Čović precizira: BiH s četiri federalne jedinice

Post Reply
spreca

Post by spreca »

Covic neka prvo vrati to sto je jamio ili namiko svojim pajdasima pa ce mo onda da razgovaramo o necem drugom.Boze ko vodi ovu drzavu.
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

Vecina bosnjaka je za gradjansku drzavu, za republiku.

Postavljam otvoreno pitanje srbima i hrvatima u BiH. Zasto i vi ne inzistirate na drzavnom uredjenju kakve imaju vase matice, Srbija i Hrvatska ? Zelite se odvojiti i pripojiti "svojima". Zasto to isto ne zelite u BiH. ? Ako su vam uzori Srbija i Hrvatska sasto zakerate ovdje u BiH ?

I da se razumijemo, meni ne pada na pamet da vam dam ekskluzivitet na bilo kojem pedlju BiH. Ja zelim biti ravnopravan na citavoj teritoriji sa istim pravima kao i svi ostali. Mene ta vasa iskljucivost ne interesuje. I to je razlog zasto necete moci dobiti nista vise nego ja imam.
Prozor

Post by Prozor »

Iako licno podrzavam 5 eko-regija, ako ikada budemo pricali o etnickoj raspodjeli, prihvatljivo je jedino raspodjela po popisu iz 91´, a to je ovo...

Image
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

nokturno wrote:Ti @jeza u ledja nemas pojma o cemu pricas, vidim tvoja teorija je posto ne mozemo da postignemo nista od onog sto zelimo daj da pristanemo na sve sto traze srpski i hrvatski predstavnici, isto ono sto su nam nudili bez rata a mi, tacnije Izedbegovic, odbili.
'Mi' nije isto sto i 'Izetbegovic'.
Da je bogdo tada prosao takav dogovor ne bi onoliko ljudi poginulo u medjuvremenu, da bi se na kraju opet doslo do stvaranja entiteta.

nokturno wrote: Druga tvoja teorija je, posto ne mozemo vratiti ljude u Prijedor i Srebrenicu daj da iselimo i one iz Mostara, Stoca, Jajca...
Kako si ovo povezao sa onim sto sam ja govorio samo je tebi jasno.
nokturno wrote: Ne budi naivan i ne misli da bi Bosnjaci Stoca ili Mostara imali zelju da ostanu u nekakvom hrvatskom entitetu. Danas su dobrim dijelom majorizirani mada zive u mjesovitom kantonu i ujedinjenom gradu ALI ipak je njihova situacija NEUPOREDIVO bolja od onih koji zive pod apsolutnom vlascu Banjaluke
Nista se ne bi promjenilo u Stocu ili Jajcu. Svi koji zive u vecinskim hrvatskim dijelovima prakticno vec zive u 'hrvatskom entitetu'.
nokturno

Post by nokturno »

cogni wrote:
gospodar kuglastih munja wrote:Ako je vec rijec o nekoj novoj reorganizaciji u BiH onda se za osnov mora uzeti nesto sto je funkcionisalo, sto je bilo opsteprihvaceno od svi.
A sta bi to bilo opceprihvaceno od svih?

Ispravi me ako gresim, ali ja ne videh nesto da je neko izneo predlog koji bi mogao biti prihvacen od svih. A ako vec ne ide naglo, zasto se ne menja po malo, kao sto je to pokusano amandmanima?

Ono sto meni definitivno nije jasno zasto se ide sa predlozima koji sigurno nece biti prihvaceni? Tesko je poverovati da neko od politicara misli da ono sto sada predlazu moze proci. Tesko da ce Bosnjaci prihvatiti treci entitet i/ili vracanje prenetih nadleznosti entitetima, ili pak da ce Srbi prihvatiti ukidanje RS.
Sta se time dobija sem negativnog naboja koji otezava kompromis?

