Studiranje suvisno il ne

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Hamurabi

#101 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by Hamurabi »

scooter21ba wrote:
girl wrote:ovakvu temu moze postaviti samo:
1) neko ko nikad nije studirao
2) neko ko studira 800 godina, , a svi drugi zavrsavaju fakultet ("uglavnom na stelu a on je jadan postenjacina")
2) neko ko je zavrsio fakultet, a nezadovoljan je i frustriran svojim neznanjem. Pored sebe na poslu ima nekog k'o bolje obavlja njegov posao jer je vrijedniji i više se trudi a nema faks

Svima ostalim je sve jasno i tema je beskrajno glupa.
mislis pod 3?
ovako na mom poslu ne geldam ko bolje a ko gore obavlja posao znam samo kako ga ja obavljam i to me samo zanima
tako znaci da ga nisam ni zavrsio niti sam u toku studiranja niti sam pocinjao
ja sam sa sobom i svojim znanjem zadovoljan
sta me brine je da dijelim isto znanje kao i taj sto ima diplomu
jadni mi onda kakvi su nam oni bez skole ili mozda oni sa jos vecim obrazovanjem
jer ako sam obican gradjanin koji ocekuje nekoga obrazovanog na nekom mjestu a poznaje stvari isto kao i ja jadni mi onda
Sa završenim fakultetom ne dokazuješ samo da znaš nešto nego i da si spreman preuzeti odgovornosti i izvršiti ih na vrijeme, kao i žrtvovati dosta toga za neki viši cilj. Dakle fakultetska diploma dosta govori, a ne samo da ta i ta osoba nešto zna. Znamo koliko nam onoga što naučimo u srednjoj školi ostaje u pamćenju, a isto tako i ono što naučimo na fakultetu. Učiti se počinje tek po završetku fakulteta, i obično nema nikakve veze sa teorijom sa faksa.
Ima masa ljudi koji su prekvalifikovani za neki posao, ali to je njihova stvar. Kao što ti, da bi završio fakultet ne trebaju sve desetke, tako isto da bi radio neki posao ne moraš biti u njemu perfektan i znati sve.
Serenity

#102 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by Serenity »

Hamurabi wrote:
scooter21ba wrote:
girl wrote:ovakvu temu moze postaviti samo:
1) neko ko nikad nije studirao
2) neko ko studira 800 godina, , a svi drugi zavrsavaju fakultet ("uglavnom na stelu a on je jadan postenjacina")
2) neko ko je zavrsio fakultet, a nezadovoljan je i frustriran svojim neznanjem. Pored sebe na poslu ima nekog k'o bolje obavlja njegov posao jer je vrijedniji i više se trudi a nema faks

Svima ostalim je sve jasno i tema je beskrajno glupa.
mislis pod 3?
ovako na mom poslu ne geldam ko bolje a ko gore obavlja posao znam samo kako ga ja obavljam i to me samo zanima
tako znaci da ga nisam ni zavrsio niti sam u toku studiranja niti sam pocinjao
ja sam sa sobom i svojim znanjem zadovoljan
sta me brine je da dijelim isto znanje kao i taj sto ima diplomu
jadni mi onda kakvi su nam oni bez skole ili mozda oni sa jos vecim obrazovanjem
jer ako sam obican gradjanin koji ocekuje nekoga obrazovanog na nekom mjestu a poznaje stvari isto kao i ja jadni mi onda
Sa završenim fakultetom ne dokazuješ samo da znaš nešto nego i da si spreman preuzeti odgovornosti i izvršiti ih na vrijeme, kao i žrtvovati dosta toga za neki viši cilj. Dakle fakultetska diploma dosta govori, a ne samo da ta i ta osoba nešto zna. Znamo koliko nam onoga što naučimo u srednjoj školi ostaje u pamćenju, a isto tako i ono što naučimo na fakultetu. Učiti se počinje tek po završetku fakulteta, i obično nema nikakve veze sa teorijom sa faksa.
Ima masa ljudi koji su prekvalifikovani za neki posao, ali to je njihova stvar. Kao što ti, da bi završio fakultet ne trebaju sve desetke, tako isto da bi radio neki posao ne moraš biti u njemu perfektan i znati sve.
@girl: Sasvim pogrešna analiza. Jer u Americi je sada već sistem "bitno je šta znaš, a ne šta imaš na papiru". Njemačka je zemlja u tranziciji, gdje se još gledaju diplome i daju plate naspram titule, a u Bosni je totalni sistem diploma. Što ne znači da se neće promjeniti.

Studirati ne mora onaj ko je već izrazito dobar u poslu te zarađuje i više nego dovoljno te onaj ko ne vidi sebe niti u jednom od ponuđenih fakulteta u Bosni, a nema para za ići vani.

@Hamurabi:
1. Sa diplomom se ništa ne dokazuje, a pogotovo ne znanje.
2. BH diploma ti pogotovo ne garantuje da znaš predati stvari na vrijeme i da si odgovoran. Ovo zavisi od pojedinca, nikako od faxa.
3. I najgore što si rekao: da se uči nakon faxa! To je u današnje vrijeme sigurno fula. Ko ne uči tokom faxa i ne radi, taj je debelo zaostao. To je u USA 100% tako, u Njemačkoj 95%, a u nas 80%, jer štele rade svoje.

