Par pitanja za one koji poznaju islam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
The Silent Man

#101 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by The Silent Man »

Photoman wrote:
kebele wrote:Pa čekaj sad, poljubac i seksualni odnos su daleko kao nebo i zemlja. Nemam rođenu sestru, ali nimalo mi ne bi smetalo da je poljubi osoba s kojom ašikuje. To za zabranu poljupca je prestrogo, baš ono ekstremno prestrogo.
Ake je zabrana vanbracne veze prestroga, pogotovo nekom' ko se deklarise kao vjernik, zelio bih znati kakav nivo strogoce stavljas na Dzehennemske kazne?
joj koji ste vi pain in the ass likovi,momak ocito hoce da sazna vise o vjeri i ocito se boji takvih kao vi (sorry da ne generalizujem,ne znam tvoje praktike,ali mislim na takav stav)

Kebele,budi dobar covjek,ne drogiraj se,uci bavi se sportom i nauci koju suru,procitaj koju knjigu i aferim :wink:
kebele

#102 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by kebele »

Vi kao da niste "sa ovoga svijeta", tobejarabi. Pa ko vam govori o "vanbračnim vezama"?
Dvoje mladih ljudi se, valjda, prvo mora upoznati, što psihološki, intelektualno, pa kad dođe ljubav, najnormalnija ljudska potreba je da poljubiš voljenu osobu. Znači, po vama je normalno da se prije braka samo "preko mahrame" drže za ruke, da curetak bude na pendžeru, a momčić na cesti, i tako da se gledaju mjesecima i godinama, i onda da se "skontaju" i vjenčaju preko posrednika, pa tek prvi dan poslije vjenčanja da se poljube? Halo ba, niste u srednjem vijeku! Bogami imam osjećaj da chatam (forumam) sa dvojicom deda od 77 godina starosti, eto tako mi djelujete po svojim "običajima". Bez uvrede.
Photoman

#103 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Photoman »

The Silent Man wrote:
Photoman wrote:
kebele wrote:Pa čekaj sad, poljubac i seksualni odnos su daleko kao nebo i zemlja. Nemam rođenu sestru, ali nimalo mi ne bi smetalo da je poljubi osoba s kojom ašikuje. To za zabranu poljupca je prestrogo, baš ono ekstremno prestrogo.
Ake je zabrana vanbracne veze prestroga, pogotovo nekom' ko se deklarise kao vjernik, zelio bih znati kakav nivo strogoce stavljas na Dzehennemske kazne?
joj koji ste vi pain in the ass likovi,momak ocito hoce da sazna vise o vjeri i ocito se boji takvih kao vi (sorry da ne generalizujem,ne znam tvoje praktike,ali mislim na takav stav)

Kebele,budi dobar covjek,ne drogiraj se,uci bavi se sportom i nauci koju suru,procitaj koju knjigu i aferim :wink:
Zivio minimalizam, majka kontraproduktivnosti i opste pasivnosti!

Aim higher my man!

PS: No offence taken @ red.
frla

#104 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by frla »

kebele wrote:Vi kao da niste "sa ovoga svijeta", tobejarabi. Pa ko vam govori o "vanbračnim vezama"?
Dvoje mladih ljudi se, valjda, prvo mora upoznati, što psihološki, intelektualno, pa kad dođe ljubav, najnormalnija ljudska potreba je da poljubiš voljenu osobu. Znači, po vama je normalno da se prije braka samo "preko mahrame" drže za ruke, da curetak bude na pendžeru, a momčić na cesti, i tako da se gledaju mjesecima i godinama, i onda da se "skontaju" i vjenčaju preko posrednika, pa tek prvi dan poslije vjenčanja da se poljube? Halo ba, niste u srednjem vijeku! Bogami imam osjećaj da chatam (forumam) sa dvojicom deda od 77 godina starosti, eto tako mi djelujete po svojim "običajima". Bez uvrede.
Pa zar nase dede i nane nisu zivjele u ljepsem dobu i radjale po desetero djece? Danas djevojke koje spavaju prije braka ne mogu jedva da jedno rode dijete od infekcija i namjernih pobacaja ... raspitaj se malo ...
The Silent Man

#105 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by The Silent Man »

Photoman wrote:
The Silent Man wrote:
Photoman wrote:

Zivio minimalizam, majka kontraproduktivnosti i opste pasivnosti!

Aim higher my man!

