Kia Ceed - iskustva
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Kenan Borovac
#101 Re: Kia Ceed - iskustva
[quote="Jimmy_The_Saint"]Ama, nema tu potrebe za naukom - piše lijepo BEZOLOVNI, i zeleno su kodirani (i 95 i 98 i 100). A kako je 98 broj oktana, i popularnog "supera", goriva naše i vaše mladosti, koje je jedino preostalo u prodaji od OLOVNIH (i kao takvo kodirano je crveno), moguće je da se i neki levat zaleti pa zbog onog 98 uzme obični super.
A k...
...
A k...
...
Last edited by Kenan Borovac on 04/09/2012 22:46, edited 1 time in total.
-
Kenan Borovac
#102 Re: Kia Ceed - iskustva
Hvala na razumjevanju ,to sto neki ne razumiju sta govorim njihova stvar...mayab wrote:Ma garant je mislio na one koji naliju olovni super, ne mogu da povjerujem da je majstor toliko neobrazovan (nadam se iskreno!).A poznato je da vise oktana ni u kom slucaju ne moze lose djelovati na motor, ali isto tako niti dati nesto vise snage ako motor nije predvidjen za taj viši oktanski broj!Jimmy_The_Saint wrote:Sjebaste mi koncepciju s ovom raspravom o OMV 100. Ja redovno naspem super 98 ili super 100 na OMV bezolovni. Imam dojam da gospodin serviser jadi na levate koji sipaju onaj olovni super 98 (što je crveni kod na pumpama).![]()
Ili fakat stotka jebe makinu?![]()
I jebo te, kakav je ovo serviser, ne razabira razliku između olova i oktana? (Ja u hemijsku srednju iš'o, nemoj me zajebavat'...)
- Jimmy_The_Saint
#103 Re: Kia Ceed - iskustva
Pa kako da te razumijem, jebo ga ti, ja nigdje nisam ni vidio "olovnu" stotku, valjda se PODRAZUMIJEVA ako kupiš novo auto i ako proizvođač kaže da ide BEZOLOVNI da će sipati BEZOLOVNI.
Nego, ako si već znalac, de ba reci jel' OK stotka BEZOLOVNA, ima li veze? Meni auto bolje ide (ne brže, ne jače, samo "glatkije"), mada mi se ponekad čini da ga sprži brže nego 95.
Nego, ako si već znalac, de ba reci jel' OK stotka BEZOLOVNA, ima li veze? Meni auto bolje ide (ne brže, ne jače, samo "glatkije"), mada mi se ponekad čini da ga sprži brže nego 95.
- Drvosjeca iz Dejcica
#104 Re: Kia Ceed - iskustva
Radi se o bezolovnom benzinu bez obzira sto u nazivu ima "Super 100 bleifrei", kljucna rijec nije SUPER vec bleifrei sto bi na Svapskom znacilo bRez olova...ha ja.Kenan Borovac wrote:Nebrkam ja nista nego decko sipa super 100 ,a ne bezolovni razumijes ...Jimmy_The_Saint wrote:Ama, nema tu potrebe za naukom - piše lijepo BEZOLOVNI, i zeleno su kodirani (i 95 i 98 i 100). A kako je 98 broj oktana, i popularnog "supera", goriva naše i vaše mladosti, koje je jedino preostalo u prodaji od OLOVNIH (i kao takvo kodirano je crveno), moguće je da se i neki levat zaleti pa zbog onog 98 uzme obični super.
A kako tačno 100 može zajebati motor, to bih volio čuti detaljno. Uostalom, koja uopće auta onda troše 100, majka mu stara?![]()
Rekoh - sumnjiv mi je serviser koji brka olovo i oktane, pa to i ja pobogu znam šta je za šta. Hajmo iskopat onu temu o benzinima...
- citroen
#105 Re: Kia Ceed - iskustva
Haj ti to objasni ovom strucnjaku iz Kie,jadan onaj kome on auto pregleda na servisuDrvosjeca iz Dejcica wrote:Radi se o bezolovnom benzinu bez obzira sto u nazivu ima "Super 100 bleifrei", kljucna rijec nije SUPER vec bleifrei sto bi na Svapskom znacilo bRez olova...ha ja.Kenan Borovac wrote:Nebrkam ja nista nego decko sipa super 100 ,a ne bezolovni razumijes ...Jimmy_The_Saint wrote:Ama, nema tu potrebe za naukom - piše lijepo BEZOLOVNI, i zeleno su kodirani (i 95 i 98 i 100). A kako je 98 broj oktana, i popularnog "supera", goriva naše i vaše mladosti, koje je jedino preostalo u prodaji od OLOVNIH (i kao takvo kodirano je crveno), moguće je da se i neki levat zaleti pa zbog onog 98 uzme obični super.
