globalbih wrote:
Ovdje su mnogi ISLAMOFOBISTI i sa raznim PREDRASUDAMA oko mješanja države i vjere.
Pita profesor Hasu koliko je dva i dva . Haso kaže 3 , opet pita profesor ( ponovi pitanje ) a haso opet tri .
Profesor već nervozan i ponavlja polako ; koooliiikooo je dva i dvaaaa ,................................Haso : PA TRIIIIIII - HEBEM TE GLUUUUUHHAAAAAA !
Tako i tebi ,nije riječ o strahu , stvar je da je bilo vjenčanje CIVILNO i u službi DRŽAVE a ne VJERE .
Ljudi koji se odluče za takvo vjenčanje , normalno je da žele da su opušteni i neopterećeni sa nekakvim pravilima bilo kakve vjere .
globalbih wrote:
Erinion, ja ovdje ne vidim da je u pitanju sukob interesa kod ove žene. Ona nije ništa uradila što nije u skladu sa Zakonom. Po meni to nije ništa veliko da li će matičar RUKOVATI I/ILI ČESTITATI. To je njihov posao i ništa više.
Običaji, tradicije i dr. (kao npr: da se "kese i koverte") pored uplaćenog iznosa za vjenčanje daju matičarima je fuj.
To im je posao i za to su plaćeni.
Da li će se neko rukovati ili ne, i razne druge TRIVIJALNE stvari, to se unaprijed, ako je potrebno, dogovore obje strane (matičar i mladenci). Ja ovdje ne vidim nešto drastično.
Primjetio sam da se na forumu uveličavaju stvari i od muhe se pravi slon
Da , to je tvoje mišljenje a sam poglavar IZ reis Cerić se rukuje sa Dodikom , jer je to nepisano pravilo - koje se u javnosti MORA ispoštovati ,......... u suprotnom si ispostavljen RUGLU .

Dakle, vjerski poglavar sa krvnikom mora biti u javnim ustanovama civilizovan a nikako predstavnik nekakvih vjerskih pravila .
globalbih wrote:
Neko je spomenuo da tu treba da radi neko ko nije religiozan jer eto on i drugi nisu. Onda bi po toj logici također trebalo za one koji to jesu tražiti također osobu koja to jeste i ne samo ovdje u Sarajevu nego u čitavoj BiH što je jedno veliko S. glupost
Kako možeš tako emocijonalno opisivati neka područja, kojim nisi vičan i koje su za tebe haman nepoznanica.
Onaj ko je vjernik , on i ne ide na CIVILNO vjenčanje , za te vjernike su dovoljni vjerski poglavari - kao na ovim slikama .( šerijatsko vjenčanje ) .
globalbih wrote:
Zbog toga su te "stvari " oko različitosti kultura, tradicija, i običaja izbačeni iz standardnog protokola da bi se ostavilo mjesta prema potrebama šire zajednice i različitosti.

Dragi moj , vjera u civilnoj - državnoj ustanovi nema šta tražiti . Vjera je privatna - individualna stvar a ne institucionalna stvar i potrebe šire zajednice i civilne ustanove jesu da se služi masi a ne manjinama. Neko ko želi vjersko vjenčanje , on nek ide u vjerske objekte a ne u državne službe