skoda fabia ili dacia sandero

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#101 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by Romeo 80 »

@Asana

Imaš PP, ali ti je izgleda pun inbox! :wink:
frngla

#102 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by frngla »

AdnanSA

#103 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by AdnanSA »

Smijte se englezi samo se smijte. Njihova je industrija automobila otišla k vragu. Da im nije japanaca da proizvode tamo spali bi samo na Lotusa i MC Larena. Eh da imaju i oni terenci i Jaguar a skoro svi su i indijskom i američkom vlasništvu.
vnm

#104 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by vnm »

pa japanci su ih i sahranili, tako da je bio red da japanci naprave i koju fabriku :D
zli_hordas

#105 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by zli_hordas »

škoda haveru
citroen

#106 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by citroen »

Tuzlanski taksista Loganom prešao pola miliona km 8-)

Jazz ba Jeremy :D
Mlad i Nevin

#107 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by Mlad i Nevin »

citroen wrote:Tuzlanski taksista Loganom prešao pola miliona km 8-)

Milsim da je u pitanju taxista iz Srbije a ne iz Tuzle.
citroen

#109 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by citroen »

Mlad i Nevin wrote:
citroen wrote:Tuzlanski taksista Loganom prešao pola miliona km 8-)

Milsim da je u pitanju taxista iz Srbije a ne iz Tuzle.
Taxista iz Tuzle :wink: Imas clanak na Saxu.....:)

Zdrvao frngli,lijepo te vidjeti kako pishesh :D :D :D :D :D
Mlad i Nevin

#110 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by Mlad i Nevin »

A da, vidio sam sad....uglavnom, prije njega je još jedan potpuno identičan Logan sa istim motorom i plinom prešao preko pola miliona u taxiju.
Haris.ba

#111 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by Haris.ba »

Pa bilo bi čudno ta taj motor ne može preći pola miliona bez generalke. Pa i u oktaviju ugrađuju haman isti motor 1.6. 8v. E kad bi im još umjesto zupčastog ugrađivali lanac...

Zanimljivije je koliko mogu preći dizeli zbog našega goriva.
530i

#112 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by 530i »

Haris.ba wrote:Pa bilo bi čudno ta taj motor ne može preći pola miliona bez generalke. Pa i u oktaviju ugrađuju haman isti motor 1.6. 8v. E kad bi im još umjesto zupčastog ugrađivali lanac...
Pa nije baš isti motor u Dacijama i Oktaviji, osim sa konstrukcijske strane...
Redovno održavanje i pametna vožnja sa veoma malo hladnih startova i eto ga...jako lijep rezultat za Logana. :)
530i

#113 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by 530i »

Pa vidi šta piše...

Code: Select all

• 500.000  - kilometara stajalo je na brojčaniku kada je radio generalku 
Dakle ipak Dacia win ;-) :)
AdnanSA

#114 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by AdnanSA »

Neko je spominjao nisku potrošnju Škode Fabie. Pa evo mog malog rezultata. Relacija Binježevo- Mostar. Fabia 1,9 SDI sa 95 hiljada na satu. Službeno auto i ne previše paženo i maženo ali sasvim ispravno.URL=http://img541.imageshack.us/i/fotografija00541.jpg/]Image[/URL]
prosječna brzina malo više od 60 km/h
Image
Ovo je domet sa preostalim gorivom u tanku.
SA 071

#115 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by SA 071 »

AdnanSA wrote:Neko je spominjao nisku potrošnju Škode Fabie. Pa evo mog malog rezultata. Relacija Binježevo- Mostar. Fabia 1,9 SDI sa 95 hiljada na satu. Službeno auto i ne previše paženo i maženo ali sasvim ispravno.URL=http://img541.imageshack.us/i/fotografija00541.jpg/]Image[/URL]
Image
Da objasnimo kako se uslika ovakav rezultat potrosnje. U voznji ponistis parametre na kompjuteru vozila i malo vise vozis bez pritisnute papucice gasa, tako da kompjuter trenutno pokaze nerealnu vrijednost potrosnje. U tom momentu uslikas zaslon i postavis kasnije na internet i "siljis" raju o nemoralno maloj potrosnji. :-D

Adnane, i ja sam vozio Fabiju doduse benzinca. I da, stvarno Fabije na otvorenom ne trose mnogo (a ovdje se svi hvale potrosnjom na otvorenom), moze se reci da su stedljive. Ali, cim se u pricu ukljuci gradski rezim voznje, prica se mijenja (ovdje o tome svi sute).

