Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post Reply
kv99

#101 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by kv99 »

MAD wrote:Jedno su realnosti a drugo su zelje. Niti ce Bosnjaci poraziti Srbe u bliz ratu kako ovdje to neki zamisljaju i osloboditi Bosnu jer je to utopija.Niti Amerika radi na tome. Niti jedan narod u Bosni ne moze poraziti vojno onaj drugi. Vidim da ovdje neki analiticari razradjuju vojne taktike, Svaki rat bi vodio u jos vecu katastrofu bez pobjednika, samo gubitnici.

Trebas to reci krkanu i njegovim cetnicima. Sto se onda dzabe organizuju, trose milione na opremanje i obuku paravojnih jedinica, nabavljaju opremu , organizuju se i okupljaju ?
O sukobima "naroda " i kako je "narod " ne moguce poraziti pricaju cetnici jer poistovjecuju "narod " i ideologiju . Vidi kako se "narod" pomirio i prihvatio npr Hrvatsku kada je "idologija" nestala . To sto cetnici pokusavaju da uniste druge narode jer ne prihvacaju njihovu ideologiju ne znaci da to i drugi rade. I to de bi rat vodio u "katastrofu/ svi bi izgubli / gdje ce komsija na komsiju " smo culi vec i ranije ali je opet "neko " krenuo da sa kamom i metkom ostvari svoje ciljeve.
konrad

#102 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by konrad »

kv99 wrote:Koliko god da je Turaka u Njemackoj oni nece prestavljati neku moc ili imati mogucnost da uticu na politiku te zemlje, tako i Evropa rezonuje sa muslimanima. Npr i da ima 10 miliona BiH Muslimana , razbacanih i podjeljenih medzu nekoliko 100 miliona kriscana u Evropi je bezopasnije nego 2 miliona muslimana u suverenoj drzavi.
Ja ne znam odakle ovakve ideje da bi bilo ko tako razmisljao :? Ovo je potpuno neosnovano.
dallton

#103 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by dallton »

clinton zabija jos jedan klin u mrtvacki kovceg americkih odnosa s evropom generalno, ovaj put preko bih ...kao sto sam danas citirao druge izvore vise puta, evropa je halalila bih odnosno nije zainteresirana, mi smo zainteresirani do tacke u kojoj se nesto dobija znajuci da clanovi necemo biti nikad, i tu se jos dodaje faktor razmimoilazenja izmedjue amera i evrope, americko okretanje prema istoku i aziji generalno (radi svojih strateskih interesa) a sto se nas odrazava konkretno u kontekstu americko - turskih odnosa, a sto potvrdjuje i ona vrlo otvorena (za diplomate) izjava turskog ministra vanjskih poslova od prije par dana

dakle, sa opet sebe citiram: sretna nova 1877
kv99

#104 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by kv99 »

konrad wrote:
kv99 wrote:Koliko god da je Turaka u Njemackoj oni nece prestavljati neku moc ili imati mogucnost da uticu na politiku te zemlje, tako i Evropa rezonuje sa muslimanima. Npr i da ima 10 miliona BiH Muslimana , razbacanih i podjeljenih medzu nekoliko 100 miliona kriscana u Evropi je bezopasnije nego 2 miliona muslimana u suverenoj drzavi.
Ja ne znam odakle ovakve ideje da bi bilo ko tako razmisljao :? Ovo je potpuno neosnovano.
500 000 muslimana u BiH moze da odigra veliku ulogu jer je razlika ako imas 1,5 ili 2 miliona u drzavi od 4 ali ako uzmes tih 500 000 pa ih razbacas po 30 000 u jednoj drzavi , 20 000 u drugoj, 70 000 na jedan kontinet, 50 000 na drugi itd onda to prestaje biti ikakav faktor. Postaju kap u vodi koji nemaju ni politicki /ekonomski/ vojni nacin da ista promjene.
konrad

#105 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by konrad »

kv99 wrote:500 000 muslimana u BiH moze da odigra veliku ulogu jer je razlika ako imas 1,5 ili 2 miliona u drzavi od 4 ali ako uzmes tih 500 000 pa ih razbacas po 30 000 u jednoj drzavi , 20 000 u drugoj, 70 000 na jedan kontinet, 50 000 na drugi itd onda to prestaje biti ikakav faktor. Postaju kap u vodi koji nemaju ni politicki /ekonomski/ vojni nacin da ista promjene.
Mislim kakav faktor, sta bi to radili ? Ja mislim da je to sve bez ikakve osnove i da niko ne treba da se plasi BiH.
vee-jay

