Kako nema? Zar srednjoskolac nije maloljetan? Zar nastavnici nemaju kontakt telefone roditelja? Zar je drama nazvati oca i reci " vas sin skace po skoli i prica kako je srolao joint"? Zar nema skola pedagoga? Kakav crni dokaz? Zar se odustalo od prakse da se "zbog neprimjerenog ponasanja" ucenik salje kod direktora na razgovor?sanasa wrote:Doci napusen u srednju skolu na cas kao da postaje coolNormalno je da ucenici cak kazu da su uzeli dzoint i ko da treba da regulise??? Jel to treba prijaviti policiji??? Sta moze uraditi centar za socijalni rad? Zar takvi trebaju ici u redovnu skolu jer obicno u tom stanju rade ispade na casu???
Toliko pitanja.....kod nas nema procedure i upustva sta uciniti u konkretnom slucaju...za sve treba jebeni dokaz..
Droga na sarajevskim ulicama
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#101 Re: Droga na sarajevskim ulicama
-
bierkof
#102 Re: Droga na sarajevskim ulicama
Jarane, upravo ti nemas pojma o zivotu.GaRGa wrote:Velika vecina Vas prica o tome kako je tesko hodati po Marsu a da pri tome nikad nisu nogom krocili na Mars...
A da su ljudi razmisljali kao ti mi bi sada bili u kamenom dobu...
Jesi li cuo za PROGRES, ucenje na tudjim greskama i iskustvu. Zar ja moram da gurnem ruku u struju da bih shvatio da to ne valja, ili mi je dovoljno da procitam i cujem iskustva drugih ljudi koje je struja udarila?
Vjeruj mi da bih. Prije toga bih naravno uradio sve da ga pravilno odgojim, i da mu pokazem sta valja a sta ne valja raditi, na vlastitom primjeru. Da ga naucim koliko je tesko zaraditi dinar i da rano stekne odgovornost i disciplinu, a ne da se u 16toj god ponasa kao bjesno razmazeno deriste koje misli da se citav svijet vrti oko njega i njegovih osjecaja.chuchumbamayumbe wrote: @bierkof,
Nadam se da ti djeca jednog dana nece imati problema sa drogom, jer kada bi imala, cisto sumnjam da bi napisao i razmisljao onako kako si gore napisao.
Moj otac bi mene izbacio na ulicu da sam samo jednu noc dosao pijan ili nedaj boze nesto gore...
Ja se zalazem za jako strog zakon o sankcionisanju neradnika i drustvenih parazita. Naravno prvo bi trebalo skloniti 'ove gore' parazite, pa tek onda ove sitne ali meni je razlika izmedju njih jako mala.
Molim te, zar nije vaznije pravo svake zene i djevojke da hoda sigurnim gradom u bilo koje doba dana i noci bez straha da ce biti ubijena/opljackana/spaljena/silovana nego pravo na zivot bilo kojeg narkomana.
Ja se zalazem cisto za otklanjanje i sprjecavanje bolesti, prije nego za njeno ljecenje i niko me ne moze ubjediti da je to pogresan pristup.
Isti princip treba primjeniti na sve kriminalce, jer meni su narkomani upravo to, kriminalci... Prije ili kasnije svi zavrse u kriminalu koji ugrozava tudju imovinu ili tudju sigurnost. A za mene je tudja imovina svetinja! Neshvatljivo mi je kako neko moze ukrasti nesto tudje...
Mislim da sam obrazlozio svoju poentu.
-
darkpitar
#103 Re: Droga na sarajevskim ulicama
druze pun si neke teorije imal tu gdje sta u praxibierkof wrote:Jarane, upravo ti nemas pojma o zivotu.GaRGa wrote:Velika vecina Vas prica o tome kako je tesko hodati po Marsu a da pri tome nikad nisu nogom krocili na Mars...
A da su ljudi razmisljali kao ti mi bi sada bili u kamenom dobu...
Jesi li cuo za PROGRES, ucenje na tudjim greskama i iskustvu. Zar ja moram da gurnem ruku u struju da bih shvatio da to ne valja, ili mi je dovoljno da procitam i cujem iskustva drugih ljudi koje je struja udarila?
Vjeruj mi da bih. Prije toga bih naravno uradio sve da ga pravilno odgojim, i da mu pokazem sta valja a sta ne valja raditi, na vlastitom primjeru. Da ga naucim koliko je tesko zaraditi dinar i da rano stekne odgovornost i disciplinu, a ne da se u 16toj god ponasa kao bjesno razmazeno deriste koje misli da se citav svijet vrti oko njega i njegovih osjecaja.chuchumbamayumbe wrote: @bierkof,
Nadam se da ti djeca jednog dana nece imati problema sa drogom, jer kada bi imala, cisto sumnjam da bi napisao i razmisljao onako kako si gore napisao.