A kako tačno 100 može zajebati motor, to bih volio čuti detaljno. Uostalom, koja uopće auta onda troše 100, majka mu stara?![]()
Rekoh - sumnjiv mi je serviser koji brka olovo i oktane, pa to i ja pobogu znam šta je za šta. Hajmo iskopat onu temu o benzinima...Kod Shela se ovaj 100 oktanski bezolovni zove Shell V-Power 100+, kod Arala Aral/BP ultimate ali se uvijek radi o bezolovnom 100 oktanskom benzinu.
-
EiS
#106 Re: Kia Ceed - iskustva
steta sto je tema upropastena sa ovom diskusijom oko goriva, ali moram se i ja ukljucit posto nisam primjetio da je neko napisao ovo ako jest nama veze.
ja koliko znam super 100 i sl. se sipa samo u 2.0 i vece motore i zato nije preporucljivo sipat u Kiu jer su vecinom 1.4 motori. Ovo mi je rekao tip sto radi na OMW. Kaze u slabijim motorima pocnu se cut ventili.
ja koliko znam super 100 i sl. se sipa samo u 2.0 i vece motore i zato nije preporucljivo sipat u Kiu jer su vecinom 1.4 motori. Ovo mi je rekao tip sto radi na OMW. Kaze u slabijim motorima pocnu se cut ventili.
- Jimmy_The_Saint
#107 Re: Kia Ceed - iskustva
Моји се вентили не чују, хвала на питању. И гдје год сам читао о томе, нисам нашао да те 98 или 100 могу ШКОДИТИ моторима. Можда тај пумпаџија факат нешто зна, можда не зна.
А ако имаш нешто причати МИМО овог бензина, само напријед - ја мислим да је бензин апсолвиран.
А ако имаш нешто причати МИМО овог бензина, само напријед - ја мислим да је бензин апсолвиран.
- mayab
#108 Re: Kia Ceed - iskustva
Odosmo od prave teme, ali jednostavno moram opet ponoviti (iako je 1000000 puta vec pisano!) , da benzin veceg oktanskog broja NEŠTETI motoru, ali isto tako nista bitno nece ni donijeti sto se tice snage!EiS wrote:steta sto je tema upropastena sa ovom diskusijom oko goriva, ali moram se i ja ukljucit posto nisam primjetio da je neko napisao ovo ako jest nama veze.
A ovi likovi po pumpama sto "lupaju" gluposti, to ne bih komentarisao , zaista!
-
Straightforward
#109 Re: Kia Ceed - iskustva
hsnf wrote:Vozim pro_ceed 1.4 od septembra 2008. Do sada presao 9300km, apsolutno nikakvih problema. Uradio sam inicijalni servis na 1500km koji nije obavezan, ali je preporucen. Motor je skroz OK. Nije bas poput 1.6, ali fascinantno se nosi sa ne bas malom masom auta. Treba ga malo vise zavrtiti da bas povuce, ali je nevjerovatno elastican. Ide bez problema 40km/h u cetvrtoj i bez prituzbi povuce dalje kada se stisne. Takodje, mozes komotno skrenuti po 90 stepeni iz ulice u ulicu u 3. brzini, dok se moja stara 2.0 Honda gusila i trazila prebacivanje u 2. brzinu.
Topla preporuka da ostavis 15" celicne felge koje ces dobiti uz 1.4 motor. Ja sam ih nedavno zamijenio sa 17" sa 1.6 modela i pad performansi je prevelik. Po gradu fali elasticnosti, a na autoputu je krajnja brzina spala sa 190 na 180km/h. Doduse, autio izgleda 100 puta bolje i lezi na cesti fenomenalnoMozda bi ti bio dobar kompromis doplata od 400EUR za "City" izvedbu sa 16" felgama?
Uglavnom, sretno sa pro_ceedom, mislim da ces biti prezadovoljan!
Ide bez problema 40km/h u cetvrtoj i bez prituzbi povuce dalje kada se stisne. Takodje, mozes komotno skrenuti po 90 stepeni iz ulice u ulicu u 3. brzini, dok se moja stara 2.0 Honda gusila i trazila prebacivanje u 2. brzinu.