#106 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by vee-jay »

.... :-)
Last edited by vee-jay on 03/11/2009 16:34, edited 1 time in total.
MAD

#107 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by MAD »

dallton wrote:clinton zabija jos jedan klin u mrtvacki kovceg americkih odnosa s evropom generalno, ovaj put preko bih ...kao sto sam danas citirao druge izvore vise puta, evropa je halalila bih odnosno nije zainteresirana, mi smo zainteresirani do tacke u kojoj se nesto dobija znajuci da clanovi necemo biti nikad, i tu se jos dodaje faktor razmimoilazenja izmedjue amera i evrope, americko okretanje prema istoku i aziji generalno (radi svojih strateskih interesa) a sto se nas odrazava konkretno u kontekstu americko - turskih odnosa, a sto potvrdjuje i ona vrlo otvorena (za diplomate) izjava turskog ministra vanjskih poslova od prije par dana

Ti stvarno mislis da Englezi i Amerikanci ce da se razidju zbog Bosne, e moj Daltone..Evropa jeste neslozna, ali su ipak poslije Amerike i dalje najveci faktor po pitanju svjetske politike.
nihoniho

#108 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by nihoniho »

nevjerovatno s koliko se sigurnosti tvrdi da nas evropa ne zeli dok nas ta ista evropa, svakodnevno , moli da ispunimo minimum uslova da nas prime. eto "klinton ovom izjavom zabija eksere u kovceg odnosa sa evropom"!?super pretenciozno. ovaj intervju nije interesantno ni u PC, a kamo li da ce neko u njemu traziti razmimoilazenje izmedju EU i amerike.
nego, ocigledno se trazi svaki razlog da se iskaze antievropsko raspolozenje.
najbolje bi bilo da napravimo sistem kao u saudijskoj arabiji, da nas amerika stiti, a feudalizam cvjeta. e kurac.
francuska i engleska nisu same u evropi i europska politika se mijenja u odnosu na stanje na terenu. ima tu raznih utjecaja i interesa i evropa je, bez dileme, jedini garant napretka ove drzave.
Sounder

#109 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by Sounder »

Je li ovo znaci da se napokon moze ukinuti prica "kako ukinuti RS"?
dallton

#110 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by dallton »

MAD wrote:
dallton wrote:clinton zabija jos jedan klin u mrtvacki kovceg americkih odnosa s evropom generalno, ovaj put preko bih ...kao sto sam danas citirao druge izvore vise puta, evropa je halalila bih odnosno nije zainteresirana, mi smo zainteresirani do tacke u kojoj se nesto dobija znajuci da clanovi necemo biti nikad, i tu se jos dodaje faktor razmimoilazenja izmedjue amera i evrope, americko okretanje prema istoku i aziji generalno (radi svojih strateskih interesa) a sto se nas odrazava konkretno u kontekstu americko - turskih odnosa, a sto potvrdjuje i ona vrlo otvorena (za diplomate) izjava turskog ministra vanjskih poslova od prije par dana

Ti stvarno mislis da Englezi i Amerikanci ce da se razidju zbog Bosne, e moj Daltone..Evropa jeste neslozna, ali su ipak poslije Amerike i dalje najveci faktor po pitanju svjetske politike.
ti si izgleda pobrkao loncice...englezi imaju specijalne odnose s amerikom vec evo cijelo stoljece i vise, iz prostog razloga sto bez amera englezi nemaju stolice na kojoj ce sjediti, jer na kontinentu samo gledaju kako da ih izguraju, a i svakako je za englesku eu samo jedna prolazna faza koja moze i ne mora biti korisna...sto se tice francuske, ona vodi svoju politiku unutar eu a koja je uvijek bila protivna amerima, da bi se uspostavila ravnoteza...njemacka je imala svoj dio specijalnih odnosa nakon drugog svijetskog rata s amerima, sad se to mijenja jer se osjecaju jaci a i potrebna im je saradnja s rusijom...amerika se svakako okrenula istoku, jer oni vise koristi od evrope i nemaju, naprotiv imaju sad samo vise stete...
MAD

