zlocine u gazi prosle godine , pored Mufida Memije . Ovi ostali na FTV , BHTV , pa cak ni Senad na Hayatu nije smio reci istinu . Istinu je rekla i ona na Novoj Tv pa dobila otkaz . Fatmir Alispahic uglavnom govori istinu pa se zato ne uklapa u klise izdajnicko placenickih novinara i njihovog lobija u BiH . Zato svaka cast na hrabrosti gospodinu AlispahicuXXS wrote:Po kojoj matematici je ovo cinjenica?...zanemarujući činjenicu da su Bošnjaci nakon Jevreja narod koji je najviše stradao u Drugom svjetskom ratu...
Po Fatmirovoj nije, jer je upravo Fatmiri, prije nekih godinu dana, negirao holokaust i broj zrtava istog.
Kakva principijelnost. Kad govori o Jevrejima onda je to sve sumnjivo i prenapuhano, a kad mu ti "sumnjivi i prenapuhani" podatci trebaju za "njegovu" stvar, e onda su Bosnjaci odmah iza Jevreja.
ps- Narodi SSSR-a su najvise stradali u WWII
-
VjecitiStudent
#111 Re: Fatmir Alispahić vs. Spiegel
Taj sramotni tekst i dan-danas stoji na Fatmirovom siteu:Hasanagic S wrote: NIje on uopste negirao holokaust ( sta radi propaganda od ljudi ) , to je notorna laz placenickih medija kao sto su FTV , Oslobodjenje i ostali placenicki mediji
....
http://www.alispahic.net/index.php?opti ... je&lang=bs
Holokaust kao turistička atrakcija
Na Zapadu se već godinama pokušava uspostaviti naučna alternativa proizvodu o jevrejskom stradalništvu u Drugom svjetskom ratu. Ipak, do nas ne dolazi ništa od ovih istraživanja. Razumljivo, jer politička moć koju drže Jevreji ne dopušta brkanje “istine” o holokaustu. Naučnici koji su pokušali zvaničnoj verziji suprostaviti činjenice, brutalno su proganjani. Dr. Robert Faurison je jedva preživio batine koje je dobio od neke jevrejske bande. Ernes Zundel je napisao knjigu u kojoj je razobličio montirane sudske procese protiv nacista, a zauzvrat mu je spaljena kuća u Torontu. Izgorjela je i jedna knjižara koja je prodavala ovakve knjige. Mnogi autori su pretučeni, hapšeni, a nekima je oduzeto i kanadsko državljanstvo. Ove maglovite informacije nam tek ukazuju da ne znamo dovoljno o pokušajima nekih zapadnih autora da ospore “istinu” o holokaustu.
Ipak, kroz tu medijsku maglu do nas su se uspjele probiti neke teze koje nanose sasvim drugo svjetlo na tekstualne proizvode na osnovu kojih smo do danas bezrezervno vjerovali da je Hitler pobio šest miliona Jevreja. Primjerice, ovi autori navode tekst Simona Visentala iz časopisa “Books and Bookmen” (april, 1975.) u kome tvrdi da na njemačkom tlu nije bilo kampova smrti, te da su se masovne egzekucije gasom odvijale samo u Poljskoj. Oni navode da su “gasne komore” napravljene za turiste koji obilaze Aušvic. Američki stručnjak Fred Leukter je uzorke zidova ovih “gasnih komora” podvrgao analizi i nije pronašao hemijske tragove gasova za masovnu egzekuciju. On smatra da je “Aušvic lažna izložba i klimava turistička zamka”. U tom smislu analizira se navodno iznuđeno svjedočenje Rodolfa Hesa koji je izjavio da su njegovi ljudi mogli ući u komoru deset minuta poslije pogubljenja, te da su mogli pušiti cigarete. Budući da je gas “cikon-b” eksplozivan, te da je potrebno najmanje 20 minuta da se zrak pročisti, Hesovo svjedočenje je neutemeljeno. …Krematoriji su posebna priča. Zvanična historija tvrdi da su nacisti u roku od deset minuta kremirali tijela ubijenih, a nauka tvrdi da je za taj proces potrebno dva sata. Navodi se i da nigdje nije pronađena deponija pepela, a od šest miliona kremiranih Jevreja bi se stvorilo makar jedno brdo šljake. Ovi naučnici smatraju da je podatak o šest miliona ubijenih Jevreja obična laž, jer je na teritorijama pod nacističkom kontrolom bilo četiri miliona Jevreja, od kojih su dva miliona pobjegla u Rusiju. Navodno je stradalo tek 300.000 Jevreja, i to od posljedica tifusa i iscrpljenosti u konc-logorima. Ključni argument je navodni sporazum cionista i nacista o preseljenju Jevreja iz Njemačke, s ciljem formiranja Izraela, a zašta su bile zainteresirane obje strane. Sve drugo je predstava.
