Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Pietje_Bel

#101 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Pietje_Bel »

Dozer wrote:Bez uvrede, ali sad si sam sebe toliko zapetljao da se jednostavno izgubio svaki smisao.
Kada bi se sutra uvela nacionalna odrednica Bosanac, tada vise u BiH ne bi postojali nacionalni Srbi, Hrvati i Bosnjaci (kao sto, uostalom, ne postoje ni sada, postoje samo etnicki, a to je podaleko od nacionalnog. Druga stvar je sto nasi politicari zaglupljuju ionako glup narod, sa takvim terminologijama koje obicni ljudi ne razumiju). Postojali bi samo Bosanci, ali Srpske, Hrvatske ili Bosnjacke narodnosti/etniciteta, i islamske, katolicke ili pravoslavne vjerosipovijesti, kao sto uostalom trenutno i psotoje :).
Zbunio si se. BiH je definisana kao drzava 3 konstutivne nacije. Znaci kada ti odes da izvadis BH pasos oni ce te pitati:"Sta si po NACIONALNOSTI?" Ti ces moci izabrati iz: Bosnjak, Srbin i Hrvat. Znaci jedan Srbin je Srbin po nacionalnosti a ima BH drzavljanstvo.
I ovo nema nikakve veze sa Titom i Jugom. Uzmi za primjer Njemacku recimo...ima i tamo regija, te Bavarska te ova te ona, i ljudi iz tih regija se nazivaju Bavarci, itd., sto je naravno u regionalnom smislu, kao sto se kod nas tako nazivaju Krajisnici, Podrinjci itd. Medjutim, svi oni u Njemackoj su nacionalno - Njemci. I tamo postoje etnicke grupe, raznorazne, ali se opet svi nacionalno svrstavaju u Njemce.
Ista je stvar i sa Amerikom. Cak je Amerika i bolji primjer jer tamo ima 50 drzava, zasebnih, ali spojenih u jednu, i svi ti ljudi, iz svih tih drzava koje, u sustini, cine jednu federaciju koja se naziva SAD, sebe nacionalno nazivaju Amerikancima. Grijesim li?
Pusti ti njemacku. Njemacka je definisana kao nacionalna drzava Njemackog naroda. Ali BiH je znaci definisana kao drzava 3 konstuktivna naroda i 3 NACIJE. Ako mi nevjerujes uzmi ustav u svoje ruke pa pogledaj. Amerika je definisana kao NACIONALNA drzava americkog naroda. Zasto to nemoze u BiH tako da bude je upravo zbog toga sto su nasi djedovi ispijali kafice na barscarsiji i citali kuran umjesto da su stvarali nacionalne pokrete i bili svjesni svoga Bosnjastva prije 150 godina. Muslimane nikada nije nacija interesovala. Jedini muslimanski narod na svijetu kojeg je nacija interesovala su Albanci i Turci. Bosnjacki nacionalni pokret nije u narodu muslimanskom uopste dobio odjeka prije 150 godina. Fra Ivan Jukic , Mehmed Ljubusak, Austro-Ugari, list Bosnjak to nikoga nije interesovalo. Znaci kada je ih trebalo interesovati i kada su se u evropi budile nacije tada ih nije interesovalo i gotovo. Bh nacija uopste nije priznata na Berlinskom kongresu a katolici su pripali Hrvatskoj naciji i zbog toga imaju pravo i na Hrvatsko drzavljanstvo. Stovise, oni su upravo bas Bosnjaci po etnickoj osnovi. I dan danas imamo oko Jajca sela gdje stariji ljudi za sebe govore kako su "Bosnjaci ali Hrvati".
Samim tim mislim da mi ovdje ne izmisljamo nista sto "nigdje u svijetu ne postoji", cak sta vise - mi bismo se trebali prikloniti onome sto svugdje u svijetu postoji, a to je da se svi mi u BiH nacionalno poistovijetimo sa imenom svoje drzave.
I po hiljaditi put, zasto je nemoguce da mi u BiH svi budemo nacionalni Bosanci, narodnosti kojoj vec pripadamo i vjeroispovijesti/religije koju sami sebi odaberemo?
Pa eto to nemoze iz razloga koje sam ti objasnio. Mozemo mi svi biti Bosanci ali znaci za jednog Srbina ili Hrvata ce to uvijek znaciti samo "regionalna odrecica". Kada bi Srbi i Hrvati rekli:"Mi zelimo da se odreknemo svoga Srpstva i Hrvatsva i da postanemo nacionalni Bosanci te da Bosna postane nacionalna drzava svih Bosanaca" tada bi vec imali o necemu pricati. Posto se to nikada nece desiti, na nama Bosnjacima je da uzignemo Bosnjacku naciju i da ona postane istinita nacija, da je preporodimo. Iako kasnimo znaci u tome 150 godina ipak taj posao niko za nas nece uraditi. Bosnjastvo dan danas je nejasan pojam ali ti si znaci Bosnjak htio ti to ili ne.
krivorijek

#102 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by krivorijek »

Mislim da se ne treba previse upustati u istorijske debate i tamo traziti razlog za cinjenicu da smo jos zivi, te da nas karakteriziraju Posebnosti koje nas cine Prepoznatljivim. SVAKO ko dode u BiH prepoznaje tu Posebnost, i nasi (a pogotovo oni) susjedi/komsije iz bivsih SFRJ republika, a i oni 'pravi stranci', Nijemci, Finci, Amerikanci,...

Istina je, naravno, da su istorijski fakti vazan faktor identiteta svakog nacionalnog bica, i da smo mi ovakvi kakvi jesmo zbog prethodnih dogadanja na prostoru danasnje BiH (a i sire), ali svi mi isto tako dobro znamo da se ti isti fakti daju manipulirati, te da se u rukama 'pravih' majstora daju u nekim slucajevima pretvoriti i u gorivo za osvajacke ratove.

Dragi ljudi, dajte malo vise pozitivnih doprinosa i naslova tema, kao npr. 'Kako u svijetu reklamirati/promovirati identitet...', a ne 'Umire li identitet...', i sl. sto vodi daljnjem raslojavanju, nesigurnosti i konfuziji.
100urbanihlegendi

#103 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by 100urbanihlegendi »

Pietje_Bel wrote:
Zbunio si se. BiH je definisana kao drzava 3 konstutivne nacije. Znaci kada ti odes da izvadis BH pasos oni ce te pitati:"Sta si po NACIONALNOSTI?" Ti ces moci izabrati iz: Bosnjak, Srbin i Hrvat. Znaci jedan Srbin je Srbin po nacionalnosti a ima BH drzavljanstvo.
Ne, ti si zbunjen, i to iz elementarne logike. To sto ti pricas jeste politicki motivisano, a politika je cesto, na ovim prostorima, izuzeta iz logike...
Znaci jedan Hrvat a rodjen u BiH, odrasto i zivi, a nema nikakve veze sa drzavom Hrvatskom, niti je tamo rodjen prije svega, je i dalje Hrvat a nije Bosanac isto tako neki Sakib ili Murveta koji su muslimanske ili sajentoloske vjere, oni su jedini pravi Bosanci?
Nece biti. Dakle, svi ljudi koji su rodjeni i koji zatraze BiH drzavljanstvo su Bosanci i Hercegovci.
2+2=4.
A sta u slucaju da dodje neki Dzon Smith ili Jao Mjao Fu, ili Halak Aziz zatraze BiH drzavljanstvo... njih ce ova nasa bulumenta, da pitaju: Sta ste? Srbi, Hrvati ili Muslimani?
Onda ce ih usloviti: Dear John, moras prihvatiti neku vjeru zvanicnu koja je u BiH, pa kad to uradis, znacemo sta si i tako cemo da ti upisemo drzavljanstvo... Ako uzmes katolicku vjeru, Johne ti si Hrvat i tako cemo da ti kao Hrvata upisemo da si drzavljanin BiH.
Jao Mjao, ako uzmes pravoslavnu vjeru, to sto si budista, mozes okaciti macku o rep, ali ti mi preporucujemo neke od 3 zvanicne vjere, i ako uzmes pravoslavlje, ti ces biti Srbin i tako te upisujemo da si drzavljanin BiH...
Koliko ovo apsurdno zvuci? Ili pak tebi, zvuci normalno?
Ja mislim da ce ovo troje odmah da pobjegnu u neku normalniju zemlju sa normalnih shvatanjem nacije...
To sto vecina politicara i ljudi u BiH ne shvataju razliku i vide povezanost izmedju nacije i vjere, to je na zalost tako. Kad su primitivci i neobrazovani a na visokim polozajima...

Nijedan argument protiv nisi dao, zasto u Svajcarskoj, u zemlji gdje se govori 4 jezika, gdje zive, da tako kazemo, po tvojoj poremecenoj logici, Svajcarski Italijani, Svajcarski Francuzi, Svajcarski Nijemci te domiclini, Svajcarski Romanci.
A to su po tebi, kako ti velis, jedini "pravi" Svajcarci, kao sto su Bosanci muslimanske vjere u BiH?
Dakle, pitaj bilo kog Svajcarca sta je on po naciji... Svi od reda ce ti reci da su Svajcarci a ne Francuzi, Italijani ili Nijemci. Ali dobro, treba otici do Svajcarske i popricati... ali ti nisi, na zalost, otisao dalje iz svoje mahale. Steta.
Pusti ti njemacku. Njemacka je definisana kao nacionalna drzava Njemackog naroda. Ali BiH je znaci definisana kao drzava 3 konstuktivna naroda i 3 NACIJE. Ako mi nevjerujes uzmi ustav u svoje ruke pa pogledaj. Amerika je definisana kao NACIONALNA drzava americkog naroda. Zasto to nemoze u BiH tako da bude je upravo zbog toga sto su nasi djedovi ispijali kafice na barscarsiji i citali kuran umjesto da su stvarali nacionalne pokrete i bili svjesni svoga Bosnjastva prije 150 godina. Muslimane nikada nije nacija interesovala. Jedini muslimanski narod na svijetu kojeg je nacija interesovala su Albanci i Turci. Bosnjacki nacionalni pokret nije u narodu muslimanskom uopste dobio odjeka prije 150 godina. Fra Ivan Jukic , Mehmed Ljubusak, Austro-Ugari, list Bosnjak to nikoga nije interesovalo. Znaci kada je ih trebalo interesovati i kada su se u evropi budile nacije tada ih nije interesovalo i gotovo. Bh nacija uopste nije priznata na Berlinskom kongresu a katolici su pripali Hrvatskoj naciji i zbog toga imaju pravo i na Hrvatsko drzavljanstvo. Stovise, oni su upravo bas Bosnjaci po etnickoj osnovi. I dan danas imamo oko Jajca sela gdje stariji ljudi za sebe govore kako su "Bosnjaci ali Hrvati".
Ovo je vec legendarno a i zabrinjavajuce... :)
Dosta vise sa tim sta su neki franjevci pricali, sta su radili nasi djedovi... ako su oni bili u necemu glupi, ne moramo i mi. Od kad su penzioneri bili pametni i pametno donosili odluke za nas mlade? Nikad. Vecina penzionera je donosila odluke i glasove sovinistickim strankama u BiH.
To sto nesto nije negdje priznato, ne znaci da je i tako ili da nije tako. Kosovo danas misli da je drzava, ali jos nisu dobili zvancini status, i ja se nadam da nece nikad dobiti. Ako ih je nekoliko zemalja priznalo, jos uvijek nemaju zastavu u UN.

