Hamurabi wrote:scooter21ba wrote:girl wrote:ovakvu temu moze postaviti samo:
1) neko ko nikad nije studirao
2) neko ko studira 800 godina, , a svi drugi zavrsavaju fakultet ("uglavnom na stelu a on je jadan postenjacina")
2) neko ko je zavrsio fakultet, a nezadovoljan je i frustriran svojim neznanjem. Pored sebe na poslu ima nekog k'o bolje obavlja njegov posao jer je vrijedniji i više se trudi a nema faks
Svima ostalim je sve jasno i tema je beskrajno glupa.
mislis pod 3?
ovako na mom poslu ne geldam ko bolje a ko gore obavlja posao znam samo kako ga ja obavljam i to me samo zanima
tako znaci da ga nisam ni zavrsio niti sam u toku studiranja niti sam pocinjao
ja sam sa sobom i svojim znanjem zadovoljan
sta me brine je da dijelim isto znanje kao i taj sto ima diplomu
jadni mi onda kakvi su nam oni bez skole ili mozda oni sa jos vecim obrazovanjem
jer ako sam obican gradjanin koji ocekuje nekoga obrazovanog na nekom mjestu a poznaje stvari isto kao i ja jadni mi onda
Sa završenim fakultetom ne dokazuješ samo da znaš nešto nego i da si spreman preuzeti odgovornosti i izvršiti ih na vrijeme, kao i žrtvovati dosta toga za neki viši cilj. Dakle fakultetska diploma dosta govori, a ne samo da ta i ta osoba nešto zna. Znamo koliko nam onoga što naučimo u srednjoj školi ostaje u pamćenju, a isto tako i ono što naučimo na fakultetu. Učiti se počinje tek po završetku fakulteta, i obično nema nikakve veze sa teorijom sa faksa.
Ima masa ljudi koji su prekvalifikovani za neki posao, ali to je njihova stvar. Kao što ti, da bi završio fakultet ne trebaju sve desetke, tako isto da bi radio neki posao ne moraš biti u njemu perfektan i znati sve.
@girl: Sasvim pogrešna analiza. Jer u Americi je sada već sistem "bitno je šta znaš, a ne šta imaš na papiru". Njemačka je zemlja u tranziciji, gdje se još gledaju diplome i daju plate naspram titule, a u Bosni je totalni sistem diploma. Što ne znači da se neće promjeniti.
Studirati ne mora onaj ko je već izrazito dobar u poslu te zarađuje i više nego dovoljno te onaj ko ne vidi sebe niti u jednom od ponuđenih fakulteta u Bosni, a nema para za ići vani.
@Hamurabi:
1. Sa diplomom se ništa ne dokazuje, a pogotovo ne znanje.
2. BH diploma ti pogotovo ne garantuje da znaš predati stvari na vrijeme i da si odgovoran. Ovo zavisi od pojedinca, nikako od faxa.
3. I najgore što si rekao: da se uči nakon faxa! To je u današnje vrijeme sigurno fula. Ko ne uči tokom faxa i ne radi, taj je debelo zaostao. To je u USA 100% tako, u Njemačkoj 95%, a u nas 80%, jer štele rade svoje.
Čovjek treba proći kroz par faza:
1. Da misli da voli nešto raditi i da je rođen za to.
2. To početi raditi i vidjeti je li to to.
3. Sabrati se ponovo po x puta, dok ne budeš siguran šta želiš.
4. Usmjeriti sve snage da to nastaviš raditi sa ljubavi i da prikupljaš korisno znanje.
Velike ljude, uspješne, su proglašavali prije 30 godina ludim da je dovoljno da voliš svoj posao i uživaš radeći ga da bi bio uspješan.
Danas se to pokazalo tačnim. Uz ljubav ide i želja za znanjem i uspjeh, jer se taj žar i volja vide tokom rada i učenja.
U to spada i fax, ako je fax dio putanje koju želiš proći da bi pokupio znanje, idi.
Ovo što sam rekao se odnosi na ljude koji imaju potencijal da budu najbolji u svom poslu.
Oni koji žele se uvaliti negdje, ljenčariti i slagati pare od nerada, svakako moraju na fax, ganjati štelu i mrcvariti do kraja života.
Ono što "pametni" često urade, jeste da podcjene fax. To je isto kobna greška. Treba otići na fax i vidjeti kako to izgleda i nikada ne odustati od željenog faxa, pa makar taj bio na kraju svijeta. Čak nije sramota prekinuti jedan fax pa upisati drugi, ako ti drugi više leži srcu.
Moj skromni savjet: Ne učite radi para, nego radi ljubavi.