Moj otac bi mene izbacio na ulicu da sam samo jednu noc dosao pijan ili nedaj boze nesto gore...
Ja se zalazem za jako strog zakon o sankcionisanju neradnika i drustvenih parazita. Naravno prvo bi trebalo skloniti 'ove gore' parazite, pa tek onda ove sitne ali meni je razlika izmedju njih jako mala.
Molim te, zar nije vaznije pravo svake zene i djevojke da hoda sigurnim gradom u bilo koje doba dana i noci bez straha da ce biti ubijena/opljackana/spaljena/silovana nego pravo na zivot bilo kojeg narkomana.
Ja se zalazem cisto za otklanjanje i sprjecavanje bolesti, prije nego za njeno ljecenje i niko me ne moze ubjediti da je to pogresan pristup.
Isti princip treba primjeniti na sve kriminalce, jer meni su narkomani upravo to, kriminalci... Prije ili kasnije svi zavrse u kriminalu koji ugrozava tudju imovinu ili tudju sigurnost. A za mene je tudja imovina svetinja! Neshvatljivo mi je kako neko moze ukrasti nesto tudje...
Mislim da sam obrazlozio svoju poentu.
-
mIRCerka
#104 Re: Droga na sarajevskim ulicama
Da li po tvom misljenju bierkof ne smije pricati o ovom problemu samo zato sto drogu poznaje kroz teoriju a ne kroz praksu?darkpitar wrote: druze pun si neke teorije imal tu gdje sta u praxi![]()
![]()
![]()
![]()
-
bierkof
#105 Re: Droga na sarajevskim ulicama
Sto je upravo prakticni primjer moje teorijemIRCerka wrote:Da li po tvom misljenju bierkof ne smije pricati o ovom problemu samo zato sto drogu poznaje kroz teoriju a ne kroz praksu?darkpitar wrote: druze pun si neke teorije imal tu gdje sta u praxi![]()
![]()
![]()
![]()
-
darkpitar
#106 Re: Droga na sarajevskim ulicama
DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAmIRCerka wrote:Da li po tvom misljenju bierkof ne smije pricati o ovom problemu samo zato sto drogu poznaje kroz teoriju a ne kroz praksu?darkpitar wrote: druze pun si neke teorije imal tu gdje sta u praxi![]()
![]()
![]()
![]()
-
darkpitar
#107 Re: Droga na sarajevskim ulicama
navedi jedan primjer gdje se ovo tvoje gore sve navedeno primjenjuje?bierkof wrote:Sto je upravo prakticni primjer moje teorijemIRCerka wrote:Da li po tvom misljenju bierkof ne smije pricati o ovom problemu samo zato sto drogu poznaje kroz teoriju a ne kroz praksu?darkpitar wrote: druze pun si neke teorije imal tu gdje sta u praxi![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
zapali se neka sprava al nas nos ne svrbi!
-
mIRCerka
#108 Re: Droga na sarajevskim ulicama
Nidje veze. Smanji cizu pitar.darkpitar wrote:DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAmIRCerka wrote:Da li po tvom misljenju bierkof ne smije pricati o ovom problemu samo zato sto drogu poznaje kroz teoriju a ne kroz praksu?darkpitar wrote: druze pun si neke teorije imal tu gdje sta u praxi![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
-
darkpitar
#109 Re: Droga na sarajevskim ulicama
Da li po tvom misljenju bierkof ne smije pricati o ovom problemu samo zato sto drogu poznaje kroz teoriju a ne kroz praksu?[/quote]mIRCerka wrote:[
druze pun si neke teorije imal tu gdje sta u praxi![]()
![]()
![]()
![]()
DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Nidje veze. Smanji cizu pitar.[/quote]
pa isto kao da sam ja rekao da bi mogao nekog da branim na sudu samo zato sto sam procitao krivicni zakon.
P.S.cize ne vucem a zapali se neka sprava(ponekad)al nas nos ne svrbi.
-
mIRCerka
#110 Re: Droga na sarajevskim ulicama
bogam po nacinu komunikacije bih prije rekla da igras X O sa cizamadarkpitar wrote:pa isto kao da sam ja rekao da bi mogao nekog da branim na sudu samo zato sto sam procitao krivicni zakon.![]()
![]()
To sto ja nisam ni smrkala ni rolala ne znaci da ne znam dosta o tome.
22 i po godine sam zivjela na Dobrinji, vidjela sam vise nego dovoljno.
I bierkof je pametan, makar ja licno smatram pametnim potez gdje ucis na tudjim greskama.