Kod benzinaca, recimo, meni je potrosnja na otvorenom znala biti 5,2-5,5 l/100 km, ali zato po gradu skoro da nikad nije presla 10 l/100 km :-D Fakat, po gradu mi je bez problema srkala 9,0-9,5 l/100 km, a nekad cak i preko ovoga.
Posto je kod Dacia-e Renaultov motor, a oni su, opstepoznato je, stedljiviji od VW, potrosnja je vjerovatno nesto niza nego kod Fabije (mozda cak i preko 1 l)... :)

Ovo zarad obavjestavanja javnosti o cinjenicama i sprjecavanja dezavuisanja iste... :-D
AdnanSA

#116 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by AdnanSA »

Ti hoćeš na jedan lijep naćin da kažeš da ja lažem i da ovo nije istina. Hoćeš da kažeš da sam resetovao bord comp i da sam se spustio niz Ivan te mi je pokazalo ovu potrošnju.Ako si tako pametan kako objašnjavaš onaj "range" od 1440 km? Nudim ti okladu . Sjednemo u pomenutu Fabiu, resetujemo comp u Binježevu i vozimo do Mostara. Sve što bord comp pokaže ispod 3,5 litra ti meni plaćaš 100 KM po decilitru. Sve što bord pokaže iznad 3,5 litra prosječno do Mostara ja tebi plačam po 200 KM po decilitru.
Jeli dovoljno pošteno ??? Ako bord bude na 3,5 litra ja plaćam hranu i piće u Jablanici.
lonely_wolf

#117 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by lonely_wolf »

Kada sam poceo aktivno ucestvovati na forumu rek'o sam sebi ne na AUTA al' hebiga nemoze :x
Citam i nemogu se cudom nacuditi :-) svi kukaju kako gorivo skuplja a auta nam sve manje i manje trose :thumbup:
Svi sad imaju nekakav bord computer pa smo u njega gledaju, neki drze prosjecnu potrosnj/100km, neki trenutnu pa kada puste gas ono 0,1/100km itd...
Ja dosada nisam prosao ni jednu relaciju dva puta a da sam imao isti prosjek potrosnje a pregurao sam do sada oko 500k km, vozio razna auta i u raznim uslovima.Pa bi stvarno molio sve one kojima auta trose ispod 4l (u prosjeku litar manje od deklarisane potrosnje proizvodjaca) da mi malo pojasne nacin voznje,gdje sipaju gorivo,koje gume koriste(model,dimenzija,pritisak) i sl.
AdnanSA wrote:Neko je spominjao nisku potrošnju Škode Fabie. Pa evo mog malog rezultata. Relacija Binježevo- Mostar. Fabia 1,9 SDI sa 95 hiljada na satu. Službeno auto i ne previše paženo i maženo ali sasvim ispravno.
Ja ti vjerujem za ovu potrosnju ali da bi ona bila relevantna trebao si mjeriti i u suprotnom pravcu pa nam i to pokazati, jer neznaju bas svi put na relaciji Binjezevo-Mostar.
Nadmorska visina Binjezeva je negdje oko 500m,a tunela Ivan oko 880 Mostar je negdje na oko 80m. Od Binjezeva do tunela Ivan oko 15km do Mostara 100km, sto znaci AdnanSA da si 100km vozio nizbrdo (sto bi nas narod rek'o i govno se nizbrdo valjuta).Ovom zadnjom recenicom nisam mislio omalovazavati ni jednu marku vozila a ponajmanje skodu jer vozim jednu.Mrsko mi je sad silaziti al' kolko sutra cu postaviti fotografiju svoje prosjecne potrosnje.
AdnanSA ako nisi znao prekidac koji sluzi za restart ako ga pritisnes samo jednom kratko pojavice ti se tzv. maska2 ona mjeri prosjecnu potrosnju na 9999km ili 100sati voznje pa ti je ona koliko toliko relevantan prikaz ukupne potrosnje.
Zelim vam puno srece i dobre uslove na cesti a auta nek trose koliko trose. :thumbup: :bih:
Magarece_godine

#118 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by Magarece_godine »

Adnane ne provaljuj se ....
Referent za ONO i DSZ

#119 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by Referent za ONO i DSZ »

Renault 1.5dci

4.9 -5.0 prosjek
5.2 -5.4 s klimom...a jedva osjetno izgubi snagu.

Nemam potrebu dokazivati.
AdnanSA

#120 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by AdnanSA »