PS: No offence taken @ red.
prvo aim high pa onda aim higher ;-)
kebele

#106 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by kebele »

frla wrote:Pa zar nase dede i nane nisu zivjele u ljepsem dobu i radjale po desetero djece?
Znaš li zašto su rađali po desetero djece? Zato što nisu imali TV-a, kompjutera, foruma u sitne sate sve do zore. :lol:
Photoman

#107 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Photoman »

kebele wrote:Vi kao da niste "sa ovoga svijeta", tobejarabi. Pa ko vam govori o "vanbračnim vezama"?

Hahahah, joj halal ti bilo za to, bas me nasmija. :)

Vjerniku muslimanu je ovaj svijet kavez, i radi sve moguce od sebe da si poboljsa prospekte na onom drugom, pravom, svijetu. Ovosvijetski ciljevi, imovina, iskustva i ostale kratkorocne carolije; nista covijek nece ponijeti sa sobom poslije smrti osim svojih dijela, dobrih i losih. Posto ne znamo kad' ce nas smrt strefiti, nas fokus mora biti na dobrim dijelima, eksluzivno. Znaci, prioritet je onaj svijet, a nacin dolaska njemu, djela sakupljena na ovom. Bujrum.

Nadam se da te nisam zbunio.
Photoman

#108 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Photoman »

kebele wrote:
frla wrote:Pa zar nase dede i nane nisu zivjele u ljepsem dobu i radjale po desetero djece?
Znaš li zašto su rađali po desetero djece? Zato što nisu imali TV-a, kompjutera, foruma u sitne sate sve do zore. :lol:
Brate, dozvoli da te upitam koliko ti je godina?
ljubav_aha

#109 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Photoman wrote:
ljubav_aha wrote: nije tacno,prevod ne spominje maramu :!:

Tacno se zna sta se podrazumjeva pod 'Hidzabom.' Hadisi razjasnjuju Kur'anske propise, a sunnet i opste Islamske karakteristike manira, odjevanja, higijene etc su dobro poznate.

U Kur'anu ne stoji kako se klanja namaz; kako to rezonujes? Da li je i to suvisno?
1.upravo ,tako,to sam napisala na isto-imenoj temi,zato me nervira podvlacenje necega kao pod moranjem,jer nije,sasvim je dovljno biti skormno obucen,higijena i lijepi maniri,sto je sasvm razumljivo,logicno

2.zato postoje razlicita razmisljanja i prakticiranja klanjanja ,hadisi,isto tako,npr,osobe iz BiH ne klanjau isto kao osobe iz Pakistana,/zene drugacije stave ruke /,ali postoje ajeti koji spominju i opisuju namaz ,namaz je sunnet,nosenje marame nije u kategoriji sunnet-a
Photoman

#110 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Photoman »

ljubav_aha wrote:
Photoman wrote:

Tacno se zna sta se podrazumjeva pod 'Hidzabom.' Hadisi razjasnjuju Kur'anske propise, a sunnet i opste Islamske karakteristike manira, odjevanja, higijene etc su dobro poznate.

U Kur'anu ne stoji kako se klanja namaz; kako to rezonujes? Da li je i to suvisno?
1.upravo ,tako,to sam napisala na isto-imenoj temi,zato me nervira podvlacenje necega kao pod moranjem,jer nije,sasvim je dovljno biti skormno obucen,higijena i lijepi maniri,sto je sasvm razumljivo,logicno

2.zato postoje razlicita razmisljanja i prakticiranja klanjanja ,hadisi,isto tako,npr,osobe iz BiH ne klanjau isto kao osobe iz Pakistana,/zene drugacije stave ruke /,ali postoje ajeti koji spominju i opisuju namaz ,namaz je sunnet,nosenje marame nije u kategoriji sunnet-a

Zbunila si sunnet sa farzom, ali helenejse, vidim koliko je sati.