Čovjek treba proći kroz par faza:
1. Da misli da voli nešto raditi i da je rođen za to.
2. To početi raditi i vidjeti je li to to.
3. Sabrati se ponovo po x puta, dok ne budeš siguran šta želiš.
4. Usmjeriti sve snage da to nastaviš raditi sa ljubavi i da prikupljaš korisno znanje.

Velike ljude, uspješne, su proglašavali prije 30 godina ludim da je dovoljno da voliš svoj posao i uživaš radeći ga da bi bio uspješan.
Danas se to pokazalo tačnim. Uz ljubav ide i želja za znanjem i uspjeh, jer se taj žar i volja vide tokom rada i učenja.

U to spada i fax, ako je fax dio putanje koju želiš proći da bi pokupio znanje, idi.

Ovo što sam rekao se odnosi na ljude koji imaju potencijal da budu najbolji u svom poslu.
Oni koji žele se uvaliti negdje, ljenčariti i slagati pare od nerada, svakako moraju na fax, ganjati štelu i mrcvariti do kraja života.

Ono što "pametni" često urade, jeste da podcjene fax. To je isto kobna greška. Treba otići na fax i vidjeti kako to izgleda i nikada ne odustati od željenog faxa, pa makar taj bio na kraju svijeta. Čak nije sramota prekinuti jedan fax pa upisati drugi, ako ti drugi više leži srcu.

Moj skromni savjet: Ne učite radi para, nego radi ljubavi.
Serenity

#103 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by Serenity »

scooter21ba wrote:
bajadera82 wrote:eto vidis sa fakultetom pa opet ne kontam :D
da desava se ponekad da neko bez fakulteta uradi bolji posao od nekog sa fakultetom. ako imas fakultet ne znaci da si pametniji i sposobniji. ali to nije razlog da fakultet ne postoji.
nije razlog ali tu dolazimo do onoga zasto poslodavac trazi diplomu a nije vidio kako radnik radi svoj posao
ti mozes biti magistar a nemati pojma recimo o moleraju (lupam sada ne uzimaj me za rijeci) a ja sa srednjom moler i po
shvatas o cemu pricam
Problem koji ti imaš je da vidiš Bosnu iz ugla trgovine, marketinga i majstorskih poslova. Zaboravljaš na doktore, arhitekte i advokate. Teško da ćeš te "zanate" bez diplome bolje znati od onih koji su studirali. Također podcjenjuješ poslove menadžmenta i uspješnog poslovanja. Imati jednu radnju ili biro, nije vrhunac, ima mnogo iznad.
Serenity

#104 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by Serenity »

scooter21ba wrote:cekajte ba sad me pocinjete napadati da sam protiv skolovanja
to prekrizite
ja jesam za studije i sve ostale vrste obrazovanja
samo pitam misljenje ima li ljudi bez diplome koji su "pametniji" od onih sa diplomom

dobro nisam pitanje i naslov dobro formulirao ali eto nadam se da je sada jasnij moj stav o ovome
To naravno da postoji, najbogatiji čovjek na svijetu je jedan. Tek neki dan mu dali diplomu sa Harvarda.
Polsušaj šta on kaže na tu temu: http://www.youtube.com/watch?v=AP5VIhbJwFs

Više je takvih pojedinaca što se posao više približava umjetnosti ili poduzetništvu.
Radnički poslovi, tipa apotekar, elektroinžinjer itd. tu teško da ima iko da je bolji od fakultetlija.
Serenity

#105 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by Serenity »

Pročitavši cijelu temu vidim da ste pomješali žabe i babe.
Prije svega ste pomješali znanje sa posjetom faxa.
Kao drugo, svrhu posla, pare i zadovoljstvo radom.
Kao treće, znanje i iskustvo.

Ja ću samo navesti najbolji i najgori scenario:
Učiš jer voliš (na faxu ili mimo), dok učiš odmah praktično primjeniš, radiš jer voliš posao i okruženje ti paše.
Učiš jer želiš diplomu, želiš diplomu da bi imao posao, želiš posao da bi imao pare, nebitno kako se ti osjećaš, bitno je brdo love.

Dakle:
Nije sreća para puna vreća.
Iskustvo ne mora koristiti da se dođe do para, jer to nije cilj.

Pročitajte knjigu "Good to Great" od Jim Collinsa, koji je sa ekipom od 30 stručnjaka, šest godina radio istraživanje, šta čini razliku izmđeu najboljih firmi i dobrih. Jedna razlika: U vođi. Vođa u najboljoj firmi digne firmu na noge, učini je najboljom i kada ode u penziju firma i dalje raste. Kod dobrih, vođa isto postigne, ali kada ode u penziju, sve ode nizbrdo.

Biti dobar, pored uspješan, znači biti human, obazriv i ne raditi samo za svoj đep.

Kada si mlad i živiš od roditelja, ako nemaš nagon da se osamostališ već u srednjoj, to je već pokazatelj tvog domenta, kasnije onda na faxu nastaviš li živjetina teretu roditelja, još jedan pokazatelj ako nisi skontao stvari, kada završiš samo ti pare u glavi, to je normalno, jer nisi iskoristio bitni dio života, da skontaš da pare nisu bitne. Krenuti učiti biznis sa 24-8 godina je plaho kasno, jer tada moraš biti izverziran i već imati utabanu stazu.