VOZACI< VOZACI< VO
- mayab
#110 Re: Kia Ceed - iskustva
Ma dobro, čovjek je htio, običnim narodskim jezikom reći kako je motor elastičan 
-
zlatan01
#111 Re: Kia Ceed - iskustva
Oktanski broj govori koliko je benzin (ne)osjetljiv na samozapaljenje. Obicno kod novih motora elektronika vodi racuna o podesavanju u ovisnosti koji benzin dolazi u motor. Moje iskustvo sa BMW320 za koji je predvidjen 98 ali se moze sipati 95 a najniza dozvoljena oktanska vrijednost je 91, je da na 98 motor radi i vuce tecnije. Nikakvu vecu snagu ne osjetim a potrosnja je mozda za nijanu niza nego sa 95. Istina je da u Svedskoj u benzin 95 dodaju etanol 10% ljeti a 5% zimi sto takodje utice na ponasanje motore tako da je uporedba u BiH mozda malo drugacija.
-
dariomiamigo
#112 Re: Kia Ceed - iskustva
Može jedno pitanje
za 4 servis za Kia Rio (40000 tak hiljada KM) su mi u pofalićima dali cifru circa 240 KM , jel to ok ? A inače mi se servis a i momci što rade unutra čine profesionalni i ljubazni
za 4 servis za Kia Rio (40000 tak hiljada KM) su mi u pofalićima dali cifru circa 240 KM , jel to ok ? A inače mi se servis a i momci što rade unutra čine profesionalni i ljubazni
-
Betand
#113 Re: Kia Ceed - iskustva
ma dobro je to , ja sam taj platio oko 270 kod Emse , sad zavisi sta su ti tacno mjenjali , a radio sam na 50000 km u pofalicima izaslo 200 maraka , samo ulje i filteri (ukljucujuci i klime) , a uporedjivao sam racune i iste u bobu cijene djelova emsa i pofalići , jedino ovi u pofalicima manje radnih sati naplacuju . Inače u Emse je u toku akcija 10 posto na djelove i uslugu , poslali mi pismo poštom da me obavjeste ...
-
vnm
#114 Re: Kia Ceed - iskustva
ako se dobro sjecam poslije 4 godine se prvi put mijenja filter goriva. mozda ce ti i svjecice mijenjati, ako ti nisu promijenili prosle godine jer one idu poslije 3 godine.
e sad, jedino nisam siguran da li je klima predvidjena na 3 ili 4 godine, a mozda i neka ulja (kociono) koja se obicno ne mijenjaju, ali to lupam jer sam davno citao knjizicu,
ovo sve prema servisnoj knjizici pricam.
e sad, jedino nisam siguran da li je klima predvidjena na 3 ili 4 godine, a mozda i neka ulja (kociono) koja se obicno ne mijenjaju, ali to lupam jer sam davno citao knjizicu,
ovo sve prema servisnoj knjizici pricam.
- Jimmy_The_Saint
#115 Re: Kia Ceed - iskustva
Pošto jope pričamo o praktičnim stvarima, samo da ka'em da na 23.500 kilometara još uvijek nemam problem koji nisam sam napravio lupanjem...
Otkako je vrijeme normalno, na zimskim gumama oko 7,5 litara na 100 km, nadam se da će još bliže sedmici kad vratim ljetne. Rokenrol.
Betand, vnm, po koliko ste prešli Riom, i kako se drži?
Otkako je vrijeme normalno, na zimskim gumama oko 7,5 litara na 100 km, nadam se da će još bliže sedmici kad vratim ljetne. Rokenrol.
Betand, vnm, po koliko ste prešli Riom, i kako se drži?
-
Betand
#116 Re: Kia Ceed - iskustva
prešao sam preko 50000 KM , super sve , osim tog fantomskog kuckanja ovjesa naprijed po zimi, cim otopli toga nema, zavirivali u dva servisa i kunu se da nema lufta nigdje ništa da je sve ko prvog dana (krajnice ,seleni folovi golovi) , ostalo sve normala , nikakvih problema, na tu kilometrazu jedini kvarovi ako ih mozemo tako nazvati dva put pregorila sijalica od pozicije u prednjem faru ...ostalo sipaj i vozi no problemos ,ja se urahatio nakon renola ,golfa itd s kojima sam postao automehanicar ekspert jer sam vjecito nesto popravljao i najbolji mi jarani automehanicari bili lol , novo je novo , i uz to jos korejsko , nema daljeJimmy_The_Saint wrote: Betand, vnm, po koliko ste prešli Riom, i kako se drži?
