nineac (citat):
E moja margareta! Ja imam prilike sticajem okolnosti da znam dosta sudija, tužilaca i policajaca (milsim nisam s one strane zakona)!
Vidis, najveći problem je naš mentalitet!
Evp primjera: Po novom zakonu o K. postupku tužilac je alfa i omega istrage! Znači, ako tužilac načuje da je neko nešto "odradio" on je taj koji će reći policiji: momci hajmo vidjet imal dokaza!
E sad, meni jedna osoba kaže, ako je npr. malverzacija oko privatizacije, to je stvar agencije za privatizaciju a ne tužioca! MOLIM? KAKO TO? OK, a šta ako oni nerade kako treba? pa kaže, onda će neko njih sankcionista! A šta tužioca radi za to vrijeme? Pa ništa, čeka da policija mu dosta prijavu! Znači sjedi u svojoj kožnoj fotelji za tričavih 3-5.000km? (onda sam tu osobu već poprilično naživciro) i kaže: Pa šta hoćeš, da galvu izgubi preko noći! AHAaaaaa, tu smo dakle! Znači, fazon je nezamjerit se nekome ko je "jeben" (npr. Bakiru Izetbegoviću i sl profila) !
A zato hajmo ganjat ljude koji duguju 500km poreza!
E to je problem, što kod nas su tužioci, sudije ljudi koji su na fakultetu imali sve 10, bubali dan i noć, a nemaju žive veze o praksi!
Znači na zapadu, americi i evropi tužioci mogu biti prašinari, ali kod nas? eeeee, pa oni imaju fakultet!
E ja mislim da je najpoštenije da ti tužioci i sudije budu kakvi pravni referenti, a ne da provode zakon!
To je problem! jaranski, rođački i bratski odnosi, kao i strah od svega i svačeg!
A znamo reći: KAKO NA ZAPADU?
E pa tako!
E moj "Nineac"
Slučajno i ja znam cijelu postavu sudskih, tj. pravobraniteljskih organa kao i naše bajne mupovce i u svojim ranijim postovima , posebno sam se osvrnula na tu bandu, koja je za mene sa mnogo jačom i večom ulogom od samih prekšitelja zakona.
TV "HAJAT" je prije nekoliko dana emitirao emisiju u živo o problemu narkomanije kod nas. Jedan dečko se javio sa informacijom da je čuo od prijatelja kako naši neki policajci i sami dilaju drogu. Uglavnom se na tome po običaju završila priča.
I neka i vas nagradi pravda. NA ZAPADU se to sve i zna. Korupcija je glavni pooblem u bih za prijem u bilo koje medjunarodno udruzenje.
Nagradili su ih, odnosno i vas i nas sviju sa uzlaskom u Partnerstvo za mir, a tako ce ako Bog da Pravde i ostati. "Karadzic i Co. su bli samo jedan od razloga. Kako ohr i konjac, osim ispijanja viskija sljive, i hrkanja nisu nista ucunili protiv korupcije, a BULDOZERI ostali gdje i jesu, da se tice igraju sa njima, indijanac koji to i nije je izliznuo tacku "155.-tu" da objavi razloge.
Korupcija i nerad je pocetak i uzas svih kriminalnih radnji, tako da se slazem da oni i jesu sa one strane. U svijetu je to izgleda svima jasno.
Zato je i reforma i sudstva i propala. Hebi ga, od lopova ne mozes napraviti postena coveka. I sto post rece gore, tko ce, ako je posten, da rizkira glavu. da pokrene istragu, sjebace ga, tuzioca, sudije. a iza njih tamne sile. kraja nema tim vezama i vezicicama. hebiga 300 godina su krali sve drzave. i svoju i cvarsku i sultansku i ovu i onu. pa ne moze tradiciju i babe odbaciti za deset godina. ako mozes shebace te sistem ana provm koraku, pa bidi s njima i zivi, ili si gotov. hebi ga, u sistemu majmuna, kad tad moras popustiti.
A rudonje i mudonje se raduju bice kapitala. Majmun ne zna da kapital donosi kapital da se oplodjuje. to nije ni sramota niti je protiv prirode kapitala. Ali i "najludji" kapitalista nece da ga hizjebe rudonja ili mudonja. On radio, stvarao, dosao djukela pa ga digo za milione.
zato granice (i) ekonomski polahko zatvaraju, te sta ces, i neduzan narod mora da popusi zbog njih. konjac je sa nekakvim parolama poceo borbu protiv korupcije. Igom slucaja, njegovom naivnoscu ili nepoznavanjem podneblja je nahebo, uletio sam u tu grupu, i u novembru ce biti adio. ode u pm, da se slika, a mozda ce i u jablanicu. svet je potrosio 39 miljardi za bosnu, a nestalo u magli. penzuije su problem, niti ih isplacuju, svaku pokusavaju prevuci bar za apr dana. uskoro ni toganece biti. hebiga, idioti mislili, ala su glupi (na zapadu), dok ih ne nategnemo.
nategli i jesu, ali nece vise. na slijedecim donacijama bice urcina od urcina, pa mogu da sisaju. naravno, nece stati. ostao im narod, odnosno narodi. kako ce po vama navali, kad se sredstva smanje, nepitaj.
Ali nema veze. Mozda ce se granice i potpuno zatvoriti dok ih sami ne postavite na bandere.
Hebiga, svet je 10 godina najebo, verovao im, skolovano, a ludo se tek posle sazna. o drugim obicajima, falsfikovanju itd. da i ne govorimo. u cetiri oak se dogvore ne moze ni spisacica da porkuzi sta su napakovali. sta ces. tradicija se ne zaboravlja.
Zato su i pocela genetska istrazivanja. Trazi se odakle toliko manijaka po sudovima i sudnicama. NA ZAPADU covek zaradjuje ali radi. Bilo je koloritno vidjeti, onaj onamo radi 1 sat na dan, ako i to. no ljudska naivnost shvati i to. tko je naucio 1 sat da radi, toga ne mozes preurediti.
a na zapadu ce da rade 10 sati da bi njima g.. napunili.
zato se kompanija i isken... svaki put kada se vrate sa medjunarodnih sastanaka. ribanje i ribanje. adnana se vrati pa po bosni objavljuje, maltene kao uzorna zemlja, drzao on za onu stvar, pa ne zna istinu reci.
Tako izadje da kriminalno sudstvo zemlju upropasti. hebi ga, oni mislili zapadnjaci ludi, ala cemo ih nategnuti. zato narode nazdravlje, mozete ih nategnuti.