-
darkpitar
#111 Re: Droga na sarajevskim ulicama
mIRCerka wrote:bogam po nacinu komunikacije bih prije rekla da igras X O sa cizamadarkpitar wrote:pa isto kao da sam ja rekao da bi mogao nekog da branim na sudu samo zato sto sam procitao krivicni zakon.![]()
![]()
I bierkof je pametan, makar ja licno smatram pametnim potez gdje ucis na tudjim greskama.
aj kako mrzim kad me neko vuce za jezik a nije vrjedan da ja diskutujem s njim al mi dzavo neda mira pa moram...
e pa ovako mIRCerka posto vidim da nisi u stanju da pratis temu da ti onda docaram..
vrati se na pocetak teme i fino polako po slovo procitaj da svatis.
jer ja sam i otvorio ovu temu jer mi tesko pada kad vidim svu ovu danasnju djecu navucenu na hemiju i kakva je cjelokupna situacija po tom pitanju.
dok nama danas od 50 djece njih 35 krene mutnim vodama pitacu te ja za 2/3 god. jer kako je sad stanje brojka se iz dana u dan povecava a tako isto brojka se povecava u kaznenom djelima da ih ne navodim sad.
a dok na drugu stranu pojedinci uzimaju milione sedmicno..
Zapali se neka sprava al me nos ne svrbi
-
mIRCerka
#112 Re: Droga na sarajevskim ulicama
Ajd se dogovori sam sa sobom, a onda sa dZavlom. Prvo bi da pricas o djeci i narkomaniji, a onda bi da branis bierkofu koji se nije drogirao da diskutuje.darkpitar wrote:mIRCerka wrote:bogam po nacinu komunikacije bih prije rekla da igras X O sa cizamadarkpitar wrote:pa isto kao da sam ja rekao da bi mogao nekog da branim na sudu samo zato sto sam procitao krivicni zakon.![]()
![]()
aj kako mrzim kad me neko vuce za jezik a nije vrjedan da ja diskutujem s njim al mi dzavo neda mira pa moram...
Bolje bi ti bilo da si se igrao sa auspuhom, ko zna sta ti prodaju za spravu
-
darkpitar
#113 Re: Droga na sarajevskim ulicama
P.S.cize ne vucem a zapali se neka sprava(ponekad)al nas nos ne svrbi.[/quote]
bogam po nacinu komunikacije bih prije rekla da igras X O sa cizama
I bierkof je pametan, makar ja licno smatram pametnim potez gdje ucis na tudjim greskama.[/quote]
[/quote]
Ajd se dogovori sam sa sobom, a onda sa dZavlom. Prvo bi da pricas o djeci i narkomaniji, a onda bi da branis bierkofu koji se nije drogirao da diskutuje.
[/quote]
toplo bi ti preporucio da posjetis centar za djecu sa posebnim potrebama Vladimir Nazor”.cuo sam da imaju strucan i divan kadar koji ce ti pomoci da prevazidzes te poteskoce i izadzes iz mraka.
P.S.polako citaj ne nerviraj se! svatices samo polako citaj moje komentare.
zapali se neka sprava al me nos ne svrbi

bogam po nacinu komunikacije bih prije rekla da igras X O sa cizama
I bierkof je pametan, makar ja licno smatram pametnim potez gdje ucis na tudjim greskama.[/quote]
[/quote]
Ajd se dogovori sam sa sobom, a onda sa dZavlom. Prvo bi da pricas o djeci i narkomaniji, a onda bi da branis bierkofu koji se nije drogirao da diskutuje.
toplo bi ti preporucio da posjetis centar za djecu sa posebnim potrebama Vladimir Nazor”.cuo sam da imaju strucan i divan kadar koji ce ti pomoci da prevazidzes te poteskoce i izadzes iz mraka.
zapali se neka sprava al me nos ne svrbi
-
mIRCerka
#114 Re: Droga na sarajevskim ulicama
darkpitar wrote: toplo bi ti preporucio da posjetis centar za djecu sa posebnim potrebama Vladimir Nazor”.cuo sam da imaju strucan i divan kadar koji ce ti pomoci da prevazidzes te poteskoce i izadzes iz mraka.
zapali se neka sprava al me nos ne svrbi![]()
![]()
Samo jos da si napisao "ako ti opalim samar, pocrnice ti nokti na nogama"
Hajd hajd, samo ti pali
- Mogly
#115 Re: Droga na sarajevskim ulicama
Не знам. Ја сам бацио све!!! Не пијем више ни обавезну лозу уз кафу. А лупао сам се свим и свачим. У Америци сам био 5 година и могу да повучем паралелу. Овдје је понуда/смеће у много већем обиму на улицама. Тамо си барем имао избор на провјерен квалитет или смеће, зависно од цијене. Највећи је проблем што се нико не бави проблемом. Основ били какве анализе био би ренгенски снимак проблема, дакле ко шта троши, колико, квалитет? Једино рјешење које се намеће је легализација лаких дрога с циљем контроле (квалитета, дистрибуције, прљавог новца), али обзиром да за такво рјешење треба сређено друштво, бојим се да од тога дуууго неће бити ништа. Ја се лупам књигама, читам све што ме допадне шака. И овдје је мој једини одговор НЕ ЗНАМ и супер је што се барем прича о томе.