Ovdje smo samo ukratko naveli sumnje u vjerodostojnost historijskog teksta o holokaustu, a kako bismo ukazali na potencijal historije kao medija političke moći. Recimo, i da je istina na pola puta, ona se apsolutno razlikuje od priče o holokaustu koju je ustanovio historijski tekst, a potom u svijesti ljudi zapečatila filmska industrija.
- Better Man
#112 Re: Fatmir Alispahić vs. Spiegel
sarajevu ne treba više ni jedna džamija, a i ove što su se sagradile su klasični urbicid, jer su se gradile bez ikakvog reda i plana i na mjestima gdje se u normalnim zemljama nikad ništa ne bi moglo sagraditi.MUNAFIK wrote:Bilo bi interesantno saznati koliko je tacno dzamija izgradjeno u Sarajevu, mjesta na kojima su izgradjena, i ako nista ugrupo napisati ko je donirao pare za te dzamije.VjecitiStudent wrote:Interesantno bi bilo saznati koliko je saudijskim parama izgradjeno dzamija u RS-u, a koliko u Federaciji.
Mislim da bi to onima koji nisu upuceni u tematiku objasnilo koliko je prica da se na svakom koraku nalazi dzamija suplja... Ja tvrdim da u Sarajevu postoji potreba za jos nekoliko dzamija jer cijela naselja od 2000 godine do danas su se izgradila i u njima jos uvjek nema dzamija... (naravno ne zelim da objasnjavam zasto ce nekom dzematu u tim naseljima dzamija) ovo apsolutno ne znaci da je u Sarajevu NEpotrebno razvijati ekonomiju, proizvodnju graditi fabrike i sl... to sve je itekako potrebno, ali to apsolutno nema veze sto ce NPR: dzemat na Ilidzi graditi dzamiju...
- JThomas
#113 Re: Fatmir Alispahić vs. Spiegel
pa nije negirao, samo eto, recimo, misli da je malo precijenjen.
zanimljivo kako su "naučnicima" fatmirovog kalibra, na svim stranama, tuđe žrtve uvijek precijenjene, a vlastite potcijenjene.
zanimljivo kako su "naučnicima" fatmirovog kalibra, na svim stranama, tuđe žrtve uvijek precijenjene, a vlastite potcijenjene.
- Better Man
#114 Re: Fatmir Alispahić vs. Spiegel
Kako su prije ovih novih džamija ljudi mogli zadovoljiti potrebe, mogli bi i sad. izgleda da je mrsko ljudima malo protegnuti noge, pa hoće odmah da mu je uz kuću. Nove džamije se grade po principu: zažmiri i gdje ubodeš prstom. A to što urbanistički je van svake pameti, to ih boli briga. evo uzmimo Ciglane i gradnju džamije. Riječ je o klasičnom urbicidu, gdje se stanarima naselja oduzima pravo da imaju slobodan prostor, odnosno zatvara im se vidik, a djeci se oduzima i ono malo jada od zelene površine. I da se razumijemo ove uvozne džamije iz arpskih zemalja i sl. nisu u duhu BiH tradicije i gradnju takvih džamija koje nisu u skladu sa BiH tradicijom i arhitekturom treba zabraniti.skolarac wrote:A jesi li to procjenio od oka da u Sa netreba vise ni jedna dzamija ili strucnom analizom vase malenkosti?Jedna od temeljni ljudskih prava svakog cvojeka je pravo na slobodno ispoljavanja vjere,ali po tebi je to klasicni urbicid.U Beogradu je bilo preko 200 dzamija,a sada je samo jedna.Je li to urbicid?Da nisi mozda iz Beograda?Better Man je napisao/la:sarajevu ne treba više ni jedna džamija, a i ove što su se sagradile su klasični urbicid, jer su se gradile bez ikakvog reda i plana i na mjestima gdje se u normalnim zemljama nikad ništa ne bi moglo sagraditi
- Haris.ba
#115 Re: Fatmir Alispahić vs. Spiegel
Odakle ti to da su prije mogli zadovoljiti potrebe?Better Man wrote: Kako su prije ovih novih džamija ljudi mogli zadovoljiti potrebe, mogli bi i sad.