#111 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by MAD »

dallton wrote:
MAD wrote:

ti si izgleda pobrkao loncice...englezi imaju specijalne odnose s amerikom vec evo cijelo stoljece i vise, iz prostog razloga sto bez amera englezi nemaju stolice na kojoj ce sjediti, jer na kontinentu samo gledaju kako da ih izguraju, a i svakako je za englesku eu samo jedna prolazna faza koja moze i ne mora biti korisna...sto se tice francuske, ona vodi svoju politiku unutar eu a koja je uvijek bila protivna amerima, da bi se uspostavila ravnoteza...njemacka je imala svoj dio specijalnih odnosa nakon drugog svijetskog rata s amerima, sad se to mijenja jer se osjecaju jaci a i potrebna im je saradnja s rusijom...amerika se svakako okrenula istoku, jer oni vise koristi od evrope i nemaju, naprotiv imaju sad samo vise stete...
A reci mi ko cini vojnike Nato-a, Evropske zemlje, neke simbolicno a neke malo vise, i Amerikanci novije ratove vode uz pomoc Evropski drzava. Sta mislis da ce ikad istocne zemlje imati takvu saradnju sa Amerima, mislim tesko. I nece se Amerikanci odreci takve pomoci, inace ne bi prosirivali krug Nato zemalja.
Geronimo81

#112 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by Geronimo81 »

kv99 wrote:
kv99 wrote:
Geronimo81 wrote:A klintona i izjava.Bas me onako interesuje zasto Hrvatskoj europa nije ukinula embargo na oruzje.Da je hrvatskoj bilo dozvoljeno ovo bi pilo vode a ovako ne pije i svodi se na srbijanske prijatelje i njihov lobi u ENG,FRA.RUSS.Klintoj ne legenda jos bolju ima izjavu za slovenacki i hrvatski spor :):)

1) Nije se moglo ukinuti embargo Hrvatskoj a da se u istom trenutku ne ukine embargo Bosni i Hercegovini a cilj je bio da embargo za BiH ostane na snazi. Prosipala se teza: embargo za citavo podrucje bivse Jugoslavije a ustvari embargo je bio samo za Bosnu i Hercegovinu .
2) Zato se prislo drugom rjesenju : Hrvatska je uvozila sve sto joj je bilo potrebno sa ili bez embarga a samo je oruzje koje je bilo namjenjeno ABIH bilo zaustavljano ( sjeti se samo cije je brodove i oruzje NATO zaustavljao ). Hrvatskoj je dopusteno da nabavi sve sto joj je bilo potrebno : od pjesadijkog naoruzanje ,tenkova, aviona, borbenih helikoptera pa do moderne opreme za izvidzanje . Hrvatska je dozvoljeno da se naoruaza , cetnici su imali oruzje i jos su bez ometanja nabavljali sta im je bilo potrebno, znaci embargo je naudio Bosni i Hercegovini.
1 Znam da se nije mogao ukinuti a odakle ti znas sta je cilj koda srbi nisu htjeli i krajinu ? Nije ukinut radi jakog srbijanskog lobija u ENG,FRA,RUS cak i u SWED. Nemoj da zaboravis da nije bilo Amera nikad se oluja nebi mogla desiti.Cak i kad su Ameri stajali za tu akciju francuzi i englezi su trazili da im se dostave pravci napada HV.Evo danas imas jedan srbijanski lobi koji je oslobodio biljanu.
I hrvatskoj su ulovili dosta posiljki ali ih je mnogo prosvercala a i hrvatska je uhvatila mnogo oruzja od JNA po vojarnama od JNA.
80% oruzja koje su uvezli je bilo sa prostora bivseg SSSR koje su preko mutni likova uvozili.Nitko ne tvrdi da embargo nije naudio ko bude tvrdio lud je ali nije istina sto klinton kaze, jer ta krsćanska europa nije bila cijela za nametanje embarga i vise drzava je bilo za ukidanje embarga ali nemozes nista kad dvije vodece zemlje u EU stopaju posto imaju jak srbijanski lobi.Ta europa je primila xy izbijeglica muslimana sirom svijeta u svoje drzave a da je bila protiv muslimana nebi ih ni primala.
Klinton je zaboravio da je on i zaustavio akcije ABIH,HV,HVO i potpuni slom VRS.
Pare i veze vrte tamo gdje burgija nemoze vazda bilo i ostalo
Npr kad se kaze Svijet ne misli se na sve drzave i drzavice ( od Mongolije do Malvija) vec na one sa uticajem i moci , tako se i sa Evropom ne misli na Andoru i Dansku vec na Britaniju, Franscusku, Spaniju, Njemacku, Italiju itd. Vecina od njih je bila da se zadrzi embargo a tu je imao uticaja cetnicki lobi koji je bas potencirao "islamsku prijetnju" . Ali zar nije bas krivosuti isto tako zagovarao " odbranu krscanstva" i sa time pravdao agresiju i pokusaj podjele BiH ?