- Mogly
#116 Re: Droga na sarajevskim ulicama
Iz knjige Džon Barlikorn (Kralj Alkohol) od Džeka Londona
...Ali dugovi se moraju platiti. Džon Barlikorn je počeo da ih naplaćuje, i naplaćivao ih je ne toliko od tijela koliko od duha. Stara duga bolest, koja je bila isključivo intelektualna, pojavila se opet. Nekadašnje sablasti, kojih je davno bilo nestalo, ponovo podigoše glave. Ali to su sada bile drugačije i strašnije sablasti. Stare sablasti, koje su se začele u mozgu, otjerao sam zdravom i normalnom logikom. Ali sada ih je ukrsnula Bijela logika Džona Barlikorna, a sablasti koje izazove Džon Barlikorn ne mogu se više otjerati. Protiv te bolesti pesimizma, prouzrokovane alkoholom, nema drugog lijeka nego piti sve dalje u potrazi za zaboravom koji Džon Barlikorn uvijek obećava, ali nikad ne daje.
Kako da opišem tu Bijelu logiku onima koji je nikada nisu doživjeli? Možda je bolje odmah u početku reći da se ona ne može opisati. Uzmite, na primjer, Zemlju hašiša, područje velikih dimenzija po vremenu i prostoru. U proteklim godinama preduzeo sam dva nezaboravna putovanja u tu daleku zemlju. Ono što sam tamo doživio ostalo je u najsitnijim detaljima urezano u mom mozgu. Ipak, uzalud sam beskonačnim riječima pokušavao da opišem samo sitan djelić onoga što sam tamo doživio osobama koje tamo nisu putovale.
Upotrebljavam sve hiperbole metafora, a govorim koliko vijekova i kako duboka i neshvatljiva agonija i užas mogu postojati u svakom pojedinom intervalu svih intervala među notama neke brze igre koja se brzo svira na klaviru. Govorim čitav čas, razrađujući samo jednu fazu Zemlje hašiša, a na kraju vidim da nisam ništa kazao. A kada ne mogu da im predstavim ni tu jednu sitnu stvar iz sveukpne ogromnosti užasnih i čudnih stvari, znam da nisam uspio da im dam ni najbljeđu sliku o Zemlji hašiša.
Ali ako povedem razgovor s nekim ko je bio u tom tajanstvenom području, smjesta će me razumjeti. Jedna rečenica, jedna jedina riječ izaziva odmah u njegovom mozgu predstave koje riječi i rečenice govorene časovima ne bi mogle stvoriti u mozgu onoga ko tamo nije bio. Isto je tako i sa carstvom Džona Barlikorna, u kome vlada Bijela logika. Onima koji tamo nisu putovali izvještaj putnika mora da izgleda nerazumljiv i fantastičan. Stoga one koji nisu tamo putovali mogu jedino da zamolim da imaju povjerenja u ono što ću ispričati.
Jer u alkoholu se nalaze kobna naslućivanja istine. Filip, kada se otrijezni, jamči u toj stvari za pijanog Filipa. Izgleda da ima različitih vrsta istine na ovome svijetu. Neke su vrste istine istinitije nego druge. Neke su vrste istine – laži, i baš su te vrste one koje imaju najveću upotrebnu vrijednost u životu, koje žele da se odraze i da žive. Odjednom vidiš – čitaoče koji nisi putovao tim carstvom – kako je ludo i bezbožno to carstvo koje pokušavam da ti opišem jezikom plemena Džona Barlikorna. To nije jezik tvoga plemena, čiji se pripadnici odlučno klone puteva koji vode u smrt i idu samo putevima koji vode u život. Jer nisu ni svi putevi jednaki, kao što nisu ni sve istine jednake. Ali budi strpljiv. Možda ćeš, kroz haos ovih mojih riječi, ipak ugledati slabu konturu udaljenih vidika drugih zemalja i drugih plemena.