Hajde reci mi, ako je Njemacka definisana kao nacionalna drzava Njemackog naroda, a sta su onda tacno i ko su njemacki narodi? Da li ima Nijemaca koji su crnci? Ima li onih gradjana Njemacke koji su muslimanske vjere? Mongolskog izgleda i imaju recimo, katolicku vjeru? Da li su oni Crnci, Arapi ili Kinezi?
Po tvojoj logici jesu. Ali, pomiri se sa time da nisu. Oni su, ako su rodjeni na tlu Njemacke drzave, Nijemci. To sto su druge boje koze, to nista ne znaci. Samo kretenima. Ako ja budem imao drzavljanstvo Njemacke, ja cu biti Nijemac. Ne Bosanac, osim ako imam dvojno drzavljanstvo.

Ko su americki narodi? Da li je Michael Jordan zapravo crnac iz neke africke zemlje, neke vjere, ili je pak, americki drzavljanin? Ili neki Apac...
Da rezimiramo, shvati da nacija nije jednako vjera.
I da, podsjeti se malo pravopisa. Nemogu, nemoze se pise odvojeno, izmedju ostalog. Citas puno knjiga i cudno je da ta mala pravila pisanja sa negacijom, nisi primjetio, tako da je pitanje da li si sve one knjige i citao.
Pa eto to nemoze iz razloga koje sam ti objasnio. Mozemo mi svi biti Bosanci ali znaci za jednog Srbina ili Hrvata ce to uvijek znaciti samo "regionalna odrecica". Kada bi Srbi i Hrvati rekli:"Mi zelimo da se odreknemo svoga Srpstva i Hrvatsva i da postanemo nacionalni Bosanci te da Bosna postane nacionalna drzava svih Bosanaca" tada bi vec imali o necemu pricati. Posto se to nikada nece desiti, na nama Bosnjacima je da uzignemo Bosnjacku naciju i da ona postane istinita nacija, da je preporodimo. Iako kasnimo znaci u tome 150 godina ipak taj posao niko za nas nece uraditi. Bosnjastvo dan danas je nejasan pojam ali ti si znaci Bosnjak htio ti to ili ne.
Ne generalizuj. Samo idioti generalizuju i uopstavaju stvari. Bas ti znas da svi Srbi i Hrvati bas tako kako si napisao, razmisljaju? Isto kao da ja kazem da su svi Srbi koljaci ... Nikad nisam tako razmisljao niti cu, to sto su pojedinci radili u svoje ime. Svaki zlocinac ima svoje ime i svoje ne djelo za koje mora da odgovara. Kako-tako.
Ja nisam Bosnjak ja sam Bosanac. Ne mora mi neko sa nepismenoscu i uskim posmatranjem stvari, da meni objasnjava sta sam ja i ko sam ja. Elementarna logika.

Ti dokazuj da je 2+2=5.
Pietje_Bel

#104 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Pietje_Bel »

[quote="100urbanihlegendi"

Ne, ti si zbunjen, i to iz elementarne logike. To sto ti pricas jeste politicki motivisano, a politika je cesto, na ovim prostorima, izuzeta iz logike...
Znaci jedan Hrvat a rodjen u BiH, odrasto i zivi, a nema nikakve veze sa drzavom Hrvatskom, niti je tamo rodjen prije svega, je i dalje Hrvat a nije Bosanac isto tako neki Sakib ili Murveta koji su muslimanske ili sajentoloske vjere, oni su jedini pravi Bosanci?
Nece biti. Dakle, svi ljudi koji su rodjeni i koji zatraze BiH drzavljanstvo su Bosanci i Hercegovci.
2+2=4.
A sta u slucaju da dodje neki Dzon Smith ili Jao Mjao Fu, ili Halak Aziz zatraze BiH drzavljanstvo... njih ce ova nasa bulumenta, da pitaju: sta ste? Srbi, Hrvati ili Muslimani?
Onda ce ih usloviti: Dear John, moras prihvatiti neku vjeru zvanicnu koja je u BiH, pa kad to uradis, znacemo sta si i tako cemo da ti upisemo drzavljanstvo...Ako uzmes katolicanstvo, Johne ti si Hrvat i tako cemo da ti kao Hrvata upisemo da si drzavljanin BiH.
Jao Mjao, ako uzmes pravoslavnu vjeru, to sto si budista, mozes okaciti macku o rep, ali ti mi preporucujemo neke od 3 zvanicne vjere, i ako uzmes pravoslavnu, ti ces biti Srbin i tako te upisujemo da si drzavljanin BiH...
Koliko ovo apsurdno zvuci? Ili pak tebi, zvuci normalno?
Ja mislim da ce ovo troje odmah da pobjegnu u neku normalniju zemlju sa normalnih shvatanjem nacije...
To sto vecina politicara i ljudi u BiH ne shvataju razliku i vide povezanost izmedju nacije i vjere, to je na zalost tako. Kad su primitivci i neobrazovani.
Vjera nema veze sa Bosnjastvom. Ja nisam Bosnjak zato sto sam musliman. Ja sam Bosnjak zato sto sam Bosnjak. To o cemu ti pricas nema veze i mora da si neko djete. Nije Bosna nacionalna drzava Bosanaca. Shvatiti to vec jednom. Bosna je drzava definisana kao drzava 2 konstrutivna naroda. Znaci Bosna je Bossnjacka i Srpska i Hrvatska. Znaci Bosna je i Srpska. Da li ti je to tesko shvatiti. Niti jedan dio BiH nije samo Bosanski nego je on i Srpski i Hrvatski. Znaci iako Bosna kao drzava postoji 1000 godina mi smo to dozvolili i to je realnost. Ako dode jedan John lennon u Bosnu on ce biti drzavljanin BiH a moci ce biti konstutivan kao Bosnjak, Srbin ili Hrvat a ako to ne zeli onda je on jednostavno samo drzavljanin BiH.
Nijedan argument protiv nisi dao, zasto u Svajcarskoj, u zemlji gdje se govori 4 jezika, gdje zive, da tako kazemo, po tvojoj poremecenoj logici, Svajcarski Italijani, Svajcarski Francuzi, Svajcarski Nijemci te domiclini, Romanski. A to su po tebi, kako ti velis, jedini pravi Svajcarci, kao sto su Bosanci muslimanske vjere? Dakle, pitaj bilo kog Svajcarca sta je on po naciji... Svi od reda ce ti reci da su Svajcarci a ne Francuzi, Italijani ili Nijemci. Ali dobro, treba otici do Svajcarske i popricati... ali ti nisi, na zalost, otisao dalje iz svoje mahale. Steta.
Ne. U swicarskoj zivi Swicarci. Oni svi pripadaju Swicarskoj naciji i ne postoje Njemci i Italijani kao narodi ili nacije uopste. Znaci nemozes to porediti. Swicarska je definisana kao nacionalna drzava Swicarskog naroda. Bosanski narod ne postoji. Postoje u Bosni 3 naroda a BiH je definisana kao drzava ta 3 naroda a ta tri naroda su konstutivna kao pripadnici tih naroda. Ja sam citavog zivota u Zapadnoj evropi. Nema gdje nisam bio pa i u toj Swicarskoj.
Ovo je vec legendarno a i zabrinjavajuce... :)
Dosta vise sa tim sta su neki franjevci pricali, sta su radili nasi djedovi... ako su oni bili u necemu glupi, ne moramo i mi. Od kad su penzioneri bili pametni i pametno donosili odluke za nas mlade? Nikad. Vecina penzionera je donosila odluke i glasove sovinistickim strankama u BiH.
To sto nesto nije negdje priznato, ne znaci da je i tako ili da nije tako. Kosovo danas misli da je drzava, ali jos nisu dobili zvancini status, i ja se nadam da nece nikad dobiti. Ako ih je nekoliko zemalja priznalo, jos uvijek nemaju zastavu u UN.
Hajde reci mi, ako je Njemacka definisana kao nacionalna drzava Njemackog naroda, a sta su onda tacno i ko su njemacki narodi? Da li ima Nijemaca koji su crnci, koji su muslimanske vjere, koji su mongolskog izgleda i imaju recimo, katolicku vjeru? Da li su oni Crnci, Arapi ili Kinezi? Po tvojoj logici jesu. Ali, pomiri se sa time da nisu. Oni sum, ako su rodjeni na tlu Njemacke drzave, oni su Nijemci. To sto su druge boje koze, to nista ne znaci. Samo kretenima.
Ko su americki narodi? Da li je Michael Jordan zapravo crnac iz neke africke zemlje, neke vjere, ili je pak, americki drzavljanin?
Da rezimiramo, shvati da nacija nije jednako vjera.
I da, podsjeti se malo pravopisa. Nemogu, nemoze se pise odvojeno, izmedju ostalog. Citas puno knjigaa i cudno je da to nisi primjetio, tako da je pitanje da li si sve one knjige i citao.
Pa ako je neko roden u Njemackoj on moze dobiti njemacku nacionalnost. Njegova djeca i on su za zakon Alohtoni Njemci ali ipak njemci a djeca Njegovih unuka su po zakonu pravi Njemci ukoliko su iz braka koji ima jednog Njemca autohtonog. Na taj nacin i Njemacka i Nizozemska i sve druge zemlje nastoje da jasno pravi razliku izmedu Alohtonih i autohtonih Njemaca i to je znaci cak i zakonom zasticeno. Mozda tebi to zvuci cudno ali to je tako. Ali Njemacka je znaci nacionalna drzava njemackog naroda. Ali ako neko dode u Bosnu on nikako nemoze dobiti Bosansku nacionalnost jer takvo nesto ne postoji uopste na papiru. Mozemo se mi derati da je on Bosanac ali on to nije. Ja bih volio da jeste ali znaci nije.

]
Ne generalizuj. Samo idioti generalizuju i uopstavaju stvari. Bas ti znas da svi Srbi i Hrvati bas tako kako si napisao, razmisljaju? Isto kao da ja kazem da su svi Srbi koljaci ... Nikad nisam tako razmisljao niti cu, to sto su pojedinci radili u svoje ime. Svaki zlocinac ima svoje ime i na zalost, svoje djelo za koje mora da odgovara.
Ja nisam Bosnjak ja sam Bosanac. Ne mora mi neko sa nepismenoscu i uskim posmatranjem stvari, da meni objasnjava sta sam ja i ko sam ja. Elementarna logika.
Ja ne posmatram stvari usko nego ti se to samo tako cini zato sto stvari ne shvatas. Evo sada cu ti dati temu koju sam ja pokrenuo samo prije pola godine pa vidi kako sam ja razmisljao, kako sam se zalagao za to da se pojam Bosanac legalizuje kao "nacionalna grupa" i kako sam se vatreno protivio protiv Bosnjastva. :D Pogledaj:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... d+Bosnjaka

Ali ja sam zakljucio, nakon mnogo vremena, da nije stvar uopste u imenu. Stvar je u ljudima. Da smo mi pametan narod Bosnjastvo se uopste nebi pretvorilo u sinonim za Muslimanstvo. Ali to je se desilo. A zasto je se to desilo? Zato sto skolovani, emanicipovani ljudi bjeze od Bosnjastva i sebe pocinju nazivati Bosancima (bar ja takav osjecaj imam) ali oni ne vide uopste da pored njih postoji 50% ljudi koji jednostavno zele uvijek da Islamsko shvatanje nacije proguraju. Oni ne zele da budu Bosanci ili Bosnjaci nego Muslimani pod tim imenom. Znaci recimo da se ja i ti izborimo za to i da od sutra imamo Bosance kao ustavnu grupu u Bosni onda time nismo promijenili problem. Jos uvijek cemo imati Srbe i Hrvate (to im niko nece moci oduzeti mirnim putem ni u ludilu, lakse ce se ukinuti republika Srpska) a Bosanci ce opet postati ta ista grupa. Znaci sta je alternativa? Alternativa je da od Bosnjastva ili Bosanstva, nije uopste vazno kako cemo se svati, napravimo istinitu naciju i da Islam drzimo daleko od nje. Ne radi toga sto bi se nadali da ce se time i katolici ili pravoslavci prikljuciti nama, nego sto se samo na taj nacin gradi prava nacija koja ima perspektivu.
100urbanihlegendi

#105 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Da, ima nas raznih po Zapadnoj Evropi, ali ti si i dalje gastarbajter. To je dovoljno reci i shvatiti. Iako si tamo fizicki, nisi se uklopio... Da, gastarbajterizam.
I dalje pises nemoze zajedno ali to mi je dovoljan dokaz da ti to sto tvrdis, da si u pravu ali nisi.
Pa ako je neko roden u Njemackoj on moze dobiti njemacku nacionalnost. Njegova djeca i on su za zakon Alohtoni Njemci ali ipak njemci a djeca Njegovih unuka su po zakonu pravi Njemci ukoliko su iz braka koji ima jednog Njemca autohtonog. Na taj nacin i Njemacka i Nizozemska i sve druge zemlje nastoje da jasno pravi razliku izmedu Alohtonih i autohtonih Njemaca i to je znaci cak i zakonom zasticeno. Mozda tebi to zvuci cudno ali to je tako.