Pa mogu i djeca protegnuti nogice do ogromnoga zelenila u parku preko ceste od džamije.Better Man wrote:izgleda da je mrsko ljudima malo protegnuti noge, pa hoće odmah da mu je uz kuću. Nove džamije se grade po principu: zažmiri i gdje ubodeš prstom. A to što urbanistički je van svake pameti, to ih boli briga. evo uzmimo Ciglane i gradnju džamije. Riječ je o klasičnom urbicidu, gdje se stanarima naselja oduzima pravo da imaju slobodan prostor, odnosno zatvara im se vidik, a djeci se oduzima i ono malo jada od zelene površine.
Ja nisam nikada ljeti vidio djecu da se igraju na onom zelenilu. Djeca su ti u igraoni u Lori. Dječije igraonice se mogu napraviti isto kao i džamija. Al' problem je zalagati se za to iskreno, a ne da se ne bi džamija napravila.
[/quote]Better Man wrote:I da se razumijemo ove uvozne džamije iz arpskih zemalja i sl. nisu u duhu BiH tradicije i gradnju takvih džamija koje nisu u skladu sa BiH tradicijom i arhitekturom treba zabraniti.
Kada oblik džamija, ili same džamije postaju tradicija? Pa i same džamije su došle padom bosanske srednjovjekovne države. Možda bi bolje bilo reći da su simboli pada države i strane okupacije?
Pokazuješ veliko neznanje o arhitekturi džamija. Pravila oko izgleda džamija je veoma malo. Što ne predstavlja nikakvu prepreku praćenja modernih trendova arhitekture i gradnje.
Npr. http://www.dzamije.info/index.php?p=obj ... ow&id=1496
Urbanistički - džamija na Ciglanama (o kojoj često pišeš) uopće nije na neprimjerenom mjestu. Niti je blizu stambenim objektima da zaklanja pogled ili svjetlost. Veličinom je mala. Da li je bila potreba za njom na onom mjestu ne znam. Ali to nema veze sa džamijom kao džamijom.
Pogledaj ovo:
http://bhbastina.blogger.ba/arhiva/2006/11/13/521832
Šta treba rušiti ovdje? Džamiju koja zaklanja pogled, ili zgradu?
-
VjecitiStudent
#116 Re: Fatmir Alispahić vs. Spiegel
Diane Johnstone, koja je napisala cuvenu knjigu u kojoj negira genocid u Srebrenici, takodjer uglavnom samo citira druge autore i izvore, uglavnom srpskog lobija.skolarac wrote: U ovmom tekstu Fatmir nije negirao holokaust,on samo navodi misljenja autora.To je samo jos jedna u nizu fabrikovanih lazi medija na Fatmira,kao jednog istinskog patriote za BiH.Najzalosnije je kako ljudi lako upadnu u zamku propagandne masinerije.
U vezi ove teme gostovao je na televiziji obn,evo link:http://www.youtube.com/watch?v=V9rhN9FPV9k
Sva bagra ove vrste, kad nema muda da se potpise ispod ovakvih misli, vrlo rado potpise druge "autore", sa istim rezultatom, sto ih niposto ne cini manjom bagrom.
I letimican pogled na "uglednike" koje Fatmir citira pokazuje na kakvog lika mi trosimo vrijeme:
http://www.nytimes.com/1990/10/24/us/an ... fraud.html
MALDEN, Mass., Oct. 23— A self-proclaimed execution expert and manufacturer of death machinery was charged today in a Middlesex County District Court with fraudulently practicing engineering.
The man, Frederick A. Leuchter Jr., holds a bachelor's degree in history and is not licensed to practice engineering in Massachusetts, state officials said. Mr. Leuchter has identified himself as the chief engineer of his company here, Fred A. Leuchter Associates Inc., which sells lethal injection machines, electric chairs and gallowses.
-
callmethebreeeze
#117 Re: Fatmir Alispahić vs. Spiegel
fatmir je magarac. jadni smo mi kad kreten poput njega ima platformu s koje moze javno srati.
- nokia6170
#118 Re: Fatmir Alispahić vs. Spiegel
Ko je taj Fatmir?