Alkohol govori istinu, ali ta istina nije normalna. Ono što je normalno, to je zdravo. Što je zdravo, želi da živi. Normalna je istina druga vrsta istine, niža vrsta istine. Uzmimo, na primjer, konja za vuču. U svim promjenama koje mu donosi život, od prve do posljednje, ono mora nakako, na neshvatljivo nejasan način, da vjeruje da je život dobar; da je dobro biti upregnut i vući; da je smrt, bez obzira na to kako je on u svom slijepom instinktu shvata neki strašni div; da je život lijep i da vrijedi proživjeti ga; a na kraju, kad se život bude gasio, neće više biti tučen i udaran i tjeran da radi više nego što mu snaga dopušta; da je starost časna, dostojna poštovanja i dragocjena, mada ća pod stare dane postati mršavo kljuse, upregnuto u kola nekog starinara, posrtati pri svakom udarcu, i ići i posrčući kao u bunilu kroz nemilosrdno ropstvo i lagano raspadanje svome kraju – a kraj se sastoji u tome što će se svi njegovi dijelovi (njegovo sočno meso, ružičaste i elastične kosti, njegovi sokovi i fementi i sva životna snaga koja je svemu tome dala oblik) razdijeliti životinjeskoj farmi, štavionici kože, fabrikama tutkala i fabrikama vještačkog đubriva. Sve do svog posljednjeg nesigurnog koraka ovaj se konj mora pokoravati zapovjestima niže istine, to jest one životne istine koja omogućava da se život održi.
Ovoga konja, kao i sve druge konje, kao i sve druge životinje, uključujući i čovjeka, život je oslijepio i otupio mu čula. On želi da živi po svaku cijenu. Život je dobar uprkos tome što cio može da bude ispunjan tegobama, i uprkos tome što sve živo mora na kraju i umrijeti. To je ona vrsta istine koja važi ne za vasionu, već za živa bića u njoj ako žele da neko kratko vrijeme traju prije nego što ih nestane. Ova vrsta istine, bez obzira na to što je pogrešna, zdrava je i normalna istina, istina razumne vrste, u koju život mora da vjeruje ako hoće da živi.
Čovjeku, jedinom među životinjama, data je strašna povlastica da ima razum. Čovjek svojim mozgom može da prodre kroz opojnu obmanu stvari i da posmatra vasionu, koja je do kraja ravnodušna prema njemu i njegovim snovima. On to može da učini, ali nije za njega dobro ako to čini. Da bi mogao da živi, da bi mogao da živi punim životom, da bi mogao da osjeća da je živo biće, da bi mogao biti živ (to jest da bude ono što jeste), dobro je da čovjek bude zaslijepljen životom i da mu čula budu otupljena. Što je dobro, to je istinito. I to je istina, doduše, niže vrste, ali čovjek mora da je poznaje i da se njome rukovodi u svojim akcijama s nepokolebljivom sigurnošću da je ona apsolutna istina i da na svijetu nema druge istine. Dobro je što čovjek prima obmane čula i zamke tijela po njihovoj nominalnoj vrijednosti, i što kroz maglu čulnosti ide za lukavstvima i lažima strasti. Dobro je što ne vidi ni sjenke ni praznine i što se ne užasava zbog svoje požude i lakomosti.
A to čovjek čini. Bezbrojni ljudi ugledali su onu drugu i istinitiju vrstu istine i ustuknuli pred njom. Bezbrojni ljudi prošli su kroz dugu bolest i ostali živi da pričaju o njoj, i svjesno težili za tim da je zaborave do kraja svojih dana. Oni su živjeli. Oni su ostvarili život, jer su oni bili život. Dobro su uradili.
A sad dolazi Džon Barlikorn s prokletstvom koju baca na čovjeka koji ima mašte, koji žudi za životom i želi da živi. Džon Barlikorn šalje svoju Bijelu logiku, svog srebrnastog vijesnika istine izvan istine, antitezu života, svirepu i pustu kao međuzvjezdani prostor, napokretnu i zamrznutu kao apsolutna nula, koja zasljepljuje hladnoćom nepobitne logike i nezaboravne činjenice. Džon Barlikorn ne dà sanjalici da sanja, ni onom koji želi živjeti da živi. On uništava rođenje i smrt, i raspršuje u maglu paradoks opstanka, dok njegova žrtva ne usklikne kao u „Gradu strašne noći“*: „Naš život je prevara, a naša smrt crni ponor!“ A kada žrtva dostigne takav stepen strašne intimnosti, ona stupa na put koji vodi u smrt.
* Od Kiplinga..
...Ali dugovi se moraju platiti. Džon Barlikorn je počeo da ih naplaćuje, i naplaćivao ih je ne toliko od tijela koliko od duha. Stara duga bolest, koja je bila isključivo intelektualna, pojavila se opet. Nekadašnje sablasti, kojih je davno bilo nestalo, ponovo podigoše glave. Ali to su sada bile drugačije i strašnije sablasti. Stare sablasti, koje su se začele u mozgu, otjerao sam zdravom i normalnom logikom. Ali sada ih je ukrsnula Bijela logika Džona Barlikorna, a sablasti koje izazove Džon Barlikorn ne mogu se više otjerati. Protiv te bolesti pesimizma, prouzrokovane alkoholom, nema drugog lijeka nego piti sve dalje u potrazi za zaboravom koji Džon Barlikorn uvijek obećava, ali nikad ne daje.