Dakle, ako je neko roden u BiH on moze dobiti nacionalnost Bosne i Hercegovine. Njegova djeca i on su Bosanci. Kako to ne mozes da shvatis.
Da, Kinez u Bosni i Hercegovini ne moze biti autohtoni Bosanac nego alohtoni... Logicno i sta je sporno tu? Ne vidim? On je drzavljanin Bosne i Hercegovine, nacije BiH. Tacka.
Ako vecina ljudi smatra da je su homoseksualnost bolest i da je to "voljna radnja" u smisli da neko danas odluci da postane homoseksualac, ne moram ja tako da razmisljam zato sto postoje naucni dokazi za to. Ne zelim da mislim kako misli masa, ja mislim onako kako ja mislim da treba. A ne kako je neki franjevac nesto zamisljao i zapisivao.
Nema pravih i krivih Nijemaca, ali ne bi me cudilo da ti i tako posmatras stvari, krivi i pravi Bosanac, Amerikanac...
No, nastavi dalje dokazivati da je 2+2=5 ili da nije 4. Kako hoces.
Pietje_Bel

#106 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Pietje_Bel »

100urbanihlegendi wrote:Da, ima nas raznih po Zapadnoj Evropi, ali ti si i dalje gastarbajter. To je dovoljno reci i shvatiti. Iako si tamo fizicki, nisi se uklopio... Da, gastarbajterizam.
I dalje pises nemoze zajedno ali to mi je dovoljan dokaz da ti to sto tvrdis, da si u pravu ali nisi.
Pa ako je neko roden u Njemackoj on moze dobiti njemacku nacionalnost. Njegova djeca i on su za zakon Alohtoni Njemci ali ipak njemci a djeca Njegovih unuka su po zakonu pravi Njemci ukoliko su iz braka koji ima jednog Njemca autohtonog. Na taj nacin i Njemacka i Nizozemska i sve druge zemlje nastoje da jasno pravi razliku izmedu Alohtonih i autohtonih Njemaca i to je znaci cak i zakonom zasticeno. Mozda tebi to zvuci cudno ali to je tako.

Dakle, ako je neko roden u BiH on moze dobiti nacionalnost Bosne i Hercegovine. Njegova djeca i on su Bosanci. Kako to ne mozes da shvatis.
Da, Kinez u Bosni i Hercegovini ne moze biti autohtoni Bosanac nego alohtoni... Logicno i sta je sporno tu? Ne vidim? On je drzavljanin Bosne i Hercegovine, nacije BiH. Tacka.
Ako vecina ljudi smatra da je su homoseksualnost bolest i da je to "voljna radnja" u smisli da neko danas odluci da postane homoseksualac, ne moram ja tako da razmisljam zato sto postoje naucni dokazi za to. Ne zelim da mislim kako misli masa, ja mislim onako kako ja mislim da treba. A ne kako je neki franjevac nesto zamisljao i zapisivao.
Nema pravih i krivih Nijemaca, ali ne bi me cudilo da ti i tako posmatras stvari, krivi i pravi Bosanac, Amerikanac...
No, nastavi dalje dokazivati da je 2+2=5 ili da nije 4. Kako hoces.
Nisam gastarbeider ja sam student i buuduci akademski gradanin kao i moji roditelji. Zasto me probas tako jeftino diskvalificirati. Ja sam se uklopio super ovdje ali ja nikada necu postati Nizozemac po naciji jer imam i BH pasos i pripadam Bosnjackoj naciji. Nemoze neko ko je roden u BiH dobiti Bosansku nacionalnost. Pa ako ti je tako tesko shvatiti otidi sutra u neku ustanovu i pitaj. Pitaj da li takvo nesto postoji. U moj Nizozemskom pasosu pise da imam Nizozemsku nacionalnost ali u Bosanskom ne pise, u Bosanskom pise da imam Bosnjacku nacionalnost. Ti misli kako god zelis da mislis ali ja ti samo kazem kako stvari na papiru stoje pa ti misli sta zelis. Sa ovim bih zelio zavrsiti ovo prepucavanja.
hvala :thumbup:
100urbanihlegendi

#107 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Pietje_Bel wrote:Nisam gastarbeider ja sam student i buuduci akademski gradanin kao i moji roditelji. Zasto me probas tako jeftino diskvalificirati. Ja sam se uklopio super ovdje ali ja nikada necu postati Nizozemac po naciji jer imam i BH pasos i pripadam Bosnjackoj naciji. Nemoze neko ko je roden u BiH dobiti Bosansku nacionalnost. Pa ako ti je tako tesko shvatiti otidi sutra u neku ustanovu i pitaj. Pitaj da li takvo nesto postoji. U moj Nizozemskom pasosu pise da imam Nizozemsku nacionalnost ali u Bosanskom ne pise, u Bosanskom pise da imam Bosnjacku nacionalnost. Ti misli kako god zelis da mislis ali ja ti samo kazem kako stvari na papiru stoje pa ti misli sta zelis. Sa ovim bih zelio zavrsiti ovo prepucavanja.
Prvo kazes da nisi Holandjanin a onda kazes da imas njihov pasos... Na osnovu cega se ipak, odredjuje da li si Holandjanin ili nisi? Na osnvu sutrasnjeg suncanog dana? De saberi se, i pocni razmisljati logicno.

I Slobodan Milosevic je bio akademski obrazovana licnost, tko da to sto si ti buduci akademski gradjanin, to nista ne dokazuje. Samo diploma i znanje koje vezuje za diplomu.
Eto, ti neces da postanes Holandjanin, to je tvoje pravo i niko ti ne smije to pravo osporiti.
I ne pripadas bosnjackoj naciji, nego Bosanskoj.
Kontra argumente, nijednom nisi iznio jer ih nemas.

Kad sam te pitao za narode u Njemacko, Americi, Svajcarskoj, nemusto si odgovarao i izbjegavao odgobvore na konkretna pitanja... No, toliko o tvojoj argumentaciji. Tvoj na zalost, najjaci argument je da ja odem u neku instituciju drzave BiH, a znam sam sta oni misle, takoreci misle kao i ti, tako da ti je taj argument los i nikakav.

Sreca pa su ti Holandjani pametni, pa ti u njihovom pasosu pise da si Holandjanin a ne Bosnjak ili Bosniak kako si napisao vec, ili nesto sasvim trece. Dakle, jasno su ti rekli da si Holandjanin. Da li "pravi" ili "krivi" to je u nebitno. Bar pametnim ljudima.
Bitno je to sto si ti po njima, a oni su gluplji i nepismeniji od nas, Holandjajin sa "ne tipicnim" holandskim imenom i prezimenom. Kad odes sa Holandskim pasosem u Svedsku, tebe ce Svedjanin na granici ili svedski policajac posmatrati ako mu pokazes holandski pasos da si ti, gle cuda! Holandjanin a ne Bosnjak koji je zaljubljen u franjevce ili Bosniak kako si vec izvalio... A ako mu pak pokazes BiH pasos, on ce te, gle sranja! posmtrati i misliti da si ti ipak Bosanske nacije, jok bas ce da uzme knjige raznih franjevaca i citati sta su oni mislili o bosanskoj naciji... nece te sigurno vidjeti kao Svedjanina. Bas onako kako pise na prvoj strani pasosa, tako to pise a ti pokusaj to da njemu osporis.

Isto tako treba da pise u BiH pasosu da si drzavljanin BiH i da si po tome sto si drzavljanin, po naciji Bosanac.
I ja bih zelio prestati se sa tobom diskutovati, jer odavno si izgubio argumente i stalno vrtis jednu te istu pricu.
I nauci, kad hoces biti Bosanac, da se nemogu, nezelim, nemoze pise odvojeno.
Dozer

#108 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Dozer »

Uh, uh, uh...

Pietje...malo je reci da zestoko fulas i da stvari postavljas i gledas sa totalno krive strane. Pored toga, govoris meni da procitam nas BiH Ustav, a ti to ocito nisi uradio, jer da jesi znao bi da se u tom Ustavu ama bas nigdje ne spominje da je BiH konstituisana od tri nacije, nego samo i iskljucivo od tri naroda - Srba, Hrvata i Bosnjaka, i to sve sa predznakom - Bosanski. Ne razumijem sta je toliko nejasno u svemu ovome? Nigdje se ne kaze da se radi o Bosnjackim Srbima i Hrvatima (Bosniak's Serbs and Croats), nego iskljucivo Bosanskim (Bosnian).
Meni ovo sto ti pises, u stvari, govori da ni ti bas ne razumijes razlike izmedju drzavljanstva, narodnosti/etniciteta, nacije i religije/vjere.

Po tome, tvoja konstatacija da si ti u Holandiji nacionalni Bosnjak je, u najmanju ruku, smijesna. Zasto? Zato sto Bosnjacka nacija ne postoji ni na jednom jedinom papiru, a mislim da se cak ni velika vecina upravo Bosnjaka ne poistovjecuje sa tim nazivom u nacionalnom smislu, vec samo u narodnom.
Kazes da imas nas pasos...a da li si i jednog momenta procitao sta ti pise na tom pasosu? Pretpostavljam da ces otkriti kako na njemu, i to na svakoj stranici, pise "Bosna i Hercegovina", i to na latinici, cirilici i na engleskom. Takodjer, nigdje u tom pasosu neces naci ni jedan dio ili rubriku gdje pise "Nacionalnost" (Nationality) ili Narodnost (Etnicity). Uzmi ga, nemoj da ti bude mrsko, i pogledaj. Otkrices i da pod "Obiljezje zemlje" stoji "BiH".