-
zonbirile
#119 Re: Fatmir Alispahić vs. Spiegel
Fatmir Alispahić
Neko ko se voli hvaliti kako ga Muhamed Filipović cijeni i ko pri tome ne zna da je isti taj Filipović principijelan jedino u svojoj neprincipijelnosti, došao je do još jednog (u nizu od nekoliko stotina) epohalnog otkrića. Dečko koji je nekada obećavao pišući feljtone o ljekovitom bilju i uredno izvještavao o aktivnostima općinskih službenika, da bi evoluirao u novinara-istraživača-analitičara koji svebošnjačku javnost obavještava o tome kako je Ivan Lovrenović četnik ustaške provenijencije, da su svi Srbi po abecednom redu genocidni, a Hrvati zapravo još gori samo perfidniji, sada je shvatio da su Dani davno pripremili i naslovnu stranu sa fotografijom pogođene kuće Hilme Selimovića i tekst koji je tim povodom izašao i da su samo čekali da atentator pogodi mjesto i vrijeme akcije (ali i da pogodi onako kako na fotografiji izgleda, a ne da, recimo, podbaci), pa da sve objave i daju svoj doprinos akciji Zlatka Lagumdžije nazvanoj "Vanredni izbori".
"Ne postoji ni daktilografska mogućnost da se tako dug novinski prilog s jako puno kartica teksta napiše maltene za dva-tri sata noćnog rada. Da se ne priča o tome da je u redakciji sedmičnog tipa baš tu večer trebalo imati dežurne novinare, vozače, fotoreportere, otići i biti na licu mjesta nekoliko sati, vratiti se u redakciju i otkucati tekst, pripremiti fotografije, tehnički srediti i dizajnirati u DTP-u, te sve to odnijeti u štampariju u sasvim drugom dijelu Sarajeva… I najbolje organiziranoj dnevnoj novini za to treba mnogo više vremena", piše Fatmir Alispahić, sve na osnovu višestoljetnog iskustva dopisnikovanja iz Tuzle i paralelne saradnje sa Gutenbergom lično, izvještavanja o Sarajevskom atentatu, otkrivanja afere Watergate i borbe za Bosnu i Hercegovinu i Jugoslaviju i tužbu u Haagu i Pogorelicu i Hasanaginicu…
Onaj koga zanima kako je svake srijede u Danima, ne samo onih srijeda kada se puca, može se informirati na neki od redakcijskih telefona. Sad, crtati Fatmiru Alispahiću kako se pravi sedmična novina, isto je što i od njegovog sugrađanina, dr. Emira Kabila tražiti da ovosezonskim pojačanjima FK Famos iz Hrasnice objasni proces operiranja na otvorenom srcu.
Alispahićeva metoda mišljenja najbliža je Miloševićevoj. Prvi u pisanju obožava konstrukciju "lako je dokazati", koju povremeno mijenja sa "što dokazuje", nakon koje ide niz rečenica u kojima se isto ponavlja, a ništa ne dokazuje. Drugi je, naravno, lukaviji i opasniji i često zna reći nešto kao "svima je poznato i dobro je znano da su nemačke tajne službe regrutovale kriminalce širom Evrope i slale ih na Kosovo", da bi odmah promijenio temu istupa, svjestan da nikome takvo što nije "poznato i znano", ali i dovoljno pametan da ne ostavi prostor za kontrapitanje tipa - kada.
Problem s Alispahićem je, pored ostalog, taj što on iskreno vjeruje u vlastite tvrdnje, a istovremeno boluje od one vrste narcizma koju karakterizira strah od anonimnosti. On se obračunao sa samim sobom, on piše na hiljade redova, on sam od sebe pravi predmet ismijavanja, samo da mu se ne ponovi prošlost, vrijeme u kojem je bio poznat nekolicini urednika dopisničke mreže Večernjih novina i svim zaposlenim u Općini Tuzla. Opet bi sve to bilo nevrijedno spomena - jer hiperproduktivnost i opće poznavanje daktilografije, vožnje, štamparskih rokova i srbo-četničko-komunističko-ustaško-izetbegovićevsko-lagumdžijske strategije nisu garant slave - da ga nije prozreo đavo u matičnim knjigama zaveden kao Fahrudin Radončić, a u novinarskim od osnivanja Avaza znan i kao N.V. On danas Alispahićevim analizama na efektan način očito čini nejasnim i svojoj surovoj borbi za očuvanje imperije daje "akademski" obol jednog, doduše, još uvijek gimnazijalca i to kroz formu za koju mu pripadaju autorska prava - "otvorenog pisma javnosti našeg poznatog publiciste".