Kako da opišem tu Bijelu logiku onima koji je nikada nisu doživjeli? Možda je bolje odmah u početku reći da se ona ne može opisati. Uzmite, na primjer, Zemlju hašiša, područje velikih dimenzija po vremenu i prostoru. U proteklim godinama preduzeo sam dva nezaboravna putovanja u tu daleku zemlju. Ono što sam tamo doživio ostalo je u najsitnijim detaljima urezano u mom mozgu. Ipak, uzalud sam beskonačnim riječima pokušavao da opišem samo sitan djelić onoga što sam tamo doživio osobama koje tamo nisu putovale.
Upotrebljavam sve hiperbole metafora, a govorim koliko vijekova i kako duboka i neshvatljiva agonija i užas mogu postojati u svakom pojedinom intervalu svih intervala među notama neke brze igre koja se brzo svira na klaviru. Govorim čitav čas, razrađujući samo jednu fazu Zemlje hašiša, a na kraju vidim da nisam ništa kazao. A kada ne mogu da im predstavim ni tu jednu sitnu stvar iz sveukpne ogromnosti užasnih i čudnih stvari, znam da nisam uspio da im dam ni najbljeđu sliku o Zemlji hašiša.
Ali ako povedem razgovor s nekim ko je bio u tom tajanstvenom području, smjesta će me razumjeti. Jedna rečenica, jedna jedina riječ izaziva odmah u njegovom mozgu predstave koje riječi i rečenice govorene časovima ne bi mogle stvoriti u mozgu onoga ko tamo nije bio. Isto je tako i sa carstvom Džona Barlikorna, u kome vlada Bijela logika. Onima koji tamo nisu putovali izvještaj putnika mora da izgleda nerazumljiv i fantastičan. Stoga one koji nisu tamo putovali mogu jedino da zamolim da imaju povjerenja u ono što ću ispričati.
Jer u alkoholu se nalaze kobna naslućivanja istine. Filip, kada se otrijezni, jamči u toj stvari za pijanog Filipa. Izgleda da ima različitih vrsta istine na ovome svijetu. Neke su vrste istine istinitije nego druge. Neke su vrste istine – laži, i baš su te vrste one koje imaju najveću upotrebnu vrijednost u životu, koje žele da se odraze i da žive. Odjednom vidiš – čitaoče koji nisi putovao tim carstvom – kako je ludo i bezbožno to carstvo koje pokušavam da ti opišem jezikom plemena Džona Barlikorna. To nije jezik tvoga plemena, čiji se pripadnici odlučno klone puteva koji vode u smrt i idu samo putevima koji vode u život. Jer nisu ni svi putevi jednaki, kao što nisu ni sve istine jednake. Ali budi strpljiv. Možda ćeš, kroz haos ovih mojih riječi, ipak ugledati slabu konturu udaljenih vidika drugih zemalja i drugih plemena.
Alkohol govori istinu, ali ta istina nije normalna. Ono što je normalno, to je zdravo. Što je zdravo, želi da živi. Normalna je istina druga vrsta istine, niža vrsta istine. Uzmimo, na primjer, konja za vuču. U svim promjenama koje mu donosi život, od prve do posljednje, ono mora nakako, na neshvatljivo nejasan način, da vjeruje da je život dobar; da je dobro biti upregnut i vući; da je smrt, bez obzira na to kako je on u svom slijepom instinktu shvata neki strašni div; da je život lijep i da vrijedi proživjeti ga; a na kraju, kad se život bude gasio, neće više biti tučen i udaran i tjeran da radi više nego što mu snaga dopušta; da je starost časna, dostojna poštovanja i dragocjena, mada ća pod stare dane postati mršavo kljuse, upregnuto u kola nekog starinara, posrtati pri svakom udarcu, i ići i posrčući kao u bunilu kroz nemilosrdno ropstvo i lagano raspadanje svome kraju – a kraj se sastoji u tome što će se svi njegovi dijelovi (njegovo sočno meso, ružičaste i elastične kosti, njegovi sokovi i fementi i sva životna snaga koja je svemu tome dala oblik) razdijeliti životinjeskoj farmi, štavionici kože, fabrikama tutkala i fabrikama vještačkog đubriva. Sve do svog posljednjeg nesigurnog koraka ovaj se konj mora pokoravati zapovjestima niže istine, to jest one životne istine koja omogućava da se život održi.
Ovoga konja, kao i sve druge konje, kao i sve druge životinje, uključujući i čovjeka, život je oslijepio i otupio mu čula. On želi da živi po svaku cijenu. Život je dobar uprkos tome što cio može da bude ispunjan tegobama, i uprkos tome što sve živo mora na kraju i umrijeti. To je ona vrsta istine koja važi ne za vasionu, već za živa bića u njoj ako žele da neko kratko vrijeme traju prije nego što ih nestane. Ova vrsta istine, bez obzira na to što je pogrešna, zdrava je i normalna istina, istina razumne vrste, u koju život mora da vjeruje ako hoće da živi.