Ali neki moraju na sebi naučiti, jer ne znaju čitati tuđe greške.
Hamurabi

#106 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by Hamurabi »

@girl: Sasvim pogrešna analiza. Jer u Americi je sada već sistem "bitno je šta znaš, a ne šta imaš na papiru". Njemačka je zemlja u tranziciji, gdje se još gledaju diplome i daju plate naspram titule, a u Bosni je totalni sistem diploma. Što ne znači da se neće promjeniti.

Studirati ne mora onaj ko je već izrazito dobar u poslu te zarađuje i više nego dovoljno te onaj ko ne vidi sebe niti u jednom od ponuđenih fakulteta u Bosni, a nema para za ići vani.

@Hamurabi:
1. Sa diplomom se ništa ne dokazuje, a pogotovo ne znanje.
2. BH diploma ti pogotovo ne garantuje da znaš predati stvari na vrijeme i da si odgovoran. Ovo zavisi od pojedinca, nikako od faxa.
3. I najgore što si rekao: da se uči nakon faxa! To je u današnje vrijeme sigurno fula. Ko ne uči tokom faxa i ne radi, taj je debelo zaostao. To je u USA 100% tako, u Njemačkoj 95%, a u nas 80%, jer štele rade svoje.

Čovjek treba proći kroz par faza:
1. Da misli da voli nešto raditi i da je rođen za to.
2. To početi raditi i vidjeti je li to to.
3. Sabrati se ponovo po x puta, dok ne budeš siguran šta želiš.
4. Usmjeriti sve snage da to nastaviš raditi sa ljubavi i da prikupljaš korisno znanje.

Velike ljude, uspješne, su proglašavali prije 30 godina ludim da je dovoljno da voliš svoj posao i uživaš radeći ga da bi bio uspješan.
Danas se to pokazalo tačnim. Uz ljubav ide i želja za znanjem i uspjeh, jer se taj žar i volja vide tokom rada i učenja.

U to spada i fax, ako je fax dio putanje koju želiš proći da bi pokupio znanje, idi.

Ovo što sam rekao se odnosi na ljude koji imaju potencijal da budu najbolji u svom poslu.
Oni koji žele se uvaliti negdje, ljenčariti i slagati pare od nerada, svakako moraju na fax, ganjati štelu i mrcvariti do kraja života.

Ono što "pametni" često urade, jeste da podcjene fax. To je isto kobna greška. Treba otići na fax i vidjeti kako to izgleda i nikada ne odustati od željenog faxa, pa makar taj bio na kraju svijeta. Čak nije sramota prekinuti jedan fax pa upisati drugi, ako ti drugi više leži srcu.

Moj skromni savjet: Ne učite radi para, nego radi ljubavi.[/quote]

Tvoja stajališta su OK, ali previše idealistična.

1. Da misli da voli nešto raditi i da je rođen za to. - OK
2. To početi raditi i vidjeti je li to to. - Nije uvijek izvodljivo, imaš hiljade i hiljade srednjoškolaca, sa npr. završenom medicinskom školom koji su bez posla godinama (na birou ih je oko 5000), a završili su tu školu zato što vole taj poziv - šta trebaju čekati 40 godina da nađu zaposlenje ili...? Takođe, masa je primjera da doktor, odnosno neko ko je završio medicinu, normalno zato što je voli, ne može da nađe posao u struci, odnosno da radi kao ljekar, nego treba da radi terenski posao i promoviše lijekove. Ne kažem da se ne isplati, ali nije to ono zašto je on studirao.
3. Sabrati se ponovo po x puta, dok ne budeš siguran šta želiš. - Uz sve to gledati realno koje su ti šanse, a ne zanositi se.
4. Usmjeriti sve snage da to nastaviš raditi sa ljubavi i da prikupljaš korisno znanje. - Slažem se, sve što radiš treba raditi sa ljubavlju, ali da bi ti se prikupljeno znanje isplatilo trebaš završiti školu/fakultet.

Studirati nešto što voliš i poslije ostati nezaposlen, je po meni prava glupost. Jedino ako imaš dobar posao pa hoćeš radi svog gušta da završiš neki faks. S druge strane, ako razmišljaš više realistično i posmatraš fakultet kao sredstvo a ne kao cilj, gledaćeš više na to koja su zvanja deficitna, pa samim tim i dobro plaćena, i vidjeti gdje se ti tu možeš uklopiti.

90% teorije sa fakulteta ti ne treba na radnom mjestu. To je činjenica. Ne kažem da ne treba sticati znanje tokom studija, čak naprotiv, ali pravo znanje odnosno ono što ti je potrebno da uspiješ u poslu, odnodno napreduješ u karijeri, ne učiš na faksu, nego kroz rad. Fakultet ti služi kao osnova da bi mogao nastaviti učenje.