Mala digresija, ono sto mene cudi je sto ovde na forumu ima ljudi koji veruju da bi Srbi mogli pristati na ukidanje RS. Ja koliko znam sanse za to su nikakve, i sto je takodje bitno, protokom vremena ne postaju nista vece. Koliko vidim predlozi sa ekonomskim regijama ne mogu proci ni u Federaciji samoj.
Komentari su ti pragmaticni a moze se reci i konstruktivni, vidim pisas iz susjedstva tj. nisi dio ove naseg bosanskog lonca pa valjda zato i ne kontas da pragmaticnost ovdje ne prolazi.

Ovo do cega smo mi danas dosli nije palo s neba, niti se desilo tek tako. Danasnje stanje postignuto je agresijom, zlocinima, prebijanjem srpsko -hrvatskih racuna i cijele jugoslovenske krize preko ledja BiH. BiH nije jedina visenacionalna drzava nastala raspadom Jugoslavije ali se jedino BiH osporavaju ista ona prava koja su dobile ostale bivse republike.

Mene ne interesuje sto je politika iz Beograda zrtvovala hrvatske Srbe da bi dobila RS, znatno pojacan u teritoriji, kao kompenzaciju za Srbe iseljene iz Hrvatske; ne interesuje me ni to sto je politika iz Zagreba pristala na bosnjacko - hrvatsku federaciju a sa druge strane se zalagala za srpski entitet u BiH, a sve kako bi za uzvrat dobila etnicki cistu Hrvatsku (pa se sad sjetili da traze i entitet u BiH, sto bi u narodu rekli, i jare i pare), ne interesuje me ni sto je to tada odrazavalo odnos snaga na terenu i volju svjetskih mocnika i ne zelim da aminujem to fakticko stanje kao osnovu sa koje cemo krenuti u nase "zajednicko bolje sutra".

Znam kao i ti da se nikad nece pojaviti rjesenje koje ce biti prihvatljivo za sva tri naroda, bar ne rjesenje koje ce doci iz glava nasih politicara. Zato je moja jedina nada da ce se EU kad tad umoriti od ovog statusa quo i da ce doci sa svojim rjesenjima za koja ce vaziti uzmi ili ostavi (takodje uz nadu da ce pametnije postupiti nego u slucaju Kipra)
Prozor

Post by Prozor »

Zakljucak: Ne moze nista visa bez Bosnjaka, i oni to nece prihvatit. Sljedece...
dugacki

Post by dugacki »

jeza u ledja wrote:
nokturno wrote:Ti @jeza u ledja nemas pojma o cemu pricas, vidim tvoja teorija je posto ne mozemo da postignemo nista od onog sto zelimo daj da pristanemo na sve sto traze srpski i hrvatski predstavnici, isto ono sto su nam nudili bez rata a mi, tacnije Izedbegovic, odbili.
'Mi' nije isto sto i 'Izetbegovic'.
Da je bogdo tada prosao takav dogovor ne bi onoliko ljudi poginulo u medjuvremenu, da bi se na kraju opet doslo do stvaranja entiteta.

nokturno wrote: Druga tvoja teorija je, posto ne mozemo vratiti ljude u Prijedor i Srebrenicu daj da iselimo i one iz Mostara, Stoca, Jajca...
Kako si ovo povezao sa onim sto sam ja govorio samo je tebi jasno.
nokturno wrote: Ne budi naivan i ne misli da bi Bosnjaci Stoca ili Mostara imali zelju da ostanu u nekakvom hrvatskom entitetu. Danas su dobrim dijelom majorizirani mada zive u mjesovitom kantonu i ujedinjenom gradu ALI ipak je njihova situacija NEUPOREDIVO bolja od onih koji zive pod apsolutnom vlascu Banjaluke
Nista se ne bi promjenilo u Stocu ili Jajcu. Svi koji zive u vecinskim hrvatskim dijelovima prakticno vec zive u 'hrvatskom entitetu'.
E jarane moj, itekako bi se promijenilo, i to na gore. U sred Jajca sad stoji spomenik sa sahovnicom u cast hrvatskim braniteljima. E ti sad zamisli sta bi bilo da Jajce upadne u nekakav hrvatski entitet.Nemam nista protiv spomenika i sahovnice ali nisu samo Hrvati branili Jajce.
I sto je najveca ironija, Jajce nije onda palo vec je prodano od strane Tudjmana koji je naredio da se Hrvati povuku sa linija a sve sa namjerom da se ostvari ono o cemu danas trube Dodik i HDZ.
nokturno

