Pietje_Bel wrote:
Zbunio si se. BiH je definisana kao drzava 3 konstutivne nacije. Znaci kada ti odes da izvadis BH pasos oni ce te pitati:"Sta si po NACIONALNOSTI?" Ti ces moci izabrati iz: Bosnjak, Srbin i Hrvat. Znaci jedan Srbin je Srbin po nacionalnosti a ima BH drzavljanstvo.
Ne, ti si zbunjen, i to iz elementarne logike. To sto ti pricas jeste politicki motivisano, a politika je cesto, na ovim prostorima, izuzeta iz logike...
Znaci jedan Hrvat a rodjen u BiH, odrasto i zivi, a nema nikakve veze sa drzavom Hrvatskom, niti je tamo rodjen prije svega, je i dalje Hrvat a nije Bosanac isto tako neki Sakib ili Murveta koji su muslimanske ili sajentoloske vjere, oni su jedini pravi Bosanci?
Nece biti. Dakle, svi ljudi koji su rodjeni i koji zatraze BiH drzavljanstvo su Bosanci i Hercegovci.
2+2=4.
A sta u slucaju da dodje neki Dzon Smith ili Jao Mjao Fu, ili Halak Aziz zatraze BiH drzavljanstvo... njih ce ova nasa bulumenta, da pitaju: Sta ste? Srbi, Hrvati ili Muslimani?
Onda ce ih usloviti: Dear John, moras prihvatiti neku vjeru zvanicnu koja je u BiH, pa kad to uradis, znacemo sta si i tako cemo da ti upisemo drzavljanstvo... Ako uzmes katolicku vjeru, Johne ti si Hrvat i tako cemo da ti kao Hrvata upisemo da si drzavljanin BiH.
Jao Mjao, ako uzmes pravoslavnu vjeru, to sto si budista, mozes okaciti macku o rep, ali ti mi preporucujemo neke od 3 zvanicne vjere, i ako uzmes pravoslavlje, ti ces biti Srbin i tako te upisujemo da si drzavljanin BiH...
Koliko ovo apsurdno zvuci? Ili pak tebi, zvuci normalno?
Ja mislim da ce ovo troje odmah da pobjegnu u neku normalniju zemlju sa normalnih shvatanjem nacije...
To sto vecina politicara i ljudi u BiH ne shvataju razliku i vide povezanost izmedju nacije i vjere, to je na zalost tako. Kad su primitivci i neobrazovani a na visokim polozajima...
Nijedan argument protiv nisi dao, zasto u Svajcarskoj, u zemlji gdje se govori 4 jezika, gdje zive, da tako kazemo, po tvojoj poremecenoj logici, Svajcarski Italijani, Svajcarski Francuzi, Svajcarski Nijemci te domiclini, Svajcarski Romanci.
A to su po tebi, kako ti velis, jedini "pravi" Svajcarci, kao sto su Bosanci muslimanske vjere u BiH?
Dakle, pitaj bilo kog Svajcarca sta je on po naciji... Svi od reda ce ti reci da su Svajcarci a ne Francuzi, Italijani ili Nijemci. Ali dobro, treba otici do Svajcarske i popricati... ali ti nisi, na zalost, otisao dalje iz svoje mahale. Steta.
Pusti ti njemacku. Njemacka je definisana kao nacionalna drzava Njemackog naroda. Ali BiH je znaci definisana kao drzava 3 konstuktivna naroda i 3 NACIJE. Ako mi nevjerujes uzmi ustav u svoje ruke pa pogledaj. Amerika je definisana kao NACIONALNA drzava americkog naroda. Zasto to nemoze u BiH tako da bude je upravo zbog toga sto su nasi djedovi ispijali kafice na barscarsiji i citali kuran umjesto da su stvarali nacionalne pokrete i bili svjesni svoga Bosnjastva prije 150 godina. Muslimane nikada nije nacija interesovala. Jedini muslimanski narod na svijetu kojeg je nacija interesovala su Albanci i Turci. Bosnjacki nacionalni pokret nije u narodu muslimanskom uopste dobio odjeka prije 150 godina. Fra Ivan Jukic , Mehmed Ljubusak, Austro-Ugari, list Bosnjak to nikoga nije interesovalo. Znaci kada je ih trebalo interesovati i kada su se u evropi budile nacije tada ih nije interesovalo i gotovo. Bh nacija uopste nije priznata na Berlinskom kongresu a katolici su pripali Hrvatskoj naciji i zbog toga imaju pravo i na Hrvatsko drzavljanstvo. Stovise, oni su upravo bas Bosnjaci po etnickoj osnovi. I dan danas imamo oko Jajca sela gdje stariji ljudi za sebe govore kako su "Bosnjaci ali Hrvati".