Isto tako, nije mi jasno kakve veze ima Amerika sa nama, mislim, koliko smo milja udaljeni???
julisiz es grant

#107 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by julisiz es grant »

Pokretač teme na jednom mjestu reče da Arnold Švarceneger nije nikada studirao niti završio nikakav fakultet. Za njegovu informaciju, Arnold je 1979. na Univerzitetu Wisconsin-Superior diplomirao međunarodni marketing i poslovnu administraciju. Znači, veliki Arnold je ekonomista :-D !
Izvor je njegova zvanična biografija na IMDb:

http://www.imdb.com/name/nm0000216/bio
Last edited by julisiz es grant on 16/09/2008 16:06, edited 1 time in total.
Hamurabi

#108 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by Hamurabi »

Serenity wrote:Pročitavši cijelu temu vidim da ste pomješali žabe i babe.
Prije svega ste pomješali znanje sa posjetom faxa.
Kao drugo, svrhu posla, pare i zadovoljstvo radom.
Kao treće, znanje i iskustvo.

Ja ću samo navesti najbolji i najgori scenario:
Učiš jer voliš (na faxu ili mimo), dok učiš odmah praktično primjeniš, radiš jer voliš posao i okruženje ti paše.
Učiš jer želiš diplomu, želiš diplomu da bi imao posao, želiš posao da bi imao pare, nebitno kako se ti osjećaš, bitno je brdo love.

Dakle:
Nije sreća para puna vreća.
Iskustvo ne mora koristiti da se dođe do para, jer to nije cilj.

Pročitajte knjigu "Good to Great" od Jim Collinsa, koji je sa ekipom od 30 stručnjaka, šest godina radio istraživanje, šta čini razliku izmđeu najboljih firmi i dobrih. Jedna razlika: U vođi. Vođa u najboljoj firmi digne firmu na noge, učini je najboljom i kada ode u penziju firma i dalje raste. Kod dobrih, vođa isto postigne, ali kada ode u penziju, sve ode nizbrdo.

Biti dobar, pored uspješan, znači biti human, obazriv i ne raditi samo za svoj đep.

Kada si mlad i živiš od roditelja, ako nemaš nagon da se osamostališ već u srednjoj, to je već pokazatelj tvog domenta, kasnije onda na faxu nastaviš li živjetina teretu roditelja, još jedan pokazatelj ako nisi skontao stvari, kada završiš samo ti pare u glavi, to je normalno, jer nisi iskoristio bitni dio života, da skontaš da pare nisu bitne. Krenuti učiti biznis sa 24-8 godina je plaho kasno, jer tada moraš biti izverziran i već imati utabanu stazu.

Ali neki moraju na sebi naučiti, jer ne znaju čitati tuđe greške.
Sve je to OK, ali firma je jedno, a čovjek nešto sasvim drugo. Hoću reći da principi funkcionisanja nisu niti približno isti. A što se para tiče, one su itekako bitne. I Dino Merlin je rekao da "Nije sreća para puna vreća,..." tek kada se obogatio. Samo je fazon da se na putu uspjeha ne zaborave temeljne ljudske vrijednosti, jer onda čovjeku na kraju ostanu samo pare i ništa drugo.
rolenc

#109 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by rolenc »

Hamurabi,
Odlicno razmisljanje. Od ljubavi se ipak ne zivi.
oOmirzaOo

#110 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by oOmirzaOo »

scooter21ba wrote:mozete sada poceti napadati me ali mislim da studiranje po meni nije toliko vazno
mozda jedino kao dokaz da si zavrsio sto ti uopste ne daje zapravo da znas konkretno taj posao
mislim da vise ljudi ima koji znaju neku oblast a nisu ni presli prag fakulteta vezanog za tu struku
ne znam koliko ce se vas s ovim sloziti ali me zanima vase misljenje

unaprijed hvala
fakat da moramo imati fakultete jer su to danas ustanove u kojima naucimo nasu struku. diploma ti dodje kao certifikat da znas nesto raditi, da ti poslodavac ne mora da vjeruje na rijec i da te nadgleda svakih pet minuta

normalno je da moze postojati osoba koja bolje zna neku struku od nekoga ko je (posteno) zavrsio fakultet, ali cinjenica je da je ta osoba morala nauciti sve sto jedan student tog fakulteta uci i onda jos vise + iskustvo
Hamurabi

#111 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by Hamurabi »

Scooter21ba:
Imaš isto tako pripadnika plemena Bušmani koji bi možda brže istrčali maraton od sadašnjeg svjetskog prvaka, zato jer svakog dana pretrče kilometre u potrazi za hranom i vodom, ali nikada se nisu takmičili na Olimpijadi, tako da se ne mogu kvalificirati kao prvaci, niti će ih iko i posmatrati kroz tu prizmu. Takođe imaš samoukih muzičara, koji imaju perfektan sluh i znaju svirati po 5, 6 instrumenata, ali nikada nisu išli u muzičku školu niti na Akademiju i sa tim znanjem odnosno talentom ne mogu ništa uraditi (mogu jedino zabavljati prijatelje i rodbinu kada dođu u goste). Znači ako osjećaš da možeš više i za to imaš potencijala, završi neki fakultet koji ti leži, jer u protivnom nikada nećeš biti priznat kao neko ko zna bolje od nekoga drugog. U protivnom se nemaš pravo buniti, jer sistem tako funkcioniše i jedino što možeš je da mu se prilagodiš, što je uostalom jedan segment socijalizacije i temelj zrelosti. Tek kada pozavršavaš silne škole i proživiš narednih 30-tak godina, pa se možda i politički angažuješ, možeš nešto da promijeniš. Takvo je stanje kod nas, dok je u Americi puno drugačije. Ali ko zna možda tvoji čukununuci i dožive da se ovdje živi kao u Americi, ko zna.
uvjek dobar gost

#112 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by uvjek dobar gost »

Suvišno je ako se okrenemo ok sebe vidimo da mahom napreduju babini sinovi, stranački ljudi koji su podobni a ne sposobni, ljudi koji su došli na pozicije a tek onda krenuli završavati fakultete...

