Pocetak rata u Sarajevu

Locked
Kupalo

#101 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Kupalo »

HAVANA wrote:
Dozer wrote:
I u cemu se onda razlikuju Srbi, Hrvati i Bosnjaci u BiH (mada ja vise volim reci ono sto je puno ispravnije - bosanski pravoslavci, katolici i muslimani)? Po meni, ni u cemu i ni po cemu stvarno bitnom, osim mozda kolicini gluposti i zatupljenosti.

Ni ja svoju djecu ne ucim da mrze, vjeruj mi, iako sam prezivio i dozivio sve sto jesam. Pricam im, ali ne forsiram. Kada vidim ili cujem da govore nesto u tom kontekstu, tu im pojasnim, ali uvijek i naglasim da TO NEMA NIKAKVE VEZE s njihovim zivotom, i da ne treba da ima. Da neko ko se zove Dragan ili Ivica ili Ahmed nije ni stotinke manje ili vise vrijedan. Uvijek im ponavljam da drugu djecu ne gledaju po tome kako se zovu ili u sta se svrstavaju, nego po tome kako se prema njima ponasaju. Ako se ponasaju normalno, ako se normalno druze, apsolutno je nebitno sve ostalo. Ja sam tako odgojen, pa ce biti i oni. Koliko god to, mozda, bilo pogresno u datom momentu i okruzenju.

Mrsko mi bilo pisati. :D :thumbup:
:thumbup:
respo

#102 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by respo »

Big Boy wrote:Meni je najupecatljivije sjecanje ostalo tako da sam ustao ujutro, otisao do WC-a da se umijem, spremajuci se da idem u skolu kad u dnevnoj sjede stara, stari i buraz i bulje u TV. Nikad ih prije nisam nalazio da sjede ujutro jer bi se svi razisli svojim putem prije nego sto se ja uopste i probudim.

Ja rekoh... trebao bi u skolu ici a oni me presjekose, nema nista od skole. I sad, logika bi bila da se u meni javi neka radost sto mi ne daju u skolu... ali se i dan danas sjecam tog straha i jeze od nepoznatog. To je dan prvih barikada u Sarajevu.

Sjecam se i situacije kad je neki vojnik iz JNA prijetio "srusit cu prvu zgradu"... a ja sam sve to gledao sa svog prozora. Sjecam se kad su tenkovi otisli prema gradu... mislim da su tri otisla ali se samo jedan vratio nazad u kasarnu. Sjecam se kako su ljudi pricali kako je granata probila citavu zgradu i kako je meni to bilo strasno nevjerovatno - pancir granata.

Sjecam se u skoli da smo svi bili jednaki, ja nisam imao pojma kako da razlikujem neke po imenu. Ali tu skolsku godinu sam odjednom znao "ko je sta" jer je to postalo "jako vazno" posto su se pravile grupice iako ja tada nisam kuzio neku vaznost u svemu tome. Ipak, i dan danas vjerujem da ime i porijeklo ne cini covjeka.

Prva granata koju sam cuo, prvi rafal svjetlecih metaka koji sam vidio... i tako to krene. Odjednom, i ne snadjes se... ti na biciklu juris sa zakacenim kanisterima. Granate padaju oko tebe... meci fijucu iznad glave i to ti postane normala... ne znas za bolje.

Hiljadu i jedna prica mi je u glavi samo kad spomenes rat... i lijepo i ruzno u jako cudnoj kombinaciji.
respo

#103 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by respo »

[quote="O'zone"] "Nepucaj majku ti j....! pobit ćeš nas" [quote]
:D :D :D :-)
todd_smith

#104 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by todd_smith »

rat nikada nije prestao..samo je presao iz fizickog konflikta u diplomatski..

par vas je spomenulo kao da mozda i ova generacija doceka novi rat..i moram reci da ne vidim neko drugo rijesenje u budnucnosti osim rata..znam da zvuci glupo i naravno ne daj Boze da se ponovi ono sto se desilo tokom 90tih, ali kada vidis po RS-u omladina, sve balavac do balavca, u stotinama..sa cetnickim simbolima..vode demostracije, nesto tu nije uredu i ne moze na dobro izaci uopste...

kada je rat tek poceo "cetnici" su bili spremni..susjedi vec imali oruzja..a "balije" ko` svi sretni niko nije znao sta se desava...slicno se i sada desava, mislim sve sam za toleranciju i multietnicku naciju, treba da se svi druzimo kao jedan narod, ali kada samo jedna strana uci svoje o toleranciji dok druga podrzava genocid..nece tu nikada sve na ruze mirisati...
metar_drva