Ista stvar ti je i sa licnim dokumentima poput licne karte ili vozacke dozvole. Svugdje pise BiH, sto skraceno sto u punom nazivu, ali nigdje nema ni Srbin, ni Hrvat, a ni Bosnjak.
Logika i zdrav razum nalazu da smo svi mi, i to samo iz ovih cinjenica koje navedoh, nacionalno vec Bosanci. E sad, tu postoji vec vise puta spomenuti problem politicarskih manipulacija polupismenim narodom, gdje oni vrlo vjesto manipulisu istim i konstantno mu kroz usi provlace teze o kojima i ti pricas, odnosno kako Bosanci ne postoje, i svi se redom pozivaju na Ustav i Dayton, ali pri tome prave identicnu gresku koju si napravio i ti - BH Srbe, Hrvate i Bosnjake podvode pod naciju, a jos preciznije - stalno to mijesaju, pa su ove kategorije cas nacije, cas narodi, kako u kojoj recenici. Naravno, neizostavno se tu uvali i religija, cisto kako bi se zabetonirao narodni mozak i kako bi se odrzalo stanje svijesti u kojem apsolutno treba da vlada "cinjenica" da su nacija i narodnost jedno te isto, a vjera automatski i sastavni dio svega toga. Svakome "svoja", naravno. Sto bi se u IT zargonu reklo - mora postojati Default-na kategorija ili kategorije. A to ne da je daleko od istine...ali, neki od nas su svjesni da se radi o vrlo svjesnoj manipulaciji i koristenju date situacije kako bi se sto duze vladalo...ali polako. Prije ili kasnije sve ce doci na svoje.
I apsolutno se slazem sa ovim gore da istorija jeste vazna, ali da nas danas apsolutno ne treba da interesuje sta su pricali kojekakvi franjevci ili Katarine ili Kotromanici ili ne znam ni ja ko prije 100-200-500 godina. Mi se trebamo posvetiti sadasnjosti i buducnosti, proslost ionako niko ne moze promijeniti.
Pietje_Bel

#109 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Pietje_Bel »

100urbanihlegendi wrote:
Pietje_Bel wrote:Nisam gastarbeider ja sam student i buuduci akademski gradanin kao i moji roditelji. Zasto me probas tako jeftino diskvalificirati. Ja sam se uklopio super ovdje ali ja nikada necu postati Nizozemac po naciji jer imam i BH pasos i pripadam Bosnjackoj naciji. Nemoze neko ko je roden u BiH dobiti Bosansku nacionalnost. Pa ako ti je tako tesko shvatiti otidi sutra u neku ustanovu i pitaj. Pitaj da li takvo nesto postoji. U moj Nizozemskom pasosu pise da imam Nizozemsku nacionalnost ali u Bosanskom ne pise, u Bosanskom pise da imam Bosnjacku nacionalnost. Ti misli kako god zelis da mislis ali ja ti samo kazem kako stvari na papiru stoje pa ti misli sta zelis. Sa ovim bih zelio zavrsiti ovo prepucavanja.
Prvo kazes da nisi Holandjanin a onda kazes da imas njihov pasos... Na osnovu cega se ipak, odredjuje da li si Holandjanin ili nisi? Na osnvu sutrasnjeg suncanog dana? De saberi se, i pocni razmisljati logicno.

I Slobodan Milosevic je bio akademski obrazovana licnost, tko da to sto si ti buduci akademski gradjanin, to nista ne dokazuje. Samo diploma i znanje koje vezuje za diplomu.
Eto, ti neces da postanes Holandjanin, to je tvoje pravo i niko ti ne smije to pravo osporiti.
I ne pripadas bosnjackoj naciji, nego Bosanskoj.
Kontra argumente, nijednom nisi iznio jer ih nemas.

Kad sam te pitao za narode u Njemacko, Americi, Svajcarskoj, nemusto si odgovarao i izbjegavao odgobvore na konkretna pitanja... No, toliko o tvojoj argumentaciji. Tvoj na zalost, najjaci argument je da ja odem u neku instituciju drzave BiH, a znam sam sta oni misle, takoreci misle kao i ti, tako da ti je taj argument los i nikakav.

Sreca pa su ti Holandjani pametni, pa ti u njihovom pasosu pise da si Holandjanin a ne Bosnjak ili Bosniak kako si napisao vec, ili nesto sasvim trece. Dakle, jasno su ti rekli da si Holandjanin. Da li "pravi" ili "krivi" to je u nebitno. Bar pametnim ljudima.
Bitno je to sto si ti po njima, a oni su gluplji i nepismeniji od nas, Holandjajin sa "ne tipicnim" holandskim imenom i prezimenom. Kad odes sa Holandskim pasosem u Svedsku, tebe ce Svedjanin na granici ili svedski policajac posmatrati ako mu pokazes holandski pasos da si ti, gle cuda! Holandjanin a ne Bosnjak koji je zaljubljen u franjevce ili Bosniak kako si vec izvalio... A ako mu pak pokazes BiH pasos, on ce te, gle sranja! posmtrati i misliti da si ti ipak Bosanske nacije, jok bas ce da uzme knjige raznih franjevaca i citati sta su oni mislili o bosanskoj naciji... nece te sigurno vidjeti kao Svedjanina. Bas onako kako pise na prvoj strani pasosa, tako to pise a ti pokusaj to da njemu osporis.

Isto tako treba da pise u BiH pasosu da si drzavljanin BiH i da si po tome sto si drzavljanin, po naciji Bosanac.
I ja bih zelio prestati se sa tobom diskutovati, jer odavno si izgubio argumente i stalno vrtis jednu te istu pricu.
I nauci, kad hoces biti Bosanac, da se nemogu, nezelim, nemoze pise odvojeno.
Ne lupetaj vise! Ti poredis nacije poput Njemaca koje su na Berlinskom kongresu priznate kao nacija isto kao i Swicarci, Albanci, Nizozemci i Bosnu koja nikada nije priznata kao nacija. Bosanska nacija jednostavno nikada nije postojala. To ti je isto kao da sada neko tvrdi da postoji Kosovska nacija i da su svi u Kosovu Kosovari. Bosna je znaci od pocetka svoga postojanja definisana kao drzava 3 nacije: Muslimani, Srbi i Hrvati. Bosna je znaci bila Jugoslavija u malom. Trebam li ti ovo kao papagaju ponavljati? Sta ti mislis da je svaka drzava na svijetu i nacija? Po kojem pravilu i po kojoj povelji? Je li zato sto ti to zelis ili sta? Shvati vec jednom da u Bosni postoje 3 nacije i da ce to tako ostati. Ako Bosanske nacije nema na papiru i ako je niko ne priznaje onda je nema. Muslimani su odlucili da se definisu kao Bosnjaci. Na pocetku 94. je jos bila i deja da se od Bosnjastva napravi nacija sa 3 vjere, Adil Zulfirispacic i njegov MBO je tu ideju propagirao ali to nikoga nije interesovalo osim najskolovanijih lhudi u Sarajevu. Znaci Bosanska nacije ne postoji i ne znaci ako postoji drzava BiH da postoji i nacija Bosansko Hercegovacka.

Kada ja odem sa Bosanskim pasosom u Ameriku mene ce neki polupismeni granicar nazvati Bosancem ili "Bosnian" ali to ne znaci da postoji Bosanska nacija jer u tom istom pasosu mi pise nacionalnost: Bosnjak, Srbin ili Hrvat.
100urbanihlegendi

#110 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Pietje_Bel, gastarbajteru:
Ti i dalje ne shvatas da vjera nije isto sto i nacija.
I dalje ne shvatas cinjenicu da ako je neko rodjen u BiH, ne treba i ne moze biti Srbin, Hrvat i Musliman, u Bosni su zivjeli ljudi koji se tako nisu opredljeljivali nego su bili narod Bosne I Hercegovine... Dakle, Bosna je postojala od pamtivjeka, kao sto je postojal drzava Srbija i Hrvatska. A Bosna je bila izmedju te dvije drzave.
Shvati ti vec jednom, da onaj ko je rodjen u Bosni i Hercegovini, kratko i upamti da je Bosanac, tj. BeiHacanin, a koje vjere, za to te zabolje patka. I ne mozes ti reci da ako se neko zove Munib, obavezno mora biti i muslimanske vjere, kao i Milorad da bude pravoslavne vjere. Ali to je tebi tako problematicno shvatiti da je uopste pitanje kako si ti upisao u Holandiji ikakav fakultet...
I da danas taj Berlin organizuje nekakav kongres, i da eto, zbog tebe i tebi slicnih, zvanicno, prizna Bosance kao naciju, ti bi prvi protestvovao protiv toga, i govorio kako su Bosnjaci zapravo jedini pravi narod BiH.
Glupost nevidjena.

I ti kao drzavljanin Holandije i dalje po imenu i prezimenu odredjujes ko je sta...

P.S. I Dozer ti je objasnio neke stvari vrlo cinjenicno i argumentovano.
Sad ti otidji u neku instituciju BiH pa se svadjaj sa njima sto u pasosu BiH nema Srbin, Hrvat ili Bosnjak.
Srecom!!!
Pietje_Bel

#111 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Pietje_Bel »

Ako je tebi lakse u to vjerova onda vjeruj ali to znaci ni u ludilu nije istina. Ako je neko roden u BiH on je po ustavu gradanin BiH i pripadnik jedne od tri narodnosti : Bosnjak, Srbin ili Hrvat. Da bi se stvorila BH nacija to se prvo mora ustavom regulisati i stvati na papir. Posto niko ne zeli da pripada toj BH naciji osim muslimani i nesto malo hriscana, to se nece ni desiti.
100urbanihlegendi

#112 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Pietje_Bel wrote:Ako je tebi lakse u to vjerova onda vjeruj ali to znaci ni u ludilu nije istina. Ako je neko roden u BiH on je po ustavu gradanin BiH i pripadnik jedne od tri narodnosti : Bosnjak, Srbin ili Hrvat. Da bi se stvorila BH nacija to se prvo mora ustavom regulisati i stvati na papir. Posto niko ne zeli da pripada toj BH naciji osim muslimani i nesto malo hriscana, to se nece ni desiti.
U tvom ludilu nije istina.
Znaci, po tebi su "muslimani" i par hriscana "pravi" Bosanci? A kako je to moguce?
To sto si ti rekao, znaci da svi muslimani u Bosni i Hercegovini jedini, pored par hriscana a kako si ti dosao do tog zakljucka i broja, Bog te pit'o, jedini koji smatraju da su Bosanske nacije?
Ako je Ustav propisao kako ce da izgleda pasos BiH, onda je tako kako ti je pokusao Dozer objasniti, ali ti si i dalje u tom nekom svijetu gdje su muslimani jedini pravi Bosanci i koji jedini pored par hriscana smatraju da su Bosanske nacije...
Sto bi rekli Spanci: Adios!
Dosta mi je pritajenih sovinista...
brinetta

#113 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by brinetta »

Pitje bel ti imas problem i to veliki problem.
Ti si Bosanas i hercegovac isto kao i ja i svi mi koji smo se rodili u BiH. kraj price!
I za Holandiju si naturalizovani BOSANAC
Pietje_Bel

#114 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Pietje_Bel »