Post by nokturno »

jeza u ledja wrote:
To je zabluda samo takva a ujedno i odgovor zasto ne shvacas da se ovim zalazes za iseljavanje i iz Mostara i Stoca (ne daj boze ako bi ovi idioti pravili takve kompenzacije). Tebi je olicenje entiteta sahovnica izvjesena iznad M17...kao i vecini Bosnja kojima treba crtati a meni su to institucije.

Ja ne kontam da li ti stvarno ne kontas :D razliku izmedju zivota Bosnjaka u Stocu i Srebrenici, makar u pitanju bile razlike psiholoske naravi. Cinjenica da je specijalna policija federalnog MUP-a imala zadatke i po Kiseljaku i Z. Hercegovini a da im za RS jos malo pa treba viza samo da bi se prosetali, tebi vjerovatno ne znaci nista ali Bosnjaku iz Stoca ili onom iz Srebrenice predstavlja ogromnu razliku.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Hajmo ovako.

1) Kakve ovlasti treba da imaju etnicke jedinice?
- ekonomija
- policija i sudstvo
- zakonodavstvo
- izvrsna vlast

2) Kakve ovlasti treba da imaju multietnicke regije?

Uzmimo danasnje kantone i entitete kao polaznu osnovu.
Da vidimo sta su to tacno u jednoj ili drugoj vrsti uredjenja prednosti i mane.

Npr., kakvu prednost ce federalno uredjenje donjeti evo konkretno Hrvatima u recimo Sirokom Brijegu ili Sarajevu? Ili kakve mane ce to donjeti Bosnjacima u Stocu ili Zavidovicima?
never no

Post by never no »

Sve one djelitelje bih ja fino u Hag pa neka djele ondasnju dobrotu.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

nokturno wrote: To je zabluda samo takva a ujedno i odgovor zasto ne shvacas da se ovim zalazes za iseljavanje i iz Mostara i Stoca (ne daj boze ako bi ovi idioti pravili takve kompenzacije). Tebi je olicenje entiteta sahovnica izvjesena iznad M17...kao i vecini Bosnja kojima treba crtati a meni su to institucije.

Ja ne kontam da li ti stvarno ne kontas :D razliku izmedju zivota Bosnjaka u Stocu i Srebrenici, makar u pitanju bile razlike psiholoske naravi. Cinjenica da je specijalna policija federalnog MUP-a imala zadatke i po Kiseljaku i Z. Hercegovini a da im za RS jos malo pa treba viza samo da bi se prosetali, tebi vjerovatno ne znaci nista ali Bosnjaku iz Stoca ili onom iz Srebrenice predstavlja ogromnu razliku.
Znaci jedan od najvecih problema je u policiji, tj. sigurnosti?

(Nisam skonto to za sahovnicu, ali mislim da je najmanje bitno kakva ce zastava biti izvjesena pred zgradom opstine)
Prozor

Post by Prozor »

A kako bi izveli npr ovo, u nekim opcinama Bosnjaci su bili vecina u gradu, ali Srbi u opcini. Primjer je Bijeljina, gdje su Srbi dominirali ruralnim krajevima a Bosnjaci gradskim jezgrom, kome onda to pripada? Po cemu vise prava ima srpski seljak od Bosnjaka iz carsije? Takvih je jos primjera bilo bezbroj...
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Evo jos jedan prijedlog:

Kako bi bilo da se po uzoru na kantone u FBiH napravi kombinacija jednonacionalnih i visenacionalnih kantona na nivou cijele drzave?

