xon_sa wrote:
Koliko je meni poznato ne postoji na ovoj planeti zemlja gdje je pusenje u potpunosti zabranjeno, a koliko vidim ni ovdje to niko nije trazio. Trazi se da se zabrani pusenje svugdje gdje ono moze stetiti nepusacima, dakle u svim zatvorenim javnim prostorijama. To nije nedemokratski vec sasvim suprotno.
To sto postoje druge stvari koje narusavaju zdravlje, to ne amnestira pusenje. Ako spominjes alkohol onda trebas da znas da on ne izaziva direktne posljedice po one koji su pored ovih koji piju. Alkohol u voznji je sasvim druga prica, vec postoji ogranicenje, nepridrzavanje toga je krsenje zakona i tacka. Moze se donjeti i amandman na zakon kojim ce se kao u hrvatskoj uvesti cuvenih 0 promila, ali to nije tema danas, jer pusaci nisu ni na koji nacin ograniceni u koristenju cigareta u kolicinskom smislu.
Posto zivimo u demokratskom drustvu onda se pusenje treba dozvoliti u tvom vlastitom domu i na ulici. To lijepo funkcionise sirom evrope, pa ce i kod nas...
Cijena cigareta je takodje vazan instrument za odvracanje, a i za prikupljanje sredstava za lijecenje oboljelih od posljedica pusenja, koje se inace finansira od novca koji svi uplacujemo za zdravstveno osiguranje. U ostalom djeca sigurno nece moci od svog dzeparca odvajati za cigare, ako kutija bude barem 7-8 KM.
Sto bi ja morao svaki put kad izadjem vani nakon toga nositi svu odjecu na hemijsko ciscenje jer je pokupila sav taj silan dim? Radi tvog demokratskog prava da me trujes i prljas?
Lagano na ulicu pod plinsku lampu pa dimi koliko god hoces...

Evo kako je u Njemackoj na stanici,
Ja bih volio da se odobri ljudima da otvore ugostiteljske objekta gdje je dozvoljeno pusenje,kad mogu homoseksualci imati svoje kafice zasto nemogu imati pusaci.Zbog ovog zakona je dosta opala posjeta ugostiteljskih objekata sto meni kao nepusacu smeta jer moji jarani koji su pusaci jednostavno izbjegavaju izlaske i ostaju kod kuce.