-
vnm
#117 Re: Kia Ceed - iskustva
ja vala guzlam samo po gradu, tako da ne prelazim neke ozbiljnije relacije. zasad presao 9000 u godinu i po, potrosnja po gradu oko 9 litara, zavisno od duzine relacija i temperature. uglavnom vozim kratke relacije od nekih 5-10 kilometara a dodatno nemam zivaca da vozim ekonomicno. vangradska oko 6 litara sa 4 osobe i punim gepekom, sarajevo-zadar.
od kvarova nista. nekoliko ogrebotina na prednjem i zadnjem braniku i udubljenja od naglog otvaranja vrata, kojim su me pocastile komsije na parkingu.
uglavnom zasad nemam nikakvih problema ni zamjerki.
od kvarova nista. nekoliko ogrebotina na prednjem i zadnjem braniku i udubljenja od naglog otvaranja vrata, kojim su me pocastile komsije na parkingu.
uglavnom zasad nemam nikakvih problema ni zamjerki.
- Jimmy_The_Saint
#118 Re: Kia Ceed - iskustva
Šta da kažem osim jebi ga. Doduše, taman mi je vakat izmijeniti ulje tako da se sve to da o jednom trošku riješiti.
http://www2.autoportal.hr/201006148479/ ... d-103.html
http://www2.autoportal.hr/201006148479/ ... d-103.html
- drndalo
#119 Re: Kia Ceed - iskustva
Ne govori nista, takve stvari se desavaju i Mercedesu, a ti svoje nisi toliko platio...
Dok god je na njihov trosak, tjeraj i nek ga rade...
Dok god je na njihov trosak, tjeraj i nek ga rade...
- Jimmy_The_Saint
#120 Re: Kia Ceed - iskustva
Ma niti šta kaplje niti loše koči, ali brate neugodno je...
Nadam se samo da mi KMAG BiH neće glumiti nevinašce - sumnjam da su u HR prodavali falične a eto baš nama ispravne...
Nadam se samo da mi KMAG BiH neće glumiti nevinašce - sumnjam da su u HR prodavali falične a eto baš nama ispravne...
- drndalo
#121 Re: Kia Ceed - iskustva
Ma to je KIA opoziv, ako je u HR, onda je i ovdje i u SLO i u SRB... Pogledaj na web-u dal' ima nesto slicno u SLO...
- Jimmy_The_Saint
#122 Re: Kia Ceed - iskustva
Što se toga tiče, meni na 31.000 ništa nije otišlo što nisam klepio u nešta, osim lampice za registarsku tablicu. Motor k'o doksa, dugmići, klima, muzika, sve kul. Ili mu se podrepilo, ili agresivno vozi. 
-
internazionale
#123 Re: Kia Ceed - iskustva
mogući problemi su samo kod onih modela koji imaju ESP, koliko sam shvatioJimmy_The_Saint wrote:Ma niti šta kaplje niti loše koči, ali brate neugodno je...![]()
cee'd koji se prodaju po akcijskim cijenama nisu opremljeni ESP-om?
- Jimmy_The_Saint
#124 Re: Kia Ceed - iskustva
Ma, odvezi u Pofaliće nek' pogledaju, kočioni cilindar je kočioni cilindar, ne košta te ništa, šmrkneš kafu u Premijeru i sve OK. Meni ionako ne gine, u mene je Fresh, nije akcijaš. Javiću šta god bude... 
- Jimmy_The_Saint
#125 Re: Kia Ceed - iskustva
Zamijenio ulje, kočnice OK, sadro sam bio zadnje pločice al' to je do kretanja iz mjesta pod ručnom na nemjestu, kažu da se ovaj kvar cilindra za opoziv javlj'o uglavnom samo na dizelima s ESP-om, pa eto obratite pažnju.
I pripazite, izgleda da u servisu Pofalići vole slušat' radio, ja sam maloprije mor'o preklemati, a nema šanse da sam samostalno ispraznio akumulator tako brzo....
I pripazite, izgleda da u servisu Pofalići vole slušat' radio, ja sam maloprije mor'o preklemati, a nema šanse da sam samostalno ispraznio akumulator tako brzo....