Ovo je vec legendarno a i zabrinjavajuce...
Dosta vise sa tim sta su neki franjevci pricali, sta su radili nasi djedovi... ako su oni bili u necemu glupi, ne moramo i mi. Od kad su penzioneri bili pametni i pametno donosili odluke za nas mlade? Nikad. Vecina penzionera je donosila odluke i glasove sovinistickim strankama u BiH.
To sto nesto nije negdje priznato, ne znaci da je i tako ili da nije tako. Kosovo danas misli da je drzava, ali jos nisu dobili zvancini status, i ja se nadam da nece nikad dobiti. Ako ih je nekoliko zemalja priznalo, jos uvijek nemaju zastavu u UN.
Hajde reci mi, ako je Njemacka definisana kao nacionalna drzava Njemackog naroda, a sta su onda tacno i ko su njemacki narodi? Da li ima Nijemaca koji su crnci? Ima li onih gradjana Njemacke koji su muslimanske vjere? Mongolskog izgleda i imaju recimo, katolicku vjeru? Da li su oni Crnci, Arapi ili Kinezi?
Po tvojoj logici jesu. Ali, pomiri se sa time da nisu. Oni su, ako su rodjeni na tlu Njemacke drzave, Nijemci. To sto su druge boje koze, to nista ne znaci. Samo kretenima. Ako ja budem imao drzavljanstvo Njemacke, ja cu biti Nijemac. Ne Bosanac, osim ako imam dvojno drzavljanstvo.
Ko su americki narodi? Da li je Michael Jordan zapravo crnac iz neke africke zemlje, neke vjere, ili je pak, americki drzavljanin? Ili neki Apac...
Da rezimiramo, shvati da nacija nije jednako vjera.
I da, podsjeti se malo pravopisa. Nemogu, nemoze se pise odvojeno, izmedju ostalog. Citas puno knjiga i cudno je da ta mala pravila pisanja sa negacijom, nisi primjetio, tako da je pitanje da li si sve one knjige i citao.
Pa eto to nemoze iz razloga koje sam ti objasnio. Mozemo mi svi biti Bosanci ali znaci za jednog Srbina ili Hrvata ce to uvijek znaciti samo "regionalna odrecica". Kada bi Srbi i Hrvati rekli:"Mi zelimo da se odreknemo svoga Srpstva i Hrvatsva i da postanemo nacionalni Bosanci te da Bosna postane nacionalna drzava svih Bosanaca" tada bi vec imali o necemu pricati. Posto se to nikada nece desiti, na nama Bosnjacima je da uzignemo Bosnjacku naciju i da ona postane istinita nacija, da je preporodimo. Iako kasnimo znaci u tome 150 godina ipak taj posao niko za nas nece uraditi. Bosnjastvo dan danas je nejasan pojam ali ti si znaci Bosnjak htio ti to ili ne.
Ne generalizuj. Samo idioti generalizuju i uopstavaju stvari. Bas ti znas da svi Srbi i Hrvati bas tako kako si napisao, razmisljaju? Isto kao da ja kazem da su svi Srbi koljaci ... Nikad nisam tako razmisljao niti cu, to sto su pojedinci radili u svoje ime. Svaki zlocinac ima svoje ime i svoje ne djelo za koje mora da odgovara. Kako-tako.
Ja nisam Bosnjak ja sam Bosanac. Ne mora mi neko sa nepismenoscu i uskim posmatranjem stvari, da meni objasnjava sta sam ja i ko sam ja. Elementarna logika.
Ti dokazuj da je 2+2=5.