#105 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by metar_drva »

todd_smith wrote:i moram reci da ne vidim neko drugo rijesenje u budnucnosti osim rata.
a sta je to rat ovaj prosli rat rijesio? ili bilo koji drugi?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#106 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by PipiDugaDevetka »

-Je li ovo auto muslimansko, upitaše pokazujući prstom na Škodu 120L.
-Nije, nego moje.
Produžiše ilidžanski četnici niz pejtonsku ulicu.
Al' jest malo morgen, eto ih nazad, nakon dva minuta.
-De ti nama pokaži ličnu.

Ovo se desilo mom, sada rahmetli bratu, 28. jula '92. na Ilidži, a ja,...Ih kakva sam ja budala bio, naivan, vjerovao,...Bio sam u centru grada kada je zapucalo,...
todd_smith

#107 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by todd_smith »

metar_drva wrote:
todd_smith wrote:i moram reci da ne vidim neko drugo rijesenje u budnucnosti osim rata.
a sta je to rat ovaj prosli rat rijesio? ili bilo koji drugi?
mislim da je offtopic ali kako god...tvoje pitanje je postavljeno zbog moralne agende ..ja sam rekao ono sto sam rekao jer je to nazalost realnost :/
smurf

#108 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by smurf »

Tema je drama i koliko god se trudio da samo za sebe zadrzim sjecanja na "cirkus" ne mogu, a vala i necu. Moram ponekad, a na zalost u posljednje vrijeme je to sve nekako cesce na glas se sjetiti pocetka devedesetih...
Septembar '91. meni 17 g. krenuli u cetvrti srednje, vec se kuju planovi za veliku i svijetlu buducnost, matursko vece, ekskurzija... ja ni tamo ni 'vamo. Kao rodjeni mahalac koristim svaki vikend da se ispalim kod nane i rahmetli dede u mahalu, jos uvijek se druzim s rajom sa A.polja gdje smo prethodnih pet godina stanovali prije nego smo se preselili na Dobrinju. Sa svojim mahalcima "dezuramo" na tranzitu, cuvamo dzamije, idemo na Zlatiste i srecemo koje kakve bradate patrole al' nikome ne smijemo van svog kruga pricati o tome... Nije da nismo pokusali, samo sto smo bili balavci pa nam niko nije vjerovao :? Slusamo sta se sprema, znamo sta se desava u susjednoj Hrvatskoj, ali to je daleko i nas se bas i ne tice. Gledamo svojim ocima kako JNA sa nekakvim NN uniformisanim licima (nisu imali ni petokraka ni kokardi) utvrdjuje polozaje po Trebevicu i nista ne kontamo. U stvari, nismo htjeli da kontamo, nismo htjeli da priznamo sebi da ce zapucati po nasem gradu. Starija raja iz mahale je u istom filmu, neki nas vode sa sobom na "obuke" a neki nam ne dozvoljavaju... nisu nas htjeli ofirati za godine, ali nas odstrane uz prijetnju da ce prijaviti "nadleznima" kako smo prekucavali godista u licnim kartama :skoljka:
Dodje Bajram, vazdan obilazim familiju i nikako da stignem na Dobrinju da i mami mubaricim... Haj' sutra cu, to je kod mene bilo normalno, ujutro amidza dodje po mene, probudi me i vidim ja nesto ne stima :? Sjedamo u auto i ne idemo na tranzit vec tramvajskom dzadom, prolazimo ispod Logavine kad tamo frtutma. Poginuo cika Miso... Znam da je amidza u PL, al' ne smijem nista da ga pitam, bojim se skontat ce da imam pistolj i uzet ce mi ga, znam da nije dobro u havi, zaboravljam da je Bajram, zaboravljam da mi je slajpek pun bajramluka, zaboravljam da idem rahmetli mami da poljubim ruku i podijelim mubarek :shock:
Na Dobrinji prvih dana je sve OK, ljudi idu na posao, navece se pocne puskarati, cuje se po koja detonacija, al' nista strasno. Tek smo se uselili, naselje je novo tako da se upoznajemo sa komsijama, familija iz Starog grada je kod nas jer je gore gutavo... Ja vrijeme provodim sa bratom od nepunih sedam godina i rodjakom kojem je jedanaest, igramo se sa lego kockicama a cijelo vrijeme kontam da li razguliti na Bistrik medju raju il' ostati, mozda ce proci kao i prve barikade... Kontam sta li je sa rajom sa A.polja... stan je krcat pa nemam slobodnog kutka da telefoniram... Ne znam sta da radim, igram se igrackama, bratu od kartona pravim pistu za autice, komsije su se vec upoznale i zblizile, puskaranje i maltretiranje na barikadi postaje sve ucestalije pa se organizuju haustorske straze, pricaju se koje kakve price, ali sve izokola... Preuzese cetnici vodovod na Mojmilu i tu nasta haos. Ja vise nisam mogao izdrzati u stagniranju, vidim prolaze dani a nista se ne rjesava... Sad u mahalu medju raju ne mogu, odsjeceni smo, na Dobrinji haman pa ne znam nikoga, al' sam nacuo da postoji krizni stab TO i bjezim od kuce...
Nisam bio neki veliki patriota, nije me nesto interesovao drzavni teritorij, meni je islo na qrac sto mi neki papak ne dozvoljava da disem i zivim u svom Rajvosa. Cuj meni nesto zabraniti????