Nek' nam Allah s.w.t. olaksa svima.
kebele

#111 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by kebele »

Photoman wrote:Brate, dozvoli da te upitam koliko ti je godina?
Poslah ti privatnu poruku. Nekako mi bezveze da o godinama na javnom forumu pišem. Pogledaj PP.
ljubav_aha

#112 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

frla wrote:
ljubav_aha wrote: procitaj svih mojih 3000 i nesto postova,pa ces vrlo dobro shvatiti sa kakvom osobom razgovaras :)
Vidio sam i sve mi je jasno. Jeli ovo dole tvoja statistika?
(0.16% od svih postova / 9.10 posta/ova dnevno)
Najaktivniji/a na forumu:Ljubav & Sex
(1064 post(ov)a / 28.66% od postova korisnika/ce)
Najaktivniji/a u temi:zene pitaju muskarce
(157 post(ov)a / 4.23% od postova korisnika/ce)
statistika :lol: fazon je sto tu imam najveci borj postova na istoj temi,znaci ako na toj temi imam 35 postova, a na drugo temi 34 posta,a 500 postova na temema u kategoriji npr. muzika,jesi'l me skont'o ;-)
Photoman

#113 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Photoman »

ljubav_aha wrote:
Photoman wrote:

Sto se tacke 2. tice; za vrijeme Poslanika s.a.w.s. se klanjalo samo na jedan nacin. Zasto su medju nama tolike razlike danas, odgovor mozes naci bas u tvom stavu prema hidzabu i u onom sto te goni prema istom.
ljubav_aha

#114 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Photoman wrote:
ljubav_aha wrote: 1.upravo ,tako,to sam napisala na isto-imenoj temi,zato me nervira podvlacenje necega kao pod moranjem,jer nije,sasvim je dovljno biti skormno obucen,higijena i lijepi maniri,sto je sasvm razumljivo,logicno

Zbunila si sunnet sa farzom, ali helenejse, vidim koliko je sati.

Nek' nam Allah s.w.t. olaksa svima.
ama znam da je farz,namjerno sma napisala sunnet ,kao kategorijsko obiljezje

a ko je na-pisao farzove ;-) :?:
ljubav_aha

#115 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Photoman wrote:[Sto se tacke 2. tice; za vrijeme Poslanika s.a.w.s. se klanjalo samo na jedan nacin. Zasto su medju nama tolike razlike danas, odgovor mozes naci bas u tvom stavu prema hidzabu i u onom sto te goni prema istom.
a,ne,ne,i sam si napisao,posotje razlicitosti u prevodu ,pa ko je onda u pravu ;-) procitala sma ponoov preovod,vlro je generalizovan,ne pise pokrivanje kose,hej pa i oci zenen su lijepe,pa nisu pokrivene,jer niej farz,ako ni burka
ljubav_aha

#116 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:@Ljubav_aha,mislim da su u biti jedna normalna djevojka,prkticirass vjeru,drzis do vjere,zelis vjeru,ali......neke stvari koje ti u njoj samoj "smetaju" odnosno,koje ti ne odgovaraju,tvom egu,onda njih zelis po svaku cijenu da izmanevrises!pitanje pokrivanja zeni muslimanki,je stvar koja datira jos iz vremena Resulullaha,dakle i njegove zene su bile pokriene,a osim toga,to je pitanje koje su godinam i godinama razmatrali i izucavali ljudi mnogo kompetentniji i od mene i od tebe u vjeri,ljudi koji su sav svoj zivot posvetili izucavanju vjere i ako je krajnji rezultat godinama izucavanog rada bio taj da je pokrivanje farz,ne znam kako mozes ti sada doci i onako ko iz vedra neba reci nije to to,to je onako receno,izvuceno iz konteksta,pokrivanje ipak nije farz!mislim da je to puko i ocajnicko pokusavanje pravdanja svoje licnosti i nedostatka cvrstine i odlucnosti za taj korak pa ono ko sad odoh naci validan razlog z to i alibi...pazi,da se raumijemo,ne napadam te,Allaha najbolje zna sta se u tvojim porsima krije,ja na tebe necu drugacije gledati nego kao na sestru msulimanku,ali nije ok to sto radis,da izkrivljujes propise zarad neke svoje volje...ako si bas u sumnji,obrati se na FIN ili na stranicu rijaseta,tamo imas pitanja i fetve pa burjum,potrazi odgovor,mislim da ce ti mogo adekvatniji ponudit nego ja!
naveo sam ti primjer,da se u samom Kur`anu nigdje striktno ne govori,o vjenrici ne mojte se drogirati,travu pusiti,fiksat se a toje sve strogo zabranjeno,dakle.... ;-)
ja ne iskirvljujem propise,vec nesporazum u prevodjenju ,prevod je suvise generalizovan,nema detalja,a tu je znaci postavljena opcija,kako postaviti pravilo,a ko je postavio pravilo,ljudi :)

mene ne mozes optuziti za nesto sto sigurno znam,i to nema veze sa vlastitim sukobom interesa
Photoman