Evropa je primila izbjeglice kao sto je Njemacka primila Turke. Koliko god da je Turaka u Njemackoj oni nece prestavljati neku moc ili imati mogucnost da uticu na politiku te zemlje, tako i Evropa rezonuje sa muslimanima. Npr i da ima 10 miliona BiH Muslimana , razbacanih i podjeljenih medzu nekoliko 100 miliona kriscana u Evropi je bezopasnije nego 2 miliona muslimana u suverenoj drzavi.

I opet na kraju, embargo nije ukinut Hrvatskoj jer bi time morali da ukinu embargo i BiH a tada bi bilo teze da opravdavaju onemogucavanje legitimnog prava na odbranu. Ovako se Hrvatska naoruzala do zuba ( cetnici su vec imali sve sto pozele i vise od toga ) a BiH je ostala na milost i nemilost krvnicima.[/quote]

Slazem se da se ne misli na drzave sa mocnim utjecajem a te drzave su bile pod srbijanskim lobijem vec stoljecima.
Taj lobi drzi i dan danas da je cika draza antifasista.
U biti kasnije je Alija i potvrdio srbijanske tvrdnje za islamizaciju ali opet je tu bilo drzava poput njemacke koja se borila da se ukine embargo ali protiv najaci zemalja poput ENG i FRA pa jos i rusa se nije moglo.
nihoniho

#113 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by nihoniho »

vee-jay wrote:Da se interesi USA ne poklapaju sa interesima BiH, BiH danas vise ne bi bilo. Tako dakle zasada, hvala USA!
:thumbup:
pa sto su ti isti amerikanci cekali 4 godine da intervenisu? godine u kojima je opstanak bosnjaka visio o koncu, a time i opstanak bosne.
intervenisali su kada je bosna postala sinonim humanitarne katastrofe u sred civiliziranog svijeta, kada je bilo evidentno da se dogodio genocid i da kraj rata nije ni na vidiku, kada je bosna,objektivno, postala trn u dupetu svih, nazovi ,slobodarskih i demokratskih sila itd . pokupili bodove, pomoglo im na izborima cao djaci. koliko su se ozbiljno pozabavili bosnom pokazuje dejtonski eksperiment. nego, u svakom slucaju, hvala im, bolje i to nego kao ovi ovdje.
Ne pada mi na pamet

#114 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by Ne pada mi na pamet »

Kad vidim izjave ovdje malo se zapitam. Mislim, nemoguce je da ovoliko salonaca zna koristiti internet. Dakle ima ovdje i bosnja, ali sa manjkom necega. Genijalci, nije Klinton nista izjavio, pogotovu da "napakosti" odnosima EU i BIH :) Izasla je knjiga, gdje se izjava spominje. Sto se tice odnosa SAD i nekih zemalja EU, ovdje izgleda neki nisu culi za izraz "Nova Europa"? Super je da je i Njemacka ukljucena, dobro je imati ih na nasoj strani.