KO POSTAVI OVU TEMU?!?!?!?!?!

Ma nek' si, :thumbup: ove price i slike ne smijemo zaboraviti, a to sto sad necu par dana spavati... sad ce se moja hanuma obradovati :D
iggi_man

#109 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by iggi_man »

5. aprila se ispred STELEX-a našao sa jaranom da se dogovorimo oko moje rodjendanske žurke koja se trebala održati 07. aprila.
Popili po pivu dogovorili se, ja ga ispratio na trolu za Dobrinju i.............
Murat Sabanovic

#110 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Murat Sabanovic »

ja necu nista pisati posto nisam sarajlija :D
fini dečko

#111 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by fini dečko »

Murat Sabanovic wrote:ja necu nista pisati posto nisam sarajlija :D
Al' te se svi sječaju zbog onoga s branom :mrgreen:
iggi_man

#112 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by iggi_man »

fini dečko wrote:

Ima onaj stari vic:

Alija (pokojni) kada hoće da se tušira sjedne u kadu i kaže: "Murate pusti vodu" :mrgreen:
Murat Sabanovic

#113 Re: Pocetak rata u Sarajevu

iggi_man wrote:
fini dečko wrote:

Ima onaj stari vic:

Alija (pokojni) kada hoće da se tušira sjedne u kadu i kaže: "Murate pusti vodu" :mrgreen:
jeste kolege,samo trebalo je imati muda pa blefirati..
no medjutim necemo o herojskom cinu M.S...nije tema....mogao bi se neko naljutiti...
Antifaschista

#114 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Antifaschista »

U Sarajevu sam zadnji put bio 04.04.'92 (do završetka rata), poslije studij i dalje..
Helem, bio prvi srednje, kažu ne ide se šestog aprila u školu, kao dan oslobođenja Sa., a moje kolege Nenad i Predrag kažu :"Šesti april će bit' dan zauzimanja Sa.!".
Pa naprave brodiće od papira, puste ih u lokvu, skaču po njima uz razdragane uzvike "Ustaša,Balija"!!!
Ja gledam i kontam, vidi budala, a pametni momčići bili, među najboljim u razredu. Sjedem na bus i kući ranije taj dan nas nešto k'o pustiše (vozario inače).

E tako je to za mene počelo u Sa., a kod mene nekih par hefti kasnije, u oči 1. maja, mi skupili guma za vatru!

Ovoje samo ono čega se prvog sjetim, a za ostalo mislim da forum nije baš adekvatan :)

Pozdrav raji tadašnjeg prvog 6 MTŠ , naravno poštenoj!
iggi_man

#115 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by iggi_man »

:mrgreen:

ja sam se taj dan kada je Šabanović govorio da će dići branu u vazduh kočio od smijeha pred TV-om.
u emisiji su bili Alija, Kukanjac i još neki general mislim a imali su live-link sa Muratom.
Alija ga savjetuje da uradi šta misli da je ispravno a neki od generala: "ne radi to Šabane" pa ga neko ispravi "Murat, nije Šaban, Murat Šabanović" a general opet jednom Murate jednom Šabane, ja sam se izvrnuo od šege :mrgreen: :mrgreen:
Eborg