#117 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Photoman »

ljubav_aha wrote:
Photoman wrote:[Sto se tacke 2. tice; za vrijeme Poslanika s.a.w.s. se klanjalo samo na jedan nacin. Zasto su medju nama tolike razlike danas, odgovor mozes naci bas u tvom stavu prema hidzabu i u onom sto te goni prema istom.
a,ne,ne,i sam si napisao,posotje razlicitosti u prevodu ,pa ko je onda u pravu ;-) procitala sma ponoov preovod,vlro je generalizovan,ne pise pokrivanje kose,hej pa i oci zenen su lijepe,pa nisu pokrivene,jer niej farz,ako ni burka
Upravo zato postoji tefsir.
ljubav_aha

#118 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Photoman wrote:

Vjerniku muslimanu je ovaj svijet kavez, i radi sve moguce od sebe da si poboljsa prospekte na onom drugom, pravom, svijetu. Ovosvijetski ciljevi, imovina, iskustva i ostale kratkorocne carolije; nista covijek nece ponijeti sa sobom poslije smrti osim svojih dijela, dobrih i losih. Posto ne znamo kad' ce nas smrt strefiti, nas fokus mora biti na dobrim dijelima, eksluzivno. Znaci, prioritet je onaj svijet, a nacin dolaska njemu, djela sakupljena na ovom. Bujrum.

hej,kavez je malo prejaka rijec :lol:

"prioritet je onaj svijet " eh pa to svako drugacije prevodi,razumije :!:
ljubav_aha

#119 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Photoman wrote:
ljubav_aha wrote: a,ne,ne,i sam si napisao,posotje razlicitosti u prevodu ,pa ko je onda u pravu ;-) procitala sma ponoov preovod,vlro je generalizovan,ne pise pokrivanje kose,hej pa i oci zenen su lijepe,pa nisu pokrivene,jer niej farz,ako ni burka
Upravo zato postoji tefsir.
koji je takodjer relativna,jer presudnu odluku donose osobe na sastancima,znaci,nije fazon,tjerati zene da nose marmu,i istu odluku postaviti u kategoriju serijatskog zakona,gjde se znaci prisiljava nesto :!:
Photoman

#120 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Photoman »

ljubav_aha wrote:
Photoman wrote:

hej,kavez je malo prejaka rijec :lol:

"prioritet je onaj svijet " eh pa to svako drugacije prevodi,razumije :!:
Veoma lahko je razumjeti koncept Dzenneta/Dzehennema, mislim predobro razjasnjeno i u Kur'anu i u hadisima.

A ako nisi u skladu sa Islamskim ucenjima, pa ti bi trebala pocet' pisat' knjige i startat neku svoji religiju ba, ako mislis da si u pravu nad ostalima, kao sto dajes dojam. Sta mislis?
ljubav_aha

#121 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Photoman wrote:
Veoma lahko je razumjeti koncept Dzenneta/Dzehennema, mislim predobro razjasnjeno i u Kur'anu i u hadisima.

A ako nisi u skladu sa Islamskim ucenjima, pa ti bi trebala pocet' pisat' knjige i startat neku svoji religiju ba, ako mislis da si u pravu nad ostalima, kao sto dajes dojam. Sta mislis?
nisi skuzio "tonalitet" mog prethodnog posta ;-)

uopste nije fazon i pitanje "ko je u pravu",fora je u npr. rezonovanju,jer Bog ne odzvoljava prisiljavanje,a primjer uvojdenja zakona nosenja marame je zaista kontradiktoran :)
arzuhal

#122 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by arzuhal »

ljubav_aha wrote: nisi skuzio "tonalitet" mog prethodnog posta ;-)