lonely_wolf wrote:Kada sam poceo aktivno ucestvovati na forumu rek'o sam sebi ne na AUTA al' hebiga nemoze :x
Citam i nemogu se cudom nacuditi :-) svi kukaju kako gorivo skuplja a auta nam sve manje i manje trose :thumbup:
Svi sad imaju nekakav bord computer pa smo u njega gledaju, neki drze prosjecnu potrosnj/100km, neki trenutnu pa kada puste gas ono 0,1/100km itd...
Ja dosada nisam prosao ni jednu relaciju dva puta a da sam imao isti prosjek potrosnje a pregurao sam do sada oko 500k km, vozio razna auta i u raznim uslovima.Pa bi stvarno molio sve one kojima auta trose ispod 4l (u prosjeku litar manje od deklarisane potrosnje proizvodjaca) da mi malo pojasne nacin voznje,gdje sipaju gorivo,koje gume koriste(model,dimenzija,pritisak) i sl.
AdnanSA wrote:Neko je spominjao nisku potrošnju Škode Fabie. Pa evo mog malog rezultata. Relacija Binježevo- Mostar. Fabia 1,9 SDI sa 95 hiljada na satu. Službeno auto i ne previše paženo i maženo ali sasvim ispravno.
Ja ti vjerujem za ovu potrosnju ali da bi ona bila relevantna trebao si mjeriti i u suprotnom pravcu pa nam i to pokazati, jer neznaju bas svi put na relaciji Binjezevo-Mostar.
Nadmorska visina Binjezeva je negdje oko 500m,a tunela Ivan oko 880 Mostar je negdje na oko 80m. Od Binjezeva do tunela Ivan oko 15km do Mostara 100km, sto znaci AdnanSA da si 100km vozio nizbrdo (sto bi nas narod rek'o i govno se nizbrdo valjuta).Ovom zadnjom recenicom nisam mislio omalovazavati ni jednu marku vozila a ponajmanje skodu jer vozim jednu.Mrsko mi je sad silaziti al' kolko sutra cu postaviti fotografiju svoje prosjecne potrosnje.
AdnanSA ako nisi znao prekidac koji sluzi za restart ako ga pritisnes samo jednom kratko pojavice ti se tzv. maska2 ona mjeri prosjecnu potrosnju na 9999km ili 100sati voznje pa ti je ona koliko toliko relevantan prikaz ukupne potrosnje.
Zelim vam puno srece i dobre uslove na cesti a auta nek trose koliko trose. :thumbup: :bih:
U povratku veća za 1 litar prosječno. Jasno je da je iz Mostara uzbrdo do Sarajeva pa i potrošnja mora biti veća.
Ista dionica sa Volvom V40 2,0. 5,8 litara do Mostara a u povratku do Sarajeva 7 litara.
Vezano za masku 2 kako reče. Piše obično od 4,2 do 4,8 zavisno koliko ima gradske a koliko vožnje na otvorenom.
Treba naučiti voziti štedljivo.
SA 071

#121 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by SA 071 »

AdnanSA wrote:Ti hoćeš na jedan lijep naćin da kažeš da ja lažem i da ovo nije istina. Hoćeš da kažeš da sam resetovao bord comp i da sam se spustio niz Ivan te mi je pokazalo ovu potrošnju.Ako si tako pametan kako objašnjavaš onaj "range" od 1440 km? Nudim ti okladu . Sjednemo u pomenutu Fabiu, resetujemo comp u Binježevu i vozimo do Mostara. Sve što bord comp pokaže ispod 3,5 litra ti meni plaćaš 100 KM po decilitru. Sve što bord pokaže iznad 3,5 litra prosječno do Mostara ja tebi plačam po 200 KM po decilitru.
Jeli dovoljno pošteno ??? Ako bord bude na 3,5 litra ja plaćam hranu i piće u Jablanici.
Daj ba Adnane, mozda ne lazes i ubjedjen si da je ovo istina, ali si onda nesvjestan da ti se board computer resetovao sam od sebe u voznji jer je dostigao neku od maximalnih vrijednosti (predjenih kilometar svih voznji, potrosenih litara i sl.). Kada dostigne max vrijednost nekog parametra (koji se prvi ispuni) kompjuter resetuje sve vrijednosti na nulu (osim predjenih kilometara od zadnjeg resetovanja npr. prilikom punjenja goriva, a koje ti stoji ispod ukupno predjenih km-kod tebe ovo 161,7 km) i pocne iznova racunati. Ako ti se to desilo u voznji recimo uglavnom nizbrdo, u jednom momentu dobijes nerealne vrijednosti ovih pokazatelja. A ovaj range od 1440 km ti se racuna prema prosjecnoj potrosnji koja je kod tebe u tom momentu bila ocitana kao 2,9 l/100km (vjerovatno se resetovala, pa bila izuzetno niska zbog recimo voznje uglavnom nizbrdo).

Takodje, prema mojim mjerenjima kod Fabije (a svako punjenje rezervoara do vrha sam propratio sa racunanjem prosjecne potrosnje i poredjenjem toga sa potrosnjom na kompjuteru) kompjuter pokazuje potrosnju manju za negdje oko 0,6 l/100km.