Sad makar mozemo kreirati dugorocnu strategiju, a EU Allahimanet, koji cete nam. A ukidanje RS tek pocinje. Ali na druge nacine.
dallton

#115 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by dallton »

MAD wrote:
dallton wrote:
MAD wrote:
A reci mi ko cini vojnike Nato-a, Evropske zemlje, neke simbolicno a neke malo vise, i Amerikanci novije ratove vode uz pomoc Evropski drzava. Sta mislis da ce ikad istocne zemlje imati takvu saradnju sa Amerima, mislim tesko. I nece se Amerikanci odreci takve pomoci, inace ne bi prosirivali krug Nato zemalja.
predlazem ti da izvedes sljedeci mentalni experiment: uzivi se u ulogu nekog americkog politicara, koji je eto je li tradicijski racunao na evropu, stare sile i ovo ono...a onda dodje afganistan i irak, pa prodje dosta vremena i skontas da su ti "saveznici" poslali mozda po 100 vojnika ala poljska i da gledaju da pobjegnu koliko ih noge nose, a tebi su recimo srednji istok, kina i kavkaz prioriteti u buducnosti...eto uzivi se u tu ulogu pa vidi kakve bi ti zakljucke donijeo o svojim saveznicima na koje si racunao ranije

uostalom, imas onaj tekst guardiana gore, obama se nije htjeo sastati sa liderima eu barosom i comp., vec je poslao potpredsjednika - ja mislim da je to sasvim dovoljna poruka...
kv99

#116 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by kv99 »

Geronimo81 wrote:
kv99 wrote:
Geronimo81 wrote:A klintona i izjava.Bas me onako interesuje zasto Hrvatskoj europa nije ukinula embargo na oruzje.Da je hrvatskoj bilo dozvoljeno ovo bi pilo vode a ovako ne pije i svodi se na srbijanske prijatelje i njihov lobi u ENG,FRA.RUSS.Klintoj ne legenda jos bolju ima izjavu za slovenacki i hrvatski spor :):)

1) Nije se moglo ukinuti embargo Hrvatskoj a da se u istom trenutku ne ukine embargo Bosni i Hercegovini a cilj je bio da embargo za BiH ostane na snazi. Prosipala se teza: embargo za citavo podrucje bivse Jugoslavije a ustvari embargo je bio samo za Bosnu i Hercegovinu .
2) Zato se prislo drugom rjesenju : Hrvatska je uvozila sve sto joj je bilo potrebno sa ili bez embarga a samo je oruzje koje je bilo namjenjeno ABIH bilo zaustavljano ( sjeti se samo cije je brodove i oruzje NATO zaustavljao ). Hrvatskoj je dopusteno da nabavi sve sto joj je bilo potrebno : od pjesadijkog naoruzanje ,tenkova, aviona, borbenih helikoptera pa do moderne opreme za izvidzanje . Hrvatska je dozvoljeno da se naoruaza , cetnici su imali oruzje i jos su bez ometanja nabavljali sta im je bilo potrebno, znaci embargo je naudio Bosni i Hercegovini.

Slazem se da se ne misli na drzave sa mocnim utjecajem a te drzave su bile pod srbijanskim lobijem vec stoljecima.
Taj lobi drzi i dan danas da je cika draza antifasista.
U biti kasnije je Alija i potvrdio srbijanske tvrdnje za islamizaciju ali opet je tu bilo drzava poput njemacke koja se borila da se ukine embargo ali protiv najaci zemalja poput ENG i FRA pa jos i rusa se nije moglo.
Pa to je ono sto ja govorim citavo vrijeme. Amerika + Njemacka nisu mogle da ukinu embargo jer su se tome protivile ENG , Francuska, Rusija itd. To da je cetnicki lobi odigrao ulogu je ocigledno i oni su i iskoristili to "islamsko " pitanje da bi opravdali svoje namjere. Ne vjerujem da su mogli da izlobiraju tako sto bi rekli " pustite da ih mi pokoljemo jer hocemo veliku srbiju " vec su to zamotali u " islamska prijetnja u BiH / nacisticki ( Njemacki ) saradnici u Hr" a oni stari fasisti u Eng i Franc su to rado prihvatili .
jefferson

#117 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by jefferson »