Čovjeku, jedinom među životinjama, data je strašna povlastica da ima razum. Čovjek svojim mozgom može da prodre kroz opojnu obmanu stvari i da posmatra vasionu, koja je do kraja ravnodušna prema njemu i njegovim snovima. On to može da učini, ali nije za njega dobro ako to čini. Da bi mogao da živi, da bi mogao da živi punim životom, da bi mogao da osjeća da je živo biće, da bi mogao biti živ (to jest da bude ono što jeste), dobro je da čovjek bude zaslijepljen životom i da mu čula budu otupljena. Što je dobro, to je istinito. I to je istina, doduše, niže vrste, ali čovjek mora da je poznaje i da se njome rukovodi u svojim akcijama s nepokolebljivom sigurnošću da je ona apsolutna istina i da na svijetu nema druge istine. Dobro je što čovjek prima obmane čula i zamke tijela po njihovoj nominalnoj vrijednosti, i što kroz maglu čulnosti ide za lukavstvima i lažima strasti. Dobro je što ne vidi ni sjenke ni praznine i što se ne užasava zbog svoje požude i lakomosti.
A to čovjek čini. Bezbrojni ljudi ugledali su onu drugu i istinitiju vrstu istine i ustuknuli pred njom. Bezbrojni ljudi prošli su kroz dugu bolest i ostali živi da pričaju o njoj, i svjesno težili za tim da je zaborave do kraja svojih dana. Oni su živjeli. Oni su ostvarili život, jer su oni bili život. Dobro su uradili.
A sad dolazi Džon Barlikorn s prokletstvom koju baca na čovjeka koji ima mašte, koji žudi za životom i želi da živi. Džon Barlikorn šalje svoju Bijelu logiku, svog srebrnastog vijesnika istine izvan istine, antitezu života, svirepu i pustu kao međuzvjezdani prostor, napokretnu i zamrznutu kao apsolutna nula, koja zasljepljuje hladnoćom nepobitne logike i nezaboravne činjenice. Džon Barlikorn ne dà sanjalici da sanja, ni onom koji želi živjeti da živi. On uništava rođenje i smrt, i raspršuje u maglu paradoks opstanka, dok njegova žrtva ne usklikne kao u „Gradu strašne noći“*: „Naš život je prevara, a naša smrt crni ponor!“ A kada žrtva dostigne takav stepen strašne intimnosti, ona stupa na put koji vodi u smrt.
* Od Kiplinga..
- sodom
#117 Re: Droga na sarajevskim ulicama
policija prodaje drogu!!!
procitah negdje taj grafit i vjerujem da je tako.
u svakoj mahali se tacno zna ko dila, drotovi da nemaju koristi i procenat od toga mogli bi za 24h obezglaviti narko-tržište.
uvesti minimalne kazne za dilanje od 5 godina provedene u drustveno korisnom radu i rijesen problem.
mislim da bi se malo ko usudio da dila ako bi mu prijetila kazna od 5 leta zbog jednog džointa.
nema droge nema narkosa
u svakoj mahali se tacno zna ko dila, drotovi da nemaju koristi i procenat od toga mogli bi za 24h obezglaviti narko-tržište.
uvesti minimalne kazne za dilanje od 5 godina provedene u drustveno korisnom radu i rijesen problem.
mislim da bi se malo ko usudio da dila ako bi mu prijetila kazna od 5 leta zbog jednog džointa.
nema droge nema narkosa
-
sanasa
#118 Re: Droga na sarajevskim ulicama
mIRCerka wrote:Kako nema? Zar srednjoskolac nije maloljetan? Zar nastavnici nemaju kontakt telefone roditelja? Zar je drama nazvati oca i reci " vas sin skace po skoli i prica kako je srolao joint"? Zar nema skola pedagoga? Kakav crni dokaz? Zar se odustalo od prakse da se "zbog neprimjerenog ponasanja" ucenik salje kod direktora na razgovor?sanasa wrote:Doci napusen u srednju skolu na cas kao da postaje coolNormalno je da ucenici cak kazu da su uzeli dzoint i ko da treba da regulise??? Jel to treba prijaviti policiji??? Sta moze uraditi centar za socijalni rad? Zar takvi trebaju ici u redovnu skolu jer obicno u tom stanju rade ispade na casu???
Toliko pitanja.....kod nas nema procedure i upustva sta uciniti u konkretnom slucaju...za sve treba jebeni dokaz..
Vjeruj na rijec da je tako.....pred ovlastenom osobom iz centra za socijalni rad ucenik kaze da mora uzeti dzoint da se smiri a oni......?????