Prozor wrote: Po cemu vise prava ima srpski seljak od Bosnjaka iz carsije? ..
Pa sam kazes da ih je vise. Takvih primjera nije bas bezbroj al hajd.
never no

Post by never no »

Daj sta mudrujete jebem ga,
kako vam ovo lici":
-BiH bez kantona
-jedan predsjednik drzave
-jedano ministarstvo
-isti skolski progra itd.,itd.
sve kazne podici na maximum,jaka jedinstvena murija(bez Jovina ili Hasina)
eh onda fino ko radi svoj posao radi ko ne tjeraj ga u PM da je rodjeni brat.
Prozor

Post by Prozor »

jeza u ledja wrote:Evo jos jedan prijedlog:

Kako bi bilo da se po uzoru na kantone u FBiH napravi kombinacija jednonacionalnih i visenacionalnih kantona na nivou cijele drzave?

Prozor wrote: Po cemu vise prava ima srpski seljak od Bosnjaka iz carsije? ..
Pa sam kazes da ih je vise. Takvih primjera nije bas bezbroj al hajd.
Pa ne moze on sa sela dobiti Bijeljinu valjda? Mani se sada hladnog gledanja statistickih podataka, shvati da se radi o ljudima od krvi i mesa kojima nista nebi znacilo neka tamo vecina okolnih seljaka...

P.S. Razumijem da je situacija sada drugacija, ali govorimo sa 91´ kao polazistem.

I ovih slucaja je bilo sasvim dovoljno. Po nekima i sama Banja Luka.
Prozor

Post by Prozor »

never no wrote:Daj sta mudrujete jebem ga,
kako vam ovo lici":
-BiH bez kantona
-jedan predsjednik drzave
-jedano ministarstvo
-isti skolski progra itd.,itd.
sve kazne podici na maximum,jaka jedinstvena murija(bez Jovina ili Hasina)
eh onda fino ko radi svoj posao radi ko ne tjeraj ga u PM da je rodjeni brat.
To bi bila drzava ali eto...
furlan

Post by furlan »

Sve ono sto Hrvatima fali u BIH neka im da njihov predsjednik u kojeg su se kleli i dan danas se kunu, a koji im u ostavstinu ostavi ovo sto danas imaju.Nisu Bosnjaci a Bogami ni Bosanci prodali Posavinu, ni imali ideje humanog preseljenja.Znaci za sve ono sto im fali neka se obrate Zagrebu.U Bosni mogu samo dobiti "Bosanski grb".Opet se uvezuju sa Srbima kao njihovim zastitnicima nacionalnih interesa, preko tudjih ledja, a zaboravljaju onu o Danajcima.
Prozor

Post by Prozor »

Ma dzaba je ne vide hrvatski nacionalisti da bi ti isti srpski "partneri" najradje da ih nijednog nema, glavno je obracunati se sa mrskim federalnim kolegama...
nokturno

Post by nokturno »

Kakve ti stvari dovodis u ravan, federalizaciju i kantone.

Ja nikad nisam bio pristalica "unitarne" BiH, kako je obicno zovu politicke partije iz Gruda i sa Pala, s obzirom na raspolozenje druga dva naroda. Tri godine ponavljam ko papagaj da bi BiH uredjena na principima Vasintonskog sporazuma bilo najbolje rjesenje za sve. Da je bilo srece i da se taj sporazum primjenio na cijelu teritoriju BiH danas se niko ne bi zalio. Medjutim Srbi su u Dejtonu dobili entitet, sto je de fakto drzava u drzavi i ne vidim nacina kako da ih se privoli da dobrovoljno odustanu od toga.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

nokturno wrote:

Kakve ti stvari dovodis u ravan, federalizaciju i kantone.

.
Je li to pitanje? :?

O takvoj vrsti federalizacije ja govorim, dakle iskljucivo na osnovama regionalne i lokalne samouprave.