uopste nije fazon i pitanje "ko je u pravu",fora je u npr. rezonovanju,jer Bog ne odzvoljava prisiljavanje,a primjer uvojdenja zakona nosenja marame je zaista kontradiktoran :)
Ne mogu olahko preći preko ovoga :) .
Sada neće biti više ni u rezonovanju nego neznanju ili neobaviještenosti: u vjeri postoji prisila i to ne ona koju Allah, Azze we Dželle, dozvoljava nego je naređuje.
Ajet u kojem se kaže La ikrahe fid-din znači U vjeru (nagonit, natjerivat nekoga mimo njegove volje) nema sa prisilom. Dakle, radi se o tome da nekoga ne smijemo siliti da vjeruje i prihvata islam. Međutim, kada neko dobrovoljno, bez prisile, prihvati islam i izgovori riječi šehadeta, te prihvati sve imansko-islamske šarte, tada se takva osoba, budući da je musliman, može i silom natjerati da se pridržava onoga što je dobrovoljno prihvatila. Jer nastavak gorenavedenog ajeta glasi:...kattebejjene-rrušdu minel-gajj!/...pravi put se jasno razlikuje od zablude. Ovaj nastavak ajeta upravo objašnjava njegov prvi dio: radi se o zabrani nasilne islamizacije, a ne o dopuštenosti nonšalalantnog odnosa prema vjerskom zakonu po sistemu švedskog stola iliti poznatijeg fenomena kod nas pod imenom dribling ili veleslalom kroz šerijat.
Evo ti jedan primjer iz praktičnog islama:
Kada je Allahov poslanik, neka je mir na njega, preselio svom Gospodaru, za svoga vođu su muslimani izabrali njegovog najbližeg prijatelja Ebu Bekra Es-Siddika, Allah njime bio zadovoljan. U taj vakat jedno pleme, koje je friško prihvatilo islam, na vijest da je preselio Poslanik, alejhi-selam, odluči da prestaje davati zekat u bejtul-mal/državni trezor. Naime, oni su poručili Ebu Bekru da će davati zekat, ali će ga oni dijeliti međusobno, po svom nahođenju. Ebu Bekr je odmah skupio vojsku i krenuo na njih sa riječima: Ako bi mi neko utajio i samo jednu ovcu koju je davao još Allahovom poslaniku na ime zekata - ja bih na njega digao vojsku!
Kasniji tok događaja će pokazati kako je samo bio u pravu Ebu Bekr.
Zekat spada u najveća djela islama i obavezan je. Takva neposlušnost i proizvoljno tretiranje šerijata zahtijeva i restriktivne mjere.
Naravno, ovo je moguće samo u slučaju da postoji islamska država koja provodi šerijat. Danas je u svijetu većinom stvar islama u rukama pojedinca koji odlučuje, baš kao i ono pleme, šta je dobro a šta nije u vjeri i šta će i koliko će čega uradit, po svojoj vlastitoj mjeri. Time sami sebi određujemo sudbinu na budućem svijetu. Kod nas te ne može Islamska zajednica NIČIM natjerat da daješ zekat ili bilo što drugo da radiš jer nema ovlasti države niti svoju policiju, jel.
Možemo povući paralelu i sa našim, pozitivnim zakonima, u sekularnoj državi: usvoji se neki zakon na čije kreiranje i usvajanje ti direktno nisi imala nikakvog utjecaja (ili odeš da živiš u neku državu), pa koliko god se tebi taj zakon ne sviđao, dužna si da ga se pridržavaš sve dok živiš u toj državi ili si slobodna da je napustiš i tražiš zakone neke države po svojoj mjeri.
Pokrivanje hidžabom je naređeno islamom i ona ženska osoba, koja živi i voli islam, će se pokriti i u najsekularnijem društvu i trpiti zbog toga u životu. Zato, ako neka muslimanska država (namjerno ne govorim islamska jer ne znam da postoji istinski islamska država danas igdje), zakonom naredi pokrivanje žena, ona ima uporište za taj zakon u šerijatu i tu ništa nije sporno sa tačke islama i šerijata.
Nama preostaje samo veleslalom.
oldplague

#123 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by oldplague »