Da ne bude zabune ja sam završio fakultet, a bolje mi je bilo da sam 96.g kad sam upisivao otvorio ćevabdžinicu, do sada postao jet-set, a sad nekad upisao fax.... po Bolonji na bosanski način....
julisiz es grant

#113 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by julisiz es grant »

Hamurabi wrote:Scooter21ba:
Imaš isto tako pripadnika plemena Bušmani koji bi možda brže istrčali maraton od sadašnjeg svjetskog prvaka, zato jer svakog dana pretrče kilometre u potrazi za hranom i vodom, ali nikada se nisu takmičili na Olimpijadi, tako da se ne mogu kvalificirati kao prvaci, niti će ih iko i posmatrati kroz tu prizmu. Takođe imaš samoukih muzičara, koji imaju perfektan sluh i znaju svirati po 5, 6 instrumenata, ali nikada nisu išli u muzičku školu niti na Akademiju i sa tim znanjem odnosno talentom ne mogu ništa uraditi (mogu jedino zabavljati prijatelje i rodbinu kada dođu u goste). Znači ako osjećaš da možeš više i za to imaš potencijala, završi neki fakultet koji ti leži, jer u protivnom nikada nećeš biti priznat kao neko ko zna bolje od nekoga drugog. U protivnom se nemaš pravo buniti, jer sistem tako funkcioniše i jedino što možeš je da mu se prilagodiš, što je uostalom jedan segment socijalizacije i temelj zrelosti. Tek kada pozavršavaš silne škole i proživiš narednih 30-tak godina, pa se možda i politički angažuješ, možeš nešto da promijeniš. Takvo je stanje kod nas, dok je u Americi puno drugačije. Ali ko zna možda tvoji čukununuci i dožive da se ovdje živi kao u Americi, ko zna.
U sridu! :thumbup:
Hamurabi

#114 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by Hamurabi »

uvjek dobar gost wrote:Suvišno je ako se okrenemo ok sebe vidimo da mahom napreduju babini sinovi, stranački ljudi koji su podobni a ne sposobni, ljudi koji su došli na pozicije a tek onda krenuli završavati fakultete...

Da ne bude zabune ja sam završio fakultet, a bolje mi je bilo da sam 96.g kad sam upisivao otvorio ćevabdžinicu, do sada postao jet-set, a sad nekad upisao fax.... po Bolonji na bosanski način....
Da, da, ali izostavljaš jednu bitnu činjenicu, a ta je da su to opet samo rijetki primjeri kako se u životu može uspjeti, a oni ne čine niti 1% BiH populacije. Takođe, svugdje u svijetu, (pa i u Americi), će uspješan babo pogurati svog sina ili kćer, pa to je normalno, i ja bih isto uradio.

Što se tiče čevabdžija generacija '96-ta, samo rijetki i danas imaju svoje radnje. Masa ih je morala pozatvarati radnje, jer im je posao počeo slabiti. Bili su zaneseni par godina, dok im je išlo, a poslije, kada su prošle godine, skontali "Da mi je sad onu diplomu, i ja bih radio u ...." ili "Samo da sam naučio engleski sad bih mogao raditi u xy ambasadi i zarađivati po 2000 - 3000 KM". Ali onda skonta da mu je već kasno da studira (iako nikad nije kasno, samo je kod nas sramota kada neko upiše fax sa 30 i kojom), i šta će, morao kod komšije u piljari da se zaposli sa onom svojom srednjom školom, za nekih 400 - 500 KM.

A što se tiče studiranja po Bolonji, nije ni u kom segmentu lakše od dosadašnjeg. A uvijek je bilo i biće onih koji polažu ispite koje su pođonili, onda zato što znaju profesora itd.
uvjek dobar gost

#115 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by uvjek dobar gost »

Hamurabi wrote:
uvjek dobar gost wrote:Suvišno je ako se okrenemo ok sebe vidimo da mahom napreduju babini sinovi, stranački ljudi koji su podobni a ne sposobni, ljudi koji su došli na pozicije a tek onda krenuli završavati fakultete...

Da, da, ali izostavljaš jednu bitnu činjenicu, a ta je da su to opet samo rijetki primjeri kako se u životu može uspjeti, a oni ne čine niti 1% BiH populacije. Takođe, svugdje u svijetu, (pa i u Americi), će uspješan babo pogurati svog sina ili kćer, pa to je normalno, i ja bih isto uradio.

Što se tiče čevabdžija generacija '96-ta, samo rijetki i danas imaju svoje radnje. Masa ih je morala pozatvarati radnje, jer im je posao počeo slabiti. Bili su zaneseni par godina, dok im je išlo, a poslije, kada su prošle godine, skontali "Da mi je sad onu diplomu, i ja bih radio u ...." ili "Samo da sam naučio engleski sad bih mogao raditi u xy ambasadi i zarađivati po 2000 - 3000 KM". Ali onda skonta da mu je već kasno da studira (iako nikad nije kasno, samo je kod nas sramota kada neko upiše fax sa 30 i kojom), i šta će, morao kod komšije u piljari da se zaposli sa onom svojom srednjom školom, za nekih 400 - 500 KM.