Postoje ovdje dva odvojena pitanja:
1) rjesavanje lokalne samouprave
2) djelovanje, tj. zastita prava naroda na nivou drzave

Recimo, moze se podjeliti drzava na neke jedinice, ali sta ce to znaciti na drzavnom nivou u recimo zakonodavstvu?
Bihac_4_ever

Post by Bihac_4_ever »

JEDINO MOGUCE I NAJBOLJE RIJESENJE SA SVE NAS

Image
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Tacno, s tim sto bi ja ove svjetlo plave, zelene i crvene opcine napravio multietnickim distriktima. Neke opcine bi eventualno mogle biti podjeljene.
never no

Post by never no »

Ovo je za dobre diskusije-preneseno(neodoh na posao zbog ovog)
-ukidanje entiteta
-ekonomske regije,podjeljenje na Opstine koje su odgovorne Guverneru i njegovoj kancelariji
-samo jedna Vlada(drzavana) kao i Parlament
-drzavna ministarstva odgovorna direktno drzavnoj Vladi,bez entitetskih ministarstava
-1 budjet(drzavni),pare se dijele po guvernerskim kancelarijama,a ove opstinama u skladu sa utvrdjenim potrebama
-Opstine urediti da budu priblizno iste geogr. kao i demograf. velicine da bi podjela bila postena -ravnomjerna
obrazovanje:
-jedinstven skolski program sa opcijom za jezik
-vjeronauku izbaciti iz osn. i srednje skole ,a uvesti od 5-8 razreda istoriju religija predmet (ko hoce dalje na vjersko obrazovanje bujrum-vjerske ustanove)
kazne:rigorozne
-za dilanje droge 15 god. bez pomilovanja
-pronevjera drzavnih (narodnih)para 15 god. bez pomilovanja
-ubistvo-dozivotna bez pomilovanja
-nelegalno oruzije-5 god. bez pomilovanja
-ispoljavanje nacionalizma-5 god. sa opcijom ako ohladi pustati nakon 3 god.
-vjerskim sluzbenicima zabraniti politicke govore-2 god. bez pomilovanja
Bili bi mala Svica za 3-4 godine,a ako Mi to nezasluzujemo bar zasluzuju nasa djeca.
Fratris

Post by Fratris »

Prozor wrote:Iako licno podrzavam 5 eko-regija, ako ikada budemo pricali o etnickoj raspodjeli, prihvatljivo je jedino raspodjela po popisu iz 91´, a to je ovo...
Nazovimo ovo Prijedlog Noj. Zabij glavu u pijesak i pretvaraj se da se zadnjih 15 godina nije dogodilo. I naravno, sto ti vise ljudi pokusavaju objasniti apsurd ovakvog pristupa, to ti vise iz petnih zila galami i jos ustrajnije promoviraj prijedlog.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

never no wrote:Ovo je za dobre diskusije-preneseno(neodoh na posao zbog ovog)
-ukidanje entiteta
-ekonomske regije,podjeljenje na Opstine koje su odgovorne Guverneru i njegovoj kancelariji
-samo jedna Vlada(drzavana) kao i Parlament
-.
Problem sa 'ekonomskim' regijama je opet u procentima etnicke zastupljenosti u svakoj od njih. Evo samo da gledamo bosnjacko-hrvatske regije. Recimo napravis 2 susjedne regije tako da u njima bude odnos 2:1 u korist Bosnjaka. Bosnjaci bi teoretski mogli u svakoj od njih donositi odluke jednoglasno, a Hrvati bez obzira kako glasaju ne mogu nikako uticati na odluku. Kao alternativa tome, od te 2 susjedne multietnicke regije mozes sklopiti 1 vecinsku bosnjacku i 1 vecinsku hrvatsku. U tom slucaju bi veci broj Hrvata na podrucju te dvije regije mogao odlucivati nezavisno.
Post Reply