Joj komentara boze dragi. Kad cete vi shvatiti da svaki potez bilo koje administracije koja u to vrijeme okupira Bijelu Kucu, se prvenstveno gleda kakve ce to posljedice imati na domace americke prilike.
Svi vi pricate samo u BiH, a zaboravljate masakr koji su amerikanci dozivjeli 1993 godine u Somaliji. Bilo kakva intervencija odmah poslije toga bi Clintona najvjerovatnije kostala izbora, a tek je preuzeo mandat.
Isto se desava danas sa afganistanom. Odluke o toj zemlji se prvenstveno gledaju kroz americke domace prilike. To je pogresno, ali to je tako.
I prestanite sa pricama kako su oni trebali nama doci rjesiti situaciju. Naravno da je embargo bio pogresan, ali pogledajte koliko su nasi prvaci spickali para koje su bile namjenjene kupovini oruzja. Sta mislite jel, iranci nama bez americkog znanja dovlacili oruzje, isto kao i HR?
Mi ni danas ne znamo bil pisali ili srali, a ocekujemo pomoc.
Ljudi dodju pomognu, a mi opet biramo istu gamad koja ce saradjivati sa amerikancima sve dok mogu birati upravne odbore najjacih firmi i banaka. Onog trenutka kada amerikanci kazu dosta vas je, odmah su proglaseni za: islamofobe, cetnike i ostalo.
Pitanje koje bi ja postavio jeste: da li smo mi uopste zasluzili ovoliki angazman SAD? Mozda su SAD nakon svih nasih gluposti (djeljenja pasosa na siroko i slicnih politickih sunovrata) trebale reci, eto vam EU pa gledajte odakle se vedri!
Geronimo81

#118 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by Geronimo81 »

ma okokole smo dosli do istog zakljucka :)
KV99 a jeli alija pomogao da te njihove tvrdnje postanu istina ?
dallton

#119 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by dallton »

Ne pada mi na pamet wrote:Kad vidim izjave ovdje malo se zapitam. Mislim, nemoguce je da ovoliko salonaca zna koristiti internet. Dakle ima ovdje i bosnja, ali sa manjkom necega. Genijalci, nije Klinton nista izjavio, pogotovu da "napakosti" odnosima EU i BIH :) Izasla je knjiga, gdje se izjava spominje. Sto se tice odnosa SAD i nekih zemalja EU, ovdje izgleda neki nisu culi za izraz "Nova Europa"? Super je da je i Njemacka ukljucena, dobro je imati ih na nasoj strani.

Sad makar mozemo kreirati dugorocnu strategiju, a EU Allahimanet, koji cete nam. A ukidanje RS tek pocinje. Ali na druge nacine.
ako si nekad objavljivao knjigu ili imao kontakte s izdavackim kucama, znas da svaka knjiga prodje odredjenu formu pa ne bas cenzure ali se brisu neke stvari za koje se misli da ne dobro "sjele" citaocima ili publici...e sad kad neki predsjednik pise knjigu, onda se pitaju i neki drugi faktori (recimo sta se smije reci a da se ne ugrozi nacionlni interes ili sigurnost drzave)

ja uopste ne mislim da je klintonu pri davanju ove izjave bih bila na kraj pameti (evropa mislim da jeste, ako nista radi buducih citalaca).... ali je ipak vrlo interesantno da on u svojoj autobiografiji tako otvoreno govori o necemu sto nije "davna historija" vec naprotiv goruci problem - dakle i historicar koji je ovo biljezio i sam klinton su sigurno bili svjesni posljedica onoga sto oni kazu, ali su ipak to odlucili da uvrste u knjigu...
kiky

#120 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by kiky »

nevjerujem da evropa neželi bih ...
u evropskim ambicijama i jeste ujedinjenje cijele evrope ( uključujući i bih ) .. ( srbija je več odavno počasni član eu-a ) ...
problem je u likovima koji trenutno obnašaju najvažnije funkcije u briselu ...
to je podla, korumpirana banda kojoj je apetit puko za ruskim parama, gasom i naftom i tome su podredili sve svoje aktivnosti ...
bolesna želja rusije da opet bude bitna, ekonomska i moralna kriza u eu, nesnalaženje i neodlučnost baraka obame i rezultate vidimo ...
za sad, bosni je bitno da se neoštečena izvuče iz bildtovog perioda ... ( jest da poslije dolaze španci koji su takođe dokazani nam neprijatelji )
u tom kontekstu mislim da klintonova izjava nije naivna ni slučajna ...
na kraju krajeva, sve evropske zemlje kojima su ameri valjali u zadnjih 20 godina su u nemilosti ove briselske bande ...
počevši od hrvatske, bosne, kosova, albanije, poljske do ukrajine, gruzije i turske ...
kv99

#121 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by kv99 »