A što se tiče studiranja po Bolonji, nije ni u kom segmentu lakše od dosadašnjeg. A uvijek je bilo i biće onih koji polažu ispite koje su pođonili, onda zato što znaju profesora itd.

Nije problem u tom 1% već je mislim problem toliko očigledan u vidu savjetnika, ministara, direktora kompanija kojima rukovode određene stranke, problem je u silnim savjetnicima i expertima koje svakodnevno viđamo na televiziji... svi oni blago rečeno pojma nemaju.. ja sam ciljao na njih...
Meni nije loše radim posao koji me ispunjava, završio sam fakultet ali želim na ovaj način da ismijem koncept dupelizaca i stranačkih ljudi kojima sposobnost nije bitna već samo poslušnost odnosno podobnost..

Slažem se ja da je šteta ne studirati i ne raditi na sebi.. ali ja samo ne mogu ostati njem na situaciju u kojoj svi skupa se nalazimo...
Možda nekad malo pretjerujem u banalizaciji... ali eto.
ProS

#116 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by ProS »

akademski obrazovan covjek ide dalje od onog koji nece dalje,to je jasno jer ovaj drugi ne zeli ici na vise obrazovanje,pred iskusnije profesore i pred ponovno visegodisnje ucenje :shock:

autor teme je vjerovatno mislio na samu praksu i prirodu posla,ali mislim da se praksa upotpunjava teorijom i referencama,do kojih se dolazi samo na fakultetima...
Hamurabi

#117 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by Hamurabi »

Nije problem u tom 1% već je mislim problem toliko očigledan u vidu savjetnika, ministara, direktora kompanija kojima rukovode određene stranke, problem je u silnim savjetnicima i expertima koje svakodnevno viđamo na televiziji... svi oni blago rečeno pojma nemaju.. ja sam ciljao na njih...
Meni nije loše radim posao koji me ispunjava, završio sam fakultet ali želim na ovaj način da ismijem koncept dupelizaca i stranačkih ljudi kojima sposobnost nije bitna već samo poslušnost odnosno podobnost..

Slažem se ja da je šteta ne studirati i ne raditi na sebi.. ali ja samo ne mogu ostati njem na situaciju u kojoj svi skupa se nalazimo...
Možda nekad malo pretjerujem u banalizaciji... ali eto.[/quote]

U pravu si, samo što to nije tema. Suština je u tome što takva situacija ne smije biti opravdanje zašto neko nije htio da upiše fakultet, odnosno da ga završi.
profi25

#118 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by profi25 »

moja jaranica je nekada davno upisala Pravo i nije ni ispita polozila i zaposli se ubrzo kao prodavacica.
nakon 3 godine je prebace u komercijalu i dodje ona meni sva sretna hvali se da je veca faca od ovih sto studiraju :-)
prije godinu je unaprijedili u koordinatora komercijale i kupili svima kompjutere i dolazi ona meni da je naucim osnove i svo vrijeme mi se hvali kao je ona faca, kako je sefica i sposobnija i brza od onih cura koje imaju fax :-)
hajd naucila je osnove i onda se svima hvalila kako rastura kompjuter :lol:
prije pola godine firma se prosirila, dosle neke nove cure sa faxom /ekonomiste/ i postale visi komercijalista i rade svoj posao, a ovu vrate na posao obicnog komercijaliste 8-) plus sto je razlika u plati ogromna i ova poludila, kaze nije to fer, .ebo fax i sve, ona je brza i sposobnija bla bla ...ali ocigledno je da ona misli da je brza i bolja, koga to briga :lol:
a ove strucne stvari ne vidi dalje od nosa i skontala je sada :D
uglavnom promijenila je image i osisala se, nabacila cale i glumi intelektualku i opet upisala pravo /sada joj je 27/ :D
mislim glupaca mogla je i odmah, a plus sto se tako furala, a sada nisko pala :-) :-) :-)
d2

#119 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by d2 »

ja sam upisao masinstvo 1990 i sasvim mi je solidno islo sve do rata kada se prikljucujem odbrani, obnovio sam studije 1996te ali sam se u medjuvremenu posvetio poslu ... posvecivanje poslu + pauza od 4 godine = masinstvo je iziskivalo jako puno truda da se uhvati prikljucak a vremena nije bilo jer je posao isao sve bolje... zapitao sam se tada zasto zelim studirati ? vecina bi na ovo rekla - pa da se obrazujem. zasto se obrazujete ? da budete ravnopravan partner drugima u struci te da kroz struku zaradjujete vise. meni struka nije trebala da mi posao ide sasvim dobro jer sam se bavio sasvim drugim poslom. ostaje obrazovanje. ako neko kaze da studira da bude kulturan i ima opste obrazovanje - ne studira za to jer je opste obrazovanje dobio u srednoj i osnovnoj skoli a kulturu je ponio od kuce. ja sam vec imao i opste obrazovanje i kulturu a strucna znanja iz masinstva mi nisu trebala za posao niti bih bolje zaradjivao kao dipl ing masinstva nego sa poslom koji sam tada radio i jos uvijek ga radim. oko 1998 me upisujem visu ekonomsku i od dvije godine cistim prvu ali opet posao koji ide sve bolje i bolje... ekonomija mi je vec malo vise trebala od masinstva ali posao je isao vise nego dobro... posao i danas ide dobro i nikada nisam postavio sebi pitanje da li bi bilo bolje da sam inzinjer masinstva sa svim problemima koje tiste prosjecnog bh gradjanina ili je bolje da i dalje radim posao koji radim dobro i sa kojim mogu da zivim relativno ugodno... ako mi ta diploma bude nesto jednm znacila mogu je dobiti na kraju krajeva ako posao nekada prestane ici dobro...
mislim da je procjena na svakome od nas... ne bih apriori rekao da je studij neophodan ili nije, zavisi od svacije situacije... znam vrhusnki sposobne i uspjesne ljude bez fakulteta a isto tako i totalne nesposobnjakovice sa fakultetima...