a koji kao šef pressa opština Tuzla piše umrlice umrlih van med.ustanova,a ima silnu želju za javnim radom i promocijom,profil naprave kolege novinari
Neko ko se voli hvaliti kako ga Muhamed Filipović cijeni i ko pri tome ne zna da je isti taj Filipović principijelan jedino u svojoj neprincipijelnosti, došao je do još jednog (u nizu od nekoliko stotina) epohalnog otkrića. Dečko koji je nekada obećavao pišući feljtone o ljekovitom bilju i uredno izvještavao o aktivnostima općinskih službenika, da bi evoluirao u novinara-istraživača-analitičara koji svebošnjačku javnost obavještava o tome kako je Ivan Lovrenović četnik ustaške provenijencije, da su svi Srbi po abecednom redu genocidni, a Hrvati zapravo još gori samo perfidniji, sada je shvatio da su Dani davno pripremili i naslovnu stranu sa fotografijom pogođene kuće Hilme Selimovića i tekst koji je tim povodom izašao i da su samo čekali da atentator pogodi mjesto i vrijeme akcije (ali i da pogodi onako kako na fotografiji izgleda, a ne da, recimo, podbaci), pa da sve objave i daju svoj doprinos akciji Zlatka Lagumdžije nazvanoj "Vanredni izbori".
"Ne postoji ni daktilografska mogućnost da se tako dug novinski prilog s jako puno kartica teksta napiše maltene za dva-tri sata noćnog rada. Da se ne priča o tome da je u redakciji sedmičnog tipa baš tu večer trebalo imati dežurne novinare, vozače, fotoreportere, otići i biti na licu mjesta nekoliko sati, vratiti se u redakciju i otkucati tekst, pripremiti fotografije, tehnički srediti i dizajnirati u DTP-u, te sve to odnijeti u štampariju u sasvim drugom dijelu Sarajeva… I najbolje organiziranoj dnevnoj novini za to treba mnogo više vremena", piše Fatmir Alispahić, sve na osnovu višestoljetnog iskustva dopisnikovanja iz Tuzle i paralelne saradnje sa Gutenbergom lično, izvještavanja o Sarajevskom atentatu, otkrivanja afere Watergate i borbe za Bosnu i Hercegovinu i Jugoslaviju i tužbu u Haagu i Pogorelicu i Hasanaginicu…
Onaj koga zanima kako je svake srijede u Danima, ne samo onih srijeda kada se puca, može se informirati na neki od redakcijskih telefona. Sad, crtati Fatmiru Alispahiću kako se pravi sedmična novina, isto je što i od njegovog sugrađanina, dr. Emira Kabila tražiti da ovosezonskim pojačanjima FK Famos iz Hrasnice objasni proces operiranja na otvorenom srcu.
Alispahićeva metoda mišljenja najbliža je Miloševićevoj. Prvi u pisanju obožava konstrukciju "lako je dokazati", koju povremeno mijenja sa "što dokazuje", nakon koje ide niz rečenica u kojima se isto ponavlja, a ništa ne dokazuje. Drugi je, naravno, lukaviji i opasniji i često zna reći nešto kao "svima je poznato i dobro je znano da su nemačke tajne službe regrutovale kriminalce širom Evrope i slale ih na Kosovo", da bi odmah promijenio temu istupa, svjestan da nikome takvo što nije "poznato i znano", ali i dovoljno pametan da ne ostavi prostor za kontrapitanje tipa - kada.
Problem s Alispahićem je, pored ostalog, taj što on iskreno vjeruje u vlastite tvrdnje, a istovremeno boluje od one vrste narcizma koju karakterizira strah od anonimnosti. On se obračunao sa samim sobom, on piše na hiljade redova, on sam od sebe pravi predmet ismijavanja, samo da mu se ne ponovi prošlost, vrijeme u kojem je bio poznat nekolicini urednika dopisničke mreže Večernjih novina i svim zaposlenim u Općini Tuzla. Opet bi sve to bilo nevrijedno spomena - jer hiperproduktivnost i opće poznavanje daktilografije, vožnje, štamparskih rokova i srbo-četničko-komunističko-ustaško-izetbegovićevsko-lagumdžijske strategije nisu garant slave - da ga nije prozreo đavo u matičnim knjigama zaveden kao Fahrudin Radončić, a u novinarskim od osnivanja Avaza znan i kao N.V. On danas Alispahićevim analizama na efektan način očito čini nejasnim i svojoj surovoj borbi za očuvanje imperije daje "akademski" obol jednog, doduše, još uvijek gimnazijalca i to kroz formu za koju mu pripadaju autorska prava - "otvorenog pisma javnosti našeg poznatog publiciste".