100urbanihlegendi wrote:
Pietje_Bel wrote:Ako je tebi lakse u to vjerova onda vjeruj ali to znaci ni u ludilu nije istina. Ako je neko roden u BiH on je po ustavu gradanin BiH i pripadnik jedne od tri narodnosti : Bosnjak, Srbin ili Hrvat. Da bi se stvorila BH nacija to se prvo mora ustavom regulisati i stvati na papir. Posto niko ne zeli da pripada toj BH naciji osim muslimani i nesto malo hriscana, to se nece ni desiti.
U tvom ludilu nije istina.
Znaci, po tebi su "muslimani" i par hriscana "pravi" Bosanci? A kako je to moguce?
To sto si ti rekao, znaci da svi muslimani u Bosni i Hercegovini jedini, pored par hriscana a kako si ti dosao do tog zakljucka i broja, Bog te pit'o, jedini koji smatraju da su Bosanske nacije?
Ako je Ustav propisao kako ce da izgleda pasos BiH, onda je tako kako ti je pokusao Dozer objasniti, ali ti si i dalje u tom nekom svijetu gdje su muslimani jedini pravi Bosanci i koji jedini pored par hriscana smatraju da su Bosanske nacije...
Sto bi rekli Spanci: Adios!
Dosta mi je pritajenih sovinista...
Muslimani su uvijek bili muslimani a nikada Bosanci. Za njih je nacija nevzna. Moj dedo, tvoj dedo to su bili Muslimani. Pa da li su se 1906. osnivale Bosanske, Bosnjacke ili Muslimanske partije? Kada su Austrijanci htijeli da stvore Bosnjacku naciju sa tri vvjere muslimane to nije interesovalo. Interesovalo je par skolovanih ljudi kao i danas ali masu nije. Pa pobogu ako dan danas imamo dedu Hidzru i ako jedan BOSANAC svom djetetu najradije da ime Tarik, Adnan, Ismet umjesto Tvrtko, Kulin, Vrbas, Drina i ako jedan Bosanac provaljuje na Bobovac zato sto je to"Sokacko" i ako BOSANSKA djeca uce u skoli kako istorija Bosne pocinje sa dolaskom Osmanlija (ne bukvalno ali na to se svodi) onda tu nema Bosanca. Mozemo mi reci da smo mi Bosanska nacija zajedno za katolicima i pravoslavcima ali mi to nismo. Cak i da je sve istina to sto ti kazes, mi se ne identifikujemo sa Bosanstvom. Nacija nije samo stvar papira, nacija se stvara hiljadu godina i da bi stvarno bilo rijec o jednoj naciji onda mora postojati svijest kod ljudi da su pripadnici te nacije. U Bosni imamo muslimane (veliku vecinu) koji svoj nacionalni identiteet ispoljavaju iskljucivo kroz vjeru. To smo vidijeli i u ratu. Nisu to bile brigade Tvrtka, Kraljice Katarine, Kralja Tomasa,, Bana Borica nego su to bili "Hamze", "Gazije" , "sehidi" itd. Znaci da bi stvarno postali nacija u pravom smislu mi samo sa sobom moramo neke stvari da rijesimo. Ocigledno smo vrlo podijeljeni mi ""muslimani" a kamoli dalje. Ja mrzim isto kao i ti sto se Islam mjesa u naciju ali nacin na koji ti to zelis promijeniti i nacin gledanja na to je kod mene drugaciji. Ti zelis da zatvoris oci i da svi budemo Bosanska nacija na papiru a ja zelim da mi budemo Bosanska nacija u praksi i u dusi. A to sto ce neko biti musliman ili krstcanin treba biti jasno odvojeno od toga. Ne na papiru nego i u praksi. Ali to nije proces koji traje 50 dana, to je proces koji traje 50-100 godina. Bosanska nacija, kada bi postojala i na papiru i cak i kada bi bio u pravu, ona nista ne vrijedi ako je nema u praksi. Ako jedan Hrvat iz Mostara pjeva na utakmici u Sarajevu :"Ovo je Hrvatska"" i ako u Sarajevu izade 5000 ljudi da slavi pobjedu Turske i da pjeva "Bit ce zagreb Turska mahala" onda to nema Bosanaca uopste. Ja ih ne vidim a ti ako mislis da ih stvoris sto ces se derati da smo svi ""Bosanska nacija" onda ti mogu samo pozelijeti srecu u tome.
100urbanihlegendi

#115 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Pietje_Bel wrote: Muslimani su uvijek bili muslimani a nikada Bosanci. Za njih je nacija nevzna. Moj dedo, tvoj dedo to su bili Muslimani. Pa da li su se 1906. osnivale Bosanske, Bosnjacke ili Muslimanske partije? Kada su Austrijanci htijeli da stvore Bosnjacku naciju sa tri vvjere muslimane to nije interesovalo. Interesovalo je par skolovanih ljudi kao i danas ali masu nije. Pa pobogu ako dan danas imamo dedu Hidzru i ako jedan BOSANAC svom djetetu najradije da ime Tarik, Adnan, Ismet umjesto Tvrtko, Kulin, Vrbas, Drina i ako jedan Bosanac provaljuje na Bobovac zato sto je to"Sokacko" i ako BOSANSKA djeca uce u skoli kako istorija Bosne pocinje sa dolaskom Osmanlija (ne bukvalno ali na to se svodi) onda tu nema Bosanca. Mozemo mi reci da smo mi Bosanska nacija zajedno za katolicima i pravoslavcima ali mi to nismo. Cak i da je sve istina to sto ti kazes, mi se ne identifikujemo sa Bosanstvom. Nacija nije samo stvar papira, nacija se stvara hiljadu godina i da bi stvarno bilo rijec o jednoj naciji onda mora postojati svijest kod ljudi da su pripadnici te nacije. U Bosni imamo muslimane (veliku vecinu) koji svoj nacionalni identiteet ispoljavaju iskljucivo kroz vjeru. To smo vidijeli i u ratu. Nisu to bile brigade Tvrtka, Kraljice Katarine, Kralja Tomasa,, Bana Borica nego su to bili "Hamze", "Gazije" , "sehidi" itd. Znaci da bi stvarno postali nacija u pravom smislu mi samo sa sobom moramo neke stvari da rijesimo. Ocigledno smo vrlo podijeljeni mi ""muslimani" a kamoli dalje.
Sa ovim boldovanim se slazem. To je tuzna istina. Ali ne mora da bude tako.
Ja mrzim isto kao i ti sto se Islam mjesa u naciju ali nacin na koji ti to zelis promijeniti i nacin gledanja na to je kod mene drugaciji. Ti zelis da zatvoris oci i da svi budemo Bosanska nacija na papiru a ja zelim da mi budemo Bosanska nacija u praksi i u dusi. A to sto ce neko biti musliman ili krstcanin treba biti jasno odvojeno od toga. Ne na papiru nego i u praksi. Ali to nije proces koji traje 50 dana, to je proces koji traje 50-100 godina.
Ja ne zelim zatvoriti oci, ja samo zelim da skratimo vrijeme na zamajavanje i zajebavanje, trosenje tvojih, Dozerovih, mojih i inih nerava i zivaca na to oko toga sta smo mi i ko smo mi, kad je to, po zdravom razumu, logicno da smo mi svi drzavljani BiH i da je Bosanci treba i jeste i bice nacija. Dosta mi je da slusam razne politicare koji nemaju ni osnovnu sklolu zdravog razuma, svi su oni visoko obrazovani u kradji i otimanju para a da daju, nema sanse. Vecina njih! Ne svi ali vecina!
Ne treba meni nikakav papir za to, kao sto mi ne treba papir kad predjem prometnu ulicu a ne gledam lijevo-desno da postoji velika vjerovatnoca da ce me udariti neko prevozno sredstvo... Zasto bismo cekali 50-100 godina na takvo nesto? Ipak, sjetimo se kad su se "stvarale" nacije, hebem i onog ko je izmislio nacije i drzave samo da bismo se po necemu razlikovali a isti smo..., kada je to bilo, kako su informacije tekle i stvarale i tako dalje... Danas je era interneta, modernizma, i valjda mozemo nauciti iz blize i dalje istorije da ratovi nikad nisu donijeli dobrog, uvijek ima necija majka koja oplakuje svoje dijete... i da danas smo svi mi manje-vise obrazovaniji nego onomad i da je vec odavno vrijeme da idemo dalje, da guramo dalje, jer svi mi imamo jedan zivot, mnogima je upropascen na osnovu i samo na osnovu sovinizma...
Trebali bismo da smo pametniji, da ratovi i ratna retorika vodi samo u jednom sigurnom pravcu a to je smrt. Smrt nikad nije cilj, osim u veoma posebnim slucajevima kad nada zaista umre. Mislim na tesko oboljele osobe recimo. Trebali bismoo da smo pametniji da osudimo svi Dodika kad kaze da je Saraejvo Teheran kad to nije niti ce ikad biti i sto je zalosno, mnogi se i sa njime slaze... Trebali bismo da smo pametniji da kad igra BiH protiv Srbije, da svi gradjani BiH navijaju za BiH, da gradjanin RS podigne zastavu BiH kad Ibisevic zabije pobjedonosni gol protiv Srbije za SP. Isto tako i sa Hrvatskom kad onaj Modric napravi faul za crveni, da cijela BiH ustane na noge i proslavi... I kad igraju Iran i BiH, da svi mi u BiH i koji se osjecamo BeiHacani, da svim srcem navijamo za BiH a ne za Iran sa kojima BiH nemaju ama bas nikakve veze. Mozda u promilima al to je beznacajno.
Trebali bismo da smo pametniji i da pustimo Djeda Mraza da radi svoj posao i da raznorazni likovi koji ga povezuju sa Svetim Nikolom a ima veze koliko i ti sa Mongolijom, ali nismo! Nismo pametniji nego prije rata! Nismo jer smo dopustili da BiH kao sekularna drzava dozvoljava da razni svestenici, popovi, ocevi, imami odredjuju sta je to danas podobno a sta nije! Da, hocemo da imamo erotski program na OBN! Ko ce to da sprijeci? Neki svestenik? Nece da moze!
Generalno, trebalo bi mnoge stvari postaviti na cistac i na svoje mjesto.
Da smo pametniji, ucinili bismo to. A ne cekali 50-100 godina.
Ja imam ovaj zivot i ja zelim da bude sto bolji i kvalitetniji nego sto je to bio mojim roditeljima koji su za svog zivot i dobili posao poslije skolovanja, dobili poslije 10-20 godina rada u firmi stan, koji su zivjeli bezbriznije i putovali svuda po svijetu... a mnogi su i od njih izgubili u jednom momentu 90-tih godina, kao moji roditelji. Ja danas nemam svoj stan, ne mogu da putujem bez viza, necu da cekam u redovima za vize, hocu da svi nasi politicari kako god znaju i umiju, jer to OD NJIH ZAVISI a ne od EU, da li ce nam EU ukinuti vize. Oni postavljaju pravila igre a ne mi.
Da smo pametniji, do sada bismo imali 3495784930 vladu i ako ne urade ono sto se od njih ocekuje, dolazi 3495784931 vlada, a nadam se da ce biti i posljednja koja ce biti smjenjena zbog uratka na tome da se ukinu vize BeiHacanima! Mi nismo stoka, mi nismo idioti, mi nismo koljacka nacija, ima pojedinaca kao i u svakom drustvu ali ne dam da me tretiraju na granici neke drzava od EU kao kriminalca i svercera oruzjem, bijelim robljem...
To se mojim roditeljima, koji su se izjasnjavali kao nacija Jugosloveni, nikada nije desilo do rata u Jugoslaviji.
I da, mislim da se mnoge stvari moraju dovesti u red, makar se to gradjanima ne svidjalo, ali i da se postuju svi zakoni i da sudstvo radi svoj posao...
I na kraju, mislim da Sakib, Milorad, Damir nece o tome razmisljati o ratu i slicnim glupostima, kad budu imali 1000 km platu, kad im bude redovno isplacivana, ljudi ce manje da misle na gluposti i vise ce raditi i da zarade i da konacno, mogu da planiraju zivot u narednih 5 godina...
Bosanska nacija, kada bi postojala i na papiru i cak i kada bi bio u pravu, ona nista ne vrijedi ako je nema u praksi. Ako jedan Hrvat iz Mostara pjeva na utakmici u Sarajevu :"Ovo je Hrvatska"" i ako u Sarajevu izade 5000 ljudi da slavi pobjedu Turske i da pjeva "Bit ce zagreb Turska mahala" onda to nema Bosanaca uopste. Ja ih ne vidim a ti ako mislis da ih stvoris sto ces se derati da smo svi ""Bosanska nacija" onda ti mogu samo pozelijeti srecu u tome.
Malo prije rekoh, da smo pametniji, da damo svim politicarima koji se naizmjenicno smjenjuju, nema novih politiicara, novih i svjezih ideja... da dovedu do nekih normalnih razmisljanja i koji ce dovesti POLICIJU i SUDSTVO na nivo kakav treba da bude, NEZAVISTAN i da poltiicari koji kreiraju misljenje naroda, da uvedu zakone da svako ko vice to sto vice, kao u tvom primjeru da na miru porazmisli u prdekani 5 godina o tome ima li smisla i logike da vice da je BiH Hrvatska to bi po slovu zakona bilo krsenje Ustava BiH, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. U Americi ne smijes zapaliti USA zastavu... pa tako ni ne smijes vikati da je USA zapravo Rusija... I da, kad neki lik iz RS vice Noz, zica, Srebrenica i to u BiH, odmah bez ikakvog sudjena da ladi tikvu u nekom zatvoru i da radi kao rudar i da ima kvotu rada i ako je danas ne ispuni, da sutradan uradi duplo. Pa neka sledeci kome bude palo na pamet da takvo sto vice kao sto i onaj Mostarac kao i svako ko rusi integritet BiH.
Da smo pametni... valjda jesmo.
Nada umire zadnja.
Dozer

#116 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Dozer »

Ma dzaba sva prica...Peitje...ti se i pored iznesenih CINJENICA i dalje batrgas u nekakvom pudingu polulazi, poluzelja i nedorecenih konstatacija.