Ja sam jednom iz zajebancije uslikao potrosnju kod benzinca 4,4 l/100 km, da bi zezao havera i malo ga provocirao za njegovog dizela :-D

I da, sto se ponude tice, zao mi da ti uzimam pare u ovako teskom vaktu :-)
AdnanSA

#122 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by AdnanSA »

Moja ponuda i dalje stoji. Veoma transparentna. Nego ti nemaš domu da prihvatiš.
Što se tiče resetovanja boarda, on se sam nikada ne resetuje u vožnji. ne ne
Board se resetuje ako auto stoji duže od 3 sata i onda za taj dan sve ukupno počinje od nule.
Ono što stoji desno 161 km nema veze sa boardom nego je ono parcijalna kilometraža.
Board neće nikada izbaciti neki veliki domet osim ako dugo ne voziš štedljivo.
Sutra ga točim ponovo do vrha tj. u odušak . Biće interesantno vidjeti kakva je prosječna potrošnja bila na nekih 900 km vožnje mahom na otvorenom.
SA 071

#123 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by SA 071 »

AdnanSA wrote:Moja ponuda i dalje stoji. Veoma transparentna. Nego ti nemaš domu da prihvatiš.
Što se tiče resetovanja boarda, on se sam nikada ne resetuje u vožnji. ne ne
Board se resetuje ako auto stoji duže od 3 sata i onda za taj dan sve ukupno počinje od nule.
Ono što stoji desno 161 km nema veze sa boardom nego je ono parcijalna kilometraža.
Board neće nikada izbaciti neki veliki domet osim ako dugo ne voziš štedljivo.
Sutra ga točim ponovo do vrha tj. u odušak . Biće interesantno vidjeti kakva je prosječna potrošnja bila na nekih 900 km vožnje mahom na otvorenom.
"Domu"?!? Imam "damu" i to dva :-)

Nemam ja vremena, a ni potrebe za dokazivanje "nemoguceg".
Board computer cim dostigne maksimalnu vrijednost po bilo kojem od parametar (npr 9999 km ukupnih voznji) u modulu 2 se resetuje u momentu dostizanja tih vrijednosti (to se desava uglavnom u voznji), a 2 sata nakon zaustavljanja vozila u modulu 1 koji mjeri samo parametre jedne ili vise voznji izmedju kojih je prekid bio manji od 2 sata.

Onih 161 km (ispod ukupno predjene kilometraze) ti pokazuje koliko si presao od zadnjeg resetovanja (obicno kod punjenja goriva se resetuje).

P.S. Ako ga tocis u "odusak" moze ti stati komotno 50 l. Ako si presao oko 900 km otvorene voznje, onda ce ti potrosnja biti oko 5,5 l/100 km, sto je i za mog benzinca bilo moguce. Ako naspes recimo 45 l onda ti je potrosnja oko 5,0 l/100 km pri toj predjenoj kilometrazi. U svakom slucaju, board computer ce ti pokazati znatno manje.

I da, procitaj nekad Uputstvo za upotrebu (Odjeljak o board computeru), tamo ima sve napisano. Citanje zna nekad i korisno biti... :-)

I na kraju zar ti stvarno vjerujes da ti auto trosi 2,9 l/100 km??? Pa dobro neko rece na jednoj od ovih tema, prijavi to proizvodjacu, iskoristice te u marketinske svrhe (mozda i naucne) a ti ces zaraditi grdnu lovu... :-)
AdnanSA

#124 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by AdnanSA »

Evo danas Fabijica napunjena do vrha.
Ukupno pređeno 1215 kilometara sa okruglo 50 litara nafte sa Hife.
Od toga 900 kilometara vožnje na otvorenom a 300 kilometara vožnje po gradu.
Potrošnja prosječna 4,1 litara.
Board comp u modulu 2 tačan u bobu. Također pokazuje 4,1 l od resetovanja tj. kada sam ga prošli put nasuo do vrha.
Dakle sasvim moguće da je na idealnoj dionici Sarajevo- Mostar moguća ona potrošnja od 2,9 litara.
Ustvari imaš www.spritmonitor.de gdje precizne švabe bilježe potrošnju pa ćeš tamo vidjeti da ima ljudi kojima Fabija troši 3,5 litra prosječno a ima ih pa im troši i 5,5 litara prosječno.
Melami

#125 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by Melami »

Zar neko vjeruje board comp?
PA NE postoji auto kojem taj bc ocita tacnu potrosnju. Lijepo na papir napises kilometara koliko ima na autu predjenih, kad je kazaljka na 1/4 goriva.
Naspes 20 litara, vozis, naspes 20 litara, vozis, naspes 20 litara, vozis i kad ti kazaljka goriva dodje do 1/4 napises koliko je predjenih kilometara. Od tog broja oduzmes broj prije i dobiveni broj podijelis sa 60 i dobijes predjene kilometre po litru goriva. Nakon toga, 100 podijelis sa tim brojem predjenih kilometara po litru i dobijes potrosnju litara na predjenih 100km u prosjeku.
Najtacnija varijanta. Board comp laze za 20%
Post Reply