#116 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Eborg »

iggi_man wrote::mrgreen:

ja sam se taj dan kada je Šabanović govorio da će dići branu u vazduh kočio od smijeha pred TV-om.
u emisiji su bili Alija, Kukanjac i još neki general mislim a imali su live-link sa Muratom.
Alija ga savjetuje da uradi šta misli da je ispravno a neki od generala: "ne radi to Šabane" pa ga neko ispravi "Murat, nije Šaban, Murat Šabanović" a general opet jednom Murate jednom Šabane, ja sam se izvrnuo od šege :mrgreen: :mrgreen:
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#117 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Admir_1984 »

A ja pitam starce a hocel nas voda poplavit ako pusti branu, kazu ne moze to stici do nas, ima puno brda i planina :D :D :D
iggi_man

#118 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by iggi_man »

Eborg wrote:

da čovječe to je taj šou program :mrgreen:

joj koja kamara glupana, tada sam već imao 21 godinu a na nekom drugom programu su inženjeri već objasnili da je potrebna enormna količina exploziva i znanja da digneš branu u vazduh tako da sam skroz opušteno pratio tu komediju :mrgreen:
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#119 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Priorat »

nisam sarajlija ali svima vama koji ste prezivjeli sve to KAPA DO PODA.....Respekt!!! :bih:
Murat Sabanovic

#120 Re: Pocetak rata u Sarajevu

E MOJ IGGI...sou program...dok su visegrad granatirli ,ti si uzivao u sou programu....
al eto, bilo pa proslo...nadam se da smo svi mi pouke izvukli iz visegradskog, a zatim i sarajevskog sau programa..
iggi_man

#121 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by iggi_man »

Murat Sabanovic wrote:E MOJ IGGI...sou program...dok su visegrad granatirli ,ti si uzivao u sou programu....
al eto, bilo pa proslo...nadam se da smo svi mi pouke izvukli iz visegradskog, a zatim i sarajevskog sau programa..
E moj Šabane, ništa nije kao što izgleda i nije sve bilo tako.

Vidim da ti uživaš u ulozi lika koji će ostati upamćen po uključivanju u TVSA live from Višegrad a još više po rušenju spomenika Ivi Andriću.

Sasvim su upravu neki kada kažu da su od tada došla vremena Šabana a prošla vremena Andrića u ovoj zemlji.
The idijot

#122 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by The idijot »

smurf wrote: Nisam bio neki veliki patriota, nije me nesto interesovao drzavni teritorij, meni je islo na qrac sto mi neki papak ne dozvoljava da disem i zivim u svom Rajvosa. Cuj meni nesto zabraniti????
kako je ovo dobro receno :thumbup: :dance:
todd_smith

#123 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by todd_smith »

maloprije na bht-u bio dokumentarac u vezi ovoga
Murat Sabanovic

#124 Re: Pocetak rata u Sarajevu

iggi_man wrote:
Murat Sabanovic wrote:E MOJ IGGI...sou program...dok su visegrad granatirli ,ti si uzivao u sou programu....
E moj Šabane, ništa nije kao što izgleda i nije sve bilo tako.

Vidim da ti uživaš u ulozi lika koji će ostati upamćen po uključivanju u TVSA live from Višegrad a još više po rušenju spomenika Ivi Andriću.

Sasvim su upravu neki kada kažu da su od tada došla vremena Šabana a prošla vremena Andrića u ovoj zemlji.
ne uzivam ja ni u kakvoj ulozi ,niti igram bilo kakvu ulogu..moj iggi, upamitio si jedan los cin' al dobre zaboravio.sto je najgore ismijavas se ... a vidim da vrlo malo poznajes desavanja u i oko visegrada.

vremena knjizevnika na nasim prostorima su davno prosla i danas svako pise.eh u tome je problem,nije u "sabanima",njih je uvijek bilo i bice ih.

da nebi kvarili temu o sarajevu,predlazem da se povucemo iz ove diskusije..

pozdrav iggi
Dozer

#125 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Dozer »

A sto su tek sarajevski derneci bili dobriiiiiiiiiiiii! Uh...kad se samo sjetim...od alkohola imali samo onu brljavu pivu od rize, ili od cega su je vec pravili, tu i tamo se pojavi flasa zestine ako ko uspije prevariti unproforce i trampiti nesto (walkmen i sl.) za tu flasu i udri...
Valjda svi kontali "@ebi ga, mozda sutra ne prezivim" pa svi bili maksimalno "opusteni" (da ne kazem raskalaseni), ukljucujuci i zenski dio derneckih sastava :)
Locked