Ali, kao prvo moram te upitati - jel' ti zaista imas BiH pasos? Znas zasto te to pitam - jer vec u par navrata govoris kako u BiH pasosu pise "nacionalnost - Srbin, Hrvat ili Bosnjak". I ja imam taj BiH pasos, a koliko mi je poznato nemamo dvije vrste BiH pasosa, nego samo jednu, pa me onda zaista zanima gdje si ti uspio pronaci ovo polje koje se odnosi na nacionalnost...? Ako ti nije tesko, hajde molim te skeniraj taj svoj pasos i postiraj ga ovdje. Naravno, zacrni sve detalje o sebi, a ostavi vidljive samo rubrike ili polja, odnosno njihove nazive. Ako nam pasos nije isti sto se ovoga tice, onda ti imas dupljak. :).

Dalje, kazes da ce te neki polupismeni granicar osloviti sa Bosanac tj. Bosnian? Jel' da je i tebi ovo pomalo sega i nategnuto...? :)
Mozda on i jeste polupismen, ali ja imam zestok osjecaj da si se ti poprilicno "uzdigao" radi tog studiranja u Holandiji i da smatras da svima mozes reci kako grijese. A u svemu tome uopste ne vidis koliko grijesisi i ti sam.

Nacije su se stvarale stotinama godina kazes? Naravno, ali isto tako i sve te nacije koje su se stvarale su imale jednu polaznu tacku, a to je bio momenat kada su oformili svoje drzave, u medjunarodno priznatim granicama, a onda su se u nacionalnom smislu i poistovijetili s tim granicama i imenom svoje drzave. Koliko ono postoji Bosna? 1000 godina? Vise? Ili jos bolje- od kada se Bosna zove Bosna? Od prije 1000 godina? Vise?

I tada je dovoljno da samo malo okrenes prekidac logike u glavi i sve bi ti se samo trebalo posloziti, odnosno trebalo bi ti biti jasno da se kompletan narod u Bosni, bez obzira na svoju vjeru i etnicitet, u nacionalnom smislu moze zvati i nazivati jedino - Bosanci. Cak i da nije tako (a jeste 100%), onda ni sada, ovog momenta, nije kasno da Bosna krene sa stvaranjem Bosanske nacije, pa cemo onda za 1000 godina istu i imati. Mada, za to nema potrebe jer mi svoju 1000-godisnju istoriju vec imamo :).
Medjutim, ti se vodis modernim, tj. trenutnm politicarskim manipulacijama po kojima u BiH postoje 3 nacije, (i molim te, uzmi Ustav BiH i pronadji mi dio u kojem se tamo spominju 3 nacije u BiH, a ne 3 naroda. Cisto da prestanes sam sebe ubjedjivati u laz, a onda i nas ovdje pokusavati ubijediti u tu istu laz. Ja vrlo dobro znam sta tamo pise, ti ocito ne), a ne 3 naroda, a svi mi vrlo dobro znamo u koje se svrhe ova terminologija koristi danas u BiH.

Jer, da nemamo ovakvu podjelu, koja se svakodnevno zagovara iako su svi oni vrlo svjesni da takvim izjavama i terminologijom direktno govore protiv Ustava BiH, mi u BiH ne bismo imali 14 vlada, ne bismo imali 2, odnosno 3 entiteta, ne bismo imali troskove administracije u iznosu od 70% ukupnog budzeta, ne bismo imali 60% od ukupno zaposlenih bas u toj administraciji, ne bi sefovi restorana u Parlamentu imali sekretarice i pomocnike, itd.itd.

A sve sto bih tebe zamolio ovdje jeste da se prestanes baviti istorijom koja nam moze biti samo daljnji kamen spoticanja (znamo kakva nam je krvava istorija), nego da pocnes razmisljati i govoriti u skladu sa vremenom i vijekom u kojem zivimo, kao i sa svijescu modernog covjeka.
sarajevonekad

#117 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by sarajevonekad »

Dozer, imas moju punu podrsku u razmisljanjima, s tim da se moram ipak ( nista licno) ograditi od komentara licne prirode na racun ovog ili onog komentatora, tipa "ti si ovakav a ja sam ovakav"....
Dozer wrote:Ma dzaba sva prica...Peitje...ti se i pored iznesenih CINJENICA i dalje batrgas u nekakvom pudingu polulazi, poluzelja i nedorecenih konstatacija.

Ali, kao prvo moram te upitati - jel' ti zaista imas BiH pasos? Znas zasto te to pitam - jer vec u par navrata govoris kako u BiH pasosu pise "nacionalnost - Srbin, Hrvat ili Bosnjak". I ja imam taj BiH pasos, a koliko mi je poznato nemamo dvije vrste BiH pasosa, nego samo jednu, pa me onda zaista zanima gdje si ti uspio pronaci ovo polje koje se odnosi na nacionalnost...? Ako ti nije tesko, hajde molim te skeniraj taj svoj pasos i postiraj ga ovdje. Naravno, zacrni sve detalje o sebi, a ostavi vidljive samo rubrike ili polja, odnosno njihove nazive. Ako nam pasos nije isti sto se ovoga tice, onda ti imas dupljak. :).

Dalje, kazes da ce te neki polupismeni granicar osloviti sa Bosanac tj. Bosnian? Jel' da je i tebi ovo pomalo sega i nategnuto...? :)
Mozda on i jeste polupismen, ali ja imam zestok osjecaj da si se ti poprilicno "uzdigao" radi tog studiranja u Holandiji i da smatras da svima mozes reci kako grijese. A u svemu tome uopste ne vidis koliko grijesisi i ti sam.

Nacije su se stvarale stotinama godina kazes? Naravno, ali isto tako i sve te nacije koje su se stvarale su imale jednu polaznu tacku, a to je bio momenat kada su oformili svoje drzave, u medjunarodno priznatim granicama, a onda su se u nacionalnom smislu i poistovijetili s tim granicama i imenom svoje drzave. Koliko ono postoji Bosna? 1000 godina? Vise? Ili jos bolje- od kada se Bosna zove Bosna? Od prije 1000 godina? Vise?

I tada je dovoljno da samo malo okrenes prekidac logike u glavi i sve bi ti se samo trebalo posloziti, odnosno trebalo bi ti biti jasno da se kompletan narod u Bosni, bez obzira na svoju vjeru i etnicitet, u nacionalnom smislu moze zvati i nazivati jedino - Bosanci. Cak i da nije tako (a jeste 100%), onda ni sada, ovog momenta, nije kasno da Bosna krene sa stvaranjem Bosanske nacije, pa cemo onda za 1000 godina istu i imati. Mada, za to nema potrebe jer mi svoju 1000-godisnju istoriju vec imamo :).
Medjutim, ti se vodis modernim, tj. trenutnm politicarskim manipulacijama po kojima u BiH postoje 3 nacije, (i molim te, uzmi Ustav BiH i pronadji mi dio u kojem se tamo spominju 3 nacije u BiH, a ne 3 naroda. Cisto da prestanes sam sebe ubjedjivati u laz, a onda i nas ovdje pokusavati ubijediti u tu istu laz. Ja vrlo dobro znam sta tamo pise, ti ocito ne), a ne 3 naroda, a svi mi vrlo dobro znamo u koje se svrhe ova terminologija koristi danas u BiH.

Jer, da nemamo ovakvu podjelu, koja se svakodnevno zagovara iako su svi oni vrlo svjesni da takvim izjavama i terminologijom direktno govore protiv Ustava BiH, mi u BiH ne bismo imali 14 vlada, ne bismo imali 2, odnosno 3 entiteta, ne bismo imali troskove administracije u iznosu od 70% ukupnog budzeta, ne bismo imali 60% od ukupno zaposlenih bas u toj administraciji, ne bi sefovi restorana u Parlamentu imali sekretarice i pomocnike, itd.itd.

A sve sto bih tebe zamolio ovdje jeste da se prestanes baviti istorijom koja nam moze biti samo daljnji kamen spoticanja (znamo kakva nam je krvava istorija), nego da pocnes razmisljati i govoriti u skladu sa vremenom i vijekom u kojem zivimo, kao i sa svijescu modernog covjeka.
popajic

#118 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by popajic »

Postao/la Прашњави dana 22 jan 2009, 09:45
Прво да се представим: Ја сам херцеговачки православни Србин.

Друго: Знам да ћу овдје бити изложен нападима, ниподаштавањима и увредама што због става што због писма на којем пишем али сам се спремно учланио на овај форум да бих и ја рекао своје мишљење о „босанској“ нацији. На нападе и увреде нећу одговарати истим.

И треће: Морам да разјасним да сам ја дио гране моје породице (за коју имам податке о 14 кољена уназад) која је поријеклом из Требиња, а затим насељена у Мостару, и да сам ја шеста генерација моје фамилије рођена у Сарајеву.
Nema napada i uvreda - zasto bi bilo ??? :sax:
Hercegovac,pravoslavac...sto mislis da je to problem? Pa, jos Sarajlija :)
A ti nastavi- tema je :
UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?
krivorijek

#119 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by krivorijek »

То што су друге државе направиле да је припадност држави једнака припадности нацији, то је ствар сплета околности у том региону. Наводите Њемачку за примјер. Говорите да они имају неколико различитих конфесија а ипак су сви Нијемци. Сад кад бих ја тврдио да је већина Бошњака у БиХ некада припадала српском националном корпусу рекли би сте да сам националиста али нисам, ни мрве једне. Напротив! Никоме не би пало на памет да каже: „Е, БиХ је држава српског народа у којој живе Срби католици, муслимани, адвентисти, православни...“. Аустријанац је и даље Нијемац и прича њемачким језиком. Лихтенштајнац је и даље Нијемац и прича њемачким језиком. Неки Швајцарци су и даље Нијемци и причају њемачким језиком и сви заједно су увијек Нијемци само што имају држављанство других држава. И они у Аргентини и Намибији су, такође, Нијемци а не Намибијци или Аргентинци.
Sad ja stvarno ne znam je li ovdje negdje, izmedu tvojih rijeci, namjerno ubrizgana poveca doza ironije, ili nije ни мрве једне!?

Ako mislis da je 'Austrijanac i dalje Nijemac' onda mi, molim te, pojasni to malo bolje, zato sto ja znam da Austrijanci ne misle tako kao ti, a ni Nijemci.