ono na sta sam ponosan je da me kroz posao niko nije gurao nego da sam sam sve napravio...
Hamurabi

#120 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by Hamurabi »

d2 wrote:ja sam upisao masinstvo 1990 i sasvim mi je solidno islo sve do rata kada se prikljucujem odbrani, obnovio sam studije 1996te ali sam se u medjuvremenu posvetio poslu ... posvecivanje poslu + pauza od 4 godine = masinstvo je iziskivalo jako puno truda da se uhvati prikljucak a vremena nije bilo jer je posao isao sve bolje... zapitao sam se tada zasto zelim studirati ? vecina bi na ovo rekla - pa da se obrazujem. zasto se obrazujete ? da budete ravnopravan partner drugima u struci te da kroz struku zaradjujete vise. meni struka nije trebala da mi posao ide sasvim dobro jer sam se bavio sasvim drugim poslom. ostaje obrazovanje. ako neko kaze da studira da bude kulturan i ima opste obrazovanje - ne studira za to jer je opste obrazovanje dobio u srednoj i osnovnoj skoli a kulturu je ponio od kuce. ja sam vec imao i opste obrazovanje i kulturu a strucna znanja iz masinstva mi nisu trebala za posao niti bih bolje zaradjivao kao dipl ing masinstva nego sa poslom koji sam tada radio i jos uvijek ga radim. oko 1998 me upisujem visu ekonomsku i od dvije godine cistim prvu ali opet posao koji ide sve bolje i bolje... ekonomija mi je vec malo vise trebala od masinstva ali posao je isao vise nego dobro... posao i danas ide dobro i nikada nisam postavio sebi pitanje da li bi bilo bolje da sam inzinjer masinstva sa svim problemima koje tiste prosjecnog bh gradjanina ili je bolje da i dalje radim posao koji radim dobro i sa kojim mogu da zivim relativno ugodno... ako mi ta diploma bude nesto jednm znacila mogu je dobiti na kraju krajeva ako posao nekada prestane ici dobro...
mislim da je procjena na svakome od nas... ne bih apriori rekao da je studij neophodan ili nije, zavisi od svacije situacije... znam vrhusnki sposobne i uspjesne ljude bez fakulteta a isto tako i totalne nesposobnjakovice sa fakultetima...

ono na sta sam ponosan je da me kroz posao niko nije gurao nego da sam sam sve napravio...
Dobro, ti govoriš subjektivno. U mnogo više slučajeva je dobra zarada ta zbog koje je neko napustio fakultet, ali isto tako se i pokajao nakon par godina, kada se ili firma ugasila, ili je došao neko sa boljim kvalifikacijama ili mu se ukazala mnogo bolja poslovna prilika, ali nije imao diplomu. Uvijek postoje pojedinci koji će uspjeti bez obzira na školsku spremu i zvanje.
Hendrix

#121 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by Hendrix »

Ah uvijek ta ista priča , fax ili ne , mislim da je na kraju do osobe.
Po mom mišljenju fax ti daje odskočnu dasku sa koje ti kasnije ili odskočiš daleko ili padneš sa nje na nivo gdje te jebu u mozak ljudi i sa nižom spremom. Naravno da je super kada nemaš fax pričati o superbogatim pojedincima koji su se obogatili bez faxa , to dođe kao neka potvrda da je fax gubljenje vremena. Što bih išao 10 godina se mučio kad mogu da se obogatim ko Berlusconi noseći gajbe na pijaci pa do milijarde , e pa ne ide baš sve tako u životu. Onda imamo različite ciljeve u životu , neko je zadovoljan da ima skromnu platu bez brige i da živi neki lagodni prosječan život bez nekih velikih ulaganja ili postignuća dok neko hoće da postane nešto i da ima iza sebe uspješnu firmu i ime , tako da tu ima milion faktora od kojih zavisi sudbina čovjeka, nije tu niko za osuditi.