Izvinjavam se što se uplićem u raspravu, iako nisam ni muslimanka niti vjernica generalno, ali vrlo mi je zanimljiva. Valjda nećete zamjeriti.
Drugi je to vakat bio, ženama su se zaista vidjele grudi, što zbog helenizirane odjeće (koja je tada bila, rekti, moda na Bliskom istoku) što zbog običaja i kulture naroda Sjeverne Afrike, dakle dva svijeta sa kojima su graničila nomadska plemena Arabije. Kad se stvari stave u kontekst, onda je jasno (mada to iz naše perspektive zvuči prečudno) da je stvarno riječ o pokrivanju grudi. Tako je i sa razlikovanjem od poklonika vatre i slično, kojih danas, jednostavno, više nema.
Svijet evoluira, mijenja se, a preporuke koje su muslimanima svih naraštaja ostavljene u Kur'anu i sunnetu (za one koji ga se pridržavaju) odlično se drže ako je čovjek voljan i sposoban pozabaviti se suštinom, a ne formom. Inače, postoji rizik da se neka zajednica pretvori u hermetičnu turističku atrakciju poput Amiša. Muslimani bi jednoga dana trebali letjeti u svemir, graditi kolonije na drugim planetama, živjeti pod sasvim izmijenjenim okolnostima koje im neće dozvoljavati ni da krate pantole i puštaju duge brade ni da im se žene potpuno pokrivaju. Neće valjda islam trajati onoliko dugo koliko bude moguće podražavati stil i način života davno iščezlih pustinjskih nomada? Neće, naravno da neće. Mudar čovjek svoja ubjeđenja, bila ona vjerska ili ne, tumači svojim čulima i razumom, a ne tuđim. Ima u islamu farzova koje je daleko teže ispuniti od prilagođavanja odjeće, pa ih ljudi odlažu i odlažu, baveći se u međuvremenu, dok ne steknu dovoljno snage i petlje, formalnostima oko kojih čak nema ni konsenzusa među muslimanima. Nedavno sam opet čitala jednu dobru Poslanikovu biografiju i zadivila sam se tom upornošću kojom prosvijećen čovjek nastoji otvoriti oči kratkovidima. A ljudi su se i tada kao i sada hvatali za svaku riječ koja im je, nadali su se, olakšavala prakticiranje vjere, zbog čega je Muhamed počesto korigovao svoje učenje, ne da bi ga suštinski promijenio, već da bi ljude natjerao da misle. Od svih zadataka koji se postavljaju pred lidere i prosvjetitelje, taj je najteži.
Farz je ne svjedočiti lažno, ne potvarati ljude, ne uvlačiti ih u dužničko ropstvo, ne lokati i ne kockati se, ne nanosti štetu nejakima, udovicama i siročadi, učiti, održavati čistoću i tijela i duha, promišljati o svijetu, pomoći onima u nevolji, ne biti sujetan i zaljubljen u sebe, biti koristan član zajednice, paziti i voljeti svoju porodicu... Eh, kad bi samo to bilo lako kao pustiti bradu i obući nikab...
Recimo, meni kao nemuslimanki (i ateisti), divna je odredba da se odlazak na hadždž plaća samo halal novcem, a na hadždž bi svaki musliman trebao otići barem jednom. Zar ne vidite šta je tu forma, a šta suština? Forma je uplatiti nekom mutljarošu put, otići, vratiti se i nastaviti po starom. A suština, eh ta suština, jeste prinuditi vjernike da dugo i pažljivo stiču svoj imetak, suzdržavajući se od prevara, krađe i pohlepe. Hadždž kao takav predstavlja način da se ljudi tome privole. Ne kaže se kod nas džaba teško je biti fin.
kebele

#124 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by kebele »

oldplague wrote:Neće valjda islam trajati onoliko dugo koliko bude moguće podražavati stil i način života davno iščezlih pustinjskih nomada? Neće, naravno da neće. Mudar čovjek svoja ubjeđenja, bila ona vjerska ili ne, tumači svojim čulima i razumom, a ne tuđim. Ima u islamu farzova koje je daleko teže ispuniti od prilagođavanja odjeće, pa ih ljudi odlažu i odlažu, baveći se u međuvremenu, dok ne steknu dovoljno snage i petlje, formalnostima oko kojih čak nema ni konsenzusa među muslimanima.
Kako lijepo napisano, hvala i svaka čast. Potupno se slažem. :thumbup:
BHF_Manijak

#125 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by BHF_Manijak »

Fazon je u tome,sto se ovdje mnogi usudjuju da pricaju o isoamu a nisu procitali 3 knjige o islamu sad bi da jos fetve izdaju i bave se dubljim problemiam u islamU!mislim,nema niko pravo vjeru tumaciti na svoj ncin kao njemu odgovara i kako mu je cejf,ljudi su to godinama izucavali i jaaaako oprezno tome pristupili a da sad neko neupucen dodje i kaze ovo je haal ovo je haram..polahko malo momci i djevojke,posebno oni koji se deklarisu kao ateisti/kinje,mislim uredu je sto se interesujete za vjeru i sto vas interesuje neke stvari,ali mislim da nema te pravo vjeru interpretirati na svoj nacin i reci to je tako i nikako drugacije..vjra je rijesila covjekov zivot od pocetka do kraja,sve je jasno,samo je nase da se uklopimo il ne uklopimo u to! ;-)
Locked