Pa eto da te pitam, da pocnemo 'vako sa strane, pa onda cemo nastaviti sa: 'Сад кад бих ја тврдио да је већина Бошњака у БиХ некада припадала српском националном корпусу...pa onda nikom na pamet: 'Никоме не би пало на памет да каже: „Е, БиХ је држава српског народа у којој живе Срби католици, муслимани, адвентисти, православни... a kamo li tebi, mislim na pamet.

I tako to. Na pamet, jebi ga.
BSn

#120 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by BSn »

Pietje, fkt je vrijeme da malo ohanes s povlacenjem historije. Danas Bosnjak ne znaci isto ono sto je znacilo nekad.
Ovdje se vecina slaze da je potrebno da se desi osvjestavanje bh. naroda i da se konstruise jedna nacija. Medjutim, svi se mi ovdje slazemo da se ta "sveobuhvatna nacija" ne moze nazvati Bosnjacima, jer kao sto sam vec napisao, danas ta odrednica ima sasvim drugo znacenje i koristi se za imenovanje jednog, a ne svih bh. naroda.

Dakle, rijec je o polemici o tome kako sacuvati i izgraditi identitet BiH nacije. To sto ti povlacis pitanje ne postojanja te nacije kroz historiju ovdje niko ne smatra problemom.
Mi ovdje ne raspravljamo o historiji BiH, jer Bosanci i Hercegovci nikada nisu, za razliku od nekih, zivjeli u historiji.

Kao sto mozes i sam primjetiti, BiH danas ima obiljezja koja nemaju nikakve veze s njenom historijom :bih: , sto ce reci da nama, u ovoj raspravi, uopce nije bitno kako su se prije nazivali ljudi koji su zivjeli na ovim prostorima. Ono sto je bitno jeste to da se danas ljudi nazivaj Bosancima i Hercegovcima i da zele sve da ucine da i drugi shvate potrebu poistovjecivanja s tim identitetom.

Ti, ako to zelis, sebe slobodno mozes smatrati Bosnjakom, te se tako i izjasnjavati. Takodjer, Bosanci i Hercegovci imaju pravo da se izjasnjavaju kao Bosanci i Hercegovci.

Samo da znas da bh. Hrvati i bh. Srbi nikada nece pristati da ih se naziva Bosnjacima i bez obzira koliko ti tu pricu "umotao" u historiju, ona i dalje kandise po nacionalizmu.
Evo ti jedan vrlo jednostavan razlog zasto bh. Hrvati i bh. Srbi nikada nece pristati da ih se naziva Bosnjacima: Dio bh. Srba i bh. Hrvata je ratovao protiv Bosnjaka. ;)

Zato, uozbilji se malo i shvati da mi ne zivimo ni u Tvrtkovoj, ni u Gradascevicevoj Bosni, nego u 21. stoljecu.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#121 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by mIRCerka »

Прашњави wrote:
Друго: Знам да ћу овдје бити изложен нападима, ниподаштавањима и увредама што због става што због писма на којем пишем али сам се спремно учланио на овај форум да бих и ја рекао своје мишљење о „босанској“ нацији. На нападе и увреде нећу одговарати истим.
Одмах демантиј, нећеш бити нападан ради ћирилице или православља и све ће бити ок докле год се држиш ПРАВИЛА ФОРУМА.

Sto se ostaloga tice, ja sam uvijek divila Hercegovkama starim, ukljucujuci moju pokojnu baku, koje su znale ko je s kim kad i gdje bio na igranci ili slicno, i par koljena u rikverc su znale porodicna stabla...
zonbirile

#122 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by zonbirile »

O,Bože,kakvu lijepu zemlju ti dade idiotima.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#123 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by mIRCerka »

zonbirile wrote:O,Bože,kakvu lijepu zemlju ti dade idiotima.
Nemoj tako o sebi pricati, makar ne javno :D
sarajevonekad

#124 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by sarajevonekad »

Prašnjavi, iskreno mi je drago da se javio neko tvog načina razmišljanja jer nam je ovo svima prilika da vježbamo razmejnu mišljenja na civilizovan način, tj. bez ličnog shvatanje nečeg što nije lično, a što opet uzrokuje sve te frustracije, uvrede, provokacije, prepucavanja i druge oblike omalovažavanja.

Mislim da mi ipak možemo bolje od toga, a na kraju krajeva postoje i pravila foruma fala Bogu.

Pročitao sam tvoj komentar i smatram da svako ima pravo na svoje mišljenje. To samo po sebi nije problem. Problem nastaje kada se nečije mišljenje bazira na određenoj političkoj doktrini ( ne kažem da je tvoja takva ali me samo podsjetila blago na SANU, molim te nemoj shvatiti lično!).

Na balkanu nacionalizam po meni nije prirodna, stihijska ili spontana stvar.

Mislim da je on danas sigurno osjetniji i važniji današnjim stanovnicima Balkana nego što je bio u doba moje bake/nene/nane/babe, čije je muž bio učitelj a koja nikad nije spomenule ništa što bi moglo imati prizvuke nacionalizma ( ili ju je bilo strah, ne znam).

Mislim da je u BiH trenutno u toku ponovno radjanje nacija, odnosno nacionalnog identitety, po raspadu prethodnoh identiteta -jugoslovenskog, koji je nekima zaista bio primarni identitet, a drugima samo "glazura" dok su u kući "njegovali" svoje identitete bazirane na vejroispovjesti.

Da skratim, u redu je da se ti izjašnjavaš kao Srbin jer to i jesi iz perspektive situacije poslije raspada Titove jugoslavije, ali reći da smo svi mi bili Srbi ne zvuči objektivno ne samo onima koji to ne žele iz političko-ideoloških razloga, već ni onima koji se vode argumentima.

meni lično apsolutno ne bi smetalo da znam da su moji preci bili Srbi i to me apsilutno ne brine. meni je daleko važnije kakav sam ČOVJEK, ali sama rečenica tipa " Сад кад бих ја тврдио да је већина Бошњака у БиХ некада припадала српском националном корпусу рекли би сте да сам националиста али нисам, ни мрве једне. Напротив! Никоме не би пало на памет да каже: „Е, БиХ је држава српског народа у којој живе Срби католици, муслимани, адвентисти, православни...“. ne zato što neko mrzi Srbe već zato što to zvuči nelogično i neargumentovano, a samim tim dovodi u pitanje i tvoju nepristrasnost, tj. tvoju nekontaminiranost nacionalizmom.

Može se reći inekako "BiH je država SLAVENSKOG naroda ( mada i to uslovno), u kojoj žive SLAVENI katolici, SLAVENI pravoslavci ili SLAVENI muslimani, i to bi bila prihvatljiva izjava barem iz perspektive danas usvojene konvencionalne istorije, ali reći "БиХ је држава српског народа у којој живе Срби католици, муслимани, адвентисти, православни." nije odbojna onom racionalnom Bosnacu i Hercegovcu jer se u njoj spominu Srbi ( Božw sačuvaj) već zato što nema nikakve argumentirane ili argumentovane osnove...Sve i da ima, pitanje je: "ŠTA SE ŽELI REĆI JEDNOM TAKVOM IZJAVOM" i ona otvara sumnje na objektivnost onoga koji je postavi.

Ako ćemo po konvencionalnoj istoriji, dakle onoj nekoj stadardnoj, usvojenoj kao standardna u svijetu, Srbi su samo jedan od mnogih slavenskih naroda. Drugim riječima nisu svi SLAVENI srbi, kako ispada po gore navedenoj izjavi.
Drugo i sami Srbi su po konvencionalnoj istoriji nastali u odredjenoj istorijskoj epohi, baš kao i svi drugi balkanski narodi. Treće, neki istoričari smatraju da su medju današnjim BiH Srbima ima dosta onih čiji genetski materijal uopšte nije ni Slavenski itd itd.

Sve i da jesmo svi bili Srbi, to u političko-ideološkom smislu ne bi danas ništa značajnije promijenilo, jer nismo "bivali" Srbi u kontinuitetu da bismo takvi ostali i danas, a osim toga, ko garantuje da i tada ne bi medju nama ne-Srbima i Srbima bilo nekog konflikta? Niko.

Dakle, identitet nije neka apsolutna stvar ako mene pitaš! Identiteti se MOGU stvarati i stvoriti ili nestajati u zavisnosti od sile koj stvara odredjene okolnosti.

Nista nije crno-bijelo ;)

Mene lično najviše plaši izolovanost uma i uski pogledi na svijet, jer ta eksluzivnost oravdava način razmišljanja gdje je sasvim "prirodno" i "normalno" reći " goni Turke" "vlahe" Balije" Šokce" Šice" itd. Kad um dodje na stadije da stvarno u sebi opravdava ubijanje onog drugog jer je drugačiji, taj um je opasno zaražen i njegova destruktivnost se može izbjeći jedino ako sa taj "um" izoluje i rehabiliše na vrijeme i uporno.

Kod nas na žalost nije bilo kapaciteta da se to uradi na vrijeme, niti medjunarodne volje da nam pomogne u tome.

-
to be continued

S.

Прашњави wrote:Прво да се представим: Ја сам херцеговачки православни Србин.

И треће: Морам да разјасним да сам ја дио гране моје породице (за коју имам податке о 14 кољена уназад) која је поријеклом из Требиња, а затим насељена у Мостару, и да сам ја шеста генерација моје фамилије рођена у Сарајеву. Знате како то код нас Ера функционише, све се зна о свакоме.

Што се тиче мог првог става, сви моји предаци су се изјашњавали исто као и ја сада. Не бих могао сад ја тек тако да промјеним нацију и да се почнем представљати као, рецимо, „херцеговачки православни Босанац“. Сви прадједови би могли комотно да оду да раде као вентилатори негдје у рају или паклу. А и зашто бих ја то радио? Због неког мира у кући? Нације се не стварају преко ноћи и нису израз (или, на жалост, јесу) тренутне политичко, економске... ситуације у неком региону. То што су друге државе направиле да је припадност држави једнака припадности нацији, то је ствар сплета околности у том региону. Наводите Њемачку за примјер. Говорите да они имају неколико различитих конфесија а ипак су сви Нијемци. Сад кад бих ја тврдио да је већина Бошњака у БиХ некада припадала српском националном корпусу рекли би сте да сам националиста али нисам, ни мрве једне. Напротив! Никоме не би пало на памет да каже: „Е, БиХ је држава српског народа у којој живе Срби католици, муслимани, адвентисти, православни...“. Аустријанац је и даље Нијемац и прича њемачким језиком. Лихтенштајнац је и даље Нијемац и прича њемачким језиком. Неки Швајцарци су и даље Нијемци и причају њемачким језиком и сви заједно су увијек Нијемци само што имају држављанство других држава. И они у Аргентини и Намибији су, такође, Нијемци а не Намибијци или Аргентинци.