a koji kao šef pressa opština Tuzla piše umrlice umrlih van med.ustanova,a ima silnu želju za javnim radom i promocijom,profil naprave kolege novinari
-
callmethebreeeze
#120 Re: Fatmir Alispahić vs. Spiegel
iako niko od gore navedenih ne spada u neku moralnu gromadu, mene zanima da li bi i danas, nakon svih kretenluka koje je fatmir ispisao, bili podjednako pozitivni... ja sumnjam. sjecam se da sam kao mlad momak rado citao njegove tekstove u ooslobodjenju, ali je onda poceo da pise za walter i tu je pokazao da je prehladjen u glavu.
-
callmethebreeeze
#121 Re: Fatmir Alispahić vs. Spiegel
iako niko od gore navedenih ne spada u neku moralnu gromadu, mene zanima da li bi i danas, nakon svih kretenluka koje je fatmir ispisao, bili podjednako pozitivni... ja sumnjam. sjecam se da sam kao mlad momak rado citao njegove tekstove u ooslobodjenju, ali je onda poceo da pise za walter i tu je pokazao da je prehladjen u glavu.
- ultima_palabra
#122 Re: Fatmir Alispahić vs. Spiegel
skolarac wrote:Svaki covjek ima pravo na slobodu misljenja,tako i ti zonbirile.Za razliku od tvog misljenja,evo sta kazu neki ugledni gradjani BiH:
-Akademik prof. dr. Esad Duraković (Start, 19. XI 2004.)
Divim se hrabrosti tog čovjeka. Ponekad se pitam odakle mu tolika hrabrost. Ja toj hrabrosti srdačno aplaudiram.
-Akademik prof. dr. Muhamed Filipović (Dnevni avaz, 17. V 2003.)
Lično cijenim Fatmira Alispahića. Smatram ga vrlo inteligentnim i vrlo sposobnim čovjekom koji veoma mnogo obećava. Njegovim osobitim kvalitetom smatram veliku osjetljivost prema situaciji u kojoj se nalaze Bosna, Bošnjaci i muslimani.
-Akademik Abdulah Sidran (Ljiljan, 19. VIII 2002.)
Tekstove Fatmira Alispahića čitam kao neke heftične lektire, istina bolne lektire, istina nije lahko zaspati poslije čitanja njegovih tekstova…
-Akademik Nedžad Ibrišimović (Bosnjaci.net, 26. II 2006.)
Čitajući Fatmirove knjige bio sam postiđen zbog svoje pasivnosti naspram svega što nam se dešava. Hvala Fatmiru što je u meni probudio taj stid, i hvala mu što mi je omogućio da mu se pridružim. Moj lider je bio Alija Izetbegović, a danas je moj lider Fatmir Alispahić
-Prof. dr. Nijaz Duraković (Dnevni avaz, 20. V 2003.)
Ako se njegovo pisanje nekome ne sviđa, Bože moj, to nije razlog da se na njega sruči lavina optužbi koje puno, doista puno mirišu na najcrnja staljinistička vremena. Ta lavina niti daje legitimaciju demokratičnosti, niti slobode, niti nezavisnosti. Na kraju krajeva, Fatmir je dosta toga dobro pogodio i dobro dijagnosticira
-Gradmir Gojer (Oslobođenje, 5. XI 2000.)
Fatmir Alispahić je po mnogo čemu specifična kulturna, kulturologijska, literarna, a sve snažnije politička i politikološka pojavnost kod nas.
Ovo su samo neki,ima ih jos.E sad,sta mislis ko istinu govori,ti ili oni?
(@ultima_palabra, 30.XII 2009.)Što se tiče Fatmira, onakvim ljudima treba pomoći, a ne komentarisati ono što napišu je pristojno, u najmanju ruku. Musliman bratu muslimanu treba sakriti mahanu, mislim da kaže hadis.
Veći sam autoritet od pomenutih političkih prostitutki
-
callmethebreeeze
#123 Re: Fatmir Alispahić vs. Spiegel
za razliku od kretena koji, najblaze receno, banalizuje holokaust i koji je ipisao tonu gadosti u walteru, zacinjenih rijecima poput supak, govno, i sl, ja jesam moralna gromada.