U jedno sam samo siguran , još nisam sreo čovjeka koji je završio fax da se pokajao i govorio kako ga nije trebo završiti , dok sam sreo bruku starijih ljudi koji žale za nezavršenim fakultetom i porpuštenom prilikom za neki bolji početak. Evo za početak moj otac, koji bi sigurno završio fax jer znam kako je uporan u životu , nažalost nije imao para , morao je pomagati porodici , zaposli se i tako prođe život , iako se dobro snašao mislim da bi sa faxom dogurao mnogo dalje , ali eto to je sudbina.
armin_tz

#122 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by armin_tz »

scooter21ba wrote:
armin_tz wrote:

Nemoj mahalske "možda"... provjeri pa nam pametuj
evo ti bukvalac malo pameti
arnold nema zavrsen nijedan fax a guverner je californije posjeduje planet hollywood sa jos troje glumaca
eto malo da naucis kad ne znas nista
trebali ti mozda crtati?
De molim te nacrtaj. U paint jer su mi ostali programi prekomplikovani, ups, presloženi :evil:

da ne zachatavam previse.. moderatori obrisite ovaj post
beka_mo

#123 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by beka_mo »

scooter21ba wrote:znam da upisuju
i cuo sam za konkurenciju
ali kad vidim sta se moze nauciti na faxu onda mi je islativije ovako uciti bez faxa naucit cu vise
i naravno ucim i danas
kad vidim da su oni koji su zavrsili fax uglavnom na mom stadiju znanja sta ja da ocekujem od zavrsenog faxa? da tapkam u mjestu?
ne pada mi napamet zato sada ucim samovoljno sto mislim i sto znam da ce mmi pomoci u zivotu

Koliko vidim ti sada tapkas u mjestu,mozes se popeti na visi nivo sa nekim konkretnim zvanjem (diploma). rekoh vec,obrazovni sustav je takav kakav je,ima nedostataka,ali posto vidim da volis uciti tebi to nece biti problem. Moj ti je savjet da sad upises nesto sto je vec vezano za tu tvoju struku(NIJE TI JOS KASNO ZA OVU SKOLSKU GODINU) Sta se bojis fakulteta,mislis da samo vrijeme gubis? Mislim da sad gubis vrijeme na poslovima koje ne zasluzujes (mislim kad vec vrijedno radis),poslije kad zavrsis i sa iskustvom koje vec imas,shvatit ces da smo mi svi bili u pravu. VRIJEDI SE OBRAZOVATI (MISLIM NA VII STEPEN).
:thumbup:
beka_mo

#124 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by beka_mo »

d2 wrote:ja sam upisao masinstvo 1990 i sasvim mi je solidno islo sve do rata kada se prikljucujem odbrani, obnovio sam studije 1996te ali sam se u medjuvremenu posvetio poslu ... posvecivanje poslu + pauza od 4 godine = masinstvo je iziskivalo jako puno truda da se uhvati prikljucak a vremena nije bilo jer je posao isao sve bolje... zapitao sam se tada zasto zelim studirati ? vecina bi na ovo rekla - pa da se obrazujem. zasto se obrazujete ? da budete ravnopravan partner drugima u struci te da kroz struku zaradjujete vise. meni struka nije trebala da mi posao ide sasvim dobro jer sam se bavio sasvim drugim poslom. ostaje obrazovanje. ako neko kaze da studira da bude kulturan i ima opste obrazovanje - ne studira za to jer je opste obrazovanje dobio u srednoj i osnovnoj skoli a kulturu je ponio od kuce. ja sam vec imao i opste obrazovanje i kulturu a strucna znanja iz masinstva mi nisu trebala za posao niti bih bolje zaradjivao kao dipl ing masinstva nego sa poslom koji sam tada radio i jos uvijek ga radim. oko 1998 me upisujem visu ekonomsku i od dvije godine cistim prvu ali opet posao koji ide sve bolje i bolje... ekonomija mi je vec malo vise trebala od masinstva ali posao je isao vise nego dobro... posao i danas ide dobro i nikada nisam postavio sebi pitanje da li bi bilo bolje da sam inzinjer masinstva sa svim problemima koje tiste prosjecnog bh gradjanina ili je bolje da i dalje radim posao koji radim dobro i sa kojim mogu da zivim relativno ugodno... ako mi ta diploma bude nesto jednm znacila mogu je dobiti na kraju krajeva ako posao nekada prestane ici dobro...

Pa zavrsi li ekonomiju(ili poslovni menadzment kako se sad zove)?
scooter21ba

#125 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by scooter21ba »

Serenity wrote:
Problem koji ti imaš je da vidiš Bosnu iz ugla trgovine, marketinga i majstorskih poslova. Zaboravljaš na doktore, arhitekte i advokate. Teško da ćeš te "zanate" bez diplome bolje znati od onih koji su studirali. Također podcjenjuješ poslove menadžmenta i uspješnog poslovanja. Imati jednu radnju ili biro, nije vrhunac, ima mnogo iznad.
nemam ja nikakav problem
bosnu gledam iz tog ugla jer je tih najvise
odes na faxove i vidis da je ekonomski fax prepun menadzment prepun
niko nece na agronosmki recimo fax jer mu je to ispod nivoa
svi hoce ekonomiju kancelariju i odmah placu od 5 milja
pa otkud brate kad jedan rudar radi a milijardu ekonomista
ako vidis rekao sam da doktor arhitekta i svi specificni poslovi treba fax za njih
mada je i ti pitanje koliko je ko strucan bez obzira sto zavrsi taj fax ali eto ajde vjerujem im bar doktorima
znam ja dorbo koliko ima iznad
govorim o najrasirenijem "sektoru" tako da nazovem jer nema tako mnogo njih koji imaju vise od jedne radnje i biroa
Post Reply