У БиХ, стварање једне нације је повукло за собом и стварање једног језика само да би се доказала аутохтоност исте. Језик је направљен комбинацијом српског и хрватског језика уз употрбу турцизама и хиперстрофирањем слова „х“. Нација је направљена тако што је Броз покушао (и успио) да све католике „гурне“ под хрватску заставу, муслимане под Муслиманску а православне издјелио на Црногорце, Македонце, Србијанце и Србе. Халал! Мој друг из клупе ми је причао (давне 1985.) како је његов прадјед, да би се доселио у град из села, промјенио вјеру и постао муслиман. Први комшија до њега је православац. Истог су презимена. Прадједови су им били рођена браћа па кад је 1945. завршен рат, брат од стрица, муслиман, поклонио је свом брату од стрица, православцу, дио земље и овај се доселио у град. Једна је кућа, сада, православна и у њој живе Срби а друга је муслиманска и у њој живе Бошњаци. Иста крв, двије вјере, два народа, два језика, два обичаја, двије мржње. По тој логици, могли би се и вјенчавати међусобно јер нису никакав род!?!? Припадају различитим нацијама. Мислим да је Меша Селимовић то све лијепо објаснио:

„А ми нисмо ничији, увијек смо на некој међи, увијек нечији мираз. Зар је онда чудно што смо сиромашни? Стољећима ми се тражимо и препознајемо, ускоро нећемо знати ни ко смо, заборављамо већ да нешто и хоћемо, други нам чине част да идемо под њиховом заставом јер своје немамо, маме нас кад смо потребни а одбацују кад одслужимо, најтужнији вилајет на свијету, најнесретнији људи на свијету, губимо своје лице а туђе не можемо да примимо, откинути а неприхваћени, страни свакоме и онима чији смо род, и онима који нас у род не примају. Живимо на размеђу свјетова, на граници народа, свакоме на удару, увијек криви некоме. На нама се ломе таласи историје, као на гребену. Сила нам је досадила, и од невоље смо створили врлину: постали смо паметни из пркоса.
Шта смо онда ми? Луде? Несрећници? Најзамршенији људи на свијету. Ни с ким историја није направила такву шалу као с нама. До јучер смо били оно што желимо данас да заборавимо. Али нисмо постали ни нешто друго. Стали смо на пола пута, забезекнути. Не можемо више никуд. Отргнути смо, а нисмо прихваћени. Као рукавац што га је бујица одвојила од мајке ријеке, и нема више тока ни ушћа, сувише мален да буде језеро, сувише велик да га земља упије. С нејасним осјећањем стида због поријекла, и кривице због отпадништва, нећемо да гледамо уназад, а немамо камо да гледамо унапријед, зато задржавамо вријеме, у страху од ма каквог рјешења. Презиру нас и браћа и дошљаци, а ми се бранимо поносом и мржњом. Хтјели смо да се сачувамо, а тако смо се изгубили, да више не знамо ни шта смо. Несрећа је што смо завољели ову своју мртвају и нећемо из ње. А све се плаћа, па и ова љубав.“

Нажалост је тако. Болно и истинито. И „матични народ“ је крив за ово. Да се разумјемо, немам ништа против да се ико изражава како хоће али, без мене. И, немојте да пљујете Мешу као „издајника“ јер је он један од људи који су прославили муслимански народ у БиХ и, уз Андрића, најбољи БиХ писац икада.
Не може сад нико да успије да наговори скоро двије трећине становништва да каже „лахко“ или „мехко“. Не успијева чак ни од оне остале трећине наговори све да тако причају. Не могу се ја одрећи своје тетке из Србије и рећи јој: „ОК, ти јеси моја тетка али ја сам Босанац и причам босански а ти си Српкиња и причаш српски. Е, сад сам ја припадник друге нације, из друге државе, и могу да ти оженим кћерку па ми више нећеш бити тетка него пуница“.
Не може, такође, сада један народа да покушава да мајоризује друга два преко језика и регионалне припадности. Ја никада нећу моћи бити Босанац јер сам ја Херцеговац. Онај из Лиштице Вам никада неће рећи да је Босанац. Ни мртав! Расулбеговићи из Требиња су вазда били Херцеговци и, вјерујем, да се и данас, послије свега, тако изјашњавају. Све и да је то питање нације а не регионалне припадности, Херцеговина је увијек била Херцеговина а никада „јужна“ Босна или слично. Неум није босанско него херцеговачко море.
Такође, не може се тражити ни да се један дио раје из БиХ одрекне свог традиционалног писма зарад неке заједнице. Сва стара писма у БиХ су имала основ у ћирилици. То писмо је преживило 500 година турске окупације и најсавршеније је писмо на свијету („један глас - један знак“). То што је Ататурк урадио да Турском (скидам капу!) је више било питање приближавања феудалног начина размишљања и устројства државе Европи (као и сада, Турска је 90% у Азији а покушавају што више да буду Европа) и да би неуки народ лакше могао да прими „западну“ филозофију живота.

Наставићу се.

Поздрав
Pietje_Bel

#125 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Pietje_Bel »

Прашњави wrote:Ето, у прошлом посту сам, отприлике, поствио темеље свог размишљања о БХ „нацији“. Историјске приче о настанку и постојању БиХ као државе су одрживе, наравно, али различите из углова све три велике нације у истој. Али, у једној ствари се сви слажу а то је да никада у БиХ нису живили Босанци и Херцеговци као нација него као припадници региона или државе (кад је постојала). Базирати се на некој историји државе која није постојала у неким дужим временским интервалима није подлога за успостављање аутохтоне нације. Та „нација“ нема ни своју културу, ни језик, ни заставу, ни грб... ни историју. Та „нација“ је увијек имала, назовимо, вертикалне подјеле на неколико народа. И, шта нам сад треба? Да имамо и „хоризонталну“ подјелу на Босанце и Херцеговце? Ја, као Херцеговац, никада нисам изгубио тај идентитет. Мој син, од 30 мјесеци, на моје питање: „Шта си ти татин?“ одговара са „Еро“. Има типично херцеговачко име. Он је православни Србин, од обоје родитеља православаца и Срба, оца Херцеговца и мајке Шумадијке, рођен у Београду и крштен у Сарајеву али је, једноставно – Еро. И тако ћу да га васпитам и тако ће да буде. И увијек и свуда ће да буде – Еро. Једна у од светиња у мојој породици је старо породично стабло на којем ће и он да буде уписан. И без обзира што ће да одрасте у Београду/Земуну, и што ће да прича екавским српским, он ће да буде – Еро. Значи да, надам се, неће изгубити свој идентитет али не идентитет као припадност некој нацији или народу него као припадник регионалне подјеле оличене у обичајима живота.

Као што рече БСн, БиХ тренутно нема ни једно историјско обиљежје сем граница које датирају из 1943. Мислим да ће увијек, барем, један од три народа имати примједбу на обиљежја која понуди предлагач. Грб са љиљанима је злоупотребљен у име једног народа да би остала два пристала да га прихвате као свој. Много је злочина направљено под тим грбом (да се разумијемо, и под друга два грба такође). Све и да се ти злочини забораве, један народ је тај грб присвојио и мислим да га друга два не би прихватили као свој јер би се уплашили мајоризације.
Језик је још једно обиљежје народа. Кад би се у употребу вратио српско-хрватски... језик, трећи народ би се осјетио угроженим. Оно што ради Хашки трибунал са „БХС“-ом је смијурија коју Шешељ веома добро користи у својој одбрани као језик који не постоји и који он „не разумије“. Да се сад почне правити неки нови језик... ни наредних десет генерација не би доживило да се оформи.

(Имам посла)

Криворјек, нисам разумио други дио твог поста. Што се тиче Аустријанаца, па, питај их који језик говоре. Они нису били Њемачка колонија да би под тим утицајем говорили њемачки.
Nije istina da Bosna nije imala duzi kontinuitet u samostalnoscu. Ban Boric je npr. vec bio samostalni vladar Bosne. On je zivio neke 1150. godine. Bosna kao "zemljica" sa svojim vlastitim drzavnim aparatom se spominje 950. godine u DAI-u. Zadnji dio Bosanskog kraljevstva pada pod Turke oko 1530. godine kod Tesnja. To je znaci poprilicno dug period. Crna Gora nije bila neovisna ni priblizno ovoliko a jos je i naucno dokazano da su Srpska plemena naselila citavu Crnu Goru pa opet je njihova neovisnost i vlastitia kruna bila odlucavajuca za nastanak Crno Gorskog etnosa i Crno Gorske nacije. Bosnu I hercegovinu su Srpska plemena naselila samo u Humskoj zemlji i Panoniji. Ostatak su naselili Slaveni koji su presli Savu mnogo prije dolaska Srba i zbog toga je zaista jasno da bi se Srpska plemena (koja su sebe u Bosanskoj kraljevini nazeivali Bosnjanima) utopila u Bosansku naciju i etnos da nije bilo Turske okupacije i vjerske diferencijacije. Sa Hrvatima je stvar jos mnogo jasnija jer se oni do 1860. godine nazivaju Bosnjackim imenom a neki od njih cak i probaju da "probude Bosnjacku naciju".

Bosanski jezik se spominje po prvi put u srednjem vijeku u jednoj povelji dubrovackoj Bosanskom kralju. Nakon Turskog osvajanja Bosne, Bosanski franjevci iskljucivo zapisivaju kako je jezik koji koriste Bosanski. "I privedoh iz dijackog u pravi i istinit jezik Bosanski" . To se desava u 16, 17, 18, 19. vijeku. U 17. vijeku je se napisao rijecnik Bosanskog jezika. Austro-Ugari uvode Bosanski jezik kao jedini sluzebni jezik BiH i on to ostaje do 1918. Znaci mozemo reci da Bosanski jezik ima kontinuitet od hiljadu godina. Zasto je taj jezik drugaciji od Srpskog i Hrvatskog? Pa drugaciji je zbog toga sto se u srednjem vijeku u Bosni koristi Bosanska ikavica. Za vrijeme Turske se takoder koristi isto Bosanska ikavica sve do neke 1850. godine.

Bosanska Crkva je starija od Srpske Pravoslavne Crkve. Ona se spominje vec za vrijeme Bana Kulina 1180. godine. Nju mozemo komotno smatrati kao jos jednim faktorom koji je Bosni davao zasebnost. Ne samo zbog toga sto je ta Crkva Bila drzavna crkva vec i zbog toga sto nije bila ni pravoslavna ni katolicka vec je objasnjavala krscanstvo na totalno drugi nacin.

Bosanska Kruna je priznata od pape kao legitimna kruna. Bosanski kraljevi se pozivaju na Boga kao i svi ostali kraljevi evrope. Bosna kao kraljevina ali i kao Banovina od 1150. godine nije bila vazalna drzava bilo koje zemlje. Sto vise, za vrijeme kralja Tvrtka ona jeste bila u poziciji da bude najdominantnija drzava na balkanu. Nikada ali bas nikada se nije desilo da jedna kraljevina, koja je neovisna i priznata kao takva od pape i okolnih zemalja, sa vlastitom krunom (krunom sa ljiljanima) ne izraste u naciju u 19. vijeku. Neko osnovno evropsko pravilo je da su sve zemlje koje su se uzdigle do neovisne kraljevine postale i nacije. Jer zemlja je kralju Bogu data. Da je Bosna docekala period romantizma kao neovisna drzava onda bi Bosanski etnos zasigurno izrastao u Bosansku naciju i to je svakome jasno

Ne interesovanje muslimana za pred-Osmanski period je dao Srbima i Hrvatima prostor da svojataju Bosnu pa cak i Bosansku kraljevinu. Iako je se svojatanje Bosanske kraljevine desavalo vrlo pazljivo od strane Srpskih i Hrvatskih povijesnicara, ipak su je svojatali. A mogli su je svojatati jer im niko nije stojao na putu da to rade. I dan danas imamo u kraljevoj sutjesci Hrvate koji sjecanje na kraljicu Katarinu objasnjavaju kao "Hrvatski obicaj". Imamo Srbe koji uce u Srbiji i RS kako je Bosna bila jedna Srpska zemlja itd. Za sve to su naravno najvise krivi muslimani a ne Srbi i Hrvati. Ako muslimani mogu davati Turska imena svojoj djeci i pjevati pjesme Fatihu, osvajacu Bosne - kao znak zahvalnosti onda je jasno da ne postoji nikakva ozbiljna identifikacija sa pred Turskom Bosnom u Bosnjacko-Muslimanskom korpusu.
Post Reply