1
- Nekako s proljeća
#119 Re: Droga na sarajevskim ulicama
sodom wrote:policija prodaje drogu!!!
nema droge nema narkosa
Evidentirano je i dokazano par takvih slucajeva.Prilika stvara lopova a u ovom slucaju dilera.Naime, droga koja se zaplijeni(po sadasnjem slovu zakona) se unistava tek nakon sto postane pravosnazna presuda protiv lica kod kojeg je ona pronadena.Pa tako se takav stav odnosi i na drogu zaplijenjenu a da je lice nepoznato (''NN'').Skladistenje zaplijenjene droge iz policijskih akcija nije rijeseno na najbolji nacin i u jedan centralni ** No links **, vec se ona nalazi ''po svuda'' pa i u sefomima, magacinima, podrumima, zasebnim prostorijma unutar policijskih ustanova.Evidencija o takvoj drogi, nije uredna i ne azurira se i ne kontrolira se na pozeljan nacin .
Da ne peglam...
http://www.cin.ba/Stories/P19_Drugs/?cid=827,2,1
- chuchumbamayumbe
#120 Re: Droga na sarajevskim ulicama
I onda mi kazu da prijavim likove, a ja ih gledam kako piju kafu sa drotovima i sa njima su na selam alejkum.sodom wrote:policija prodaje drogu!!!
nema droge nema narkosa
Ma bjaazi.
-
dimu
#121 Re: Droga na sarajevskim ulicama
nisi ni probao jel tako ?chuchumbamayumbe wrote: I onda mi kazu da prijavim likove, a ja ih gledam kako piju kafu sa drotovima i sa njima su na selam alejkum.
Ma bjaazi.
-
mIRCerka
#122 Re: Droga na sarajevskim ulicama
jesam ja. Fino nazvala i rekla TAJ CIKO STOJI TU I TU SVAKO VECE SKUPLJA MI NARKOSE PRED ZGRADOM...objasnjenje je "moramo imati opsezne aktivnosti kurce palce da te zbunim malo ti si zensko i glupa i samo nalupam termina" i ja mu kazem " BURAZ, ZABOLI ME LIJEVI COJONES, RECI PATROLI NEK PRODJE KROZ ULICU SA UPALJENOM ROTACIJOM SAMO".... i fakat to bude i fakat cike ne bude po par dana tu...dimu wrote:nisi ni probao jel tako ?chuchumbamayumbe wrote: I onda mi kazu da prijavim likove, a ja ih gledam kako piju kafu sa drotovima i sa njima su na selam alejkum.
Ma bjaazi.
- chuchumbamayumbe
#123 Re: Droga na sarajevskim ulicama
nisam, zasto pitas?dimu wrote:nisi ni probao jel tako ?chuchumbamayumbe wrote: I onda mi kazu da prijavim likove, a ja ih gledam kako piju kafu sa drotovima i sa njima su na selam alejkum.
Ma bjaazi.
-
ja progovorila
#124 Re: Droga na sarajevskim ulicama
Znas sto mi se neko vece dogodilo kad sam se tramvajem vracala u 23h sa Ilidze na alipasino sa kcerkom od 21 godinu, momak svojih 23 godine, ljepuskast, prljav, ali u skupoj markironoj odjeci sjeo je na kraj tramvaja, jer je bio manje vise prazan izvadio lijepo svoju kesicu, upaljac spricu i kasikicu vezao gumu oko ruke i zadao se pravo bez ustrucavanja. Kako je bilo jos par ljudi u tramvaju svi su se poceli komesati, okretatati, gledati ga i puhkati, ali nitko od nas nije reagirao, svi smo samo zabezeknuti gledali u njega, a on svoju bati i ne vidi nikoga od nas. Da ti pravo kazem ne znam ni kako sam izasla iz tramvaja, misleci pa gdje su mu roditelji, ili netko ako ga uopce ima da mu pomogne ili makar makne da se tako javno ne ubija. Sramno , ali neznam sto sam tu uopce mogla uciniti..... Svi smo roditelji ili cemo biti, pa sad ti zamisli sto bi uradio ili kako bi pomogao. I dan danas cesto mi taj momak padne na pamet. I to nije samo u Sarajevu tako vjerovatno pa i sigurno all over the Bosnia i ne samo Bosne..... I sada se najezim kad se toga sjetim.
-
dimu
#125 Re: Droga na sarajevskim ulicama
chuchumbamayumbe wrote:nisam, zasto pitas?dimu wrote:nisi ni probao jel tako ?chuchumbamayumbe wrote: I onda mi kazu da prijavim likove, a ja ih gledam kako piju kafu sa drotovima i sa njima su na selam alejkum.
Ma bjaazi.
pa kako onda mozes pricati o ignorisanju problema od strane policije ako nisi ni probao prijaviti nesto ?
najlakse tako, ma nece oni doc pa necu ni zvat... i onda pisi po forumu kako nista ne valja... pa naravno da ne valja kad niko nece prstom da makne...