Geronimo81 wrote:ma okokole smo dosli do istog zakljucka :)
KV99 a jeli alija pomogao da te njihove tvrdnje postanu istina ?
Nije da branima politiku SDA ili Alije ali pitaj se sta je bilo moguce uraditi u tom trenutku ? Radikalizacija Armije i politike je pocela krajem 93 tj kad je vec vise od godinu dana trajala agresija mnogo jaceg agresora, MZ ne samo da nije pomogla vec je aktivno odmagala, drugi agresor je otpoceo napade ...i tada mu dolaze islamisti koji mu u tom trenutku jedini nude pomoc. Sta bi ti uradio u tom trenutku ? Cherchill je za vrijeme 2 SR rekao kad su ga pitali kako to da on koji je okorjeli antikomunista propagira za Staljina rekao : "Da Hitler napadne pakao ja bi ponudio saveznistvo davolu". Mozda je Alija to uradio drage volje ali da je Mahatma Gandi bio na njegovom mjestu u zimu 1993 ne vjerujem da bi imao bolju alternativu: Prihvati pomoc od bilo koga ko je nudi ili nestani sa lica zemlje .

P.S ja ovim ne opravdavam politiku SDA koja je nastavila sa preuzimanjem religije za svoje ciljeve sve do danas
and

#122 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by and »

nihoniho wrote:
vee-jay wrote:Da se interesi USA ne poklapaju sa interesima BiH, BiH danas vise ne bi bilo. Tako dakle zasada, hvala USA!
pa sto su ti isti amerikanci cekali 4 godine da intervenisu? godine u kojima je opstanak bosnjaka visio o koncu, a time i opstanak bosne.
intervenisali su kada je bosna postala sinonim humanitarne katastrofe u sred civiliziranog svijeta, kada je bilo evidentno da se dogodio genocid i da kraj rata nije ni na vidiku, kada je bosna,objektivno, postala trn u dupetu svih, nazovi ,slobodarskih i demokratskih sila itd . pokupili bodove, pomoglo im na izborima cao djaci. koliko su se ozbiljno pozabavili bosnom pokazuje dejtonski eksperiment. nego, u svakom slucaju, hvala im, bolje i to nego kao ovi ovdje.
amerikanci su cijelo vrijeme htjeli ukinuti embargo na naoružanje,htjeli su dozvoliti legalnoj vladi da se brani,jer takva su međunarodna pravila i u un-u i u nato-u.
amerikanci su imali strašan pritisak javnosti i u usa,ali sve napore su blokirali englezi i francuzi pod izgovorom da oni imaju trupe na terenu,a da je lako amerima pričati kada nemaju vojnike na tlu.oni su se kao bojali za svoje trupe.ubjeđivali su amere i da ti napadi iz zraka neće dati rezultate,već samo da će oni imati gubitke na terenu.
zanimljivo je da je čak i rusija u određenim situacijama pravila manje smetnji nego englezi i francuzi.
čak je u jednom momentu došlo do toga da je prijetila opasnost raspada nato saveza.
ameri su nakon svega,kada je došlo do ogromnog pritiska javnosti i promjena u komandi nato u bih izveo bombardovanje,embargo su kršili i raznim kanalima slali oružje.pokazali su englezima i francuzima da je njihov "strah",(odnosno želja da se jednoj strani pomogne),bio bez razloga i da se rat u bih i sva krvoprolića i zločini mogao odmah zaustaviti.
nihoniho

#123 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by nihoniho »

evo, iskoristise i ovu priliku da opravdaju katastrofalnu balijsku politiku
jeste, i mladi muslimani su,jos onda, predvidjeli ovakav razvoj dogadjaja pa u pokusali radikalizirati bih muslimane da bi isprovocirali intervenciju amerike.
Tokio

#124 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by Tokio »

do kad...... :run:
dallton

#125 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by dallton »

Tokio wrote:
do kad...... :run:
do onog momenta do kad je americi u interesu poboljsanje odnosa s muslimanskim svijetom - a posto je poboljsanje tek pocelo i jos je nejako, zakljucak je vrlo dugo ce amerika pomagati bih...naravno, niko ti ne moze pomoci ako neces sebi, i ja da sam na mjestu amera odjebao bi bih odavno samo radi ovih lopova medju bosnjacima tipa radoncic ...srecom, pa nam progledaju kroz prste, ja na njihovom mjestu ne bi
Post Reply